Tancul usor Sabrah

Sabrah ASCOD 2

Ca tot discutam in ultima vreme despre italieni si al lor Centauro, a venit vremea sa aducem in discutie si o alta platforma dotata cu tun, din aceeasi familie, dar nu similara si anume programul Sabrah al Elbit Systems.

Ideea nu este noua si a mai fost prezentata pe site, dar acum exista si comenzi pentru tancul usor al Elbit/General Dynamics.

Astfel, Elbit si-a asigurat un contract cu o tara din zona Asia-Pacific (prin presa se zvoneste ca ar fi vorba de Filipine) in valoare de 172 milioane de dolari pentru a furniza tancuri usoare (asa le incadreaza compania producatoare).

Contractul ar trebui finalizat in trei ani.

Oferta Elbit are la baza doua concepte:

  • Primul este pe senile si este o colaborare cu General Dymanics European Land Systems Santa Bárbara cu platforma ASCOD 2;
  • Cel de-al doilea este un 8×8 Pandur II din Cehia al companiei Excalibur Army.

La o masa estimata spre 30 de tone, Sabrah va avea ca armament principal un tun de 105mm si un sistem de comanda si control TORCH-XTM.

Turela in cauza

Cei de la General Dynamics sustin ca platforma lor pe senile ASCOD 2 poate suporta si tunuri de 120mm. Pana in prezent ASCOD a fost comandat, in diferite configuratii de Marea Britanie, Spania si Austria.

Deocamdata Filipine nu a confirmat contractul dar exista deja o colaborare mai veche intre Elbit si tara din Pacific, compania israeliana a modernizat deja vehiculele M113 cu sistemul de conducere al luptei TORCH-XTM si are contract pentru drone HERMES 450.

Sabrah Pandur 2

Despre tunul de 105mm ales, acesta este cuplat la un incarcator automat cu 12 proiectile gata de tragere, dintr-un total de 36 avute la dispozitie. Tunul poate folosi o gama destul de larga de munitie: HEP-T (High-explosive), HESH (High-explosive squash head – un sortiment de munitie folosit impotriva vehiculelor blindate), APFSDS (Armour-piercing fin-stabilized discarding sabot) si T-MP-HE M110 (un tip nou de munitie programabila care poate angaja atat vehicule blindate cat si cladiri, buncare etc si care poate fi programata sa explodeze cu intarziere, la impact sau in aer).

Tunul de 105mm are o raza efectiva eficace de 3,6 kilometri si o rata sustinuta de foc de pana la sase proiectile pe minut.

Conform unor surse, Filipine ar urma sa primeasca opt vehicule Sabrah pe sasiu ASCOD 2 si 12 vehicule pe sasiu Pandur II, de unde rezulta foarte clar diferentele de mobilitate intre senile si roata, desi ambele au in dotare exact acceasi turela.

Se mai adaugua un vehicul de comanda si control ASCOD 2 plus un vechiul tehnic de recuperare tot pe sasiu ASCOD.

Pe langa acest contract, dar in mod clar complementar, Elbit va livra si 28 de Iveco Guarani (transportoare de trupe blindate 6×6) pentru suma de 47 milioane de dolari. Iveco Guarani va dispune de o turela clasica pentru un transportor de trupe, dotata cu o mitraliera de 12,7mm si un lansator de grenade de 40mm.

GeorgeGMT

 

Surse:

https://elbitsystems.com/media/Sabrah-Light-Tank.pdf

https://militaryleak.com/2020/10/08/elbit-systems-sabrah-light-tank/

https://www.timesofisrael.com/israels-elbit-wins-172m-contract-to-supply-tanks-to-asia-pacific-country/

31 de comentarii:

  1. un Mli cu tun superior MBT nostru actual de avut in vedere cand or hotari sa inlocuiasca jderii

    3
    • nu, este exact ce nu trebuie facut. articolul ala cu tancurile usoare la americani nu l-am scris degeaba, sper eu!
      Daca vrei tun de tanc, fie il pui pe ceva ce se poate lua la contre cu tancurile, fie pe o turela cu profil redus, fara oameni in ea.
      Sa il cateri pe un sasiu de MLI, cu aceeasi inaltime cu versiunea APC, e sinucidere curata.
      Filipine il va folosi ca sprijin cu foc, nu neaparat in lupta cu tancurile.

      25
    • tocmai ca nu este superior ca este Low pressure gun de 105 mm – un L7 105 mm este superior tunului de 100mm din doatarea TR 85 M1 dar nu si asta.
      Concluzia mea – avem tancuri mai bune din astea usoare/ medii deci nici gand sa ne punem sa cumparam asa ceva.
      Eu unul nu il vad bine pe un tanc din asta usor contra Puma/ Lynx si nici STANAG 4 pe turela nu ajunge sa nu te perforeze un 35 mm cu proiectil sageata.
      Asa mai bine pornesti de la MCV Type 16 si poate obtii un produs superior din toate punctele de vedere.
      MS 55 sloven este dovada ca si T 55 AM-ul poate deveni un tanc mediu foarte serios, mai protejat ca TR 85 M1-ule nostru.

      7
    • sprijin pentru infanterie …insa destul de vizibil ca sa fie target practice pentru drone ieftine, adica ar nevoie tot timpul de ceva anti aa langa daca nu ..il scoate din joc orice jucarie similara cu IAI Harpy

      • nu stiu cata radiatie radar produce un ifv cu turela cu tun greu sincer,iar utilajele de lupta eu stiu ca sunt folosite in diferite roluri cand nu ai utilajul care trebuie tre sa folosesti altceva,de ce unii au voie cu diferite utilaje iar altii nu, ca nu e bune, mai ales cand folosesc aceiasi platforma, unii uita ca noi aveam in dotare niste autotunuri de 122mm ,unii spera sa le inlocuim cu PanzerHaubitze si tancurile cu Leo 2 dar om vedea ,totusi tunurile alea trase de Dac o sa le pastram mult si bine nu e scumpe ,le mai schimbam caucioacele din cand in cand si merge inainte doar e model rusesc nu moare niciodata

    • Blindatele de orice fel or sa iasa usor-usor din campul de lupta. Sunt foarte vulnerabile la mijloacele de lupta actale. Mai mult decat atat consuma serioase resurse materiale si economice. De exemplu, sa inghesui 11 infanteristi intr-un transportor blindat care poate fi vazut din satelit si poate fi lovit cu precizie de catre o drona sau un obuzier aflat la 50 de km departare e sinucidere curata. Poti sa atarni de transportorul ala orice tun vrei.. ao sa intrebe unii cum iti vei duce atunci soldatii in teatrele de operatii. La intrebarea asta ii las sa raspunda pe cei mai destepti ca mine

      2
      • nici inovatorii tehnologiilor respective cu un buget de 600 miliarde de $ nu sunt capabili sa mentina „complete ISR cover” in misiuni cu drone si sateliti, dar probabil rusii sunt in stare, asa ca hai sa fim atenti la drobul de sare la ce mai cumparam utilaje pt armata nu ca le luam degeaba? ca acu altii au arme minune drone si sateliti rachete hypersonice croaziero-balistice-antinava-antiuscat-antisubmarin am uitat ceva?

        1
        • In ziua de azi umfli un balon cu heliu, atarni de el ceva senzori si echipamente de telecomunicatie si ai ISR cover pentru jumate din Romania. Nu iti trebuie nici sateliti si nici vreun global hawk. Nici macar o drona de 2 milioane de la elbit sau de aiurea.
          Mai bine iei alea 2 miioane de dolari si le dai la cativa ingineri romani, destepti si dedicati si ii pui sa iti faca ce ai nevoie.
          Cred ca e o firma de drone pe undeva pe langa Clinceni care are rezultate impresionante in domeniu dar pe care politicienii nostrii nu o baga in seama.

          3
  2. Iaca cat e namila, tinta ideala sa o perforezi cu arme cinetice antitanc pe toate directiile: inalta, lunga si cu blindaj relativ subtire
    https://www.youtube.com/watch?v=gZ85JTrrZDk&feature=emb_title

    1
    • daca era cu juma de metru mai joasa, si avea niste lansatoare de rachete AT care sa iasa din corpul tancului era o optiune de luat in seama, cu conditia ca pretul sa fie mult mai jos ca la un MBT modern.
      Scopul era tot sustinere a infanteriei, cu lupta AT ca secundar. Nu te duci sa te iei la tranta cu T-90, dar sa poti sa i-o dai la o adica de la o distanta mai mare decat bataia tunului, iar blindajul sa reziste la tunurile de pe IFV-urile rusesti.
      Cred ca e destul de clar ca MBT noi nu pupam noi prea curand. Eu nu cred in povestile cu Leo noi si cu Abrams SH. Noi incercam sa ramanem ultimii care opereaza T-55 daca nu din lume, macar din Europa.

      1
  3. aici tancurile usoare MPF, care NU SUNT ANTITANC, ci sprijin cu foc pentru infanterie
    https://www.youtube.com/watch?v=ZbfG_LIP6PA

    1
  4. Turela e cu strapungere si cu echipaj ?
    Oricum, ca sa le dai o oarecare sansa de supravietuire, trebuie sa le tunzi scurt la breton, ambele variante, adica redusa mult inaltimea carcasei si economia de masa utilizata ptr cresterea protectiei in arcul frontal.

    1
  5. Asta nu e tanc usor ci vehicul de sprijin al infanteriei. N-are ca scop in viata sa se i-a la tranta cu T 90/Oplot sau alte mai rele ci sa sustina cu tunul infanteria sau sa atace vehicule blindate medii si usoare.
    Presupun eu ca filipinezii il vor folosi anti-insurgenta prin coclaurile lor.

    11
    • Specificul unei tari insulare.
      Greu de crezut ca va trezi pe nepusa masa cu o grupare masiva de tancuri debarcata astfel incat sa o puna in dificultate cu Ascodurile ei.
      Singurii care ar avea capacitatea de a debarca rapid o masa mare de tancuri sunt chinezii dar e imposibil sa strabata nedetectati o distanta atat de mare.
      Pana ajung, ai timp sa-i lucrezi cu aviatia si sa-ti chemi si prietenii.

      7
  6. decat asta mai bine tr 85 pe post de tanc usor pt sprijin infanterie
    suspensi noi si motor nou si poate un sistem de control al focului si ai tanc usor
    la noi eu as vedea un 110-160 de tancuri grele si restul pana la 270 fie tancuri usoare (tr-85)fie tancuri pe roti (prefer amx10rc sau o varianta actualizata a lui ca nui asa inalt )
    sau luam tancuri grele noi si pastram tr-85m pe post de tanc usor

    1
    • eu zic ca se descurca cu ce are acum pe el, nu trebuie sa umbli la suspensii.
      Mai bine ii pui niste ERA pe cutia blindata si in arcul frontal dar iarasi umbli la masa tancului care si asa pentru ce motor are nu este un atu.

      2
  7. Doar 12 proiectile ready to fire? Asta e un fel de AMX 13 revival pe steroizi. Nu-s eu specialist, dar cred ca macar 18-20 de lovituri in auto loader asigura intr-adevar capacitate de lupta susținută si o varietate suficientă de proiectile de diverse tipuri. Masuri active împotriva rachetelor AT? Trophy ceva?

    1
    • Iron Fist.
      Trophy nu e eficient impotriva proiectilelor sageata APFSDS.
      Americanii folosesc Trophy pe Abrams probabil ptr ca armura e suficienta impotriva sagetilor dar in cazul unui tanc usor nu merge.

      2
    • Oplot are pe la 22 de lovituri, insa are o turela mult mai mare in spate…

      Ca sa cresti numarul de lovituri, trebuie sa cresti dimensiunea autoloader-ului, care e in spatele turelei. Sau schimbi dispunerea caruselului spre in spate in loc d etransversal, si iti creste alungirea spre in spate a turelei.

  8. Cand sa adoptat titulatura de MBT dupa al doilea razboi mondial, tancurile care faceau parte din categorie erau tancuri de 30-40 tone ,t55, centurion,m48 t62,leo1 ,acum sa ajuns la leo2 si Abrams la 65-70 tone care eu zic ca sunt tancuri grele un fel Tiger 2 contemporan.
    Problema este ca multe armate nu au nevoie si nici bani de tancuri super grele si atuci apar tentativele astea de a umple un segment de piata dar care pana acum nu par prea reusite

  9. Eu zic ca 12 proiectile gata de tragere, in prima faza, este arhi-suficient.
    Daca apuci sa tragi 12 proiectile, mare lucru.
    In principiu, daca din primul proiectil nu l-ai nimerit bine, atunci pina sa-l tragi pe al 2-lea deja esti carne de tun pentru un tanc adevarat, gen T80. Asta se bazeaza pe viteza si rapiditate in a trage, apoi retragere, ca nu are suficent blindaj sa duca o lupta contra mai multor tancuri adevarate.

    Pentru mine, cel mai bun tanc e elicoperul de atac, gen apache, viper, etc.
    Zboara razant, il poti ascunde unde vrei, este best-off pentru recunoastere, sustinere trupe anti-blindate si pentru atacuri surpriza asupra oricarui obiectiv terestru, linii de aprovizionare, centre de comanda, blindate – parerea mea.

    Nu o sa ma mai apuci sa vezi mari batalii de tancuri, era aia a apus, acum superioritatea aeriana isi spune cuvintul. La fel si rachetele care bat la +3KM, ghidate.
    Asta e viitorul. De aia trebuie sa avem pe blindate rachete AT (minim 4-6, cu posibilitate reincarcare) si 2xAA, just in case, care sa aiba raza de actiune de min 3.5-4KM – cele AT. Cele AA, daca ai 3-4 blindate cu asa ceva pe ele, sigur nu o sa ai probleme cu avioanele si elicopterele inamice … ca doar esti mobil, te misti, tragi si pleci, nu stai sa te repereze inamicul…

    Vrem tancuri? Pai sa luam best off de la US, ca sa putem opune ceva rezistenta contra blindatelor, dar sustinerea sa fie de catre elicoptere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *