T-14 Armata…dezvaluire preliminara oficiala a turelei

Viteza tancului de aproape 50 de tone este data de un motor diesel cu capacitatea de 1500 hp , atributele din teren si acceleratia depasind pe cele ale actualei „nave amiral” T-90, „Armata” avand o raza de deplasare cu rezervele de 500km, neavand probleme in a atinge 80-90 km/h.

Tunul cu teava lisa de 125 mm poate fi folosit si ca lansator pentru rachete ghidate; in plus, doua mitraliere de 12 mm si aruncator automat de grenade de 57 mm. Munitia este separata de echipaj pentru a mari rata de supravietuire daca blindajul este penetrat. In acest caz, tanchistii sunt la adapost de loviturile inamice, aflandu-se intr-un compartiment blindat special/separat.

t-14 interior

„Armata” fiind un proiect global (…) inseamna ca exista variante similare de constructie, pentru comanda si control, artilerie si rachete, aparare antiaeriana si logistica. Pozitia motorului poate fi schimbata din fata in spate, adaugandu-se sau eliminandu-se armament si echipamente necesare, existand cam 30 de variante de transformare.

Dupa parada din Piata Rosie, „Armata” va incepe testele pentru armata, intrand in seriviciu in 2020. Conform datelor preliminare, Ministerul Apararii a dat o comanda de 2300 de unitati ce vor inlocui toate tancurile vechi din perioada sovietica.

 

72 de comentarii:

  1. O sa-mi sariti in cap, dar va mai aduceti aminte de conceptul M1 Abrams TTB (Tank Test Bed) al DARPA?
    m1 Abrams DARPA

  2. Da si eu imi amintinteam vag de uratania aia cu turela de monitor de pe la 1900… La Falcon personalul inca face parte din turela, cred …nu-I chiar asa autonoma
    Cat despre rusi ce sa zic … vine parada si lor le e lene sa dea jos niste prelate , da-o in masa de treaba …Deja-s cam plictisit de teasere si grafisme pe calculator ”usor ,nu chiar asa cum ar arata de fapt ” , bani aruncati degeaba , numa ca li lene sa desfaca 3 sireturi si sa scoata carpele alea de pe fieratanii …

    • nu le e lene, e strategie de marketing… suspans maxim si crearea de asteptari pentru 9 mai, care va fi si un mesaj de forta, in diplomatia internationala.

      • mesaju de la dark side of the force, toata lumea e pe spate infricosata de ce tanc or mai scoate rusii 🙂

        oricum nu-si permit sa atace occidentul ca si-o musca si atunci „sperie” si ei occidentul cu fierataniile alea

        daca n-au tun de 152mm si S400 VLS cu niste radare serioase pe turela…’geaba…

        daca au tun de 152 si macar 64 de rachete in VLSuri atunci o sa inceapa probabil si la astia din NATO frenezia ca sa-si mareasca calibrul 🙂 , adica ai baga asa indirect pe occidentali la o cheltuiala, dar astia oricum asteapta o ocazie sa se duca sefii lui marele statele majorele cu mutrele infricosate si vocile panicate la functionarii aia din mUE si la coliba alba ca sa ceara in urgenta niste sute de miliarde acolo… „ca uite rusii”…

        • … și cam ce crezi că se va întâmpla în continuarea telenovelei? Că eu unul fix asta văd, numa că americanii și europeni au deja cercetările și tehnologia gata, așteaptă semnătura conțopistului speriat… să pună banii, restul se rezolvă frumos. Doar că rușii nu prea le au cu resursele astea, oricum nu cât să câștige meciul economico-industrialo-militar.

          • la noi stai linistit ca nu se va intampla nimica, ca noi deja am comandat sagetile de 100mm 🙂 🙂 🙂

            la ailantzi cam ce am scris mai sus, se duc si aia la functionari cu „uite rusii o au mai lunga si mai groasa si suntem in pericol mare si ne trebuie bani ca sa salvam Europa de amenintarea sovietica” si se scot banii si apar si la astia tunurile de 155 si eventual alte modele de tancuri, Leopard 3 si Abrams 2 Block52+

  3. „off topic”
    Armata rusa s-a decis asupra AK-12 „Kalashnikov” (aleasa pentru echipamentul „Razboinicul”) si AEK-971 „Degtiarev” (Munteanul), conform vicepresedintelui Comisiei Militar-Industriale, Oleg Bochkarev.
    El a explicat ca cele doua modele se pliaza pe propriile nise si prospecte, folosindu-se ambele, depinzand de diferitele categorii de militari
    http://ria.ru/defense_safety/20150427/1061269687.html#ixzz3YaYpm4eb

    La parada de 9 mai insa nu va fi prezent AK-12 ci o versiune imbunatatita a actualei AK-74 (seria AK-100 cu kituri suplimentare pentru fortele speciale):
    http://ria.ru/defense_safety/20150427/1061272016.html

  4. Asadar T 14 va avea 2 sau 3 oameni in echipaj?!

    • GMT, va avea câți dorește șefu. Presupun că trei, deși mulți vb de doi… suspect. Pe de altă parte e mare cât o casă și pare bine blindat: o fi bine, o fi rău? L-au făcut copiind principiul tancurilor vestice al anilor 70-80, deci ușor îmbunătățibil, protejat și scump. Probabil la paritate cu A1 și Leo2A5-6 sau peste. De văzut rata de introducere, fiabilitatea, exploatarea, schimbarea de tactică și numărul.

      • Si eu as paria tot pe trei.

      • Eu sunt mai curios cu privire la masa. E ditamai magaoaia, usor de comparat cu Abrams, dar cica are in jur de 50 de tone…

        • gogu de la pascani

          in unele poze poate fi usor comparat cu placile de beton pe care merge (prefabricate PAG-14) si care au fix 6000mm lungime. Rezulta dimensiuni putin mai mari ca ale Abrams-ului, daca exista vreun interes am o captura de ecran cu masuratorile.

        • O fi, nu contest, dar e clar că au lăsat posibilitatea de a îl îngrășa… asta e ideea, presupun. Probabil că poți atârna module de blindaj suplimentar. De aceea și motorul puternic. Ca idee, nu văd probleme, rămâne de evaluat practic ce a ieșit. Vb aia, practica ne-omoară!

      • capatu` satului

        se vorbeste de un pret in jur de 8 milioane dolari pe bucata T 14; nu stiu daca pretu` se refera la versiunea cheala sau la variantele sale; pe wiki apare 7,4 milioane dolari;

        din cate se cunoaste in viitor T 14 va avea doar tunuri de 152, o fi bine, o fi rau ?
        la noi nimeni nu doreste sa faca nici macar un exercitiu ce ar insemna trecerea la 155 pe Tr 125, ca alta platforma care sa duca asa ceva nu prea este;

        personal cred ca tunu` de tanc isi traieste ultimele clipe, rachetele cu o traiecterie controlata (chiar daca`s mai scumpe ca proiectilu`) sunt viitoru`

        binenteles mli 84 au fost bani aruncati direct pe fereastra; nimeni nu este vinovat ca rusii au lansat t14 ifv.
        tunu` de pe mli 84 cred ca nu poate sa provoace pagube unui t14 ifv nici daca`l loveste din spate, despre laterale sau arcu` frontal n`are rost sa discutam.

        • Capatu’satului, am mai explicat aici ca MLI-84M nu e deloc in aceeasi categorie cu T-14/T-15 ci cu Kurganets, care e la 20 de tone.
          Iar daca e sa lupte, un MLI nu va angaja un tanc cu tunul de 25mm decat pentru stricaciuni superficiale si cand nu are d eales. Il va ataca cu rachete antitanc, Spyke LR in cazul MLI-84M sau MAliutka M2T.

          Cat despre tun cal.155mm pe un tanc, solutia vestica e mai degraba schimbarea modalitatii de aprindere a pulberii catre una lectro-chimica, care ofera viteza mai mare proiectilului iar arderea e controlatra. Iar ca si urmator calibru in NATO, a fost testat deja cal. 140mm, pentru Leo2, Abrams, LEclerc si Rotem K2 Black PAnther.

          • bănuiesc că vor trebui auto încărcătoare dacă trec pe 140? sau încă mai pot fi manevrate proiectilele de omuleți?

            • Merge in ambele variante, mai ales daca te uiti la cum se face la noi incarcarea la artileria de camp cal.130mm si 152mm. Thumper pentru Abrams si Leclerc/K2 ar fi cu autoincarcare, derivatul Leo ar putea fi manual… S-ar putea ca manualul sa fie putin mai lent decat autoloaderul la calibrul asta:

              http://www.rumaniamilitary.ro/autoloaderul-om-contra-automat-in-tehnologia-tancurilor
              ” se pare ca un operator uman bine antrenat “bate” la viteza de incarcare autoloader-ele, pentru calibre de pana la 127mm, aici contand si masa proiectilului care trebuie incarcat. Astfel ,modelul sovietic de autoloader – Korzina – de pe T72/T80 si cu anumite imbunatatiri si cel de pe T84 avea o viteza de reincarcare cuprinsa intre 7.1s si 19.5s, pe cand un operator uman poate incarca si in 5-6s. La artileria autopropulsata de calibre mai mari, autoloader-ul este mai rapid, fiind esential pentru secventele de tragere rapida, gen Multiple Rounds Simultaneous Impact.”

    • 3, dar vizual sunt 2 sasuri (asta-i diferenta care incurca ceea ce credeam noi despre masinarie in ultimii ani)…

      • Sunt poze in care se vede un vizor pe centru si chiar conturul unui chempeng/oblon deci trei asa cum au avut si pana acum . Nu prea cred ca pot fi doar doi , ca la unele avioane ! La tancuri e un volum mai mare de atentie si munca pt campul de lupta ; mai ales daca nu au si radaru preconizat ! Daca ar fii doi insa ar fii o ultraperformanta dar asta cere si zic eu numai militari profesionisti ceea ce e cam mult deodata pt rusi ! Oricum ceva senzori in mai multe spectre cred ca va avea si astia vor fii cei care aduc plusul de ajutor pt noua configuratie a echipajului !

      • In animatia din clip se vad 3 sasuri 2 mai in fata si unul mai in spate pe mijloc langa turela .

  5. „itnrnad in serivicu in 2020”
    Lasand la o parte dublu typo, eu am gasit altceva:
    MinOboron must buy no fewer than 40 Armata tanks in 2016, 70 in 2017, and 120 annually beginning in 2018, in order to maintain stable, affordable production of the tank. Even then, it would take more than 20 years to produce Russia’s desired force of 2,300 Armatas – pushing the deadline for completion into 2035, while the target date had been 2020

  6. Il vor construi in numar mare in primul rand datorita faptului ca majoritatea blindatelor vor avea aceeasi platforma ( lucru care s-a intamplat cu T 34.. ), deci in caz de razboi serios, e usor sa inlocuiesti pierderile…
    Totusi nu stiu de ce cred ca T 90 si variantele sale modernizate vor fi mai multe in armata rusa in ca multi ani inainte si dupa 2020…

    • Poti sa-mi traduci si mie partea subliniata?
      «Машина по-своему очень уникальна. Она имеет отличную от того, что мы знаем и имеем сейчас, компоновку. Информационные системы управления движением машины, управления огнем машины. В машине установлено техническое зрение.Раньше предполагали поставить еще и локатор, но от локатора отказались» — рассказал начальник главного автобронетанкового управления Минобороны России в 1996-2004 годах Сергей Маев.

      Zice de radar, are sau nu?

  7. Pacat ca au scos T 80ul…Ala tanc adevarat!

    • Era menit să fie, dar pe când a apărut în dotare, nu mai era ultimul răcnet în materie. După M1A1 și Leo 2… nu mai era așa de adevărat. Dar ideea de la care au pornit cu T-64 era avansată.

      • Bree pai in „90 abia aparuse Leo 2A 1, 2, 3, daca citesti documentele vremii T 80ul dadea de toti pereti cu AMX 30 si Leopard 1/2 doar Abramsul ce mai avea sanse. iar daca mai pui si super-mobilitatea, tunul precis si blindajul jemecher…bine dracu ca i-au ingenucheat astia economic 🙂 .
        Iti trimit „docomentele” daca ai timp.

    • stai linistit „George” ca mai au vre-o 4000 in rezerva…
      Oricum din ce am inteles eu era scump la intretinere

    • @ George GMT amu depinde la cre din variante te referi ca a avut si asta mai multe variante ! Valabil si in cazul dvs dle Flogger ! Ca si Abrams u sau Leopard 2 au avut variante cum si T 80 a avut !
      Oricum jos palaria Coane George ca desii nu ti plac rusii si politica poti spune ca unele arme au un merit al lor si al tehnologiei lor !

      • @Caporal. Imi plac rusii si imi place Rusia, nu-mi place politica lor fata de noi.T 64 stiu ca era modernizat in „90 si tinut in rezerva (un tanc deosebit), T 80 imi place ca principiu de tanc. In timpul razboiului rece T 64 si T 80 sunt probabil (in opinia mea) cele mai smechere tancuri europene (Abramsul nu-l pun ca nu-i european).
        Stiu ca era scump la intretinere dar din am citit (studii occidentale) americanii au scos un nou proiectil tip sageata special pt T 80…
        Ce-i al lor e al lor…

    • Poate nu era asa grozav cum pare pe hartie 🙂

  8. Pare ca este cumulat tot ceea ce e mai bun la un tank din primele descrieri… Rusii nu se joaca, nu-i invata nimeni sa faca tancuri.

  9. Da’ cum rezolvă turela asta a lor inovatoare problema cu Javelinu? Adică mi se pare ca balaurul Smaug din trilogia cu hobiți, blindat în toate părțile dar cu o mică problemă la burtică – la tărtăcuță, în cazul tancului rusesc…

    Dacă nu au ceva gen Trophy dar care să meargă și pe verticală…jeaba. Îi dă cep și soldățelu’ moldovan cu Javelinu’ primit donație de la americani.

    • La ce gabarit are si doar 50 de tone…iti da de gandit: ori e facut din cine stie ce aliaj usor state-of-the-art inaintea celorlati, ori mizeaza foarte mult pe un sistem activ de protectie..

    • Greutatea 55-57 tone din ce am gasit eu. Iar ca sistem de protectie activa Afganit.
      Caracteristici speculate ale Afganit:
      It’s worlds first APS that’s allow interception of a kinetic energy penetrators and counter a top-attack threats
      Main features:
      – Unprecedented short time of response (threat detection and elimination)
      – Damaging element is EFR (Explosively formed penetrator) with velocity up to 3 km per second.

    • bun, si daca Javelinul penetreaza turela, care nu e locuita, daca nu detoneaza munitia care o fi si aia stocata incapsulat si cu panouri de explozie, poate suferi doar avarii care nu il scot neaparat din lupta.
      Cred ca majoritatea blindajului s-a adaugat in jurul compartimentului echipajului.

      • @
        Marius Zgureanu ce zici tu nu ar presupune ca intreaga turela sa fie complet encapsulata si izolata de corpul tancului / sasiu ? si daca ar fi asa , pe unde intra si iese echipajul ? ca prin spate e motorul, prin lateral nu pot … tot pe sus trebuie . eu zic ca nu e izolata turela … acuma ramane de vazut , cand apar mai multe poze .

        • Echipajul nu iese prin turela. Caruselul ala ocupa tot spatiul + echipajul este gandit sa fie complet autonom de turela. Ies pur si simplu prin chepengurile din fata. Posibil sa aiba si o evacuare de urgenta pe dedesupt. Si asta e tot.

        • @ Buzz tu la ce tanc te uiti si ce comenturi citesti de intelegi complet invers ?!!!! Adica din ce spui tu aici : „…pe unde intra si iese echipajul ?! ca prin spate e motorul ,prin lateral nu pot ….. tot pe sus trebuie … eu zic ca nu e izolata …. ” ori de aici din ce scrii tu se intelege ca echipajul intra pe sus in turela (nimic nou sub soare ) si deci astfel e si echipaj in turela si nu e incapsulata !!!! Ori bag de seama ca matale dle nu pricepi inteleg ca NUMAIEXISTA ECHIPAJ IN TURELA CAND E TANCUL OPERATIONAL !!!! Echipajul e in FATA TURELEI in corpul tancului !!!! Uite i aici pe conductor si comandant de echipaj https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/t31.0-8/11041943_680663428727399_1279874855743176569_o.jpg Acuma ca turela aia o fi avand si ea o trapa /oblon prin care intra aia de o reincarca cu mmunitie aia este altceva !

          • Interesant e ca sasul conductorului se afla in fata vizorului desemnat, nu face corp comun cu el, ca in cazul comandantului…
            Daca exista un al treilea membru al echipajului , pe acolo iese/intra si el.

          • @ CaporalMusat : daca ai pus niste text in CAPS LOCK , nu inseamna ca si m-ai facut sa inteleg ce ai scris tu acolo .
            eu nu am afirmat nimic , eu am intrebat pentru ca am avut o nelamurire .
            tu ai inteles gresit !
            deci , eu am vrut sa zic asa legat de ce a zis Marius Zgureanu : ” si daca Javelinul penetreaza turela, care nu e locuita, daca nu detoneaza munitia care o fi si aia stocata incapsulat si cu panouri de explozie, poate suferi doar avarii care nu il scot neaparat din lupta. ” . ori , daca turela in sine nu e complet incapsulata si te plezneste o Javelina (sau HEAT, pana la urma cam tot aia e) sau chiar un AG-7/…/RPG-30 , toata presiunea dezvoltata in urma detonatiei chimice – de sute de bari – va inunda corpul tancului .
            eu personal nu cred ca supravietuiesc la cateva zeci de bari pentru mai mult de … nu stiu , milisecunde (???) , dar daca tu supravietuiesti la sute sau chiar mii , tot respectul pt tine !
            de aceea eu am intrebat ” pe unde se face intrarea in tanc , pentru ca atunci se elucideaza si un aspect CONSTRUCTIV .
            ok comandantul e in stanga si soferul in dreapta – conform pozei , mai este tragatorul . ala nu e specificat , si din unghiul pozei pare-se ca e prin alta zona. acum pricepi ce am intrebat eu ?

            • Nu, daca partea de jos a turelei e mult mai bine blindata ca partea de sus, marea majoritate a presiunii se va duce in sus si echipajul are sanse sa scape.

            • @Buzz La cum ai pus tu problema unde ti am raspuns eu asa s a inteles , ca pe unde intra echipajul ca prin spatenu ca prin lateral nu deci pe sus adica pe sus da tot in turela !!!!
              Asa ca nu ma lua cu alba neagra cu presiunea si alte chestiuni ! Eu asa am inteles din cum ai pus tu chestiunea prima oara ! Nu ai vorbit nimic de presiuni sau altceva ci pur si simplu asa ai creat impresia ! Daca am inteles gresit inseamna ca si tu te ai exprimat gresit !

        • intrarile sunt similare cu cea a soferului din tancurile actuale, compartimentul echipajului avand aproape sigur si o trapa de evacuare dedesubt si poate o trapa etansa de acces la mecanismul turelei, in caz de defectiune.

    • @ Floryyn In afara de clipul ala in care un Javelin loveste de sus un T-72 si l desface in zeci de bucatele (sanchi de reclama pt soldatelu moldovan probabil ala travestit in mireasa ) T ul ala fiind un mmonkey nici macar neavand blindaj tip Dolly parton sa nu mai zic blindaj rectiv este ?!!!! Sau un clip in care un tanc T 72 B3 ssau T 90 echipate cu Shtora si Arena si tot au fost lovite stii ?! Si Merkava 4 au fost nitel penetrate de Kornet uri pana la Trophy ca dupa aia a ost mai greu . Amu ca noi ne putem amagii cu ideea ca Javelinu este o arma perfecta iar T urile rusesti imperfecte doar din faptul ca daca i privesti pe rusi cu ura gata si tehnica lor e proata !

      • Javelinul ala care loveste un T-72 care se imprastie in mii de bucatele, este din aceeasi categorie cu Abramsul ala care explodeaza de-i sare turela 5 m in aer. Sunt pline de explozibil, munitia nu explodeaza asa.

        • @ Didi 74 sa nu fim rai si le spunem unora ca Mos Craciun nu exista !!!! Ca mai sunt si reclame aranjate nimic nou sub soare ! La fel de bine si mult mai faina si credibila e faza cu ala de trage dai iese doar racheta din tub cazandu i fata !!!
          Dar pe de alta parte trebuie sa fim si fayr play si sa dam cezarului ce i al cezarului ! Am vazut o filmare cu o drona in Ucraina unde la o rascruce de drumuri doua T 64 sunt cam harcea parcea nu stiu ce dreacu le a lovit (posibil vreun tun At ca s au folosit si BS 3 pe acolo in conflict ) ! Oricum pot fi multe situatii reale si nereale intotdeauna !

    • 🙂 Nu-i asa simplu cu Javelinu’ ala. Am tot scris ca tancu’ cand vine nu vine singur pe ulita…
      Iar rusii au ceva sisteme de protectie, inclusiv active dar la o armata mare si integrata ca a lor astfel de sisteme nu sunt deloc extrem de necesare.

  10. otel granulat fin 44S-sv-Sh
    duritate 54HRC
    caracteristici plastice asemanatoare otelului cu duritate 45-48HRC
    combinatia reduce in 15% greutatea si grosimea blindajului
    Caracteristicile acestui otel sunt asemanatoare „otelului de damasc”

    • toate otelurile de calitate sunt cu granulatie fina, alea de calitate 54 HRC nu e mult, e otel de constructii care a fost tratat termic…. E mai interesanta limita de curgere si de rupere a materialului..pe undeva la 900-1000 N/mm2

  11. Eu vad parca 3 sasuri de acces . Driverul in fata , stanga , membrul de partid in spatele lui , tot in stanga , iar comandantul in dreapta .
    Marius , glumeam ca l-I lene sa scoata carpele, stiu ca-i marketing , dar deja , cam prea mult o tot invart cu proiecte parca mai fanteziste decat ar putea fi in realitate .

  12. Ha ha Da ce speriat e baietu ala de conduce tancu , cu cat e burta mai mare a comandantului , cu atat e mai speriat copilu …tot poza de mai sus a Caporalului

    https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/t31.0-8/11041943_680663428727399_1279874855743176569_o.jpg

  13. Se pare ca tancul Armata va avea un echipaj format doar din doi oameni.
    ,,

    Armata T-14 este descris drept un tanc foarte flexibil, care va intra în serviciu în 2020. Acesta se numără printre cele câteva echipamente noi prezentate la vasta paradă din 9 mai. Ministerul rus al Apărării a postat fotografii cu tancul, efectuate în timpul repetiţiilor.

    Cei doi membri ai echipajului unui astfel de tanc sunt mai bine protejaţi decât în tancurile actuale ruse. Ei vor sta într-o cameră consolidată, departe de principala armă a acestuia, a declarat presa rusă. Postul de televiziune Zvezda TV, un canal al Ministerului rus al Apărării, susţine că şasiul tancului poate fi adaptat ca platformă pentru alte sisteme de armament. Postul de televizune Russia Today a declarat că Armata poate „evolua într-un vehicul de luptă robotizat”.

    Cei mai mulţi lideri occidentali nu vor merge la Moscova din cauza crizei din Ucraina. Foştii aliaţi ai Rusiei în cel de-al Doilea Război Mondial – Marea Britanie, Franţa şi Statele Unite – vor fi absenţi de la eveniment. Spectacolul din Piaţa Roşie ar urma să fie însă cea mai mare paradă militară organizată vreodată.

    La defilare vor participa 15.000 de militari ruşi şi 1.300 de militari străini, inclusiv garda de elită sârbă, garda chineză de onoare şi grenadieri indieni. Vor participa, de asemenea, 200 de vehicule blindate şi 150 de avioane de luptă.

    Kremlinul a trimis zeci de invitaţii liderilor străini, dar mulţi au refuzat participarea. Cancelarul german Angela Merkel nu va fi la Moscova la 9 mai, dar va face o vizită în ziua următoare. Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, intenţionează să meargă la Volgograd la 7 mai.

    Printre demnitarii străini prezenţi la paradă se numără însă liderul chinez şi cel nord-coreean. Premierul grec de stânga Alexis Tsipras intenţionează să participe, de asemenea, la paradă.”
    http://www.gandul.info/international/rusia-isi-dezvaluie-noua-generatie-de-tancuri-de-lupta-t-14-14167876

    • Sa nu fi inteles astia de prin presa gresit ca are doar doi membri pt echipaj sau sa se fi luat dupa poze !!! Daca insa ar fii adevarat ar fii o mare performanta ca doar doi oameni sa fie la comenzile acestui tanc . Ar fi ca la avioane dar in acest caz nu cred ca vor mai fii trupeti ci numai subofiteri tanchisti ori asta implica mari eforturi si pt a profesionaliza aceasta arma !

  14. parca il vad pe putin pe 9 mai uitandu-se trist in jurul lui unde-i vede doar pe chinez si n korean si zice’doar cu astia am ramas?’

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *