Tendinte australiene

In ADBR AUSTRALIA DEFENCE INDUSTRY INTELLIGENCE apar unele precizari despre ce anume vizeaza militarii australieni si competitorii in programul IFV. Sa incepem cu achizitia K9 Thunder si cu declaratiile date cu aceasta ocazie, 13 decembrie 2021. Guvernul Australian a cumparat 30 AS9 Huntsman (K9), 15 AS10 vehicule blindate de aprovizionare cu munitie, radare contra-baterie, totul  pentru 1 mld AUD. Vehiculele vor fi construite la Armoured Vehicle Centre of Excellence (AVCE), ce urmeaza a fi construit la Geelong, sud de Melbourne.

Daca nu vor fi probleme, e prevazuta o alta comanda pentru “protected mobile fires capability” spre sfarsitul anilor 2020, cu mid-life upgrade in anii 2030.

Declaratiile date de „President and CEO of Hanwha Defense Corporation, Jaeil Son, and Managing Director of Hanwha Defense Australia, Richard Cho”  insa sunt deosebite:

“With Australia’s close proximity to Republic of Korea, and the strong bilateral relationship between the two countries, Hanwha’s Australian facility will also become a critical and important secondary line of supply back to South Korea,” a spus domnul Mr Cho. “The Australian operation will also help Hanwha fulfil contracts in other parts of the world and deliver capacity to engage with Five Eyes nations.”

Primul ministru australian Morrison, prezent la ceremonia semnarii contractului, impreuna cu presedintele sud corean Moon Jae-In, a declarat ca Hanwha a ajuns in “strong position” pentru LAND 400 Phase 3 si ca South Korea e un vecin “like minded” in regiune.

“The Five Eyes (FVEY) is an intelligence alliance comprising Australia, Canada, New Zealand, the United Kingdom, and the United States.These countries are parties to the multilateral UKUSA Agreement, a treaty for joint cooperation in signals intelligence”.

Cu concluzia  ADBR:

“If its bid for the Project LAND 400 Phase 3 infantry fighting vehicle requirement is successful, Hanwha is expected to also build more than 400 K21 Redback vehicles at the AVCE. Hanwha has also flagged the possibility of the AVCE becoming a second-source line of vehicle and spares for the Republic of Korea (RoK) Army.”

Ce ar fi de semnalat (flagged): ca se dau lupte grele pentru castigarea competitiei IFV, coreenii aducand pe presedintele tarii la fata locului, promitand ca vor face export de AS 21 din Australia, chiar apare posibilitatea ca australienii sa devina furnizori de piese si vehicule pentru ROK Army. In acest context este explicabil exportul de turele Lance din Australia catre Ungaria, chiar prim-ministrul Morrison fiind impresionat de rapiditatea exportului realizat de Rheinmetall Defence Australia.

Australienii au urmarit cu atentie instalarea de APS-uri pe diverse blindate, remarcand instalarea Trophy pe Abramsurile americane si li s-a parut logic ca Trophy sa fie instalat si pe Abramsurile australiene, exista deja  un program LAND 907 Phase 2 de upgradare a tancurilor australiene.

O alta poveste este Iron Fist Elbit: in 2019 Ministerul Israelian al Apararii a dat un contract catre Elbit de montare a Iron Fist pe buldozerele blindate D9 si pe Eitan 8×8. A urmat spre sfarsitul lui 2019 o cerere a generalului australian Greg McGlone (director general pentru Armoured Fighting Vehicles) catre Rheinmetall de a integra Iron Fist pe Boxer CRV, recent castigator in 2018  a programului LAND 400 Phase 2.

Iron Fist a fost vazut atat pe Rheinmetall KF41 cat si pe Hanwha AS21 Redback asa ca se presupune ca va fi instalat pe IFV-ul castigator LAND 400 Phase3.

Se poate deduce ca australienii nu au stiut ce sa cumpere odata cu Boxer. Din declaratiile Rheinmetall rezulta ca „RDA is not contracted to integrate an active protection system (APS) onto the Boxer CRV [but it] continues to work with Defence in identifying a sufficiently mature APS solution for future integration,” asa ca atunci cand au cumparat Boxerul australienii nu doreau APS. O alta problema a fost ca ulterior australienii doreau Iron Fist pe Boxer in timp ce Rheimetall are propriul APS, STRIKESHIELD si in mod sigur nu are nici un interes sa puna Iron Fist pe Boxer, in final militarii australieni renuntand la APS pe Boxer.

Ce sustinea ADBR in ianuarie 2019 si este curios:  ca armata australiana urma sa efectueze teste cu Iron Fist pe Boxer Block II, atat cu Iron Fist Light Decoupled IF_LD cat si cu Iron Fist Light Compact  IF-LC. Si se mai afirma ca IF-LC fusese instalat pe BAE AMV-35 si pe ST Kinetics Terrex III, ambele vehicule fiind refuzate de australieni in favoarea Boxer.

Deci australienii au avut oferte cu Iron Fist-LC de la BAE AMV-35 si de la ST Kinetics Terrex III si au preferat Boxerul fara APC, ulterior razgandindu-se.

Asa arata StrikeShield

Boxer cu StrikeShield

Lynx KF41 cu Iron Fist

Separat de problemele recunoscute de militarii australieni in fata comisiei Senatului australian, referitor printre altele la nivelul de monoxid de carbon si blocarea tunului, parerea mea e ca Rheinmetall nu a avut nici un interes sa puna Iron Fist pe Boxer, e greu de crezut ca cele cateva sute de kg ale Iron Fist au destabilizat asa de tare turela Lance de pe Boxer sau au destabilizat Boxerul cu totul, ca l-au facut prea greu. Pur si simplu Rheinmetall n-a avut nici un interes sa puna Iron Fist pe Boxer, s-a uitat pe contractul cu australienii si a procedat in interesul propriu. In cazul Lynx, daca nu integrau Iron Fist pe turela Lance, nu aveau nicio sansa sa prinda contractul asa ca greutatea Iron Fist nu a mai fost o problema.

In cazul StrikeShield Rheinmetall se remarca o mare problema: desi se sustine in ADBR ca RHEINMETALL ADS (Strikeshield) a fost instalat pe Leopard 2SG operate de Singapore si a trecut cu succes testele, realitatea e mai trista pentru Rheinmetall. Guvernul german impreuna cu Krauss Maffei a inceput deja instalarea Trophy pe Leopard 2, aparand chiar si un Joint Venture EuroTrophy GmbH, format din GDELS, Krauss Maffei si Rafael, iar daca germanii nu pun ADS-STRIKESHIELD pe Leopard 2 oare cine va pune StrikeShield pe tancuri?

Mai apar niste optiuni foarte interesante ale IronFist, ADBR – intreband Elbit Australia daca Iron Fist se poate folosi contra amenintarilor aeriene top-attack. Raspunsul Elbit a fost ca Iron Fist este deja capabil sa neutralizeze arme antitanc:  “approaching from high elevation angles, to include operational scenarios of low/high terrain’s differences, urban and aerial platform launch”, adaugand:  “coverage of the entire elevation can be incorporated with limited engineering modifications and will be implemented upon customer request”.

ADBR a intrebat Ministerul Apararii Australian despre stadiul implementarii Iron Fist pe blindatele australiene si despre posibilitatea folosirii sistemului contra munitiei loitering sau UAS inarmate, dar nu a primit nici un raspuns.

Se vorbeste despre posibiltatea de a folosi Iron Fist contra atacurilor aeriene la unghiuri mari, asta ar insemna ca IronFist poate fi folosita ca o aparare antiaeriana, practic un sistem antiaerian.

Coreenii au integrat pe AS21 turela EOS T2000.

Aceasta turela este o dezvoltare a Elbit Systems MT30 30 mm turret, are integrat IronFist, etc este prezentata in 3 variante: cu echipaj sau fara si Directed Energy T2000 DE.

In ultima varianta EOS prezinta un film in care apare o cupola de protectie cu raza de 10km si o raza de energie care poate distruge drone mari pana la altitudinea de 10 km.

Ca niste concluzii, se observa cu usurinta ca degeaba ai bani de achizitii daca nu stii ce sa cumperi, ce au facut australienii cu Boxer chiar aduce a bataie de joc.

Apoi se observa ce competitie dura este pentru achizitia de IFV-uri, promisiunile coreenilor arata ca sunt dispusi sa cedeze multa productie in Australia pentru a castiga contractul de IFV.

Cu invidie si tristete, remarc preocuparea australienilor pentru siguranta militarilor si incercarile de a pune cel mai bun APS pe blindatele australiene, daca ei au considerat ca vor numai Iron Fist, au preferat Boxer fara APS decat cu StrikeShield.

Si nu pot sa nu ma gandesc la Pirahna 5 romanesti, care nu au nici ATGM, nici APS pe ele, desi avem ELBIT in tara, noi nu avem nevoie de asa ceva, doar americanii, germanii, australienii, olandezii, etc dar cine sunt astia sa ne dea noua sfaturi?!

CAUDILLO

 

 

BIBLIOGRAFIE:

ADBR.COM.AU

DIGITAL MAGAZINES  JAN-FEB 2022, MAR-APR 2021

https://adbr.com.au/hanwha-protected-mobile-fires-deal-signed/

https://adbr.com.au/terminal-defence/

https://adbr.com.au/boxer-crv-to-get-an-iron-fist/

https://www.army-technology.com/news/israel-trophy-aps-german-leopard-2-tanks/

https://www.gdels.com/pr.php?news=172

https://esut.de/en/2020/01/fachbeitraege/ruestung/18039/strikeshield-hybrider-schutz-gegen-multiple-bedrohungen/

https://info.breakingdefense.com/hubfs/Breaking_Defense_STRIKESHIELD_APS_Rheinmetall_GameChanger.pdf

https://breakingdefense.com/2021/08/strikeshield-aps-game-changing-modular-protection-with-lower-risk-of-detection/

https://www.eos-aus.com/t2000-directed-energy-turret-unveiled/

https://www.rumaniamilitary.ro/boxerul-australian-are-probleme

 

43 de comentarii:

  1. Romulus Vlad (alt Vlad)

    ‘jaba ai bani dacă nu știi ce sa faci cu ei. Citeam ici și colo ca s ar putea ca la noi sa fie ASCOD. Aceeași turela ca pe piranda. Și poate fi echipat ca și tanc mediu cu tun de 120 parca. Dacă nu știm noi, poate ne spun alții…

    2
    • Ce fac australienii iau totusi la pret de inventar. e clar ca oamenii se agita pentru ca toti prin zona se inarmeaza; nu stiu care vor fi deciziile australiene dar mi se pare ciudat ca au ales o platforma pe roti fara capacitate amfibie; e drept, au deserturi mari dar probabil vor lupta si in Asia de Sud Est daca va fi nevoie, Iveco-ul infanteriei marine mi s-ar fi parut o alegere mai rationala.

      La IFV oferta coreeana e foarte interesanta si din punctul asta de vedere; apoi coreenii inteleg ca se bazeaza pe capacitatea asta de productie in caz ca la ei devine imposibil din varii motive, s-ar putea sa fie si un motiv de acest fel la mijloc.

      Aliatii mongoli de vest baga batul prin gard
      https://itthonrolhaza.hu/az-amerikaiak-megszabtak-milyen-tankokat-akar-rendelni-romania/?fbclid=IwAR0V_EA1kSDmKiwJJBsCE3AvVi5qjXoiYXQ2xBHzL1DZYuvZPfjQAPE3DGE

      Daca va fi ASCOD langa Piranha nu ma supar, e o platforma buna cu multe derivate si mai poti pune diverse pe ea. O sa fie 200+ Piranha, 200+ Ascod, prespun ca urmeaza 200+ Abrams. I-as propune GD capacitati extinse aici de asamblare si intretinere si mai luam pana in 2030 niste jucarii, gradual, azi 10 derivate, maine 15, dupa posibilitati insa sa ai cat mai multe acareturi la tine in curte. Daca se adevereste si partea cu Sky Ceptor e bine

      9
      • https://adbr.com.au/boxer-crv-excels-in-amphibious-trials/
        Boxer in operațiuni amfibii.
        Interesanta ideea, sa ai linii de productie in alta tara, ferite de atacurile unor vecini „prietenosi” .Dacă ucrainienii aplicau ideea asta cu noi, aveau mult de câștigat, isi puneau o parte din industrie la adăpost in Romania.

        1
        • cand ziceam de APC amfibiu eu ma referam la unele care chiar inoata, nu le aduci cu barja de debarcare la tarm :)) aia stiu ca merge bine pe roti, buna masina, nu ma indoiesc.

          Uite ce am gasit vineri, am postat da probabil a trecut pe sub radar:
          https://www.strategypage.com/htmw/htart/articles/20220515.aspx#foo

          „Obtaining more is difficult because the Kharkiv Tractor Plant producing it is in Kharkiv, a city subjected to Russian artillery fire in the first week of the invasion. The Kharkiv factory was heavily damaged but in March it was revealed that Kharkiv Tractor Plant operations were being restarted in Romania using equipment salvaged from the Kharkiv plant by employees. It will be a while before more 2S22 vehicles are produced. ”

          si m-am gandit la asta, inclusiv la partea cu licentele:
          https://www.defenseromania.ro/acordul-militar-dintre-romania-si-ucraina-a-fost-promulgat-unda-verde-achizitia-pentru-de-armament-si-tehnica-militara_611857.html

          camioane se asambleaza aici, un tun nu e chiar rocket science, ar trebui sa facem si noi mai ales ca uite, artilieria ucraineana e la nivel f bun

          2
          • https://www.rumaniamilitary.ro/lahat#comment-484382
            M am gândit si eu la cooperarea cu ucrainienii, dacă nu o facem acum , cand avem nevoie de industrie de apărare si noi si ei, nu o mai facem niciodată. Cât despre vecinii noștri, dacă ei baga bățul prin gard, ar trebui ca si noi sa ne uităm mai atenți la dotarea lor. Daca si au pus APS pe Lynxurile lor, ar trebui sa punem si noi Iron Fist pe blindatele noastre, ca nu se stie ce aduce viitorul, vecinii noștri au o afinitate prea mare față de rusi.

            4
        • @Caudillo
          Daca imi aduc bine aminte, si imi aduc, parca venisera ukrainenii in Romania cu propuneri de colaborare si atunci era o „duamna” general pe la Romtehnica care a refuzat orice implicare in industria militara alaturi de tara vecina si foarte prietena acum.

          5
          • IEXACT… avea nume de floricica…

            4
          • Iti sta mintea-n loc cand te gandesti ce personaje anjung prin pozitii de astea, de importanta strategica

            Cred ca articolul ala de pe G4Media e doar varful aisbergului; m-am uitat si eu pe profilele unora pe retelele sociale inainte de articol, in special al „profesoarei” si ma intrebam cum preda in invatamantul superior cineva cu o asemenea exprimare, ca sa nu zic de toate tempeniile pe care le debiteaza

            de ce permitem asta? de ce li se permite unor astfel de personaje sa ajunga sa ia astfel de decizii sau sa educe generatiile viitoare?

            6
          • Nu stiu ce am refuzat noi, dar sunt sigur ca se poate face o colaborare cu ucrainienii, nu ne împiedicăm noi intr o „duamna” ,sa vrea Ciuca, doar e general, nu doar premier.

            1
            • cred ca mai degrabă trebuie să vrea herr praesident, că e șeful în CSAT!
              Tocmai de aceea eu mai degrabă pe el îl înjur pentru programul corvetelor nu pe ciucă ori dîncu

              3
              • Achizitiile si bugetul le fac guvernul si Ministerul Apararii, nu presedintele. Nu suntem republica prezidentiala. Degeaba zice la sedinta CSAT presedintele ca trebuie corvete, daca ministrul apararii nu se ocupa de semnarea contractului. Ministerul Apararii exact de asta exista, sa se ocupe direct si personal de armata.

          • compania respectiva era de stat
            asta iti spune totul..

            1
        • Herr Von Renn Weg

          30 K9+logistica aferenta la 707 milioane USD??? Eu de ce stiam ca un K9 costa 4 milioane? Cat naiba costa vehiculele de reaprovizionare, radarele, etc…?

          1
          • Am remarcat si eu sumele mari care se ruleaza in Australia, nu stiu cum se calculează banii, transfer de tehnologie, întreținerea vehiculelor pe 20 de ani, upgrade-uri, posibil

            1
      • ASCOD este pe piata din anul 2002.Asta înseamnă că a fost proiect cel târziu, în anii 1990.Tehnologie și concepții invechite.Stiu ca ASCOD a suferit modernizări însă per ansamblu este un vehicul dezvoltat pe o platforma gândită în anii 1990.In concluzie, trebuie mers pe o platforma gândită cât mai recent care ulterior, ne va permite modernizări mai substanțiale decât o platforma din anii 1990.

        • Care ar fi aia mai noua?

          2
        • Nu exista ceva mai nou, poate Lynx (care nu l-au luat decat maghiarii) si Kurganets-ul rusesc 🙂 Restul sunt concepte 1990 – 2000.

          Puma care e ceva mai nou e un fiasco, prea mare, prea greu, prea scump, nefiabil.

          Din ce-a ramas in vest operational din cele vechi as zice ca CV-90-ul e cel mai longeviv. Ascod-ul e OK, cu doua armate care-l folosesc de ceva vreme, Spania si Austria.

          3
          • https://www.theguardian.com/world/2022/may/21/frances-outgoing-foreign-minister-welcomes-defeat-of-scott-morrison
            Trebuie menționata bucuria fostului ministru de externe francez
            Le Drian legata de înfrîngerea in alegeri a lui Scott Morrison, cel care a anulat cumpărarea de submarine franceze. Vom vedea care va fi opțiunea noului guvern australian privind achizițiile militare, inclusiv IFV. Dacă australienii se hotărasc pentru AS21 Redback, io zic ar fi bun si pentru noi. Dacă ungurii au turele Lance fabricate în Australia, putem avea si noi AS21 made in Australia.

            • Atat K21 Redback cat si K2 MBT, chiar K1 modernizat si obuzierul coreean ar fi exceptionale pentru noi numai ca nu vin din tara NATO sau EU si mi-e greu sa cred ca instelatii nostri au asemenea orizont larg. Ar fi exceptionale pt noi, proiectate pentru zone mai greu accesibile, amprenta logistica mai mica insa ma indoiesc ca vor face coreenii un asemenea transfer de tehnologie . Ei mai au operationale si M48-uri upgradate local (aviz celor care stramba din nas la vechituri aduse la zi).

              M1A1/Ascod/Piranha e mai la indemana, multumim si licuriciul, atragem si investitii US aici (au venit in ultimul timp si firme civile) plus ca toate 3 sunt de top. In plus au punch mai mare in comparatie cu coreenele. Cineva prevazator si diligent ar trebui sa poata suporta si amprenta logistica mai pronuntata.

              3
              • Probabil ca marele licurici va avea un cuvânt greu de spus în privința achizițiilor noastre. K2, K9 sunt deja in Europa, in Norvegia, Polonia, din ce am citit eu, statul coreean detine drepturile de autor asupra celor două proiecte, deci n ar fi greu sa ni le dea, depinde si ce vrem noi si ce bani avem. In cazul indienilor, dupa 100 de bucati K9, se vorbește de inca 200 de bucati fabricate in India, probabil indienii au luat licența cu toate drepturile, pot fabrica cate vor, asa ca daca plătești, coreenii iti transfera ce doresti.

                2
  2. În sfârșit, s-a trecut de la „ce mai face Polonia” la „ce fac cangurii”. Am citit așa, mai lejer, mai fără invidie, fără să îmi crească tensiunea. Deh, distanța frate, distanța.

    12
  3. de reamintit, turela EOS 2000 este un derivat al turelei Elbit UT30 MK2:
    https://www.rumaniamilitary.ro/hanwha-redback-tot-mai-promovat-in-australia

    iar secundara, EOS R400, are integrate tot felul de bunataturi.
    https://www.rumaniamilitary.ro/eos-rws-turela-usoara-multicalibre

    3
  4. Sunt curios ce IFV(MLI) vor selecta americanii.As cumpăra pentru armata noastră același IFV care va intra în dotarea US.Army.Datorita vastei lor experiente de război, americanii vor opta pentru ceea ce este mai bun.
    Procesul de selecție a IFV-ului continua în SUA.
    https://www.defensenews.com/land/2022/04/01/us-army-readies-request-for-prototype-designs-of-optionally-manned-fighting-vehicle/

    1
  5. Un nea caisa mi-a spus acum ceva ani la o expozitie ca boxerul e peste patria amv si piranha 5 dar ca vine cu un pret semnificativ mai mare.

    Cat despre ASCOD eu zic sa va uitati la cum le merge englezilor cu Ajax.
    https://www.rumaniamilitary.ro/probleme-mari-pentru-ajax-si-gdls

    3
    • Uite raportul oficial.
      https://www.nao.org.uk/press-release/the-ajax-programme/

      MoD UK avut 1200 de cerințe suplimentare care au fost manageriate prost și de către ei și de către GDLS UK. Ce înțeleg eu? Ca Ajax nu e chiar ASCOD, acum dacă aceleași probleme le are și ASCOD, poate fi verificat iar dacă se confirma, poate ar trebui să ne orientam spre o platforma capabila cu un istoric mai bun. Cv90 sau Puma. Altceva sincer nu prea vad. Lynx
      e cam tinerel, și nu cred că vrem ca să ne facă ungurii mli-urile. Borsuk-ul mai are și el de crescut și vreau sa-l văd la lucru în armata poloneză întâi.

      3
      • ASCODul n-are nici o problema este o platforma matura si asta conteaza enorma la razboi, Ajaxul s-a vrut ceva, n-a iesit nimic. De multe ori schimbarea a ceva ce functionaeaza bine n-are sens. CV 90, de la mijlocul aniilor 80 merge foarte bine, fiind modernizat tot timpul. MLI Puma nemteasca a iesit si foarte scumpa si cu probleme, germanii pastreaza Marder in dotare si o modernizeaza in continuare. Vedem ce-i cu Lynxul…

        2
  6. Namer APC cu turela cu tun de 30mm dezvoltata de Tank Program Administration din cadrul Israeli Ministry of Defense: https://www.youtube.com/watch?v=AMItI3X8Kls&t=59s

    Eitan cu turela doata cu Trophy: https://www.youtube.com/watch?v=O1mv5_W7VUM

    7
  7. During Operation Protective Edge, seven IDF soldiers – including Oron Shaul, whose remains are believed to be held by Hamas – were killed after Hamas terrorists fired a missile at an M-113 APC. Following the incident, 30 reservists notified their commanders that they would refuse to enter Gaza in the M-113, which was designed by the US Army in the 1960s and first used during the Vietnam War.

    https://thaimilitaryandasianregion.wordpress.com/2016/08/02/israeli-ministry-of-defense-unveils-its-new-eitan-8×8-apc-armoured-vehicle-personnel-carrier/

  8. imi cer scuze, lumea spune de ascod ca e bun ca are capac de p5, facut la noi ( avantaje evidente)…. intreb si eu ce are un ifv si ce are un apc? vreau aceeasi jucarie pe amandoua? de ce imi pare sensibil mai indicat un redback? eventual cu calibru superior.. oricum, peste bursuc … cum stiam odata la femeghese. iar pe naval sub, de ce nu as prefera ceva autonom si mic, facut la timisoara (unii stie..)? sau pt suprafata ceva facut aici cu finlandejii (curand otan), adaptat cu noile pinguinuri, usoare, agile, rapide, ieftine (stiu, aici va fi compromisul!) si tot in numar mare…. ca la severin stiam odata niste chestii… tot aluminiu, tot perna … de aer nu mai intreb nimic, ca millenium falcon e in rk… parca vad ca ramanem tot la „laserul lui Coanda”!!

  9. Nu esti singurul căruia îi place Redback, dar nu e suficient ca sa l avem in dotare. APC si IFV au evoluat odată cu tactica si tehnica militară. IFV clasic e Bradley, tun 25 mm, senile, rachete antitank TOW, au performat nesperat de bine in Irak.APC era mai slab inarmat, 12.7 mm mitraliera si cam atat. Dar vehiculele blindate au început sa înlocuiască 12.7 cu tun de 30mm, atgm, aps si s au transformat in vehicule blindate cu rol de IFV.

    • asta spun si eu! cred ca este mai indicat un pur-sange. calibrul a crescut in timp, de aici si temerea mea ca nu ne vom adapta la conditiile tactice ale potentialilor adversari. macar la niste capitole, ceva superioritate nu strica… m-as gandi de doua ori, inainte sa mi trimit copilul intr o confruntare in alte conditii… si nu gresesc, majoritatea gandeste ca mine… n as vrea sa mai demontez artileria forturilor bucurestiului, doar sa le pierd la turtucaia, si nici sa reinventez material de captura ca sa scot din palarie un ” maresal” … din pacate prea tarziu si prea putin…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *