Primul submarin de atac Project 885M Yasen class (Graney class in cod NATO) va fi predat Flotei Ruse pe 30 decembrie. Primul “Yasen” se va numi Severodvinsk “K-329”.
Nava se afla in constructie inca din 1993 si dupa 20 de ani a devenit in sfarsit operationala. Perioada extrem de lunga de constructie are ca principala cauza lipsa personalului specializat si dezastrul lasat in urma de presedentia lui Boris Eltin care mai avea un pic si ingenunchea de tot industria militara rusa.
“Severodvinsk” a intampinat foarte multe probleme, Marina Rusa refuzand sa-l accepte in serviciul operativ mult timp, insa constructorii sai declara ca, dupa ce in luna mai 2013 submarinul a efectuat patru iesiri in larg suplimentare de proba, neajunsurile semnalate anterior ar fi fost remediate.
Severodvinsk “K-329”
Yasen class va avea in total opt submarine (desi la inceputul lui 2012 se vorbea de minim 10 unitati) si cu exceptia primei nave din clasa lansata deja, inca doua sub-uri se afla in constructie: “Kazan” si “Novosibirsk”. Ca specificatii tehnice Yasen class are un deplasament submers de 13800 tone, o lungime de 119 metri, o viteza maxima declarata de 31Mm si poate cobora, tot oficial, pana la 600 de metri adancime, cu un echipaj format din 90 de oameni dintre care 32 de ofiteri.
Nava are posibilitatea sa lanseze rachete de croaziera cu focos clasic sau nuclear cu o raza maxima de 3000Mm, armamentul standard al unui Yasen fiind compus din 24 de rachete anti-nava Oniks (SS- N-26) si rachete de croaziera Kalibr (SS-N-27) lansabile din lansatoare verticale, torpile auto-ghidate si mine (zece tuburi lans-torpile), nava fiind intr-un fel primul submarin multirol rusesc, omolog daca vreti Virginia-Class din US Navy.
Dintre cele zece tuburi lans-torpila, opt sunt calibrul 650mm si doua sunt calibrul clasic 533mm. Yasen este si primul submarin rusesc care foloseste un reactor nuclear de generatia a IV-a, acesta tip de reactor avand o durata de viata curpinsa intre 25 si 30 de ani si neavand nevoie sa fie realimentat pe intrega durata de viata.
GeorgeGMT
Yasen nu yansen
Sa vina Putin cu mielu’ 🙂
Sau cu vaca…schizofrenica! Breee sunt si io obosit, nedormit, ca ma gandesc la binele natiunii, la tarisoarea mea… 🙂
Stai bre linistit, ca faci treaba buna, aduni toti nebunii 🙂 ( myself included 🙂 ) care viseaza soldatei de plumb si sujimarine nucleare sa se discute intre ei 🙂
Pai nu e usor 🙂 !
La o adica stiu baietii cu ochi albastri de unde sa ne ia 🙂
„dezastrul lasat in urma de presedentia lui Boris Eltin care mai avea un pic si ingenunchea de tot industria militara rusa.”
La noi mai multi Boris Eltin au reusit, acu bat ultimele cuie…
Acu’ se matura molozul actually…
Noi mai cretini, aveam sujimarin suficient de periculos si l-am tinut sa putrezeasca la cheu, la ordin…ca tarfele de la putere s-au multumit sa fure in pace si prietenie…ce le tre lor armament…
Bre, e parte din Reforma Statului Minimal la aia de dreapta si a Capitalismului de Cumetrie la aia de stanga. Nu inteleg de ce va plangeti…
Doctrinar au un punct comun… Ce e al statului poate fi al meu. Diferit e ca ai de stanga impart intre mai multi adica socialism, iar ai de dreapta impart intre mai putini ca nu toti e egali…
La una bucata a durat 20 de ani constructia,mai au doua in constructie si vor sa faca 10 adica 8…
Cre’ca cu alea 3 raman…
La un moment dat reusisera sa le faca probleme americancilor cu numarul de submarine, tacticile si performantele lor. Din pacate pt marina rusa CCCP s-a destramat si s-a ales ce s-a ales si la noi…praful si pulberea…
Le-au mai cantat si altii prhodul…daca nu i-a omorat bolsevismul si alcoolismul lui Eltin, s-ar putea sa avem surprize in viitor. Rusii nu sunt condusi de alde Ponta si Basescu, asa ca au o sansa.
Bre, io nu la cant prohodul …mai au mult pana sa dispara 🙂 stai sa mai creasca chinezii…
Da’, TZARUL nu se compara cu alcolistii nostri si limbincuristii nostri plagiatori…numa’ ca e 6 dan in Judo si spune ceva…
Da las ca si noi suntem e maini bune 🙂
Salut. Un an bun per ansablu pt rusi in privinta submarinelor mai ales acum de mos gerila . Pe 23 decembrie a intrat oficial si al doilea submarin din clasa Borei in dotarea marinei adica pe Alexander Nevsskiy ; de asemenea au reactivat un submarin din clasa Oscar cel denumit Smolensk. Si desii dupa 10 ani de la inceperea lucrarilor iata ca l au lansat si pe asta ce primeste numele unui important oras si mai ales uunde se afla un santier naval specializat in submarine, acest Severodvinsk . Si au mai lansat la apa si submarinul Novorisiisk primul din noua varianta a vechiului Kilo .
Revenind la asta de astazi Yasen , cred totusi ca e o eroare la faza cu torpilele, respectiv ca ar avea 8 tuburi de 650 mm si doar doua de 533mm. nu prea merge! Cred ca tot alea de 533 mm sunt in NR DE OPT ! Cel putin asa scrie aici
http://russian-ships.info/eng/submarines/project_885.htm iar daca luam rachetele ce pot fi lansate (in afara de alea Onyx) restul sunt de tip Klub or astea sunt lansabile pe calibrul 533 ca doar ce a fost un articol pe acisilea cu astea .
Nu stiu de a ti gasit si ca ar avea 24 de rachete Onyx .Cred ca mai degraba are 32 avand VLS 8×4 (are 8 compartimente respectiv capace undeva in spatele chioscului/structurii de comanda ) .
24 de Oniks si restul Kalibr. Tuburile lans-torpila…asa zice Wiki.
Bre tizule nu i mai crede tot timpul pe aia de la wiki , fa si matale ca zaiaristii verifica din trei surse. Vezi ca ce e in linkul ala dat de mine se potriveste mai bine, plus ca io am submarinul in mana bre (este el la 1/350) da il am si acuma sa vaz cati ani imi trebuie mie sa l fac .
Zece tuburi are! Bre m-ai innebunit de cap 🙂
http://www.youtube.com/watch?v=UZUKvXiICEs
SCUZE, da cred ca vinul isi facu efectul si gresii cu aia 10 de ani care de fapt is douazeci .
@domnu hangiu gsg9 crezui ca ai plecat cu capra pe acolo pe la irish pub , da vaz ca de fapt umblai cu vaca damblagita. Nu de alta da fu ceva tacere pe acisilea , da vad ca revenisi in forta , Bravo. Si daca or sa aibe numa trei de astea si tot e ceva.
A , ce uitai si vroiam sa spun e ca ce nou intradevar la tuburile lanstorpile e ca nu sunt asezte clasic ca pana acum ,frontal . acum sunt undeva in spatele provei ,5 pe un bord ,5 pe celalat . Ca localizare daca va uitati pe plansa desen din articol pe linia unde scrie nr de echipaj (90crew) se vad capacele respectivelor tuburi.
Caporale, ma bucur ca ti-a fost dor de mine mah si ca ai simtit asa o greutate pe suflet 🙂 Si actually am plecat cu capra de la irish pub si cand a plecat de la mine umbla ca vaca damblagita 🙂 da’ asta-i alta poveste…
Zece ani sau 20, stai linistit bre ca nu conteaza, principalul e ca se lucreaza si intr-o suta de ani le termina si pe ‘alelante’ cinci 🙂
Si daca-or ramane numa’ cu trei, iarasi nu-i bai bre, ca nu ma iau eu de sujimarinele simpatiilor matale in domeniul meletar 🙂 „cate scufundari atatea scufundari” le dorim 🙂 , ca parca asta era vorba la submarinisti 🙂
Si 10 tuburi lanstorpile sa fie bre :), lasa-l si pe omul ala care a scris articolu sa doarma linistit acuma, ca l-ai inebunit de cap si el se gandesde la binele natiunii, la tarisoarea lui, nu ca matale 🙂
Iata si detalii de la sursa:
Rusia îşi reînnoieşte Flota Maritimă Militară
© Colaj: Vocea Rusiei
Flota Marinei Militare a Rusiei încheie un an fructuos. Pe 23 decembrie a intrat în dotare cel de-al doilea submarin nuclear din proiectul 995 clasa Borei, iar cu o zi înainte de Revelion va avea loc ceremonia de transmitere a submarinului nuclear de atac multifuncţional Severodvinsk din proiectul 885 clasa Iasen.
Întrebuinţarea submarinelor din clasa Iasen şi Borei este asemănătoare, dar, în același timp, există diferenţe semnificative. Din calsa Borei fac parte submarine strategice, dotate cu 16 rachete balistice cu focoase nucleare.
Principala arma din clasa Iasen este lansatorul universal cu 32 de rachete de croazieră Onix şi/sau Kalibr. În funcţie de încărcătura Iasen pot fi lovite ţinte aflate atât pe mare, cât şi pe uscat, la o distanţă de 2.800 de kilometri. Raza de acţiune a rachetelor anti-navă este mai mică – până la 300 de kilometri, însă viteza de zbor este mai mare.
Diversificarea şi înaltul grad de precizie al rachetelor de croazieră permite utilizarea navelor din clasa Iasen la operaţiuni de descurajare strategică nenucleară, deoarece pot distruge eficient infrastructura militară, inclusiv facilităţi din cadrul sistemului de avertizare timpurie şi de apărare antirachetă. Mai mult, ele pot ataca unităţi de portavioane, iar graţie torpilelor şi acusticii subacvatice poate fi dusă o luptă împotriva submarinelor strategice ale inamicului.
În total, conform programului de stat de înarmare, până în 2020 urmează să intre în dotarea Flotei Marinei Militare a Rusiei opt submarine din proiectul 995 clasa Borei şi proiectul 885 clasa Iasen. În dotarea Marinei ruse se află deja două submarine din clasa Borei, urmând ca în viitorul apropiat să fie transmis şi primul submarin din clasa Iasen. Mai mult, alte două submarine din clasa Borei şi Iasen se afla în diferite etape de excuţie, iar în 2014 sunt aşteptate să înceapă lucrările pentru cel puţin încă patru submarine din cadrul ambelor proiecte.
Cu toate acestea, Flota Marinei Militare a Rusiei are nevoie de cel puţin 15-20 de submarine nucleare multifuncţionale pentru soluţionarea unor probleme curente, precum supravegherea submarinelor şi navelor ale unui eventual inamic, asigurarea pazei propriilor submarine, inclusiv pentru misiuni în zonele cheie ale oceanelor prin rotaţia forţelor şi întărirea lor.
Un asemenea submersibil urmează să devină noul proiect al Biroului de construcţii de maşini Malahit din Sankt-Petersburg. Lucrările vor începe aproximativ în a doua jumătate a deceniului. Împreună cu submarinele diesel din noua generaţie, cele trei noi proiecte nucleare – Iasen, Borei şi promiţătorul submarin Malahit – vor forma baza forţelor submarine ale Flotei Marinei Militare a Rusiei pentru 30-40 de ani înainte.
Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.
Ilia Kramnik
Submarinele sunt astăzi arme strategice, dotate cu rachete intercontinentale capabile să fie lansate de sub banchiza polară şi sunt greu de detectat. Sunt un apanaj de mare putere. Solicită multe mijloace pentru contracarare.