Nu, nu la noi!
Cateva dintre obiectivele reformei „Armee de Terre” franceze pentru 2030:
Pe scurt, de la sursa (https://www.defense.gouv.fr/web-documentaire/vision-strategique-2020/index.html#page=1), pornind de la un nou „Cod de onoare al soldatului”, cele 4 axe majore asa cum sunt descrise de Generalul de armată Thierry Burkhard, șeful statului major al armatei franceze :
1.) Soldati antrenati la inaltimea crizelor si socurilor viitoare – recunoscuta de natiune – cresterea nivelului exigentei pentru pregatirea operationala avand la baza modelul „Contact”. Antrenamentul trebuie desfasurat in conditii complexe, mixand unitati/categorii de forte (interoperabilitate) in manevre combinate si cu degradarea/negarea accesului la anumite capacitati pentru a se apropia de conditiile reale ale conflictelor simetrice de inalta intensitate, stat-contra-stat. Aceste conflicte au urmatoarele caracteristici: amploare mult mai vasta, declansare brusca – fara timp de pregatire, componenta terestra semnificativa. Militarii trebuie sa faca fata celor mai dure situatii in caz de conflict.Rezilienta – capacitatea de a incasa socuri, a armatei si a natiunii. Aceasta necesita redundanta organizationala si a mijloacelor, organizatie teritoriala robusta, sustinere comuna adaptata fortelor si stocuri suficiente. Armata trebuie sa devina atractiva, integratoare, sa aibe un proiect pentru atragerea tinerilor – fidelizarea celor 16.000 de tineri anual.
2.) Capacitati care permit surclasarea adversarilor – echipare. Programe de inzestrare care sa dezvolte/mentina superioritatea in fata potentialilor adversari. Aducerea in viata de zi cu zi a elementelor principale de dotare, pentru ca oamenii sa fie obisnuiti cu echipamentul.
3.) Instruire axata pe angajamente majore, inclusiv a rezervei. Programul de antrenament al rezervei va fi intensificat si adus pe palier de complexitate similar cu cel al fortelor active, pentru a putea desfasura misiuni superioare celei de protectie a teritoriului national existente astazi. Revizuirea rolurilor componentelor terestre in manevrele multi-mediu de operare, bazate pe moduri de actiune renovate și diversificate, cu structuri si formate de utilizare agile și adaptabile. Capacitate sporita de manevra a unitatilor mari – nivel divizie, colaborarea inter-arme si inter-alianta.
4.) Functionare simplificata, pragmatica, inclusiv la nivel administrativ. Intregul lant de comanda se plange de cresterea masiva a straturilor si sarcinilor administrative, ceea ce lasa tot mai putin timp pentru sarcinile militare specifice;
Se sustine ca In vederea evolutiei pe aceste axe sunt necesare urmatoarele ameliorari – 12 obiective:
Nu in ultimul rand, se vorbeste de stabillirea unei referinte internaționale, cu un efort axat pe Europa: pentru a face o cooperare operatională si eficienta cu aliatii, in special cu cei europeni, dezvoltand in acelasi timp know-how-ul parteneriatului militar operațional.
Marius Zgureanu
In sfarsit, un general de rang foarte inalt pune degetul pe rana si ne spune ca o armata nationala trebuie sa fie pregatita – in primul rand – pt un razboi clasic (stat vs stat_) si nu pt tot felul de ineptii: amenintari asimetrice, anti-insurgenta etc.
De cand americanii si-au demolat cele doua turnuri vechi toata lumea discuta numai despre amenintari asimetrice de zici ca razboiul ala clasic si total a fost scos in afara legii…
Alor nostri, ca tot nu au cu ce, le-au cazut dragi amenintarile asimetrice si de dragi ce le-au cazut au modernizat pe bani destui de grei sapte elicoptere la un standard semi-militar, special dedicate actiunii de tip politie din Mali. Odata aduse acasa, daca vor mai functiona, vor fi bune sa dea amenzi pe autostrada ca de lupta deasupra Tiraspolelui clar nu sunt bune, pt ca aia au rachete AA.
Bre nu mai fi și tu atât de acid, mai moale…..e nevoie de inca 3000 de conferințe la care sa participe grasuneii jenerali și de un șut în fund de mai sus ca să se aloce bani pt ce trebe unei amenințări clasice stat-stat ca să înceapă și ei să-și schimbe vocabularul….până atunci neica vom tot auzi de terorism, combaterea terorismului, sprijinirea populației și combaterea celulelor teroriste, permutări și combinatii de terorism luate de că te x…
Hhroo, hhroo, hhroo! Dar noi francezii stim exact ce trebuie facut dpdv al doctrinei! Mereu am stiut! Linia Maginot, pregatirea de transee pentru „evidenta” invazie germana prin centrul Belgiei, distribuirea tancurilor superioare celor germane in unitati mici dealungul frontului, dar si pastrarea cearsafurilor de un alb imaculat, in caz de necesitate…
Tot odata, imi vine in minte atitudinea lui Macron cand a declarat ca NATO „este in moarte cerebrala”, sau atitudinea lui De Gaulle la eliberearea Parisului in 1944 cand in discursul lui vorbea doar de meritele francezilor si a armatei franceze in infrangerea germanilor, in ciuda faptului ca americanii i-au scos iar si iar din rahat! Ok, pomeneau pe undeva in lista aia de 12 obiective, importanta parteneriatelor, dar cu preponderenta a celor europene!
https://www.youtube.com/watch?v=Yuv_vbxu4lI „
Alea 7 .. daca tot nu pot baga spaima in votkari pe deaaupra tiraspoolului le gasim noi o utilitate :). Pana atunci o sa avem cele 24 elicoptere de atac pur-sange si cele 24 multi-rol :). Plus cele vreo 6 batalioane de Leo, racanii or sa se belfereasca in P5, protejati din vazduh de F35 si F16 ( in numar suficient). In nordul deltei vor brazda apele marii cea neagra 3 fregate + 3 corvete noi nouțe iar in adancuri cele 3 submarine promise de Fifor. Nu cu ce ci cu cine vom face din nou pelerinajul spre Est. Data trecuta cu nemtii nu ne-a mers prea bine … din pacate a cantat cocoșul si era ziua :))
Pentru Tiraspolezia: Himars cu Larom cat se poate apoi trioleta belicopter, tank si fos cu umbrela f16.
Pentru Tiraspol mai degraba FOS si infiltrati cu sprijin local…
Nimic spre est,nici o actiune , sa mearga altii!
Uite urmasii amiralului cu dragonul verde pe piept , ukrainienii….Noi, eventual ,ne ocupam cu ranitii si punem la bataie spatiu pt conferinte de pace…
Desigur pt a avea acest statut , pt a fi respectat
si impus la nevoie este imperios necesar inzestrarea armatei romane corespunzator.
In curand Himars , Patriot …..astept Abrahams, Tomahawk…si un plus de arme UNICAT ce pot face diferenta dezvoltate de industria autohtona …..
„…..astept Abrahams”
Da, sigur cà patriarhii biblici ar fi solutia…
Ce rakete AA-uu TerRRaspolenii ??
Pe cand un articol mai detaliat despre ” hemigrantii sirieni ” veniti in Basarabia pe tancuri in ’44 ?
Si ce mai au eii acolo in curte
https://youtu.be/zE30RSTR7zw
La 1:30 isi prezinta ce au mai bun in dotare, mai au Grad-uri care vor trebui supravegheate sa nu faca prostii cu ele
A fost articol acum niste ani
https://www.rumaniamilitary.ro/raportul-de-forte-pe-nistru
Patru axe, doișpe obiective. Nimic nu se poate aplica la români. Se vorbește acolo de fidelizare, de tehnică, de școală tehnică, de virtute. Ieri toate posturile au avut breiching niuz cu jigodia de avocată a unui pian. „Era un om blând, nu a făcut rău nimănui”. Cu ăștia defilam.
Mai degraba FOS si sprijin local…
dea alde vlad si sharky sa infrunte GRU Spetnaz creca glumesti ,aia au cucerit ditai peninsula si 3 raioane din ucraina intr-o luna,om fi noi nationalisti dar nici chiar in halu asta
@Nicu_4
Ne bazam pe tine sa ne scoti din kkt cind o fi sa fie…
Daca reusesti sa gasesti drumul ca sa iesi de sub pat!
Pina una alta, noi am demonstrat ce stim si ce putem, pe unde am fost. Tu ai demonstart ca nici limba natală nu știi să o folosești cum trebuie!
Părerea mea, hîc…
cati din aia care au facut Romania dodoloata stiau sa scrie si sa citeasca ,e bine si sa iti cunosti limitarile iar Romania are multe mai ales in proiectarea fortei la exterior,explica-mi sharky cum opereaza fos sprijinit doar de 17 F 16 cu Jdam cand te curata tu 22 in sec 2 daca e nevoie ,ca faza cu poate se baga ucraienieni tine un pic dar nu prea mult iar art 5 nu e valabil cand te bagi tu singur in cacat
Hai că bați câmpii cu grație! Revino cînd o să fii coerent și o să ai ceva pertinent de spus!
Îți urez ok și pa!
Părerea mea, hîc…
cand vine un neica nimeni ca mine sa ii dea un sut in fund lu Hicler ca viseaza lebensraum,undeva unde romani au facut puscarie si au fost torturati si nici nu se merita sa vorbim de sustinere locala, in loc sa ii iecsplice nisti pro ca altii ce se poate si ce nu , sa nu ne miram daca am avea ceva de genu stalingrad,iar subiectul chiar e de batut campii cu gratie, fos la tiraspol cu sprijin local,dar e mai usor sa raspunzi la un atac la persoana cu un atac la persoana decat sa ii explici de ce se inseala,ca sa ii dovedesti cat de profesionist esti
@Nicu_4
Explici ceva cînd ai cui explica, cînd știi că ai cu cine dialoga!
Tu ai dovedit că ești degeaba aici, de atîția ani!
Nu ai înțeles nimic din ce am tot spus unii dintre noi pe aici.
Dovada nivelului de cultură și inteligență ai dat-o cînd, fără să cunoști niște oameni și ce au făcut ei, te-ai apucat să jignești aiurea, confundînd site-ul cu colțul străzii unde spargi semințe cu baetzii.
Cînd o să dai dovadă de un IQ destul de ridicat pentru a susține o conversație inteligentă, atunci o să pierd timpul cu tine încercînd să te fac să înțelegi cîte ceva. Dar atunci voi fi rezervist, mâncându-ți banii din care îmi plătești tu pensia.
Momentam îmi pierd timpul aiurea cu tine, tastînd niște cuvinte al căror sens sunt sigur că nu îl vei înțelege. O zi bună!
Părerea mea, hîc…
Nicu, tocmai cu Sharky, respectat peste tot ai gasit sa te certi???
Cei din Transnistria sunt izolati, asa ca mai greu sa primeasca intariri pe langa Odessa.
Pot incerca rusii sa ii sprijine aerian sau pe mare pe langa Odessa, insa va fi dificil, nu e ca in Crimeea
In schimbul Crimeei si Donbasului, ar trebui si rusii sa piarda ceva, cel putin Transnistria
Bai ce m-am speriat !!!
Am crezut ca la noi !!
M-a luat socul ! E la franceji……
Adica clar sunt prosti francezii: 2. Renovarea rezervei; Sa vina aici sa vada rezerva adevarata, adica niste bastani plangand dupa pensii ca nu-i mai satura Dumnezo de bani.
„Armata trebuie sa devina atractiva, integratoare, sa aibe un proiect pentru atragerea tinerilor – fidelizarea celor 16.000 de tineri anual.” Ce au astia mai, sunt nebuni?
Stai linistit ca pana acu au dormitat și ei, acu nu stiu ce iau apucat, da de la vorbe la fapte la francezi…..lasă-mă ca inca nu-i cred, cred in general ce spun nemtii, olandezii, nordicii chiar dacă de cele mai multe ori cand vine vorba de Ro nu pria-mi plece ce spun dar….
Serghey,
Francezii ăia mai au o armată funcțională, croita după nevoile lor.
Și britii aveau, dar aia nu mai sunt in UE, doar in NATO.
Nemții ( vreo 200 tancuri obosite prin remize), olandezii (fără tancuri) sau nordicii ( cu mici excepții) nu prea sunt prin peisaj.
Da, da…
https://www.stiripesurse.ro/ungaria-mai-preda-o-lectie-cumpara-un-sistem-de-aparare-antiaeriana-din-sua-de-peste-un-miliard-de_1495286.html
Offtopic!
La noi putem începe la punctul 1 cu: toți angajații mapn să nu mai fie supraponderali indiferent că luptă în teren sau stau la un birou și se uită la hărți.
Puteam să adaug și că tre să poată face câteva tracțiuni dar nu vreau să li se facă rău, totuși…
in potenta si noi am putea face o revizuire a paradigmei de gandire a felului in care e dotata si pregatita armata si personalul.
problema e , ca societatea romaneasca e infestata masiv de micoze, tentacule, paradigma de gandire croita doar spre smen, smecherie, verajeala, coruptie, hotie .
or fi si „Drepti” in Armata Romana, doar ca sunt intr-un sistem profund corupt.
cred ca doar un lider cu mana de fier, am putea sa defrisam coruptia si special oamenii fara constiinta
Este profund gresit sa ne dorim un lider cu mana de fier. Cred ca un lider cinstit, corect si care sa nu puna interesul lui inaintea tarii ar fi de dorit. Este de dorit un stat consolidat condus de liderii comunitatii. Un lider cu mana de fier se numeste de cele mai multe ori, DICTATOR. Dacă nu de la inceput, in timp devine. Orice dictator vine la putere pe fondul unei nemultumiri populare. In prima faza pare ca lucrurile se imbunatatesc, dar pe termen mediu si lung este chiar mai rau pentru popor.
Nu se naste prea des un Napoleon, care sa lase mostenire natiei sale codurile napoleoniene, meritocratia etc.
In momentul de fata, si mai ales in contextul pandemiei, de lideri ca astia imi este frica.
Avem cea mai puternica arma, votul, dar cand mai bine de jumatate din populatie nu il foloseste, iar cealalta jumatate o face cum o face, ajungem sa ne dorit oameni cu maini de fier
ziceam de un Mihai Viteazul nu de Tepes
🙂 Mihai Viteazul, dupa toate standardele vremurilor actuale ar fi un dictator. Chiar unul rau. Atunci erau alte vremuri, iar istoricii romani, mai ales in anii 80, au romantat mult povestea lui. De, Ceausescu vroia sa creeze o identitate nationala sau mai bine zis nationalista.
La noi nu democratia este problema, ci noi poporul. Cei 45 de ani de comunism si 30 de ani de haos, ne-au distrus respectul de sine, ceea ce a dus la inactiune din partea individului si lasare pe tanjeala. Nu traim, ci ne strecuram prin viata si dam vina pe oricine altcineva decat sa dam vina pe noi. Ca Soros, ca americanii, ca rusii, ca agenturile straine. Schimbarea vine cu fiecare individ, prin a respecta legile, a plati taxele, a-ti invata copiii ca a fi smecher nu este cool, prin a te manifesta atunci cand drepturile iti sunt incalcate si atunci cand cei de langa tine nu respecta legea si asa mai departe.
100% de acord.
Schimbarea trebuie sa vina cu fiecare individ, problema e ca majoritatea dintre noi nu realizam ce mentalitate gresita avem, nu stim cum sa ne schimbam sau pur si simplu nu vrem. Singura speranta este educatia.
Cat despre Nea Nicu cred ca a fost cel mai patriotic conducator din ultimii 100 de ani si l-am executat fara regrete, de Craciun. Pe astia din ziua de azi ii votam intr-una. E cel putin ironic si ma face sa ma intreb daca nu cumva am luat-o razna cu totii sau nu ne mai pasa deloc.
Amin! Inca imi este greu sa citesc oameni care nu cauta vina peste zari si tari. O cauta la noi, la modul cum ne comportam, la modul cum votam. Insa asta-i doar primul pas.
Scurt exemplu aici, de centenar asteptam de la cineva cu scaun la cap, sa ne scrie un manifest: cea fost bine in 100 de ani si ce nu a fost bine. Fara menajamente, fara cosmetizari. Si tot in acest manifest sa avem un capitol de final, ce facem in urmatorii 100.
Desigur eu cer asta de la oameni care ne „ameninta” cu 3 spitale regionale de 30 de ani, extinderi de linii de metrou, autostrazi…
Vine manifestul… e in curs 🙂
Cu scaun la cap numai sa nu fie Ikea.
Ca sa apreciezi ce a fost sau nu bine in ultimii 100 de ani iti trebuie oameni 100% impartiali si nu cred ca e usor sa-i gasesti iar pentru viitori 100 de ani iti trebuie vizionari care-s si mai rari.
Presupunand ca i-am gasit ce facem cand se schimba guvernele/presedintii de la un spectru la celalalt si vin altii care schimba prioritatile, chiar si in mod obiectiv?
Aici cred ca ies pe plus monarhiile, cumva astia reusesc sa tina directia macar la modul general. Nu stiu daca asta ar fi o solutie pentru Romania, poate ca e mult prea tarziu.
Referitor la articol ramane de vazut cat de relevant o sa fie in conditiile in care tinerii de peste tot sunt mai interesati de social media, selfie-uri, sa fumeze iarba, sa se joace pe XBox, sa munceasca cat mai putin spre deloc, etc.
ACG
Sa îl iei pe cizmar și să ti-l bagi pe gât.
Lol. Pai cum asa mort?
Îți arăt eu locul de la Ghencea, de nu îl cunoști deja…
Nu inteleg de ce trebuie sa fii nesimtit. Educatie aleasa probabil.
Acestea fiind spuse, nu mai bine ti-l bagi tu pe gat?
Pe cizmar desigur.
Nesimțit e ăla care spune despre Ceaușescu că era un patriot, idiotule.
Câți ani aveai in ’89, puțoiule?
Tu chiar crezi că uitam cat rău a făcut acestui popor?
Atat de patriot incat a tras cu artileria in taranii revoltati in anii 50.Si ar fi tras si-n muncitori in 89,mai abitir decat s-a intamplat.
Ca a avut si parti bune,ok.Dar ramane pe fond un comunist,iar un comunist nu are cum sa fie bun si util.Dovada e distrugerea sufletului natiunii,pe care o tot observam,casta de oportunisti slugarnici care tine fraiele statului de 30 de ani si eternul vopsit in verde al ierbii.
@mihais Cred ca te referi la Vrancea 1957.
Nu neaga nimeni ca Ceasca a facut mult rau dar asta nu exclude faptul ca era patriot. Poti sa fii dictator si patriot.
A facut rau pentru ca nu-l ducea capul sau era sfatuit prost de anturaj sau amandoua dar asta nu inseamna neaparat ca nu isi iubea tara. EU CRED ca Ceasca iubea Romania dar nu ii pasa foarte tare de popor daca intelegi ce vreau sa spun.
Tu crezi sincer ca Iliescu, Constantinescu, Basescu si Iohannis au fost mai patrioti decat a fost ala, prin tot ce au facut ei, bune si rele? Despre asta era vorba in mesaj, despre faptul ca in ’89 am scapat de dracu’ si am dat de tac-su.
In mod repetat.
Nu o sa ne revenim niciodata atata timp cat o sa cautam tapi ispasitori doar ca sa ne simtim noi mai bine in pielea noastra proprie si personala. Turcii, rusii, ungurii, Ceausescu, Iliescu, Iohannis doar astia sunt de vina restul suntem curati ca lacrima. Cum e posibil ca Iliescu sa fie VOTAT presedinte DE DOUA ORI !!!
Si ca sa stai linistit nu mi-as dorii sa ma intorc in vremurile in care Ceausescu era presedinte, pentru mine si familia mea nu au fost deloc grozave.
De trei ori iliescu…
Third time lucky. Sau nu.
In Arges. Cu tancurile
Pe asta nu o stiam. Ai detalii?
A fost o revolta a taranilor si au venit cu T 34 sa traga in ei. Cred ca gasesti si pe net
Cred ca asta e.
1962
Ideea cu blindatele a fost a lui V.Milea.
Ca in Bulevardul Vasile Milea. Erou national.
https://evz.ro/dezvaluiri-istorice-la-emisiunea-lumini-si-umbre-istoricul-alex-mihai-stoenescu-generalii-vasile-milea-si-stefan-gusa-au-inabusit-cu-blindatele-o-revolta-taraneasca-la-ordinul-lui-nicolae-ceausescu.html
Da
Toti dictatorii sunt patrioti, dar intr-un mod denaturat Egoul si autoidentificarea cu statul ii face sa doreasca maretia statului, pentru ca prin asociere asta inseamna maretie proprie. Denaturarea intervine in momentul in care, ca si tine mai sus, notionea de stat exclude componenta principala, natiunea sau poporul dupa caz. Ceausescu dorea propria maretie, si cum principala si singura sa calitate era de lider al statului, asta insemna ca intentiile sale erau orientate sper acest stat, in acceptiunea restransa a aparatului de stat, a formei organizatorice si eventual a teritoriului. Teritoriul fara populatie nu e Romania, este doar geografie. Iar aparatul de stat care nu doar ca nu reprezenta populatia dar chiar o asuprea, este doar un instrument personal (sau eventual de partid), nicidecum unul national.
O scurta intrebare: statul in slujba oamenilor sau oamenii in slujba statului?
Ambele.
Analiza ta e foarte pertinenta.
Fara indoiala ca statul si instrumentele statului sunt folosite in mod curent de catre toti dictatorii(si nu numai) din motive mai degraba personale, atunci cand oarecum inevitabil personalitatea omului de stat si a omului de rand se amesteca sau pur si simplu din interese meschine.
N-am fost dictator sa stiu cum e dar e foarte posibil ca la un moment dat acestia sa creada ca suma este mai importanta decat partile componente si folosind scuze de genul ”nu poti sa faci omleta fara sa spargi oua” sa-si motiveze actiuni si decizii controversate.
Totusi EU CRED ca a spune ca Ceasca n-a fost patriot e ca si cum ai spune ca Fidel n-a fost patriot.
Ambii au facut mai mult rau decat bine.
Ambii amandoi.
Care este.
@priam
Aveam 14 ani in ’89
Uitam? Suferi de personalitate multipla? Sau doar iti place sa te insinuezi ca lider de opinie?
Si da UITAM.
Uitam cat rau ne-am facut noi insine de-a lungul istoriei si o repetam la nesfarsit.
Uitam ca cizmarii, marinarii, profesorii de geologie si toate cutrele care s-au perindat prin guverne si pe care ne place sa le injuram au fost romani pusi in functie tot de romani.
Uitam ca de fiecare data cand ne ducem(daca ne ducem) la vot o facem cu aceeasi lehamite sau lipsa de speranta de fiecare data.
Uitam ca suntem completi debusolati si divizati ca si natiune, cu un sistem de valori a la Florin Salam si aparent un limbaj similar .
Uitam atat de multe lucruri.
Sau doar ne facem ca uitam?
Bunicul meu a fost idolul meu cand eram copil.
A fost obligat sa ceara trecerea in retragere din MStM in ’86 pentru ca fiu-sau emigrase in RFG. Doi ani de zile dupa l-au
sicanat baietii cu ochi albastri pana s-a retras de tot. Din viata.
Si eu il iau pe Ceasca in brate. Un putoi idiot. LOL
Dar ai drepatate , e mult mai usor sa injuri si sa arati cu degetul decat sa gandesti la rece. Problema e ca-s multi ca tine.
Parerea me este ca ai zero calitate umana priam. Zero.
Nu ca parerea mea conteaza.
Dar totusi.
Zero.
P.S. Sunt curios daca IRL esti tot asa de darnic cu epitetele.
Tu poate nu îți amintești ce ai scris:
„Cat despre Nea Nicu cred ca a fost cel mai patriotic conducator din ultimii 100 de ani si l-am executat fara regrete, de Craciun…”
In ordine:
– conducător patriotic – nu exista termenul, sunt sigur că e o scăpare
– da, sufăr, „Me, I and Miself”. Nu, băi, vorbeam de găgăuzi.
– următoarele, bla-bla-bla, nu merită să răspund, mi-ai lăsat o lacrimă la colțul ochiului, recunosc că e frumoasă narațiunea.
– hai sa îți spun o chestie despre bunicul tău, in ’86, in MSt.M ajungeau doar unii, cu origini extrem de sănătoase, verificați la sânge. Cadre de nădejde. PCR. Poți să ai sentimente de iubire normale, dar atât.
– Am rude fugite in perioada, cu 2-3 tentative de trecere a frontierei, știu ce au pățit. Îmi vine să plâng că a fost ăla dat afara din MStM, o decizie de astfel normala a regimului, in acord cu principiile lor.
– Și da, îl iei în brațe, că nu eu am făcut afirmația, ci tu.
– legat de zero, stai liniștit că știu ce sunt, cu plusurile și minusurile mele. Că să te parafrazez, opinia ta despre mine contează, mult. Zero.
– încă un lucru, nu „l-am omorât”, ci l-au omorât colegii lui din linia 2. Eu personal îl doream judecat și în pârnaie, împreună cu colegii din rândul 2 și rândul 3.
PS nu știu ce înseamnă IRL-ul din PS-ul tău, dar bănuiesc. No worries.
Tot in ordine:
– ai adus 0(zero – cifra zilei) argumente ca afirmatia mea nu este valida. Doar insulte gratuite de manelist ofensat.
– cauta ajutor, aminteste-ti ca afectiunile mentale sunt tratabile
– urmatoarele, bla-bla-bla, alte mitocanii
– ia spune-mi tu o chestie, l-ai cunoscut? Ai facut parte din sistem la vremea respectiva? Sau ai citit pe net?
– ai rude fugite? 2-3 tentative? nu le-a iesit din prima? Am scris emigrat nu fugit. Mai ai doua tentative sa citesti si in mod ideal sa intelegi ce scriu. Mult succes.
In concluzie ramai cu Iliestii, Basestii si Salamii tai caci aia au sunt adevaratii patrioti si cred ca ar fi mandrii de suportul tau. Daca ar stii ca existi.
PS IRL= In real life
Du-i flori la mormânt lui Ceaușescu, dacă tu asta crezi, ce e „patriotic”, nu mă pot opune.
Sceleratul ăla a omorât direct mii de români și indirect sute de mii. Spală-i tu memoria. Ce argumente vrei?
Nu ascult manele, te raportezi la ce știi.
Vei fi medic și faci telemedicina online? Când voi simți nevoia, voi apela.
Daca tu aveai 14 in ’89 și bunicul tău era în ’86 in MSt.M, avea între 50 și 60 de ani și a intrat în sistem în anii ’50-55, in plin stalinism românesc. Apartenenta la organismul respectiv presupune niste lucruri, PCR și verificati pe linie de ochișori albaștri, că tu nu crezi e problema ta. Era al regimului, cu tot ce înseamnă asta.
Unii plecau pentru că erau lăsați să plece, alții fugeau pentru că nu erau lăsați să plece. Îmi pare rău că îți tulbur universul.
Iliescu, Băsescu, Salam, din nou faci raportări la lucrurile pe care le cunoști, îți sunt familiare.
In real life, ???, am văzut destule…
Iti place sa bati campii prietene.
Bunicul meu a intrat in armata la 14 ani si era nascut in 1930. Asta inseamna 1944 sa nu-ti mai bati tu capul cu matematica. A fost copil de trupa si fiul unui taran din Calugareni, Giurgiu. Asa ca da origine sanatoasa. Nu a fost membru de partid si nici vreo victima a comunismului cum te pretinzi tu.
Ceausescu a omorat direct mii de romani? Aberezi.
Romanii aia au fost omorati DE ALTI ROMANI la ordinul lui si al slugilor lui.
Asta uitam. Sau ne facem ca uitam. Nimeni nu a reusit sa ne faca mai mult rau decat ne-am facut noi singuri.
Cat despre tine?
Esti arhetipul razboinicului de tastatura, justitiar de internet, atotstiutor si detinator al adevarului suprem.
Ai grija cu atitudinea totusi, nu am vrea sa sfarsesti ca personajul al carui nume l-ai imprumutat.
Pe asta sa i-o spui lui Mutu’, că era în MStM in 1986 și nu era membru PCR.
Renunță la profilări psihologice că nu îți ies.
Nu mai stau la polemici cu tine, e păcat că un om ce și-a trăit 2/3 din viața după ’89 mai poate sa vina cu texte ca ale tale.
Ceaușescu „patriotic”!
Hai ca va impacati voi
Credeam ca polemicile sunt punctul tau forte.
Cat despre ”profilari psihologice” cred ca te-am nimerit la fix.
E pacat ca nu poti sa ma faci putoi, nesimtit si idiot in fata. LOL
@Vlad Miram-as
Apropo de ce s-a intamplat in Arges – a fost in 1962 si aparent a fost ideea lui Milea cu Gusa executant evident sub supravegherea tovarasului.
ACG
E a treia oară, parcă, de pomenești de fata în față.
Vei fi la 45 de ani un mic Doroftei in devenire și vrei sa te afirmi?
?️??
Din experiență ți-o spun, întotdeauna e unul mai bun.
Pe blogul asta am vrut sa folosesc inițial „Tutankhamon”, – profilează! ?
Române cum am stabilit, iubești conducătorii „patriotici”, ✋ forte. Oare de ce?
Priam, chiar nu-nteleg de ce te-ai suparat pe ACG
Nu, cu lider cu „mana de fier” iti merge bine daca esti din nomenclatura, plutocratia sau oligarhia sa. Daca esti liber-cugetator, deviezi de la linile partidului-stat sau ale lui El Hefe, te paste pulanul jandarmeresc sau furtunul de inalta presiune minier.
Coruptia umana nu ai cum sa o elimini, insa cu institutii putrnice sistematic poti elimina oameni corupti prin trimiterea lor in urma unui proces just la inchisoare.
UE asta tot ne da niste repere valabile din Germania, in Spania pana in Italia si cam peste tot, dar noi catam Baniciu pe versuri de Toparceanu: „Ce-ai cu noi ma, de ce sa dam cu var?”
E foarte adevarat ca nu ai cum sa elimini coruptia, doar sa o reduci si asta in principal cu ajutorul educatiei.
Inchisoarea este un factor de descurajare important. Eu as prefera sa fie dublat si de masuri punitive pe plan financiar. Ai furat 1 meleon? Te duci la beci X ani si te amendam si 10 meleoane. Nu poti sa platesti? Mai ia niste ani. Sau nu baga mana.
pentru vasile –lider de fier ? usor cu pianul pe scari… nu stiu CE ai in vedere , dar din Cate stiu eu (si traind cu ei ) liderii de fier au ajuns la groapa de gunoi a istoriei…?
Si doamna de fier britanica? 🙂
Franța , în viitor , va avea doar soldați de origine senegaleză .
Pe majoritatea ii doare capul când văd literele …
Au scris vorbe pe foaie 😉 , ca să facă impresie buna in lumea civilizată , dar senegalezii … sunt senegalezi .
Pentru cei din generația voastră , in 15 ani va rămâne doar o amintire din Franța și valorile clasice învățate la școli .
habarniștul,
Tu vrei să îți faci din nick un renume?
Tiraliorii senegalezi au o lunga istorie de luptă în armată franceza, de la 1870 începând, cu trecere prin primul război mondial, al doilea, Indochina, războaiele din Africa.
Au luptat bine și foarte multi au murit pentru Franța, fără să primească recunoaștere in acest sens.
Da, …sunt senegalezi!
Tiraliorii din Senegal nu au nimic de-a face cu educația IT și controlul dronelor sau pilotarea avioanelor Mirage .
Faptul că pot ține un HK416 cu cuiul cătării spre inamic nu înseamnă nimic .
Stai relaxat , faptele de arme ale senegalezilor sunt recunoscute și studiate .
Cumva reprezintă echivalentul nepalezilor Gurkha , alte vedete tăcute ale războaielor imperiale .
Dar … Franța și UK nu vor mai fi ce sunt in prezent .
Vor fi palide umbre ale lumii civilizate .
Cât despre nick și renume … mulțumesc pentru recunoaștere 😉 !
habarnistule,
E strict vorba de educație, nu contează decât ce știi să faci.
Turcii au avut în primul război mondial un pilot negru, și francezii unul, de origine americana, te las sa ii descoperi, in WW2 și americanii o întreagă excadrila.
Spre știința ta, Franța are piloți de vânătoare de origine africană.
Uite-i pe alții care știu să zboare:
https://africanshapers.com/25-jeunes-pilotes-africains-qui-font-la-difference-dans-lespace-aerien-en-afrique-et-dans-le-monde/
Daca este o persoana de culoare gata a cazut din pom astazi.
https://www.af.mil/About-Us/Biographies/Display/Article/108485/general-charles-q-brown-jr/
„Franța și UK nu vor mai fi ce sunt in prezent .”
Asta e sigur. Bunastarea va creste, asa cum a tot facut, continu, poate in ritm inegal ce-i drept, poate si cu cateva sincope (si acum au o intrare in recesiune parca), Vor tot progresa. O fac deja.
Asta cum palide umbre e o chestie comunista veche, cu occidentul decadent, aflat pe marginea prapastiei. Asa o fi, doar ca de acolo se uita in jos la restul 😉
La fel si cu ancorarea in trecutul de aur, si amintirile nostalgice: noile generatii nu mai pot de asta. E viitorul lor si il fac cum stiu mai bine. Pentru moment viitorul cetateanului francez de rand arata mai bine decat a aratat vreodata in trecut. La fel si pentru olandezi, care o duc bine-mersi cu diversitatea lor rasiala si culturala, si fac o treaba a nabii de buna. Saracii ignoranti nu au habar ( 😉 ) ca in estul continentului cineva le plange de mila.Probabil s-ar amuza teribil. Alta posibilitate ar fi ca in Senegal sunt unii care ne plang noua de mila.
Avem si noi
Si americanii nu au plin de militari de culoare? Si care e problema?
*Editat. Limbajul. Nu, nu e ok limbajul.
…Lucrez cu 3 din Senegal…
Unul spala cu jetul de apă in contra inclinației terasei si se plângea ca i s-au udat bocancii…Pe altul l-am rugat sa scoată furtunul de cuplaj rapid … a inceput sa traga de el că-ar fi rupt țeava cu totul…Al treilea nu stia sa porneasca un motor normal de masina cu jet de apă.
Cu acestia…nu,gadesc ei ceva mai bun.
Dar,şefu’,un român calit in luptă…a stat o saptamana si nu si-a dat seama ca a pus capetele adaptoare la țevile de apa cu nisip invers!???
Vă pup.
In 2019, President Emmanuel Macron introduced Service national universel (SNU), a national service currently on a voluntary basis, for a period of 4 weeks. It will become a compulsory service in the future. Conscripts will spend two weeks in training and two weeks performing community service. The system has been described as „more scout camp than military service”.
Treaba asta îmi place mult și ar trebui să fie și la noi. Nu se face mare lucru în 4 săptămâni dar e un început. Și ar putea să fie obligatoriu.
Reforma aceasta este facuta de armata, pentru armata. Este necesar sprijinul politicului, dar acesta se castiga, se negociaza.
La noi, am inceput de foarte mult timp sa nu facem …. pur si simplu …. nu facem…. nimic. De ce? Pentru ca statul si politicieni… si ne-am obisnuit sa stam, degeaba.
Si stam, mai comandam baxuri de vin…. ca vinul merge cand stai. Si iei bani degeaba. Doamne fereste de un conflict, sa vezi cati ofiteri intra in concediu medical 🙁
?!???
De quoi s’agit-il? 1.) Soldati antrenati la inaltimea crizelor si socurilor viitoare – recunoscuta de natiune – cresterea nivelului exigentei pentru pregatirea operationala avand la baza modelul “Contact”. Antrenamentul trebuie desfasurat in conditii complexe, a se apropia de conditiile reale ale conflictelor simetrice stat-contra-stat. Aceste conflicte au urmatoarele caracteristici: amploare mult mai vasta, declansare brusca – fara timp de pregatire, componenta terestra semnificativa. Ce?!!!
Ca cum asa fara fara timp de pregatire ? Ca cum fara timp sa cari cantiati demente de doivers ecestii? Cum fara timp de pregatire ca cand ca sa cari o amarata divizie de tancuri e o cestie …. cestie de te doare capul ? Ca e o problema sa duci 150 de Leclerc la 1000 km ca in afara de dinozaurul in sine mai trebuie sa cari cantitati garganutesti de munitie, combustibili samd etc inclus haleala si apa palta evian (E si mai rau de muricani .. ca ai lor GI’s trbeuie sa mance ciocolata si nu se pot sterge la cur decat cu hartie igienica!!!!)
Va mai amintiti de campania contra Iracului aia de sub comanda lui Powel? Cat a atrebuit sa care ?!! Si zau asa ca a avut pregatire! – a pregatit si un numar de juristi militari care sa proceseze fara intarziwere orice necaz juridic aparut acasa (cerere de divort, pagube produse de rotweileru plictisit samd etc)
Fara timp de pregatire? Hm.. asta imi aduce aminte ca Suvorov sustine ca cica Barbarosa a pornit fara ca sa se fi terminat pregatirea .. iar RKKA nu era gata ca ii mai trebuiau 2 saptamani!
Ce dracu… fara timp de pregatire e cam tatareste – ordinu, luat armele din cort , ceva merinde si incalecarea!
Sau de „La Legion saute au Kolwezi” -dar a fost vorba doar de 2 e REP si chiar asa unele zboruri comerciale au fost anulate …..
Deci, cam ce ar vrea sa zica docomentu?
Africa! Doar Africa!!!!
Adica sa poata reactiona rapid, nu sa le ia saptamani, ca in 1940…
1940?!!!
Este vorba si despre decizie politica.
Pai in 1939 puteau sa ….. dar au stat pe coada. In 1940 se poa zice orice da numai ca nu terminasera pregatirea nu!!!
Si ne referim la Franta. Doctrina este franceza ..
Deci cine ar putea ataca prin surpriza Franta? Camerun sau Imperiul Kingonian?
Sa nu mai zic ca este de pruspus ca o armata nationala este „pregatita” sa faca fata unei agresiuni asupra teritoriului national (dispunerea trupelor, a depozitelor samd)
Asa ca raman la parerea mea ca … Africa!!!!
Oricum Frnata are interese importante, nostalgii coloniale legate de Africa. Are un „istoric” de interventii ca daca o iei conatbiliceste este campioana mondiala de dupa 1960!
Si este in concordanta cu ce mai zic sau nu zic unii si altii.
Tinermans zicea ca avem un destiun comun cu Africa ….
US Marines se reechipeaza dar noul material arata ca destinatia va fi africana …
Tocmai spune militarul ala ca se recentreaza pe Europa, dar tu tot dai inainte cu Africa.
Si daca tot insisti…
Africa e importanta din punctul de vedere economic, chinezii investesc masiv acolo.
Pentru UE e important macar nordul Africii… mai tii minte conceptul Mediterana – Mare Internum pentru Imperiul Roman?
Omului i-a fost dat cuvantul ca sa isi ascunda gandul …..
Si da, cunosc chestia cu Mare Nostrum si importanta ei (a se revedea Henri Pirenne / Mahomed si Carol cel Mare )
Si cand ala viorbeste de Europa se refera mai ales la cooperari industriale.
Sa zic asa eu ma laud ca am invata sa „citesc” in iepoca de aur. Adica sa scotocesc dupa ce nu prea sa spuna autorul docomentlui oficial. NU prwea vrea , da tostsuis da unele indicii Si mai adaug ca ador sa citesc docomente din astea „strategice” – ma simt de parca as citi peste umarul lu Churchil samd etc . Mai ales astfel de docomente stralucesc prin obscuritate si tacere …
*Editat. Limbajul
@Ghita Bizonu’
„Oricum Frnata are interese importante, nostalgii coloniale legate de Africa. Are un “istoric” de interventii ca daca o iei conatbiliceste este campioana mondiala de dupa 1960!”
Ce face?
Țări bombardate, sabotate sau încercări de a schimba regimul unei țării(lovituri de stat/coup d’etat) de către SUA:
– Democratic Republic of Congo 1960-1965
– Iraq 1960-1963
– Dominican Republic 1961
– Vietnam 1961-1973
– Brazil 1964
– Belgian Congo 1964
– Guatemala 1964
– Laos 1964-1973
– Dominican Republic 1965-1966
– Peru 1965
– Greece 1967
– Guatemala 1967-1969
– Cambodia 1969-1970
– Chile 1970-1973
– Argentina 1976
– Turkey 1980
– Poland 1980-1981
– El Salvador 1981-1992
– Nicaragua 1981-1990
– Cambodia 1980-1995
– Angola 1980
– Lebanon 1982-1984
– Grenada 1983-1984
– Philippines 1986
– Libya 1986
– Panama 1989-1990
– Iraq 1991
– Kuwait 1991
– Somalia 1992-1994
– Iraq 1992-1996
– Bosnia 1995
– Iran 1998
– Sudan 1998
– Afghanistan 1998
– Yugoslavia-Serbia 1999
– Afghanistan 2001
– Iraq 2002-2003
– Somalia 2006-2007
– Iran 2005-present
– Libya 2011
Și foarte posibil 2013-2014 „revoluția” din Ucraina, 2016 Turcia(tentativă eșuată de lovitură de stat) și se pare că următoarea e Belarus.
Deci d’aia il da jos Putin pe Lukashenko? Ca sa-l apere de Kramerica?
Nu crezi ca mai degraba Putin e jelly pentru ca Lukashenko a avut tupeu sa aiba Parada
Modei…pardon, a Victoriei de 9 Mai, in plin COVID19, iar el, Sf. Gaspadin GasPutin salvatioru’ Hortodoxiei Stalinisto-Milenare…nu? 🙂Veni toamna, incepura sa se numere PSDeii…
@ Razvan Mihaeanu
Ori e Rusia în spatele „revoluției” ori vestul, vedem la final noul regim PRO care țară va fi și atunci vom ști mai clar mâna cui a fost. În Ucraina e clar, înainte de „revoluție” a fost PRO Rusia și nu așa de mult PRO vest iar acum e 100% ANTI Rusia și PRO vest. Prin urmare e clar mâna cui a fost. Doar nu o să creeze rușii o revoluție și să instaleze un regim politic anti Rusia ci PRO dacă tot încerci. Tot așa a fost și cu Polonia atunci când au doborât avionul cu președinte cu tot. Regimul de după prăbușire a devenit mai mult ANTI Rusia decât precedentul, oare mâna cui a fost…
O! Nu s-a facut o lista cu Franta.. dar sunt destule sa stii !
In cele 2 Congo au fost bagati peste urechi!
In anii 60 au predat sirienilor cum se pune o masina-bomba capcana ….
Liban?! Ei au pus bazele incurcaturii de mate!
Ciad? Givernele stateau dipa cum zburaua Jagiarei Royalei . Bau au si cooperat cu Habre rapitorul sotilor Fabre!
Nu ai crede.. insa draga de Marianne c’est une putain respecteuse ca sa il parafrazez pe Sartre!
* la Royale (Regala) marina militara franceza.. dupa 3 revolutii victorioase, 2 imperii si vreo 6 republici, marina miliatra franceza ramane cu porecla (dragastoasa) la Royale . E cam aiurea mais Vive la France!!!
Marina francezà nu a avut niciodatà Jaguare. A fost un singur prototip, Jaguar M, dar nu i s-a dat urmare si nu a fost integrat în Aeronavale.
Scuze da pricum Jaguarii bombardau in Ciad. Cu aliemnatree aeriana. Buin antrenament!
Da, era o vorbà celebrà a dictatorilor africani din regiune când aveau o micà problemà
„Qu’on envoie les Jaguar” (Sà fie trimise Jaguarele)
Sunt curios daca a fost luata literal. Sa se trezeasca seful de trib rebel de dimineata cu batatura plina de jaguari.
Cunosti deviza „TOUJOURS PRET” ?
Eu zic ca asta inseamna…
Cum zice Marius, e doar o metafora pt rapid reaction. 😉
E .. cica rezerve ?
Pe unde ar fi .. rezervele noastre ?
In Italia, Spania, Anglia!!!!
Cam burtoase si care .. ma rog poa mai tin minte sa dea raprotu da cam atat!
Fiindca scuzati, serviciul militar obligatoriu a fost desfiintat in 2007 ….
Rezerve de grasime…
ghita bizonu-vreti rezervisti?exzista doar o singura solutie ARME la POPOR.Pina in 1947 guvernarile taraniste si liberare dadeau arme la liber si nu le era frica,apoi au venit bolsevicii si le-au interzis inclusiv armatei politiei si servicii secrete care le purtau doar in incinta serviciului caci le era frica.Am putea copia si ceva din militaria elvetiana adica cu tancul in sura.Bineinteles omul nou din noi va fi oripilat sa accepte asa ceva…armele fiind doar pentru clanurile interlope tiganesti.Acum putem avea rezervisi doar din clanul duduienilor,cordunenilor,sportivilor etc…sunt buni si astia decit nimic.
Dadeau arme la liber?
Ce zici tu ? „Dadeau” la coltu strazii ?! Cumva pusti militare?
Poa vrei sa zici ca daca erai decent imbracat si vorbeai corect si aveai si niste bani iti puteai cumpara o arma .. De pbocei un pistol de 6,35 – majoritatea Walter , apoi Browning (belgian) si Bereta plus .. altele. Ca destule doamne „de societate” tineau in poseta rujul, pudriera, oblinjoara si .. 6,35 ul!
Insa cestia asta a durat pana la Rebeline. Dupa .. pri permis ori .. statinare la salina! la taiat de sare!
Si sezi listinit. Stiu ce zic . Chiar de la domni si doamne care pirtau un 6,35 fie in psoeta fie la buzunarul de vesta .. Unii imi erau rude , altii afini si altii prieteni de familie ….
Dar nu asta face rezervistul… Rezervist inseamna instruit! Adica a facut stagiul (minim un ciclu) ptr leat . Si cica sub 8 luni nu se merita!
ghita bizonu-pai pravaliiile bune chiar erau plasate la coltul strazii,apoi aceasta ar fi o masura cu zero investitii iar oamenii s-ar obisnui cu armele de foc tinind cont ca in 1.6luni de armata au tras de doua/trei ori maxim 25 cartuse.
Pe mine m-a frapat altceva. Cat de asemanatori sunt\ suntem ca fel de a fi cu francezii. Am vazut si multe clipuri cu armata germana, dar oamenii aia parca sunt din alt film– nu am simtit nici-un punct de legatura omenesc sau cultural(la fel cu americanii). Se pare ca vorba aia ca am fost construiti ca stat modern de francezi nu e doar o vorba in vant. Cu toate ca sunt crescut cu Hollywood-ul un film frantuzesc pare mult mai realist si familiar. Si ca o tangenta cu armata Romana–In clipurile romanesti se vede de la o posta lenea si delasarea tipic ruseasca, printre care mai rasare ocazional cate o bucata de scoala cinematografica frantuzeasca de secol trecut.. P.S ar fi fost buna si o varianta in engleza a clipului pt ca singura franceza pe care o stiu este limba romana si ma calca pe creier ”durcismentul” ala
Durificare ? 🙂
Inasprire
Marius,
Mai bine „întărire”, nu????
Am evitat cat am putut faza cu intaritul 🙂
Cunosti expresia „aspru dar dur” ? 🙂
Tandru, însă dur,
Ferm, dar maleabil,
Iubitor de artă,
Cu suflet de contabil…
Colorat la vorbe,
Aspru, dar sever,
Moale ca mănuşa
Pe un pumn de fier
Fără nici o jenă
La televizor,
Şi mai şi acasă,
Dar… ascultător !
Luati un nesatisfacator
Corect e o meserie aspra dar dura
Nu stiti jargonu
off tpoic putin,
un fel de merkava
https://imgshare.io/images/2020/08/13/1q.png
Offtopic si pagina nu exista
am pus pe un site sharing care vad ca nu a pastrat mult timp poza, cca 4 ore
alt site
https://imgur.com/rIxhDWr
se pare ca nu am noroc siturile astea de image sharing.
Nimic despre remote warfare: tinerii vor fi atrasi de militarie in masura in care vor putea integra cunostiintele IT cu militaria, prin intermediul armelor unmaned.
@George GMT: degeaba au rachete AA aia de la Tiraspol, daca lupta se da pe frontul controlului radio a celor rachete.
Oricit se va merge spre remote warfare, va fi nevoie de ‘boots on the ground’ (imi pare rau, nu stiu termenul francez). In afara de drone directiile inca se construiesc.
@Iulian: Asa e: inevitabil va fi nevoie de „boots on the ground”, de doua feluri: cu inteligenta naturala sau …artificiala (AI)!
Ma tot uit la Elon Musk si la obsesia lui de autonomie la automobile: o fi pentru civilii excentrici cu bani de aruncat pe fereastra, sau o fi un experiment militar pentru crearea de ..”future autonomous wepons”?
Autonomia vehiculelor e pentru a tine Tesla competitiva si relevanta pe piata, cred. DARPA a facut deja de ani buni un demo cu convoaie care se deplaseaza singure.
Dar pe linga autonomia Tesla (sint citeva filme foarte interesante despre implementarea ei daca te intereseaza), Musk a investit si in OpenAI (https://openai.com/blog/) cu scopul de a dezvolta o AI generica. M-am uitat la un produs al lor (GPT-3 – nu am inca acces, sint pe waitlist) si e un salt major fata de diverse alte implementari care sint specifice unei activitati anume si fata de versiunea anterioara, GPT-2. In US a fost un val de suparare cind Google a inceput sa lucreze cu DoD la un proiect. Nu am urmarit continuarea; cu siguranta golul lasat de Google poate fi umplut de alte companii.
Unelte (hardware si software) pentru a face lucruri impresionante acasa sunt disponibile pentru oricine deja. Tehnologia e mult mai aproape de noi fata de cum credeam. O RWS autonoma e deja la indemina hobistului (daca are acces la o platforma inertiala – IMU – foarte buna).
Revenind la intrebarea ta, problema principala a platformelor care sa foloseasca AI e mobilitatea, la care se adauga perceptia publica. Deci la inceput cel putin AI va insoti omul in zonele usor accesibile sau va primi taskuri care sa nu necesite capacitati prea avansate. Pe masura ce apar alte platforme cred ca va evolua si implicarea AI. DUpa 2025 se vor intimpla lucruri.
„problema principala a platformelor care sa foloseasca AI ”
As adauga si responsabilitatea juridica. In domeniul in care am lucrat se astepta o evolutie a legislatiei.
Da, acolo e o problema juridica mare. Nici nu pot sa imi dau seama in ce directie bate vintul pentru ca sint mai multe interese si al utilizatorului final nu e cel care sa primeze.
Remote warfare e doar o anexa a soldatului care trebuie sa fie la sol, daca vrea sa ocupe terenul.
In timp componenta artificiala va creste, incet dar sigur.
La uciderea lui Qassem Soleimani, soldatii americani, au folosit niste „anexe” capabile sa zboare mii de kilometri si sa loveasca o tinta …milimetric!
Ranjetul lui Trump de atunci spune cam ..totul.
În 2030 la Paris va fi califat.
Laic .
Unde? In Moulin Rouge?
Daca mai citesc mult comentariile pierd si neuronii care mi-au mai ramas…rog pe cineva…puteti schimba titlul in „Miorlaiala inoperabila 2030”?
Sa-mi bag cariciu, ce ne mai place sa ne autoflagelam, je inclusive…trebuie, naiba, sa cucerim o insulita nou-creata de vulcan submarin prin Atlantic, serios, ne trebuie o „iesire” la ocean, nu mai suport cercul nostru regional, mooor nebun!
Eu visam macar un Muntenegru…
Insula Serpilor? 🙂
Muntenegru e prea mare…cat 2 judete.
Maxim de marimea unui judet pentru „coloniile” ROM, ca sa n-aiba tupeu de separatism.
Dar de ce separatism, ca sunt chiar prietenosi fata de noi, printre putinii din zona, alaturi de slovaci…
Timisoara-Kotor 700km, 10h35
Timisoara-Constanta 772km, 9h
Ciucaaaaaa…….
Matale si turistii din MapN …
Asa ceva trebuie… Sa inteleaga muritoru ce si pt ce plateste.
Ce si cum cu fiarele si munitia… etc..
Vai mama noastra cum suntem…
Târziu domn general. Târziu. Păi veniți la noi să vedeți cum se face. Veți învăța cum:
– să fii un pilon de stabilitate
– să furnizezi securitate
– să exporti securitate
Abordarea noastră în materie este holistică. Experții noștri in pdf-uri vă vor oferi soluții integrate pentru toate mediile câmpului de luptă modern. O abordare particulară este cea a cyber security și cyberwarfare. Aceasta are la bază atât expertiza de excepție căpătată în timpul serviciului la solitaire, minesweeper, wot, wob, etc., cât și a sistemului extins de senzori implementat deja pe toate tipurile de platforme.
Experții noștri vă vor ghida cum să navigati în cei 1500 tb de pdf-uri. Veți avea acces la informații care vă vor direcționa precis către succes.
Abonamentul costă 69.99 euro/h. Pentru acces la mai multe computere, practicam discount. Pentru discount, luați vă rog legătură cu…..
Mda…. Traiasca berea….
unii ati inteles gresit despre ce e vorba
comparatia cu noi e inutila din alte motive. francezii au alte probleme. au destui militari „francezi” care fie au dezertat fie dupa stagiul militar s-au inrolat in tot felul de miscari jihadiste.
despre asta e vorba cu fidelizarea si atragerea personalului.
https://www.telegraph.co.uk/news/2019/12/18/thirty-former-french-soldiers-joined-jihadist-groups-middle/
„4.) Functionare simplificata, pragmatica, inclusiv la nivel administrativ. Intregul lant de comanda se plange de cresterea masiva a straturilor si sarcinilor administrative, ceea ce lasa tot mai putin timp pentru sarcinile militare specifice;”
Credeam că numai la noi e problema asta, dar se pare că s-a generalizat. Citeam acum ceva timp un articol in care un ofițer din USMC se plîngea de aceleați chestii. Vin de la eșaloane tot felul de ordine și sarcini care îți ocupă timpul cu tot felul de bălării care nu prea mai au legătură cu meseria și cu regulamentele militare!
Așa se întîmplă când se politizează prea mult structura, și se promovează neveste, nepoate, nepoți, în funcții de conducere și de decizie.
Părerea mea, hîc…
Exact!
Transforma si armata pe modelul restului administratiilor, tot mai complexe si ineficiente – birocratice..