Nu mai este de mult un secret aceasta arma deja trecuta in randurile „veteranelor eroice” ale armatelor lumii, asa ca, nu este ceva extraordinar ca publicam imagini cu ea demontata-ca material didactic intr-o scoala civila.
Nu cred ca este necesar sa punem o lista intreaga de date tehnice si un istoric, pentru ca internetul este plin de asa ceva, noi doar va dam sa va delectati cu fotografii ale sale .
De notat ca aceasta arma a fost fabricata in mai multe variante si cu „n” modernizari:S-75 Dvina, S-75M-2 Volkhov-M, S-75 Desna, S-75M Volkhov, S-75M Volga.
Sursa: Suntem Romania
Stie cineva cat cantareste blocul de ghidaj radar la Volhov?
mult
Întrebare de telegrafist „la pensie” : ) , ce e piesa aia neagră, sferică, din ultima și penultima poză? Giroscopul?
Cred ca este butelia de aer comprimat.
Aveti dreptate, este butelia sferica pentru aer comprimat !
Este butelia sferică = sursa de aer comprimat la o presiune de 350 atm. pentru acționarea și comanda celor 4 cârme-eleroane aerodinamice , după desprinderea treptei de start ( treapta – I -a= motor reactiv cu pulbere = mrp ,durata 6 secunde- etapa zborului nedirijat) , când intră în funcțiune ,automat , motorul de marș ( treapta a II-a=motor reactiv cu combustibil lichid=mrcl ) pe durata zborului dirijat ,pâna la punctul calculat – automat de aparatura stației de dirijare a rachetelor , de întâlnire a rachetei cu ținta
Din cate stiu, booster-ul cantareste 1135 kg, iar treapta 1, din care face parte si blocul de ghidaj, 1028 kg. Ogiva sigur are 190 kg, dar depinde de varianta, ultimele modele de Volhoave au ogiva de 250 kg, parca SA-2 D/E le spune. Am vrut sa fac cu ceva timp in urma un articol despre astea…sper sa-mi fi amintit bine.
Imi trezeste nostalgii. Am facut armata intr-un divizion de rachete Volkhov. Am fost incadrat la bateria radiotehnica, operator ID (indicare-dirijare).
Salut Săndel ! S-ar putea să ne fi întâlnit prin poligonul Capul Midia și la Așuluk .
Salut.în care divizion?și când?
Unde este facuta poza?
As vrea sa vad antena din fata rachetei
Aș paria pe Facultatea de Inginerie Aerospațială de la București.
Unde sunt facute fotografiile?
Vreau sa merg sa vad si eu racheta
SORRY.
daca tot santem la AA
care este starea celor 8 baterii de HAWK pe care le avem
cate sant in stare de functionare ?
dotarea ideala pe viitor a romaniei cu AA:
4 baterii david sling raza min 160 de km cu stuner
12 baterii hawk sau essm raza 45- 50 de km
32 baterii SIRET macar asamblate in tara sau nasam 2 cu IRIST -T SLM raza 25 de km
si apoi sute de MANPADS ori RBS CU RAZA 8 KM SI plafon 5 sau 6 nu mai retin sau ultima versiune de stinger cu aceasi raza sau daca tot vrea armata romana mistral cu raza un pic mai mica ca celelalte dar eu as fii preferat un CA 94 M modernizata facuta in romania
intrebarea ramane…
de luat in considerare ca resursa rachetelor Hawk cumparate in deceniul trecut, a cam expirat.
http://www.rumaniamilitary.ro/din-nou-despre-hawk
Cat despre radare, se pare ca au cumparat doar 4 radare belgiano-israeliene, ins amai e mult ca sistemul sa poata fi considerat modern… integrat si functional.
http://www.rumaniamilitary.ro/o-solutie-romaneasca-pentru-modernizarea-rachetelor-hawk
Deocamdata le-au integrat cu Gap Filler, ca sa mai poata trage rachetele care au resursa. Restul sistemului e asa cum a fost construit acum 50 de ani.
daca au luat doar 4 radare inseamna ca doar 4 baterii sant in functiune?
radarele noi nu cred ca au fost integrate, la trageri Hawk-ul folosind deocamdata Gap-Filler + CWAR/PAR alea „originale”. In principiu, radarele israeliene ar fi capabile sa asigure ghidarea pe tinta, fiind cele ale Spyder-ului israelian (cel cu raza mai scurta, deoarece cel cu raza medie are o versiune superioara de radare).
Stan: Nu vrei sa faci o sesizare la MApN? poate te asculta.
Ce aspect de kko are russian tech… yuck! :/