Super Venezuela

 

Guvernul venezuelean a lansat un program masiv de achizitii militare. Acesta prevedea negocieri pentru submarine germane, avioane de transport din Spania, radare din China, mai multe aparate de zbor rusesti, lansatoare de rachete, tancuri etc.

Cea mai mare parte, daca nu chiar toate echipamentele hardware europene nu au fost livrate din cauza embargoului impus de SUA.

Venezuela a reusit sa primeasca radare, o licenta pentru AK-103 si mai multe tipuri de elicoptere din Rusia: Mi-17, Mi-26 și Mi-35.

In 2005 Guvernul de la Caracas a pornit negocierile cu Beijingul pentru 3 radare 3D standardul JYL-1, cu raza lunga de supraveghere. Contractul a costat 150 miliane $ americani si ultima livrare a avut loc in 2007. Toate radarele de acest tip sunt atasate pe camion si au o mare mobilitate.

 

Tot in 2005, Venezuela a comandat 51 de elicoptere rusesti: 40 Mi-17, 3 Mi-26 și 8 Mi-35.

In 2006 au comandat 100000 AK-103 puști rusești de asalt. O alta achizitie importanta a fost o flota de 24 de Su-30 MK. Scopul acestei tranzactii a fost acela ca Fortele Aeriene sa aiba capacitatea de a folosi o gama larga de rachete si bombe: 200 de bombe ghidate laser de tip KAB-500 și KAB-1500, 50 de rachete aer-sol de tip Kh-29, 50 de rachete anti-nava Kh-31 A1, 50 de rachete de croaziera ghidate Kh-59 ME TV, 100 de rachete aer-aer cu raza medie de actiune Vympel R-27, 150 de rachete aer-aer cu raza scurta de actiune Vympel R-73

Toate produsele rusesti mentionate aici, au fost livrate pana in 2008.

Suhoi 30

 

Venezuela a mai comandat si primit echipament night vision, pusti cu luneta si submarine de atac diesel-electrice.

 

In 2007 s-a incheiat un acord militar cu Belarus, privind furnizarea de echipament electro-optic si night vision pentru armata venezueleana. Valoarea a fost cuprinsa intre 3 – 24 milioane $, dar nu se stie daca intelegerea s-a respectat pana la capat.

A urmat o achizitie de 5.000 pusti cu luneta Dragunov de la Rosoboronexport si alte 4,4 miliarde de $ tot in armament rusesc au fost investiti.

In aprilie 2008, Venezuela a decis sa negocieze cu Rusia un imprumut de ~800 milioane $ pentru achizitia a 5 submarine diesel din clasa Kilo si 4 Amur 677.

La acest contract s-au adaugat si 12 avioane de transport Il-76, valoarea contractului ajungand la 1,5 miliarde $.

Contractul nu a fost respectat, Rusia va oferi 6 din submarinele de mai sus Vietnamului.

BMP

 

In septembrie 2008 regimul de la Caracas a mai incercat negocierea unui alt contract in valoare de 1 miliard $, bani pe care Venezuela se angaja sa-i imprumute pentru ai investi in cooperarea militara. Sud-americanii au fost interesati de instalatii TOR M1, tancuri T-72, avioane de vanatoare Su-35 si avioane cargo Il-76.

Nici acest contract nu a avut succes, Rosoboronexport a anuntat ca Venezuela a comandat un numar mare de BMP-3, dar putine masini de acest tip au trecut oceanul.

 

Cea mai mare achizitie din 2008 a fost o flota de 24 de K-8 Karakorum chinezesti. Contractul a fost estimat intre 72-84 milioane $.

Armata venezueleana dotare

 

SA-24 Igla-S a fost distribuita masiv catre infanteristii venezueleni, numarul acestora nefiind foarte clar. Tranzactia a fost facuta publica in cadrul unei parade militare din 2009, atunci cand soldatii au defilat cu ~50 de lansatoare.
SA-24 Igla-S este standardul cel mai avansat din categoria sa.

 

 

In septembrie 2009 Rusia a aprobat un credit de 2 miliarde $  pentru ca Venezuela sa poata finanta tranzactiile de tancuri si sisteme de aparare anti-aeriana foarte avansate.

Guvernul de la Caracas sustine ca acest imprumut a fost facut pentru a nu reduce cheltuielile cu domeniul educatiei si sanatatii.

Armata venezueleana dotare

Armata venezueleana dotare

 

Acest nou val de achizitii include 92 de tancuri T-72, sisteme anti-aeriene BUK M2, S-125 Neva / Pechora si S-300.

BM-30 Smerch urmeaza sa intre si el in dotarea armatei venezuelene.

Alt contract in valoare de 500 milioane $ a fost semnat cu China. Investitiile au mers in ramura maritima.

Armata venezueleana dotare

Armata venezueleana dotare

 

Hugo Chavez sustine ca va cumpara tancuri si amfibii din China pentru armata sa, dar nu a specificat numarul. Valoarea contractului va fi platita in petrol.

Armata venezueleana dotare

Armata venezueleana dotare

Armata venezueleana dotare

 

Rusia urmeaza sa aprobe alt credit pentru Venezuela in 2013 conform declaratiei lui Chavez.

Armata venezueleana dotare

Kh 35E

Marina venezueleana

 

Afaceri pierdute din cauza embargoului impus de SUA

 

Un contract de 1.5- 2miliarde $ cu Spania pentru 12 nave de transport, avioane de recunoastere maritima si 8 nave de patrulare. Contractul mai prevedea si 900 de locuri noi de munca pentru industria de aparare spaniola.

Embargolul nu a afectat tranzactia navelor de patrula (vezi ultima poza de mai sus).

Venezuela si-a exprimat interesul pentru Aero L-159 Alca asamblate in Republica Ceha. Avioanele ar fi avut avionautica importata din Franta si motor produs in Ucraina.

Compania suedeza Saab AB a refuzat sa onoreze comenzi ce includeau pusti fara recul Carl Gustav, AT-4  si RBS-70.

Brazilia a fost fortata sa anuleze un contract privind vanzarea de Embraer Super Tucano pentru Fortele Aeriene venezuelene.

Companiile Rosoboronexport si Suhoi au fost sanctionate de Guvernul SUA pentru tranzactiile cu regimul lui Chavez.

 

Controversa.

 

O controversa a aparut in privinta flotei de F-16.

Venezuela a comandat in 1982, o flota de 24 de avioane F-16 Block A/B (18 A si 6 la standardul B). Livrarile au inceput in 1983, in 1984 a fost deja dat in uz si in 1985 tranzactia s-a finalizat.

Venezuela a mai optat pentru inca un lot de 24 de F-16, dar o noua achizitie a fost imposibil de realizat.

15 mai 2006 Guvernul SUA decide sa paralizeze flota de F-16 venezuelean adoptand o interdictie a furnizarii de echipament de intretinere catre Venezuela.

Generalul Alberto Muller, consilier al presedintelui Hugo Chavez, a anuntat intentia de a vinde Iranului cele 21 de aparate F-16 ramase.

Venezuela a modificat o parte din aceste aparate pentru racheta israeliana cu indrumare IR, Python IV.

Surse din media sustin ca 1-2 aparate din lotul Venezuelei ar fi ajuns in Iran pentru a juca rolul agresorului.

F16 Venezuela

 

Alta controversa a fost legata de un avion misterios ce a zburat pe ruta Teheran-Damasc-Caracas, revenind in Iran.

 

 

Citeste si

Industria de armament ruseasca vine din urma, greoi dar sigur

Exporturile oficiale de armament ale Rusiei, un nou record in 2012: 14 miliarde!

 

 

 

 

NeroFlash

6 comentarii:

  1. Salutare. Cineva a intrebat mai demult care ar fi urmatoarea ‘ tara eliberata” de catre yankei si i-am raspuns pt ca gasisem chiar un articol pe undeva ca Venezuela deoarece are deja explatari si au descoperit ca ar avea un camp petrolier in apele teritoriale ;foarte mare ca si capacitate de exploatare. Navele militare ale rusilor au facut multe vizite in Venezuela , era vorba sa faca si acolo un fel de Tartus. Cat despre embargoul americanilor probabil rusii si chinezii se bucura nespus , caci astfel Chavez cumpata de la einu si de la concurenta.
    Nu -mi dau seama cum guvernul sua poate sa sanctioneze efectiv cele 2 companii rusesti .
    Rusia a fost judecata la CEDO pt un bombardament asupra unui sat din Cecenia si a fost condamnata sa plateasca o amenda /despagubire .Cred ca nu a platit o rubla ,cum de altfel a mai fost discutata pt cele 2 razboaie si tot la fel ,nu s-a sinchisit de figurile „democratilor” din vest . Nu sustin ca rusii au procedat corect in Cecenia , dar nu pot uita cum yankeii au „eliberat „Irakul mintind ca detine acele arme de distrugere in masa si nu s-a gasit nimic.
    Problema lui Chavez este cat demult l-ar sustine populatia impotriva yankeilor si vecina Columbia ce se intelege cu americanii .

  2. Salivez cand ma uit la POVZEE (corveta din penultima poza) Navantia, seamana cu Sygma…oare cat or fi dat pe toate 4?

  3. cum poti totusi saliva privind ceva conceput pt a ucide a distruge si a nimici intreb si eu?

    • Nu exista asa ceva precum ” concept a ucide si a nimici”! Armele sunt facute sa ucizi cu ele, dar depinde de tine daca le foloseti pentru a te apara, sau te apuci sa faci rau, atacand pe cineva. Notiunea de arma a ajutat omul sa stapneasca lumea, daca nu am fi avut armele langa noi, eram si acum hrana pentru alte animale.

  4. FOARTE CORECT ACEST PRINCIPIU E VERIDIC PANA LA VIRGULA DAR EU VORBESC DE MARII FABRICANTI DE ARME DE PUTRIILE MILITARE AGRESOARE SI DE COMPANILE CE AU UN INTRS DEOSEBIT PT CA IN ANUMITE ZONE ALE LUMII ( ORIENTUL MIJLOCIU PENINSULA COREEA CAUCAZ INDOCHINA ETC) SA EXISTE TENSIUNI SI CONFLICTE PT A VINDE ARMAMENT EU SUSTINE IDEEA DE AUTO-APARARE DAR TOTUSI CRD CA DACA OMUL AR ALOCA JUMATAT DIN BANII PT ARMAMENT MEDICINEII SAU AGRICULTURI AM FII DEPARTE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *