VOM FI MARTORII UNEI DISTRUGERI ISTORICE SI CATASTROFALE IN FINANTELE GLOBALE, IAR INVESTITORII CARE VOR DORI SA SUPRAVIETUIASCA ACESTUI HOLOCAUST FINANCIAR AR FI BINE SA FIE POZITIONATI CORECT!”
Sunt declaratiile unui prestigios economist american, reputat specialist financiar, John Embry, cu peste 50 de ani de prezenta pe pietele financiare americane, care pur si simplu au socat opinia publica americana si cercurile financiare din aceasta foarte importanta parte a lumii.
Au fost facute portalului de stiri economice si financiare King World News, la data de 20.08.2013, fiind generate de intalnirea de taina din aceeasi zi, avuta de presedintele SUA, Barack Obama cu conducatorii FED, Rezerva Federala Americana, de fapt sistemul Bancii Centrale, ai institutiilor financiare de supraveghere si ai organizatiilor financiare cheie din SUA.
Daca ar fi sa ne ghidam dupa teoria semnalelor, am putea spune ca dezastrul de astazi de pe piata financiara braziliana, unde “incendiul” asupra monedei nationale, urmeaza sa fie stins cu aprox. 60 miliarde USD sau din India, unde deprecierea masiva a rupiei a dizolvat averile magnatilor autohtoni cu 24%, sau din alte state din Asia, Africa si America de Sud, am putea, cel putin declara, ca “ceva” se intampla in aceste zile in lume, legat bineinteles de ultimele decizii din domeniul finantelor americane.
Realul brazilian este la pamant, rupia indiana este in cadere libera, randul sud-african de asemenea, rupia indoneziana este cazuta,iar lira turceasca s-a depreciat spre minimul istoric, toate acestea fiind monedele nationale ale unor mari state, considerate pana in prezent campioni economici globali. Nu cred ca mai este cazul sa aprofundam analiza prin prezentarea deprecierilor cu care se confrunta in prezent si alte valute, apartinand unor economii emergente asiatice, pentru a completa tabloul.
Cauza majora a acestui dezastru mondial al valutelor nu este straina pentru nimeni si anume experimentul sau dupa cum i se mai spune “bula Bernanke”, pentru cei care nu-l cunosc inca, insa sigur il vor cunoaste in perioada urmatoare, Bernanke este seful FED, banca centrala americana. Fenomenul dateaza din anul 2009, cand FED si alte banci centrale au taiat dobanzile pana aproape de zero si au dat drumul la tiparnitele de bani ieftini, fara acoperire in economia reala, zica-se “pentru a stimula cresterea economica”. Acesti bani, multe sute de miliarde de USD, in transe de cate 70-80 miliarde USD, in baza unui program denumit de relaxare cantitativa, au ajuns in multe zone ale lumii, in perioada 2009-2012, inundandu-le economiile, Brazilia, India, Indonezia, Turcia si multe altele, facand in asa fel incat pe acele piete sa se aprecieze toate activele, inclusiv financiare, iar acum, cand s-a constatat ca respectivul plan a fost realmente un dezastru, sumele respective sunt readuse in SUA, prin incheierea programului de relaxare cantitativa, odata cu cresterea dobanzii de politica monetara, ducand la secatuirea respectivelor piete, acompaniata de deprecierea activelor atat de mult apreciate in urma cu cativa ani. Cred ca va aduceti aminte de perioada de boom economic, din urma cu cativa ani, in care Brazilia efectiv impunea taxe de intrare a capitalurilor pe piata proprie, fiind inundata de bani ieftini.
De fapt, fluxurile de numerar americane din perioada ultimilor ani se transforma in prezent in refluxuri, afectand prin retrageri necontrolate monedele nationale ale statelor, in special emergente, din intreaga lume.
Economistul John Embry considera cresterea de astazi de catre FED a ratei dobanzii drept “o crima”, intr-un stat super-indatorat , cum sunt SUA, ceea ce deja incepe sa se intrevada.
Chiar si directorul general Christine Lagarde sustine ca in pofida tuturor eforturilor, “in baraj ar putea aparea sparturi”, care de altfel au si aparut, dovada reactia puternica a unor guverne nationale. Domnia sa recomanda ca lumea sa-si “construiasca noi linii de aparare” in fata unei posibile crize a pietelor emergente, confirmand pe deplin temerile economistului american, daca mai era nevoie.
Desigur, trebuie spus foarte clar, SUA se afla intre ciocan si nicovala, nu mai poate continua programul primitiv de relaxare cantitativa, in ideea stimularii cresterii economice americane, din motivele deja expuse si nici nu poate arunca lumea financiara globala in aer, ceea ce incepe sa se intample, fiind constiente ca prin retragerea masiva a investitiilor de pe pietele globale, efectul de boomerang nu va intarzia sa apara si sa loveasca insasi piata americana.
Tot ce se intampla astazi in SUA si cu SUA era previzibil. Presedintele american Barack Obama a gresit inca de la inceput, preferand in locul extragerii activelor toxice din marile banci de investitii americane si operationalizarea falimentului la nivelul celor aflate in respectiva situatie, finantarea lor directa cu bani publici, mii de miliarde de USD, situatia financiara a bugetului federal deteriorandu-se pe masura, dupa 4 ani de greseli continue.
In calitate de economist roman, implicat profund, pe plan european, in solutionarea crizei datoriilor suverane, inaintand Bruxelles-ului un plan personal in acest sens, am sesizat greseala ce urma sa arunce lumea financiara de astazi in haos si inca de la 10.03.2009 am avertizat public, in Business Magazin, despre aceasta imensa eroare a administratiei americane: “ In esenta, planurile anticriza, de la Presedintele Obama la cel al Premierului Boc, mizeaza pe incurajarea consumului si pe relansarea creditarii, ceea ce este gresit in opinia mea!”, urmat intr-un mod mult mai categoric, la 28.01.2010 cand am publicat in presa romaneasca un articol intitulat “Sub administratia Obama, SUA actioneaza gresit in solutionarea crizei economice”, publicand si o scrisoare deschisa la adresa Presedintelui American, in care il avertizam de modul eronat si neconform de actiune.
Iata ca la peste 4 ani acele avertizari se confirma pe deplin, lucrurile au involuat, ajungand astazi sa escaladeze pana la niveluri aferente colapsului financiar mondial, mult mai dur decat cel din anul 2008. Vom vedea daca experienta acumulata in criza in care inca ne mai aflam va ajuta omenirea sa treaca si de acest impas!
Pana atunci, asa dupa cum preciza zilele trecute economistul american, investitorii globali care vor sa supravietuiasca sa se pozitioneze in mod corect pentru impactul cu noua criza financiara.
As simplifica, spunand ca lumea financiara globala intra intr-o noua perioada de turbulente economice, cred ca nu va fi intr-atat de catastrofala pe cat se prezice astazi, insa este bine sa ne punem centurile de siguranta si sa functionam in perioada urmatoare cu multa atentie si precautie.
Mai tineti minte articolele publicate pe RoMilitary despre structura de baza a unei crize economice?! Ei bine se pare ca Fed-ul face din nou exact aceasi smecherie, bazata pe bani multi si ieftini, adica practica o dobanda chiar negativa, daca tinem cont de inflatie, de sub 1%, iar mai apoi, dobanda creste repede, blocandu-se astfel accesul catre capitaluri iefitne si in acelasi timp fondurile speculative americane se retrag masiv si foarte rapid de pe piata de capital a tarilor emergente.
Rezultatul este deprecierea abruta a monedelor locale, aflate acum sub o imensa presiune, deteriorarea calitatii activelor, prin scaderea pretului lor si lipsa capitalului necesar companiilor.
In esenta mecanismul este acelasi cu cel descris de mine in cele cateva articole in care am prezentat mecanismele economice premergatoare unei crize majore financiare, transformata apoi intr-un economica: banii foarte ieftini eliberati de Fed sunt tranzlatati catre tari emergente cu economii mai slabe, dar in crestere, acolo unde randamentul acestor poate fi crescut.
Ma refer aici in primul rand la dobanzi, unde, ca sa luam exemplul Romaniei, este o diferenta de peste 2,5% intre dobanda cu care bancile comerciale se imprumuta la BCE si dobanzile oferite ca catre bancile romanesti pentru depozitele in euro. Bineinteles ca o mare parte din acesti bani foarte ieftini tipariti masiv de Fed au intrat si pe pietele de capital, pe burse, crescand rapid pretul actiunilor si valoare companiilor listate, numai ca odata robinetul inchis, inflatia, prin cursul de schimb, a explodat, monedele locale se prabusesc, valoare pe bursa a companiilor scade dramatic, blocand orice finantare si linii de credit, drenand in acelasi timp respectivele economii de capitalul propriu.
Rezultatul?! Pai pe langa dezastrul de pe pietele emergente, se profileaza la orizont si un astfel de “tsunami”. Mai exact fondurile speculative se retrag marcandu-si profiturile foarte mari, iar mai apoi, dupa ce piata va atinge un anumit minim, se poate trece la cumpararea de active, intreprinderi locale, la preturi cu pana la 25-35% mai mic decat valoare lor reala, reusindu-se astfel o dubla victorie, pe langa faptul ca pietele emergente primesc o lovitura cu adevarat cutremuratoare.
Astfel capitalurile speculative, beneficiind de dobanzi de 0,25% din partea Fed si a BCE, vor ajunge intr-un final sa faca profituri enorme pe baza banilor din economiile locale, executand ceea ce se poate numi o “drenare” a resurselor financiare din economiile emergente si blocandu-le dezvoltarea pentru foarte multi ani de acum incolo.
Inflatia negative se numeste diflatie iar efectul diflatiei in economie e mult mai nociv decit cel al inflatiei, deaceia in economie se evita diflatia in favoarea inflatiei. Economiile sunt structure extern de complexe extreme de haotice si nu evoluaza in mod linear ci sincopatic si deaceia crizele sunt parte integranta a sistemului economic. Cea ce trebue inteles e ca exusta o multime de mecanisme de corectie si o gramada de valve de siguranta in evitarea catastrofelo economice.
Daca loveste acum o a doua criza, nu mai exista decat o singura cale de a se iesi din asa ceva… si a mai fost folosita si in trecut.
Razboi si reimpartire a lumii!
Crizele economice din trecut au fost perioade de pace si cooperare mai mult decit oricind si se explica chiar printro multime de paradigme sociologice iar exceptii de regula sunt rare sau inexistente. Cea ce e cerrt e ca dupa orce criza are loc o dezvoltare.
Un motiv in plus pentru a se declansa in razboi regional in Orientul Mijlociu.
exact! deaceea, deschideti ochii si vedeti ce propun ca raspuns in paralel cu viitoarea prabusire economica urmata de ww3. propun NWO,da? ce spun ei ca reprezinta NWO?o reimpartire a resurselor planetei,chesti dastea :)) adica cat de prost sa fi sa te mai uiti in gura lor? si aici ii intreb pe cei care n-au nici un fel de cunostinte din punct de vedere crestin.nu stiu ce inseamna guvern unic mondial,imparatia lui antihrist,pecetea sa,etc zic macar sa-si foloseasca logica.e adevarat,o logica fireasca insa si pt. aia iti trebuie creier.
de urmarit expunerile:
https://www.youtube.com/watch?v=Aq1N70vym1g&feature=youtube_gdata_player
si asta:
http://ivn.us/2012/10/28/peter-schiff-who-predicted-the-financial-crisis-forecasts-the-worst-to-come-around-2013-2/
ptr a va face o parere concreta despre ce se pregateste. Evident o mare criza ce ne va goli buzunarele. Dupa cum se stie, dintr-o criza eonomica se iese cel mai bine declansind un razboi
nici una ca solutie decat intoarcerea la Hristos.va f i j a l e !se va manca de la popota armatei.asta scria unul dintre cei mai reputati economisti romani care traieste in Brazilia.nu-i retin numele.e foarte apreciat acolo.spunea asta inca din 2012.ce va mai ascundeti dupa deget? luati adevarul in piept daca sunteti curajosi. si apropo ca tot suntem pe un site pe teme militare: Romania nu mai are armata,da? DE CE? cine au fost ultimii ministri la aparare? sa va vad? Frunzaverde-mason. ala cu ceafa lata de la pdl trecut la pnl de curand-mason.Dobritoiu-mason.Melescanu-mason Dusa nu .poftim vo’ 10 ani de conducere ”inteleapta”. sunt eu nebun ca-i enumar pe toti?pai daca astia sunt
George un aspect important este reintoarcerea firmelor americane acasa, de cand cu gazele de sist… Acum despre economiile din pietele emergente era normal sa se intample, dar impactul nu e asa mare. Mai tii minte cand euro era 3.2 Lei, iar acum e intre 4.2-4.5 lei? Asta se intampla si la ei acum. Asta ar putea fi un mare avantaj si pentru Romania. Noi avem o economie stabila, un guvern stabil, il avem pe Mugurica fara frica care stie tot mamica… cred ca am putea profita foarte mult de aceasta situatie daca suntem destepti. Toata lumea se astepta (inclusiv eu) ca leul sa ajunga undeva la 6 lei un euro de cativa ani… dar uite ca tot in parametrii normali sta.
R.Ionut, economia noastra e stabila in sensul ca nu se duce mai in jos, dupa caderea 2008-2009, si o revenire sovaielnica, ce-i drept mai sanatoasa decat ce a fost inainte.
Eu zic s-o luam mai usor cu optimismul, ca si in 2008 duduia economia, tot Mugurica era la manete cand am facut saltul de la 3,2 la 4,4 Ron/euro, iar in guvern avem majoritatea specialistilor cu aceeasi calitate ca si cei din 2008-2009.
In plus, daca in 2008 ne bazam si pe consum intern, asa cum era el mai nesanatos, acum ne bazam aproape exclusiv pe export, deoarece masurile de austeritate si politicile economice stupide au gatuit cu totul consumul intern! Iar daca e criza la altii, ghici unde mai exporti?
Nu prea vad de ce ar fi altfel de aceasta data!
Romania este stabila pentru ca in primul rand Romania economic vorbind este putin ciudata.
Sa dezvoltam:
Cu totii stim ca avem cel mai scazut nivel de trai din UE (exceptam bulgaria, care sunt o caricatura) dar in acelasi timp avem si cele mai multe masini de lux pe cap de locuitor din UE, si banuiesc ca stim cu totii de ce se intampla acest lucru.
Avem cea mai mare crestere economica pe acest an, pana acum din UE, practic am dus media UE in zona pozitiva a cresterii economice, dar in acelasi timp in Ro nu se vad efecte prea pozitive, decat stabilitate.
Am urcat pe locul 9 la cosntructori de masini in UE (nu stiu date legat de nivel mondial), ca exemplu Dacia este singura componenta a Renault care practic mentine tot grupul sa nu o ia la vale rau, pentru ca pe minus oricum este.
Avem cel mai mic pret la carburanti, gaze, energie, si in aceasta vara si la produse agricole in special la cele de baza.
Dar in acelasi timp avem si cea mai mare evaziune fiscala din EU, practic intr-un mod direct sau indirect cam toata populatia tarii face evaziune fiscala.
Eu cred ca aceasta stabilitate a leului si a economiei romanesti este data tocmai de faptul ca la noi fluctuatiile masive sunt in zona economiei „negre” nefiscalizate, deoarece in economia reala nu este nimeni (ma refer la tot poporul) interesat sa intervina mai mult decat are strict nevoie.
Pe alta parte si guvernul a avut in acest an un rol extrem de conservator (tot parere proprie) incercand sa mentina economiasi doar sa faca reglaje fine in vederea cresterii, norocul lor pentru cresterea avuta venind de la un an agricol bun si de la cresterea exporturilor din putina industrie pe care o mai detinem. Investitiile indirecte in vederea cresterii economice cum ar fi conductele de gaze pentru export, ceva mine de aur bagate in productie oricum nu se vor vedea decat peste ceva ani.
Apropo de mine de aur si redevente, stiu ca marea majoritate au ceva improtriva exploatarii lor si mai ales a redeventelor mici.
Nimeni nu zice sau nu se gandeste la faptul ca ideea de redeventa este o chestie cretina tipica unui stat african si ca de fapt banii nu ies din minereul de aur (in acest caz) scos din mina ci din produsul final, din celebrele lingouri. Minereul in sine este extrem de ieftin si degeaba ceri tu redevente ca oricum valoarea finala este nesemnificativa. Mai bine decat redevente sa se faca linii de productie complete intara si sa exporte produsul final, ar fi mai multi bani doar din taxe si impozite, nu mai zic din eventuale parteneriate intre companii private si de stat si altele…
Romania este stabila…asa si asa. Stabilitatea leului eu o vad ca venind din scaderea dramatica a investitilor, atat straine cat si cele autohtone si implicit scaderea consumului corporatist, totul cuplat cu scaderea generala a consumului la nivel national. Practic cresterea economica este asigurata acum de industria auto.
In principiu in curs se vede si economia gri sau neagra, iar agricultura inca nu s-a contabilizat cel putin major.
Guvernul…ei bine onorat guvernul a crescut cheltuilelile in zona de consum a statului, cu totul besmetic as zice, si a cam stopat toate investitile, iar aceste doua lucruri se vor vedea din pacate anul viitor.
Redeventa este calculata la cantitatea de aur si argint, produs finit, obtinute.
Partea pozitiva a tarilor mai putin desvoltate e ca nu au decit o alternative si anume sa de dezvolte, ca doar no sa regreseze cind sunt aproape de zero. Un alt punct pozitiv e acela ca rata de dezvoltare a societatilor mai putin dezvoltate e intotdeuna mai mare decit a celor dezvoltate si ca in relativ o perioada de timp fixa sa zicem un an o societate nedezvoltata isi poate dubla economia pe cind una dezvoltata nu poate decit sa creasca cu o rata medie de 3%.
Aceste adevaruri sunt intotdeauna folosite in statistici politice al caror rol e de a induce in eroare electoratul.
Dar cu Romania cum e?
Desi e nedezvoltata, reuseste sa creasca doar cu 1-2% pe an ?
E o forma de „regres pozitiv”, ajustat din pix?
pai si acei 1-2% sunt mancati de dobanzile pt. creditele externe,sa fim seriosi.ammulte de spus pe tema.poate altadata
http://www.youtube.com/watch?v=IPcOnjVv7Yg&feature=share
Pai nu ziceau unii acum ceva timp de puteri emergente, ce se intampla cu ele?! Se pare ca toate erau doar foc de paie, Turcia, Indonezia si altele erau invitate la G20 mai mereu acum ce? Rusia si China rezista pt ca au resurse si mana de lucru ieftina si multa dar sa vedem cat timp….
Citeam ca, capitalul din tarile astea intra in europa centrala si in Romania, o sa se vada acest lucru?!