In primul rand as vrea sa va multumesc pentru ocazia de a va impartasii opinia mea, si sper sa apreciati urmatoarele randuri.
Mai departe as dori sa va prezint atat topul celor mai bune decizii luate de mai marii apararii, cat si lunga lista a decizilor proaste.
Vom incepe cu decizile bune:
1)MiG-21 LanceR: probabil cea mai buna decizie de dupa ’89 a fost modernizarea MiG-urilor 21 la standardul LanceR. Modernizarea s-a facut intr-un numar suficient pentru nevoile tarii (110 aparate), iar avionul s-a dovedit fiabil, fiind folosit si astazi (si probabil pentru inca mult timp).
2)LAROM: sistemul LAROM este o alta decizie de laudat, Brigada 8 LAROM avand capacitatea de a mentine sub control atat Dobrogea, cat si Moldova, insa Romania ar mai avea nevoie de inca pe atatea.
3)MLI-84M: modernizarea MLI-84 a fost o investitie buna, insa din pacate s-a facut intr-un numar redus, dupa cum stim cateva turele nici nu au mai ajuns sa fie folosite.
4)TR-85M1: tancul este deja bine cunoscut, insa din nou modernizarea s-a facut intr-un numar foarte mic iar in momentul de fata este nevoie de o noua modernizare.
5)IAR-330: continuarea modernizarii IAR-330 a fost deasemenea o decizie inteleapta, insa comenzile au fost prea putine, tot mai multe elicoptere fiind tintuite la sol. Aici putem adauga si versiunea navalizata ca fiind o investitie buna.
6)Gepard: nu pot sa spun prea multe despre acest sistem el neavand o legatura prea marea cu politrucii nostri, sistemul fiind donat de Germania…pot spune ca a fost o decizie inteleapta ca l-au acceptat :))
Si cam asta ar fi lista deciziilor decente luate de “inteleptii” care ne conduc Iar acum urmeaza lunga lista a deciziile proaste:
1)MiG-29 Sniper: oprirea modernizarii flotei de MiG-29 este cea mai mare greseala a autoritatiilor pana in momentul de fata… Daca am fi facut modernizarea flotilei actuale, si daca am mai fi cumparat si cateva avioane de la Republica Moldova, am fi avut vreo 3 escadrile care ar fi putut apara si azi cerul patriei, iar noi nu am mai fi fost nevoiti sa cumparam F-16 la mana a III-a (revenim si la asta)
MIG-29 SNIPER
SI CE AR FI PUTUT FI SNIPER
2)Fregatele: cele doua fregate fara arme cumparate de la britanici pe 110 milioane de lire, pe langa faptul ca au costat de trei ori mai mult decat ar fi trebuit, nici macar nu au capacitatea de lupta. Acesti bani puteau fi folositi in alte feluri, ca de exemplu:
A: cumpararea a 3-4 fregate asemanatoare de la britanici, dar modernizate si apte de lupta
B: terminarea celor doua corvete Tetal II de la Mangalia si reoperationalizarea altor doua Tetal I + modernizare
C: modernizarea corvetelor din clasa Tarantul + modernizare Marasesti
D: modernizare Delfin
Si bineinteles lista poate continua…dar as vrea sa va ganditi cum ar fi aratat Flota Romaniei cu 5 fregate sau o fregata si inca 8 fregate usoare.
3)TR-2000: o alta greseala colosala a fost oprirea proiectului TR-2000…Acest tanc ar fi fost o varianta mai ieftina a Leopard 2 care ne-ar fi ajutat tara atat pe plan financiar (exporturi masive) cat si pe plan militar. Cum ar fi aratat Romania cu 5 batalioane echipate cu TR-2000 si cu cateva sute de TR-85M1/2 in linia a doua (rezerva)?
4)IAR-95: desi unii puteti sa considerati proiectul IAR-95 exagerat, dupa revolutie aveam acces la tehnologia necesara pentru a produce un astfel de avion. Acum Romania ar fi avut o platforma solida pe care sa o foloseasca cel putin 30-40 de ani.
5)F-16: nu prea mai am ce sa zic in legatura cu acest subiect…tot ce se putea zice a fost zis: bani multi, avioane putine si vechi.
6)MiG-23: desi MiG-23 s-a dovedit destul de slab in luptele aeriene, in Siria isi face treaba ca avion de atac la sol, iar daca ar fi fost modernizat sunt sigur ca si-ar fi facut treaba si in Romania… 36 MiG-29 Sniper si 30 MiG-23 modernizat…cred ca am fi stat destul de bine…
7)Delfinul: daca nu s-ar fi renuntat la Delfin, acum am fi avut o unealta cu care sa amenintam cat de cat orice flota inamica si cu suport dela la suprafata, suport prezentat mai sus, Flota Romana ar fi fost o forta in Marea Neagra
8)AH-1 Dracula: un proiect esuat din incompetenta politrucilor care ne guverneaza….am fi putut avea 96 de elicoptere de atac….am fi putut avea tehnologie…
9)IAR-93: acest avion a fost scos din uz datorita prostiei. Nemodernizat ar fi putut fi folosit ca sprijin pentru tancuri asemenea A-10 american, iar daca ar fi fost remotorizat, cu avionica noua si un nou sistem de armament acest avion ar fi putut mentine industria aeronautica romaneasca vie si pe langa asta ar fi fost si un avion perfect pentru Romania: ieftin si in numar mare…am pierdut 80 de avioane din incompetent.
10)Mowag Piranha: una dintre cele mai recente prostii ale maretilor nostrii lideri care au ales o cutie pe roti in loc sa mearga pe un produs local precum Saur I sau Saur II. Sa nu mai spunem ca daca am fi cumparat produsul autohton am fi finantat si proiectul TBT 8X8.
11)T-55: eu unul nu pot sa inteleg de ce au ales sa pastreze T-55-urile si sa caseze tancurile TR-85. Daca nu le-am fi casat aveam 600 de tancuri gata sa fie modernizate la standardul M1/2
12)ATROM: aici pur si simplu nu am ce sa spun…Nu au continuat pentru ca nu au vrut!
13)ROT-urile: am renuntat la ROT-uri pentru ca am fost prosti, nu pentru ca erau niste sisteme vechi. Aceleasi sisteme la care noi am renuntat sunt folosite cu succes in Siria
14)ARO: o alta prostie de proportii epice a fost privatizarea ARO…Cu ce ar fi fost un ARO inferior unui URO VATMAC sau unui HMMWV?
*HAWK: eu unul sunt indecis. A fost o decizie proasta pentru ca a fost sh, dar cred ca este una buna pentru ca va fi modernizat la standardul XXI, dar cu toate acestea tot SA-2 ne “pazeste”.
Acum, sa vedem cum ar fi aratat Romania daca s-ar fi luat decizile corecte:
Fortele Aeriene:
-36 MiG-29 Sniper; 30 MiG-23, sau (depinzand unde s-ar fi investit banii) in jur de 24-36 IAR-95
-in jur de 60 IAR-93 modernizat (presupunand ca am mai scos din uz cateva avioane)
-96 elicoptere de atac AH-1 Dracula
-Lancer-urile pe care le avem in present(24-36)
Fortele Terestre:
–5 batalioane de TR-2000 cu cel putin inca atatea de MLI-84M1
-600 TR-85M1/2 linia a doua
-in jur de 100 LAROM
-cel putin doua batalioane dotate cu ATROM
-cel putin un batalion de ROT
-o armata echipata cu Saur II si cu noul TBT
Fortele Navale:
-submarin operational
-flotila de IAR-330 Puma Naval terminata
-1 fregata Marasesti modernizata+8 fregate usoare Tetal I/II modernizate+Tarantule modernizate sau 1 Fregata Marasesti+3/4 Fregate tip Regele Ferdinand+4 Tetal + Tarantule…voi alegeti
Am fi putut avea toate astea fara ca macar conducatorii nostrii sa se chinuie… Ar fi furat la fel de mult, dar macar s-ar fi gandit ca nu se vor putea imbogati in continuare daca tara aceasta nu se poate proteja de inamici. Iarasi suntem in situatia interbelica, cand contractele de armament erau date pe ochi frumosi si pe interese personale! Cat despre aliati…Aceeasi pe care i-am avut si atunci si stim cat de mult ne-au ajutat.
Vioniribu
* revista presei …… 🙂
http://adevarul.ro/economie/stiri-economice/romarm-romaero-1_5237283ac7b855ff568da1c0/index.html
http://adevarul.ro/economie/stiri-economice/remus-borza-contracte-hidroelectrica-baroni-servicii-1_5237128cc7b855ff568d3291/index.html\
Sunt si eu curios daca ne spune cineva de unde am avea noi atatia bani sa tinem o asa armata. Ca asa pe hartie toti suntem buni sa scriem, dar sunt si eu curios daca cineva a pus problema de unde avem bani sa mentinem atata echipament? Orice in tara asta isi doreste o armata puternica, in caz de nevoie, dar cand vine vorba sa iei bani din alta parte ca sa bagi in armata tot poporu tipa. Asta e adevarul, toti vrem armata dar nimeni nu vrea sa stranga cureaua pentru a o mentine!
@Robert Ionut
Primii care taceti malc sunteti voi acolo in Armata!
Nu se aude un sunet de dotare sau altceva…
Si voi ar trebui sa fiti direct interesati, ca e obiectul muncii voastre!
E o liniste ireala!!!
Sunteti multumiti ca va intra salariile.
Si ca va apara americanii.
Mai nou va vor apara din Asia, cacam pleaca din Europa si cacam se muta focusul in Asia…si cacam s-au cancelat bazele in Bulgaria si Romania din motive de restrictii bugetare…
http://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/sua-au-abandonat-planurile-de-a-construi-baze-militare-in-bulgaria-si-romania-93653/
asta asa e. armata romana in majoritate e plina de incompetenti si nulitati,de cocalari si stupizi, care sunt acolo bagati pe spagi si pile,care habar nu eu ce este aia meseria armelor si pasiunea pt ea si tehnica militare. sunt pusi acolo numai ca e potolu,toalele gratis plus lovele sigure iar gagii se complac in mediocritate .nu au interes sa faca valuri ca sa schimbe ceva, ca poate sunt ejectati din sistem si i-si pierd locul caldut si sigur,…bine ca nu-s prea multe (lovelele) ca multi din armata si asa nu le merita. este arhicunoscuta coruptia si hotia endemica din armata romana si mapn. da corect sunt si profesionisti care sunt adeverati militari si tot respectul pt ei dar din pacate sunt putini. pt ca daca erau majoritari adevaratii profesionisti de calitate din armata, poate altfel era astazi situatia dotarii armatei romane.in fine sunt multe de zis si sunt multi chiar din armata care stiu mai multe decat mine un observator din exterior, faza este daca ei pot vorbi …sper sa nu-mi taiati comentariul…
Bai inteligentule banii pentru MApN si achizitii militare, cel putin o parte din ei trebuie ca s avina din offset, si investitii economice indirecte in economie. Voi va furati singuri la MApN caciula renuntand la offset si luand cu banii jos F 16 din 1900+ de prin tomana.
exista solutii: de exemplu vindem hornetii aia ca mananca o gramada de bani 🙂 🙂 🙂 acum serios, chiar crezi ca nu se gaseau bani? anul trecut am fi putut exporta armament de 2 miliarde de euro, acum gandeste-te daca am fi avut TR-2000, iti spun ca si polonezii si spaniolii l-ar fi ales, fiind low-cost, sa zicem 600 de tancuri la vreo 3 milioane bucata+mentenanta+armament rezulta pe putin inca 2 miliarde la bugetul armatei..acum daca am fi exportat IAR-95, presupunand ca ar fi fost egal cu JF-17/FC-1 care costa 20 de milioane de dolari(hai la noi sa spunem 25 ca avem mana de lucru mai scumpa etc) iar block 2 are 90% din capacitatea de lupta al lui F-16 block 50…crezi ca nu am fi putut exporta in danemarka de exemplu, sau daca am fi mers pe mig, crezi ca nu am fi putut exporta versiunea de modernizare in slovacia sau bulgaria? si pun pariu AH-1 Dracula s-ar fi vandut ca painea calda in europa de est..acum fortele navale…eu unul cred ca este posibila crearea unui Tetal III, si daca banii ar fi fost impartiti cum drebuie se gasea finantare…iar acum, crezi ca un tetal III la standardele NATO nu s-ar fi vandut in Asia de Sud-Est daca ar fi fost ieftin?…si uite cum ti-am aratat cum mentinem armata doar din exporturi, si pentru fiecare categorie de forte in parte…sincer cred ca doar din exportul de tancuri mentineam toata armata+noi achizitii
Robert Ionut, in decembrie am prezentat un plan de achizitii pe 4 ani, cu categorii de tehnica si estimari de pret, bugetul variind intre 130 mil.euor si 300 mil. euro pe an, bani putini pe care MAPN ar trebui sa fie capabil sa-i ceara si sa-i gestioneze:
http://www.rumaniamilitary.ro/editorial-minima-alocare-de-buget-din-partea-mapn-pentru-supravietuirea-industriei-de-aparare
Apoi am prezentat si un exemplu simplificat de achizitie cu offset pt. 50+ de avioane F-35 (ca tot aveti vise umede cu el la MAPN), bazat pe simularea facuta de canadieni, ca sa vada toata lumea cum se intorc banii din offset si cam cum pot ajuta in continuare la finantarea doatrii armatei si plata ratelor pentru ce s-a achizitionat deja:
http://www.rumaniamilitary.ro/pe-unii-ii-poti-prosti-intotdeauna-cateodata-ii-poti-prosti-pe-toti-dar-nu-poti-sa-prostesti-tot-timpul-pe-toata-lumea
Mai sunt si astea:
http://www.rumaniamilitary.ro/ansamblul-masurilor-de-redresare-a-industriei-de-aparare
http://www.rumaniamilitary.ro/editorial-solutii-simple-pentru-bani-la-buget
In momentul in care MAPN ia decizii de achizitie prin care-si torpileaza nu doar propriul buget pe urmatorii 3-4 ani dar baga in faliment si industria noastra militara, care nu beneficiaza de nici un transfer de tehnologie sau privatizare cu o firma straina, cine dracu mai vrea sa stranga cureaua!
MAPN cumpara cate 10-20 de bucati din exterior, categorii pestrite de tehnica de lupta!
Ia intreaba-i pe cei de la logistica de ce au cumparat cateva zeci de vehicule 4×4 Panhard, cand MAPN avea in dotare Humvee si Vamtac, iar necesarul de inlocuire al ARO este de 2500-3000 de bucati! Culmea, cei de la logistica, care ar trebui sa se ingrijeasca de uniformizarea parcului si de simplificarea lantului de aprovizionare, ei sunt destepti si mai cumpara in serie mica un al treilea tip de vehicul 4×4! As intelege daca ar cumpara 4×4 de la un producator pregatit sa fabrice la noi cateva sute de astfel de vehicule!
Sau poate vrei sa intrebi de ce s-au luat din import radare Thales pentru Puma Naval cand noi aveam deja o versiune autohtona pt. care lucrase inclusiv ACCTM, culmea, de la MAPN?! Sau ala n-a corespuns?
La ce sa stranga prostii cureaua cand MAPN face achizitii haotic, la disperare, in loturi mici, de tipuri diferite, de import? Pai asta e calea sa luati cat mai scump fiecare echipament si sa platiti comisioane maxime pe urma ca sa le mentineti in serviciu!
@ Robert. Bai frate tu chiar ai un IQ de maimuta?! Nu ai darul citirii, tinerea de minte este o povara prea grea pt tine, ma refer la o memorie de macar 3-4 zile, acolo un amarat G de RAM 🙂 ?! Sau poate ne iei la misto?!
Acum o saptamana am scris eu personal doua articole in care explicam pe intelesul tuturor, adica si al tau, ce usor poti face bani la buget, cu miliardele de euro, dar ori matale esti mult sub media nationala ca inteligenta, ori pur si simplu esti un strumf provocator. In oricare dintre variante, inca un comentariu pe acelasi tipar si esti in spam for ever, pana la sfarsitul zilelor si al lumii, pana cand zombi vor navali peste noi! Capisci?!
te rog in mod oficial sa iti ceri iertare de la maimute! de ce le jignesti???
pana acuma credeam ca esti naiv.. dar acuma imi dau seama ca esti fraier! cum sa faca rost de bani??? simplu sa opreasca traficul de tigarii de la frontiera cu ucraina moldova si serbia.. ai avea banii de armata si ai asfalta toata romania. vrei sistem de sanatate si de invatamant modern?Stopezi evaziunea fiscala si frauda.
daca nu s-ar fi furat in nestire aveam bani suficienti pentru armata,medicina,educatie.
cu ce ar fi fost aro inferior unui uro vamtac sau humvee???
pai nu stiu cu ce sa incep..
dar ,hai sa ne intoarcem in timp cu nu ne vindem tara
ptr 96 elicoptere atac ,aveai nevoie de vreo 200 piloti plus vreo 200 operatori de arme ,numai ptr operarea directa a platformelor
cred ca s-ar fi dus spre 500 sau mai mult necesarul
cati piloti ptr avioane?
cati operatori ptr tancuri???
cred ca unii retraim visele erotice ale lui ceausescu,chavez ,samd
Unii dintre noi sunt baieti destepti si stiu sa calculeze, altii stiu doar sa faca misto, pt ca la noi mistoul este sport national, la egalitate cu spartul semintelor de floare.
Ma refer of course la misto nu la ironia fina.
au fost mai multe incercari de a raspunde ..,unde mi-a aparut eroare wordpress
in fine,..nici nu ma ascund sa raspund ,nici nu-mi arog vreo stiinta aparte
nici ,facand articole partinitoare, induc , formez pareri
sa vorbim simplist si la obiect
un avion de transport ptr incursiune poate fi acompaniat de avioane ce pot folosi bruiaj activ ,ceea ce face sa nu aiba nevoie de suprematie(chestie discutata anterior)
elicopterele de atac ,in momentul operarii lor (ptr functia de vanatoare blindate,suport ptr blindatele tale)au nevoie de suprematie aeriana
altfel daca o coloana blindata poate fi facuta zob in 10 min de 4 elicoptere antitanc ,zece elicoptere pot fi date jos de o celula de su 27 in 2 minute
si de la distanta
asa ,ca eu zic ,ca unul sa ia mai usor aprecierile si lectiile ce mi le poate da
cum ,la fel de improbabil rezulta capacitatea de a invalui un grup de leo 2 cu tr 85 m1
sau flanca,sau etc ,cum vrei sa-i spui
sau la fel ,diferenta intre strategie si tactica
unde la strategie ,conteaza diversitatea platformelor si componenta unitatilor aflate la dispozitia comandantului
si la tactica conteaza calitatile materialului pus la dispozitie si calitatile personalului comandat
in aceeasi ordine de idei strategic poate sa rezulte mai avantajos sa ai 100 de tr 85 m1 decat 50 de leopard 2 si tactic rezulta invers
la fel ,nu accept corectii cand afirm ca un aro nu poate fi egal cu cu 2 masini ce au din start 3 diferentiale blocabile, fara a mentiona ca balamalele de la usi erau subdimensionate(fiindca vorbim de calitati de proiectare generala vehicul nu detalii)
dar ,va rog ,incepem cu nu ne vindem tara si terminam fabricand ptr export tr 2000 ,cand vedem ca politic nu avem influenta ptr a vinde platforme dedicate(cum nici suedia nu are ptr a vinde gripen cum trebuie)
cand cumperi de pe raft platesti in momentul achizitiei(producatorul,integratorul) si riscul e total al tau ,nu e ca in cazul client,furnizor ..si da operatorii de aeronave in roaf sunt bugetari
si am avut prieteni ,cunoscuti de familie ,ofiteri,subofiteri ,maistri militari ..,asa ca nu vreau sa mi se dea lectii de patriotism sau asemenea
una e o gandire echilibrata , alta e partinirea camuflata
Da balamalele. Alea da. 🙂 haide bre nu inchizi o fabrica ca masina are balamale prea mici. Asa nu mai aparea Apple sau Microsoft ca avea blue screen. O dacie logan de anu asta nu mai are aceleași componente ca anu trecut. Se schimba mecanisme in interior, furnizori etc. Se reproiectează. Da eu zic sa nu mai respiram ca ne-am inecat o data cand am baut apa. hai sa nu fima sa dramatici. Ce impiedica timpitul ala de director al fabricii sa reproiecteze, sa ia studentii cei mai buni ai facultatilor sa ii aduca in echipe si cu cei mai buni tehniciei sa faca un nou produs. Ca bani pentru banca religiilor bancorex , caritas erau. haide ca nu tine.
inchizi o fabrica cand nu vinzi
cand nu ai dealeri ptr a intra pe alte piete
cand nu ai un produs pe placul pietei
cand nu ai manageri capabili sa identifice nisa de potentiali cumparatori si sa li se adreseze lor
si cand produsul tau valoreaza cu un motor decent de import peste 10000 eur si e facut cu tabla indoita la abkant cand ptr ambutisare unii folossc prese de n mii tone forta
aro …era in practica un sasiu foarte reusit ,ptr vremea lui ,cu o suspensie buuna (conceptual) ptr vremea lui si componente(de dacia) adaptate ptr el
componente ce erau slabe ptr dacia ,dar ptr o masina de teren cu o masa de 2 ori mai mare??? si motor ??
dar ,daca citeai mai atent ,criticam afirmatia cum ….,ca aro ar fi egal cu humvee sau vamtac, sau nu e mai prejos
nici un mercedes g nu e egal cu masinile astea ,care sunt alta clasa si au alta origine ca si conceptie
suunt masini cu suspensii independente pe toate rotile ,cu 3 diferentiale blocabile etc, deci
chestia cu balamalele era un fel de metafora
ptr armata seria dragon ,oricum ar fi avut placi de caroserie drepte si balamale atasate(ext daca nu ma insel),dar nu tii o fabrica cat era aro in picioare ,vanzand 100 vehicule armatei
apropo ,de cati ani era seria aro 244 in fabricatie ,ca sa vorbim de defecte initiale de fabricatie??
seriile de la aro ,dacia,roman din ultimii ani erau mai proaste calitativ decat anterioare ptr ca se facea economie in procesele tehnologice(ca sa fie viabil un anumit proces tehnologic trebuie sa ai un anumit nr de componente in fabricatie continua ,ptr ca un cuptor industrial nu e cuptorul meu sa-l pornesc si sa-l opresc cand vreau ,la fel tratamentele chimice etc)
aveti perfecta dreptate !
In SUA fiecare Apache are in medie in spate 70-100 militari (de la piloti si pana la aia de la intendenta), deci pt. sustinerea a 96 de AH-1RO cred ca ar fi fost mai degraba nevoie de 6-7000 de militari. Yeah..keep dreaming.
No offense, dar matale iarasi bati campiile patriei ca sa ne demostrezi ce handicapati suntem…
Nu stiu cum o freaca americanii cu personalul, dar nu-mi spune ca fiecare din cele 15 SOCATuri care mai ‘este’ zburatabilistice are in spate 100 de miitari, adica vreo 1500 numai pt alea, ca nu te crez…
Ca sa nu mai vorbim ca mai avem nu stiu exact cate Puma L, teoretic inca vreo 30?
Inca 3000? Cat se facura, 4500 numai pt elicoptere?
Dar MiGuri, Spartane, Herculesuri, scoala Bobocu, baze aeriene, radare, AA, aia unde mai intre pana la vreo 9000?
Dupa aia, nu spune nimeni sa fi facut fix 96 Cobre. Sa zicem ca faceau 48 din care acu sa mai avem operationale 24-36?
2-3 escadrile de Cobre stricau?
Normal ca stricau: una ca erau facute in Romania, adica scumpe si proaste, si a doua ca asa am economisit banii de contribuabil ai lui Stelian.
Care sa vezi ghidusie!!!!
Cica se povesteste ca banii aia oricum s-au futut pe te miri ce.
Lasa ca si-a facut d’alde Nastase case si ferma cu oualele lui celebre, Nuti si-a mai luat posete. D’astea…
Era pe cand era nu s-a zarit, azi o vedem si nu e…Turcia era foarte interesata sa cumpere AH-1 Dracula, am fi salvat IAR si o buna bucata din industrie, Turbomecanica ar fi costruit si astazi motoare performante, nu ar fi fost demolata, iar pt 1,5 miliarde de DOLARI am fi fost cu adevarat credibili. Numarul de oameni din spatele unui elicopter de atac nu stiu care este, dar stiu foarte bine cate masini si oameni tre sa ai pentru un singur tanc operational, iar daca le comparam elicopterul iese intr-un mare avantaj.
Un singur AH-1 poate transporta pana la 16 rachete AT, dar sa zicem ca ii pui doar 8 si distruge doar patru tancuri. Apai sa faci zob un pluton de tancuri nu este de ici de colo, iar fara elicoptere tre sa ai artilerie sau tancuri proprii, tre sa ai infanterie, etc.
In cazul elicopterelor nu mai conteaza cat de smecher este tancul din fata ta, ori T-72, ori T-90 MS tot in aer sare si astfel mai estompezi din discrepanta dintre dotarea ta sau numarul mai mic, si ianmicul superior tehnic si numeric.
AH-1 Dracula este cea mai mare ratare de dupa revolutie in domeniul industrie si dotarii… Alaturi poate de renuntarea la construirea de rachete aer-aer ghidate.
sigur, aceleasi povesti nemuritoare cum era sa se imbogateasca Romania din vanzarea de armament, doar ca nu o lasa diversi. Uite ca turcii au contribuit si ei la conspiratie si au ales in loc de Cobra elicoptere A-129. Si cand vine omul cu cifre tot o dati la intors, daca scrie in articol 96, calculam pt. 96. 48 de Cobre era alta Marie, cu alta palarie, nu vine nimeni sa deschida linie de fabricatie pt. 50 de aeronave. RoAF are aprox 10.000 oameni si aprox 150 de aeronave deci in mare revin 66 oameni la o aeronava. Nu vad cu ce e asa departe de media de 70-100 oameni pe care o au americanii – nu zic, poate aia au schema de personal mai incarcata sau poate ca e din cauza ca am luat cifrele astea de la trupele trimise in afara tarii. Romania are nevoie de o platforma dedicata antitanc/CAS doar ca nu 100 exp. ca nu suntem in razb cu nimeni ci mai degraba 24-36 buc. fie Cobre, fie A-129 sau poate chiar cu aripa fixa, daca ar fi fost „industria” asta macar un sfert din cat o laudati ar fi putut moderniza Su-25, o platforma extrem de ieftina si cu potential.
@ Stelian! Planurile MApN era de 96 de aparate in conditile in care se avea in vedere reducerea de personal, datorata reformei. Sunt convins ca stiau despre ce vorbesc in aceea perioada si puteau sa le asigure operationalizarea.
Referitor la „industria” pe crezi tu ca o laudam, in realitate ii plangem decesul, dar asa cum era ea, in „89 era peste ce aveau polonezi si turcii. Se produceau rachete aer-aer ghidate IR si radar, rachete aer-sol ghidate, doua tipuri de avione de lupta, radare cu raza medie mobile, nave militare, artilerie, transportoare foarte bune, folosite in URSS si RDG, armamaent pentru Flota, munitie, etc.
Dupa „89 trebuia doar restructurata si focusata pe anumite domenii nu distrsa cu totul. Industria aia dadea de mancare la zeci de mii de familii si exporta tehnica de lupta de un miliard de dolari pe an, Romania fiind pe locul 5 in lume. Unde este acum?!
Unde este acum dotarea armatei?! Arata-mi tu mie o tara de marimea Romaniei in care industria de aparare este in halul in care a ajuns a noastra… Nici o tara serioasa nu-si distruge cu buna stiinta o astfel de comoara nationala.
De ce contractul cu Irakul pentru 400 de transportoare SAUR 1 a fost blocat de catre politic?! Si apoi ne plangem ca industria noastra nu poate sa produca nimic?! Pai nu este lasata… Se doreste falimentarea ei, distrugerea capacitatii militare a Romaniei, pt ca orice om cu 12 calse stie foarte bine ca nu poti avea o armata bine pregatita si dotata fara o industrie nationala in spate. SAUR 2 nu este cu absolut nimic mai prejos decat Piranha, de ce nu-l baga nimeni in seama?!
Restul e …can-can!
@Stelian Spui ca RoAF are 10 000 de oameni si i ai impartit la 150 de aeronave ?!Nu cumva cand spui RoAF inseamna fortele aeriene care in fapt nu inseamna nu numai aeronave ?! Mai sunt si cei de la rachete AAA , controlul spatiului aerian si alte . Acu Ceva ani pana si Parasutistii apartineau de aviatie! Ia vezi te rog can au fost ai nostrii in Bulgaria la exerciutiu ala la cate MIG uri au avut si atatia oameni cat zici dta ca ar fi pe aeronava ?! Sanatate si cer senin.
@caporal musat: am vorbit de o cifra grosso-modo. Grosul personalului RoAF e alocat la aeronave. Si o aeronava nu inseamna doar piloti si mecanici, inseamna TOT personalul angajat in deservirea bazei respective, inclusiv apararea bazei, bucatarii, o fractiune din SMFA care se ocupa de acele aeronave, samd. De aceea americanii au introdus modul ala de calcul care aparent salta costurile unei aeronave foarte mult dar care de fapt nu face altceva decat sa ofere o imagine mai realista asupra costurilor. Pt. 10 elicoptere n-ai doar 15-20 echipaje si mecanicii aferenti, ai o baza care trebuie intretinuta, reparata, ai lantul de aprovizionare cu piese de schimb, ai apararea bazei, inclusiv A-A, ai angajatii civili, contabili, medici, oameni in plus la controlul spatiului aerian, etc. E ca la proiectarea unui avion: daca de exemplu scoti pilotul din carlinga dispar o gramada de chestii: scaun de catapultare, instalatie de oxigen si climatizare, plansa de bord, cupola in primul rand dar in al doilea rand suportii pt. scaun catapultare/plansa de bord, ferurile de prindere a cupolei, in al treilea rand din cauza ca dispar toate astea poti sa usurezi toata zona respectiva ceea ce miscsoreaza masa totala a aparatului, asta inseamna ca ai incarcari mai mici pe structura care la randul ei e mai usoara, poti face un tren de aterizare mai mic care e si el mai usor, etc. Invers se intampla cand adaugi ceva in sistem. E un efect in cascada. Multa lume se mira de ce s-au pus sistemele OBOGS pe aeronave cand au dat atata bataie de cap. Pai pt. ca scapi de un intreg lant de masinarii si personal din sistem: butelii de oxigen la bord, utilitara cu oxigen, tipii special instruiti care se ocupa de oxigen, aia care le fac statele de plata la toti astia, samd. Cati au fost in Bulgaria nu da o cifra exacta pt. ca a fost o plecare de scurta durata la doi pasi de casa. S-a plecat cu minimul necesar ca sa functioneze avioanele alea cateva saptamani.
Un batalion de atac recunoastere al US Army consista din aproximative 800 de oameni si 24 de aparate de zbor (Apache). Asta inseamna cam 33 de indivizi per aparat de zbor. Daca mai adaugam cei aproximativ 1000 de insi ai unui batalion de suport de aviatie pe care ii are fiecare brigada de aviatie si ii impartim la 86 de aparate de zbor cat are o brigada „heavy” ne mai alegem cu inca 11 insi, care in general se ocupa de AIMD – aircarft intermediate maintenance department. Daca se mai adauga si cei care se ocupa cu mentenanta si sustinearea la nivel de depou care de obicei se face pe la 500 de ore de zbor cu ajutorul celor de la AIMD hai sa zicem ca mai adaugi inca 20 de inci. Deci in concluzie ai sub 100 de insi suportand un aparat de zbor. O unitate USMC HMLA
(Marine Light Attack Helicopter Squadron) consistand din 24
AH-1W/AH-1Z si 4 UH-1Y are cam acelasi numar de personal,
numai ca AIMD al escadronului de suport are sectii speciale
anti-coroziune care se ocupa cu remedierea problemelor
aparute la expunerea sarii a aparatelor embarcate pe nave
amfibii.
cu 200 am fost „indulgent” ,in realitate sunt ,cred 3 echipaje pe platforma
ajungem cu 96 elicoptere de atac la stafful actual al roaf,platim o multiime de bugetari „de lux” si destabilizam regiunea ,ptr ca oponentii vor contrabalansa o arma de acest tip prin pozitionarea mijloacelor de a le combate aproape de zonele lor de posibila actiune,ptr a mentine un nivel de raspuns adecvat ca si timp de reactie etc
dar ,sa fim seriosi ,cred ca sunt altele mai importante decat strategiile noastre de world of empire
Elicopterele de atac ne-ar fi permis sa acoperim tocmai suprematia in tancuri a unor vecini de-ai nostri…Poate nu ar fi fost 96, ci doar 48, dar am fi avut astazi o forta de descurajare AT foarte credibila si foarte ub-gradabila, basca ditamai industria aerospatiala functionala. Nici o tara din lume nu are 3 echipaje pe un elicopter, ca tre sa fi total ciudat sa faci asta, maximum 1,5/bucata.
In alta ordine de idei logistica a 48 de elicoptere de asalt este muuuult mai usoara decat logistica a 2-3 batalioane de tancuri, elicopterul nu trebuie transportat cu trailerul pe front, este mult mai versatil decat un tanc, asa ca dotarea cu AH-1 Dracula ar fi fost o idea dea dreptul sclipitoare.
Ce scrii tu pe acolo n-are efectiv nici o logica, Romania avand dreptul la 120 de elicoptere de atac.
Iar daca tu consideri ca un pilot de elicopter este bugetar, atunci imi pierd timpul raspunzandu-ti.
Totul este perfect adevarat, singurele rezerve pe care le am sunt cele legate de Mig 29. Acolo am fi depins masiv de rusi datorita motoarelor cu resursa redusa.
Daca am fi avut aceste planuri azi am fi avut variante mai noi mai bune mai performante a produselor enumerate in articol.
Apropo de Mig 29, nu stiu daca ati vizitat de curand muzeul aviatiei romane, treaba este extrem de trista acolo, pacat.
http://www.buz.ro/excursie-foto-la-muzeul-aviatiei-romane.html
sunt cateva aspecte care denota multa mizerie …..
(am sa fiu evaziv fiindca internetul e spatiu public si implica niste probleme …)
1) cand a inceput razboiul nu prea aveam nimic , cred ca marele merit a lui Antonescu este ca la 23
august 1944 puteam consuma 7 luni fara sa producem nimic … (tun aa de 37 s-a folosit pina in anii 70)
2) in fiecare an se rispesc vreo 20 de miliarde de euro fiindca nu avem industrie auto , basca masinile
de lux nu sunt impozitate (un mare miliardar ” futalaul ” natiei are masinile de lux inmatriculate in occident …)
(lefuri de zeci de mii de euro pe luna sunt pe offshore .. …)
3) am sa analizez un pic capitolul interlopi , subiect recunosc drag mie …. 🙂
3a) firme de paza mari conduse de fosti ofiteri nu au facut decat sa bage bani in buzunarele
strainilor ca la randul lor sa fie scutiti pe filiere politice de unele taxe ! unele mai multe si mai mari …
3b) sefi in aceste firme tot fosti ofiteri cu pensii maricele care fiind adusi de comunisti de la tara
s-au dus in locurile de bastina si au racolat tarani pe care ii plateau mai subtire …
3c) ca sa fie siguri ca angajatii nu fac gura , prin magazinele interlopilor de la tara au avut grija sa isi indatoreze angajatii … la greu
4c) toate clanurile au ” sclavi ” pe la tara de unde fura animale la greu care sunt aduse fara acte prin restaurantele de la oras , bonus fete la produs si alte ” facilitati „…
(la alegeri tot prin magazinele interlopilor se hotaraste cine ce cum voteaza pe baza caietului de datorii )
5c) cam la fel este si prin constructii ! tot interlopi la mijloc sa nu zica lumea ca am ceva cu pensionarii militari !
(de fapt interlopii sunt abonati prin interpusi si la primarii sa fiu mai exact … ca nu au tras dupa
nenea ala cu akm asa de plictiseala …)
3~PS cam toti manelisti incalca legea copyright-ului , culmea neobrazarii ei incaseaza bani pe drepturi de autor !
http://www.youtube.com/watch?v=X1zBoyk3Y3I
DECI , bani ar exista pentru multe daca nu ar fi redirectionati spre luxul desantat al unor ” interlopi ” , interlopi cu grade interlopi din politica etc 🙂
Sa auzim de bine !
tunul aa de 37 s-a folosit si in 1989
si rheinmetall facut la astra brasov, si 37 rusesc
..saracu ..robert ionut..ghi mai batore..ghi mai sarace…
redeventa ..cat e redeventa?….da… halatul..cat e halatul?..++++
In cea mai mare parte sunt de acord cu variantele propuse.
1. Nu inteleg cum au reusit sa dea cu piciorul la proiectul helicopterului AT. Ar merita luati cei care au fost pe lantul de decizie si judecati pentru tradare sau macar publicata lista cu ei ca sa stim sa le dam un scuipat in ochi cand ii intalnim pe strada. Nu cred ca am fi avut 96 bucati dar 36, urmate de alte 36 ar fi mers (pentru a avea cate doua escadrile pentru fiecare divizie).
In plus, puteam face varianta navalizata pentru a opera ca helicopter antinava/antisubmarin de pe orice fregata sau corveta (Pumele Naval sunt bune dar vom avea probleme sa le folosim de pe nave mici, datorita dimensiunilor si masei, rolul lor ar fi operarea de pe fregatele mari).
Pe langa utilizarea interna am fi gasit piete de export pentru Dracula, asa cum am gasit si pentru Puma (Emirate, Pakistan, America de Sud, zona Asiei de SE).
2. Nici eu n-am inteles de ce au taiat TR-urile si au pastrat T55. Din doua una: ori au fost atat de prost facute (ca sa fie la numar), curgeau pe la toate incheieturile si au fost bucurosi sa scape ori a fost o decizie influentata din est si acceptata de nenumaratii puturosi carora le era lene sa invete sa opereze un tanc mai complicat. Eu nu uit ca pana in 1996 GRU a avut agenti de influenta in pozitii cheie ale deciziei politico militare (in principal la Cotroceni-presedinte, consilier de securitate etc) si ca in 2000-2004 o parte din acesti oameni s-au reintors in pozitii de decizie.
Daca tot era proiect furat dupa Leo 1 nimeni nu ne oprea sa reglam asta cu nemtii, cu scuze, flori etc, si sa derulam cu ei un program de modernizare, cu un puternic centru de productie/reparatii si sa vindem tancuri bune si ieftine, plus dotarea armatei.
3. Nu stiu cu MIG29. Eu ma uit la ce au facut polonezii: le-au pastrat, le-au mai modernizat dar n-au gasit o solutie pentru inlocuirea motoarelor si umbla cu saru’mana sa cumpere motoare SH de la noi si de la altii. Oricum, nu se punea problema unui contract de furnizare cu rusii. Astia au refuzat sa ne livreze echipamente mai simple, in niciun caz n-ar fi acceptat sa ne inarmeze.
4. Flota maritima. In micul lighean Marea Neagra unde poti sa cumperi rachete antinava si sa lovesti navele inamice chiar in bazele lor, ideea ar fi ca, de aceiasi bani, sa iei mai multe nave mai mici, moderne, apte sa le adaptezi unor multiple misiuni, mai usor de ascuns si de dublat cu structuri false.
O combinatie de SAAR S72 / 85 completate cu cateva divizioane de nave mici, purtatoare de rachete antinava si vanatori de submarine, plus ceva dragoare si rachete antinava pe camioane, pentru apararea costiera, dotarea cu drone de supraveghere si atac usor, cam asta ar fi reteta pentru conditiile actuale de la Marea Neagra.
5. Da, ne-ar mai trebui o brigada LAROM (echivalenta), scopul final fiind cate o brigada la fiecare divizie.
6. ROT-urile ….. daca dezvolti sistemele modulare cu care s-au dus israelienii la targul din Polonia, apte sa puna/schimbe de la 122mm, LAR, EXTRA pana la Delilah, nu are rost sa-ti bati capul cu alte combinatii.
Sunt multe de spus si chiar am putea face rost si de bani printr-o mai buna colectare si gestionare a banului public.
Punctul 4…
http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?230432-DAMEN-introduced-the-new-quot-Compact-SIGMA-quot-line-of-corvettes-during-DSEI-2013&highlight=sigma
Frumoasa nava…
„Nave”…plural…Tutti Frutti 🙂 …daca dai click pe link-ul prezentat: http://www.navyrecognition.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1238
Sper ca Eroul Bula sa-si mai intoarca privirile si spre ele (preferatele lui sunt alea israeliene), mai ales ca si-ar face mana cu ce ar putea/vrea sa puna pe ele 🙂
Le-am prezentat in articolul Programele strategice ale MApN pentru dotarea fortelor navale – optiuni
Reiau aici pasajul din articol:
„Corveta clasa Sigma
O clasa modulara, variind de la corveta si pana la fregata purtatoare de rachete
Pentru corveta:
– 1700 tone, 90x13x3,6m, viteza 28 noduri, raza 3600 Nm/18 noduri, echipaj de la 20 in sus, in functie de dotari si destinatie;
– 1x76mm Otto Melara, 2x20mm Denel Vector, 2x TETRAL (2x4Mistral), 4 Exocet, 2x3x324mm lanstorpile;
– helipad, optional hangar;
Un fel de Tetal II, mai stealth, mai cu rachete antinava, mai slab protejate antiaerian si cu capacitati antisubmarin mai reduse. Olandezii au livrat in 2006-2008 patru nave de acest tip, la un pret de cca 220 milioane $ bucata, catre Indonezia.
Mai bine remotorizezi Tetalul II, ii pui 4 lansatoare de rachete antinava si un Crotale NG, integrezi armamentele antiaeriene si obtii o nava mai puternica decat Sigma, la o treime din bani.
Ar fi o varianta sa obtinem construirea lor la Damen Galati (a mai facut nave militare) dar raportul dintre dimensiunile+costul navei si capabilitati nu o arata ca pe o solutie valoroasa.
Variantele mai mari, fregate purtatoare de rachete, 2000-2200 tone, au in plus 4 Exocet, 1 Oerlikon Millenium 35mm si 12 MICA-VL, costa cca 300 milioane $ bucata si au facut obiectul unui contract de trei nave cu Marocul, in 2008, doua fiind deja livrate.”
In Marea Neagra principalul pericol este dat de avioane si rachete anitnava si ai nevoie de o aparare antiaeriana solida, cu raza medie si scurta, ceea ce Sgma nu au. Daca iei in calcul combinatia dimensiuni-aparare AA-pret nu iese bine.
Daca le producem la Galati si le exportam e ok dar ne trebuie ceva mia mc si mai bine protejat AA.
„Daca le producem la Galati si le exportam e ok dar ne trebuie ceva mai mic si mai bine protejat AA„…pai tocmai asta sunt noile „surioare” Sigma prezentate de Damen.
http://www.rina.org.uk/article1231.html
„-As a general guide, the smaller SIGMA 6609 is characterised as a maritime security vessel with constabulary and self-defence capabilities.
-The intermediate SIGMA 7310 adds an offensive anti-surface capability,..
-…while the SIGMA 8011 introduces an enhanced air surveillance capability, a vertical launch point defence missile system, and a flight deck for a helicopter or vertical landing/takeoff unmanned air vehicle. Damen Schelde has also developed a SIGMA 8011 variant embodying the Thales Nederland I-Mast integrated modular mast concept.”
Mai adaug container modular pentru misiuni special la pupa…plus (si citez):
„Innovations
At the same time, Damen Schelde has looked to innovate in a number of areas so as to overcome some of the challenges traditionally associated with the design, build, operation and support of smaller surface combatants. For example, every effort has been made to reduce seawater systems on board. This is exemplified by the adoption of a short seawater cooling system with fresh water flushing and enclosed internal freshwater cooling system (fresh water is produced by heat recovered from the ship’s diesel engines). Fresh water tanks are also used for ballast and trimming systems”
E.B..asta-i mana cereasca! Chestiile astea sunt pur si simplu…Wolf Pack Lego Navy! Viitorul pe 3 decenii al Marinei noastre, chiar aici! Undeva intre 4-5-6 variante de nave bazate pe acelasi design (hai sa-i zic..”comonalitate”), cu misiuni diferite (OPV, „multirol”, antisubmarin, AA, antinava…) de la 600 tone la 1500, de la de la corveta la fregata usoara (bine ca nu m-a pus dracu’ sa zic „distrugator” ca iranenii aia chiauni cu al lor Jamaran), construite la noi in ograda…iti poti imagina ce putem face cu si din ele?..mai ales tu 🙂 Cine spune ca trebuie sa urmam pas cu pas ce prezinta olandezii aici ca posibile dotari? Doar ne-am nascut poeti, vorba vine… mintea la contributie si mai ales…vointa!
Acum, dintre posibilele beneficii economice si militare -sa zicem –
-Leo2/Bizonul/TR-2000 pentru „terestri”,
-F-16/Spartan/F-35 pentru „aerieni” si
-variante SIGMA pentru marinari…
Care dintre acestea vi se pare ca ar avea cele mai mari sanse de reusita in materie de „made in Romania/home grown/home built/offset”? 🙂 Mai rezista Tetalurile si La Sagrada Familia inca un deceniu?
Astept sa gasesc mai multe detalii despre fiecare proiect pentru ca pana acum n-am gasit mare lucru.
Ideea ar fi sa folosim o platforma comuna, undeva intre 800-900 tone deplasament, pana in 90 m lungime pe care sa intre, ca dotare de baza, un tun de 76mm (ideal un Oto Melara cu optiune Volcano si Strales), rachete antiaeriene cu raza medie (ideal un Barak 8 – dedicate anti Yachont), sistem antiaerian point defence, cu o combinatie de rachete cu raza scurta (RIM116/CrotaleNG/Barak1) si tunuri AA (ideal Millenium).
Cum in Marea Neagra principala amenintare o constituie avianele si rachetele antinava, mi se pare o crima sa nu pornesti de la aceasta dotare minimala cand analizezi un proiect de nava. La fel, trebuie sa dispuna de un helipad si hangar pentru a gazdui un Puma Naval.
Pornind de la acest minim se poate discuta despre variante cu dotare cu 8 rachete antinava si 2x3x324 mm torpile in varianta heavy sau 4 rachete antinava, 4 rachete antisubmarin, 2x3x324mm torpile, grenade AS pentru varianta escorta, sau 4 rachete antinava, 2x3x324 mm si grenade antisubmarin in varianta OPV dar trecerea de la o varianta la alta facandu-se prin montarea/demontarea de armamente si nu prin utilizarea unor nave diferite.
Daca seusesc sa scoata asa ceva, s-ar apropia foarte mult de ce gandeam ca ar putea oferi SAAR S85 si ar mai ramane discutia doar in privinta pretului pentru ca inca n-am vazut o estimare pentru Sigma de 800 tone iar variantele mai mari, de 1700 tone, se duc undeva la 220 milioane $.
In general un articol bun, insa nu sunt de acord cu cateva dintre concluzii.
In primul rand problema elictopterelor, sincer nu cred ca avem nevoie de asa ceva, cel putin nu fabricat la noi. Ar fi fost mai interesant sa incercam construirea de Super Puma, Cougar s.a.m.d. si neaparat necesara producerea unui elicopter usor, care sa inlocuiasca Alouette-ul si sa poate efectua misiuni similare cu elicoptere gen Kiowa/Gazelle/Lynx
Ca mijloc AT, avand in vedere faptul ca operarea elicopterelor presupune in general superioritate aeriana, as fi mers pe un IAR99/109 monoloc cu rachete antitanc (maverick, spike etc.) iar SOCAT ar fi fost in completare.
Apoi, cred ca ar fi fost mai potrivit un autotun pe senile si nu ATROM-ul si cred ca existau destule sasiuri pe care s-ar fi putut monta local o turela ca sa iasa o platforma decenta care ar fi completat LAROM-urile.
Prioritate zero as fi vazut o licenta de MANPAD f performant (e.g. Mistral) si mijloace antitanc (licenta Spike, Javelin, Carl Gustav) etc.
Mig29, Mig23 si IAR93 nu avea rost sa le tinem. La primul depindeam de motoare, iar ultimul era submotorizat iar performantele erau destul de slabe incacat din plin cu armament. Poate 23-ul ar fi justificat o modernizare insa doar ca aparat dedicat, CAS. S-a preferat 21 pentru ca era mai versatil si mai sigur in exploatare.
IAR95 este o fantezie cred si nici nu merita discutat. Singura solutie cat de cat plauzibila ar fi fost asimilarea motorului de MIG21 de la chinezi si pe baza experientei cu IAR99/109 realizarea unui avion de lupta usor cu misiune secundara antrenament avansat. Insa pentru aceasta aventura cred ca ar fi fost nevoie de un parteneriat.
TR2000 iar e o fantezie insa realizarea unui TAB modern care sa serveasca de platforma pentru mai multe sisteme (SAM, AT, aruncator 120mm, tun 105mm) este intr-adevar o proprietate. 300 de tancuri se pot cumpara iar intretinerea poate fi asimilata. Si varianta Eroului Bula cu scuzele cu nemtii ar fi mers, intr-adevar, dar cred ca nu avem bani pentru toate …
Un nou ARO se putea face aici, Delfinul ar fi fost bun, intr-adevar…
Sunt de acord cu concluziile Eroului Bula cu privire la flota.
F16 nu cred ca e cea mai proasta decizie insa ar fi fost bune unele mai noi si mai capabile…ideal insa ar fi fost Eurofigher Tranche 1 de superioritate aeriana cu mijloace limitate de atac (antinava, antiradar, antiaeroport), doar nu le folosesti la CAS, sutn prea scumpe. Rafale e o solutie riscanta iar Gripen nu s-a vrut si basta dar nu cred ca reprezenta o solutie;
Si da, cred ca si militarii au vina lor pentru ca s-a ajuns in starea asta, tac si inghit fara sa spuna nimic. Ar fi bine sa ridice vocea putin si sa vorbeasca despre inzestrare si sa nu mai faca pe desteptii pe forumuri. Pana la urma viata lor , in cazul unui conflict, depinde si de armamentul pe care il au in dotare.
..
Ce frumos suna prezentarea asta a posibilei armate romane. Ea era posibila daca….si doar daca….eram altceva dar nu romani! Sau pardon, eram romani, dar condusi de nemti, asa cum a fost odata! IAR 95 si TR 2000 trebuiau facute cu orice pret. Dar cine stie…..poate ne cuceresc nemtii si la fac si pana la urma! 🙁
Apropo de arme, dar off-topic poate faceti un articol de HAARP: ce e adevarat si ce e fals.
Am citit azi un articol care mi-a luat maul: http://adevarul.ro/international/in-lume/razboiul-climatic-poveste-adormit-copiiisau-realitate-terifianta-ii-1_523808bfc7b855ff56912c8e/index.html#
E posibil sa existe asa ceva?
A.Exista ideea ca animalele ar trebui sa aiba aceleasi drepturi ca si oamenii.Adica ar trebui lasate libere sa faca ce vor pe domeniul public pe motiv ca si ele sunt fiinte ca si oamenii .
Daca am merge pe acest argument ar trebui sa lasam pâna si virusii si bacteriile sa îsi faca de cap pe motiv ca si ele sunt fiinte.
Problema este una de responsabilitate .Pentru ca drepturile presupun si obligatii si reponsabilitati.
Ai drepturi atâta timp cat esti în stare sa respecti drepturile celorlalti.
De exemplu ai dreptul la libera exprimare atâta timp cât respecti dreptul altuia la libera exprimare,sau nu abuzezi de dreptul tau la libera exprimare hartuind sau amenintând alta persoana.
Nu numai drepturile trebuie sa fie reciproce dar si responsabilitatile trebuie sa fie reciproce.
Din motive biologice ,animalele sunt incapabile de responsabilitate reciproca.
Din acelasi motiv nebunii(oameni cu mari probleme psihice) sunt fie supravegheati ,fie dusi la ospiciu si nu lasati sa îsi faca de cap pe domeniul public.Pentru ca ei sunt incapabili de a respecta drepturile celorlalti,ei nu au drepturile pe care ceilalti le au.
Din punct de vedere biologic doar oamenii au capacitatea mentala de a întelege si respecta ce obligatii au fata de ceilalti semeni si prin urmare pot avea si drepturi .Oamenii care nu respecta drepturile celorlalti si îsi încalca obligatiile sunt înlaturati din mediul social(dusi la închisoare,sau la ospiciu în cazul nebunilor).
Daca acordam drepturi animalelor fara sa le cerem reponsabilitati ajungem la situatia urmatoare:
1.Acte facute împotriva altor persoane , ar fi considerate criminale daca sunt facute de oameni ,în schimb ar fi permise animalelor.Animalele ar avea drepturi superioare oamenilor,iar oamenii ar deveni sclavii animalelor.
2.În schimb daca am acorda drepturi si obligatii egale oamenilor si animalelor am ajunge sa ducem la închisoare toate animalele deoarece ele sunt incapabile sa înteleaga responsabilitatile ce le revin.Pâna la urma s-ar ajunge la închiderea tuturor acestor animale „libere”.
B.Tarcuri la bloc :se poate aplica în orasele cu peste 250000 locuitori.
Câinii capturati vor fi sterilizati,cipati si deparazitati.Se stabileste blocul la care vor fi dusi(preferabil de la blocul de unde au fost luati).Gardul gradinii blocului va fi înaltat la 1,5metri pentru câinii de dimensiuni mari (ca sa nu poata sari gardul) si 1 metru pentru câinii de dimensiuni
mici.Gardul nu va prezenta gauri sau rupturi prin care câinele sa poata iesi.Tarcul va avea si un numar de identificare si va fi înscris într-un registru cu adresa si numerele de crotal ale câinilor din tarc .De asemenea tarcul va avea o usa de acces închisa cu lacat(cheia ar fi la firma de îngrijire a primariei,aspa sau protectorul local).
Solutia tarcuri la bloc se poate aplica în orasele cu peste 250000 locuitori.
Daca se doreste plimbarea câinilor în afara tarcului protectorul local sau angajatii aspa/primarie vor scoate câinii la plimbare numai cu lesa sau botnita,deoarece acesti câini nu sunt dresati si devin agresivi cu oamenii care trec pe strada.
Tarcul va avea si un cotet, pentru ploaie,care va fi pus la marginea dinspre strada a gardului , nicidecum în apropierea blocului sau aproape de bloc .Tarcul va avea acoperis în 2 ape,va fi încapator si va avea atasat o platforma de 3 metri lungime si 1 metru latime din lemn sau ciment.
De asemenea mâncarea se va oferi lânga gardul exterior ,nu lânga bloc.Aceste tarcuri vor fi temporare ,pâna toti câinii vor fi adoptati si toti cei care înmultesc ilegal abandoneaza câini vor fi bagati la închisoare pe perioada cât mai lunga.
C.Sunt 175000 de oameni care iau venitul minim garantat -Legea prevede munca în folosul comunitatii.În loc sa strânga frunzele de pe strada acesti oameni ar avea grija la ei acasa de 2-3 maidanezi ,problema ar fi rezolvata.Primaria ar oferi ,pe lânga venitul minim garantat si mâncarea pentru câine sau bani pentru procurarea acestei mâncari.Asistatul social va merge o data la cateva zile sa ia punga cu mancare de la primarie sau banii necesari.El va avea obligatia sa tina cainele in casa si sa il plimbe doar cu lesa pusa sau cu botnita,deoarece acesti câini nu sunt dresati si devin agresivi cu oamenii din jur.
Banii pentru hrana câinilor ar putea veni din taxa pe proprietate(150 lei pe an pentru 40metri patrati),din fondurile europene,din donatii ,iar hrana ar putea veni de la restaurante,macelarii ,donatii persoane fizice din tara sau strainatate.
D.Solutia poloneza.Mii de oameni s-ar oferi sa adopte maidanezi daca primaria ar plati sau ar distribui hrana lor.Persoana fizica se obliga sa îl tina în casa si sa îl plimbe cu lesa,iar primaria se obliga sa îi dea hrana necesara.Eventual vor primi bani sau scutiri de taxe(exemplu taxa pe proprietate)
E.Din experienta proprie am observat 3 situatii când întâlnirea cu maidanezii este de o periculozitate mare si în care câinii devin mult mai agresivi decât în mod normal.
Aceasta implica câinii de dimensiuni mari,haitele mari si prezenta fizica a persoanelor considerate de maidanez a fi stapânul lor sau membru de haita.
1.Câinii de dimensiuni mari sunt cei mai periculosi si provoaca cele mai mari vatamari.Muscatura este mai puternica decât în cazul unui câine de mici dimensiuni.Câinele nu ataca de obicei o prada care e mai mare de peste 3 ori decât el.
Una este sa fi muscat de picior,alta e sa fi muscat de gât,fata sau cap.De asemenea câinii de mari dimensiuni au forta fizica de a pune la pamânt un copil(elev).
De aceea câinii cu dimensiuni de la sol la vârful capului( în pozitie ridicat) care depasesc 55cm înaltime ar trbui ridicati predilect de pe domeniul public si tinuti în adaposturi,dati spre adoptie sau în tarcuri la bloc.Masurarea de la sol la vârful capului este oarecum nesigura din cauza flexibilitatii gâtului.O masurare cu o mare doza de acuratete este masurarea de la sol la greaban.Câinii cu înaltimea mai mare de 40-45 cm de la sol la greaban vor fi luati de pe strada si vor fi predilect candidati pentru adaposturi.
2.Haitele de dimensiuni mari se gasesc în locurile unde primesc cea mai mare cantitate de hrana.Acestea sunt pietele agro-alimentare,unitati comerciale de mari dimensiuni gen angrouri , institutii gen spitale ,precum si în statiile ratb.Problema cu aceste unitati comerciale sau institutii este ca tin câinii la poarta si nu în interiorul obiectivelor. De asemenea sunt adevarate pepiniere de noi câini deoarece înmultirea lor este încurajata de unii proprietari sau angajati din aceste obiective.
Ele vor fi obligate sa aiba doar câini sterilizati,sa îi tina doar în interiorul obiectivului si sa aiba închise portile de acces ca sa nu dea posibilitatea câinilor sa iasa pe trotuar si sa atace trecatorii.
Hranirea câinilor chiar în statiile ratb va fi interzisa pe o distanta de 20 metri în jurul statiei.
3.Persoanele fizice care stau lânga maidanezi au o mare vina în sporirea agresivitatii câinilor ,fie prin prezenta ,fie prin comportament.Acestia au tendinta sa cheme câinii înapoi pe un ton agresiv atunci când ataca un trecator .Câinele nu întelege limbajul uman dar întelege sentimentul.De aceea va interpreta tonul agresiv al stapânului ca o instigare la atac.Alt caz este când acestia folosesc un limbaj cu ton laudabil pentru a chema câinele ,ton pe care câinele îl va interpreta tot ca o încurajare la atac.Cel mai indicat este ca stapânul neoficial al maidanezilor locali sa zica „sezi” pe un ton calm,sa ignore situatia sau sa paraseasca scena în directie opusa atacului.Acestea sunt cazuri le fericite,deoarece de foarte multe ori stapânul sau stapânii neoficiali ai maidanezilor înjura,ameninta,arunca cu obiecte,dau cu pumni sau cu bâtele în trecatorii care au fost atacati de câini pe motiv ca ar fi „oameni rai”.Acest fenomen poate fi stopat doar prin educarea si sanctionarea celor care se dedau la astfel de fapte.
F.Acordarea obligatorie a 3% din bugetul fiecarei primarii pentru rezolvarea problemei câinilor fara stapân.
H.Înregistrarea tuturor câinilor :
Toti proprietarii de câini vor fi obligati sa mearga la primarie sau un cort special amenajat pentru a-si înregistra câinii în termen de 3 luni .Cei care în termen de 3 luni nu si-au înregistrat câinii vor fi amendati lunar cu o amenda de 1000 lei pâna îsi vor înregistra câinii.
Similar cu recensamântul copiilor sau cu recensamântul echipe de inspectori vor merge din usa în usa si vor acorda amenzi celor care nu si-au înregistrat câinii.
Înregistrarea câinilor va consta în luarea actelor de identificare ale proprietarului ,poza din profil a câinelui,microcip pentru câine,un fir de par din blana câinelui (pentru o eventuala proba adn în viitor) si un eventual carnet de sanatate.
Acestia vor fi programati pentru sterilizare, iar daca nu doresc sterilizarea vor fi întrebati care sunt motivele,iar daca motivele sunt gresite(gen superstitii medicale folclorice) acestea vor fi explicate posesorului.
Daca nici în acest caz posesorul nu doreste sterilizarea,va semna o declaratie pe propria raspundere ca nu îsi va pune sau lasa câinele sa se împerecheze cu un alt câine cu scopul de a face pui.În declaratie va fi si specificata pedeapsa penala pentru înmultirea ilegala a câinilor ,speram o pedeapsa cât mai mare.
O data înregistrati toti câinii cei gasiti cu câini neînregistrati vor avea dosar penal si vor trebui sa dea explicatii de unde au luat câinele.Acest lucru va stopa practica abandonului în scopul obtinerii fara bani a unui nou câine(Omul doreste doar un câine,cateaua fata 10.Vor rezulta 9 câini nedoriti care vor fi abandonati).
I.Înmultirea câinilor se va face doar de catre firme specializate în cresterea si înmultirea câinilor în conformitate cu cerintele de piata.Câinii vor putea fi cumparati doar de la aceste firme ,iar cei care vând pui de câine ilegal vor fi arestati pentru abuz de animale si evaziune fiscala.
Interzicerea crescatoriilor de caini improvizate:
Toate site-urile de profil sunt pline de anunturi cu persoane fizice ce vand pui de “rasa.” Nu este normal ca o persoana fizica sa produca caini in ograda. Pe langa faptul ca ii vinde la negru, persoana fizica nu este o canisa autorizata deci trebuie aplicate legile existente. Starpind valul de crescatori adhoc se incurajeaza adoptiile (cand pe piata vor fi doar caini scumpi de la canise, atunci multi vor fi mai degraba dispusi sa adopte decat sa dea o groaza de bani pe un caine)
Interzicerea caniselor de a vinde caini nesterilizati (o persoana fizica nu are de ce sa aibe caine nesterilziat, fiidnca nu este autorizata sa inmulteasca caini nici chiar pe domeniul sau privat), sau daca se vand pui prea mici, canisa sa fie obligata sa trimita datele celui care a cumparat cainele, pentru a putea fi monitorizat si obligat sa isi sterilizeze animalul. Nu este acceptabil ca cineva sa cumpere un caine de rasa si apoi la randul lui sa inceapa sa produca caini: nu este autorizat sa faca asa ceva, plus face evaziune fiscala !
J.Politia animalelor va avea în atributii si urmatoarele:
-identificarea câinilor agresivi-oamenii muscati vor identifica câinele stradal care i-a muscat,iar acesta va fi ridicat si dus la adapost.Un câine care a muscat va mai musca.
-vor chestiona si sanctiona daca este cazul pe proprietarii de câini(oficiali sau neoficiali) care îsi lasa câinii sa atace trecatorii(în urma plangerilor facute de victime).
-vor verifica ca proprietarii de câini sa nu îsi lase câinii nesupravegheati pe domeniu public,sa nu aiba gardul rupt la curte sau poarta lasata deschisa(pentru a nu iesi câinele pe domeniul public,prin gardul rupt sau usa deschisa).Multi câini sunt lasati seara sa iasa afara din curti facând dificila distinctia între câinii cu stapân si cei fara stapân,ca sa nu mai vorbim de pericolul mult crescut pentru cetateni.
-supravegherea posesorilor de câini care ameninta cu moartea pe ceilalti cetateni.
K.Abandonul:
Infractorul care abandoneaza se face vinovat de urmatoarele infractiuni :
abuz contra animalelor:animalele abandonate vor avea o viata mizerabila,suferinta si moarte prematura.
furt din banii publici:statul este fortat sa cheltuiasca sume mari de bani pentru rezolvarea situatiei creata de infractorul abandonator.
omor din culpa: este vinovat de uciderea tuturor oamenilor care au fost ucisi de acesti câini abandonati
vatamare din culpa:este vinovat pentru toate traumele fizice si psihice pe care oamenii au fost nevoiti sa le suporte din cauza lui.
Din aceste motive este justificata pedeapsa maxima pentru acesti infractori si care ar trebui sa mearga de la minim 10 ani închisoare pâna la închisoare pe viata sau condamnare la moarte.
Cu o pedeapsa mare efectul psihologic este garantat având în vedere ca riscul este prea mare pentru un câstig atât de mic(a scapa de câini).
L.Pierderea câinelui: cel care a pierdut un câine este obligat sa anunte la politie ,în termen de 48 ore pierderea câinelui .Daca nu o face va putea fi acuzat de abandon.
Daca a plecat în concediu si a lasat câinele în grija altei persoane va aduce actele doveditoare ca a fost plecat(exemplu biletele de tren,hotel sau altele).Persoana care a lasat câinele nesupravegheat va fi chestionata.
M.Dreptul la legitima aparare este sacru .Orice cetatean liber are dreptul si obligatia morala sa îsi apere prin orice mijloace viata si integritatea fizica,atât a sa cât si a semenilor sai.
În conditiile de fata este practic imposibil de a dovedi ca ai fost în legitima aparare .Martorii sunt fie de negasit sau sunt chiar stapânii oficiali sau neoficiali ai câinelui care sunt în stare sa minta contra ta.De aceea cerem acceptarea înregistrarilor audio-video pentru dovedirea legitimei aparari si nevinovatiei.Aparatul mini-audio-video acceptat va fi fie cumparat de detinator,fie achizitionat de la politie(la un pret rezonabil si dimensiuni mici).Mijloacele de aparare trebuie sa fie cel putin la fel de eficiente în a stopa atacul asupra integritatii fizice .
N.Câinii agresii vor fi identificati fie prin testul de agresivitate ,fie de catre oamenii muscati de acel câine.Un câine care a muscat o data va face acest lucru de mai multe ori.Acesti câini nu vor fi lasati pe domeniul public ci vor sta în adaposturi.Ca o specificare ,nu exista câini agresivi si non-agresivi,ci câini cu diverse grade de agresivitate,la non-agresiv pâna la foarte agresiv.
O.Eutanasia este eficienta în cazul în care rata eutanasiei este mai mare decât rata înmultirii.Cea mai ieftina metoda este cu pistolul pneumatic care se foloseste în abatoare.
Conform expertilor în morala nu este imoral sa ucizi animale,imoral este sa le supui la suferinte inutile.
Motivele pentru care animalele sunt ucise sunt urmatoarele:
Prevenirea de agresiuni împotriva oamenilor-ca exemple pot fi dati soarecii pentru raspândirea de boli si alte neajunsuri ,gainile ucise pentru a stopa gripa aviara,animalele ucise pentru a salva recolta agricola .
Pentru a evita suprapopularea-animalele vânate în padure,porumbeii în Polonia sau Anglia.
Pentru cercetari stiintifice .
P.Educarea populatiei(propunere):
Educarea copiilor la ora de educatie civica,unde vor învata sa fie responsabili( si vor fi încurajati sa vorbeasca si parintilor).
-notiuni de comportament al câinilor.
-cum sa elimine comportamentul agresiv al câinelui
-notiuni de respect pentru semeni(ex sa nu îsi lase câinele sa agreseze oamenii).
-cum sa îngrijeasca si sa dreseze un câine.
Educarea adultilor: se vor da pliante tuturor proprietarilor de câini care vor contine obligatiile pe care le au fata de câini si fata de oameni,inclusiv cerinta sa nu îsi lase câinele/câinii sa agreseze alti oameni,pedeapsa pentru abandon,încurajarea raportarii la organele abilitate(politia animalelor) a indivizilor care abandoneaza câini.
campanii televizate la televiziunile de mare audienta.Acestea vor contine inclusiv clipuri pentru descurajarea abandonului.
Frumoasa pledoarie, dar inutila in Romania de azi.
Decat sa faci planuri din astea mai bine ai da exemplu hranind doi pensionari, cu pensie sub 400 Ron, sau le-ai cumpara medicamente, sau ai oferi bani pentru cresterea burselor copiilor.
Treziti-va la realitate! Eu, in Timisoara, vad batrani ponositi care abia se tin pe picioare de nemancati, care se multumesc daca le cumpara cineva o jumatate de paine, sau copii care nu au ce manca si care probabil, unii, sunt sau ar putea fi mici genii!
In scara unde stau la bloc, numarul de caini de apartament este aproape de 4 ori mai mare decat cel al copiilor!
Da-le lor atentia pe care o oferi cainilor, si poate mai avem o sansa sa salvam Tara si Natia asta! Chiar nu vede nimeni ca suntem pe marginea prapastiei! Chiar nu imi pasa ce-o mai zice Bardot (sau alti militanti de categoria asta), ca ea n-are grijile noastre si nici copiii nostri in grija!
Cred ca unii nu realizeaza cat de putini copii mai avem in Romania, si cum nici multora dintre ei nu le putem oferi o sansa adevarata in viata pentru ca apoi sa ne poata oferi si ei noua o batranete lipsita de griji!
F bine zis Marius. caintii trebuie eutanasiati ca si clasa politica actuala..
adica eu nu am siguranta garantata cand ies dincasa din cauza animalelor salbatice!
Am in scara o cretina care dadea cainilor vagabonzi de mancare si era o haita mare in fata scarii. I-am spus de mai vad cainii vagabonzi in fata scarii ii imousc pe tori si ii insir in fata usii ei! nu am mai vazut canine vagabond in zona. cu unii oameni nu se poate altfel
@adi
Multe dintre punctele tale nu ar crea decat un haos birocratic. Deci vor fi respinse din start. Alte parti sunt complet nerealiste – de exemplu la inregistrarea cainilor propui sa se puna la „dosar” si un fir de par al cainelui pentru „eventuale probe ADN in viitor”. Probe ADN? Hai domne ce naiba. Si punctul K e destul de bizar. Abandonul unui caine sa te faca vinovat de omor din culpa asa din oficiu? WTF.
nu mai faceti planuri si visati nu stiu ce arme moderne pt ca nu avem cu ce, suntem saraci, ce se poate slava domnului sa tina cat mai mult timp, in rest….cu doi pensionari la un muncitor si o groaza de bugetari nu avem cum sa alocam bani armatei, iar educatia si sistem de sanatate sunt vai de mama lor, sunt scoli la tara care nu au dotari minime, dar lasa ca facem biserici, catedrale sa ne rugam si sa facem pomeni … azi iar a venit FMI sa vedem ce mai luam si cat mai dam…
Ce păcat că dezinformarea vizând construirea de Sfinte biserici prinde aşa de uşor! Şi cei care o cred nu sunt oameni lipsiţi de instrucţie! Dar se pare că instrucţia nu poate nimic în lipsa… bunului simţ!
punem bombe la caini ca rusii si distrugem tancurile inamice… aici fiecare vorbeste despre ce il doare, unii despre tancuri, altii de caini…:))))))
IN LOC SA CUMPARAM HAWK AR FII FOAST O ALGERE MULT MAI BUNA BARAK 8
ISRAELIENE CIT DESPRE MIG 29 SI DRACULA SI MIG 29 AU FOST CELE MAI CRETINE DECIZII LUATE UITATI-VA IRANUL ESTE SUB EMBARGOU SI A REUSIT CHIAR SA-SI DEZVOLTE INDUSTRIA AERO-SPATIALA SI SA-SI CONSTRUIASCA PROPRIILE AVIOANE DE LUPTA
MERLIN, DECE SCRII CU CAPS???????
HAI MAI,SI TU MA COPIEZI….
scuze „precum rusii” ….tipul cu cateii ma amuza ………..
Acum am vazut postul tau. O fi si asta o chestie military. O sa-i spun cam asa. Daca vreo potaie crotaliata si cipata lasata de capul ei pe strada imi musca copilul cand se joaca in spatele blocului sau cand se duce la magazin sa-si ia bomboane respectiva membra a speciei canine va mai avea de trait cel mult cateva ore.In rest nu ma intereseaza gargara lansata de pseudo asociatii sau persoane crizate care tac malc atunci cand oameni sunt muscati sau mai rau de favoritii lor. N-are decat sa ma categoriseasca cine o vrea criminal sau cum o fi. Daca tin la respectivul animal sa-l ia de pe strada si sa-l tina in casa, si cand il scot afara sa o faca cu lesa si botnita (daca intradevar doresc sa fie cu adevarat civilizati) nu s-ai puna zgarda si s-i dea oase la scara blocului de sa te incolteasca javra daca te intorci mai tarziu acasa pe intuneric.
Nu poţi fi criminal când îţi aperi legitim viaţa, familia şi prorietatea! Criminali sunt cei ce au creat această confuzie pentru a ne face incapabili de recţie!
Reacţie!
@bine ca ai completat pentru ca nu-mi dadeam seama daca vorbesti despre reactie sau despre erectie :-)))))))
multumesc atat pentru laude cat si pentru critici, insa as avea de adaugat ceva…spuneti ca 96 de elicoptere sunt prea mult pentru noi…de ce „pentru noi”…ce, Romania nu are dreptul sa aspire sa fie o putere regionala? si da, probabil am fi folosit 48, si 48 le-am fi pastrat pentru zile negre..este bine sa gandesti in perspectiva unui razboi de durata, pentru ca fara 1000 de tancuri, 100 de avioane si 100 elicoptere de atac nu poti sa duci un razboi lung de 2-3 ani, mai ales daca nu sunt construite la tine in tara
Iata o varianta de plecare nu doar pentru UN avion romanesc de lupta (si nu numai) ci pentru o familie de aeronave din care nu sunt excluse nici dronele si nici avioanele civile de lux :
http://up-ship.com/blog/wp-content/uploads/2013/09/TAL-Cover3.jpg
http://up-ship.com/blog/?p=21432
Cred ca si in materie de motoare de aviatie (si nu numai) se poate pleca de la ceea ce avem pentru a crea ceva mai bun. Exista munca si costuri care trebuie acoperite, dar sunt sigur ca se pot amortiza atunci cand se gandeste si se construeste cu cap. Poate cineva sa imi spuna cate licente de sisteme turboprop detinea „TURBOMECANICA” ? De la turbopropuri se poate dezvolta intai un MTRDF fara PC apoi un MTRDF cu PC. Sunt constient ca nu este usor, dar trebuie inceput cu un concept care a mai fost folosit.
In plus la ora asta ma uit pe Digi World („Constructii si Tehnologii”) si ma minunez cum pot englezii sa puna in practica o multime de idei in materie de aeronautica atat in domeniul civil cat si militar. Ma minunez cate sisteme aeronautice au la ei functie duala atat civila cat si militara.
Cativa se plangeau pe aici ca daca RO ar avea nu stiu ce dotari militare ne-ar falimenta costurile de logistica.
Voi chiar nu puteti concepe ca exista sisteme si procese cu functie duala si ca in orice tara cu oameni destepti se gasesc destui care gandesc ca cea mai buna solutie de strategie de aparare este atunci cand exista functii si procese economice (si tehnologice) cu rol dual CIVIL SI MILITAR.
Decat sa poluati zona de comentarii cu atitudini negativiste de troli veniti cu solutii rationale si logice de pus in loc.
Am mai zis-o … Un AFV, APV, tanc sau orice vehicul trebuie sa plece de la o platforma de vehicul civil fie pe roti fie pe senile. Tractoarele (si camioanele) sunt cele mai bune platforme. Aeronavele militare si motoarele lor provin din platforme si motoare de aeronave civile. Orice nava de lupta fluviala sau maritima este in esenta o nava civila „reconstruita” pentru scopuri militare. Unele sunt „reconvertite” din start, altele – cele mai multe – nu vor fi „reconvertite” niciodata. Un sistem radar militar este mai intai de toate un sistem radar civil.
In cazul „problemei” Japoniei de a raspunde la provocarile Chinei am avansat ideea de a obliga navele civile de pescuit si transport maritim de a se dota cu anumite tipuri de radare care sa aiba nevoie de update-uri software si hardware care sa permita armatei si marinei japoneze sa supravegheze potentialele amenintari chineze prin acesti „ochi” civili. Civilii chiar nu trebuie sa stie asta.
Aceeasi „filozofie” se poate aplica in orice strategie de aparare. Simultan duce la o dezvoltare intensiva si sustinuta a economiei si comertului si la posibilitatea de a suporta costurile de logistica ale tehnicii si tehnologiei militare VIZIBILE ca fiind in dotarea unor forte armate nationale.
Ma intreb daca nu cumva slaba reactie VIZIBILA a Suediei in fata survolului provocator al Rusiei nu este cumva un mod simplu si eficient de a nu dezvalui realitatea unei dotari militare cu caracter dual in cadrul strategiei de aparare a Suediei gandite de al lor CSAT suedez.
Tehnologia „Stealth” coboara in domeniul civil fiind necesara in industria realizarii turbinelor eoliene pentru a nu interfera cu sistemele de gestionare a traficului civil.
Asta e ultima chestie in materie de procese si functii economice si tehnologice cu caracter dual.
@dorin tinculas: variantele propuse de INCAS sunt la ani lumina departare dpdv conceptual de avionul ala al americanilor de la cessna/textron. IAR-99 e un design al anilor ’70 si acolo am ramas blocati. Dar la noi in tara (si pe forum) se face apologia tehnologiei militare sovietice de anii ’60 pe care chiar si rusii o privesc ca fiind total depasita. Polonezii au avut o schimbare de mentalitate inca in anii ’80 pe care multi din Romania nu o au nici acum la 30 de ani distanta, de aia sunt unde sunt.
@stelian
Steliane, sezi relaxat 🙂
IAR99 a fost generatia si tehnologia care a fost, atat s-a putut atunci. Si a fost extraordinar de mult, mai mult decat nimic. Asta ‘nu intelege’ unii…
Nu se va mai moderniza IAR99. Si nu se va mai fabrica nimic nou acolo. Nu investeste nimeni bani sa faca un nou trainer cu tehnologie moderna la Craiova.
Politia Aeriana Romana n-are nevoie de mai mult de 4-6 bucati trainere la 12-24 fightere. Si pt asa ceva nu te apuci de fabricat, importi.
Iar celebrii deja in subconstientul colectiv mioritic ‘investitori straini’ fac deja destule trainere la ei acasa si nu au cui sa le vanda ca sa se mai apuce cineva sa mai faca unul nou la Craiova. Adica nu se va mai fabrica nimic. Happy now? Bet you are!!!
Fabricuta aia mai respira cat mai trag astia de IAR99, si oricum au prea multe. Posibil sa mai repare cateva avioane ca mai sa-i tina inca vreo 10-15 ani si sa o inchida subit.
Ce sa-si mai bata capul cu fabrica, sunt atatea posete de cumparat din banii matale de contribuabil Steliane 🙂 🙂 🙂 , ca banii aia nu raman nematrasiti, asa ca da-i dracu pe idiotii aia de la Craiova 😉
Parca ai spus sau am inteles eu gresit ca lucrezi in ‘industria’ aeronautica? Mai iegzasta asa ceva? Nu-mi spune ca acolo fabricati numai top-of-the-range cu ultima tehnologie NASA. Daca se inchide si locsorul ‘cela o sa-ti cati de lucru prin alte zari albastre 😉 Ca romanii numai chestii sovietice inapoiate tehnologic si cu mentalitate comunista veche de 30 de ani sunt in stare sa faca 😉 Si matale tot roman, nu 🙂 🙂 ?
Gsg9, anul asta MAPN avea bugetata revizia si aducerea unui IAR99 nr.719 la standard Soim, probabil in locul celui prabusit anul trecut! Si cica mai lucreaza si Turbomecanica S.A. si Aerofina S.A.?!
http://www.dpa.ro/rp/publicatii/buletine/2013/bc2013_1.pdf
Revitalizare si modernizare avion IAR 99 SOIM nr. 719 Contract multianual 1 NFPPAP 24/2/042-C / 08.11.2012 Avioane Craiova S.A. :
Pachet Suport logistic initial avion IAR 99 SOIM nr. 719
– Revitalizare si aplicare buletine service motor VIPER Contract anual 1 NFPPAP 26/2/047-C / 14.11.2012 Turbomecanica S.A. 632-41M Pachet Suport logistic initial avion IAR 99 SOIM nr. 719 – Pachet elemente consumabile pentru scaunele de Contract anual 1 NFPPAP 27/2/047-C / 14.11.2012 Aerofina S.A. catapultare care echipeaza avionul IAR 99 SOIM nr.719
Deci cate mai au ne-modernizate la standard Soim? 9? 10?
La ritm de 1 pe an rezulta 10 ani, iar dupa aia… ai scris tu 🙂
Miercurea trecuta, cand am fost la cules via lu’ al batran, 719 a zburat de cateva ori, cred ca efectua touch-and-go…si taica-meu mi-a spus ca si cu o zi inainte aceeasi rutina;..n-am observat modificari sau echipamente pe el, dar confirm ca e „live and kicking”…
Deci e deja acolo, probabil ca fac teste cu motorul Viper dupa revizie si ii mai fac ajustari.
Ar fi fost prea frumos sa-i aplice pachetul ala de crestere a performantelor… nu cred ca se mai chinuie nimeni.
Dar deja daca schimba interiorul cabinei cu varianta Soim e un pas inainte…
Cred ca s-ar putea sa am ceva dreptate cu touch-and-go…stiam ca apare cel de-al treilea buletin anual al INCAS (de 4 ori pe an, in zilele de 15…martie, iunie, septembrie si decembrie):
http://bulletin.incas.ro/volume_5__issue_32013.html
Obsercvati ca primul articol este : Daniela BARAN, Dorin LOZICI-BRINZEI, Simion TATARU, Dynamic study of the virtual prototype of the IAR-99 SOIM Aircraft, pp. 3-11;
Daca intrati in pdf-ul corespunzator veti vedea ca o parte este dedicata si simularii functionarii trenului de aterizare:
http://bulletin.incas.ro/files/baran___lozici__tataru__v5_iss_3_full.pdf
Ca o nota personala, va recomand si „Experimental analysis for aerodynamic drag of the electric locomotives”….e vorba de modele la scara 1:12 a locomotivelor electrice LE 060EA Phoenix de 5100kW si LE-MA 060 TransMontana de 6000kW ale firmei Softronic din Craiova:
http://www.softronic.ro/index1.php#distantor
http://www.youtube.com/watch?v=dBX43rGnTGY
Restul buletinelor INCAS incepand cu 2009:
http://bulletin.incas.ro/archives.html
@gsg9: am si eu 2-3 expresii cu care nu sunt de acord la viata mea pt. ca eu consider ca sunt mama bagarii de picioare la romani: „e ceva mai mult decat nimic”, „bun, rau e al nostru”, „bun, rau, macar e ceva” samd. Scuzele mediocritatii. Faptul ca romanii nu mai fac distinctia intre ce e bun si ce e slab calitativ si pun la gramada mere padurete cu mere de cel mai bun soi. Bune, rele, tot mere sunt nu? Eventual cu ton de sfada cum are ala la piata cand nu te lasa sa-ti alegi marfa: nu puneti mana domnu’ ce, nu-s tot mere? Da ma, da-mi mere stricate sau verzi ca eu is prostul de la oras care nu se pricepe. El ce-ar zice daca i-as da bani rupti?
Nu ma mai bate la cap cu ironiile privind banii mei de contribuabil ca-s munciti. Lucrez ca proiectant intr-o firma unde proiectam subansambluri pt. ind aeronautica, in mod special departamentul unde sunt eu proiectam parte din mecanismele de mecanizare a aripii (flaps, voleti de bord de atac), altii se ocupa de mecanismele lacatelor de la trapele trenului de aterizare, usi, chestii de genul. Cam asta facem, doar genul asta de lucrari, adica foarte specializat, proiectele sunt castigate prin competitie cu alte firme incepand din China sau India si terminand cu Germania sau Franta. Pt. ca asa e industria aeronautica acum, globala. Am facut ghidaje pt flapsuri atat pt. Boeing cat si pentru Airbus sau Bombardier si sunt convins ca exista expertiza necesara pt. a proiecta la noi daca ar fi cazul mecanisme pt. dispozitivele de hipersustentatia aripii de cea mai buna calitate si pt. un avion romanesc. Avion sa fie. Trenuri de aterizare nu stim sa facem. De alea se ocupa alte firme specializate. La fel de structura primara a avionului sau de carenajele din materiale compozite ca sa nu mai spun de motoare sau instalatii de bord. Ideea e ca in ziua de azi nu mai esti rentabil daca incerci sa faci cap coada un avion, decat in aviatia usoara. Uite, Boeing de exp. nici macar nu-si mai face singur fuselajele de 737 (cel mai popular avion de pasageri cu reactie) – i le face Spirit Aerosystems, o firma de care probabil nici n-au auzit multi. Acum exista integratori principali care sunt firme colosale care culeg cerintele pietei, proiecteaza aeronava in mare si elaboreaza specificatii detaliate pentru mii sau zeci de mii de subcontractori, se ocupa de integrarea finala a produsului si ii asigura marketingul, acorda licente de mentenanta, in fine, fac tot ce trebuie pt. ca produsul sa aibe o viata linistita sub „brandul” marii firme. Dar pt asta trebuie sa ai puterea lor financiara, puterea lor de lobby, etc. E pueril sa vii in ziua de azi cu avionul tau facut de o firma de care nu a auzit nimeni si sa speri sa-l vinzi. Adica…”da domnilor, frumos avion. Ce experienta are firma dvs? Cate avioane de tipul asta a vandut?
– Pai 20 de bucati.
– Ce retea de distributie de piese de schimb, mentenanta, etc aveti? Ati mai vandut avioane proiectate de dvs. in strainatate? Au avut probl in exploatare?
– Pai am vandut vreo duzina de avioane cu elice in Angola acum vreo 30 de ani
– Dar avioane cu reactie?
-Nu prea.
– Dar cine e in spatele dvs? Cine va sustine financiar, politic. Intelegeti dvs…de protectia cui de bucuram daca cumparam aceste avioane de la dvs?
– Pai a Guvernului Romaniei
– OK, o sa va mai sunam”.
Si pleaca romanasii veseli ca or sa mai fie sunati. Si nu-i mai suna nimeni. Oare de ce?
@stelian „Nu ma mai bate la cap cu ironiile privind banii mei de contribuabil ca-s munciti.” Bre, ironia nu era ca „banii” matale „de contribuabil” sunt munciti sau nu 🙂 Nu-ti contesta nimeni munca. Dar m-ai amuzat mai demult cu o afirmatie la genul „eu nu sunt dispus sa sustin o industrie de aparare care face produse mediocrii pe banii mei de contribuabil”. Fair enough! Intr-o alta realitate poate, dar fair enough! Ironia consta in faptul ca ai spus asta cu atata seninatate despre banii matale de contribuabil in…Romania (si ai mei, ca inca mai platesc impozite acolo pe diverse chestii pe care nu m-am indurat sa le vand)…
Scuza-ma, dar gandindu-ma la asta nu ma pot opri sa zambesc de fiecare data cand imi aduc aminte. Si nu, nu rad de tine, ci de tragi-comicul situatiei si al afirmatiei: in … Romania, tara hotilor de miliarde si a ingropatorilor de industrii, unde banii contribuabililor sunt terfeliti de toate tarfele pe te miri ce (de la posete la toalete de 90000EUR) sau in te miri ce conturi offshore, sa ai astfel de probleme ca-ti iroseste guvernul banii de contribuabil pe arme mediocre ale unei industrii de aparare care a produs numai produse mediocre pt o armata…submediocra acum (la ce dotare mai are si ce politruci are la comanda), ei, scuza-ma dar asta imi provoaca un zambet larg 🙂 Nu stiu ce sa zic, dar asta ar fi ultima mea grija 🙂 Pe mine personal nu m-ar deranja ca banii din ce impozite mai platesc eu pe acolo sa mearga direct la mediocrii aia ca sa mai faca niste pusti de asalt mediocre sau niste TBTuri absolut mediocre si insipide. Macar de-ar face asta. Si nu m-ar deranja pt ca stiu ca banii aia oricum sunt terfeliti de toate taraturile din politica si clientela lor. Pe principiul ca niste TBTuri mediocre sunt de preferat alternativei exprimate anterior. D’aia mi-am permis sa te mai tachinez un pic 🙂
Mai Stelian,
Noi nu vorbeam pe aici de privatizari bazate pe programe de inzestrare in industria aeronautica militara si in restul acestei industrii?! Ia uite cate exemple am dat pt. Avioane Craiova, de la modernizari de IAR-99 la solutii simple, low-cost la cheie, la co-productie sub licenta de trainere moderne!
Ei bine, la intrebarile tale ar raspunde tocmai aia mari care ar putea fi in spatele facilitatilor noastre de productie!
Cred ca pe locul trebuie ca sa pui PUMA SOCAT- IAR 330 a primit astfel o noua viata, s-au castigat contracte de modernizare.
RoAF au devenit mult mai flexibile in misiunile in care au trimis elicoptere.
24 de elicoptere de atac pur sange maxim 36 + 24 de SOCAT-uri Gunship este pentru Romania arhisuficient.
Locul 3 Larom-ul.
MLI 84M a fost bun cand a aparut, acum ar avea nevoie de niste coechipieri noi, poate CV 90? – oricum locul 4.
TR 85 M1 – proiect semiesec dupa mine ca nu avem 100 de exemplare de tancuri auxiliare moderne, totusi unde sunt MBT-urile?
Nicaieri!
TR 2000 – doar un deziderat, stadiu de proiect nimic in plus….
in locul TR 2000 daca ne specializam in modernizarea Leopard 2 aveam acces la o piata mult mai mare si stabila.
In rest dau dreptate Rumaniamilitary – MIG 29 Sniper – dupa ce ai demonstratorul demonstreaza rea intentie sau prostie! Daca aveam 18 MIG 29 Sniper polonezii le-ar fi facut la acelasi standard pe ale lor.
Ei cu motoarele noi cu implementarea noii avionici poate un radar derivat din Captor al lui Typhoon?
Da aici ar fi avut capacitate de crestere, chiar si radarul Elta El / M 2032 cu antena marinta faceau din MIG 29 un avion multirol foarte redutabil fiin in acel caz concurent direct al lui F 16 Block 40 sau chiar Block 50/52+ (exceptand capacitatea de incarcare cu armament aer-sol)
Si eu votez pt. Puma SOCAT ca fiind cea mai buna modernizare facuta de armata Ro. Chiar daca nu e un perfect elicopter AT a rezultat in schimb un perfect viabil elicopter in genul MH-60 pt.gunship si comando sau operatii speciale, capabil sa debarce de exp echipe antitanc si sa le sustina cu foc cu tunul de bord sau rachete dirijate/nedirijate. Pacat ca nu s-a putut adauga degivrajul rotorului.
Larom si ATROM la fel, proiecte reusite, pacat ca nu au fost procurate in cantitati mai mari.
MiG-21 un proiect tehnic reusit (adica din pct de vedere ingineresc) dar dpdv militar il consider un esec pt. ca nu si-a indeplinit functia de baza adica sa asigure trecerea RoAF spre generatia 4 de avioane reactive.
TR-85 esec in mod evident pt ca pt. o suma frumusica per tanc tot ce s-a obtinut a fost un tanc care este „no match” pt orice tanc modern fie el vestic sau estic. Practic s-a obtinut un tanc cu valoare militara nula.
MiG-29 da, mare esec in contul „patriotismului de grota” si al smenurilor care ne caracterizeaza.
TR-2000 sau AH-1Ro sunt la capitolul SF-uri, cifre total nerealiste si supraestimate, slava domnului ca nu s-au realizat, probabil ar fi stat si alea in carca bugetului. Pt. cei care ridica in slava proiectele alea sa se uite la ce-au patit grecii – armata inzestrata cu armament „tipla” tara in faliment. La un pas de cedare de teritorii desi au o armata supradimensionata.
Io in mintea mea proasta de civil am inteles trei lucruri domnule George:
1. trebuie curatim patura aia de politruci
2. trebuie sa pornim sa producem elicoptere in parteneriat american (cu offset)
3. daca mai mai avem energie sa facem si TR 2000 sau TR 2013 sau macar Saur-ul
am o singura intrebare: cine sau ce echipamente ne asigura apararea antiaeriana ? ca avioane multi-rol sau de vanatoare adevarate e prea putin probabil sa primim… ever !
a propos de Larom – nu prea cunosc eu subiectul, insa la ultimul Expomil cand am intrebat si eu despre programul asta mi-a explicat un ex-colonel din fortele terestre ca de fapt a fost cea mai mare greseala – pe motiv ca acum trebuie sa importam munitia ori cand e vorba de bombardat la metru patrat si e nevoie de cantitati mari nu e o idee prea buna sa devii dependent de munitie de import, mai ales ca e de tip low tech, nu e cine stie ce.
Hai ca Amraam sau Meteor nu o sa producem niciodata pe aici, dar bombe din astea pentru Larom se produceau in Romania pana sa le modernizam.
Nu LAROMUL a fost „marea greseala” ci inchiderea fabricii de pulberi compozite care putea sa fabrice combustibil pt rachetele de 160 si 122mm. Se importa atat racheta intreaga de 160 cat si motorul pt 122mm datorita faptului ca fabrica a fost inchisa.
Adica logica este un pic inversa fata de realitate.
nu mai retin exact discutia de acum 2 ani dar poate ca s-a inchis fabrica ca nu s-au mai facut rachetele in tara si s-a trecut la importuri – rachetele noastre oricum nu mai erau compatibile cu sistemul dupa modernizarea Larom.
oricum, din ce zicea tipul respectiv care era din domeniu, Larom era trecut la chestii nasoale, la mari greseli, nu la lucrurile bune care s-au facut.
nu cunosc insa subiectul personal – cred ca ar fi bine sa te interesezi pe la contactele tale din industrie despre el sa vezi ce parere au. altfel, brosurile Larom arata bine ca performante, insa problemele sunt de integrare industriala in tara care ar fi fost obligatorie la un astfel de sistem de tip cantitativ.
Pai tocmai ca m-am intersat. Colonelul ala nu stia ce vorbea.
Asta e daca romanica e condusa de toti jegosi 🙂 am fi fost ceva si noi prin estul europei sar fi uitat rusnaci mai atent la noi,nu ca si acum in bataie de joc….
Cateodata am impresia ca suntem o tara in stare de razboi permanent, gen Iran sau Corea de nord. Uitam ca suntem o tara cu 20 de milioane de locuitori, din care prezenti mai suntem vreo 17 mil. Credeti ca mie sau nouo nu ne ar place sa avem o armata cum scrie mai sus? Acum pe bune George si Marius, noi suntem o tara prea mica pentru a sustine o armata cum e prezenta in articol. Ar trebui sa avem pe putin inca odata cati soldati avem acum, si bugetul undeva la 8-10% din PIB. Stiu de articolele tale George cum pot fi cheltuiti banii, poate pot fi cheltuiti mai bine, chestia e ca nu depinde doar de noi. Si daca am avea bani de cheltuit, din pacate nu putem cumpara de capul nostru. Adica nu ne trezim si spunem azi mai facem 400 de tancuri, maine mai cumparam niste fregate, si tot asa…. Daca te uiti in intreaga Europa este un trend de a reduce fortele militare. Si cu orice armata ai vrea tu, nu putem sa facem fatza rusilor fara americani, daca am avea si noi atomica era altceva. Cum sa iti zi, hai sa facem un scenariu Sf: avem armata din articol, vin rusii peste noi, ce se intampla? Rezistam da, cateva zile. Ca sa le facem fatza rusilor, ne ar trebui cel putin 800 de Leo 2, vreo 200 de Larom, vreo 120 de F16, vreo 30 40 de sisteme AA, plus niste SS tactice. Ca sa nu mai zic de armata de 4-500000 de oameni pregatiti. Noi inafara de rusi nu avem cu cine sa ne batem. Cu Ungurii? Cu bulgarii? Cu ucrainienii? Sa fim seriosi, bulguri cu ungurii sunt putini si sunt mai praf ca noi, inafara ca au Ungurii gripen in rest? Ciuciu. Singuri care ne ar crea probleme ar fi Ucraina, dar intrebarea este, cate tancuri, avione, transportoruri de la ei mai pornesc? Trebuie sa vedem si ce vecini avem. Dar o asa armata momentan, nu si ar vede rostul!
@ Robert Ionut – daca hezbollah-ul a castigat in 2006 cu Israelul nu vad de ce Armata Romana nu ar putea fi pregatita ca s afaca fata unui conflict limitat cu Ukraina sau Rusia. Think outside the box!
Rachetele antitanc costa mai putin, manpads-urile anti-aviatie costa mai putin asa ca…?
din motive de desfasurare a frontului
de resurse
interne, cu orice armata ,te destabilizeaza intern ,schimba coonducerea etc
noi facem o chestie cu manipularea ,o punem pe aici si gata
dupa aia ies n’spe mii trolli care spun de ce armata nu se revolta impotriva regimului pe motiv de inzestrare ,altii care vor o armata de 500000 oameni si altii care spun ca sunt pe pile si degeaba acolo
poate unii nu stiu ,dar in primul rand ofiterii superiori din armata romana au un nivel mult superior celor cu studii echivalente in civil
datorita nivelului unitatilor de invatamant,datorita faptului ca se studiaza materii diferite si cu alta emfaza decat in unitatile civile
am avut prieteni ofiteri si tot respectul ptr marea majoritate a lor
acum, cu soldatii platiti ,la fel ,multi ii fac mercenari si ii critica ca se duc ptr bani in afganistan ,ca nu stiu ce ,ettc???
intrebarea mea e,..cine nu ar face la fel
noi imigrantii tot dupa bani ne-am dus
e o diferenta intre unul ce s-a dus in italia ca sa poata sa-si ia o masina calumea si varul meu ca a fost in afganistan ptr acelasi scop???
dar si e un dar mare armata e structura cea mai puternica a unei tari
armata de nici o forma nu are voie sa puna presiune pe guvern,factorul politic ales democratic ,tocmai datorita structurii inchise a acesteia ,cu servicii de informatiie proprii ,cu altele etc
sa ceri asta pe un site citit preponderent de oameni cu preocupari adiacente ,sau care activeaza direct in structurile armatei e chiar periculos si nealocului
armata nu trebuie sa fie o structura ce se supune propriilor interese si de necontrolat precum minerii in 90 ,ci o structura profesionista ce-si face datoria cu ce are si foloseste canalele cuvenite ptr a cere dotarile necesare
si noi sa dezbatem ,nu sa cerem imperativ anumite chestii ,,..de care oricum aflam doar detalii ,nu avem in nici un moment o imagine generalizata
daca ,factori de decizie citesc ,exista interes in a prelua idei(macar la nivel general)e bine,..dar sa avem pretentia ,??
tot ce e prima linie e gandit ptr confruntare directa
gen f 15 vs su 27
leo 2 vs t 80
aici e unde performantele nete conteaza si unde cu greu un aliat iti va da sa fabrici
(doar strategia si comandantii iti pot da solutii castigatoare ,cand esti in inferioritate tehnica)
dar ,noi ne rupem ca putem etc
sunt produse de linia dooi ,ce puteam face si vinde ,dar nimeni nu le da importanta ptr ca nu stralucesc
la un iar 99 ,nu e importanta nici turn rate,nici ca are comenzi prin fir, ci sa fie fiabil ,sa nu coste mult …una alta
la fel la tbt ,nu stiu ,daca conteaza ca btr-ul are 14,5 mm sau tbt-ul ar avea 25
dar sa cazi din extrema de ca nu fac nimic ,in aia ca vreau sa fiu autosuficient,cand am obligatii si aliante????
romania ,nu are resurse,potential sa reziste in fata rusiei de nici o forma
fara aliati si intr-un razboi total iti fac zob toata infrastructura militara doar cu rachete (de croaziera ,tactice etc)
dupa aia iti schimba conducerea si nici nu intra sa ocupe tara
Domnu Robert Ionuţ, ce zici matale aici sunt SOFISME cu intentii cam stravezii…
Robert Ionut,
Cu exceptia F-16, unde intr-adevar cifra de 12 avioane este total insuficienta, necesarul minim fiind undeva la 36-48 de avioane, la restul dotarii nu ne-am legat de cifre ci mai mult de calitatea dotarilor.
Cu cat reduci efectivul unei armate, in paralel trebuie sa te duci tot mai sus cu pregatirea/specializarea si cu calitatea tehnicii de lupta.
Ori MAPN in ultimii 20 ani a mai modernizat sub 20% din tehnica si in mare parte s-a pastrat calitatea din anii ’80. DEci cum e asta? Efectiv 1/3 dar aceeasi tehnica din anii ’80?!
Exemplu:
Referitor la cele 5 batalioane de tancuri + scoala => necesarul actual este de 320-350 de tancuri, corect? La astea s-ar adauga inca 300 in rezerva mobilizabila ca sa poti sa dai arme celorlalti 80.000 de rezervisti activi, corect? Ori cand ai T55 si TR-85 din anii ’70-80, nemodernizate, ce treaba ii asta?
La TAB-uri e la fel!
domnu Robert Ionut, eu cred ca tu ne iei la misto, tu spui ca tara are 20 de milioane de locuitori…corect, insa, totalitatea etnicilor romani de pe glob este de 23 de milioane(cu tot cu moldoveni) fara unguri/tigani etc…acum iti aduc aminte ca si Germania Nazista avea o gramada de oameni in afara frontierelor, insa au reusit sa ii atraga inapoi…deci pentru Romania atragerea romanilor si vlahilor in tara este o prioritate strategica, si daca ne-am unii si cu moldova(lucru pentru care avem nevoie de armata) tara ar ajunge la 30 de milioane de locuitori. Iar 500000 de soldati antrenati la standardul nato…astea sunt aberatii, eu cred ca armata are nevoie de 140000-170000 de soldati+o rezerva numeroasa ca tot atat de mare+ o garda nationala, asemanatoare cu garzile patriotice, care sa se ocupe de aparare AA, apararea fabricilor,scolilor etc…acum cu bomba nucleara…tot eu ziceam pe aici ca Romania trebuie sa isi faca o mini forta de descurajare avand la baza lovituri termobarice, 200-300 de rachete cu focoase de 1000kg sau mai mari+bombe de aviatie(in siria o bomba termobarica de 500 de kg a facut ravagii), si atunci vorbim altfel cu rusii si ucrainienii(desi astia din urma sunt un gigant cu picioare de lut, desi si rusii la marea neagra sunt destul de slabi, au fortele adunate in cateva locuri…daca ne-ar declara razbel si am avea rachete cu focoase termobarice, butem sa ii radem fara sa incalcam vreo conventie, si ei nu pot folosi nucleare pe noi…daca avem si arrow sau patriot…cred ca nici iskanderul nu ii ajuta)
Viorirobu iti amitesc ca in primul rand moldovenii nu vor unire cu noi, cum stii ei au destui rusi, deci ar fi inca o alta MARE problema dupa maghiari. Dar Ungaria nu conteaza nimic atat militar cat si economic, Rusia in schimb da. Sa ne batem penteu ce? Pentru teren? Da ok si asta, dar cu terenul mai vin cateva milioane de oameni care nu prea au cu ce contribui la PIB. In termeni economici unirea cu Moldova ar fi un dezastru!
Robert Ionut, iar vii cu aberatia asta ca cei din R.Moldova au multi rusi! Romanii-moldoveni sunt, din datele demografice recente, spre 80%. Ti-am mai facut o data un calcul din care rezulta ca demografic, Unirea cu R. Moldova aduce avantaje. In primul rand cele 1,2 milioane maghiari vor cobora spre pragul de 5% din populatia totala a tarii. Rusii ar fi undeva la 3-400.000 maxim, ucrainenii tot pe acolo.
Milioanele alea de oameni ar contribui cu forta de munca la PIB. Daca te-ai informa putin, pe linia Prutului, mai ales la Iasi, Bacau, Galati, Dorohoi, Suceava, vin destul de multi de peste frontiera la lucru. Si asta pentru ca pe anumite specializari multi au plecat de acolo spre Banat, Ardeal, Bucuresti sau mai departe.
Pe domeniul de IT&C, ca exemplu, zona Iasi a „aspirat” cat a putut si din R.Moldova si exista riscul de stagnare din cauza lipsei de mai mult personal calificat.
In plus terenul din R. Moldova e foarte bun pentru anumite nise de agricultura. Cel din Transnistria la fel!
Apropos, legat de tehnologii inalte, stii la ce au scoala buna si cercetare cei din R.Moldova? Nanotehnologii!
Probleme sunt in CAPUL TAU, Robert Ionut! Ce-ar fi sa nu mi facem nimic, ca altfel ne lovim de probleme 🙂 Cam cum se intampla cu dotarea pe la MAPN.
Asta era situatia din 2004:
71,5% Moldoveni
11,2% Ucraineni
9,4% Ruși
3,8% Găgăuzi
2,0% Bulgari
2,1% Alte minorități etnice
Dintr-un total aprox 4 mil, inclusiv Transnistria.
aaa, acum zici ca aia nici nu vor unire cu noi….cum sa nu aiba cu ce sa contribuie la PIB? daca am lua doar PIB-ul lor simplu ne mai aduc 10 miliarde de dolari, singurul detriment fiind datoria de 4 miliarde care vine cu ei…si oricum, in 5-10 ani putem obtine 20+ de miliarde din zona aia anual…noi acum avem un pib cam de 100-110 de miliarde. in 5 ani sa zicem ca ajungem la 150-180 miliarde…moldova ar produce 10% din PIB-ul nostru…asta e putin?plus o forta de munca de 1 milion de oameni….zi-mi cum ar arata Romania cu 200-250 de miliarde PIB si cu vreo 25-30 de milioane de locuitori? si de ce ai nevoie ca sa aperi asta? de o armata bah, ca fara armata vin rusii si iti violeaza si porcul din gradina inainte sa il fure
@marius Deci vezi, cam 30% din Moldova sunt minoritati, adica probleme! O sa avem granita cu Transnistria, si mai e si problema cu Gagauzia! Stii ce zic ultimele sondaje de la Chisinau? Ca nici macar jumate din populatie vrea unire cu Romania!
@vioniribu Pe ce te bazezi tu cand faci calculele PIB peste 5 10 ani? Eu zic mai bine sa lasi calculele astea fanteziste, si sa citesti aici: http://www.zf.ro/zf-24/cum-ar-arata-economia-romaniei-daca-s-ar-reunifica-cu-republica-moldova-11129612 Asta e o simulare reala.
Robert Ionut,
Dorinta de unire se face prin cultivare, in invatamant, in viata de zi cu zi. In R. Moldova sunt mai multe generatii care au invatat din scoala si uneori si acasa, ca asa era indoctrinarea atunci, ca ei sunt „homo sovieticus”. Ca sa poti creste numarul celor care doresc Unirea, trebuie ca sa promovezi asta zi de zi si sa o predai in scoala, pentru ca pe masura ce generatiile alea ies din peisaj sa fie inlocuite de oameni educati si cu mintea limpede. Din pacate piramida varstelor nu prea ajuta in sensul asta.
Daca te uiti in timp la situatia din 1917-1918, dorinta de unire a fost amplificata de atacurile bolsevice si anarhia care domina in Basarabia si Transnistria, astfel ca inclusiv unele minoritati au votat pt. Unire, doar ca sa scape de ceea ce insemna un razboi civil, dupa ani de razboi mondial. Ori Armata Romana putea garanta atunci aceasta liniste si prosperitate.
Astazi, perspectiva europeana, fondurile UE si investitiile romanesti pot ajuta in aceasta directie si de asemenea este posibil ca o escaladare a situatiei in Transnistria si chiar Ucraina in urmatorii ani sa-i faca pe cei din Basrabia sa se grabeasca sa se refugieze in bratele noastre. Asta ar fi solutia rapida, insa mai delicata, daca MAPN nu incepe sa repuna pe picioare inzestrarea iar guvernul nu repune pe crestere serioasa Tara.
Articolul de care vorbesti, tocmai ca sustine Unirea pe model german… Cat despre contributia la PIB, exista deja destul de multi cetateni ai R.Moldova care prin munca lor in Romania sustin PIB-ul Romaniei!
„„Mi-aş dori mult mai mult în relaţia dintre Republica Moldova şi România. Mi-aş dori de exemplu ca localităţile rurale, satele din Republica Moldova să beneficieze de investiţii în infrastructură, aşa cum beneficiază satele din România. Chiar am calculat, dacă ar fi să se dea fiecărui sat din Republica Moldova, fiecărei primării, avem circa nouă sute de primării aici, dincoace de Prut, dacă s-ar da câte 50 de mii de euro de la bugetul de stat al României pentru aceste localităţi rurale, în total ar fi nevoie de circa 50 de milioane de euro anual, pentru susţinere în acest sens. Din bugetul României asta ar însemna 0,01%, nu ar fi o povară atât de mare.””
Nu mai sunt 30% minoritati, ci spre 25%! 30% erau acum 10 ani…
iar pt. mine minoritatile pestrite, nu una singura monobloc, sunt o comoara care daca este bine folosita poate ajuta la dezvoltarea economica si la evolutia societatii. Tocmai o astfel de diversitate genereaza multa plus valoare.
Vezi comunitatile germane, slovace, ucrainene, maghiare sau sarbesti in Banat! De ce crezi ca Banatul se dezvolta atat de rapid fata de restul tarii? Nu e vorba doar de faptul ca e pe granita cu vestul!
domun robi, daca tot vorbim de fantezie, o sa ma urc in F-18-le meu si o sa ma duc…tinand cont de cresterea economica a R.Moldova(7,5% in 2011), fara ca aceasta sa fie in ue….sa spun ca in 5-10 ani o sa si-ar dubla pib-ul printr-o unire cu romania nu este chiar fantezie…fantezie este sa visezi TR-85M2 in primavara si horneti moca de la americanci 🙂 si tot fantezie e sa spui ca Romania nu isi permite si nu are nevoie de o armata, si tot fantezie e sa spui ca Romania nu poate sa se imbogateasca din exporturi de arme ieftine, produse local
http://www.pesurse.ro/2013/09/18/surse–culisele-unei-discutii-din-senat-pe-avionu/
🙂 Hehehe, am avut dreptate! A-319 sau poate chiar 318…
Nu i-o pune dracu’ pe astia sa ajunga la vreun compromis si sa „exproprieze” Taromul de un 318? Sincer, oare o fi rau? Puschea pe limba!
eu nu inteleg rostul lui lancer a, care au fost de 3 ori mai multe decat c-urile (acuma cred ca sunt retrase toate)
lancer c, foarte ok
dar un avion de atac la sol cu o tona acrosata din care jumatate trebuiau sa fie bidoanele ca sa te poti si intoarce acasa – chiar nu ii vad rostul
la fel la socat – nu zboara cand rusoaicele de la MI o fac foarte bine, pacat ca nu l-au terminat, si asta cu dejivrajul si ca nu au montat niste rachete AA cum a fost pe prototip
pai asa ma gandeam si eu, sa fi pastrat MiG-23 pentru atac la sol, si MiG-21 le faceam C
MIG23 pentru atac la sol e MIG-27.
o versiune modernizata…am scris sus
Ceea ce noi n-am avut.
Cele mai mari probleme la tehnica importata este intretinerea, cel mai bun exemplu sunt sistemele gepard