Transnistria merge spre Rusia? Cât contează economia republicii separatiste pentru R.Moldova, şi invers

transnistria1

Economia Republicii Moldova este, fără contribuţia virtuală a Transnistriei, de peste cinci ori mai mare decât a acesteia. R. Moldova are o economie stabilă, aşa cum stă bine unui stat recunoscut de restul lumii, în vreme ce “Pridnestrovia”, cum se autodenumeşte Transnistria, supravieţuieşte ajutată de fonduri ruseşti nereturnabile. Economia Transnistriei este controlată de oligarhi locali sau ruşi, prieteni cu Vladimir Putin. Arbitrajul instituţiilor democratice ale R. Moldova se impune tot mai mult. La ce ne putem aştepta?

Fie că se numeşte Pridnestrovia, fie Transnistria, statul respectiv nu este recunoscut nici măcar de Rusia, care o sponsorizează politic şi financiar. Dependenţele unei economii de cealaltă sunt încâlcite, iar lipsa de transparenţă a Trasnistriei lasă loc aprecierilor folclorice. De pildă: se spune că industria Republicii Moldova este în Transnistria. Un sâmbure de adevăr este, dar diverşi fertilizatori îi exagerează importanţa.

Într-adevăr, cel puţin patru mari companii industriale care lucrează (şi) pentru R. Moldova sunt pe teritoriul Transnistriei. PIB-ul pe locuitor este de circa 2000 de dolari şi de o parte şi de cealaltă a Nistrului, dar asta pentru că populaţia Transnistriei este de circa şase ori mai mică de cât a Republicii Moldova. Ambele sunt printre cele mai sărace entităţi administrative din Europa. Pe de altă parte, arieratele Transnistriei faţă de Moldova ar pune probleme unui default, dacă problemele ar fi abordate în termenii unor obligaţii suverane.

Cele două economii au, în fapt, propriile regimuri vamale, propriile bugete “de stat”, propriile monede (leul moldovenesc şi rubla pridnestroviană), dar multe scadenţe complicate sunt suspendate şi de o parte şi de alta.

Republica Modova a înregistrat un produs intern brut de peste 73,3 miliarde de lei moldoveneşti (circa 5,4 miliarde de dolari; un dolar SUA = 13.43 lei moldoveneşti MDL) pe primele nouă luni ale anului trecut, potrivit statisticilor oficiale, care nu au luat în calcul vreun aport al economiei Transnistriei, de altfel scăpată de sub controlul guvernului de la Chişinău.

PIB-ul Transnistriei secesioniste este estimat la circa un miliard de dolari.

Ambele economii au probleme severe, dar Transnistria se adânceşte în criză, în vreme ce R. Moldova a înregistrat, în ultimii ani printre cele mai ridicate ritmuri de creştere economică din Europa: 7,1% în 2010, 6,4%, 8% în 9 luni din 2013, după o contracţie de 0,8% în 2012.

Dependenţe

În rezumat, R. Moldova depinde de energia produsă în Transnistria, dar cea din urmă depinde de piaţa Republicii Moldova, căci nu prea are accces la altele. În plus, dependenţele sunt complicate de relaţii politice şi corporatiste dificil de descurcat.

Bunăoară, Moldova este dependentă de energia livrată de Transnistria, dar compania prin care aceasta livrează gazele este înregistrată la Chişinău, deserveşte şi R. Moldova, iar Transnistria lasă şi plata gazelor naturale consumate pe teritoriul său în seama celei dintâi. Rusia nu ezită să invoce, ca fiind a Republicii Moldova, datoria Transnistriei către Gazprom, de circa 3,8 miliarde de dolari (un dolar SUA= 13,43 lei moldoveneşti, MDL). Strict tehnic, datoria este în contabilitatea MoldovaGaz. Compania este moldovenească şi este, strict juridic, posesoarea conductelor şi facilităţilor de gaze naturale de pe teritoriul Transnistriei, pe care, evident, nu le mai controlează.

“Dacă nu recunoaşte Transnistria, asta înseamnă că gazul consumat de aceasta este datoria Moldovei, care ar trebui s-o plătească. Cum altfel? Asta este o abordare pragmatică”, a declarat Dimitri Rogozin, vicepremirul rus naţionalist, în prima sa vizită la Chişinău, din 20 April 2012.

Gazprom este însă chiar acţionarul majoritar al MoldovaGaz. Dacă Republica Moldova ar fi silită să-şi asume datoria companiei, echilibrul financiar al vecinei României ar putea fi compromis pentru mulţi ani.

Această “datorie este un mod ingenios (al Rusiei, n.r.) de a susţine Transnistria şi de a îmbogăţi anumiţi individuali”, oligarhi locali, potrivit unui raport al European Council on Foreign Relations (ECFR), un think tank pan-european, din care fac parte zeci de oficiali ai instituţiilor Uniunii Europene şi ai guvernelor ţărilor membre.

Jumătate din gazele facturate către Moldova Gaz “sunt distribuite în Transnistria de Tiraspoltransgaz, la preţuri sub cele de piaţă, generând pierderi uriaşe pentru ambele companii”. Chiar şi aşa, banii pe gazele consumate de Transnistria nu sunt transferaţi către Moldova Gaz, ci sunt cheltuiţi de autorităţile secesioniste. Aceasta este cea mai substanţială formă de subvenţie a Rusiei către regiune”, spune raportul ECFR. Mai există şi finanţări directe şi netransparente.

Şi alte două mari companii transnistrene, Moldovan Steel Works din Ribniţa şi Centrala Electrică de la Cuciurgani (Moldavskaia GRES) sunt controlate de companii ruse, cea din urmă de Inter RAO UES.

Transnistria vinde Republicii Moldova cea mai mare parte a energiei electrice produse şi aceasta este de asemenea o dependenţă. Dacă combinatul siderurgic îşi opreşte o parte din capacităţi, atunci Moldavskaia GRES are mari probleme, cum s-a şi întâmplat în august anul trecut.

La un moment dat, Moldavskaia GRES “plecase de pe piaţa republicii Moldova” dar, aşa cum recunoştea un oficial de la Tiraspol, ” Pridnestrovia nu este Rusia”, iar “suspendarea activității unei companii duce la „colapsul” întregii industrii”.

Transnistria se mai poate lăuda cu alte două mari companii, Combinatul de ciment din Ribniţa şi producătorul de textile Tirotext.

40% din exporturile Republicii Pridnestrovia sunt către ţara din care s-a desprins. Iar flexibilitatea nu este un atribut al economiei transnistrene. Are mai puţin de 150 de firme din care 12 fac aproape toţi banii şi doar cinci- şase contează cu adevărat.

Dacă cererea de oţel a căzut, Moldovan Steel s-a oprit şi brusc economia statului suferă.

În primele zece luni ale anului trecut valoarea mărfurilor exportate de Transnistria a fost de peste 450 de milioane de dolari. Spre ţările UE se îndreaptă 30 % din exporturi, marea majoritate (produse siderurgice) în România, în vreme ce Rusia absoarbe doar 19%, iar vecina Ucraina, doar 8%. Tiraspolul exportă preponderent energie electrică, metale, textile, produse alimentare.

Deficitul comercial este însă imens, importurile ridicându-se la 1,273 miliarde miliarde de dolari.

Oligarhii şi oligopolurile lor

Una din grijile suplimentare pe care le-ar aduce reintegrarea Transnistriei ar fi asimilarea oligarhilor acesteia. Vor fi fiind destui şi în dreapta Nistrului.

Dintre “individualii” transnistreni pomeniţi de raportul citat mai sus se remarcă:

– un “apropiat şi confident al lui Putin”, marele oligarh rus Alisher Usmanov, care controlează combinatul siderurgic Moldovan Steel Works din Ribniţa, mare consumator de gaze.

– fiul unui alt prieten al lui Putin, Boris Kovalchuk, directorul general al centralei electrice de la Cuciurgani, care consumă jumătate din gazele utilizate de industria transnistreană. Este una dintre cele mai mari din Europa de Est şi are capacitatea de 2.500 megawaţi.

– Victor Guşan and Ilia Kazmali, patronii celui mai mare conglomerat de afaceri local, Sheriff, căruia i s-a permis să monopolizeze o mulţime de sectoare economice, de la importuri, telefonie mobilă, până la beninării şi supermarketuri. Pseudo holdingul Sheriff, acum deţinut doar de Victor Guşan, este compus din 10 firme şi este cel mai mare angajator din Transnistria (are 12.000 de angajaţi). Controlează 50% din piaţa construcţiilor şi beneficiază de privilegii fiscale în schimbul taxelor de circa 30 de milioane de dolari pe care le plăteşte, ceea ce înseamnă 30% din veniturile fiscale corporatiste şi 17% din bugetul republicii secesioniste.

Oligarhii de la Sheriff încep să încline însă spre Chişinău, atraşi de beneficiile acordului de asociere cu UE.

Opţiunile Chişinăului

” Pridnestrovia” este un stat nerecunoscut de dreptul internaţional, cu o economie viciată de corupţie şi oligopoluri, ale cărui venituri economice vin în cea mai mare parte din Republica Moldova şi din România. Statul nu are acces la finanţare externă instituţională, cu excepţia subvenţiilor mai mult sau mai puţin mascate ale Rusiei.

Destinul “The Pridnestrovian Moldavian Republic”, cum se autodenumeşte Transnistria în prezentările pentru presupuşii investitori străini, depinde strict de politica Rusiei. În schimb, în patru ani de când o coaliţie pro – europeană a venit la putere la Chişinău, R. Moldova a devenit o poveste de succes a Parteneriatului Estic (EaP) al UE.

Ajutoarele europene programate pentru R. Moldova s-au cifrat la 374 milioane de euro (1 euro = 18,49 MDL). De ce şi-ar mai dori Republica Moldova o reintegrare a provinciei, care ar putea s-o coste prea mult? Nici nu e de mirare că Transnistria este una din ultimele griji ale moldovenilor, a noua sau a zecea prioritate, conform sondajelor.

Mai mult, deşi elitele de la Chişinău abordează reintegrarea Transnistriei cu “sânge rece”, mulţi nu ar vedea cu ochi buni împărţirea poziţiilor sociale influente cu transnistrenii. Sunt două state mici, totuşi. Se pune problema absorbţiei instituţiilor oligarhice de la Tiraspol de către cele democratice, dar încă insuficient consolidate, de la Chişinău.

Ca asimilarea să fie posibilă ar mai fin nevoie de ani de restructurare şi reforme.

Se vehiculează trei variante de reintegrare, potrivit analiştilor UE, căci, de mare prioritate sau nu în sondaje, aceasta este o problemă care stă în calea dezvoltării:

Cea mai rea variantă ar fi o federaţie cu Transnistria, variantă care nu garantează accesul la UE, potrivit oficialilor citaţi de un raport ECFR.

A doua cea mai rea soluţie ar fi menţinerea situaţiei actuale, fără aderarea la UE şi cu un conflict mocnit la graniţă.

A treia şi cea mai favorabilă soluţie ar fi aderarea la UE dar fără Transnistria, după modelul Ciprului (cu toate că preşedintele României nu crede în fezabilitatea acestui proiect).

Această variantă ar însemna fie îngheţarea problemei transnistrene (puţin probabilă), sau recunoaşterea Transnistriei, ceea ce pare inacceptabil, sau fezabil doar în măsura în care România li UE vor sprijini foarte mult financiar şi politic proiectul şi dacă pacea ar rămâne pace.

Politic – nimeni nu poate evalua nici această variantă.

Economic, însă, numai după finalizarea gazoductului dinspre România de la Ungheni se va reduce forţa argumentului că principalele pârghii energetice sunt în mâna ruşilor. Electricitatea vine în mare pare din Transnistria, iar operatorul gazoductelor, practic furnizorul de gaze naturale, este controlat tot de ruşi.

Iar Comisia Europeană este chemată, inclusiv de proprii analişti, să sprijine financiar interconectarea energetică mai amplă a României cu R. Moldova.

Politica se grăbeşte

Conflictul transnistrean durează de peste 22 de ani şi a fost declanşat, politic, pentru a face dificilă o eventuală unire a R. Moldova cu România, ca şi pentru a stopa, în general, lărgirea sferei de influenţă sau chiar expansiunea Uniunii Europene.

Acum, autorităţile româneşti sunt îngrijorate privind eventuala implicare a României în conflictul Rusiei cu Uniunea Europeană, prin repetarea în Transnistria a scenariului din Crimeea. Oficialii din Tiraspol au solicitat deja ca Transistria să fie inclusă, ca şi Crimeea, în Federaţia Rusă.

Rusia are destul de lucru cu asimilarea Crimeei, iar Ucraina se teme că regiunile sale răsăritene vor fi invadate de Rusia. Prin urmare, Transnistria nu pare să fie o prioritate în strategia rusă de repoziţionare pe harta puterii globale.

Transnistria nu va fi însă o carte pe care Rusia să nu încerce să o joace cât mai profitabil. Şi, la cât de rapid decurg operaţiunile politice şi militare (înarmarea de forţe aparent paramilitare, referendumuri, anexări politice), evoluţiile economice tind să rămână în urmă.

Statistici de la Chişinău

Sute de mii de moldoveni sunt la muncă în toată lumea, dar mai ales în Rusia şi în România. Aceştia trimit bani acasă, aşa cum şi românii din Occident o fac. Mai mult de un sfert din populaţia activă a Republicii Moldova lucrează peste hotare, iar aceştia asigurau 20 – 25% din PIB, potrivit diferitelor surse (inclusiv Economist Intelligence Unit citat de un document al Congresului SUA).

R. Moldova depinde şi de banii expaţilor, în vreme ce Transnistria ar depinde mult şi de veniturile crimei organizate.

Economia R. Moldova depinde tot mai puţin de pieţele fostei URSS.

Aproape jumătate din exporturile R. Moldova sunt îndreptate căte Uniunea Europeană (47,5% din 2,4 miliarde de dolari). Ţările fostei URSS (CIS) au avut parte de 38,5% din toal.România este a doua destinaţie a exporturuilor, după Rusia, cu 413 milioane de dolari (172%). 632 milioane de dolari (26,3%) vin dinspre Rusia).

În top, urmează Italia, Ucraina, Turcia, Germania şi marea Britanie, unde se exportă de peste 100. de milioane de dolari.

Totalul exporturilor a crescut cu 11% anul trecut faţă de 2012. Statistica moldovenească face diferenţa între exporturi propriu zise şi “reexporturile de mărfuri”, în valoare de 781,7 mil. dolari SUA, care echivalează cu o cotă de 32,6% în total exporturi.

R. Moldova exportă mai ales produse alimentare (523 mil. USD), băuturi de 231 mil. USD, îmbrăcăminte şi accesorii de 261 mil. USD, seminţe şi fructe oleaginoase (166), mobilă de 106 mil. USD, maşini şi aparate electrice “şi părţi ale acestora (inclusiv echivalente neelectrice ale maşinilor şi aparatelor de uz casnic)” de 239 mil. dolari.

Principalele resurse naturale ale R Moldova sunt solul fertil şi rocile. Valoarea adăugată brută în agricultură, dar şi de “economia vânatului, silvicultura, piscicultura” contribuie cu 12% la PIB-ul de 73,3 miliarde de lei moldoveneşti (5,4 mld. dolari, 1 dolar = 13,43 lei moldoveneşti – MDL).

Industria contribuie cu 14%, Se mai construieşte câte ceva, iar restul sunt aporturile comerţului şi ale altor servicii.

Campioanele industriei prelucrătoare basarabene sunt producătorii de vin (2,3 mld. MDL), cei de produse din carne (2 mld. MLD), de lactate şi uleiuri (câte 1,7 mld. MDL), dintr-un total al “industriei prelucrătoare” de 27 de miliarde de lei moldoveneşti (MDL, 1 USD = 13,43 MDL).

Industria extractivă excelează în nisip, prundiş, pietriş, silex. Contează şi tutunul fermentat şi mai ales industria textilă.

“În anul 2013 întreprinderile industriale de toate formele de proprietate au fabricat producţie în valoare de 38.066,0 mil. lei (în preţuri curente)*. Indicele volumului producţiei industriale în raport cu anul 2012 a constituit 106,8%.

“Producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile (întreprinderile agricole, gospodăriile ţărăneşti şi gospodăriile populaţiei) în anul 2013, conform estimărilor preliminare, a însumat în preţuri curente 24.472 mil. lei, constituind 138,3%, în preţuri comparabile, faţă de anul 2012″, potrivit unui raport guvernamental.

Economica.net

58 de comentarii:

  1. Cu Transnistria razboiul economic pare cea mai simpla si eficienta metoda. De rupt de Moldova oricum nu o vor face decat daca se rezolva cu iesirea la mare.

    Problema e ca momentan nu Rusia ii subventioneaza pe separatisti ci Modovenii (prin gaz, curent si piata de desfacere pentru economie). Iar asta nu se intampla din prostie ci din sabotaj. Moldova e infiltrata de KGB-isi care indeamna la calm si sa nu se ia actiuni pripite.

    Un prim pas e o revolutie portocalie care sa curete tara de agenti straini. Altfel … rusii nu isi vor taia singuri craca de sub picioare. Iar vorba bune, dreptul international si angajamentele am vazut cu totii cat valoreaza pentru ei. Dupa cum zicea si Churchii (biziday.ro/2014/03/27/de-la-un-discurs-istoric-la-istoria-unui-discurs/) dupa ww2: Rusii apreciaza si respecta doar forta bruta.

  2. Daca R.Moldova ar ceda Rusiei Transnistria in urma unor avantaje economice? Chiar ma gindeam la asta aseara..Adica sa „vinzi” ceva ce deja nu mai ai decit pe hirtie..Ucraina a pierdut Crimeea si a plecat cu miinile in buzunare de acolo..Stiu ca suna dureros dar prelungirea unui conflict cu un adversar puternic c-a Rusia poate conta in timp… R.Moldova trebuie sa se puna pe picioare rapid economic..Investitii si din UE si din Rusia n-ar strica deloc..

    • fugi de rusia legandu-te economic de ea? 🙂

    • trol,

      Ce anumei vrei sa ii oferi Rusiei ? Transnistria. O are deja. De ce ai vrea sa platesti pentru ceva ce ai? Pentru partea oficiala ? Daca nu le-a pasat in cazul Crimeea, aici nu isi vor face probleme nici atat (plus ca exista precedent). Transnistria nu e in Moldova ca nu pot Rusii sa o ia. E in Moldova pentru a bloca traseul ei European. Cand o sa mai faca pasi spre Nato/Ue o sa incerce sa faca din ea ceva similar cu enclava Kaliningrad. Cu sau fara acordul jostru/nato

      Ce anume vrei sa ofere Romania (Nato) Rusiei ? O noua eclava Kaliningrad legala ? Esti cu capul ? Contra ce ? Moldova ? Mai detin Rusii controlul acolo ?. Ca daca l-ar detine ar adera frumusel la uniunea Euro-Asiatica.

      Ce vrei sa le dam au deja, ce vor nu putem/vrem.

      Aven 2 scenarii de viitor:

      1) Zona aia (speram ca nu si Moldova) va mai ramane o vreme in zona gri. Pana cand se mai stabilizeaza zona si atat Moldova cat si Ucraiana au in traseu preo-European/Nato. Abea in acel moment va conta acest neimportat acum legal pentru ca Transinistria va fi terioriu intra-Ue/nato.

      2) Rusia anexeaza si Sudul Ucrainei. Daca reusesc sa faca o tara mica si independenta acolo zona e salut definitiv.

      Daca ar fi facem un pariu eu as merge pe 2. Bafta

  3. Nici intr-un caz nu trebuie de cedat Transnistria catre Rusia, in cel mai rau caz catre Ucraina (prin schimb de teritorii la sudul Basarabiei), totodata, cu stramutarea gagauzilor in regiunea data si popularea teritoriilor Gagauziei din prezent cu moldoveni din Transnistria (desigur vorbitori de limba romana), daca bineinteles vor dori sa treaca in stepa Bugeacului. Deasemenea cedarea acestor teritorii trebuie realizata si prin preluarea brand-urilor din regiune (care sunt moldovenesti pina la singe si nu au nimic comun cu rusii), precum si conditionarea neutilizarii pe viitor a sintagmei de „moldoveneasca” in denumirea acestui teritoriu (indiferent in componenta carui stat va fi pe viitor regiunea) pentru a exclude interpretarile manipulatorii pe viitor. Si ca un moft: in componenta RM sa ramina raionul Dubasari, avind in vedere vecinatatea cu zona mun. Chisinau.

    • matale ai idee ce scrii ?!
      1) „schimb de teritorii la sudul Basarabiei” – vezi sa nu!!! Uncrainin eii tin cu dintii de ce au si ei nu au fost spalati la creiere cu „natiopnalcomunismu de pe vremea lu Odiosu”, „imperilaimsu roman” si „sa nu fim xenofobi”
      2) „stramnutarea gagazuilor”. Bun O astgle de idee va fio condamnata din prima secun da ca „epurare etnica”, „genocid” samd si scumpii nostri alitaia vor mandata Rusia sa opreasca „noul holocaust”

  4. Ca sa citam din clasici: „It’s the economy, stupid!”. Ma uitam in urma cu cateva zile la un episod din ultima serie Top Gear. Prezentatorii au mers in Ucraina ( ce coincidenta … ) ca sa testeze trei masini mici. Nu insist asupra subiectului emisunii, ci asupra masinilor. Erau un Ford Fiesta, un Up! si o Dacia Sandero. Ce m-a facut sa rad este ca toate erau facute mai mult sau mai putin de romani. Sandero este partial conceputa de inginerii de la RTR si de la Titu, apoi complet produsa la Mioveni. Ford-ul avea motorul 1.0 produs de craioveni. Iar in Up! o multime de componente sunt de fapt produse prin Ardeal sau Banat. Fie ca sunt procesoare, la conceptia carora se lucreaza in Bucuresti la Infineon si Freescale, fie ca sunt dispozitive de control concepute de Conti la Sibiu, Timisoara sau Iasi sau de Bosch la Cluj, fie ca sunt motoare, scaune, volane, centuri, componente, produse prin tot Ardealul. De fapt masinile acelea erau facute si de noi, de romani, atat in partea de cercetare si dezvoltare, cat si in partea de productie.
    Ne-a luat un sfert de secol ca sa ne desprindem de economia CAER si sa ne integram in economia pietei comune europene. Si a fost un sfert de secol teribil de dur.
    Ori in Republica Moldova, economia lor, aia cat o fi, este legata inca ombilical de spatiul rusesc. Atata timp cat economia lor va fi astfel prinsa, nu va fi nicio unire.

  5. Moldoveanul din Moldova

    „R. Moldova are o economie stabilă, aşa cum stă bine unui stat recunoscut de restul lumii,..

    „în vreme ce R. Moldova a înregistrat, în ultimii ani printre cele mai ridicate ritmuri de creştere economică din Europa: 7,1% în 2010, 6,4%, 8% în 9 luni din 2013, după o contracţie de 0,8% în 2012.”

    ???????????????????????????????????????
    Economia Moldovei e in crestere…, uauuuu… putem sa ne intoarcem acasa sa traim…. 🙂

    Daca economia, nu stiu dupa care calcule a crescut cu … 8 %, atunci preturile cred ca au crescut cu … 100 % :(, totul este vandut strainilor, nimic practic nu functioneaza, Moldova nu produce nimic…, vai de capul nostru…, parintii nostri care au muncit toata viata, primesc pensii de… 900 lei lunar.( ca sa intelegeti ce inseamna asta…, un kg de carne de pork costa 80 lei.. , un metru de lemn pentrufoc costa 500 lei… )
    Iar pasaportul biometric ( ca acele nebiometrice nu SINT pasapoarte….) cu care ne da voie in Europa costa… 800 de lei… , iata ce producem noi, moldovenii, vindem pasapoarte biometrice.., ca-s mai scumpe..

  6. Asta-i draguta:
    http://www.ziuaveche.ro/magazin-2/lumea-femeilor-magazin-2/campanie-pe-facebook-ucrainencele-sustin-o-greva-a-sexului-cu-barbatii-rusi-221416.html

    Sancţiunile politice şi economice nu au impresionat prea mult Moscova, dar un grup de femei din Ucraina a găsit alt mijloc, îndemnând la o grevă a sexului cu bărbaţi ruşi, într-o campanie pe Facebook.

    • Ucrainiencele astea-s bătute-n cap. Nu că le ia apărarea rușilor dar e o tâmpenie totală chestia…Dementele alea de la Femen parcă tot ucrainience sunt, nu?

      Ca bărbat mă p.i.ș în ele de talibance feministe…Sper să le-o tragă rușii bine 😉

  7. http://www.ziare.com/europa/moldova/peste-50-la-suta-dintre-moldoveni-vor-unirea-cu-romania-sondaj-crss-in-r-moldova-1290210
    Asta da surpriza! Sa se scoata de la sertar o motivare prealabila, prin sondaje, a ceea ce se poate intampla ulterior? 🙂

  8. Crimeea, prevestitoare unei noi uniri a românilor?
    http://www.evz.md/crimeea-prevestitoare-unei-noi-uniri-a-romanilor/

    Camuflaj. Rusia a luat prin surprindere agenţiile de informaţii ale SUA, care nu au putut prezice invazia Crimeii
    Lecţii pentru Moldova: Cum i-au înşelat ruşii pe spionii americani
    http://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/lectii-pentru-moldova-cum-i-au-inselat-rusii-pe-spionii-americani-330187-pagina1.html

  9. Moldova o economie stabila? Domnii mei, de unde va luati dumneavoastra informatiile?
    In Moldova este saracie lucie si dezastru bilologic si social. Asa sa stiti. Nu va mai uitati in gura prostilor si mincinosilor.

  10. 🙂

    OFF TOPIC! MAAARE de tot!

    Hungary: Archeologists Discover Tomb of Attila the Hun – See more at: http://worldnewsdailyreport.com/hungary-archeologists-discover-tomb-of-attila-the-hun/#sthash.6FU8ZTJZ.dpuf

    Nu e 1 aprilie inca…asa ca…
    ?!?

    • eu il vreau pe base 🙂

    • Cu asta si cu Obama ne-a luat dracu… e clar….

      • Premierul ala a fost impotriva dezvoltarii energiei nucleare in Norvegia, s-a opus ca brandingul de tara sa fie legat de vanzarile de armament si a militat pentru imaginea unei tari pacifiste in lume.

        Pacifist, egalitarist, diplomat, sora-sa a facut parte din organizatia Tinerii Rosii.

        Era ma bun ca secretar ONU decat NATO.
        E 10 clase peste Basescu ca atitudfine si tinuta…

        • @watcher

          Da, dar se pare ca ar fi avut si neste contacte (protejate cica!) cu KGB-ul… pam pam….

          • Ce sa le fac bre daca nu il vor pe Basescu… fost comunist actual euroatlantist convins, trece Prutul la orice ora, nu crede in Marea Neagra lac rusesc…

            Specialist in statul minimal cu armata minimala… il aduce si pe Boc sa le taie la aia 25% din salarii sa mai aiba niste bani de fiare… Eventual mai pun de niste vanzari de armament pe sub mana ca aia e fraieri si au atatea fiare noi in depozite… si ei nu stiu ce vrea piata.

  11. Sa nu uit: ieri sau azi, Calin Catalin Anton Popescu Tariceanu a avut o intalnire cu ambasadorul Rusiei la Bucuresti.
    Ma intreb ce-or fi discutat. I-o fi cerut CCAPT ambasadorului sa-i faciliteze ceva intalniri la Moscova, in perspectiva unei posibile candidaturi la prezidentiale, sau a cerut pentru Ponta?
    Stim ca la ei, pe partea stanga (sa nu-mi spuneti ca CCAPT e de dreapta) se obisnuiesc vizitele posibililor canditati la Moscova intru savarsirea ceremonialului de sarutare a papucului.
    Sa asteptam sa vedem cine pleaca.

    • daca ajunge omu’ cu 5 nume presedinte ne-a luat dreacu’ 🙂 oricum, am o presimtire proasta cu privire la viitorul Romaniei in perioada urmatoare…mai ales cu Tonta la conducere…

  12. Daca ucrainenii pun in aplicare noul proiect de lege, ar merita sa schimbam si noi placa, sa se linga pe bot de orice sprijin de aici:
    http://timpromanesc.ro/liderii-minoritatii-romane-din-ucraina-scriu-presedintelui-turcinov

    Liderii minorității române din Ucraina scriu președintelui Turcinov
    Vasile_Tarateanu

    Vasile Tărâţeanu, preşedintele Senatului, și Aurica Bojescu, secretar responsabil, ai Uniunii Interregionale ”Comunitatea Românească din Ucraina” au transmis o scrisoare președintelui interimar al Ucrainei, A.Turcinov, premierului A.Iaţeniuk, și reprezentantului Uniunii Europene în Ucraina, Ian T.Tombinski, în care cer respectarea drepturilor minorității române la folosirea limbii materne.

    Semnatarii fac referire la recentele discuții care au avut loc în ședința Comisiei speciale a Parlamentului ucrainean asupra noului proiect de Lege privind funcţionarea limbilor în Ucraina.

    În document este semnalată restrângerea volumului drepturilor minorităţilor naţionale autohtone din Ucraina, ”în primul rând, a ariei de funcţionare a limbilor regionale şi minoritare în diverse domenii ale vieţii social-culturale, şi, în mod special, în sfera învăţământului”, precum și faptul că propunerile parlamentarilor care reprezintă minoritățile din Ucraina au fost ignorate.

    Cei doi, cer o dezbatere a proiectului noului act normativ, inclusiv cu reprezentanţii minorităţilor naţionale ”care sunt supuse pericolului deznaţionalizării şi asimilării”, astfel încât noua legislație să aibă și susținerea tuturor comunităţilor poporului multinaţional ucrainean.

  13. Ucraina ar face o mutare tare desteapta daca ar ceda -de forma- Buceagul Romaniei , chipurile reparatie istorica . Stiu ca pare utopic , dar asa ar fi cat de cat la adapost de rusi ,altfel il va pierde cat de curând. Ar fi o mutare de sah -daca tot ii place lui Putin – sah mat. Le-ar strica rusilor socoteala , nu cred ca s-ar astepta la asa ceva.

  14. Când e sigur ca vei pierde ceva ,ai face orice macar sa-ti ramana o sansa de a o recupera vreodata. De la rusi nu il vor mai recupera vreodata , de la noi . . . depinde cat de bine ar fi negociata o asemenea intelegere . Fac o analogie cu tezaurul nostru , am avut de ales intre o pierdere sigura si una posibila – ca nu a iesit asa e alta poveste.

    • Nu.

      De ce sa se gandeasca la „sansa de a recupera Bugeacul” cand deja e al ei? Ca-l ia Rusia? Si daca se dovedeste ca „anexarea” oblastiei Odesa nu e altceva decat diversiunea Rusiei (pe moment?) pentru a-si asigura anexarea estului Niprului prin obligarea Ucrainei sa-si maseze trupe si echipament in Odesa, lasand mai descoperit estul?

      Integritatea teritoriala este exact ce se vede: proprietate. Nu conteaza – si urmeaza ghilimele multe – ca „nu meriti” sa detii teritorii „istorice/ce au apartinut altora” pentru ca nu e „moral/onest/onorabil” in fata istoriei. Astea-s vrajeli. Ce e al tau, e al tau, daca poti sa-l tii si punct.

      Intr-o negociere, principala regula/principalul truc e sa-l convingi pe celalalt ca-ti face o favoare.
      Doua exemple:
      1- sa zicem ca Ungaria vrea partea de la poalele muntilor din Zakarpatia, unde sunt majoritari ungurii. Va cere doar atat? Aș! „Se labarteaza” in pretentii pana dincolo de crestele Carpatilor ce delimiteaza Zakarpatia-IvanoFrancisc-Lvov! De ce? Pentru ca apoi „sa recunosca” ca nu se poate intinde mai mult de creste (la care oricum „n-ar avea dreptul”). Si astfel si-ar negocia o granita misto, exact pe creste.
      2- Romania-Ucraina, diferendul cu privire la Insula Serpilor, de la ce a pornit fiecare parte si la ce „compromis” s-a ajuns: http://www.libertatea.ro/uploads/tx_images/3899-122921-harta.jpg tinand cont ca legislatia cu privire la zonele exclusive economice nu prea lasa loc de manevra.

      Nu dai inapoi. e chiar atat de simplu.
      „Când e sigur ca vei pierde ceva ,ai face orice macar sa-ti ramana o sansa de a o recupera vreodata.”
      Mda, uita-te cum a functionat chestia asta in ’40 pentru noi si in ce situatie suntem si acum…as putea baga aici si platoul continental in ’48…

  15. Asta e parerea mea , nu am pretentia sa fie general acceptata , dar ar fi totusi o miscare indazneata si total neasteptata. Nu aruncati cu pietre .

    • huooo!11!!!! cum iti permiti????? 🙂 🙂

    • Cum ar zice Alex USMC: amatorii studiaza strategia si tactica, profesionistii studiaza logistica.

      Ne dam si noi cu parerea.
      Iat-o pe a mea, dupa anexarea Crimeei: cate posibilitati exista?
      1- Rusia vrea doar estul Niprului – si are nevoie de diversiunea Odesa – si pe care poate o are sau nu in vedere pe termen lung – gurile Dunarii;
      2- Rusia vrea doar Odesa – gurile Dunarii – chiar in coasta NATO?..in sistem „enclave” si face diversiuni la granita de est a Ucrainei;
      3-Rusia vrea si estul Ucrainei si Odesa, pretinzand ca e interesata de doar una dintre ele!

      Pe care te concentrezi? Pe toate! Diversiunile sunt exact ce spune si numele lor. Cum le „contracarezi”? Prin urmarirea logisticii agresorului, fara sa le pierzi din vedere. Te opresti aici? Nu. Nu stai si astepti sa faca rusia primul pas, il faci chiar tu, cu ajutorul aliatilor, „atacand” Rusia pe alte flancuri, nu neaparat militare.

      Si bineinteles, mai exista si posibilitatea numarul 4.
      Care-i aceea?
      Habar n-am, dar trebuie sa fie „de prasila”.
      🙂

  16. Daca vreti sa vedeti certurile din RM
    Dar astia is greu de tot dusi cu plata…
    1917 cand Armata Romana ocupa Basarabia (e de ras)
    http://www.publika.md/emisiuni/fabrika_411.html#editia2904201

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *