Da, tot calibrul 152mm dar nu mai este vorba tot de Obiekt292, prezentat anterior aici.
Si nu e nici T-64, ci altceva mai evoluat!
Modelizare a ceea ce pare Objekt 477 A1 Nota
Un designer chinez („xmszeon”) a facut publica o redare a parerii sale despre proiectul tancului secret ucrainean Obiekt 477 A1 Nota, dezvoltat de companiile de stat ucrainene Kharkiv Morozov Design Bureau (KMDB) intre 1993 si 2000, in colaborare cu rusii.
Nota era o actualizare a Obiekt 477A Molot, care era la randul sau o evolutie a proiectului Obiekt 477 Bokser, inceput in perioada sovietica ca NG MBT.
Obiekt 477 Bokser
Printre posibile elemente distinctive ale noului tanc ucrainean ar fi turela fara echipaj uman turela fără pilot.
Anumite surse considera ca tancul Obiekt 477 integreaza o turela configurata pentru un tun calibrul 152 mm 2A73 alimentat de un autoloader. Turela pare sa poata transporta un total de 42 de lovituri pentru tun, dintre care 10 munitii gata de tragere (1,8m lungime), aflate intr-un sistem de incarcare rotativ special.
Tunul si autoloaderul permit si tragerea rachetelor ghidate antitanc cu rază lunga de actiune. Cadenta de tragere se dorea, potrivit cerintelor, a atinge 14 lovituri/minut.
Obiekt 477A Molot
Ca arma secundara, tancul este echipat si cu arme secundare, inclusiv un tun automat cu o singura teava in calibrul 30 mm.
Blindajul sasiului , care pare a fi o evolutie semnificativa a celui de T-64 datorita dispunerii galetilor, este alcatuit dintr-un sistem modular din otel, titan, ceramica si materiale compozite.
Blindajul sasiului , care pare a fi o evolutie semnificativa a celui de T-64 datorita dispunerii galetilor, este alcatuit dintr-un sistem modular din otel, titan, ceramica si materiale compozite.
In zona frontala si pe laterale sunt instalate placi de blindaj reactiv (Kontakt-5) pentru a oferi protectie suplimentara impotriva armelor reactive antitanc. Cumulat, blindajul trebuia sa asigure o protectie echivalenta a 1200mm echivalent otel laminat impotriva penetratoarelor si pana la 1800mm echivalent contra cumulativelor.
Redarea obiectului 477 de către xmszeon.
La blindaj se adauga si un sistem de protectie activa.
Tancul ar fi cantarit 48 de tone fiind propulsat de un motor KMDB 6TD-3 de 1500CP.
Schema de principiu
Soferul era asezat intr-un compartiment frontal iar comandantul si tragatorul intr-un alt compartiment, incadrand magazia de munitii a turelei cu profil redus.
Posibil ca in prezent respectivele prototipuri de tancuri ucrainene sunt stocate la baza secreta de testare a KMDB.
Se mai povesteste ca trei prototipuri ar fi fost fost trimise in Rusia, unde au fost testate si ar putea sta la baza propriului proiect, numit Armata.
Acum, daca ne amintim conceptul T-64 T-Rex al ucrainenilor de acum 5 ani, respectivul pare o umbra palida la aproape 40 de ani distanta…
Marius Zgureanu
Surse:
Citeste si:
pana la urma cresterea calibrului va fi, se pare, solutia aleasa de toata lumea,
combinata cu protectie activa,
totusi, la mintea mea, solutia e gresita,
io cred ca o crestere a nr. de rachete montate pe un tanc e solutia, cu o raza de actiune superioara proiectilului de tanc, efect mai distructiv si eventual un cost comparabil
respectiv mai multe rachete decat nr. proiectilelor,
si nu ma gandesc la TOS1a,
dar daca nu avem neuroni o versiune de TOS 1 a pe sasiu TR 85 sau TR 125 e solutia,
sau cumpararea de sasiuri de T 72,
sunt multe, ieftine,
totusi protectia activa este necesara pt orice blindat,
altfel inseamnna sa iti bati joc de viata militarilor tai dinauntru,
dar atunci cand cresti nr de rachete pe tanc (vehicul blindat) tb sa ai in spate cercetarea care sa iti dea o racheta ieftina si cu efect cat mai distrugator la tinta, eventual sa poata evita protectia activa,
au incercat parca si polonezii ceva,
https://www.army-technology.com/news/mbda-pgz-tank-brimstone-missile/
https://www.mbda-systems.com/press-releases/mbda-showcases-tank-destroyer-vehicle-with-pgz-at-mspo-2019/
noi la desene pe asfalt si avansare la exceptional,
eventual trecere in rezerva,
avem noi generali nostri care trudesc spre somnu linistit al lor si al familiilor lor,
apararea tarii e o chestie care se preda prin scoli,
ca in 40,
avem noi istoria noastra si obiceele noastre si ar fi pacat sa renuntam la ele,
Tancul in sine e o vechitura – ramine idea in sine a unui tun calibrul 152,4 / 155 mm.
Avantajele unui astfel de tun:
– poate lansa sageti kinetice mai grele și mai lungi
– poate lansa proiectile reactive de 2 tipuri: fie cu motor de tip statoreactor fie cu motor racheta cu combustibil solid
– poate lansa proiectile cu sape anti-tank incorporate mai mari mai grele și cu putere de penetrare mai mare
– poate lansa proiectile speciale care de la distanta de 200 m de tanc pot lansa sageti ultra-rapide cu viteze de pana la 12 km/s si care nu sunt nimic altceva decât șape reactive containereizate
Proiectul meu preferat este despre un proiectil cu motor statoreactor calibru 152,4 mm – are lungimea de 105 cm și poate lansa sageti kinetice de pana la 14 kg respectiv 80 cm lungime cu viteza de 4 km/s si cu putere de penetrare peste 2.800 mm RHA.
„Tancul in sine e o vechitura”
Rusii inca exploateaza variante ale unor modele anterioare proiectului respectiv.
„…blindajul trebuia sa asigure o protectie echivalenta a 1200mm echivalent otel laminat…”
Iar o sà-l enervezi pe Alex cà te referi la RHAe ca prostii de europeni.
ce sa fac, doar in scara asta am niste info, nimeni nu da altfel… 🙂
Chinezul asta ar trebui angajat la MAPN, departamentul Pdf 2.0.
Da’ de ce nu direct la DGIA? Ca mai invata si el una alta – despre …. tunuri. Se pare ca sunt acolo persoane cu mare experiență în domeniul …. tunurilor … inclusiv tunuri de calibru mare.
doar il subcontracteaza, distant, pentru prestari servicii cand e nevoie 🙂
Încerc să-mi imaginez ce răspunsuri găsește la întrebări pe care și le pune noaptea un tanchist de pe T55 sau un marinar îmbarcat pe fregatele „regale”: dacă mă cheamă la război eu ce fac și cu ce, dacă ajung până acolo…
Nu cred ca e vreunul nelinistit pe chestia asta. La actualul raport de forte nato vs oricine stiu f bine ca nu vor pati ceva indiferent ca sunt cu t55 si nu leo2a7 sau. type 22r si nu fremm.
Georgica – nimeni nu își pune întrebări căci toată lumea știe nu-i așa că curioșii mor repede! Pe de alta parte Dumnezeu ii ajuta pe cei curajoși! Offf Doamne … T55 …. groaznic.
Pe de alta parte mai trebuie spus ceva – tanchistii „batrini” capătă un al 6-lea simț, nu știu cum sa zic – au un fel de instinct si își dau seama cind se inpute treabă și trebuie sa o șteargă. Lucrul ăsta sa văzut cel mai recent în situații de „real combat” in Siria unde o grămadă de echipaje au scăpat miraculos din tot felul de situații nasoale. Eu am făcut armata la tancuri in vremuri demult apuse – Buziaș si apoi Focșani Bozga, Galați , mai intii caruta de T34 apoi hirbul asta de T55 si știu de la cei „batrini” ca uneori experienta in lupta e decisivă si te poate scoate din multe necazuri. Beleaua e ca azi avem drone, satelitii, hărți in timp real, vine drona sau F22-ul exact cind iti sorbi supa din gamela si gata …. end of story … si tu si gamela sunteți topitură, cărbune încins , vapori etc. Dijeaba ai lângă tine Pantsir dacă aia fie sunt manga fie sistemul e închis sau tocmai se lupta cu un jamming de nota 10 .
Si ce experienta de lupta aveau tanchistii aia batrani si prin ce teatre de operatiuni au fost prezenti?
Nu v-ati plictisit de brasoavele astea pe care le rostogoliti pe aici?
Boss… citește mai atent please ….
Primul context cu cei ” batrini ” e general – e o afirmație generala cum ca tanchistii cu experienta de lupta pot realiza cind sunt în pericol – si sunt dați ca exemplu cei din Siria care zic eu ca or avea naibii ceva experiență… tu ce zici or avea sau nu?
Al doilea context este clar = „știu de la cei „batrini” ca uneori experienta in lupta e decisivă si te poate scoate din multe necazuri” – nu am zis ca au Ei au experienta de lupta ci ca ei ne-au spus / învățat asta. Ca și ei au citit despre asta este alta poveste. Ei doar ne-au dat sfaturi general valabile oricum.
Si by the way – în vremea aia trăiau in România tanchistii care aveau antrenamente făcute și în fosta Uniune Sovietică unde au putut sa discute cu tanchisti care luptasera in Afganistan.
Deci unde sunt brașoavele boss? Dacă ziceam ca EU am experiență de lupta poate atunci sa fi avut și tu dreptate …. dar nici atunci … pentru ca teoretic eu pot fi un basarabean naturalizat in România cu câțiva ani de front in Afganistan intr-un T72. Dar sunt convins ca și atunci aveai ceva (negativ) de comentat. Oricum si dacă as avea experienta aia nu m-as „lauda” cu ea.
Ahhhh …. nu avem armata facuta …. nu avem regimentala facuta …. nu știm nici măcar ce e aia sa faci de garda intr-o noapte vintoasa de iarna in plin cimp păzind o biută cu muniție intr-un tancodrom si sa nu iti mai simți nici curu’ de frig ….. nu am avut niciodată porii pielii plini de motorina si ulei … nu ne-am zdrobit degetele în încărcător …. habar nu avem ce sunt alea tevi introduse, nu știm un calcul elementar de balistica sa facem … nu știm nici măcar sa tragem cu un AKM …. dar ne pricepem nevoie mare la tancuri si la brasoavele altora doar ca suntem karateka si alergam ca vintul nu-i asa? Cool …
Ukrainenii fac ceva, au unde, au cu cine. Mai este câte un prost prin media, care se întreabă de ce cumpărăm arme. Aseară, Dragoș Pătraru. Păi de aia, băi Pătrarule, că avem vecini care nu se iau după De’alde tine și tot cumpără sau fabrică.
10 proiectile gata de tragere? Puțin. Si dup-aia unul din cei doi trebuie sa facă reîncărcarea. În cutia aia de conserve sa manevreze so bucata de ghiulea de 1,8 m lungime și- cred eu – peste 60 kg! Deci unul din cei doi trebuie sa fie var cu Arnold.
Bre…. la calibrele mai mari apare diviziunea muncii …. mai intii se introduce proiectiulul care poate avea si peste 40 kg si apoi balotul adica explozibilul. Primul are vreo 68 cm lungime (standard) iar balotul vreo 40 cm. Uneori sunt chiar 2 încărcători. Deci …merge !
Beleaua cu un calibru asa mare este insa reculul care este de aproape 2 ori mai puternic decât cel al tunului de 125 mm.
In toate manualele de artilerie romanesti pe care le-am citit incarcatura de azvarlire denumita de dumneata balot , poarta denumirea tehnica de gargusă .
Cred ca este mai folositor sa obisnuim cititorii site-ului cu denumiri / date corecte cand putem .
Din francezul „gargousse”
https://fr.wikipedia.org/wiki/Gargousse