Pentru flota Statelor Unite, care isi cauta de treaba prin zona Golfului, spre deliciul nostru si necazul Iranului, singura preocupare serioasa, in caz de “Pe ei, pe ei, pe mama lor!” nu sunt sumedenia de rachete anti-toate-alea, rachete cu care iranienii se jura pe ayatollahul lor ca dau cu ele dupa Marele Satan, ci flota de 20 bucati submarine.
Americanii le arata de ceva timp degetul mijlociu, cand e vorba de rachete cu nume ciudate, si le zic de dulce, da cand e vorba de persii de pe sub apa, lucrurile devin serioase.
In acest moment flota de submarine iraniana detine, printre altele si trei Kilo! Ei bine americanii nu sunt deloc incantati de acest tip de submarin, care desi clasic, s-a dovedit al dracului de greu de detectat.
Un Kilo iranian, foto: defenseimagery.mil
Iranul mai are si aproximativ 12 bucati Ghadir-class, un submarin mic de doar 100 de tone, costier, construit de ei( sau inspirat de Cosmos Class al italieniilor) si probabil cinci Nahang class, ceva mai mare, cam 500 de tone deplasament.
De asemenea Iranul este creditat cu detinerea de torpile rusesti de tip Shkval, extrem de rapide si greu de oprit. In constructie de aceasta data, se afla un al treilea tip de submarin, local made, Qaaem class, de 1000 tone, un probabil inlocuitor sau partener pentru flota de trei Kilo.
Ghadir class, foto: theasiandefence.blogspot.com
Acum, daca ne referim la tactica anti-submarin americana si plasa de siguranta pe care americanii o au in jurul portavioanelor, sansele ca sub-urile Teheranului sa reuseasca o lovitura ar fi doar pur statistice, dar istoria ne arata performanta exceptionala, mai ales ca indrazneala, a germaniilor la inceputul WW2.
Atunci, in 1939, Günther Prien, comandantul lui U-47 a reusit sa patrunda in rada celei mai bine pazite baze a Home Fleet-ului, Scapa Flow, sa treaca de toate obstacolele anti-submarin si sa torpileze cuirasatul britanic Royal Oak. Culmea, a si trait sa spuna povestea, fiind intampinat in Germania cu un entuziasm enorm.
Daca s-a putut odata, este probabil ca nici a doua oara sa nu fie chiar imposibil. Ce ar insemna torpilarea unui portavion american, este greu de imaginat. Si ma refer doar la torpilare, nu si la o pierdere definitiva a navei. Americanii pur si simplu nu-si permit o astfel de patanie.
Nahang class
Cel mai probail, in caz de conflict, pe o raza de 50 de mile in jurul portavionului, spatiul ar fi intesat de elicoptere si avioane AS, basca submarinele de atac americane, plus distrugatoarele de escorta! Sansele ca macar un singur submarin sa treaca si sa lanseze, sunt foarte mici, dar nu pot fi reduse la zero in absolut nici o varianta.
Iar americanii, ca orice oameni, se tem cel mai mult de ceea ce nu pot vedea si este posibil ca si pierderile crunte din WW2, in fata fantasticelor echipaje germane de U-boot-uri sa nu-i lase sa doarma.
Dar, spre marele lor noroc, iranienii nu sunt nici pe departe similari cu echipajele de sapte stele pe care germanii le-au aruncat in capul yankeilor in lupta pentru Atlantic. Nici ca ofiteri, nici ca ca echipaj.
Asa ca sataneii lui Marele Satan si mai précis aia de raspund de siguranta AS a flotei, nu sunt chiar aproape de sinucidere. Un pic ingrijorati…poate, da cel mai probabil Iranul si-ar tine sub-urile departe de Flota Americana, sa nu ramaie vere calic de submarine, ca Irakul de avioane, dupa cam acelasi tip de incolteala cu americanii, cu niscai anii in urma…
Sursa: strategypage
Americanii stau cu urechile ciulite, dar sunt pregatiti. Si-au acordat deja torpilele conform cu salinitalea apelor din zona. Cat despre „Skhval”-ul iranian… nu cred ca o sa-l foloseasca. E doar o arma de propaganda, mai mult, decat una cu valoare tactica reala. Trebuie sa se apropie muuuult de americani ca sa aibe succes.Mai au inca ceva, tot la fel de Bau-Bau 😉
http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/4871078.stm