Sturmgeschutze III german scos din namol – ca nou

Si aici un  documentar despre aceasta extraordinara arma. Toata lumea cade in extaz in fata Tiger sau Panther, in fata FW 190 sau mai stiu ce arma exceptionala produsa de germani in WW2, dar pentru mine cel putin modestul tun de asalt Sturmgeschutze III este unul dintre adevarati eroi ai Wehrmachtului, alaturi de Panzer IV cu tun de 75…

 

 

 

23 de comentarii:

  1. Sturmgeschutze, cu niște electronică pe el și cu un tun adecvat, ar merge și acum. Pe post de MLI.

  2. Uimitor cat de bine s-a conservat acel Stug III…

  3. deci daca am inteles bine, a stat ani de zile cu senilele in sus, l-au curatat si mecanismele inca functioneaza??
    tehnica germana prima class.
    inca o dovada a faptului ca poti avea toata tehnica din lume.
    tot factorul uman conteaza!

  4. Tehnica germana nu a avut nici o treaba cu faptul ca s-a conservat, ci namolul respectiv care a creat un mediu anaerob.

  5. Dupa cupola cu periscoape pare a fi G, dar fara saukopf.

  6. StuG-ul cred ca a avut cel mai bun raport calitate – pret (surclasat poate doar de pantere) dintre blindatele nemtesti. Cred ca a fost si cel mai fabricat blindat greu al lor.

  7. In anul 2010 a fost descoperit un hidroavion in lacul Sutghiol de doi pasionati de istorie.. Cind o sa il scoata la suprafata..? Altii vad ca se ocupa de ” istoria” de pe teritoriul lor.. Parca la Constanta aveam si scafandrii si genisti un pic de „practica” nu strica..

  8. StuG-ul este pana la urma o solutie disperata a nemtilor de a fata puhoiului de tancuri sovietice(de multe ori superioare),o arma defensiva.

  9. @Seba – tunurile de asalt nu au fost chiar „o solutie disperata a nemtilor de a fata puhoiului de tancuri sovietice”. Acest tip de vehicule era folosit deja la momentul invaziei Rusiei din 1941. Ca a evoluat datorita situatiei de pe frontul de est…..asta e altceva. Si spune-mi te rog ce tancuri au avut rusii care sa fi fost superioare celor germane de la momentul respectiv?

    • Da ,era folosit si inainte ca artilerie de sprijin(pt.infanterie)cu tun de 75 scurt.
      De T-34 si KW ai auzit?Da de faptul ca sovieticii aveau 30.00 de tancuri in 1941 stiai?
      Si daca esti asa hotarat ca existau StuG-uri si inainte de Barbarosa,cum se face ca arianul suprem a trimis la atac niste blindate facute in scop defensiv??????

      • A…era sa uit,tunul de 45 mm de pe tancurile sovietice Bt si T-26 era superior celor de 37 mm germane de pe Pzk-III.

      • Scuze,am vrut sa scriu 30 000 de tancuri(1941)/desi cifrele oficiale sunt de doar 22000.

        • @Seba – am lansat o tema de discutie, ca sa nu-i spun contra-argument la afirmatia ta. Nu e nevoie sa devii asa agresiv. Din moment ce stiu de Stug, sigur stiu si de T34 si KV (apropo, e KV si nu KW – de la Klimov Vorosilov). Daca tot mentionezi producatorul, poate mentionezi si modelul (KV1 sau KV2). Cele 30.000 de tancuri sovietice, superioare si cu teava mai lunga sau mai scurta au cam fost distruse pana la inceputul lui 1942. Cam astea au fost pierderile sovietice in tancuri in primele 6 luni de razboi. Si ce conteaza ca ai teava mai lunga sau mai buna, daca-ti folosesti tancurile in mod defectuos? Asa inferioare cum erau (dupa parerea ta) Pz III-urile tot puteau penetra orice tanc sovietic inafara de T34 si KV-uri.

  10. Nu sunt bre violent,scuze daca se intelese asa ceva.Ma refeream la KV 1+T-34(76) care erau OZN-uri fata de ce aveau fritii in „41.Am spus ca StuG-ul a fost o solutie disperata(asta nu inseamna ca nu a fost una reusita) si-mi mentin afirmatia.
    Mai mult,cred ca Hitler a atacat Urss in legitima aparare……si nu cred ca era pregatit pt acest razboi,dovada sunt ,,minunile tehnologice,,aparute dupa 1941:un tanc mijlociu submotorizat + greutate mare,aka Pz 5 si nu mai spun de aberatia King Tiger(asta cred ca ar trebui declarat cel mai prost tanc din istorie).Cel mai de succes blindat de pe frontul de est este StuG,care este defensiv.

    • @Seba – T34 cred ca avea un tun de 57mm in 1941. La vremea aia standardul era undeva intre 37 -50mm. Nu prea era nevoie inca de 76mm, era overkill. Si cand spui „solutie disperata”, asta denota improvizatie si durata scurta. Ori conceptul de tun autopropulsat de asalt exista de dinainte de invazia Rusiei. Iar apoi vehiculele astea au evoluat darwinian odata cu evolutia amenintarilor de pe teren. Nu au aparut din cauza „puhoaielor de tancuri sovietice”. King Tiger o fi aberatie in conceptia ta, dar a avut si el un rol, acela de a combate IS-1 si IS-2, care la randul lui fusese creat pentru a combate Tiger I. Nu stiu cum privesti tu tancurile de crezi ca King Tiger e cel mai prost tanc din istorie. Ia exemplus IS-4, care era submotorizat, turela de abia se misca, virajele de abia le lua si a si fost retras din uz dupa doar 2 ani.

  11. Scot rusii tancurile de pe unde le gasesc si le baga in muzee. Mai nou sunt sponsorizati de companiile ce detin jocurile World of Tanks so War Thunder, care baga bani in restaurari.
    https://www.youtube.com/watch?v=JIN9zEU9S8M asta-i recent, despre cum au scos un KV-1 din rau (subtitrare in engleza).

  12. Ce e de retinut este ca acest tun de asalt a distrus mai multe tancuri sovietice decit alte tancuri germane.” Per total, blindatele Sturmgeschütz s-au dovedit a fi de succes, fiind folosite pe toate fronturile atât ca tunuri de asalt, cât și ca vânătoare de tancuri. Deși nu au fost atât de celebre precum tancurile germane, tunurile de asalt germane au distrus mai multe tancuri sovietice. Până în primăvara anului 1944, StuG III au distrus aproximativ 20.000 de tancuri inamice.[1] Din cauza unei înălțimi reduse, ele erau ușor de camuflat și reprezentau o țintă dificil de reperat. Echipajele de pe Sturmgeschütz erau considerate a fi elita artileriei.

    Din punct de vedere al raportului cost-eficacitate, tunurile de asalt StuG III au fost mai bune decat tancurile germane. Totuși, ele erau eficiente contra tancurilor inamice numai daca erau folosite defensiv. Lipsa unei turele era un dezavantaj major pe câmpul de bătălie. StuG trebuia să se rotească cu totul pentru a ținti tancuri inamice fiindcă nu avea turelă. Armata germană a folosit însă tot mai des StuG III, spre finalul războiului, ca substitut al tancurilor.

    StuG III a fost exportat în cantități semnificative în următoarele țări: Finlanda, Bulgaria, Ungaria, Italia, România, Spania și Turcia. Mai multe blindate de acest tip au fost capturate de către partizanii iugoslavi, fiind folosite până în anii 1950. După cel de-al Doilea Război Mondial, Uniunea Sovietică a donat Siriei mai multe StuG III din vehiculele capturate în timpul războiului. Acestea au fost folosite de către armata siriană până la Războiul de Șase Zile. „

  13. Mi se pare incredibil cat de bine s-a consevat . cred ca-i pui baterie ai dai o cheie si gata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *