Trei fregate si un pumn comun aratat Turciei

Grecia tocmai ce a semnat o intelegere cu Franta intru achizitia a trei fregate FDI – deocamdata nu avem un contract ferm – dar lasand la o parte fregatele, acordul este ceva mai amplu si mult mai semnificativ.

La punctul doi, Parisul si Atena se angajeaza sa-si ofere sprijin armat daca o terta parte face atingere la teritoriul celeilalte, adica daca Franta ar fi atacata, Grecia i-ar sari in ajutor cu fortele sale armate, daca Grecia ar face obiectul unei agresiuni armate, atunci Parisul i-ar sari in ajutor cu forta sa armata…

Cum ambele tari sunt membre NATO stai si te intrebi ce sens ar putea sa aiba un astfel de angajament dar lucrurile devin imediat clare, odata cu reactia Ankarei. Astfel, purtatorul de cuvant al ministerului turc de externe ne-a explicat pe loc care si cum sta treaba: “Greece’s maximalist maritime jurisdiction area and national airspace claims are in contravention of international law. It is a vain dream for Greece to think that they can impose upon Turkey these claims, which are also questioned by the international community, by forming bilateral military alliances against Turkey, undermining NATO Alliance itself.”

Cu alte cuvinte intelegerea dintre Paris si Atena are in vedere Turcia si daca otomanii ar avea de gand sa mai faca excursii prin apele teritoriale grecesti cu nave de prospectare insotite de fregate ar putea avea surpriza sa dea ancora-n ancora atat cu navele elene cat si cu cele frantuzesti.

Iar de aceasta data este posibil ca o nava de razboi frantuzeasca sa nu mai faca cale intoarsa cand una turceasca isi pune radarul pe ea ci dimpotriva, sa faca exact acelasi lucru si de aici incolo ramane de vazut.

Iar turcii si-au cam facut-o cu mana lor, situatia devenind tensionata in vara anului trecut cand nave turcesti de cercetare au facut teste prin Mediterana de Est in zone considerate de greci ca fiind zona lor economica exclusiva. Grecii au intrat in alerta iar Franta si-a trimis navele de lupta in zona. Turcii, baieti destepti, au pus radarul pe o nava frantuzeasca, Parisul a protestat si a trimis in zona si mai multe nave de lupta, plus forte aeriene.

Drept urmare, Grecia a cumparat de urgenta 24 de Rafale si se pregateste sa mai cumpere si 3, poate chiar 4 fregate FDI, in acelasi timp intarindu-si legaturile de aparare cu Franta.

Pentru cine nu stie, relatiile franco-elene au fost mai mereu foarte bune, in timp ce relatiile dintre Ankara si Paris n-au excelat absolut niciodata. Ne mai aducem aminte ca presedintele Frantei Nicolas Sarkozy a fost primul oficial de rang foarte inalt al UE care a spus clar si public ca Turcia nu are ce cauta in Uniune, ca nu face parte din familia europeana si a spus toate acestea intr-o perioada in care Erdogan nu era presedinte iar derapajele politice si economice nu incepusera in Turcia.

Un acord similar a fost semnat de Grecia si cu Emiratele Arabe Unite, desi acest acord nu are in mod evident anvergura politica si potential militara a documentului semnat cu Franta, EAU au sprijinit si ele Grecia prin trimiterea in zona de aparate de lupta.

GeorgeGMT

36 de comentarii:

  1. Un acord similar celui semnat cu Franța ar trebui sa aibă Grecia și cu Egipt+Israel+Italia.

    2
  2. Ma intreb, cand vor lupta – dar nu vor lupta, ca nu sunt prosti – cu armata lor dronata, cu barcute si avioane facute cu piese de pe Amazon, impotriva unor forte dotate cu tehnica moderna, ma intreb asa… turcii… ei cam cum faceam, cand polonice la cap isi luam…

    8
  3. Vedeți bă, francilor? D-aia e bine ca văru’ să stea țapăn în Europa, ca să nu vă luați de păr și să vă trageți cu capu-n gură. Fără ei de mult turcii și grecii se băteau bine de câteva ori până acum. Un motiv ar fi fost Ciprul, altul e acum, dar au mai fost destule ocazii. Dpdv al României, un astfel de conflict ar bloca porturile maritime, ar rupe societatea românească în două-trei părți (unii cu grecii că „ortodoxi”, alții cu turcii că ne place la bazar….). Deci, God bless America, și mai faceți o bază și prin Moldova. Poate la Suceava, să nu mai intre jmekerii noaptea cu avioane, elicoptere și ce mai zboară pe acolo

    19
    • Da exact asta ne mai trebuie, sa ne divizam pe motiv de simpatii in cazul unui conflict greco-turc. Totusi la ce grad de alienare se intrevede in societatea noastra educata n-ar fi exclus. Inca un motiv tampit pe langa altele la fel de tampite.

      11
    • daca am inteles bine, se prea poate sa mai insel,
      dupa la 12-lea ceas s-a trezit mapeneu si au inceput unele patrulari cu elicoptere puma socat pe nordu tarii,
      daca va avea rezultate vom vedea,

      1
      • nu au inceput nimic

        si aia habar nu au ca acum cateva zile au trecut coloane peste 10-15 k `refugiati` frontiera dintre afganistan si iran prin provincia nimuz si … se intreabta spre europa via …. turcia – grecia- macedonia -serbia – timisoara

        elicopterele nu ajuta cu nimic, granita din NV trebuei protejata cum au faut si ungurii cu grad

  4. In cazul unui conflict , Grecia are toate atuurile in fața Turciei. Pe lângă Franța, cred ca Rusia ar fi prima care zice „bogdaproste”….si a si intrat.

    4
  5. Vad ca intr-un final glorios au inteles si francezii ca daca vor sa vanda armament trebuie sa ofere mai mult. Insa acest acord bilateral este o mare problema pentru NATO si pentru credibilitatea NATO. In umila mea opinie, turcul are dreptate. Macar puteau sa nu-l faca public.
    De aici mai putem trage o concluzie: eu cred ca Grecia a cerut acelasi tip de acord bilateral si celorlalte tari. Si doar Franta a marsat. Semn ca nici SUA, nici UK nu-s tocmai fericite cu ce se intampla in Egee si Mediterana de Est.

    8
    • Cineva daduse recent un link catre un articol dintr-o publicatie turca unde se discuta despre blindatele americane debarcate in Creta si depre eventuale baze americane atat permanente, cat si prin rotatie…

      Nu stiu UK, dar gestul SUA mi se pare clar…

      Turcii avertizau „ironic” grecii sa nu mizeze totul pe americani…

      2
  6. La ei Go Planet! (adica cu bâta pregatita)
    La noi GOWIND = Gone with the Wind (cred ca mai exact bate vantu’)

    8
  7. suna bine pe hartie, dar cate conflicte din ultimii 100 de ani a castigat Franta ? Daca se vor lua de par cu turcii este foarte posibil sa deschida un front mult mai aproape de Paris, undeva prin cartierele alea in care noptea pleaca si jandarmii ca e prea periculos. Fara suparare, noi suntem dezbinati politic dar omogeni ca natie, la ei ambele variante sunt valabile.
    Un deal pentru ceva baze cu US era mai valoros decat intelegerea asta pe o caruta de bani. Turcii nu maraie in fata US, dar la o adica nu au jena sa puna radarul pe un vas francez.
    In zona mai este o putere care inca nu a spus nimic, Italia are o flota navala si aviatica de top. Au inca acel blocaj politic in infrangerea ww2 ca nemtii sau japi, dar….

    9
    • Daca se deschide frontul ala din cartiere francii vor avea pretextul perfect ca sa bage tancurile acolo si sa le niveleze. La pace ca la pace da’ la razboi este nitel diferit. Sa nu uitam cum i-au tratat francezii pe colaborationisti in 1945.Totul dureaza pana cand aia pasnici si vazuti ca miei buni de sacrificat au simturile ametite de sange, dupa aia e greu sa-i mai opresti.

      9
      • crezi ca e asa de simplu? Ma uit la sportivii lor si greu vad un localnic get beget. Crezi ca pentru un job periculos din armata e altfel ?

        3
        • Majoritatea covarsitoare a armatei franceze este „indo-europeana”, Legiunea straina este dominata de est-europeni si sud-americani.
          Sa nu confundam arena cu legiunile.

          2
  8. Articol foarte interesant despre subiect, publicat în La Tribune. De remarcat efortul comercial al NG, Thales si MBDA care au propus la vânzare trei fregate înarmate la pretul a douà si faptul cà parteneriatul cu SUA nu este neglijat ci, dimpotrivà, este cel mai important.

    Într-un interviu acordat cotidianului grec „Ta Nea” publicat sâmbătă, ministrul grec al apărării, Nikólaos Panayotópoulos, întrebat despre manifestarea interesului Atenei pentru trei corvete franceze, a mărturisit că achiziționarea acestor trei nave este doar o „alternativă” la achiziționarea unei a patra fregate FDI (fregată de intervenție și apărare), denumită și Belhara. Aceasta din urmă a fost inclusă ca opțiune în memorandumul de înțelegere semnat la sfârșitul lunii septembrie între Naval Group și Atena. Pentru ministrul grec al Apărării, „prioritatea momentului” este semnarea contractelor pentru cele trei FDI și cele șase Rafale, „cel mai probabil până la sfârșitul anului”.

    „Achiziția de corvete ca alternativă la achiziționarea celei de-a patra fregate ne va preocupa în viitor, dar nu încă”, a dezvăluit Nikólaos Panayotópoulos în „Ta Nea”.

    Grecia trebuie să cumpere trei FDI înarmate pentru aproximativ 3 miliarde de euro, în timp ce între februarie 2016 și iulie 2020 a negociat guvern cu guvern două FDI pentru 3,3 miliarde de euro, a dezvăluit ministrul grec al apărării. „Am respins oferta de două fregate Belhara pentru 3,3 miliarde în august 2020, care nu era profitabilă din punct de vedere economic, și nu am regretat acest lucru”, a explicat Nikólaos Panayotópoulos. După cum a explicat La Tribune, producătorii francezi, în principal Naval Group, Thales și MBDA, au trebuit să ofere un preț bun Greciei pentru a câștiga licitația internațională la care au participat americanii de la Lockheed Martin, olandezii de la Damen, italienii de la Fincantieri și germanii de la TKMS. „Am propus opțiunea care a fost considerată cea mai potrivită pentru nevoile noastre de către experții Marinei”, a dat asigurări ministrul grec.

    Rearmarea Greciei

    Ministrul a reamintit că Grecia a lansat un plan strategic 2020-2025 „pentru a umple lacune de mulți ani”, pentru a reînnoi și moderniza echipamentele de apărare ale armatei elene și, mai ales, pentru a consolida „puterea de descurajare a forțelor armate”. „I-am prezentat premierului un plan detaliat, evaluat și prioritizat. Am primit aprobarea domniei sale și pe această bază mergem înainte, în colaborare cu echipele Ministerului de Finanțe”, a spus el în interviu. Potrivit ministrului, Marina Militară va fi întărită, deoarece nevoile sale operaționale nu se limitează la achiziționarea a trei fregate. „Sper că vor fi vești bune în curând”, a explicat el la sfârșitul lunii septembrie.

    Pe lângă flota de luptă aeriană și navală, ministerul analizează, de asemenea, ofertele pentru o nouă pușcă de luptă, care va fi parțial fabricată de industria de apărare greacă prin transfer de tehnologie. „În prezent, sunt evaluate propunerile a opt companii străine”, a spus el. Rezultatul cursei este așteptat în 2022. Cu toate acestea, ministrul a respins orice cursă a înarmării între Grecia și Turcia. „Nu suntem în competiție cu Turcia”, a spus el.

    Sarcina și misiunea noastră este de a proteja țara de orice amenințare într-un mediu geopolitic instabil”, a explicat el. Căutăm acest scut și, într-o anumită măsură, îl realizăm, pe de o parte, prin efortul diplomatic de apărare care consolidează și îmbunătățește alianțele cu țările prietene și, pe de altă parte, printr-un plan organizat de consolidare a puterii globale de descurajare a Forțelor Armate.

    Către un acord de apărare consolidat cu Washingtonul

    În cadrul acestei reînarmări, Atena va semna în zilele următoare un nou acord de apărare consolidat cu Statele Unite, care, a amintit ministrul, este și va fi „un partener strategic cheie al Greciei”. „Ministrul de externe se va deplasa la Washington pentru a semna acordul revizuit”, a spus el. Americanii ar trebui să își consolideze prezența în Grecia, unde sunt deja stabiliți.

    În cele din urmă, el a asigurat Franța că Grecia va fi alături de ea în Sahel. „În cadrul relației aliate – în special cea modernizată – cu Franța, credem că Grecia trebuie să își aducă și ea contribuția prin susținerea prietenului său Franța, dar și a efortului de a realiza autonomia strategică a Uniunii Europene, în practică și nu în cuvinte”, a explicat Nikólaos Panayotópoulos.

    https://www.latribune.fr/entreprises-finance/industrie/aeronautique-defense/naval-group-la-grece-hesite-entre-trois-corvettes-gowind-ou-une-fregate-fdi-supplementaire-894058.html

    (am tradus articolul complet, fiindcà nu este accesibil decât la abonati)

    8
  9. Între timp, turcii au trimis nava Oruç Rei acolo unde Nautical Geo încearcă să exploreze traseul proiectului de gazoduct EastMed. Cu 2 fregate și o corvetă.

    Oruç a plecat, dar cele trei nave turcești au rămas, cu avioanele grecești și franceze în jur și cu navele grecești, italiene și franceze Eunomia care se antrenau în apropiere.

    1
  10. Cred ca acordul Greco-Francez este si in interesul altor state: vor avea un motiv in plus, pt a nu intervenii in cazul in care se incing spiritele, iar Grecii isi asigura o alianta in cazul in care exista posibilitatea unui incident care sa nu intre sub umbrela tratatului nord atlantic sau e intr-o zona “gri”neacoperita de prevederile trataului

    Article 6
    For the purpose of Article 5, an armed attack on one or more of the Parties is deemed to include an armed attack:
    • on the territory of any of the Parties in Europe or North America, on the Algerian Departments of France 2, on the territory of Turkey or on the Islands under the jurisdiction of any of the Parties in the North Atlantic area north of the Tropic of Cancer;
    • on the forces, vessels, or aircraft of any of the Parties, when in or over these territories or any other area in Europe in which occupation forces of any of the Parties were stationed on the date when the Treaty entered into force or the Mediterranean Sea or the North Atlantic area north of the Tropic of Cancer.

    Un vas de explorare hidrocarburi care intra in apele teritoriale nu face parte din fortele navale (precedentul cu o naval non-militara sub pavilion turcesc care a fost implicat intr-un incident: MV Marmara)

  11. Turcii sunt o mare dezamăgire. Cum să rabzi un predicator populist megaloman și paranoic care te duce în zid? Ataturk cred că se răsucește în mausoleu… Armata turcă a fost îngenuncheată de securiștii islamici. Dar poporul de ce tace? Să ajungi de la 700 de usd la 200 salariul mediu… Cui ar trebui să mulțumească? Degeaba la Istanbul și în Antalya sunt majoritari proeuropenii, mai nou si la Ankara, dacă anatolianul de rând cu spor natural sănătos se simte mândru că se încearcă restaurarea imperiului otoman, o sarcină imposibilă.

    14
  12. Tocmai turcii s-au gasit sa vorbeasca despre undermining alliance cand strang legaturile militare cu Rusia.

    7
  13. Situatia asta in cadrul NATO e de rahat.
    La MN o sa fie si mai de rahat. Vad ca erdogan basculeaza incet spre rusia de unde vor cooperare pe langa S400, si pentru aviaoane, si submarine.
    Poi daca se umfla ranza in rusi si isi fac de cap prin ZEE a noastra, iar turcul plateste arme de la ei, oare ce va face turcul pentru noi? In cel mai bun caz, nimic.

    Daca nu ne trezim capul de pe bateria de vin sa ne facem o marina decenta, o s-o b…. big-time. Furnizor de…

    4
    • Si totusi turcul vinde la ucraineni, polonezi si face fabrici acolo. E mai complex Game of Thrones din preajma noastra. Crimeea iar are tatari care si spre Turcia privesc, care Turcie nu recunoaste alegerile de acolo de exemplu.

      1
  14. Dupa parerea umila grecii incearca sa faca ce pot si incearca sa faca aliante cu unele din Marile Puterii , iar Franta e precum negustorul care e insistent si nu te lasa sa privesti marfa . Un fapt insa ignorati ca SUA e principalul artizan al NATO , si ca nu stiu daca se va ajunge la o bubuiala atat cat SUA e in concurenta cu China si daca vor fi lasati . Turcii raspund si ei cum pot dar sunt depedenti de tehnica SUA , incearca si ei alianta cu Rusia dar nu stiu cat ii va putea sustine Rusia care la randul ei are propiile lor interese.As miza mai rapid pe o continuare aratare a muschilor si cam atat, e clar ca la o bubuiala ar pierde NATO si SUA care ii are aliati pe ambele , asa ca nu stiu ce sa spun dar SUA conduce alianta binelui in lume. Ce ma ingrijoreaza e situatia tarii noastre care vedem ce clasa politica are si ce guverne am avut, suntem in ce-a mai mare criza-eco-politica-sanitara si as vorbi despre statul care e faramitat din interior si exterior si as vorbi despre statalitatea noastra si despre ce ar trebui schimbat. Ca un paradox ambele tarii , Grecia, Turcia au o industrie si o stabilitate buna fata de noii care avem atatea gaurii

    4
    • Noi , mai suntem stat independent doar pe hârtie. In realitate, suntem stat foarte dependent de US & Israel. Așa ca, nu ne va ataca nimeni . Sper sa merite trocul făcut.

      3
  15. Turcia trebuie scoasa urgent din NATO.

    • Hunter (Scythia Minor)

      Cum să scoți Turcia din NATO?
      Păi tot echilibrul din Marea Neagră se duce dracu’, adică ajunge lac rusesc…
      Elenii și turcii tre’ să ajungă la un acord pașnic. Iar dacă Turcia are tendințe expansioniste, să se orienteze către Asia (Siria, Irak)…și dincolo de Marea Caspică, unde sunt foste republici sovietice cu populație de origine turcă.

      2
  16. E ca vaccinu`.
    Util dar nu infailibil. Bun ca descurajare pentru Turcia, dar daca Erdogan da in paroxism cu nebuniile lui, e greu de crezut ca Franta ar putea angaja o Turcie dezlantuita. Ori, daca nu-ti pui pielea la bataie, tratatul ramane doar o hartie.
    E vorba sa-ti asumi pierdera a cateva zeci de avioane, scufundarea unor nave, pierderi umane semnificative. Da la, sfarsit Turcia ar fi chiauna, si nu ar intelege ce s-a intamplat, insa pana acolo drumul ar fi lung si sangeros. Ca tot s-a pus problema de Malvine zilele astea, ar semana cu susnumitul doar ca de 10 ori mai intens, pentru ca teritoriul Turciei e chiar in mijlocul eventuale zone de conflict deci probleme logistice minime in proiectia fortei, in timp ce Franta e la 3000 km distanta iar flota franceza nu mai e ce a fost odata. Deci vor trebui sa disloce forte in Grecia continentala, cu o multime de probleme logistice si cu toate pierderike inerente.
    Intrebarea e: se incumeta Franta la asa ceva doar de dragul unei hartii denumita tratat?

    3
    • Esti tu sigur ca in caz de conflict au turcii puterea sa doboare zeci de avioane franceze? La Al Watiya 2 sau 4 Rafale au facut terci o baza garnisita cu ce au turcii mai bun in materie, mai putin F16. Si nici macar nu suntem siguri ca erau francezi.

      2
  17. De unde faceti voi scenarii strategice in absenta Americii ?
    Frantei i se permite jocul de glezne ca o compensatie la niste afaceri de la antipozi.Erdogan e un fel de Dragnea care nu intelege problemele economice.Baga bani pe care de fapt nu-i are in proiecte militare si uneori are succes,cum e cazul cu drona aia vanduta ucrainienilor.
    Odata ce americanii si-au luat mana protectoare de pe el,soarta lui e stabilita.De aia si francezii si-au luat elan,ca au culoar liber,supravegheat de niste unchi binevoitori ..

    2
  18. Chiar astazi am vorbit cu un prieten turc,zicea sa avem putina rabdare cu ei.Evident,armata nu-l iubeste pe Erdogan,care a calcat-o in picioare de multe ori,o face si acum.Cumpararea de armament rusesc e o complicatie suplimentara.
    Fac aici o paranteza,ca unul care a negociat cu americanii,nu au tata,nu au mama,doar interes,iar daca nu ai ceva de oferit,platesti pretul lor ..
    Pe undeva inteleg frustrarea turcilor si-l inteleg si pe Erdogan.La prestanta sa e injositor sa fii doar cumparator de armament american.
    Dar sa decizi atatea lucruri compromitatoare ..omul si-o face cu mana lui ..Trebuie sa ai ceva in spate ca sa te ratoiesti la americani,iar ipochimenul asta chiar nu are nimic ..in afara unui jalnic embargo asupra bombelor nucleare de la Incirlik.Poate sa puna cineva mana in foc ca bombele alea mai sant acolo ?

    1
  19. Ce gogoși vând francezii!
    Nu ne ofereau ei securitate in anii ’30-40 si apoi defilau diviziile nemtilor prin Paris?
    Ei doar au gasit o piata pentru produsele lor si il fac din vorbe pe client.
    Turcul e constient ca nu poate ataca pe nimeni fiindca nu are nici un aliat in zona, ba mai mult decat atat isi pune tot restul NATO pe cap daca ar incerca vreo ghidușie impotriva vreunui membru al alianței pe motiv de art. 5.
    Absolut toti vecinii turcului au ceva de luat de la el, chiar si visul rusului e sa stea la Țarigrad..
    A caracteristică a populusmului este că ramai fara preteni si cu buzunarele goale.
    Cât despre palicari, ei vor de sute de ani sa il stie pe turc cat mai departe in Anatolia, dar mai au de asteptat, pentru europeni controlul Stanbulului nu a fost niciodată o prioritate după Constantin cel Mare

    1
  20. Nu comparati Turcia cu Erdogan……….si nici armata lor cu dobitocii din AKP.

    Cand Erdogan a cerut armatei sa scufunde o nava greceasca, apoi sa doboare un avion grecesc, absolut toti comandantii de rand inalt au spus PAS cererii cretine a celui care are vise umede cu sultani si cadane(din alea batrane cu broboada pe cap).

    Sper ca Turcia sa scape de nemernicul ala si sa revina acolo unde ii este locul, adica in lumea occidentala laica!

    PS Grecia va musca precum un caine turbat in cazul in care va fi atacata!

    3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *