Super-HAWK

Tien-Kung

Desi lasat intr-un con de umbra din cauza amanarii modernizarii sau macar a revitalizarii, pentru sistemul HAWK romanesc ceva pare sa se fi schimbat in ultimul timp. O prima tragere a fost efectuata deja si desi nu este clar daca rachetele au fost revitalizate macar la standardul initial, lucrurile se misca.

Faptul ca exista interes din partea Electromecanica Ploiesti pentru modernizarea HAWK-ului este certificat de un articol aparut de curand in publicatia SMG “Gandire militara romaneasca” intitulat “Argument pentru necesitatea up-gradarii sistemelor de rachete sol-aer”.

 

In rezumat, articolul sustine necesitatea unei modernizari ample in special a rachetelor dar si a celorlalte elemente ale bateriei. Astfel daca pentru rachete se urmareste schimbarea motorului, a componentei de lupta si a electronicii (practic nu ar ramane prea multe din configuratia initiala), in privinta radarelor ar fi nevoie de modernizarea HPIR si achizitia unui nou radar multifunctional (cel mai probabil AN/MPQ-64, prevazut deja in componenta HAWK XXI). Acelasi lucru este planificat si pentru restul elementelor cum ar fi camioanele, sistemul de conducere a focului, etc.

Primele trageri cu rachete HAWK, 09.11.2012, cuplate la radarul GapFiller

Foto: RoAF.ro

Este de subliniat ca putine din componentele originale ale sistemului HAWK mai pot fi refolosite, majoritatea avand nevoie fie de modernizari fie de inlocuire completa. Ar fi deci un moment foarte bun pentru a defini nu doar modalitatea de realizare a unui upgrade dar si obiectivul final.

HAWK este un sistem proiectat in anii ’50, folosind o racheta dirijata semi-activ radar pe toata durata zborului “Homing All the Way”, un sistem arhaic dupa standardele actuale. Principalele limitari se refera la faptul ca radarul de iluminare trebuie sa incadreze tinta pe toata durata zborului fiind astfel usor de detectat, racheta nu poate zbura pe traiectoria cea mai eficienta aerodinamic fiind fortata sa urmareasca semnalul reflectat de tinta si in plus pierderea contactului radar cu tinta duce la ratarea ei.

Majoritatea utlizatorilor HAWK se pregatesc sa il inlocuiasca cu sisteme noi, auto-dirijate radar, abandonand asfel schema de dirijare semi-activa si corectand majoritatea problemelor de mai sus, acceptand insa un cost mai mare per racheta. Exemplele ar fi Franta (ASTER), Israel (David’s Sling), Coreea de Sud (KM-SAM) si Japonia (Chu-SAM).

Alte state au dezvoltat inlocuitori pentru HAWK folosind o modalitate de dirijare relativ similara insa imbunatatita, pastrand un cost relativ scazut, un exemplu fiind Taiwan-ul cu Tien Kung-1 (Sky Bow).

In comparatie cu HAWK, TK-1 este o racheta cu raza de actiune mult mai mare, 100km dupa cele mai multe surse, avand un sistem de ghidare mult mai modern, inertial cu corectia traiectoriei asistata de la sol, pentru cea mai mare parte a zborului dar pastrand sistemul de ghidare semi-activa HAWK pentru partea finala a interceptiei. Ca radar de iluminare este folosita o versiune derivata a HPI HAWK (AM/MPQ-46) numita CS/MPG-25, radar creditat cu 60% mai multa putere decat originalul. Bateria este completata de un radar multifunctional de tip PESA similar conceptual cu AN/MPQ-64 al HAWK XXI dar mult mai puternic, numit ADAR-1 Chang Bei.

TK-1 necesita functionarea radarului de iluminare doar pe ultima parte a traiectoriei, in rest racheta putand fi dirijata pe o traiectorie care sa ii maximizeze raza de actiune rezolvand astfel o parte din cele mai importanta probleme ale HAWK. Pentru corectarea problemei legate de ratarea tintei in cazul pierderii contactului radar, Taiwanul a produs o versiune (TK-2) mai moderna, dotata cu un sistem de dirijare radar activ. Dezavantajul principal este insa costul crescut fata de TK-1.

Aceeasi evolutie s-a inregistrat si in zona rachetelor navale unde standardul NATO este ESSM care este ghidata intr-un mod similar: inertial cu corectia traiectoriei si semi-activ radar in momentul interceptiei. O varianta lansata de la sol a fost deja testata, folosind o baterie HAWK XXI norvegiana (hibrid NASAMS), fiind certificata astfel compatibilitatea cu HPI-ul HAWK. Se afla in studiu si versiunea cu radar activ, numita SLAMRAAM-ER (racheta ESSM dotata cu senzorul AMRAAM).

O modernizare profunda a bateriilor HAWK romanesti ar reprezenta sansa de evolua intr-o directie similara si de a ne distanta de tehnologia anilor ’50.

 

Tehnomil.net

5 comentarii:

  1. „ceva pare sa se fi schimbat in ultimul timp” Nu s-a schimbat mare lucru. Si-au scos de sub unghii(vreo 20 de milioane de leisori astmatici si fara gheare) cu multa durere si au cumparat un sistem C3I ca sa poata comunica cu racheta.Si asa s-a facut tragerea. Altfel aducerea la HAWK XXI costa de nshpe ori mai scump si nu cred ca se mai face. Iar rachetele expira si alea si revitalizarea e scumpa, mult mult mai scumpa decat modulul C3I. Asa ca sa pastram nota optimista: ramanem cu Volkovurili 🙂 🙂 Si facem aparare AA asimetrica cu servicii, jandarmerie, bugetari si pensionari.

    • dar nu expira si alea? Parca si Volhovurile incep sa expire tot prin 2015. Nu stiu daca se mai fabrica undeva, sau avem noi licenta?

      1. In viitorul apropiat le expira Volhovurile, Hawkurile, SA-6 e complet depasit si bruiabil, vor mai expira si Pumele, MiG-urile mai pot fi prelungite doar o singura data pentru vreo 5 ani (unele din ele), iar intr-un viitor nu chiar asa de indepartat vor incepe sa expire si primele loturi de IAR-99.

      2. Criza la nivel international devine mai serioasa, ce a fost pana acum a fost o gluma, statele lumii se inarmeaza, se reactiveaza peste tot vechi animozitati (minoritati, teritorii, granite, datorii, etc), asadar posibilitatea unor conflicte, fie ele la scara mondiala sau a catorva zeci/sute de conflicte regionale (gen Transnistria, Kosovo etc) e una foarte reala.

      Daca ne uitam la 1 si 2 si le acceptam ca fiind reale si corecte, eu zic ca suntem intr-o situatie mai proasta decat cea dinainte de primul si al doilea razboi mondial. Atunci tehnica nu facea o diferenta atat de mare, Romania a putut mobiliza hoarde de militari in termen si a putut participa la razboi. In ziua de azi nu cred ca mai e cazul, si s-ar putea sa sfarseasca rau.

      Si da, e adevarat ca si-au facut-o cu mana lor… 100 milioane euro/an doar pentru revolutionari, si abia au dat cateva milioane in 8 ani de zile pentru a operationaliza o singura baterie Hawk, nemodernizata, cu rachete care expira in 2015.

      O vorba romaneasca zice „Cum iti asterni, asa dormi”… 🙂

      • Expira si Volhovurile, de aia am pus ‘zmailiiz’. Pumele sunt vechi si cu resursa in pioneze,o sa cumpere guvernu’ socialist imediat 60 de NH90 si 24 de Tigre sa le inlocuim. MiGurile le inlocuim cu 12 F16 expirate.La 12 F16 mai tre 4 IAR99, inchidem fabrica, facem blocuri.Flota are copai cu metralere. Armata romana e practic desfiintata.In primul razboi campania initiala a fost dezastru, cu pierderi enorme, capitala ocupata, retras in Moldova. Acu’ nu nici mai are rost sa facem mobilizare, semnam direct armistitiul. Aia din RM sunt singuri pe barba lor.Poate mai pierdem noi ceva, niste Ardeal, niste Delta Dunarii.”O vorba romaneasca zice…”: Bre, romanii nu prea mai pricep romana ‘veche’, dar o invata ei…

        • nu se plictisesc aia din Rm stai kalm k le tin de urat rusii 😀 ,posibil sa mai pierdem ardealul si/sau dobrogea si atunci ajungem inapoi in 1940 cu tara ciopartita

  2. * carmaciul , cica militar , propulseaza in politica ” intelectuala lui tata ”
    mai arunca cate un armaghedon , (misto faza cu externalizarea moreniului )
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/armaghedonul-lui-mos-teaca-dobritoiu-si-antonescu-s-au-cunoscut-pe-o-canapea-1013590.html
    ** buzunarele goale , dar planuri mari …(la asediul odesei noroc ca s-au carat rusii noi oricum munitie nu mai aveam ptr piesele de artilerie ..)
    http://www.b1.ro/stiri/eveniment/corneliu-dobritoiu-vindem-infrastructura-in-exces-ca-sa-inzestram-avia-ia-prefer-f-35-33517.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *