SUA vrea zonă demilitarizată pe meridianul 38E între Ucraina și Rusia?

SUA cer crearea unei zone-tampon la frontiera dintre Rusia şi Ucraina: Puterea de la Kremlin a răspuns în termeni duri.

Statele Unite ar anula o parte a sancţiunilor impuse Rusiei, dacă între aceasta şi Ucraina ar fi creată o zonă-tampon, scrie ziarul rusesc Kommersant în ediţia de miercuri, citat de agenţia publică RIA Novosti în pagina electronică.

Ucraina mapsofthewold

Potrivit unei surse de rang înalt din cadrul administraţiei americane, acest punct este considerat „crucial” de către Washington. Kremlinul i-a răspuns că Moscova nu va accepta nicio condiţie, iar Consiliul Federaţiei Ruse (Camera superioară a Parlamentului rus) a adăugat că nici măcar nu intenţionează să examineze propunerile americane.

Sursa americană a dezvăluit care ar fi condiţiile Washingtonului în vederea unei anulări parţiale a sancţiunilor pe care le-a impus Moscovei.

Aşteptăm să-şi retragă toţi militarii şi materialul de pe teritoriul ucrainean. Este necesar ca Moscova să înceteze să mai susţină grupări armate şi mercenari în Ucraina, să elibereze toţi ostaticii, în special pe femeia-pilot Nadejda Savşcenko şi pe realizatorul Oleg Senţov. Cerem, de asemenea, crearea unui control la frontiera ruso-ucaineană şi restabilirea suveranităţii Ucrainei asupra frontierelor sale, cu o supraveghere permanentă din partea OSCE. În fine, insistăm asupra creării unei zone-tampon de securitate de ambele părţi ale frontierei„, a declarat sursa citată.

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat că Kremlinul „nu este la curent cu aceste exigenţe”. În opinia sa, atât timp cât Casa Albă nu face o declaraţie oficială, autorităţile ruseşti nu vor face niciun comentariu asupra acestui subiect.

Nu vom accepta nicio condiţie (din partea Statelor Unite)”, a subliniat Peskov. „Nu avansăm către nimeni şi aşteptăm să fim trataţi la fel. Rusia face tot posibilul să contribuie la procesul de pace din Ucraina. Şi regretăm că mulţi dintre partenerii noştri străini nu procedează la fel şi întreprind, din contră, demersuri care conduc la destabilizare„, a adăugat el.

O sursă de la Ministerul rus de Externe a declarat că Moscova nu intenţionează să negocieze cu Washingtonul o relaxare a „restricţiilor ilegale” impuse Rusiei. Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Consiliului Federaţiei Mihail Marghelov a anunţat, de asemenea, că Rusia nu are intenţia să discute condiţii de anulare a sancţiunilor americane. „Noi considerăm aceste sancţiuni, care nu au fost adoptate via ONU, ci prin decizie unilaterală, ilegitime şi contrare dreptului internaţional. Nu avem ce să discutăm”, a subliniat senatorul rus.

Crearea unei „zone-tampon de zece kilometri între Rusia şi Ucraina” făcea parte dintr-un plan de pace al preşedintelui Petro Poroşenko, anunţat la 20 iunie. Potrivit serviciului de presă prezidenţial ucrainean, această idee a fost susţinută de către secretarul general al ONU Ban Ki-moon. Adjunctul şefului administraţiei preşedintelui Poroşenko afirma că această iniţiativă viza să combată mai eficient trecerea ilegală a frontierei de către mercenari şi material militar.

Unii experţi ucraineni cred că ideea are şi alt obiectiv. „Înfiinţarea unei zone-tampon ar simplifica sarcina armatei ucrainene în cadrul «operaţiunii antiteroriste». Kievul voia, astfel, să respingă forţele «republicilor» de la Lugansk şi Doneţk de la frontiera ruso-ucraineană, privându-le astfel de o susţinere cu foc şi încercuindu-le”, este de părere experul ucrainean Igor Levşcenko.

În opinia generalului în rezervă Evgheni Bujinski, vicepreşedintele Centrului PIR, cererile americane sun foarte neclare. „Nu ştim unde va fi creată această zonă-tampon – de-a lungul întregii frontiere sau numai a unei părţi? Cine va fi însărcinat cu controlul ei? Ce adâncime trebuie să aibă? Cum cred americanii că pot implementa acest regim pe un teritoriu frontalier dens populat?”, întreabă acest expert.

Oricum, aceste cerinţe sunt inacceptabile pentru Moscova, în opinia mea. În fond este vorba despre o atingere la adresa suveranităţii. Chiar dacă Rusia ar ceda exigenţelor Statelor Unite, acestea ar avansa sigur altele. Este mai bine să nu se intre în acest joc„, conchide el.

Gândul – Valentin Vidu, Mediafax


PS – chestia din titlu cu meridianul 38E îmi aparține, aluzie la paralela 38N – Zona Demilitarizată aflată între Coreea de Nord și Coreea de Sud. Deh, când nu ai la est de Nipru, pe acolo, niște Munți Carpați…tânjești după un Zid sau măcar un…Libresse.

Răzvan Mihăeanu

 

10 comentarii:

  1. Zona demilitarizata? Retragerea trupelor ruse din Ucraina? Ce naivitati. Sunt sigur ca SUA sunt capabile de mai mult decat aceste cerinte hazli.

  2. Modelul coreean nu cred sa functioneze cu Rusia…

  3. Dupa parerea mea compromisurile nu sunt o solutie. Trebuie ajuns la un rezultat final. Fie Ucraina invinge si rusii se retrag, fie Rusia anexeaza si estul Ucrainei. Oricum Rusia nu poate fi oprita doar cu niste sanctiuni anemice. SUA si restul NATO ar trebui sa trimita mult armament in Ucraina, la fel cum a facut in razboiul din Afghanistan impotriva URSS.

  4. de prin lume adunate
    „Aproximativ un milion de functionari de toate nivelurile si ofiteri din cadrul fortelor de ordine din Ucraina vor fi verificati, potrivit “Legii privind lustratia”, a declarat astăzi Arseni Iateniuk, premierul Ucrainei, potrivit Unian.

    “Conform calculelor noastre, domeniul de aplicare al legii vizează aproximativ un milion de functionari de la toate nivelurile si ofiteri din cadrul organelor de aplicare a legii“, – spune Iateniuk.

    Conform legii, subiecți ai lustrației vor fi toți funcționarii publici, angajații administrației publice locale si centrale, cu excepția celor din poziții alese de electorat. Legea se aplică și în cazul premierului, ministrilor, tuturor șefilor autorităților centrale, judecători și procurori care au servit regimul Ianukovici.

    Totodata, functionarii de stat care au sprijinit separatismul si au facut apeluri la dezintegrarea Ucrainei, precum si cei impotriva carora au fost pronuntate sentinte judecatoresti de colaborare cu fostul KGB, vor fi supusi rigorii legii lustratiei.

    Legea lustratiei impune o interdictie de a accede in functii publice pentru toti fostii colaboratori ai KGB, membrii partidului comunist si nomencalutura comunista, pe o perioada de 10 ani.”

  5. Ca tot este prin zona:
    Philip Breedlove (NATO): Rusia incepe sa aplice in Republica Moldova scenariul „razboiului hibrid”, folosit in Ucraina
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18118879-philip-breedlove-nato-rusia-incepe-aplice-republica-moldova-scenariul-razboiului-hibrid-folosit-ucraina.htm

    Peste 500 de tineri din Moldova au fost recutati si antrenati in Rusia, Transnistria si Gagauzia (o sa fie „interesant” daca nu castiga cine trebuie alegerile – bine si inainte se poate intampla ceva)
    http://www.atlanticcouncil.org/blogs/natosource/top-nato-commander-concerned-about-little-green-men-in-moldova

    In Ucraina incetarea focului in actiune:
    -Aeroporul din Donetsk este atacat si bombardat a n oara in ultimele zile (hm, destul de incurcata treaba acolo cat o sa mai reziste fara intariri, aprovizionare, etc. I sa aibe curajul sa le trimita?).
    -exista informatii ca ar fi inceput o ofensiva asupra Schastya (la un moment dat doar voluntarii mai ramasesera acolo armata a plecat. Sunt curios daca au mai trimis intariri desi slabe sperante);

    • zice baiatul ala ca: Cert este însă un singur lucru: din punct de vedere strategic, România are tot interesul de a interveni, prin orice mijloace, în soluţionarea oricărui conflict viitor în care ar putea fi atrasă Republica Moldova, indiferent de gradul de implicare al comunităţii internaţionale…Pai in cazul unui conflict nu zic ca nu s-or gasi voluntari sa mearga sa lupte in Moldova de dincolo de Prut ca parca nu te lasa inima si te mustra constiinta cand te gandesti la inaintasii nostri. Dar daca moldovenii nu vor schimba urgent macazul cu neutralitatea si cu Romania stat cotropitor nu prea cred ca majoritatea romanilor va fi de acord sa mearga sa moara pentru un frate care nu te recunoaste de frate!

    • Pentru ca lucrul ala sa se intample, este imperios necesar ca RM sa se uneasca cu Romania. Daca occidentul vrea cu adevart sa se opuna Rusiei, isi da OK-iul pentru un asemenea scenariu, chiar daca Rusia nu este de acord. Astfel, RM apartinand de Romania, oficial in opinia aliatilor…poate cere si se poate aplica articolul 5 in cazul unui atac al omuletilor verzi sau chiar direct al Rusiei in Basarabia. Iar Rusia se gandeste de doua ori inainte sa actioneze intr-o asemenea ecuatie…ca poate pierde si nu-i prea convina lucrul asta. Dar de treaba asta ma cam indoiesc, sincer, pentru ca occidentul este slab si nu vrea sa-si faca singur probleme si prefera sa fuga de harta taraboi cu rusii, ca dracu’ de tamaie. Putin probabil sa se actioneze in vre un fel in acest sens. Romania vrea, dar mai trebuie si putinta, nu doar vointa. Asta e…am distrus economie, armata si sistem de industrie de aparare nationala. Daca maine fratele Husein de la Casa Halba, ne sopteste raspicat la ureche….’ba, Traiane, in caz de ceva pe acolo…noi ne facem ca nu am vazut nimic…mai inchidem un ochi, intoarcem capul dar totul pe barba voastra…fara noi in linia I… voi vedeti pe acolo ce rezolvati si ce puteti face, dar nu recunoasteti nimic nici in ruptul capului!’ Noi cu ce ne prezentam la o adica, ce trimitem acolo…doar cu gura mare a presedintelui tarii? Este de ajuns sa urli catre urs din varful copacului, sperand ca iti vei salva fratele din ghiarele acestuia, sau cobori cu pusca la el sperand sa-l tintesti intre ochi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *