Tu-214R
Am vazut cu totii cum Moscova are de gand sa redeschida bazele militare din strainatate, inceputul fiind Siria, urmand mai apoi – se crede – Vietnamul si Cuba. Mai vedem cu stau ivanii cu paralele…
Dar pana la baze, implicare rusilor in conflictul din Siria i-a ajutat pe acestia sa-si mai testeze in conditii reale de razboi echipamentele dezvoltate dupa 2000.
Astfel deasupra orasului sirian Aleppo si-a facut debutul un avion putin remarcat si deloc aratat de ivani pe la mintinguri aeriene: Tu 214R, echivalentul rusesc al conceptului occidental ISTAR, adica Intelligence, Surveillance, Target Acquisition si Reconnaissance, un avion din familia ELINT.
Mai pe romaneste Tu 214R este un avion de supraveghere electronica a campului de lupta si dispune de capacitati extinse de detectare a emisiilor electomagnetice, le poate triangula, bruia, inregistra, clasifica, etc.
Acest tip de aparate au in general misiuni de tip pasiv, doar observa campul de lupta. Noutate consta in faptul ca rusii au trimis un Tu 214R deasupra Aleppo si, sustin ei, au avut rezultate foarte bune. Datorita Tu 214R ivanii au reusit sa detecteze trupele rebele, sa le gaseasca rutele de aprovizionare, posturile de comanda, depozitele, etc totul pe baza interceptarii comunicatiilor, de fapt pe baza emisiilor in spectrul electromagnetic: comunicatii intre diverse puncte, intre oamenii aceleiasi unitati, telefoane mobile in functiune.
Cum jihadistii folosesc, ca toata lumea de altfel, tehnologie de comunicatii moderna, intregul front straluceste precum un brad de Craciun in fata unui Tu 214R.
Intre multele sisteme de la bordul apartului, iese in evidenta radarul MRK-411 care este vizibil pe lateralele avionului – in partea din fata. Acest radar este special construit pentru a intercepta comunicatii electronice si pentru detectarea obiectelor care se deplaseaza la nivelul solului.
Mai putin vizibil, dar la fel de important, este sistemul optoelectronic “Fraktsiya” care permite detectarea si tintirea unor obiective la sol, indiferent de starea vremii, ziua sau noaptea, de la mare altitudine.
Dar Tu214R nu este inca un avion matur, in acest moment au fost construite doar doua exemplare, in scop de testarea tehnologiei folosite, unul in 2009 si unul in 2014. Nu se cunoaste ca un al treilea sa fie in productie, dar se stie deja ca Fortele Aeriene Ruse vor o imbunatatire a performantelor avionului, inclusiv la nivel de anduranta.
Il-20 Coot
Asadar Tu 214R si sistemele aflate la bordul sau sunt in dezvoltare si ramane de vazut cum va arata primul avion matur dpdv tehnologic. Au aparut zvonuri ca un Tu 214R ar fi survolat si granita dintre Ucraina si Rusia pentru supravegherea unitatiilor ucrainiene in lumina acordului de la Minsk, dar nimic confirmat pana acum.
Bineinteles ca si Occidentul dispune de astfel de avioane (familia RC 135 a americanilor), rusii insa continua sa foloseasca Siria pentru as testa tehnologiile dezvoltate recent.
In principiu Tu 214R ar trebui sa inlocuiasca aparatele Il-20 Coot ELINT.
GeorgeGMT
Buna dimineata. Foarte bun articolul. Daca ei testeaza acum armament pe camp de lupta ca la poligon…ma intreb oare care va fi momentul folosirii lor. Cel putin e de asteptat ca aceste avioane sa fie folosite in momentul in care inamicul e fara protectie aeriana.
Ar trebui sa o lasam mai moale cu tehnologia moderna de comunicatii ca aduce numai belele. Pe campul de lupta poti folosi porumbei zburatori…o zic serios si nu in bascau. Sau cu fir tras ca in primul razboi mondial….
Deocamdata armata romana poate sa foloseasca reteaua civila fixa, pe langa cele militare sau speciale ala STS. Dar sunt destule metode conventionale de a comunica, nu-i dracul atat de negru pe cat pare. Evenimentele revolutiei din 1989 ne-a aratat ca suntem vulnerabili pe acest palier. Stim deja asta.
Si cred cu tarie ca pentru NATO testeaza rusii aceste echipamente/arme speciale. Insa nu pentru granzi, ci pentru cei mai mici, ca noi, polacii sau balticii. Nu-i vad capabili pe rusnaci sa depaseasca sau sa penetreze atat de letal fortele SUA. Pana una alta, atat britanici, cat si francezii(posibil si nemtii), le cam dau clasa la ivani in multe aspecte, inclusiv asta, cu toate aspectele comunicatiilor militare. Problema lor actuala nu e ca sunt interceptati, ci ca nu mai pot face acest lucru cu rusii. Invazia Ucrainei, cu anexarea peninsulei Krimeea in prin plan, a aratat slabiciunile vestului.
Probabil acum lucreaza la remedierea problemelor, iar echipamentele testate de rusi in Siria sunt tinta nr 1 a aliatilor, nu rebelii aia sau civilii omorati in Aleppo! 🙂
Dar nu e nici o noutate. Rusilor tot timpul le-au dat clasa toti marii. Problema apare insa ca pe rusi trebuie sa ii faci KO rapid. Altfel, ai toate sansele sa ramai fara suflu. Istoria e plina de victime ale lor.
Se pregatesc pentru noi
Nici nu trebuie sa se pregateasca ivanii pentru noi…hai sa fim seriosi.
:)))))))
Sa completam stirile despre rusi:
http://www.evz.ro/vladimir-putin-se-teme-de-un-razboi-mondial.html
Rusia a cerut oficialilor ţării şă îşi cheme acasă rudele care lucrează în străinătate, în urma tensiunilor privind izbucnirea unui război mondial.
Se pare că cererea a fost făcută de însuşi Vladimir Putin, această recomandare fiind adresată politicienilor şi oficialilor de rang înalt, informează realitatea.net, citând Dailymail.
„Toate acestea fac parte din pachetul standard de măsuri pentru pregătirea elitelor pentru marele război”, a transmis Stanislav Belkovsky, analist politic rus.
Anunţul a venit după ce Putin şi-a anunţat vizita oficială în Franţa, după ce Moscova a fost criticată pentru rolul său în conflictul sirian.
Mdddaaaaaaaaaaa………….no comment!
Cred ca idiotul asta o sa sfarseasca de mana tovarasilor daca mai continua cu prostiile, nu s-au chinuit aia sa fure ca in final sa inceapa nebunul razboiul mondial.
mai omule Daily Mail e un tabloid senzationalist de joasa speta care citeaza un site rusesc care citeaza niste anonimi, terminati cu prostiile
In ’89 armata romana a avut parte de un razboi electronic – in concluzie eram total depasiti
http://iar99soim.blogspot.ro/2015/01/razboiul-radio-electronic.html
http://iar99soim.blogspot.ro/2014/12/in-decembrie-89-toata-romania-fost.html
TU-214R nu este un avion de supraveghere electronica (ELINT) similar cu familia de avioane RC-135 (Rivet Joint, Cobra Ball, Combat Sent, etc.). Mai de graba are misiuni similare cu E-8 JTARS de supraveghere terestra, comanda si control, etc.
Off Topic – are cineva idee ce se intampla cu siteul „Resboiu.ro”? Antivirusul meu (Avast!) imi blocheaza accesul si spune ca imi poate face rau „la sistem”. Este asa de circa o saptamana.
functioneaza mosule.
acum functioneaza, mai acum o saptamana nici pe mine nu ma lasa sa intru
si la mine doar ca era afisat un mesaj de genul „revenim” sau „se lucreaza”
unii ar trebui sa demisioneze ;-)))) seara faina !
https://toinformistoinfluence.com/2016/04/17/the-russian-army-can-blind-the-enemy/
http://www.armyrecognition.com/november_2015_global_defense_security_news_uk/russia_could_deliver_electronic_warfare_systems_moskva-1_and_rtut-bm_to_iran_11511151.html
http://kret.com/en/news/3669/
http://www.russiadefence.net/t2461p200-russian-electronic-warfare-systems
https://russiandefpolicy.wordpress.com/2015/10/27/how-good-is-russian-electronic-warfare-part-i/
Frumos avion , nu am ce spune , chiar imi place , desi e al rușilor . E bine pt ei , rau pt noi , mai ales dacă începe ” distracția ” … Rușii sunt de admirat la cum si – au revenit după degringolada din anii 90′ ! Dar sincer , nu îi văd bine pe termen lung ! Acum a venit secretara de la firma ceha cu care colaborez , din federație . A fost ” orbita ” de propagandă rusă , si a făcut o vizită acolo , asa între paranteze . Concluzia – Cehia e o tara ultradezvoltata comparativ cu Federația Rusă . În afară de marile orașe care si ele au minusurile lor , e dezastru … Sincer , acum o sa fiu catalogat un idealist , recunosc , am suflet de artist , sunt Varsator ? , dar ce frumos era dacă miliardele de € investite doar în proiectul acesta , erau direcționate spre educație …. Stiu , suna naiv , dar , trăim exact în aceiași lume ca acum 2000 de ani , doar ambalajul diferă – trăiască marketingul si Facebookul , în rest suntem exact aceiasi animale care nu mai stiam cum sa sărim unik la beregata altuia … Pace !