Suhoi 24 Fencer pentru Argentina

14014-sukhoi-su-24m-fencerzip-1031-thumbnail

In fata imposibilitati de a achizitiona avioane Gripen E din Brazilia guvernul argentinian a facut ceea ce noi tot comentam pe blog ca este posibil sa faca: va cumpara avioane rusesti!

Adevarat ca nu s-a aruncat foarte departe spre Suhoi 30/35 ci mai aproape de casa spre un avion de atac la sol, destul de batrior dar inca solid: Su 24 Fencer. Astfel conform cu Daily Express tara sud-americana va achizitiona din Rusia 12 aparate Suhoi 24 in barter contra alimente (carne de vaca in principal). Nu este foarte clar daca avioanele vor fi insotite si de armament, dar este foarte putin probabil sa vina chele.

Se pare ca Argentina nu va cumpara neaaparat aparatele, Rusia oferind atat varianta imprumutului cat si cea a leasingului. Tot la nivel de surse avioanele implicate vor fi Fencer A, adica o varianta mai veche a aparatului, de fapt chiar prima varianta operationala aparuta spre inceputul anilor “70.

BSU24_vl

Tinand cont de aceasta noua situatie de fapt ministerul apararii britanic este in curs de reevaluare a apararii aeriene si antiaeriene a insulelor Falkland, acolo unde in acest moment sunt patru avioane Eurofighter Typhoon si baterii AA Rapier plus aproximativ 1200 de militar stationati permanent in baze din Atlanticul de Sud.

Desi Typhoonul este mai mult decat capabil sa se descurce cu un Su 24, nu trebuie uitat ca avionul rusesc este proiectat special pentru misiuni de tip SEAD, dispune de doua motoare si geometrie variabila si are posibilitatea de a lansa atacuri la sol zburand la inaltimi extreme de mici si viteza mare.

Fencerul poate la fel de bine sa atace tinte la sol sau maritime avand pe lista de “bunatati” bombe ghidate laser, rachete cu raza mare (stand-off), rachete anti-radiatie Kh 31/28/23 sau rachete anti-nava. Mai poate folosi si rachete aer-aer cu raza mica ghidate in IR pentru autoaparare.

Intradevar Suhoi 24 nu este deloc un avion de vanatoare, fiind destul de strict specializat pe zona aer-sol, dar dispune de viteza mare, o raza suficienta si o capacitate de incarcare mai mult decat multumitoare, incat sa le dea britanicilor motive sa nu-si mai reduca foarte tare capacitatea de lupta expeditionara.

Daca ne aruncam privirea peste 5-6 ani am putea crede ca argentineinii nu au motive sa fie foarte optimisti: Eurofighter pe insule, F 35B pe portavioane, submarine de atac nucleare, insa nici in anii “80 lucrurile nu erau, pe hartie cel putin, in favoare sud-americanilor, iar britanicii cu toata superioritatea lor militara au avut foarte mult noroc…

Iar daca tinem cont de alti cativa factori, putem observa ca Fencerul poate da batai de cap serioase britanicilor, astfel:

  • Datorita vitezei foarte mari poate ajunge si ataca foarte rapid si prin surpindere tinte navale si terestre pe intreg cuprinsul arhipelagului
  • Poate decola de piste scurte gratie geometriei variabile
  • Se poate apropia de tinta in zbor de mare viteza la inaltime sau dimpotriva poate zbura la altitudine foarte redusa
  • O raza suficient de mare plus capacitatea de transporta spre zona de lupta suficent armament

Fata de actuala flota argentiniana compusa din foarte batranele Mirage III si A-4 Skyhawk, cele 12 Su 24 sunt un real progres si o sursa de amenintare foarte credibila pentru britanci.

Avioanele vor veni inainte de 2020 anul cand Royal Navy spera sa aiba operational un portavion si dupa cum se poate observa Rusia da si ea din coate, creaza probleme aratand ca nu este deloc usor de bagat la colt.

Iar „balul” dintre rusi si NATO este abia la inceput.

GeorgeGMT

79 de comentarii:

  1. nu am inteles de ce latino astia nu cumpara airoplane noi de la chinezi dar prefera vechituri rusesti din ‘parcul rece’..chinezii nu cred ca ar refuza o afacere..

    • Probabil pentru ca avioanele chinezesti sant in general clonate dupa cele rusesti.Iar o copie nu se ridica la nivelul originalului

    • Eu nu inteleg de ce nu se doteaza cu avioane rusesti, noi, in numar mai mare.Macar 72 de aparate, tinand cont de suprafata Argentinei.Stiu ca la capitolul bani argentinienii nu stau tare bine, excluiv din cauza lor, ca sunt extrem de corupti, birocrati si incapabili sa isi administreze eficient tara, insa stau excelent cu vacile.Gratie vacilor isi pot rezolva inclusiv problemele de mentenanta.
      Intre o clona chinezeasca sau un original rus as merge fara nicio ezitare pe original.Clona este ok cand nu ai alte alternative.

      • Pe langa faptul ca ar trebui sa ia mai multe Su-24 Fencer cu posibilitati de modernizare, ar mai putea argentinienii sa cumpere mult mai multa tehnica militara de la rusi, pt.toate categoriile de aeme, nu cred ca rusii i-ar refuza, in conditiile crizei care se instaleaza in Rusia., si pt.aceleas conditii de achizitie ca si pt.cele 12 avioane deja antamate. se poate crea un precedent pt.multe tari care pot face acest barter pt.arme rusesti.

  2. ps
    nu inceteaza sa ma amuze trocul asta: tehnica militara la schimb cu o ciurda de vaci (ca bonus cateva tone de muraturi 🙂 oare cat o costa o escadrila de Typhooane echuvalent in oi, branza si jumere?

    • :)))))))))))))))))))))))
      N-am mai ras de mult cu asa pofta!

    • RAZI TU RAZI DAR VINE HARAP ALB, si sa te vedem atunci! :))

      asta nu e motiv de RAR. e motiv de plans, daca e adevarat.
      DACA ESTE ADEVARAT cu PLATA in PRODUSE ALIMENTARE…Va imaginati ca ARGENTINA si-a rezolvat 2 probleme?
      1 – problema militara
      2 – problemele cu piata de desfacere pentru fermieri si agricultori?
      CEEA CE ROMANIA NU A FOST CAPABILA SA FACA CU ACHIZITIA AVIOANELOR F-16

      cum ar fi fost sa platim macar 200 mil euro in cereale, legume, fructe si carne?

      • Lasă că noi ne pricepem la afaceri. În loc să le plătim cu carne, cereale, fructe și legume mai bine falimentăm tot, facem un împrumut la FMI (centura de salvare) și nu luam nici avioane dam banii șmecherilor (care pe deasupra ne-au taiat și salariile cu 25%). Nu asta-i cea mai bună afacere pentru țară?

      • @Chipp

        Sa-ti povestesc cum le platea nea Ceasca, englezilor, BAC-urile 111 in capsuni?

  3. Nu inteleg logica trecerii de la achizitia unui multirol la achizitia unui avion de atac la sol, avand in vedere ca raman descoperiti pe aer-aer. Pe langa asta sar de la un avion nou de ultima generatie(gripen E) la o vechitura(atat fizic cat si moral) care nici macar nu e din ultimele variante. Probabil miscarea asta lasa sa se subinteleaga intentiile lor fata de insulele Falkland

    • Probabil nu au alte solutii.Cei din Nato nu le vand nimic.Ce ma mira este ca nu s-au orientat spre su27 chiar sh

      • @Mig 21,
        poate ca aceste avioane SU-24 nu sunt vechituri.
        Adevarul este ca nu stim prea multe lucruri despre acest pre-contract (intentie)
        nici macar nu stim daca avioanele argentiniene vor fi revitalizate in Rusia, in Argentina sau nu vor fi.

        Nu stim daca aceste avioane vor primi tehnologie moderna (sec 21) sau vor fi vandute… in varianta clasica.

    • Iarasi o iau in barba argentinienii, daca se dau la britanici.Sigur ca jinduiesc la Falkland insa in acest moment asta probabil si-au permis sa isi cumpere.Pentru politie aeriana, asta asa la limita, si atac aer-sol este ok si SU24.

      • „Pentru politie aeriana […] si atac la sol asta e OK”

        cum face un SU-24 politie aeriana impotriva unui Eurofighter (UK) sau impotriva unui Gripen E (Brazilia) personal nu prea pot sa inteleg…

        aaaa impotriva avioanelor CESSNA, e adevarat, se descurca SU-24

        • Politie aeriana faci de regula impotriva aeronavelor civile.Brazilienii sunt prieteni cu argentinienii iar britanicii nu se deranjeaza din insulele lor umede si friguroase.

        • ..de ce sa nu faca politie cu Su24? Tornado nu face? Si asta era avion de atac la sol la geneza. Englezii chiar Tornado folosesc. Pe urma are viteza mare si raza suficienta. Doua caracteristici cheie pentru patrulare.

    • ..Su24 este si avion de atac al marinei ruse. Cum Argentina are un litoral imens poate au gandit in felul asta afacerea. 12 bucati sunt cam mult pentru un ostrov ca Falklands dar tocmai un numar potrivit pemtru hotarul de la Atlantic.

    • Nu cred. Își fac doar intrarea spre ceva mai bun după 4-5 ani. Ei reușesc să gândească cu ceva perspectivă.

  4. Argentinienii știu că UK nu o să i atace niciodată pe continent neprovocati. Așa că mare nevoie n-au de aparate aa. Le iau pe astea doar sa i incurce pe englezi si sa le dea de inteles că pe termen lung obiectivele Argentinei rămân aceeași dar ca pe termen scurt iau vechituri din parcul rece al Rusiei. Pe de altă parte din cate știu nici cu Chile relatiile nu sunt foarte cordiale pentru ceva teritorii in sud … În fine, trebuie sa faca si ei ceva macar sa aibă pilotii cu ce sa zboare. Si cu prilejul asta trebuie sa recunoastem că Argentina a avut piloti de clasa pe vremea cand se batea cu Royal Navy dar ca restul fortelor nu au fost la fel de bune (terestru, naval)

  5. mai dureaza timp pana cand vor fi operationale acele su 24 pe care argentina le va primi
    pregatirea personalului tehnic , pilotii etc.

  6. Eu nu inteleg de ce argentinienii nu negociaza pentru varianta modernizata a lui Su 24??
    Din cite tin minte eu Su 24 A era predestinat sa duca bombe nucleare tactice la bord…..pentru portavioanele NATO…

  7. Se au in vedere experientele traite in conflictul cu englezii din insulele Falkland..Un atac de pe continent cu SU 24,la inaltime foarte mica si viteza mare,cu incarcatura de lupta.. fie ea si depasita,poate surprinde Royal Navy..Englezii nu se pot misca decat pe un teritoriu redus sau pe ocean..Orice incercare de a ataca pe continent,o sa-i coste foarte mult.Se vor pomeni cu o coalitie anti -UK la care nu vor face fata ( nesifonati.)Si apoi pretul aeronavelor multirol de generatia 5…costa mai frate.Cu 12 Su 24 pot asigura o bariera de cel putin 600-700 mile cu o adancime de 100 -150 mile ,serviciu aerian.Daca rusul vrea carne..argentinienii au destula.Imi pare un targ bun. ..daca le si inarmeaza corespunzator.

    • Cele 12 Fencere nu sunt deloc destule, daca nu au grija de ele pot ajunge chiar sa nu le foloseasca, ultima data britanicii facand ravagii printre avioanele de la sol. Eu nu inteleg de ce nu s-au orientat spre alte multiroale, ca e piata pluna de SH-uri. Sa operezi un Su-24 care e bimotor, specializat doar pe atac la sol, mare cat un elefant, in numar de doar 12 si nici nu ai cu ce sa le escortezi mi se pare o strategie de clasa a 2-a.

      • …pai nu le escortezi.., ele se duc repede si vin repede… se presupune sa atace prin surprindere la viteza mare

      • Suhoi 24 Fencer nu-i avion de atac la sol precum Su 25 ci este destinat misiunilor SEAD acolo unde nimeni nu le escorteaza, tocmai de aceea are geometrie variabila precum Tornado european sau F 111 american.
        Cu ajutorul geometriei poate zbura la viteze foarte mari, greu de interceptat, dar are si posibilitatea uneor viteze subsonice pentru decolare-aterizare si in timpul atacului propriu-zis.

        Cand vine spre tine cu + Mach 2 greu sa-i mai faci ceva…

        • Nu zboara cu +2Mach, dar e suficient de rapid, mai ales la joasa altitudine, ca pt asta a fost facut, penetrare si atac la mica altitudine

          • Viteza maxima atinsa a fost de 2.18 Mach – 2320km/h… Si bineinteles ca aparatul poate folosi viteza supersonica la altitudini mici pentru perioade destul de lungi de timp.

            • Su-24 chiar este un avion fff bun. Chiar daca presa nu s-a focalizat pe el in ultimii ani, ci au ales SU-27 in majoritatea articolelor de specitlitate..

              SU-24 poate fi un bombardier strategic pentru rgiuna America de sud, in conditiile in care in zona vor fi 1-2 portavioane braziliene si poate 1 portavion britanic.
              Cate informatii interesante:
              – Greutatea avionul gol – 22 300kg
              – Greutatea normala la dec – 38 000kg
              – Greutatra maxima la decolare – 43 750kg.

              CONCLUZIA
              avionul asta poate sa transporte MAXIM 21,4 tone combustibil si armament.
              Sa decoleze cu… 12-15 tone de armament in spate…(restul fiind combustibil)
              Pot fi transportate si rachete de raza medie.

  8. Din ciclul „sa ne radem cu rusii” 🙂 🙂

    Avea Stu o teorie ca si la nivel geopolitic atacurile se pareaza cu contra-atacuri pe flancuri.

    Cand erau preteni buni, precum Gaddafi cu Sarkozy, cand stateau ei cu Putin la masa aia cu smecheri G-3.141592653589793238462643383279502884197169, probabil ca Putin n-ar fi vandut ragalii d’astea argentinienilor.

    Acuma ca au nevoie de mancare si le scad intrarile de valuta si li se da peste bot cu sanctiuni nu mai au greturi si cred ca se si amuza in sinea lor 🙂

    Se schimba multe:

    -Argentinienii n-ar fi primit avioane moderne plus armament din EU sau SUA ca sa nu-i poata ameninta pe uratii aia din UK.

    -Cand iti schimbi furnizorul de armament e o schimbare de politica si de aliante, au mai luat ei vreo doua Mi-17 dar acuma iau fighter-bombers. Odata precedentul creat probabil ca vor mai urma si alte deals din astea, ca argentinienilor le mai trebuie avioane de vanatoare si rusilor le mai trebuie mancare si bani

    -o escadrila de bombardiere d’astea supersonice le poate crea probleme englezilor. Numa’ ce probleme le-au creat cateva Super Etendard cu cateva Exoceturi in 82.

    Desi sunt avioane vechi platforma este foarte sanatoasa: viteza mare la joasa altitudine, raza mare de actiune, incarcatura utila mare, aparatura si senzori suficient de buni pt misiunea lui, echipaj de doi oameni si doi oameni fac treaba mult mai buna decat unul singur.

    Indiferent ce varianta vor primi, SU24urile au fost permanent upgradate, chiar si in momentul asta rusii mai upgradreaza la ele (electronica, echipamente).

    Deja englezii din Falkland vor fi in bataia unei plaforme purtatoare de arme suficient de neplacute, numai daca ma gandesc la Kh59 cu bataie de pana la 285km si la Kh31A/P un mini-Moskit trisonic si e suficient.

    Acum nu trebuie sa inceapa neaparat vreo cafteala. O capacitate reala de amenintare conteaza la masa negocierilor, una e sa fii in pl goala, alta e sa ai si tu ceva prin buzunare.

    Si le va spori englezilor cheltuielile militare in zona aia.

    Si cand vor avea portavioanele disponibile, sa vii cu ele si cu escorta pana la capatul lumii, sa stai acolo cateva luni si sa te intorci inapoi costa enorm. In contrapartida pe argentieni nu-i costa decat sa le ridice si sa ajunga cu ele aproape de insule.

    Eu sa fiu in locul argentinielor nici n-as incerca sa debarc pe insule, m-as amuza cu ei la genul: cresti amenintarea si sicanele, vin aia cu portavioanele, te retragi frumos, te baricadezi si astepti si cand pleaca portavioanele peste cateva luni iarasi cresti amenintarea si sicanele ca sa-i intorci din drum 🙂

    Practic sa le maresti cheltuielile cu apararea unor insule la capatul lumii pana cand devin nesustenabile.

    • ..este arta „amenintarii cu forta” in diplomatie! Realpolitik frate..:)

    • Ii amenninta fasolarii astia asa de mult incat marina lor se scufanda la cheu. Astia ce fac? Daca chinezii ar incerca un „million man swin” peste Stramtoarea Taiwan astia vor incerca „the last tango to Stanley”? Granicerule am vazut ca ai si un „fetish” pentru ploiile de rachete. Intrebarea este cat de greu crezi ca va fi sa ploua cu Tomahawk Block IV peste amaratii astia tinand cont nu sunt capabili sa-si apere propria coasta?

      • Recunosc ca-mi plac ploile cu rachete 🙂 🙂 Imi plac exploziile d’astea precum pinguinului ala profesionist Rico din Madagascar Penguins: Kaboooom Kaboooom Kaboooom 🙂

        https://www.youtube.com/watch?v=gmQ7BL7s5nQ

        Din „million man swin” vreo doua-trei sute de mii tot ajung. Ca tot pomenisi 🙂 , ca sa nu mai vorbim de rachetele chinezilor, de la alea balistice si de croaziera pana la MRLSuri cu bataie de aproape 300km. Astia din mainland se retrag in sus spre Rusia, Taiwanezii n-au decat sa se arunce in mare 🙂

        Tomahawk Block IV au cateva zeci, Argentina e imensa, cate cirezi de vaci pot sa le omoare cu Tomahawk Block IV 🙂

        Pe de alta parte aia 1200 stau constipati acolo pe insula si in jur e numai apa 🙂
        Rece 🙂

        • Au sase baze mari si late care teoretic ar putea ameninta Falklands. Te muti in interior ti-ai negat si aceasta superioritate care oricum exista numai pe hartie in mare parte.

        • @ gsg 69.. de la ce vine gsg-ul asta?..ma rog ,vorbii cu un englezoi care fu luat la oaste si imi spune ca o sa fie trimis pe pietroaiele alea strategice vreo 6 luni de zile imbarcat pe nu-s ce draq..aproape ca avea lacrimi in ochi.
          Moralu celor care pleaca acolo nu e la cele mai inalte cote mai ales ca cica nu e pic de distractie, minerale subterane nu sunt sa zici ca ai mare activitate economica, de pescuit…. Insulele sunt doar punct fix de tras la mal cu barca dupa ce ai obosit de dat la vasle cateva luni pe mare.
          Sincer , nu mie foarte clar de ce isi doresc argentinienii pietroaiele alea.
          Care este miza, in afara unui avanpost …care sa faca ce? sa te avertizeze impotriva cui?

          • „de la ce vine gsg-ul asta?”

            Dupa cativa ani te-o palit curiozitatea 🙂 ?

            Consulta-l si matale pe prietenul lui Vanghelie Cel Intelept, Goagal, pt ca Vanghelie Cel Intelept este ocupat cu meditatiile la Analiza Matematica pe Varietati si nu poate fi momentan contactat.

            Moralul 🙂 , sunt trimisi la puscarie pe niste insule la capatul lumii unde bate vantul si singura femeie frumoasa e John de la bucatarie.

            De ce le vor argentinienii, nu stiu, de ce le vor si englezoii…pt prestije 🙂

            Se fack prospectiuni primprejur si cica sunt rezerve importante de gas si oil primprejurul lor. Pe care englezoii aia urati nu vor sa le imparta si le vor numa pt ei. Acuma sa vedem cum o merge cu extractiile intr-un climat tensionat unde te poti astepta se te pocneasca in platforma de extractie o racheta trasa de la 100-200km.

            • Se fac prospectiuni de mai bine de 2 ani de zile si pana acum nu au gasit nimic care sa fie cat de cat „commercially viable.” Banii acolo se fac din pescuitul oceanic.

              • Bre, cica ceva ulei ar fi pe acolo, numa intr-un field din nordul stancilor ar fi la jenu : „Premier Oil is the closest to extracting oil, the waxy crude of the Sea Lion field, which is located in the North Falklands Basin (see map) and holds an estimated 400m barrels of recoverable oil.”

                http://www.economist.com/blogs/americasview/2014/02/oil-and-gas-falklands

                Nu s-ar bate ei pe oi si stanca…
                Nu si-ar vinde ei vacile pe Fencere asa de pomana 🙂

                  • Linkul de pe bbc postat de matale e din 2010, al meu e din 2014.
                    Ceva 🙂 o fi acolo. Cat de mult, ne vom da seama dupa cat de mult se va incinge taratza in ei.

                    • Daca era se reflecta in pretul actiunilor izbutitilor. http://www.iii.co.uk/research/LSE:FOGL De la 160 de pence la initiere la 21 de pence in ultima zi de tranzactie anului trebut. Ce inseamna asta? They found jack shit and this is not about to change anytime soon.

                    • Bon, atunci nu le ramane sa se bata decat pt prestige 🙂

                    • 🙂 Ceva, ceva tot e prin zona… Sa nu uitam ca si primele prospectiuni petroliere din actuala Arabie Saudita au dat chix, geologii fiind chiar siguri ca petrol exista doar in Irak si nimic la sauditi.
                      Putin mai traziu insa 🙂 😉 . Nu e vorba doar de prestigiu, desi si asta conteza pana la urma.

                    • „Deja englezii din Falkland vor fi in bataia unei plaforme purtatoare de arme suficient de neplacute, numai daca ma gandesc la Kh59 cu bataie de pana la 285km si la Kh31A/P un mini-Moskit trisonic si e suficient.”

                      Bah frate GSG-ule ma uimesti tot timpul: acu vreo doi ani cand inepui sa postez p-aci si-i dadeam cu salvele de Granit-uri trase de Kirov ma luai peste picior ca nu sunt testate in lupta compartiv cu Măciucile Amer-Indiene. Acu vaz ca numai la salve de Moskit-uri si Harpoonskii si Kh-31 visezi. Te hotarasti odata? Tehnologia rusa cum ii? Fiare vechi sau nu?
                      Cat despre Su-24 si cat de periculos e sunt de-acord cu tine. Chiar daca e vechi tinde sa cam ramana unic. Echivalentele sale in NATO F-111 si Tornado s-au cam dus si cu upgrade-uri constante e chiar mai periculos acum decat in urma cu 70. Mai ales daca tinem seama ca Typhoon-ul oricat de superioritate aeriana o fi el fu construit sa contreze alte avioane de superioritate aeriana si bombardiere strategice mai ales cele pe care rusii le convertisera pentru atacuri anti-nava. In nici un caz un penetrator care zboara la rasul valului. Fara AWACS-uri englejii nu prea au cum sa vada la timp Fencer-urile alea si nu prea ii vad eu stationand ditamai E-3-ul la Anta-Cuca Macaii.

            • Daca vor fi descoperite zacaminte consistente de petrol si gaz metan, cu siguranta ca la exploatarea acestora vor fi implicate inclusiv firme americane aflate in parteneriat cu cele britanice.In aceasta situatie ma indoiesc ca argentinienii vor fi tentati sa isi faca de cap iar britanicii cu siguranta ca isi vor intari semnificativ prezenta militara in zona, suficient de mult incat sa poata dejuca orice tentativa argentiniana de a recupera insulele iar o eventuala tentativa militara argentiniana de ocupare a insulelor ar fi pedepsita drastic de britanici, care cu siguranta ca ar incerca sa distruga capabilitatile militare importante ale Argentinei, aflate pe continent.Argentinienii sunt birocrati si corupti insa nu cred ca sunt asa de prosti sa se hazardeze in aventuri lipsite de sanse de izbanda.

          • GSG9 este melitienii speciali nemti… SWAT-uri din alea 🙂

    • Sau le survolezi de sanchi (a se citi bruiaj și test) așa cum au făcut-o ruși cuun SU peste distrugătorul american în marea Neagră :))

  9. Bre una peste alta argentinienii au gandit foarte, foarte bine miscarea in cam toate punctele de vedere si spre „osebire de noi, astia cumpara avioanele cu un fel de offset, dand la schimb produse bastinase din care au o mare gramada, sa manance si gura la fermierii lor o paine. Bravo lor.
    Militar vorbind astea 12 Fencere pot fi chiar mai periculoase decat 12 Gripenuri pentru ca avioanele ivanilor sunt gandite exact pt atacarea unor obiective foarte importante si bine protejate.

    M-a uimit miscarea dar trebuie sa recunoastem ca cineva la Buenos Aires isi merita solda! Drept dovada britishii au guitat deja ca trebuie sa intareasca apararea, semn ca nu sunt chiar foarte veseli fata de posibilitatea sa se trezeasca cu Fencerele pe deasupra capetelor prin Falkland…

    @GSG9 Mai da si tu de pomana la tiganii din Iralanda ca vaz ca spamul a prins gust de bere daia calda 🙂 .

  10. Mai este normal sa iti protejezi coloniile.
    Normal ca trimiti tancuri acolo doar nu o sa le dai la papuasi.

    Nu reusesc sa ma obisnuiesc deloc cu prietenia asta extraordinara a americanilor fata de noi. O apreciez din inima.

    • Insulele Falkland sunt ale spaniolilor(de drept), nu ale englezilor care au pus stapanire cu forta, iar argentinienii si-au obtinut independenta de la spanioli, in concluzie insulele li se cuvin, pe langa faptul ca numai geografic daca ai judeca britanicii n-au ce cauta acolo. Ceea ce britanicii au facut se numeste colonizare cu forta, iar spaniolii ar fi trebuit sa lamureasca problema insulelor inainte sa recunoasca independenta argentinienilor, nu sa se stearga pe maini si sa lase un conflict inghetat.

      • În baza cărui drept zici ca-s Insulele alea „de drept” ale spaniolilor? În clipă de fată și cam dintotdeauna locuitorii insulei au fost de origine britanica mai ales scotish și welsh. E ca și cum ai zice că Transilvania e de drept a Italiei pentru că împăratul Traian a cucerit-o acum tzaspe mii de ani. Ei au acolo un mod de viata de cateva sute de ani (vreo 200) și nu văd ca ce chestie sa se bage argentinienii peste ei. Mai ales ca acolo nu are cum sa meargă chestia cu referendum popular și liber – nu vorbesc spaniola și modelul lor e în UK nu în Argentina. Și și au luat-o argentinienii de la englezi crezand ca nu o sa vina royal navy jumate de glob după ei. Și nu are sens sa i faci pe englezi imperialisti – din India din Malaezia burma Africa au plecat fără vărsare de sânge fata de ce au făcut francezii în Algeria sau indochina sau portughezii în Angola. Și s a văzut diferenta dintre o armată profesionistă ca cea britanica și una de pace împinsă în război de o junta militară care se plictisea.

        • In baza dreptului ca citesc si am citit despre asta.. te sfatuiesc sa faci la fel.

        • Ceea ce spui tu, daca vrei sa-ti fac o comparatie, este ca si cum ai spune ca Buceagul este ucrainian de drept, pentru ca azi majoritari sunt ucrainienii acolo.

          • In Bugeac ucrainenii nu sunt majoritari, ci spre 40%, nimeni nu e majoritar acolo.
            Ah, daca vorbim de raionul Odessa, atunci da, sa zicem ca ucrainenii sunt usor majoritari.

          • Poate voiai sa spui de raionul Cernauti, desi acolo sunt zone unde romanii sunt inca majoritari…

            • Cand au fost insulele alea populate cu spanioli /argentinieni? Ca tot nu întreg. Și da, comparatia cu Transilvania rămâne. Transilvania a fost parte din/condusa de maghiari aprox 1.000 de ani dar pentru că românii sunt majoritari Transilvania este și va ramane parte a României. Și nu există nici o baza juridică mai puternică decât ce vrea poporul nu-i asa?

              Ce o sa faca argentinienii acolo daca prin absurd ajung să aibă insulele ? Pentru ca acolo lumea e britanică

      • Îi doare ….în Gibraltar pe spanioli nu în niște insule de la capătul lumii ?))

  11. V-am zis eu…
    Ma gindeam ceva mai nou, dar si avioanele astea vechi is de ajuns sa incinga pe alt flang, pentru a distrage atentia din europa de est
    .
    Toti din jur ii urasc pe Brazilieni, dar nu se pot uni ca sa se creeze un stat mare ( EUHH – estados unidos hispanohablantes = statul unit de vorbitori de spaniola ), dar in asta e vina SUA, dezbina si stapineste.

    Nu e nevoie sa ataci Falkland direct de ajuns ca sa adjudeci selful , si sa mentii control asupra lui, pentru ca Rusii aka Gazprom sa faca extractie din el…
    Peste citiva ani vom avea omuleti verzi pe insula si un referendum care va cere unirea la patria mama Argentina aka Rusia 😉

    Prosti Englejii ca nu si-au facut portavioanele atomice pe model American. Si nu vor avea sprigin din partea SUA cum nu l-au avut in primul razboi.

    • Stai bre putin , ca nu toata lumea din South America gavareste spaniola ! Cu portugheza ca facem ?

      • 51% din populatia Anericii de Sud adica 188 milioane de oameni vorbesc portugheza (Doar in Brazilia se vb portugheza in America de Sud)… Asa ca restul tarilor hispanice ar trebui sa se uneasca intr-o federatie ca sa contracareze Brazilia. Asta e interpretarea spuselor lui Focar.

      • Tocmai de aceea Brazilia nu este văzută bine, vorbește portugheza :))

    • Cam greu cu omuletii verzi in Falklands. Lume putina – cateva mii – si fara trafic sau tranzit. Acolo toata lumea e cu un scop precis. Britonii aia s suspiciosi, carcotasi, betivi si batausi. Orice omulet verde ajuns pe insula (de unde si cum?) va arata fata de localnici ca unul in coorul gol in parlament. Plus rapierele, radarele, RAFul, contingentul de royal marines plus companiile locale de aparare fac insulele cvasiimposibil de ocupat prin razboi hibrid.

  12. Noi radem de Argentinieni ca si-au cumparat vechituri ?! Si-au luat exact ceea ce le trebuia la pretul cel mai bun, in moneda dorita de ei… Daca asta inseamna prostia, vreau si eu cativa prosti din astia la inzestrare! In alta ordine de idei, la multi ani!

  13. Mai oameni buni, mai exista alta sursa decat Daily Express? Ca la cate avioane a spus pana acum presa din insula ca vor cumpara argentinienii… Prin definitie nu este o sursa credibila. Sa mai asteptam, zic.

  14. Corect, pe wikipedia apare 8 tone. Am uitat sa scqd combustibilul
    Greseala mea.

    Rusii au nodificat SU-30 in SU-34 probabil din cauza razei de actiune mare a SU-30

  15. Ministrul apararii din Argentina neaga informatia aparuta in publicatia britanica ca tara sa va cumpara avioane SU24 de la rusi.
    http://desarrolloydefensa.blogspot.com.ar/2014/12/aviones-por-comida-rossi-dijo-no-al.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *