Harta: bazele americane înconjura Iranul
Doha, Qatar: bazele americane continua sa formeze un plic strategic in jurul Iranului, desi retragerea din Irak parea sa aduca echilibrul regional.
Instalatiile americane din Orientul Mijlociu, servesc pentru a pastra un ochi asupra Iranului, care a devenit cea mai mare ,,amenintare”.
Au fost trei motive pentru care SUA solicita prezenta in Orientul Mijlociu, spune Mehran Kamrava, director al Centrului pentru Studii Internaţionale de la Scoala din Universitatea Georgetown, a Serviciului de Externe în Qatar:
,,Asigurarea resurselor de petrol, garantarea securităţii statului Israel şi de combatere a ameninţărilor la adresa intereselor americane”
Foto: aici
Deoarece tensiunile cu Iranul au continuat sa se inteteasca la inceputul lunii ianuarie, o harta cu bazele militare asumate ale Americii a circulat pe retelele media. Harta de mai sus reflecta cele mai recente informatii, oficiale, recunoscute de catre SUA si sit-uri de informatii militare, cum ar fi Global Security.
În conformitate cu noua CENTCOM, cifrele prezentate de Al Jazeera pe 30 aprilie, arata: 125 de mii de trupe in imediata apropiere a Iranului. 90 de mii participa in Afganistan la Operation Enduring Freedom, aproximativ 20 000 lupta in regiunea Orientului Apropiat, alti 15-20 000 fac parte din fortele navale.
Secretarul american al apărării, Leon Panetta a declarat că SUA ar avea 40.000 de trupe în Golf, după retragerea din Irak, dar numarul exact si locatiile acestor trupe si cele din interiorul Afganistanului sunt imposibil de determinat.
Presedintele Obama, Leon Panetta si David Petraeus in 2011 [AFP]. Foto: aici
Fortele americane din diviziile: Air Force, terestre, navale si puscasii marini, sunt pozitionate cu indarjire in Oman si Emiratele Arabe Unite la sud de Iran, Turcia si Israel la vest, Turkmenistan şi Kârgâzstan la nord si Afganistan – Pakistan, în est.
In plus, SUA are legaturi stranse cu Georgia si Azerbaidjan, in Caucaz, unde trupele americane sunt angajate in misiuni de instruire, iar trupele locale aprovizioneaza, pe Marea Caspica, bazele din Afganistan.
Cand Pakistanul a inchis rutele de aprovizionare NATO pentru Afganistan, Uzbekistan şi Tadjikistan au devenit mai importante pt SUA care deja a inceput o concurenta directa cu Rusia si China pentru influenta regionala.
Marina SUA anunta ca in vara anului 2012 intentioneaza sa formeze o baza plutitoare in regiune, capabila sa alimenteze fortele americane pe o periada de cateva saptamani.
Sursa: Al Jazeera
SUA: ,, Am castiga confruntarea cu Iranul in doar 3 saptamani”
Washington dezbate la nivel inalt pe tema programului nuclear Iranian. US Army sustine ca are nevoie doar de 3 saptamani pentru a invinge fortele armate iraniene.
Pentagonul continua sa clameze faptul ca Iranul poate inchide stramtoarea Hormus sau sa atace navele americane din Golful Persic.
Specialistii sustin ca tensiunile dintre cele doua parti se afla la un nivel foarte ridicat, iar Iranul este deja incercuit.
Qatar gasduieste 40 de nave americane si 2 portavioane, Kuweit-ul la randul sau a devenit locul de retragere al trupelor coalitiei din Irak.
Fortele Aeriene americane deja sunt pozitionate in Oman si UAE (Emiratele Arabe Unite) unde deja a fost adus F-22, avion construit in scopul de a penetra spatiile aeriene ostile (nedetectabil pe radar) si de a ,,lovi”.
Centrul de comanda american sustine ca in acest moment numarul soldatilor din regiune ajunge la 125 000 si scopul acestora este acela de a apara interesele americane, nu de a pregati un razboi.
Fortele de aparare ale Iranului nici nu conteaza in fata americanilor care au ajuns sa aiba un buget militar mai mare decat urmatoarele 10 puteri la un loc.
Analistii sustin ca o decizie a americanilor de a zdrobi armata iraniana, ar produce instabilitate in regiune.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Qqf_1TntGkk&w=420&h=315]15 centi din fiecare dolar din buzunarul americanului merge direct in bugetul Pentagonului, arata un reportaj facut in 2011
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=8UKtIQwmwPI&w=420&h=315]Russia Today
Citeam undeva cu cateva luni in urma unele estimari cum ca razboiul cu Iran va incepe in vara. Dupa cum arata concentrarile de trupe din regiune, indiferent ce face Iranul in legatura cu programul sau atomic ( stirile recente arat ca ei sunt mult mai dispusi la concesii dupa ultima runda de negocieri), va fi razboi. Asta pentru ca la fel cu Desert Storm , Kosovo , invazia Irakului si a Afganistanului , Libia etc , yankeii vor razboi cu orice pret. Lor nu le place pacea , nu-i a bine sa fie pace pentru complexul lor militaro-industrial si elementele de extrema dreapta care domina politica si cultura lor…
Cati oameni or fi murit prin Iraq, Afganistan , Libia , Pakistan etc, din pacate alte sute de mii sau chiar milioane vor muri in Iran , gratie ” armatelor eliberatoare ale fratelui de la Apus „.
Mi se face scarba.
Idem:(
E.S. nu cred ca ai auzit, dar war is bad for business, mai ales in cazul US…uite-te la performantele economice ale US in ultima decada. Military industrial complex? Da destul de profitabil, dr pana la urma este cea mai regulata industrie din US si nici nu vad prea curand un Lockheed Martin sa ajunga sa aiba capitalizarea de piata a unui Apple de exemplu…hai sa nu ne mai iimbatam cu apa rece.
Eu , sincer nu cred ca o se ajunga la razboi cu Iranul. O sa fie doar un concurs de incordat muschii, iar US are.
Eu , sincer , nu cred ca se va ajunge la razbel intre US & co si persii. Iranienii nu au nici o sansa , si ei stiu asta.