Stridsvagn 122, cu tunul L 44/120
Și în același timp modernizează 66 de tancuri Leopard 2 A5 (Stridsvagn 122) din totalul de 110 unități avute. Tancurile noi sunt evident tot Leopard 2 în versiunea 2A8 – 44 de bucății (Stridsvagn 123 B în nomenclatorul suedez). Cele 44 de tancuri noi achiziționate vor fi livrate până în 2028.
Astfel, scandinavii vor ajunge la un total de 154 de tancuri active.
Prețul pentru cele 44 de tancuri Leopard 2A8 este de aproximativ 1,5 miliarde de euro, în timp ce modernizarea celor 66 de Srtv 122 (la standardul Srtv 123A) costă în jur de 435 milioane de euro.
Leopard 2A5 Srtv 123A este o variantă foarte modernă și avem în primul rând dotarea tancurilor cu tunul L55, muniție programabilă, noi sisteme optice pentru șofer și comandat și înlocuirea majorității componentelor electronice.
Modernizarea celor 66 de tancuri la versiunea Srtv 123A este de fapt lotul numărul 2, pentru că primele 44 de tancuri au fost deja introduse la modernizare încă din 2023 și se așteaptă ca primul Srtv 123A să fie livrat armatei în 2026.
Și putem observa că deși tancurile (adevărat că mai ales cele rusești) au avut pierderi impresionante în Ucraina, toată lumea care-și permite comandă tancuri, chiar și țări mici care nu avut această armă în dotare își doresc tancuri moderne, Lituania fiind aici exemplul cel mai clar.
Dar nu numai ei vor să aibă tancuri ci și ungurii, cehii, slovacii, finlandezii, norvegienii, italienii și ca să scurtăm lista ar fi mult mai simplu să ne gândim la cine nu-și dorește tancuri – în general țările care nu-și permit financiar să le cumpere și mai apoi să le opereze.
Tancul, ca armă, a înregistrat o bătaie cruntă în Ucraina, dar trebuie să facem o mare distincție între tancurile rusești – distruse cu miile, din absolut toate pozițiile și cu toate categoriile de arme, și tancurile occidentale care deși au căzut și ele la datorie parcă e altceva.
Mult mai puține, fără turele aruncate în aer, fără să-și omoare întregul echipaj etc.
Astfel încât concluzia este foarte clară: deși dronele și rachetele AT sunt noile vedete ale câmpului de lupta, militarii de pretutindeni văd un viitor bun pentru arma tancuri și în general pentru blindate, pentru dacă pe lângă tancuri mai adunăm și MLI-urile grele (vândute foarte bine în UE) plus transportoarele de trupe 8×8 grele (grad ridicat de protecție), ajungem la concluzia că vechiculele militare cu un grad ridicat de protecție și tancurile sunt văzute că având un viitor măcar rezonabil în față, sau altfel spus, nimeni nu-și face planuri de război fără tancuri, MLI-uri și TBT-uri grele în ogradă.
În privința scandinavilor, ei bine, toate cele trei țări au flote de tancuri compuse în mod exclusiv din Leopard 2, cam de la A6 în sus și este clar că în cazul în care Rusia și-ar pierde cu totul minitiile (uitând de umilința la care au supus-o finlandezii în 1940) și s-ar uita prea insistent către nord-vest ar vedea printre copaci destule țevi de tunuri de 120mm ca să-i treacă pofta de furat de la vecini.
GeorgeGMT
„(uitând de umilința la care au supus-o finlandezii în 1940)”
Cea mai mare umilință pe care și-au luat-o sovieticii a fost de la România, de aia au și fost așa sălbatici cu noi.
http://www.istorie-pe-scurt.ro/ordin-catre-armata-ostasi-va-ordon-treceti-prutul/harta-1942/
Din restul vecinilor nimeni nu a luat pământ de la ei.
Reichul nu se pune.
ontopic
Este aproape imposibil să inițiezi un contraatac fără tancuri și o ocazie pierdută de contraatac poate costa foarte mult.