La inceput de ianuarie a.c., cei de la Turkish Aerospace Industries (TAI) au inceput asamblarea primului prototip al aeronavei de antrenament si lupta denumita HurJet. Conform planificarii proiectului, primele teste de pregatire a zborului acestui prototip ar trebui sa aibe loc pana la sfarsitul anului 2022. Primul zborul oficial este programat pentru 18 martie 2023, aniversarea a 108 ani de la victoria marinei turce in campania de la Dardanele. Prima livrare catre fortele aeriene turce ar trebui sa aibe loc prin 2025.
Hurjet va inlocui cele 68 de T-38 Talon din inventarul fortelor aeriene turce, precum si F-5B folosite inca de echipa de acrobatie aeriana. Turcii au in vedere si o varianta de atac usor si posibil una navalizata, masa utila pentru armament fiind estimata la 2,7 tone.
In program sunt prevazute doua prototipuri statice, pentru testarea la sol si cea de oboseala a materialului, si doua prototipuri capabile de zbor.
Proiectul TAI HurJet a fost inceput in 2017, fiind practic primul avion de antrenament supersonic proiectat independent in Turcia.
Asamblarea primul prototip TAI HurJet / Foto: SavunmaSanayiST.com
Ca si concept, HurJet este un avion monomotor supersonic cu o singura deriva si doua prize de aer laterale. D
Pentru motorizare, a fost gandit initial a fi compatibil cu General Electric F404-GE-102 și Eurojet EJ200. Din cauza sanctiunilor dar si a asitentei la proiectare oferite de englezi, se are in vedere EJ200, ceea ce ar insemna si prize de aer marite pentru debitul de aer specific.Primul prototip ar putea fi totusi echipat cu motorul F404.
TAI HurJet are o anvergura de 9,5 m, o lungime de 13,6 m si va avea o viteza maxima de Mach 1,2-1,4 precum si un plafon un plafon de 13,5 km. Factorii de suprasarcina sunt fixati la g + 8 / -3, datorita limitatorului din fly-by-wire..
Aeronava va dispune de comenzi fly-by-wire, capacitate de realimentare in zbor, HUD integrat, casca cu vizor integrat Helmet Mounted Display (HMD), State-of-the-art HMI (Human-Machine Interface), compatibilitate afisaje cabina cu ochelari de vedere pe timp de noapte, generator auxiliar ambarcat.
Turcii mai doresc ca 80% dintre componentele Hurjet sa fie produse local. Turcii au facut deja o oferta de 18 aparate cu rol de atac usor pentru Malaiezia, pe care incearca astfel sa ii atraga in program.
Marius Zgureanu
Surse:
https://www.tusas.com/en/products/new-projects/original-development/hurjet
. https://raillynews.com/2021/05/Detail-piece-production-started-in-hurjet-project/
Pe turci i-am invatat sa faca transportoare blindate acum 30 de ani, iar peste inca 30 parca vad ca ne invata sa REfacem avioane! Mama lor de politruci nemernici, cat si-au batut joc de tara asta!
@ Cezar nu pune botul la legendele urbane cu i-am invatat sa faca transportoare, Turcia a crescut industrializarea exponential din anii 1990 pana acum.
Ultima data cand am verificat vindeau in Romania niste autobuze la Primaria Bucurestiului si exemplele pot continua, noi intre timp am evitat cu gratie sa miscam ceva in domeniul civil, militar si in orice insemna ceva industria care sa aiba implicarea Statului Roman. Intre timp multe chestii s-au inchis, singura industrie viabila este cea privata sau cu capital mixt. Pana nu intelegem ca trebuie sa ne legam la liniile indutriale si proiectele internationale nu o sa prea vedem inovatie de la industria noastra care este tinuta in perfuzii, exemplul clar Avioane Criaiova.
Mecanicu ,
Legenda urbana e ca nu au invatat nimic de la noi .
In domeniul blindatelor au invatat de la noi asamblare ( sudura + detensionare dupa sudura , montaj ) ,partial transmisie , echilibrare .
RN-94 .
In domeniul metalurgic, un fapt marunt pe care il cunosc foarte clar ,unghiurile conurilor filierei de tragere / trefilare a otelului .
Conul de intrare, conul de ungere, conul de calibrare, conul de degajare .
Valorile unghiurilor functie de duritatea materialului, lubrifiant , diametru , acoperirea metalica a sarmei .
A fost un maistru si in o luna le-a arata ce noi invatasem in zeci de ani de experienta .
Pe tava .
Ca sa nu mai spun de calitatea produselor electrotehnice turcesti aparute la noi dupa `90 , ca la noi veneau cu toate gioarsele la reparat .
Efectiv , lamele de contact facute din tabla de conserve ( otel moale ) .
Fiare de calcat cu rezistenta intre doua folii de mica , fara transmisie a caldurii rezistentei , care pur si simplu se topea in mijloc .
Camioane si autobvuze care au fost trase pe dreapta in cinci ani, cunosc caz .
Acum trei ani , din Cluj catre casa ( concediu ) , minibuz turcesc care se zgaltaia din toate sudurile si avea golurile de langa parbriz umplute cu silicon
Dupa stirea asta renunta romania iar sa isi faca propriul avion
Asta proiect de țară(de fapt au turcii mai multe jucarii care pot fi incadrate asa) nu mizeriile ministrului Spătaru.Plm,ala vrea sa faca nush ce avion cu babacii de la Avioane Craiova.M-am uitat la un reportaj de acolo, majoritatea au o moacă din aia de „să ne dea” daca știți cum zic.Fac de ani de zile frectie la picior de lemn cu IAR 99 TD dar rezultate ioc…..timpul trece leafa merge noi muncim cu spor.
Britanicii nu sunt la fel de solidari in sanctiuni, bag de seama… Banii vorbeste, eh Boris?
„Factorii de suprasarcina sunt fixati la g + 8 / -3, datorita limitatorului din fly-by-wire..”
nu stiu cum sa interpretez aceasta afirmatie „datorita”
in alta parte am gasit
„and load factors between +8G and -3G, with sustained turns of 5.5G at 15,000 ft and less than Mach 0.9”
In rest mi se pare un avion excesiv de normal, parca ar fi un IAR 93 DC. Nu tu fibra de carbon, cupola cam prea clasica. Distanta dintre cadre mi se pare prea mare, iar cadrele frezate in fuzelajul anterior mi se pare o mare risipa. Daca ar fi fost forjate ar fi fost ceva high tech. Am impresia ca nici macar radar nu are!?
Viteza max de 1,2-1,4 nu-l face nici cal nici magar, nici subsonic, nici supersonic, oare la ce serveste asa ceva?
As zice ca si noi am putea face asa ceva!
„As zice ca si noi am putea face asa ceva!”
Cu siguranță…nu mâine, bineînțeles!
„if there is a will there’s always a way”, zice o vorbă….
Dar, n-ai cu cine….
1.) „Factorii de suprasarcina sunt fixati la g + 8 / -3, datorita limitatorului din fly-by-wire..”
adica e controlat de computer prin fbw, cu limitarea respectiva. N-a fost cea mai fericita exprimare 🙂
2.) „Viteza max de 1,2-1,4 nu-l face nici cal nici magar, nici subsonic, nici supersonic, oare la ce serveste asa ceva?”
La antrenament avansat de zbor si lupta in regim supersonic si politie aeriana?
@marius zgureanu, pai =8/-3g sunt protectia FBW pt limitarea avariilor la structura (limitare structurala) iar 5.5g la 15000ft si <M0.9 reprezinta capacitatea de virare a aparatului fara a pierde energie (limitare a raportului tractiune/greutate + aerodinamica).
MiG-29 care era un avion f motorizat putea sustine fara probl viraj stabilizat la 9g.
Discutia cu 9g versus 7g (parca) a afectat si F-35B cand dupa ce USN a spus ca F-35B poate sustine viraj stabilizat cu 7g a sarit presa cu "Buey, dar spuneati ca F-35 poate 9g si uite, e teapa, poate doar 7g". Cand de fapt era vba de 2 chestii diferite, aparatul rezista la 9g dar intr-un viraj cu 9g pierde energie (ori ii scade viteza, ori pierde altitudine). Un MiG-29 sau Mirage-2000 (cred ca si F-16) cu incarcatura mica pot sustine viraj stabilizat la 9g adica pot zbura in cerc cu 9g pana li se termina combustibilul sau lesina pilotul.
In rest sunt cam de aceeasi parere cu ce spune Neamtu Tiganu, cam prea clasic pt 2022.
De "facut" putem "face" si noi orice doar ca noi facem confuzie intre putinta tehnica de a face ceva (pe care o avem, un roman e la fel de capabil sa urmareasca un CNC la lucru sau sa stranga nituri) si putinta organizatorica de a face ceva (pe care nu o avem nici pe departe). Deocamdata organizatoric nu putem pune borduri drepte. Cand vom face diferenta intre cele doua, poate o sa incetam sa traim din false amintiri cu e aia in care "i-am invatat" pe turci sa faca TAB-uri, pe altii "ii bateam la fund", samd.
e un avion „normal”, adica se incadreaza in conceptele actuale de trainer avansat supersonic (turcii au deja un trainer turboprop, tai hurkus).
sunt in asamblare cel putin 3 prototipuri (teste la sol, oboseala, incercari in zbor?), de aceea lipseste radarul (in ultimii 20 de ani turcii au invatat sa faca si radare);
de ce au ales distanta aia intre cadre stiu turcii si consultantii lor (in majoritate job shoperi englezi), si de ce le-au facut frezate… probabil sarcinile de aterizare mari-masa mare la aterizare+masa mare a avionicii din bot;
invelisurile par a fi din compozit, din ce se gaseste „la liber” pe net, in filmari se vede chiar ca pe anterior au sandwitch (rezistenta buna la flambaj in ciuda distantei mari dintre cadre);
oricum, TAI e deja o firma puternica, au peste 20 de ani de experienta pe proiecte interntationale (inclusiv M400, daca nu ma insel) cu acces la tehnologii (inclusiv asamblare fuselaj central-anterior pe F35), oameni foarte bine pregatiti, bani multi, consultanti disponibili si colaborari cu firme puternice (BAE, KAI)…
pana la urma, am inceput sa producem noi compozite structurale, de ce nu ar face-o turcii?
dar ramane struto-camila… supersonic dar nu suficient (1.1-1.3M, dar in ce configuratie de inarmare/misiune, la ce altitudine?); la fel ca si Boeing T7, „high energy trainer” scump, submotorizat in regim transonic, cu dificultati de interceptare tinta pe distante mari in misiune de politie aeriana, vulnerabil in atac la sol.
nu cred ca s-ar putea dezvolta un avion nou la noi, lipsesc specialistii, lipseste experienta.. lipseste interesul; acum 30 de ani da, dar acum nu.
poate ultralight-uri sau drone, dar cred ca si pentru astea ar fi greu.
Aerostar Bacau fabrica un ultralight (civil) care chiar arata bine: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Aerostar_R40S_Festival
:)) ok, ma corectez…
Romania poate dezvolta si produce niste ultralight-uri (mai chele 🙂
https://www.fanatik.ro/foto-fostul-ministru-radu-berceanu-produce-primul-avion-electric-din-romania-ce-spune-sotia-proiectat-construit-si-pilotat-de-el-19738123
Un avion misto ! Mi-ar place sa-l vad zburand si apoi in productie !
@ Marius , eu cred ca pot fi de mare viitor genul asta de avioane daca ne uitam si la gama T-38 , Aermacchi M-346 si M-345 ,Yak 130 , T-50 Golden Eagle ,Boeing -Saab T-7 , Airbus AFJT sunt genul de avioane ”afordable ” Adica poti face si antrenbament cu ele dar le poti scoate si la misiuni pt. care pretul unui avion modern pe ora de zbor nu ar justifica misiunea , genul fugarit minoritati , politie aeriana , patrulari , misiuni multiple , poate un consum scazut . Se observa in multe dintre razboaiele moderne , in cazul in care nu exista un oponent suficient de puternic , genul asta de avioane sunt mai mult ca ok pt. hamalit dupa ce se castiga superioritatea aeriana
Sincer mie mi-ar placea grozav sa binoclam dupa un viitor T-7 …dar la cum s-or cumparat autobuse turcesti , si Bayraktariul posibil sa aiba pe viitor succes si cu Hurjetul …mai ales ca se poate si drona cu succes ceva de genul asta la un moment dat
Avioanele alea enumerate sunt foarte variate; si nu foarte eficiente in multe tipuri de misiuni.
Pt. fugarit „desculti” prin desert e mai eficient un turboprop/drona, iar politie aeriana nu faci eficient cu niciunul dintre ele (trebuie sa „prinda” tarom-ul cu ceva armament aceosat, conditii in care performantele alea cu care se lauda nu mai sunt aceleasi).
@Abisail Sa incepem cu inceputul si abia apoi sa continuam cu alte misiuni . Sa nu uitam ca avioanele acelea nu sunt asa de variate pt. un tip de misiune pt. care au fost proiectate ca scop principal . Acela de antrenament .
A doua caracteristica unde aproape toate se califica este aceea ca sunt mai eficiente in raportul cost per misiune fata de avioanele considerate de prima linie .
Abia apoi , in functie de nevoile fiecarui client se pot adapta pentru a indeplini misiuni care sa justifice un cost mai scazut decat a unui avion de prima linie .
In ce priveste politia aeriana , la ora actuala e suficient sa ai niste avioane care sa poarte niste rachete bune daca esti o tara cu o armata puternica de nivelul Turciei . Avionul va fi putea fi folosit chiar la nivelul de multiplicator de putere de lovire , exact ca si in cazul dronelor ”Loyal Wing ” care au cam aceleasi caracteristici de zbor , performante . Daca ai suficiente platforme care sa care armament performant si un sistem de ghidare extern solid , poti face ca un potential intrus sa se gandeasca de 2 ori inainte sa intre in spatiul aerian . Aici nu vorbim doar de 1 tip de aeronava cii de o categorie diversa de la traficanti de droguri , elicoptere , vase rapide ,avioane de diverse dimensiuni si cu diverse misiuni pt. care nu trebuie sa ridici de fiecare data f-16 dar care sa poata sa ajunga relativ repede unde are treaba .
De fugarit desculti … pai in Siria nu-i fugareau si cu mig 29 si cu su -27 ?Si parca erau si niste Rafale la un moment dat , ba chiasr si niste F-16 ? Sa nu mai zic de A-10
Eu zic ca noi ne gandim mult prea minimalist si negativ inainte sa vedem potentialul unui asemenea aparat . Mie unul mi se pare printre cele mai profitabile platforme dpdv calitate -capacitate / pret per misiune .
Bineinteles ca si turcii s-or gandit la ce le-ar trebui schimband un avion inca foarte bun in sectorul acesta T-38 . Dupa aceea vin problemele legate de motorizare , incarcare , modernizare
avioanele alea enumerate chiar sunt foarte, foarte diferite;
fara indoiala exista un potential enorm pe piata avioanelor de antrenament si inlocuitor pentru F5 (basically, t38-ul monoloc); dar nu pare nici t7 nici hurjet-ul sa poata acoperi complet piata aceasta (kai t/f50 pare cel mai capabil dintre trainerele supersonice; gripen-ul e deja prea scump). o alta chestie interesanta este ca noi nu avem acces decat la valorile absolute,de marketing, ale performantelor aeronavelor acestea; viteza, rata de viraj.. in ce configuratie/misiune/varianta de inarmare, la ce altitudine? fiindca performantele variaza; si t7 nu e supersonic sub o anumita altitudine de zbor (long gone are the days of f14!)
si pentru noi ar fi util un avion de genul acesta, un trainer avansat supersonic (M1.5 inarmat), sa lucreze in tandem cu f16 sau f35 (in mod optimist), dar nu cred ca t7 sau tai hurjet ar fi un raspuns, in ciuda entuziasmului unora.
acum… politie aeriana la an2 cu tigari? cred ca gasim platforme mai ieftine decat un trainer avansat pentru asta.
Am citit undeva ca Airbus a studiat aceasta piata si e nevoie de peste 800 aparate trainig.Aia intentioneaza cu proiectul spaniol si cu acel design gen generatia 5,ca sa ia fata la toti,mai ales ca vitorul este generatia 5.Practic un trainer care pregateste pilotii direct pentru aceasta generatie.Inteligent gandit., zic eu.
Ce motorizare are?
Ivchenko-Progress AI-222?
Nu de alta dar Rusii au declarat ca le-au distrus ucrainienilor fabrica de motoare de aviatue de la Zaporojie
IAR 99 Soim e un aprat depasit dtpd vedere.Bani investiti aiurea!. Ma gandesc la un aparat de antrenament in genul Hongdu L15 chinezesc cu doua motoare, de atac la sol, politie aeriana si chiar functii minore de multirol undeva la 12m, maxim 4000-4500 kg, cu doua motoare Rolls-Royce Viper Mk632-41M turbojet (pentru care avem licenta) reduse ca putere si consum printr o modernizare, viteza amxima, minim 1 mach , nk 15.56 (3500) trust, avionica de pe actualul IAR99 Soim modernizat. Ar rezulta un aparat cu costuri mici de intretinere, mentenanta in tara plus costuri mici pe ora de zbor. Pilotii nostrii ar zbura cu ei mai mult, pentru ca au nevoie. Nu putem sa l proiectam singuri, incercam un parteneriat cu Elbit sau cu turcii de la Turkish Aerospace Industries. E o idee…Incercam cu ce avem in batatura, si vedem ce iese.Eu cred ca bagam bani multi si degeaba in cateva IAR99 Soim si nu se merita. Asa s a facut si cu Mig21 .Multe aparate aveau resursa de zbor la final si dupa modernizare la foarte putin timp multe au fost casate. Romania poate construi de la zero un aparat de antrenament. Aici nu necesita atata tehnologie si nici adus la un super nivel.cum e in liga superioara la nivel avion de vanatoare sau multirol.unde deja marile companii se gandesc la generatia 6.La nivelul asta inca este paine de mancat. Ideea e sa nu ne gadim neaparat la export, ci sa producem ceva necesar,viabil, fiabil si potent pentru aviata militara romana, pentru ca au nevoie pilotii de ore de zbor, F-16dovedindu-se prea costisitor, cateva zeci de oare pe an pentru un pilot e prea putin. Se pot antrena si face politie aeriana cu Viitorul IAR foarte bine.E doar o parere,o idee..