Text: Marcella Drăgan
Foto: Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare
Aşa cum a explicat domnul căpitan doctor inginer Todirică Cornel, Şeful Laboratorului de tehnologii pentru protecţia indirectă a forţelor din cadrul Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare, realizarea unei noi ţinute de luptă s-a făcut în mai multe etape. Începând de la crearea softului pentru generarea modelului de camuflaj, realizarea materialului şi, în final, realizarea costumului propriu zis.
Programul de generare al modelului de camuflaj
Programul folosit la realizarea modelului de camuflaj se bazează pe un algoritm matematic în care nu intervine subiectivitatea omului, fiind folosit aşa cum a fost generat. Este specific teritoriului României şi au fost folosite imagini din toată ţara, cercetătorii din cadrul Agenţiei adunând imagini din întreaga ţară şi le-au introdus în program. A rezultat un model care poate fi folosit oriunde pe teritoriul României, în orice anotimp, mai puţin în zonele cu zăpadă uniformă. „Dacă sunt şi suprafeţe fără zăpadă, atunci poate fi folosit şi iarna. Este un camuflaj de pădure. Nu am luat în calcul şi un costum pentru iarnă, dar modelul de forme şi culori se poate genera foarte uşor. Cu privire la partea de camuflaj, din momentul in care avem imaginile, în două zile maxim e gata modelul de camuflaj, disponibil pentru imprimare. Iar o uniformă nouă, întreagă, gata pentru a echipa o grupă, un detaşament, poate fi realizată, în funcţie de fondurile disponibile, în aproximativ două luni.”
Modelul de camuflaj digital este un model generat de un soft, după un algoritm bine stabilit, şi folosind nişte teorii matematice, în cazul acesta teoria fractaliilor. În ceea ce priveşte distanţele de observare, realizarea digitală a acestui model permite o plajă mai mare de camuflare. Folosirea algoritmilor matematici permite realizarea unui model de camuflaj care se vede diferit la distanţe diferite. Modelul de camuflaj este generat în aşa fel încât să permită camuflarea la mai multe distanţe, de la 50 de m şi merge până la 100 de m, chiar până la 200 de m, distanţă la care este oricum greu să se mai detectezi un militar.
Un avantaj evident este faţă de modelele vechi de camuflaj, pentru realizarea cărora se făcea un model artistic, se imprima pe un material, se îmbrăca militarul, se punea la distanţa la care se dorea camuflarea – dacă se dorea ca acel costum să ofere camuflaj la 100 de metri, atunci militarul era poziţionat la acea distanţă – şi se modifica modelul de camuflaj astfel încât la distanţa respectivă militarul să nu mai poată fi reperat.
Un alt avantaj este numărul de culori, care poate fi stabilit în funcţie de cerinţele beneficiarului; cu cât sunt mai multe culori cu atât camuflarea este mai bună, dar implică şi costuri mai mari. Numărul culorilor mai depinde şi de modalitatea de imprimare, pentru că sunt metode de imprimare care nu permit mai mult de cinci culori.
Costumul de camuflaj este destinat camuflării în mediul vizibil şi infraroşu apropiat, pentru aparatele de vedere pe timp de noapte care au intensificator de imagineși depăşesc un pic sfera vizibilului, nu se duce către infraroşu termal.
Materialul
Întâi a fost realizat materialul. Acesta a fost supus la toate testele specifice: rupere, întindere, uzură, acţiunea agenţilor exteriori – frecare, apă, uleiuri, substanţe chimice, raze ultraviolete, rezistenţă culorilor la spălare. „Materialul a fost testat în totalitate acum doi ani şi a trecut testele specifice. Noi, când am făcut materialul iniţial, am făcut câteva costume pe care le-am purtat prin poligoane şi pe la tot felul de activităţi, pe unde am avut noi treabă, chiar şi prin cazarmă. Nu se duc culorile aşa de repede cum se duc la costumul actual.”
Uniforma de luptă
Ideea proiectului a început acum patru ani, moment în care s-a început dezvoltarea softului care generează automat modelul de camuflaj cu forma şi culorile dorite, în funcţie de zona de interes de unde sunt introduse fotografiile. „S-a făcut un model experimental de patern, de forme şi culori, care au fost aplicate pe un material textil. Asta s-a întâmplat acum doi ani”.
Anul trecut a fost o solicitare de la forţele speciale, în care, pe lângă partea de camuflare, au apărut cerinţe privind protecţiile coatelor şi genunchilor şi o anumită ergonomie a ţinutei, ei dorind o ţinută de luptă, nu una de cazarmă. Au avut anumite cerinţe care au fost transpuse în această ţinută, cu mai puţine buzunare, aşezate ergonomic, înclinate, să poată fi accesate în momentul în care militarul poartă o vestă de protecţie balistică. Uniforma aduce anumite îmbunătăţiri faţă de cele actuale, precum extensiile elastice la spatele pantalonilor, ceea ce face ca betelia pantalonului să nu se mai mişte pe corp, ea rămânând tot timpul în aceeaşi poziţie. Practic, când se aşază militarul, se întind materialele elastice amplasate la spate și la fel şi în zona genunchilor, iar betelia şi protecţiile genunchilor rămân nemişcate. S-au introdus protecţii pentru genunchi care se pot detaşa, sunt cu velcro sau sunt băgate în buzunar. Fiind un model experimental, am făcut două variante, pentru a lasa beneficiarul să aleagă ce variantă doreşte. Se pot folosi ambele variante. Costumul permite de asemenea o serie de reglaje care să permită luptătorului să îl adapteze cât mai bine propriului corp şi nevoilor din teren.
Din buzunar are reglaj pentru genunchieră, aceasta se ridică, se poziţionează acolo unde îi trebuie militarului şi ea rămâne în poziţia respectivă tot timpul, fiind un element de noutate la noi. De asemenea există ajustare pentru genunchiere în spatele genunchiului care permite să se prindă pantalonulul fix pe piciorul militarului şi să nu il jeneze când se aşază sau se ridică, mai ales că în condiţii de luptă, în care poziţiile cele mai des întâlnite sunt culcat sau în genunchi.
De asemenea, a fost o cerinţă pentru o bluză tactică. Aceasta este destinată a fi purtată sub vesta de protecţie balistică. Partea care vine sub vestă este realizată dintr-un material moale, plăcut la atingere şi care se usucă foarte repede pe corpul militarului, şi rămân doar mânecile şi gulerul care sunt similare cu cele de la veston. Bluza poate fi purtată când sunt temperaturi mai mari.”
În ceea ce priveşte modul în care această uniformă a fost primită de cei care urmează să o folosească, domnul căpitan doctor inginer Todirică Cornel, a spus că cei prezenţi la recepţia costului au fost încântaţi. „Acum suntem în faza de închidere a proiectului, urmează ca, probabil luna viitoare, să ajungă la beneficiar şi să fie purtat măcar vreo două luni de zile. Vom primi un feedback care se va transpune în prototipul costumului. Asta a fost şi cerinţa beneficiarului, să se facă un număr de 12 bucăţi, actualizate după observaţiile care vor fi făcute pe acest costum, şi care vor echipa o echipă.”
Această etapă de realizare a prototipului este cea care durează cel mai mult şi care implică şi cele mai multe costuri. Odată finalizat, acest model de uniformă poate fi realizat folosind orice model de camuflaj este dorit sau necesar. „Noi am ales acest model de camuflaj în acest costum şi din considerente financiare, pentru că ne costa destul de mult să facem alt model, cu alt patern. Având pe acesta dezvoltat, am convenit cu beneficiarul să păstrăm acest camuflaj pentru costumul experimental, şi dacă se doreşte ulterior se poate realiza alt material cu alt patern. Materialul se poate realiza în ţară în totalitate. Ca şi costuri, în partea de experimentare, de prototip, costurile sunt mai mari. Dacă ar ajunge în producţie, cred că ar ajunge la costul costumului actual”.
Ce urmează
„Urmează să primim feedback-ul de la beneficiar, să facem prototipul şi să omologăm produsul. Se poate face in decursul acestui an. Dacă avem fonduri disponibile din bugetul ministerului, alocate acestui proiect, putem să avem produsul omologat. E nevoie de fonduri pentru realizarea materialului necesar celor 12 uniforme, cu acest model de camuflaj sau cu altul. În funcţie de solicitarea beneficiarului, şi pentru realizarea efectivă a cel puţin 12 costume care să fie purtate de beneficiar. Cel mai important lucru este să avem un produs omologat, pentru a putea merge mai departe. Acesta este acum un produs experimental”.
De la acest model experimental până la schimbarea uniformei Armatei este o cale lungă, însă noul costum ar putea fi şi un model de identitate naţională, mai ales acum când România participă la un număr mare de acţiuni multinaţionale, unde, de cele mai multe ori, fiecare model de camuflaj este specific unei ţări.
Revista Tactică #9 (abonamentul e gratuit, publicatia se primeste prin e-mail)
bun bun, asa mai merge, bravo, poate vor fi vreo 100k comenzi 🙂
in legatura cu ultimele 2 randuri, perfect de acord
Faptul ca se chinuie sa faca un costum performant este laudabil dar sa te gandesti la un model de identitate nationala cand vorbim despre costum de camuflaj mi se pare cam aiurea.
Daca e costum de camuflaj trebuie sa se potriveasca mediului respectiv nu sa te identifice pe tine cu ceva.
Ce e bine este ca au testat materialul si e bun.
Mai departe, nu faci 100k comenzi pentru ca ai medii diferite de operare in tara, ca sa nu vorbesc la conditiile din teatrele de operatiuni.
Foarte importanta este operativitatea cu care poti produce costumele cu modelul de camuflaj aferent zonei unde trebuie sa actionezi (vorbesc aici despre teatrele de operatiuni).
pai eu nu cred sa se refere la patternul de camuflaj folosit drept model de identitate nationala ci la modelul tinutei …de a nu mai avea un model importat ca pana acum ,chiar de s-ar fi produs local
si mie imi pare o chestie excelenta …pe tot ce s-ar face in ROMANIA(nu e tipat ,e respect) ,de calitate ,eu as pune un logo(nu neaparat fizic) mare sa fie
adica ,daca e tbt si e cu suport de cafea sa se stie ca e brandul nostru local si putem pune si noi suport de cafea si servetele parfumate
” dar sa te gandesti la un model de identitate nationala cand vorbim despre costum de camuflaj mi se pare cam aiurea ”
Traiasca copy-paste !
Eroule , ti-a mai spus cineva ca ai stofa de prim-ministru ? 🙂
Da , arata bine , insa din pacate am mai vazut camuflajul asta ( vezi militarii italieni ). In consecinta , a cam disparut ”identificarea nationala”. Mult succes doresc echipei de productie in a se ajunge cat mai repede la productia in masa. Intre noi fiind vorba , nu camuflajul imprumutat de la UK este problema noastra , ci materialul de 2 lei , si modificarea tinutei de catre niste minti luminate in ultima perioada , plus acordarea contractelor de productie unor firme obscure doar din considerente financiare.
Dar surpriza imaginile cu difuzate cu noua tinuta preconizata a fi introdusa incepand cu 2017 este total diferita de cea din imaginile de mai sus (tipic romanesc). Modelul de camuflaj mi se pare de kkt (parere personala) iar croiul ne trimite inapoi in timp. Ca sa va faceti o imagine despre cum arata voi pune un link cu uniforma dupa care a fost copiata:
http://www.ebay.com/itm/Uniform-Forest-camouflage-M90-M1990-Superior-Rank-Officer-camo-Romanian-Army-RRR-/252119221524. Singurele diferente fata de cea din link-ul de mai sus sunt: buzunarele de pe piept si maneci sunt oblice si suportul de grade este pe piept nu pe umeri (mari schimbari au facut…), in rest aceiasi Marie dar cu alta palarie. Nimic cu fermoar si velcro. Iar trebuie cusute patch-urile pe maneci. Sunt dezamagit total de sectia creier. Imbecili fara speranta. Acum cand ai atatea surse de informare tu faci kkt-uri, ca de tu tii la identitatea nationala, adica semnalizezi cat esti de prost. Jacheta se prinde la nivelul taliei cu doua gaici astfel ai senzatia cand o vezi ca este rachie cu pliuri. In consecinta nu trebuie sa ne miram ca armata este atat de pestrita si fiecare vrea sa-si cumpere echipament cat mai bun. Ca in Evul Mediu, fiecare cavaler armura dupa posibilitati. Nici nu vreu sa-mi imaginez camasa lor tactica, probabil va fi ceva gen conu Leonida in camasa de noapte. Ii tragic sa vezi cum incompetentii iau decizii care ii afecteaza pe toti. Pai aia care au contractat bocancii i-au purtat cu branturile de plastic cu care vin din fabrica? Daca ii incalti asa si ii porti 16 ore picioarele sunt varza parca ai pasi pe cuie. Dureros de adevarat…
Adevărat….ce apare aici nu bate cu realitatea…tinuta care va intra în vigoare din 2017 este o ciudățenie penibila atât vizibil cat și calitativ…iar a făcut cineva o afacere…problema este ca tot militarii au de suferit…..am o definiție pt tinuta ce va intra în vigoare….tinuta de instrucție pentru ceremonii militare…..caci pt acțiuni tactice și pt ce ar trebui sa fie conceputa nici nu se poate aduce în discutie… dar oricum cred ca scriem degeaba….nimeni nu o sa ne dea crezare….spor la treaba…la umplut depozitele cu noul model penibil și nefolositor militarului roman decât la ceremonialuri și parade.
BRAVO. e frumoasă uniforma .
Sunt curios cum vor arăta modelele de Iarnă, Oraș, sau alte modele individuale pentru trupe speciale , vânătorii de munte , infanteria marină .:D
la marina ar fi frumos ceva asemanator celor din US Navy, acelasi pattern precum varianta originala si schimbate numa’ culorile in tonuri de albastru+alb/gri 🙂
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/17/US_Navy_041018-N-0000X-001_The_Navy_introduced_a_set_of_concept_working_uniforms_for_Sailors_E-1_through_O-10,_Oct._18th,_in_response_to_the_fleet's_feedback_on_current_uniforms.jpg
N-am inteles de ce folosesc albastru-gri, cade unul in apa, nu-l vezi pentru ca…e camuflat! 🙂 Ma rog, mostenire de la porcaria aia pixelata de ACU-UCP!..doar au albastrit-o „traditional” putin…
Si mai urasc ceva la US Navy, podelele alea ”instelate”, care amintesc mereu marinarilor ca se afla in ”blue waters”, in mijlocul oceanului:
https://i.ytimg.com/vi/jmxJqNBGZuE/maxresdefault.jpg
Folositi, ma, narojilor, culori calde, ce naiba!
Nu sunt uniforme practice pentru cei care de obicei lucreaza „bellow deck” unde ai multe posibilitati sa-ti agati uniforma de tot felul de echipamente, suporturi pentru cabluri si tevi, etc. si din cauza asta multi poarta salopete sau costume de zbor dintr-o singura bucata. Culori calde nu o sa vezi. Baga un ochi deaspra capatanelor la toti ciumpalacii care se holbeaza la „mess deck” si iti ies in evidenta destul de multe tevi de abur si daca te uiti si mai atent gasesti si niste cablaj de inalta tensiune. Toate astea genereaza caldura, deci ca sa absorbi caldura o sa ai cat mai multe culori inchise.
mda.. totusi nu au depasit momentul strategic al ascunderii in munti, prin paduri? acum mai luptam urban, mai ne plimbam printr-o cimpie. adica ucraina ne arata mai multe.
Frumoase….nimic de zis, da’ comisionu’ cine il ia?
Ori poate unii din MAPN se gandesc tot la o schema financiara asemanatoare cu cea a ripstopului de acum ceva ani…
Interesanta si practica, BRAVO! Sa speram ca-n cel mult doi ani va apare la fortele terestre. Cele 12 uniforme merg la Speciali, bravo lor si bravo proiectantilor c-au facut ceva tinand cont de experienta si doleanta celor care beneficiaza de aceste produse. Da’ nu ma pot abtine sa nu remarc -intotdeauna ne lovim de cifra 12, se pare ca suntem specialisti in operatii aritmetice cu trecere peste ordin, 12 F-16, 12 obuziere autopropulsate, 12 …orice.Parc-am facut un fix pentru cifra asta, uff!!! Vom scapa oare vreodata de stereotipul asta, eu deja m-am plictisit.
Un detasament numara 12 militari. Nu puteau sa lase pe unul fara tinuta.
Bocancii ar trebui sa fie de culoare verde inchis nu negri.
Facem pariu ca se va gasi un bou care sa ceara bocanci luciosi, sa sclipeasca in soare ?
In modelul de tinuta prezentat de ilustrii gânditori, de care vorbeau băieţii mai sus, bocancii nu mai sunt negri, sunt maro. Tot lucioşi. „Intelijenţa militară” şi-a băgat iar coada, şi din ce era frumos pe hârtie, a iesşit un mare fâsss. ca de obicei.
Serios uite o ideee buna, originala in armata noastra. Dar nu cred ca va prinde macar ca este de bun simt 🙂 .
Vor zice ca bocancii sunt negrii pentru orientare ca sa vada soldatul pe unde isi pune picioarele 🙂 .
intreb si eu, gatul de la „bluza tactica” nu este cam „lat” ?
http://i00.i.aliimg.com/wsphoto/v1/1512083658_1/EMERSON-U-S-UBACS-Desert-Digital-Camouflage-Camo-BDU-Suits-Multicam-Uniform-Sets-Shirts-and-Pants.jpg
E mostenire de la stilul de croitorie specific echipamentelor de joc ale Echipei Nationale de Fotbal
off topic… 🙂 http://adevarul.ro/tech/stiinta/oamenii-stiinta-descoperit-mai-rezistent-material-natura-1_54e4fe45448e03c0fdc062ab/index.html
https://www.youtube.com/watch?v=19nzPt62UPg
Iti dai seama cum ar arata TR-85M1 acoperit cu dinti de melc 🙂 ))))
Bre, matale esti destept, ai vazut prea multe coifuri geto-dace cu bombeuri! 🙂
Stii carligele alea?..hai sa le punem peste tot!
Ceva tot ricoseaza pana la urma…
foarte interesant acest articol.
multumesc pentru aprobare !
Mi-ar placea sa plec la razboi cu o astfel de uniforma si cu o casca moderna si o arma cu cat mai multa munitie. 🙂
Dar, in caz de mobilizare generala, ipotetic vorbind, ar fi astfel de uniforme disponibile pentru marea masa a recrutilor? Sau vor lupta tot cu uniforme si casti de pe vremea comunistilor?
pai cred ca daca uniforma asta va intra la productie o sa o aiba armata regulata, rezervistii o sa primeasca dpm-uri ca sunt destule 🙂
pai depinde de care mobilizare vorbim: una ipotetica anul asta… cred ca nici FOS nu vor avea destule uniforme noi; una ipotetica in 2018, poate fortele active or avea dar rezervistii nu cred; dupa 2020 o fi avand toti 🙂
Depinde cum isi prevad si stocurile de mobilizare. Avand in vedere ca sunt inca unitati active care folosesc casti si o parte din uniforma/accesoriile de pana in 1989, ce am prezentat mai sus sunt variante optimiste.
Am inteles.
de la inceput am spus ca imi place aceasta uniforma, si din cate vad a evoluat frumos
daca la anul ar intra in productie si in doi ani ar fi standard ar fi perfect
Titlul cam induce in eroare cu „multiprotectoare”, la inceput am crezut ca e vorba de ceva gen tesatura din nanotuburi de carbon, care da protectie Stanag nivel 2. Iar pentru camuflaj, desi nu pare rea solutia asta, mi se pare mai importanta camuflarea adaptiva a blindatelor.
De la acest model experimental până la schimbarea uniformei Armatei este o cale lungă…
…Că mii de ani i-au trebuit Luminii să ne-ajungă!
Normal că e cale lungă dacă nici industrie textilă nu mai avem. Aici la mine la Târgu Jiu, pe vremea lui Ceașcă, undeva pe la mijlocul anilor ’80 fabrica de confecții locală producea din greu uniforme pentru Irak-ul lui Saddam Hussein, la un design și o calitate incomparabile cu bulendrele de inspirație sovietică ale Armatei române din vremea aia.
Acum hales bules fabrica de confecții Târgu Jiu…
Nu știu ce calitate au actualele uniforme ale Armatei, dar îmi aduc aminte oarecum cu groază de boarfele cu cusături gata putrede care ni s-au dat mie și colegilor mei TR-iști în toamna lui ’98, undeva printr-o unitate de transmisiuni a patriei. Ripstop, camo, mama dracu cotcodacu, dar cu prima ocazie mi s-a sfâșiat vestonul la subbraț pe vreo 20 de cm, de a trebuit să stau o seară întreagă să cos la el că de, a doua zi aveam revistă de front…
La mine in Craiova e ”Mentor” care se ocupa cu ”imbracaminte profesionala”:
http://www.mentorcraiova.com/index.php?produse
Cred ca dau o raita pe la ei, sa vad daca au si propriul magazin, chiar ma intereseaza unul-doua treninguri MApN 🙂
http://www.mentorcraiova.com/index.php?produse&produse_din_cat=41&prod=52&page=3
Vad ca au si tricouri in ton…
http://www.mentorcraiova.com/index.php?produse&produse_din_cat=41&prod=34&page=1
Ieri a fost ”Ziua Sportului Militar„:
https://www.facebook.com/mapn.ro/photos/pcb.520224734783448/520224274783494/?type=1&theater
@Razvan Mihaeanu. Din cate stiu nu vand la civili, trebuie sa faci dovada ca esti activ in oricare dintre structurile de aparare -carnetul de serviciu sau tinuta. Adina SRL produce echipament asemanator cu cel al MApN, difera designul si aranjamentul culorilor, si materialul bineanteles, pe care-l vinde si civililor. Exista pe net firme ce vand stocuri de echipament militar dezafectat de provenienta SUA, Germania, Elvetia, chiar Ungaria, fosta RDG sau Cehoslovacia. Am vrut odata sa-mi achizitionez un costum de camuflaj, insa nu mi-a placut nimic din ce aveau postat pe net, culori, marimi, etc. Daca reusesti ceva, da-mi de veste!
La tinuta au cea mai slaba calitate Mentorul.
@floryn
bre, alea nu erau ripstop cum nu sunt eu chinez!
le-am purtat si eu ,nu de alta, tot in anul de gratie ’98…….
si erau putrede de atata stat prin depozite si de bun ce era materialul din care erau croite, 2 modele cu nr de buzunare diferit, una cu nasturii la vedere si una cu ei mascati de material sa nu se agate curelele „harnasamentului” de pe tine in ele.
si modelul de mascare de pe ele nu se regasea la fel pe trei insi din pluton…
Vorba vine…ripstop…
In 98 tinutele nu erau ripstop.
La mine în companie erau multe uniforme unicat. Vestoane de un fel, pantaloni de altul plus capelele. Astea din urmă nu erau două la fel. Erau cu un corn (dispus diferit în față sau în spate, cu două sau cu nici unul). Ca să nu mai vorbim de culori, toată unitatea era un curcubeu de nuanțe de verde și/sau kaki. Ca să nu mai vorbim de croială, mai ales pantalonii, zici că eram toți rapp-eri cu turul la genunchi. 🙂 Singurul moment cînd am fost și noi mai uniformi a fost cînd am primit cămășile de vară, alea erau la fel toate.
Din materialul de camuflaj exportat in Irak s-au facut tinute si pentru anumite unitati de la noi. Se spalaceau rapid.
Important că ai identificat un model de grafică bun. acum a r fi bine să înbunătățescă și uniforma nu doar să copie totul de la americani, poate inventează și eii c eva local.. gen un buzunar nou un tip nou de material,ceva, alte atribuții vestimentare, un element ceva românesc 😀
http://www.ziarpiatraneamt.ro/romania-s-pregatit-secret-pentru-un-eventual-razboi-cu-rusia
Bre @ciprian… daca erai un pic mai silitor puneai si tu linku’ asta:
http://www.ziarpiatraneamt.ro/o-escadrila-de-elicoptere-ale-armatei-romane-a-trecut-pe-deasupra-municipiului-piatra-neamt-spre-suceava-localitate-de-granita-cu-ucraina
Sunt curios cat adevar este in toata chestia …
da, bre, lumea-i ingrijorata ca mai zboara elicoptere militare, culmea – romanesti, in spatiul nostru aerian 🙂
De la Piatra Neamt pana spre Iasi, Suceava sau Botosani, mai e nitzel de zburat, ca sa te apropii cat de cat de granita. Ditamai demonstratia de sfortza amenintatoare catre granita ucraineana si catre populatia pasnica romaneasca! Unii de acolo cred ca habar n-au unde e localitatea lor pe harta, fata de granita… As fi inteles sa-si puna intrebari cei de la Siret sau Vicovu de Sus.
Atunci ce sa mai zic de elicopterele de la Giarmata, ca la Timisoara suntem foarte ingrijorati ca se ridica alea 5 si zboara spre Vest 🙂
Atata timp cat se intorc, eu zic ca-i bine.
Cica Suceava e oras de granita… s-a mutat granita de Nord si noi nu stim. Atunci Iasiul sau Dorohoiul cum sunt?
De fapt cred ca voiau sa-l salute pe Pinalti…
http://mesagerulneamt.ro/2015/02/gheorghe-stefan-a-revenit-la-piatra-neamt-stire-actalizata/
Ca sa vezi cum sunt intimpinati unii… 🙂
ma bufnit rasul cand am citit articolu
daca astia sau asta este presa nu mai e nimic de facut….
te pomenesti ca vom avea si divizii de elicoptere dupa cum ii scris articolu
ba ziaristi astia sant beton armat cica o ” escadrila „
http://gearscout.militarytimes.com/wp-content/uploads/sites/16/2014/11/021810_03.jpg
pozitionarea buzunarului de sus si „ariciu'” par mai „potrivite”
la uniforma romaneasca par destul de incomode
ma refer la buzunarele de pe piept
In schimb cred ca ai nostri le-au nimerit pe cele de pe maneci 🙂
da 🙂
+
daca vreti imagini mai clare…. 🙂 (modelul, schimbati doar camuflajul)
https://www.google.com/search?q=emerson+combat+suit&newwindow=1&es_sm=122&biw=1920&bih=965&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=1kLmVJSjCMG-Upzagng&ved=0CAcQ_AUoAg#newwindow=1&tbm=isch&q=emerson+combat+suit&imgdii=_
goagal „emerson combat suit” ca vad ca link-u’ nu merge…
imi dadui seama 🙂
scuze de spam, ale noastre nu au cotiere vad
Cred ca li s-a parut prea mult, n-au vrut sa sara un parleaz…
daca tot au facut si vesta, sper sa faca si o casca sa o recunosti cand o vezi ca e model romanesc 🙂
Neaparat sa aiba un „motz” in frunte, cushma style! 🙂
Ceva ca la pompieri/mineri!
WWI: http://www.maquetland.com/v2/images_articles/romanian_m15_big1.jpg
Recunosc totusi ca Judge Dredd e feblete (chiar daca in primul film e putin diferita fata de BDuri):
https://filmdump.files.wordpress.com/2012/09/judge-dredd-3.jpg
sau ceva cu motu’ si mai mare, de kevlar de data asta 🙂
http://terradacica.ro/wp-content/uploads/EasyRotatorStorage/user-content/erf_15_1383249995/erc_4_1385576307/content/assets/2-0.JPG
sau fara mot 🙂
http://3.bp.blogspot.com/_CUwfoQXkWnA/TIk6v9-QOYI/AAAAAAAAAEI/phMMvjpYJaU/s1600/dacii-coif+poiana-cotofenesti.jpg
🙂
Nu stiau ei ca cel de la Poiana Cotofenesti cu bombeuri era tot tuguiat, asa l-au interpretat atunci pentru film…”batatorit”.
Nu, ala al lui Dredd e „the whole idea”, cu juma’ de creasta in fata ,terminata intr-un „scut”/dispozitiv de prindere a ochelarilor in infrarosu…
@RM 19 februarie 2015 at 22:29
incet incet pe acolo o sa se ajunga, aproximativ, cu cat materialele devin mai usoare
http://i00.i.aliimg.com/wsphoto/v0/1361085172/-Kevlar-brand-FAST-Ballistic-font-b-helmet-b-font-police-font-b-army-b-font.jpg
Problema la ele e ca daca primesti un glonte in gura iti rupe gatu’. Pe de alta parte daca primesti un glonte in gura mori oricum, asa ca nu conteaza.
Ce mai trebuie sa faca ai nostri e sa puna un soi de buzunar la fund si spate in care sa bage izopren. Daca va uitati la toate filmele din ucraina soldatii au izoprenul ala peste fund prins cu o banda de mijloc. Foloseste sa nu iti ingethze fundul cand stai in fund pe camp.
E trist ca ai nostri nu se uita la ce se intimpla in jurul nostru…
„Un soi de buzunar la fund si spate in care sa bage izopren”? Un singur buzunar pe curul nadragilor sau unde? Ca daca il pui pe veston degeaba il pui.
Da, un singur buzunar in fund ca sa poti sa scoti izoprenul vara. Si ar trebui si pe partea de jos a hainei, ca si partea aia cateodata atinge pamintul.
Daca bagi izoprenul intr-un singur buzunar in nadragi, unu te misti mult mai greu, doi, forfeci izoprenul prin miscare, trei distrugi stratul exterior al nadragilor pentru ca intre tesatura pantalonilor si izopren se va depune apa. Izoprenul trebuie sa stea in exteriorul nadragilor.
Sau o bucata pe fiecare buca, cam ca la maimute… Oricum ala trebuie integrat in pantaloni, ca altfel iti afecteaza miscarea…
http://www.ligamilitarilor.ro/activitati/stiri-din-domeniul-militar-national/marirea-varstei-pana-la-care-soldatii-si-gradatii-profesionisti-pot-fi-mentinuti-in-activitate-votata-pe-articole-in-camera-deputatilor/
Off topic – astazi – TU 95 intampinat de RAF
http://www.liveleak.com/view?i=68c_1424296602
Ce gălăgie face ursul. :)))
Este probabil cea mai comoda si egonomica tinuta cu care au fost vreodata echipati militarii romani. In armata doar DSPI are ceva comparabil.
Niche uniforma . Sper ca o primi omologarea si nu trebuie data vreo ordonanta sau ceva vot in parlament sau ceva de genu’ sa-I dea drumu la productie .
@LionHeart ,ei na si tu , ”izopren ” la popou ? Merge si cu ziare …tin de cald si in caz de alarma , numa bine rezolva ”catastrofa” … cateodata mai cate un pampers …ai nostril-s ingeniosi ha ha ha . Daca tot e de izopren atunci mai bine-l pui peste nadragi nu faci un buzunar special doar pt. asa ceva .
Pararea mea, din experienta in airsoft unde trebuie sa te poti camufla rapid la distante mici:
– culorile sunt prea deschise, nu poti pune verdele ala de vesta reflectorizanta
– culorile sunt de multicam, gandit de american ca uniforma generala pentru orice tip de vegetatie, inclusiv desert. Arata bine dar noi n-avem asa ceva.
– vor fi probleme la ascunderea in umbra si prea vizibila noaptea. Cand te camuflezi langa un obiect, preferi umbra, baza copacilor etc.
– prea vizibila in mediul urban, trebuie adaugat mai mult maro pentru a se confunda cu caramizi, trunchiuri de copaci, daramaturi etc.
– intr-un conflict de aproape e mai util sa nu fi observat cand te ascunzi intentionat, si nu cand te misti prin dreptul vegetatiei si esti observabil oricum
– nemtii au testat 15 ani flecktarn-ul pana sa-l adopte.
Noroc ca nu esti tu cel care dezvolta modeul de tinuta.Cu ,,experienta,, ta in airsoft spargeai toate topurile.
Oare cand va maturizati voi astia airsoftistii si pricepeti ca airsoftul NU ARE NICI O LEGATURA CU ARMATA SAU POLITIA!
Sunteti intr-o lume toal paralela cu lumea militara sau de forte speciale ale politiei!
Mie raspunsul lui Andrei mi s-a parut cel mai documentat si nu merita tratamentul asta. Daca militarul e talamb si airsoftistul e bun, ok dezangajezi militarul si angajezi airsoftistul. Important e rezultatul.
In primul rind, depinde cu cine ai fost la airsoft. Cu scenariul potrivit si oamenii potriviti poate avea o mare legatura.
Pe de alta parte, cineva poate avea un punct de vedere valid sau idei bune chiar daca nu e parte a grupului/breslei/castei.
Si ca final, daca vrei ce e mai bun intr-un domeniu, nu te uiti dupa tehnici si deprinderi care pot fi obtinute, ci dupa alte trasaturi de personalitate. De exemplu, airsoftistii ar putea sa aiba succes intr-o organizatie locala, gindita ca National Guard din US. De fapt stai putin; MApN nu stie nici macar ce e cu rezervistii actuali. Cum sa cer asa un nivel de organizare si gindire strategica?
Inca o treaba, si iarna e prea vizibila, ceva cu maro e mai avantajos, mai gasesti o groapa in pamant, un copac, in damb de pamant…
Ma bucura faptul ca progresam si noi in domeniul militar acum urmeaza sa accepte restul uniforma dupa care producerea lor intr-un nr destul cat sa acopere pe toti soldati, ca pe mai tarziu sa se adauge unele noi pt marina, vanatori de munte si teatre de operatii.Sa speram ca dupa uniforme vor veni si echipamente de lupta moderne de la arma pana la tanc.
In ceea ce priveste camuflajul va invit sa va faceti o idee de QUANTUM STEALTH ca sa vedeti ce avansata e treaba de fapt.
Ceva ce m-a impresionat si pe mine, tot legat de lumina…insa artificiala:
Uniforme care sa isi schimba culoarea, ce ziceti de asta? Camunflaj dinamic. Sunt studii in strainatate destul de avansate mai ales pe salamandre – mai sunt cateva animalute 🙂 . Asta cu camunflajul este este o aplicatie minora de fapt dar de mare efect pentru militari. 🙂 .
Schimbarea culorii ?
Pai la noi s-a inventat deja .
Uita-te matale la parlamentari . 🙂
Eu as dota militarii cu o manta care sa aibe o plasa de camuflaj, pe care sa se poata atasa vegetatie .
https://pbs.twimg.com/media/B_MmqusW8AA-6EY.png:large
UK
– http://soldiersystems.net/2011/11/08/canadian-army-tests-new-modular-ballistic-helmet/
😉
eh, cum am spus mai spus, din cercetarea pentru personal lipseste un model nou de casca, bocanci si manusi 🙂
urmează și alea. noi, ca de obicei, suntem în urmă cu cel puțin un pas…
– http://www.dailymail.co.uk/news/article-2477968/The-futuristic-helmet-tested-US-Army-turns-war-video-game.html
aduce a castile din Airwolf:
http://i1095.photobucket.com/albums/i475/st200rich/airwolf%20helmet%20build/107frontfinal.jpg
@ Marius Zgureanu
Nu-mi place ….. e prea mare suprafata vizorului 🙁 ….. iar cind ploua apa se prelinge pe vizor .
Lampa frontala e fara lupa , cele mai bune sisteme de iluminare au un intensificator optic , chiar si cu un led , doua si o lupa cu distanta focala reglabila faci minuni iar autonomia e imensa , niste celule solare aplicate pe casca ar incarca ziua acumulatorii integrati care vor alimenta si electronica echipamentelor interne , pe timp de conflict nu ai buticul cu baterii 777 linga tine !!! ….glumesc ….. Eneloop rules dpmdv
Lampa frontala e prea aproape de nivelul ochilor , pe ceata si in intuneric , lumina te orbeste …. cel mai bine doua leduri amplasate pe laterale undeva mai in spate de zona urechillor si de preferat ar fi o raza reglabila ca pozitie ( sus-jos )
Mai multa protectie la nivelul mandibulei
Vopsea pt dizolvare in ” peisaj ” ceva mat selectiv optic este mai potrivit ….
Pentru zona urechilor ( evident ca nu as dori nimanui o casca in care acuitatea auditiva sa fie similara surzilor ) ar fi necesare 2 zone deschise cu inchidere bazata pe presiune depresiune ( gen supapa dubla in pozitie intermediara dar si cu inchidere manuala in caz de necesitate ……. bineinteles supapa fiind din acelasi material de rezistenta antibalistica ) , in caz de explozie in apropiere, presiunea (depresiunea ) exterioara sa le inchida …deci sa poti auzi normal la presiune normala dar in caz de ” bum sau poc ” sa fii protejat … bineinteles aceasta configuratie include un guler lejer detasabil ( cuplat la vesta balistica ) ca sa nu-ti intre presiunea pe sub casca ….. vesta poate fi mult mai bine etansata pe torace decit pe git
Ma gindesc ca vesta , gulerul si casca sa fie un standard minim pt protectie
Pentru caldura sau frig ar trebui un strat dublu ( triplu ) pe exterior ( gen fatada sau acoperis ventilat cu un mica deschidere in partea superioara ) care sa interpuna un strat ( straturi ) de aer izolator ,mereu ventilat datorita convectiei intre casca propriu zisa si ” fatada ” … vara daca stai in bataia directa a soarelui nu vei fi prajit la ” procesor ” iar iarna ai un strat (straturi ) de aer izolator daca se astupa orificiul superior de ventilatie si bordura inferioara … in plus un mic ventilator integrat ( vara ) si o rezistenta inelara ( iarna ) …. in plus aceasta configuratie stratificata asigura o protectie suplimentara in fata unor schije ( proiectile )
Asta la o prima vedere minima exterioara
Iar la interior configuratie full premium … dupa gusturi : google glass , gps , night vision , termal vision , mp3 , telemetru , full hd monitor ,proiector IR , casti Harman Kardon sau Bose , microfoane Neumann , electronica ecranata EMP , filtru NBC , binoclu , busola , harta , compartiment medicamente injectabile , retrovizor integrat , etc , etc , 🙂 …. tot ce se poate imagina si miniaturiza la maxim
…. pt ca daca vrei informatie si versatilitate trebuie sa asiguri nr maxim de biti posibili pt factorii de decizie din front
Evident aceasta configuratie poate parea SF unora dar daca o armata vrea , cel putin configuratia de top la nivel de inzestrare a conducatorilor militari , se poate realiza ……
Scuza-ma Buzu,nu vreau sa par nepoliticos si nici nu am intentia sa te jignesc cumva.
Dar……daca o „masina” va ajunge sa imi inlocuiasca deprinderile in zona de lupta,atunci mai mult ca sigur ca locul meu nu este pe cimpul de lupta.Daca o sa am nevoie de un GPS,cind eu nu sint in stare sa citesc o harta in modul traditional,daca nu mai stiu sa citesc o busola si sa iau un azimut „manual”,nu de un aparat,atunci foarte bine in locul meu,ar putea sa mearga la lupta un robot.
Poate ca in viitor asa va fi…cine stie.Dar acum,daca tot SF-ul ala de care spuneai (intradevar nu ai gusturi rele,ci demne de respectat),ma AJUTA in lupta,atunci sigur ma consider un soldat „praf” ce nu are ce cauta intr-un conflict armat.Prea multa tehnologie,creaza dependenta si asta nu este bine deloc.dependenta de un anumit lucru poate aduce cu sine esecul.Daca te inveti sa depinzi de un „gadget” si acela se va strica,esti mort.
Parerea mea personala…si inca o data,scuze daca prin comentariul meu te-am jignit cumva.
@ Stanciu
bre , de ce sa ma supar ???
Noi romanii tot la harta si busola vom ramine …. SF-urile descrise sint doar teorie academica si tot in categoria sf-uri vor ramine … pentru romani
explicatiune :
In WW3 o sa raminem dependenti de ….. harta si busola ca in WW2 si desigur si precum in WW1 🙂 … si o sa devenim experti in harta si busola dar si imuni la implementarea noilor tehnologii ….. deci , deprinderile de lupta nu ne vor fi alterate de eventualele gadgeturi la a treia mina ( care de fapt si de drept vor fi mai mult prin atelierele de reparatii ) vindute Romaniei la pret de ultima noutate galactica !!!!! … deci , independenta de tehnologie inseamna 0 esecuri datorate erorilor tehnologice …. problem solved .
Si fii pe pace … armata noastra nu poate fi inlocuita de roboti ……fiindca robotii e de fer si ferul se vinde bine 😉 …… mai ales in vreme de razboi cind e f mare nevoie de elementul asta chimic .
In caz de razboi serios multa lume va ramane la harta si busola.
Exista rachete anti-satelit, bruiaje …. In plus e un sistem pe care nu il controlezi.
@ zoro
Corect vecine
Ma astept ca pe parcursul WW3 sistemele GPS si Glonass sa pice , o sa fie concurs care parte doboara cit mai multi sateliti militari inamici !!!
HAOS e putin spus !!!!!!
Din nefericire …. cine va ramine la harta si busola , fara sa aiba un sistem de localizare redundant , va fi victima sigura !!!
http://soldiersystems.net/2015/03/09/thor-the-future-of-headgear/
Noua uniforma a intrat deja in dotare, am vazut la tv cand vorbeau despre balonul acela de observatie.
nu e dotare, e in teste, adica mai are putin si e ingropata
http://www.rft.forter.ro/_wsn/2015_1/07-arm/03.htm
(vad ca merg pe ceva tip emerson combat suit)
am o rugaminte daca cineva are timp si se pricepe cu terminologiile si are ceva idee despre ce e vorba, cred ca ar fi bun un articol tip feedback pentru noua uniforma ca imi vine sa sar pe geam cand vad ragaielile feizbucistilor…
multumesc
azi am vazut nu stiu unde, rusii (de la SF) pur si simplu au adoptat uniforma (modelul) originala (emerson combat suit)
Sint de fapt Crye Precisions AOR1 Pants facuti pentru US Navy (citeste Navy Seals).
ma uitam din nou la „bluza tactica”, cand pui vesta si toate hartoagele peste, latimea exagerata a gulerului nu devine cam incomoda?
Unde se poate da comanda de tinuta de instructie padure tip forte speciale?
A trecut ceva vreme, iar subiectul a ajuns din nou de actualitate. Dupa ce acum ceva vreme a fost o uniforma asemanatoare cu Emerson Combat Suit, acum avem ceva nou:
http://www.armataromaniei.ro/blog/11987/o-nou%C4%83-%C5%A3inut%C4%83-pentru-militarii-armatei-rom%C3%A2niei
Aici: http://www.rumaniamilitary.ro/o-noua-tinuta-pentru-militarii-armatei-romaniei
uitati aici valoare buey, sparge omul semintze dar are pe ce sprijini mana, corect?
http://pbs.twimg.com/media/Cb6EhVGWAAAiWsy.jpg
E macheta folosita pentru inducerea in eroare a adversarului. 😀
Sau e parte a unui transport ratacit, cum a fost si cu cele 2000 (parca) de uniforme cu UCP.
salut durilor. am o itrebare: de ce poata majoritatea trupelor speciale bascutele tuflite pe dreapta ? altfel , pt pescuit rapitori pe rauri am ales flecktarn camo
scz „” poarta””
Uniforma este o copie dupa una din uniformele armatei ucrainiene. Arata jalnic. Inca o afacere in stil romanesc facuta in detrimentul militarilor. Adevarul este ca militarii romani beneficiaza de cele mai proaste echipamente (de la uniforme, protectie individuala etc. pana la armament)… si nu se va schimba nimic.
salut….ma uit de ceva tImp la discutiile asttea si…..ceeace ce vedem este deja o regie de a implementa o uniforma deja batuta in cuie de baieti de sus ,,,,, ce este clar e ca sa facut o schimbare DESENUL DE CAMUFLAJ;))))) nimic pe partea de fibre performante inifuge , bacterice ultra rezistente etc si sa nu uitam de cel mai util lucru intr o uniforma combat SUNT ERGONOMIILE SI CONFORTUL SOLDATULUI …… DECI O SA N E IMBATAM IAR CU APA PT CA ASA N E PLACE NOUA ROMANILOR …..
Buna seara.vreau sa va spun ca astazi unitatea noastra(GNFOS) a primit aceste „minunate” tinute….bataie de joc,parca sunt facute din foaie de cort,camuflaj albastru pixel,croiala zici ca-i facuta la traforaj…….. fuck them
Da uniforma actuala in ce an a fost introdusa in armata romana?