Tot bata cea mai mare este mai sfanta!

images

RS-24 Yars in “campul muncii”

Mergand pe aceasta idee sanatoasa rusii isi vad in continuare de modernizarea arsenalului lor de descurajare nucleara. Spre sfarsitul anului 2013 ivanii au sarbatorit dotarea complete a unei divizii strategice cu rachete ICMB din noua generatie, inlocuind mai batranele RS-18 cu cele mai moderne rachete intercontinentale: RS-24 “Yars”.

Rachetele RS-24 sunt destinate sa fie folosite din silozuri subterane, iar o divizie are in compunere trei regimente, a cate trei batalioane, fiecare dintre ele cu trei rachete in subordine. Yars a inceput sa fie dezvoltata in anul 2010, iar faptul ca s-a trecut deja la introducerea ei in serviciul de lupta denota increderea pe care ofiterii rusi o au in acest model de rachete, care, spun rusii, ar fi perfect capabila sa depaseasca si mama scutului anti-racheta american.

Predecesoarea Yars, venerabila si fiablia RS-18, a intrat in dotarea unitatilor strategice sovietice incepand cu anul 1975, iar cu modernizarile aduse de-a lungul aniilor, racheta a ajuns sa fie considerata una dintre cele mai reusite ICBM-uri rusesti, din punctul de vedere al fiabilitatii, fiind proiectata sa ramana activ timp de 30 de ani.

descărcare

RS-18 dispune de sase capete de lupta si a fost prima racheta sovietica care a dispus de acest tip de incarcatura – MIRV (multiple independently targeted reentry vehicles), avand de o raza de 10000km.

RS-20 Topol-M/Tars are o raza de 11000km si poate fi convertita si pentru lansare de sateliti pe orbite joase, insa Comandamentul Strategic Rus are in vedere si inlocuirea acestui tip de ICMB cu RS-24 Yars in anii ce vor veni. In fapt Yars este o dezvoltare a RS-20 Topol si va fi folosita atat in silozuri subterane cat si pe vehicule, avand capacitatea sa trasporte la tinta pana la zece focoase independente.

Atat Yars – ICMB cat si Bulava – SLBM au posibilitatea de folosi vehicule de reintrare in atmosfera care au capacitatea de lansa capcane si executa manevre evazive in vedere neutralizariii scuturilor anti-racheta. In principiu ultima treapta a rachetei poate fi dotata cu combustibil lichid avand astfel o marja de manevra suficienta, cred rusii, pentru a penetra apararea ABM a inamicului si pot lansa contramsuri.

In privinta eficientei unor eventuale scuturi ABM, cel putin la tehnologia actuala, totul este doar o gluma, atat timp cat in cazul rachetelor intercontinentale vorbim de incarcaturi termonucleare (focoase bazate pe fuziunea nucleara a hidrogenului), de captete de lupta multiple, iar in cazul in care se ajunge la razboi, ei bine un ICBM nu va fi lansata nicioadata singura sau secvential ci dimpotriva va fi o lansare totala, in sensul ca ordinul de lansare va viza toate rachetele operationale, atat cele aflate in baze pe uscat cat si cele cu baza pe submarinele strategice…

Ori in fata catorva mii de focoase, fiecare mai mult decat suficient pentru distrugerea New York-ului, orice scut anti-balistic devine desuet si cu totul irelevant.

 

GeorgeGMT

 

14 comentarii:

  1. „Ori in fata catorva mii de focoase, fiecare mai mult decat suficient pentru distrugerea New York-ului, orice scut anti-balistic devine desuet si cu totul irelevant.”

    Câtă dreptate ai domnule George!!!!

  2. Geo, Marius

    „Ultima săptămână de consultări privind „Strategia Militară a Republicii Moldova”. Ministerul Apărării primeşte avize, recomandări şi sugestii pînă la 24.01.2014.

    Proiectul şi nota informativă sînt disponibile pe http://www.army.md / http://www.particip.gov.md.”

    🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *