Transnistria se sufocă dar stă, țanțoș, cu coada în sus

images-cms-image-000027632

Regiunea separatistă nistreană are probleme economice din ce în ce mai vizibile. Se sufocă și nu mai poate genera resurse pentru populația care a mai rămas în regiune și nu a părăsit zona către Est sau Vest. Separatismul nistrean își probează limitele în fața unor ambiții imposibil de satisfăcut. Însă în loc să-și rezolve problemele cu patria mamă, Republica Moldova, și să negocieze creștere economică și avantaje pentru propria populație, Tiraspolul stă țanțoș ca un curcan ogârjit și își introduce unicele resurse rămase în exerciții militare, fluturatul steagurilor în parae simbolice și arătatul mușchilor pe malul Nistrului.

 

Prima greșeală fundamentală a regiunii separatiste, admițând că s-a gândit cu adevărat vreodată la separatism genuin și nu la dominarea Chișinăului prin dreptul de veto al părții componente asupra politicilor fundamentale ale întregului, a fost modul în care și-a gestionat construcția economică. Regiunea a moștenit o situație economică mult mai bună decât terirtoriul dintre Prut și Nistru, acolo unde erau amplasate mai degrabă capacități agricole. Totuși, ca orice industrie din perioada sovietică, mare consumatoare de energie și nemodernizată, fără aport de tehnologie, și cea din stânga Nistrului a fost destinată pieirii, cu atât mai mult cu cât haina îmbrăcată a fost cea a separatismului și al dependenței financiare de Moscova.

 

Într-adevăr, separatismul de la Tiraspol a fost întotdeauna un proiect politic al Moscovei, și nu o pornire reală, genuină, naturală a populației locale. Acest lucru s-a dovedit prun faptul că, în loc să-și valorifice capacitatea industrială locală, să facă reforme sau să recalibreze capacitățile industriale, separatiștii au preferat proiectele independentiste politice și alocările bugetare de la Moscova. Până când dependența a ajuns la 75% din bugetul regiunii, virat direct de la bugetul rus pentru acest proiect politic. Niciodată autoritățile succesive de la Tiraspol nu au vâzut regiunea ca autosustenabilă, capabilă să-și asingure prin sine și capacitățile locale supraviețuirea și dezvoltarea. Adică o formă de consolidare a independenței mult clamată și “cerută” în presudo-referendumuri successive.

 

Din contra, dependența de Moscova a crescut. Mai mult, chiar și la nivel local, principalele surse de venituri au provenit din contrabanda cu diverse produse și din infracționalitatea regională, respectiv din două ramuri greu de cotat într-o industrie necriminală. Astfel, principala sursă de venituri a devenit fentarea Ucrainei, cu larga complicitate a diferitelor autorități și potentați locali, în special din regiunile Odesa și Vinitsa, de impozite și taxe, în special accizabile, la fel cum a făcut-o și cu Republica Moldova, acolo unde numeroși potentați și oameni de afaceri, dar și oameni politici, și-au ascuns afacerile, au spălat bani în tranzacții fictive și și-au ascuns veniturile ilicite, bazându-se pe lipsa capacității de control a autorităților legale în regiune.

 

Evoluțiile politice au fost succesiv în situația de a determina aruncarea în aer a acestei industrii criminale și acestei părți a economiei negre și gri din Ucraina și RM, valorificată la Tiraspol și în regiune. Mai întâi, Guvernul Iulia Timoshenko a adoptat Decretul 400 prin care se cerea controlul oficial al Republicii Moldova pentru tranzacțiile cu regiunea separatistă. Guvernul Timoshenko a căzut și situația a revenit repede la starea anterioară, totul până la războiul din Estul Ucrainei. Și atunci, așezarea economiei separatiste pe baze ilicite a fost din nou probată, odată cu adoptarea interdicției de tranzit a produselor accizabile prin regiune, deci evitarea pierderii resurselor statului ucrainean către separatiști și infractorii mari cu protecție politică din regiunile ucrainene limitrofe.

 

Astăzi regiunea separatistă a redus salariile cu 30%. A fost nevoită și la nivelul firmelor particulare să reducă salariile cu 20%, iar reducerile de personal vin în cascadă. Regiunea e nesustenabilă, iar sprijinul oferit de Chișinău pentru a exporta în UE, pe baza normelor europene ale Acrordului de liber schimb, în condițiile dispariției la sfârșitul anului a sistemului de preferințelor comerciale europene, ar trebui să determine Tiraspolul să se apropie de Chișinău și să încerce să valorifice această oportunitate. Să accepte reintrarea părții viabile a economiei regiunii în sistemul economic și financiar al Republicii Moldova. În schimb, nu vedem decât strigăte de acuzare privind “blocarea Transnistriei” de către Kiev și Chișinău, acuzații de „înțelegeri subterane” între Republica Moldova și Ucraina și manifestări militare cât mai vizibile cu mutarea tehnicii militare și formule ofensive de desant pe malul drept al Nistrului. Adică agresivitate și violență în locul abordărilor diplomatice și adaptării la realitate, respectiv viabilizarea propriei economii din regiunea separatistă.

 

Furtul nu avea cum să dureze. O economie bazată doar pe construcția separatistă ca proiect politic al Moscovei era viabilă doar atât timp cât economia rusă duduia și nu arunca cu bani într-un război de susținerea Crimeii anexate și pe agresiune militară din Donbas. Apoi economia bazată pe căpușarea economiei Ucrainei și Republicii Moldova, pe contrabandă, spălare de bani și evaziune fiscală, nu putea să supraviețuiască odată ce relațiile dintre cele două state și autoritățile lor legitime se armonizau. Acțiunea celor două state vecine a fost legitimă, una de evitare a exportului de fonduri ilicite deturnate din cele destinate bugetului național către zona separatistă.  Doar economia reală, cea a producției de bunuri și comercializarea lor, la prețuri reale, stabilite pe piață și nu subvenționate, dezvoltarea unei piețe interne competitive și a unui consum care să susțină această economie, acestea erau soluțiile care puteau duce la susținerea populației la nivel local și la proiecte de independență, dacă acestea au existat vreodată la Tiraspol. Și ieșirea din izolare, armonizarea relațiilor regiunii cu statul căruia îi aparține de drept, Republica Moldova, și, prin intermediul acestuia, integrarea în comerțul legal cu staul vecin, Ucraina, tranzitul legal prin teritoriul Ucrainei spre Est și comerțul cu statele terțe din UE și din Occident.

Iulian Chifu

deschide.md

57 de comentarii:

  1. Separatistii nu o sa mai poata rezista mult in conditiile astea, si exista doar doua variante pentru Transnistria:
    1. Renunta la separatism si se reintegreaza in Republica Moldova.
    2. Mizeaza totul pe o singura carte si incep sa marsaluiasca spre Chisinau.
    Nici Rusia nu mai poate sa sustina aceea regiune pentru ca se confrunta cu serioase probleme financiare…acum sa vedem ce aleg sa faca: sa renunte la Transnistria sau sa incerce sa ia toata Moldova intr-o singura miscare indrazneata?

    Romania ce va face daca separatistii ataca? O sa intervenim sau o sa ne rezumam la voluntari si arme?

    • Eu cred ca vor alege varianta 3:
      Vor plange din ce in ce mai tare ca sunt sufocati de Moldova si Ucraina care vor sa-i ocupe, vor menitne starea de tensiune in populatie, miscari de trupe, acte provocatoare la adresa Moldovei si/sau Ucrainei pentru a obtine macar un minim de raspuns militar.
      Odata ce reactia se va produce, chiar si foarte limitata, va fi prezentata mediatic in Rusia drept o agresiune asupra bietilor transnistreni iar Rusia, la presiunea opiniei publice si in baza angajamentului de a-i proteja pe rusii din intreaga lume, va interveni „umanitar, pentru a-i salva de la pieire pe bietii transnistreni”.
      Cum, foarte probabil, gagauzii din Moldova si bulgarii din Bugeac se vor simti si ei oprimati, Rusia, daca tot ajunge la Tiraspol si Tighina, le va intinde si lor o mana salvatoare.
      Parerea mea este ca Transnistria nu va ataca ci va juca rolul printesei in primejdie pe care Putin o va salva din bratele balaurilor.

      • Perfect de acord cu Eroul … Transnistria nu e o tara, nu e un teritoriu, nu e vreo etnie, ci e doar un posibil motiv pentru escaladarea unui conflict. Atit si nimic mai mult. Cat tip li se arunca papa in gusa de la Moscova, precum puilor de vrabie, is plini de tupeu. Iar cand puii de vrabie vor urla tare de tot a foamete, atunci ajunge sa se traga din greseala doua trei focuri de arma si ne-am si trezit cu ” eliberatorii” la stanga Nistrului. Dar rusii nu vor trimite trupe in Transnistria, ca ar insemna sa le trimita la moarte sigura, ci vor ataca unde le va conveni mai mult, cel mai sigur pe Marea Neagra, si uite-asa Novorossia se va completa cu perla coroanei – Odessa.

    • Edward Luttwak declara intr-un interviu de anul trecut ca Rusia nu are nici o solutie militara in Republica Moldova.

      • Nu stiu cine e tipul dar cred ca se inseala. O „interventie umanitara” care apoi sa duca la ceva hibrid pentru destabilizarea Moldovei si Bugeacului se poate face fara mari eforturi, mai ales cand ai minoritati compacte, in unele zone, care asteapta ora exacta de la Moscova.

        • Pai mai vezi cine-i nea Luttwak.Si nu se inseala.Fara Odessa,Ivanii se scarpina in ceafa.Minoritatile alea or primi ora exacta de la muscali,dar lor nu de moldoveni le e frica,ci de noi.
          Sigur,la nivel de gura-casca din Romania sau Rusia,noi suntem varza,mamaligi,tigani etc… iar rusii sunt scoboratori din zeii razboiului.Dar la nivel profi gargara propagandistica nu mai merge si analiza rece spune ceva invers.Aparitia omuletilor verzi ar insemna aparitia FOS romane.Moldovenii se pregatesc la noi,dupa regulamentele noastre.Deci ei din multe pdv-uri pot fi considerati ca o parte din armata romana,iar la bataie comanda ar fi la noi.
          Rep Moldova mai poate cere formal ajutorul nostru,iar noi am fi obligati sa-l dam. In extremis,vom ajuta cetatenii nostrii sinistrati 😀
          In alta ordine de idei,Spetsnaz e numeros,dar au si aia limite.Ucraina,Caucaz,Siria,Tajikistan,plus aia care mai trebuie sa respire si ei acasa o vreme.Cat sa se intinda si ei?

          • Odesa nu este o etapa obligatorie inainte de o operatiune in Transnistria si Bugeac ci e exact invers.
            Realizezi interventia umanitara in Transnistria, extinzi destabilizarea spre Gagauzia si Bugeac (sau invers) si, din acel moment, ai Odesa amenintata dinspre est, prin Perekop, dinspre sud, pe mare, dinspre vest, din Bugeac, si dinspre NV, din Transnistria, cu potential mare de incercuire a orasului si taiere a legaturilor cu restul Ucrainei.

            • Fleosc.Fara ofensiva in Donbas o astfel de manevra nu are sens,pe langa faptul ca nu e realizabila.Iar momentan rusii stau blanzi in Donbas.

              Probleme in Moldova,cu sau fara ofensiva in Donbas inseamna armata romana pe Nistru.Pt ca inseamna escaladare si americanii ar face ca trenul.

              • „inseamna armata romana pe Nistru”
                Astia n-au fost in stare sa atarne drapelul pe primarie la Sfantu Georgica ca n-o vrut pla lui Antal si matale ai trimitzi sa se bata cu rusii pe Nistru 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

                • pai e simplu, declaram razboi Transnistriei, astia ne invadeaza, si pe urma ii ataca NATO… daca nu ramane lupta de gherila 🙂

                  • Asta e logica prin sfere inalte… orice se intampla, vine NATO.

                  • Romania are capacitatea de a matura pe jos cu prapaditii aia de transnistreni si gura lor mare, cu tot ceea ce a mai ramas din armata aia sovietica vestita, numita si a XIV-ea, care le tine partea. Problema e ca nu vom actiona nicicum, parerea mea, in caz de nasoleli prin RM. Poate doar daca primim verde FOSforescent de la Uncle Sam si ceva ajutoare directe prin batatura…poate, dar nici asa nu sunt sigur! Cat despre minoritatile slave din RM si populatia din Ucraina, ele stiu destul de mult de frica armatei romane, fiind chiar o sperietoare pentru ei. Aceasta temere a fost insuflata populatiei de propaganda sovietica de demonizare a Romaniei regale, fasciste, legionare, naziste si cum o mai caracterizau ei a fi……drept moartea insasi venita la terorizarea bietilor slavi pasnici si pacificatori! Asta-i reversul medaliei atunci cand arunci cu gaz pe foc….chiar tine vrajeala! Ei par mai degraba a dori a fi de evitat o posibila confruntare cu Romania prin Basarabia pe model hibrid, mai ales ca elementul surpriza este practic nul si mai lipseste si dorinta Moscovei de a merge pana la capat. Banul, gazul, petrolul…bata-l vina! Nici asta nu mai e ce a fost….. 🙂

                • Bre coane,io nu zic ca am parere buna despre lachiosii nostri.Dar fie ne batem pe Nistru,sau ma rog,mentinem pacea la solicitarea guvernului independent al RM,fie poporul suveran al Novorusiei va contesta decizia imperialista prin care fascistilor romani li s-a dat atata amar de platforma maritima.Plus tot soiul de alte mizerii ce implica cetateni de-ai nostri.Ca aia vor passport romanesc sa te concureze pe matale e alta treaba,si nu conteaza.Mizeria ar fi mai mare sa stam si sa nu facem nimica.
                  Iti amintesc ca tov Ilici nu a avut ce face si de sila si scarba tot a trebuit sa dea ceva sustinere fratilor de piste Prut.
                  Rusnacii mai incoa de Nipru presupune o escaladare naspa a crizei.Iar aliatii strategici ar trebui sa faca ceva.Acel ceva coincide cu interesul national romanesc, chiar daca nu ar coincide cu cheful lachiosilor.E suficient sa sune secretara adjunctului portarului de la resedinta de serviciu a lui Nuland si ai sa vezi ”ostasi ai dimocrasi,pt human rights,trece-ti Prutul” 😀

                  • Bre, nu contest ca trebuie mers, ca asta e, trebuie, insa cu cine 🙂 ?

                    Maldavienii sunt in zona gri necuprinsi in blocul asta, nu stiu daca se incaiera amerikanski cu ruski pt ei, nu s-au incarierat nici pt georgieni, cica s-ar fi gandit ei cat s-ar fi gandit atuncea daca se dea cu ceva sa inchida tunelul ala si au concluzionat ca nu merita un conflict cu rusii pt aia

                    Tot ce au facut deocamdata pt maldavieni e ceva axistentza meletara si ceva trupe d’ale lor antrenate pe la noi si pe la ei, insa de aici o cafteala directa cu ruski via transnistria nu prea cred. Daca maidanezii ipotetic ocupa litoralul si Odessa asta e, nu-i vad pe NATO (ca noi suntem in NATO) atacandu-i, iara platforma noastra continentala ce-am avut si ce-am pierdut…

                    Sa ne rugam sa tzina ukrainenii zona si sa fiarba aia in suc propriu pana lesina de foame, altfel parerea mea e ca asa cum Ilici a acordat o minima axistentza tot asa o sa acorde si astia si daca maldavienii se descurca bine, daca nu, nu-i bine dar asta e

                    • GSG9,
                      Greu de zis daca s-ar incaiera SUA pentru R. Moldova, insa fara securizarea Transnistriei/R. Moldova, mare parte din S. Ucrainei si Bucovina, unde rusii inca au un procent si o influenta semnificativa, Ucraina risca sa stea intr-un echilibru extrem de instabil.
                      Daca americanii si UE doresc sa securizeze/ pastreze un minim din UCraina, dincolo de Galitia, Transnistria este cheia.

                    • @MariusZ
                      Inteleg bre ca aurolacii din transnistria stau in coaste la multa lume, insa nu vad un conflict direct noi, adica NATO, cu ei si implicit cu maidanezii.

                      Daca ducem trupele romane pe Nistru si aia deschid focul si ne batem cu ei asta inseamna conflict NATO cu transnistria/maidanezii sovietici si nu-i vad eu p’astia din NATO facand asa ceva, iara aia din mUE nici atat, o sa mugeasca vaca aia ariana de-o sa ne tziuie timpanele si altzii in cor dupa ea…

                      Ce vad ce se face este sa li se acorde maldavienilor ceva axistentza, antrenat trupe, colaborare, informatii, nu stiu daca si armament.

                      La o adica maldavienii probabil vor fi sprijiniti, i-au lasat sa traga cu Javelinul intr-un exertzitz de imajine ca sa auza maidanezul cu ochiul lui de sticla ca „in caz de” probabil le dau moldovenilor si rachetele, asa ca ajutor umanitar, sau si mai probabil vor trage instructorii americani cu ele direct 🙂

                      Poate vor fi pe teren si omuleti verzi d’ai nostri si eventual niste instructori americani, dar nu brigazi intregi romane sa ocupe pe fatza linia Nistrului si tehnica grea, nu cred asta pt ca americanii evita sa intre in conflict cu rusii care sunt putere nucleara, au tot declarat asta, iar ai nostri nu sunt de capul lor, al prost in general…

                      Cafteala intre astia mari e prin interpusi sustziNutzi, in cazul asta daca moldovenii se descurca atunci e prea bine, daca nu, e prea rau, dar asta e…

                    • pai nici nu imi imaginez un caft pe stil vechi.

                    • Bre GSG, ia ne panimaiu.Fii antena.Acum 23 anisori,o Moldova care mai nu era s-a batut cu cazacii si armia a 14-a.Cu toata tradarea,rusnacii au scos abia o remiza.Acum,Transnistria tot parte a Moldovei este,iar daca aiasta Moldova primeste indicatii sa ceara sustinere,o va face si-l va primi.Sigur,ea de capul ei nu incepe nici un razboi.Caft militar direct cu rusii nu se exista.Unde vezi tu rusi acolo in afara de 2 batalioane?Rusi cu steag pe maneca,nu transnistreni.
                      Tine cont de toata mascarada la care recurg ivanii in Ucraina.Armata rusa nu lupta in Ucraina.In cel mai trist caz se ratacesc pe acolo.In rest,armatela LNR si DNR.
                      In cazul in care se rataceste un batalion dincoace de Nistru,iar brigada LAROM il face carne tocata,nu e razboi.E un regretabil accident.Ei s-au ratacit,iar romanii chemati sa apere ordinea constitutionala a RM i-au confundat cu niste teroristi-separatisti.Ne va parea extrem de rau,ne vom cere scuze public,vom trimite coroane de flori,vom investiga cauzele tristului incident si -i vom ruga sa-si invete naibii ofiterii cum se foloseste harta si busola.Chill out, bre.Totul e sa aiba cojones yankeii 😀

                    • Iar daca nu e tricolorul nostru pe tehnica ci ala moldovenesc,si daca Rep Moldova cumpara tehnica de lupta,poate cineva sa-i refuze?

                  • Daca sunt reale print-screen-urile , inseamna ca felul de a purta razboiul s-a schimbat deja – si cineva se joaca cu ce nu trebuie :
                    http://desecretizari.blogspot.com.es/2015/05/un-cutremur-care-n-fost_28.html

          • Nu stiu daca ma insel dar intre FOS romane si Spetznat as paria pe ai nostri. Nu cred ca rusii sunt mai bine pregatiti in materie de speciali. Acum nu vorbesc despre numar ci despre calitate.
            Voi ce credeti ?

            • Comparatiile astea nu-si au rostul.

            • Are dreptate mihais, razboaiele sunt castigate de informatii si de suportul din spatele soldatilor.
              E foarte greu de comparat credibil pregatirea FOS vs Spetsnaz, insa chiar acordand credit Spetsnaz ca fiind mai buni vor trebui sa opereze intr-o situatie imposibila: o enclava greu de alimentat cu armament (chiar daca debarca in Buceac nu exista port, Odesa chiar daca va fi ocupata ar fi distrusa de lupte), unde nu poti sa trimiti suport aerian ca ai toate sansele sa fii doborat de UA (S300) sau de Americanii de MK (interdictie aeriana ca raspuns la escaladarea conflictului). In schimb poti fi vandat de drone, de FOS si de alte trupe. Si cum asta nu ar fi destul, teritoriul in discutie e prea mic pentru a desfasuira tactici sau un razboi real. Mai pe Romaneste nici nu ai unde sa te ascunzi.

              Sincer situatia e atata de neagra ca nu exista sanse sa incerce Rusii ceva. Daca aveau sanse cred ca incercau demult o miscare, dupa Crimeea cand aveau avantajul surprizei si puteau sa destabilizeze tot sudul. Fereastra de oportunitate s-a inchis. Si in Donbas situatia e stationara.

              Oricum, cea mai buna sansa a Rusilor nu e conflictul militar, ci sa inghete conflictul asa cum e (oricum nici Moldova nici Romania nu va escalada situatia atacandu-i pe Rusi acolo) si sa blocheze astfel aderarea Moldovei la Nato si daca se poate UE.
              – Daca Moldova decide sa renunte la Transnistria: Rusii au castigat un Kaliningrad.Transnistria va cere alipirea la Fed. Rusia va avea suport juridic legal inclusiv sa amplaseze Iskander acolo. Nu exista sanse sa le permite cineva (Nato+Romania) moldovenilor sa faca asta.
              – Daca moldova pastreaza Transnistria va ramane in zona gri alaturi de restul republicilor fantoma creeate de Rusi in jurul lor. Prima sansa cam asta e….

          • Îmi scapă un detaliu…
            Daca transnistria ataca… Chisinaul… Voi vedeti trupele romane intervenind?
            Mai mult decât sa facă declaratii si sa trimită ceva alimente si echipamente medicale?

            Armament… Nu prea avem ce…
            De exemplu Moldova detine rachete AA S-125 Neva modernizate la niv anilor 1990 (racheta era componenta principala de apărare a regiunii Sud-Vest a URSS alături de Mig29-C avioane pe care moldovenii le-au pierdut…

        • Edward Luttwak a condus o echipa de 800 de oameni la Pentagon in 1990-1991 si a coordonat atacarea Irakului.

        • Iata aici un extras din materialul la care am facut referire: Rușii “funcționează” ca o forţă imperială teritorială. Transnistria nu are o frontieră cu Rusia, ci cu Ucraina. Deci, rușii nu sunt foarte interesați de acel teritoriu, pentru că nu există o adiacenţă fizică. Din acelaşi motiv, le-a fost uşor să anexeze Abhazia şi Oseţia. Nu văd o abordare similară în ceea ce privește Transnistria.

          • Exact. Transnistria e din categoria nisip in rulmenti sau jejeu la ciobanescul mioritic. Adica e doar pain in the ass, cu scopul sa incurce si sa incetineasca orice demers de pace efectiva si durabila. Transnistria nu poate fi un stat functional. Moscova stie. Si cultiva starea asta de ne-moarte sau pseudoststalitate.

          • Deci e tipul care a dat-o puternic pe langa cu predictiile privind razboiul din Golf. Atunci sunt inclinat sa-l cred 100% 😉

            • Tipul a fost impotriva celui de-al doilea razboi din Golf si a fost facut in fel si chip, fascist si nu mai stiu cum (evreu fascist, buna treaba, a innebunit lupul), dat afara din studio la CNN si altele de acest gen.

        • daca era Romania mare putere economica politica si militara, precum israelul sau turcia, se unea cu rep.moldova shi luam pana acum shi bugeac-ul plus cele 3 raioane romaneshti din Bucovina de nord. le dadeam la schimb transnistria la ukrainieni. shi granitza era pe nistru asa cum a fost intre cele 2 wwars. dar cum Romania e tzara de mana a 3-a dtpdv….nu se va face nimik shi mi-e ca vom avea granitza pe dunare la tulcea cu vre-un stat marioneta al rusiei.

    • Si ce sa faca la Chisinau?

      Cu marsaluitul?
      Vor rezolva problemele financiare? Cum?

  2. 1. Nicioadata, e ca si cum ai cere patriarhului sa se uneasca cu Roma, e cah, nema scaun patriarhal, nema autocefalie, nema arginti, nema nimic! Deci nu, caine plecat de bunuavoie de la macelarie, nicioadata!
    2. Pai daca au un dram de minte si se mai uita prin istorie vor afla ca atacurile astea de tip banzai nu pot duce decat la auto-anihilare si la secatuirea ultimelor resurse. Deci nu, niciodata!
    3.Acu`relatia lor cu Rusia e betonata cata vreme se mentin bazele rusesti, deci pe sistemul si daca nu curge, pica, tot vor mai avea acces la robinetul cu ruble. Plus ca nimeni nu are vreun interes sa stopeze traficul cu orice din acea zona, nici Rusia, nici Ucraina nici macar Moldova, aia e o vaca de muls universala si cata vreme va da lapte, va fi lasata in pace!
    4.Pai ce sa facem, mai bagam un popcorn la microunde si incepem sa facem pariuri, altceva nimic. Moldavia e tara suverana si independenta si s-ar chema ca suntem fie stat agresor, daca ne-am duce nechemati, fie singuri si in curu`gol in fata rusului daca ne-am duce chemati, articolul 5 referinduse strict la entitati atacate, nu atacatoare. Plus ca iubirea asta „frateasca”, manifestata mai ales in Romania deja deranjaza pe multi, moldovenii nu ne vor, vor pasaport romanesc si atat, in rest suntem tigani si fascisti. si daca mai aud vreun „frate” vorbind despre palma jandarmului roman, dar uitand de siberia si kazahstan, chiar c-o dau dracu`de fratie… O sa ne unim noi cu moldovenii cand s-or uni austriecii cu nemtii, alminteri, nu! 🙂

  3. Greu de spus ce va urma sa nu uitam ca toti conducatori din Transnistria sunt cetateni rusi cu acte in regula si cu norma intreaga la FSB care canta partitura dirijata de la Moscova indiferent de situatia economica si sociala din regiune.Poate populatia sa moara de foame ca ei tot de ordinele primite vor asculta deoarece fiecare din ei este convins ca daca cade regiunea separatista vor fi primiti in Rusia cu „paine si sare”.
    Asta e paradoxul situatiei viitorul lor si al familiilor lor nu tine de constructia politica pe care au facuto in stanga Nistrului ei sunt cetateni rusi si le este absolut indiferent daca se moare de foame sau boli in regiune.

  4. Moscova nu are nici un interes sa dezvolte regiunea. Cu cat e mai saraca, mai corupta cu atat e mai dependenta de Kremlin, deci mai obedienta fata de ordinele rusilor.

    Iar rolul Trasnistriei e sa blocheze orice aspiratie moldoveana spre Vest (ca doar n o sa se unim noi sau UE cu un teritoriu separatist, de jure moldovean, de facto rus). La fel, e si un conflict inghetat la granita ucraineana. Cand Rusia vrea fantomele Armatei a 14a incep sa bantuie.

    Asa ca Transnistria e inca exact asa cum are interes Moscova sa fie: slaba, corupta, ascultatoare si cat se poate de datatoare de batai de cap pentru Moldova.
    Iar transnistrenii de rusi iubitori sunt niste bieti cobai, intoxicati de propaganda si sacrificati intereselor geostrategice rusesti. Si nici macar nu sunt rusi. Deci cu atat mai tare i doare n coor de ei pe cei de la Kremlin.

  5. Politicienii de la Chisinau sunt incapabili sau pur si simplu nu vor sa profite de pozitia avantajoasa pe care o au in negocierile cu Transnistria in acest moment (situatia economica dezastruoasa datorata devalorizarii rublei, diminuarea substantiala a asistentei financiare a Moscovei, schimbarea atitudinii de sprijin din partea Ucrainei, semnarii acordului de asociere intre R Moldova si UE, liberalizarii regimului de vize, etc). In toate rundele de negocieri ai iesit castigatori transnistrenii, moldovenii adoptand o pozitie impaciuitoare si de acceptare a pretentiilor separatistilor. Acestia au cerut si obtinut inclusiv inchiderea dosarelor de urmarire penala deschise pe numele unor oficialitati tiraspolene pt fapte pnale. Conducatorii de la Tiraspol circula nestingherit prin R Moldova in schimb autoritatile de la Chisinau nu au acces in regiunea transnistreana. Militienii transnistreni si-au facut un obicei de a intra pe teritoriul controlat de Chisinau si a rapi persoane pe care le acuza de infractiuni si le ancheteaza in Transnistria. 2 militieni retinuti intr-o astfel de misiune pe teritoriul R Moldova au fost rapid eliberati la cererea Tiraspolului. Cam asa isi apara politicienii de la Chisinau independenta si suveranitatea. Daca SIS-ul moldovenesc ar actiona impotriva separatistilor macar la fel de vehement ca si in cazul activistului unionist George Simion poate ca acum ar fi intr-o alta situatie.

  6. Transnistria ar putea sa negocieze cu Chisinau reintegrarea in R. Moldova, cu conditiile ca R. Moldova sa nu se uneasca cu Romania iar rusofonii sa aiba mai multe drepturi, sau macar in caz de unire, Transnistria sa aiba dreptul sa se uneasca cu Rusia.

    • Transnistria va fii ocupata si data Ukrainei ,la schimb cu pierderea Crimeei. Moldova nu are nimic de spus in chestiunea asta. Este o afacere interna, Rusia-Ukraina.

      • Transnistria este nimic in comparatie cu Crimeea, macar daca Rusia s-ar retrage din Donbas si tot nu ar fi suficient pentru multumirea Kievului.

      • Transnistria e un punct de presiune mult prea important pentru a fi lasat balta sau oferit Ucrainei. Nu cred ca rusii gandesc in termenii astia.

      • Pentru ca a pierdut Krimea, drept multumire, Rusia ii va lua Ucrainei si alt teritoriu, in afara de mult disputatul Donbas. Pe principiul reciprocitatii…..noi le-am dat graul, ei ne-au luat petrolul! Capisci? 🙂 PS Mai degraba ar returna Romaniei ce a furat, decat sa lase Ukrainei libertate!!!

  7. Tipul asta nu e cel cu articolul despre gaina care a nascut puii vii ?

  8. Transnistria e Rusia. Niciodată Rusia nu va renunța la Transnistria, pentru că asta înseamnă să renunțe la influența în Balcani și deci în Europa.

  9. http://www.rumaniamilitary.ro/veteranilor-de-razboi-li-s-a-interzis-arborarea-drapelului-national-la-sfantu-gheorghe
    Asta in timp ce voi va bateti capul cu solutii geostrategice pentru Transnistria – si n-au trecut decat 4 zile de la publicarea articolului .

  10. Prea ușor vreti voi să va lepădați de satană .- Transnistria. Nu se cedează nimic. Dacă Transnistria va deveni un nou Kaliningrad atunci am belito totalitatea . Nimeni nu va accepta asta nici Romania nici RM nici mUkraina și nici alții mai ales UaMerikanii. Lăsați poveștile cu schimb de teritorii cedări la schimb șa mai nustiu ce troc . Așa ceva nu e posibil , nu mai aberație cu dam Transnistria și după facem unirea și dormim fericiți.

    • Exact. Astfel se explica si inghetarea conflictului: rusii nu-i dau drumul pentru a-si mentine o parghie in zona, iar americanii nu vor inca o enclava Kaliningrad in zona.

  11. Da,se aude româneşte. Dar nu am explicaţie pentru gest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *