Tuo Chiang-class, o frumusete de nava…
Sau ce pot face unii in doar 685 tone deplasament. Altii in schimb, in 5000 de tone deplasament, au doar un tun…
Taiwanul, despre care facem astazi discutie, a lansat la apa prima nava dintr-o noua clasa de corvete. Conform cu proprietarii, aceasta clasa de nave este destinata luptei impotriva portavioanelor chinezesti, fiind desemnata – mai neoficial – ca “ucigasa de portavioane”…
Evident, chinezii continentali de la Beijing au ras de amenintarea acestei nave micute, explicand ca aviatia lor dispune de aparate cu o raza suficient de lunga pentru a scufunda corvetele taiwaneze inainte ca acestea sa-si poata lansa rachetele anti-nava.
Dar trecand peste frecusurile din presa dintre cele doua tari, Tuo Chiang are ce sa arate, desi ca deplasament ar fi incadrata intr-o clasa de corvete lansatoare de rachete, sau NPR in marina noastra militara.
Astfel, corveta are la bord urmatoarele:
- opt rachete anti-nava subsonice Hsiung Feng II (HF-2). Iar racheta taiwaneza nu-i de colea, Block II (care a fost omologat inca din 2017) ofera o raza de actiune de 250km. Racheta in sine dispune atat de un radar activ, pentru partea finala a traiectoriei cat si de un senzor in IR;
- opt rachete supersonice cu raza medie Hsiung Feng III (HF-3). F 3 are posibilitatea de a lovi atat tinte de pe uscat cat si tinte navale, buncare etc. racheta este dotata cu un sistem de navigatie inertial si cu un radar in banda X;
- un sistem CIWS Phalanx;
- un tun rapid OTOMelara de 76mm;
- doua lansatoare triple Mk 32 pentru torpile;
- si bineinteles ca nava are la bord si un sistem de aparare anti-aerian/anti-racheta bazat pe racheta aer-aer taiwaneza TC-2N.
Nava atinge o viteza maxima de +40Nd, fiind de fapt o nava-catamaran de atac rapida, pe modelul tactic al NPRului nostru autohton, dar infinit mai bine inarmata.
Taiwanul are intentia de a construi 12 astfel de nave.
Despre racheta TC-2N trebuie sa spunem ca este la origine o racheta aer-aer dar care a fost navalizata in 2014 si este destinata in principal apararii impotriva rachetelor anti-nava inamice, dar poate angaja fara probleme si avioane sau orice alta tinta aeriana. TC-2N dispune de o raza foarte respectabila de 30km si este ghidata radar.
O singura corveta Tuo Chiang va avea la bord 32 de rachete TC-2N…
GeorgeGMT
Eeeeee (oftare), mulțumesc de articol, treaba e ca se poate pune și ceva drone pe ea find foarte stabila sau un balon pentru supraveghere la distanta
da,ceva reușit.
Sincer este hilar sa comparam Romania cu Taiwan-ul dtpdv, mai ales militar.
In ArmRo prostia incompetenta si coruptia sunt omniprezente printre ei mai multi dintre membrii ei, exceptiile fiind minime, si fac legea. Nea Ciuqa ca multi dintre liberali a fost o totala dezamagire in fruntea ArmRo, ceea ce culmea era de prevazut de la un pupincurist corupt si carierist.
Daca in 2030 FNRo va avea cele 4 corvete multirol + cele 2 Type 22 reinarmate si modernizate va fi un miracol. Cat despre suptmarine diesel-electrice ( macar 2 bucati) in FNRo cu acatiste si pomelnice poate vor intra in dotare aproape de 2040.
Pai majoritatea astora de prin structuri… armata + servicii secrete, abia asteapta sansa „divina” de a ii saruta miutele lui Pubin & Co… sincer la ce v-ati asteptat? Sa fi intreprins actiuni, sa-si supere sefii de de la Mockba??? ?
Până să pupe mâinile lui Putin le pupă de ceva ani aliatului strategic care este mulțumit că îi sunt pupat mâinile de incompetenți și netrebnici și nu le trage un șut în față, deși ar putea să o facă!
… sau ce ar fi trebuit sa fie LCS-urile.
Israelienii mor de ciudă. Taiwan a îngrămădit pe rața lor mai mult ca evreii pe Sa’ar. Deci se poate. Reversul, pe ditamai balenă, numai un tunuleț fără muniție dar foarte multe baterii de vin și burți avansate rapid în grad.
Sa’ar nu avea prob de stabilitate? Dracia asta cum pluteste pe Pacific cu toate taifunurile?
Si daca in loc de 12 ar face 14 sau 16 ?! Poate pretul n-ar fi imposibil si in 2-3 ani am avea.2 buc.
La cât sunt de crăcănate/stabile și cu 40 de noduri, astea se pretează și la antisubmarin. Eu aș face trei grupuri operaționale compuse din: o fregată cu aegis și antiaeriană pe toate palierele plus antinava, o corvetă specializată antisubmarin și încă una de băgat în față, la înaintare, un multiplicator de forță.
Deci ne trebuie 6 de astea
Hai 7, să fie una la odihnă prin rotație
Și o fregată că Mărășești e greu de tunat
Aceasta ar fi o situație în care primul ospătar al țării ar arăta pe 15 august ca un președinte.
Pentru Marea Neagra, de asemenea nave am avea nevoie și noi.Probabil tot 12 nave.O asemenea nava este mult mai letala fata de tot ce avem noi în prezent.
Fata de ce avem acum e letala si o nava cu tunuri cu ghiulele. RUSINE PT CEI CE SE OCUPA DE INZESTRAREA MARINEI ROMANE!
https://www.profit.ro/stiri/gigantul-american-raytheon-si-csr-pierd-in-romania-contractul-pentru-un-sistem-destinat-armatei-20214152
MApN a mai bifat o licitație
O să avem și noi, Nici O Lae class.
:))) bun asa
cat o costa o bombonica de-asta??? si cu NSM pe ea si cu alte cele… ce-ar mai face spume glavacioc. cu 32 de rachete nava-aer, uiii, Doamne, cum i-o dai Suhoiului 24…
Taiwan versus China comunista.
Șoarecele și pisica. ?
Chestia că atîta timp cît economic și financiar chinezii roșii obțin profit din investițiile chinezilor insulari in ” mama” China, nici poveste de o invazie.
Nu omoară găină care face oua de aur.
Doar in Romania a reușit o astfel de performanta.
In rest, confruntarea chinezilor ar suna în românește : ” Ba pe-a mă-tii” . Ambele țări se uită câinește militar dar se pupa pe gingii economic și financiar.
PS.
Mai sus unii dezamăgiți de conducerea MApN.
Pai daca tovarășul Ciuca pensionat la 52 de ani și în aceiași zi numit ministru , cumulează anual echivalentul a 100.000 euro din pensie + salariu + venitul de senator, ce vreți ?
Nu are timp sa se ocupe de armata. Purcoiul de bani cere timp sa fie numărat .
Da citi pensionați de serviciu or fi că el în MApN, Romsata, Cantacuzino și alte structuri militarizate, vă întrebați ?
Și vă mirați că din 2004 cînd am intrat în NATO suntem tot cu casca socialistă in dotare și AKM model 1986?
Pai 10.000 de pușcoace x 1.000 euro bucata , ANUAL ar avea nevoie de mai puțini bani decit primesc respectivii de la buget.
Deci ciocul mic și ochii la ușă. Să nu vina Ivan sa urlam ” sa vina NATO să ne apere”.
Așa au urlat și generalii afgani in fața descultilor.
Acum toți bine mersi cu valizele pline . Cică turiști. Pardon refugiați. Pardon patrioți.
Să nu spuneți că nu știați. ?
Ce inseamna sa ai armamantul tau?!?! si de doua feluri anti-nava. Iti blindezi o corveta pitica de 500t cu 16 rachete. Foarte tare.
In 2011 se estima că o navă sa coste 71 mil usd. Acum probabil in jur de 100 mil sau un pic mai mult (au mai adăugat cele 32 de rachete aer-aer). Oricum, o soluție smart cu o putere de foc incredibila.
Interesant este ca mai au o clasă de nave derivat din asta sau invers, si anume Anping class, usor înarmate, dar care pot primi rapid containere de rachete AN.
De aceea zic ca chinezilor nu le va fi ușor să cucerească insula. Taiwanezii sunt o nuca mica, dar tare.
Un atac prin surprindere și bine gândit poate fi devastator
Pur si simplu nu au cum sa atace prin surprindere. Concentrarea flotei, mai ales a celei de debarcare nu poti sa o faci in ore, ci zile, iar taiwanezii sunt mereu in stare de alertă. Nu uita ca au stat vreo 35 de ani în stare de război. Taiwan-ul nu este o insulita pe care sa o cuceresti numai cu trupe speciale. Da, poate insulitele de lângă țărmul chinezesc, dar insula mare este greu de crezut si facut. Partea de vest este muntoasă si mai greu accesibila atacatorilor.
Mă gândeam la un atac hipersonice/submarine contra forțelor navale. Debarcarea e altceva, într-adevăr.
Eu nu prea văd aceste corvete că fiind distrugătoare de portavioane, alonja portavionului e mult mai mare. Cum le-au înarmat ei sunt niște multiplicatoare de forță, niște ghioage.
Da, in principiu chinezii nu au nevoie de portavioane ca sa atace Taiwan-ul. Cred ca Type 075-ul este mai periculos si poate ca acolo ar putea fi periculoasă corveta asta.
Oricum, eu cred ca China greșește, pur si simplu daca ar vrea sa conduca lumea, ar trebui sa se democratizeze. Uitati-va ce pot face chinezii cand au un mediu prietenos, in care creativitatea este incurajata, unde conducerea este fermă dar nu abuzivă… deci uitati-va la Taiwan si Singapore si apoi extrapolati la nivelul de mărime al Chinei.
Taiwanul este un exemplu de bune practici demn de urmat. O tara cu o populatie cam cat a noastra, dar cu un PIB si realizari incomparabile cu noi. Ii admir. Deh, noi ne supunem ca chiorii pumnului Chinei, noi nu indraznim nimic pe relatia cu Taiwan. Altii sunt insa in stare sa eludeze inteligent embargoul chinez, deschid reprezentate comerciale la Taipei, beneficiind apoi de o serie de avantaje.
Am vizitat Taipei ul în urma cu 3 ani. La o populație de 23 milioane locuitori au un PIB dublu fata de României. Fără aderare la UE, fonduri europene, PNRR, granturi nerambursabile. Lângă Taipei am vizitat un parc industrial cam de marimimea Clujului unde produceau semiconductori și alte componentele eleromice/optice și unde exista inclusiv o Universitate cu centre de cercetare. Parcul industrial fusese deschis în anii 80 iar acum producea cam 6% din PIB-ul taiwanez. Și asta era doar unul, ca în totul au 6 parcuri industriale pe modelul ăsta. Sunt foarte muncitori și seamănă cu japonezii la mentalitate dar mai deschiși decât chinezii continenteli spre străini. Toată lumea știe engleză iar ca european m am simțit f bine primit și apreciat. O țară minunată, o democrației și o economie liberală de piață. Taipei 101 e o bijuterie a inginerii ai arhitecturii. Vă recomand o vizită dacă aveți ocazia doar ca e lung drumul cu avionul, 10+ ore.
Sănătate!
sa ai 10-12 salupe din acestea ….le cam resetezi windowsul vecinilor de balta!
mai adaugi 2 Poseidoane si niscaiva bacterii de coasta si e liniste in ograda!
@rexx, poate ca mare parte din public inca foloseste Windows si o parte sistemul de la Apple, dar exista o alternativa open source la sistemul Windows, numit ReactOS dezvoltata in special de rusi, dar poate contribui oricine.
Insa toate zonele sensibile din Rusia si China sunt migrate pe Linux (un lucru pe care Romania trebuia sa-l faca cu multi ani in urma – nici o legatura cu cele doua tari sau regimul lor): https://en.wikipedia.org/wiki/Astra_Linux
Veti citi acolo ca Astra Linux este distribuit de asemenea in Crimeea.
Daca Romania avea in uz propria ei versiune de Linux, incidente ca cel de la fabrica de masini Craiova nu ar fi avut loc.
Utilizatorilor romani de linux le recomand sa evite instalarea de distributii Linux la realizarea carora participa tari din afara NATO, cu regim comunist.
Din Israel e bine chiar daca nu e Nato ? Nu de alta dar ma dau de 12 ani pe aceasi distributie.
Chiar daca e o distributie open-source, se impune macar un minim de securitate si conduita din partea utilizatorului. Sistemul trebuie sa aiba activ un firewall bine configurat pentru ca primii curiosi din afara sunt tocmai distribuitorii locali de internet. Browserul Internet trebuie de asemenea dotat cu firewall intern care sa blocheze in mod implicit orice script. Este la latitudinea dvs. sa permiteti siturilor web sa-si execute scripturile, daca considerati ca sunt sigure. De asemenea, grija la navigarea pe net.
Si tot nu este suficient. Daca folositi aplicatii cunoscute ca fiind spyware, e ca si cum ati invita inamicul in casa. Zoom, Tik-Tok, WhatsApp, etc.
Ideal ar fi ca sa folositi o distributie linux ce nu se bazeaza pe „systemd” insa asta e din ce in ce mai greu in ziua de azi. Totusi, nu imposibil.
Dar e traba dvs. cum va ajustati nivelul de securitate.
Si sunt curios, ce distributie de Linux e aia pe care o prezentati ca fiind made in Israel?
P.S. Initial nu au existat distributii realizate de tari (sau guvernele acelor tari) anume. Distributiile erau internationale (inca sunt), cu contributia a sute si mii de voluntari din toate partile lumii. Doar in ultimii ani s-a pus problema asta, din varii motive.
P.P.S. Daca va doriti o statie de lucru foarte sigura, adoptati sistemul de operare OpenBSD insa asta inseamna UNIX. Dar nu-l recomand incepatorilor, chiar daca sunt paranoici in ce priveste securitatea – nu merge pe toate calculatoarele disponibile. Desigur, conduita de mai sus este obligatorie si aici.
P.P.P.S. Atentie la lucrul online pentru firme din afara! Unele din software-urile pe care se lucreaza, au module de data mining. Daca acesta este cazul, in general, angajatorul are pretentia ca userul sa foloseasca sistemul de operare Windows. 😛
Neoficial made in israel este Kali cu predecesorul BackTrack. De acolo vin si certificarile de la Offensive Security, from israel with love.
Referitor la unix,pe Bsd(pfsense) imi tin routerele de obicei dar nu as sta sa lucrez pe desktop de BSD,aici facand un compromis in favoarea productivitatii.Am invatat sa folosesc unealta potrivita la locul potrivit( cel putin pentru mine ), de aceea merg pe
PFsense pentru routere, redhat-related pentru servere ( CentOS ) si debian-ubuntu pentru desktop.
Desi lucrez de 12 ani in cybersecurity, sunt mereu curios de viziunea si parerea altora in zona de privacy/security, tocmai de aceea am incercat sa „provoc” un raspuns argumentat pe zona asta si iti multumesc pentru argumentatie.
Firewall pe desktop linux de obicei se pune un iptables stateful dar iti recomand sa arunci un ochi pe „elastic agent” folosit in combinatie cu ELK stack cu modulul de security/siem.Are protectie ransomware,fileless attacks,etc plus partea de monitorizare si raportare.
Pe partea cu module de data-mining puse voluntar nu am vazut pana acum, dar am gasit servere compromise pe care se adaugau mineri.
Clar ca vindeam castraveti gradinarului… Multumesc pentru recomandari.
Ce parere aveti de OPNsense ca firewall si DragonFlyBSD (Hamer/Hamer2 file system) ca server pentru baze de date?
Ca statie de lucru linux, folosesc Void si Devuan, insa pentru elevi/studenti (in caz ca invatamantul adopta linux) as recomanda LinuxMint (eventual, varianta bazata pe Debian ca e mai stabila) cu interfata Cinnamon pentru ca-i poate ajuta in tranzitia de la Windows la Linux. In privinta asta, am incercat sa fac un blog in care sa prezint pe scurt aplicatiile de interes educational disponibile in Linux… un blog cam neglijat https://artabinara.blogspot.com/ insa sunt bloguri romanesti care fac o treaba mai buna.
*Hammer – prea tarziu in noapte…
Cred ca e necesar un sau in loc de si! 🙂
Unde mai incap alea 32x rachete AA TC-2N pe langa cele 16x HF-2/HF-3? Daca cineva are un desen explicativ cu echiparea ar fi bine-venit. Eu sincer nu vad unde si cum pot indesa 16x HF-2/3 + 32x TC-2N + 1x Phalanx + 2x Mark32 + 1x tun de 76mm + 2x mitraliere de 12,7mm pe nava asta. Se pare ca sunt doua variante: una AAW si alta ASuW. Viteza maxima se pare ca este 43+Nd.
cateva schite 3d:
https://free3d.com/3d-model/tuo-chiang-corvette-8402.html
https://discourse.mcneel.com/t/pgg-618-tuo-chiang-tuo-jiang-or-tuo-river-class-corvette/108923
George, vezi ca ar trebui actualizate informatiile. Am luat scurt, de aici: https://www.navalnews.com/naval-news/2021/05/taiwans-first-upgraded-and-modified-catamaran-corvette-started-sea-trial/
Dupa ce au mai facut niste teste pe mare si au mai surubarit la ele, se pare ca taiwan-ezii au renuntat complet la capacitatea de lupta anti-submarin, iar capacitatea de lupta AA o cam exclude pe aia AN, in sensul in care vroiau sa faca versiuni care se concentrau pe AA si versiuni care se concentrau pe AN. Navele nu cred ca vor avea vreodata la bord si 16 rachete AN si 32 de rachete AA pentru ca pur si simplu nu exista suficient spatiu pentru asa ceva…
Cel mai probabil vor inlocui 8 din cele 16 tuburi de rachete AN cu rachete AA, TC-2N care pot fi lansate atat vertical cat si din lansatoare inclinate, asemanatoare celor AN.
O NPR interesanta, dar departe de briceagul elvetian care vad ca i-a entuziasmat pe toti… Fizica nu prea iarta iar o nava trebuie sa fie un bun compromis intre calitatile nautice si manevriere si cantitatea de armament cu care poate da dupa altii. Asa ca israelienii pot sta linistiti! 🙂
Cat despre nivelul de dezvoltare economica al Taiwan-ului, cred ca este suficient sa amintesc ca productia mondiala de chip-uri este la mila lor pana ce vor aparea noi fabrici in SUA si in Europa.
Deci primele 11 exemplare vor avea capacitate AA+AN din start dar fara capacitate anti-submarin. Multumim de link!
Taiwanezii mai clasic asa, nu avangardisti ca noi, nu renunta la CIWS
Classe Anping https://aresdifesa.it/secondo-catamarano-classe-anping-per-la-guardia-costiera-di-taiwan/
https://alert5.com/2017/04/10/taiwan-redesigning-tuo-chiang-class-corvette-to-have-anti-air-capability/
Deci o lungesc si o latesc.
Pe aceleasi subiect:
https://www.taipeitimes.com/News/front/archives/2017/04/09/2003668362
Problema bazdaganiei este ca nu prea poate fi folosita pe vreme nasoala. Cele 6-700 t deplasament combinate cu solutia constructiva, catamaran, nu o recomanda pe valuri mai maricele. Este unanim acceptat ca musiu catamaran este al dracu de instabil pe valuri(chiar si mai mititele). Asa ca, cine viseaza asa ceva ptr ligheanul nostru, viseaza prost. La ce valuri sunt pe MN mai bine de juma de an, copaile astea ar sta mai mult prin port.
„Este unanim acceptat ca musiu catamaran este al dracu de instabil pe valuri” – de ce sunt catamaranele instabile pe valuri?
Pescaj mic(fata de o monococa de acelasi deplasament), latime mare(inculpatul are 14m la 60 lungime) + inca niste chestii(nu am timp sa iti explic). Toate astea nu le recomanda pe vreme naspa.
De ce ar fi lățimea o problemă de stabilitate?
https://www.webbemarine.com.au/the-truth-about-cats/
Mai degrabă 22800 mi se par de navigație costieră.
Dacă constructorul spune că rezistă, ca exemplu, la 7 Beaufort, asta e, te conformezi.
Pare destul de stabil iahtul asta micut… imi imaginez ca Tuo Chiang este si mai stabil.
https://youtu.be/ETir8OEdDrc
Dar aici sunt discutate problemele catamaranelor, si de ce unele design-uri sunt mai bune ca altele.
https://youtu.be/xdyRK99yMOs
Altul pe aceeasi tema, din unghiuri diferite (ale proprietarilor de iahturi):
https://youtu.be/oSCSmI830yg
Pai de aia si ziceam, catamaranele nu-s asa de panarame pe mare. Sunt populare in Pacific care are si el furtunile lui cat e de pacific.
Stau și mă gândesc câte sute de rachete de tot felul ar putea stoca taiwanezii pe fregatele noastre…
Faina nava !
„Taiwanul, despre care facem astazi discutie, a lansat la apa prima nava dintr-o noua clasa de corvete”
„Noua” clasa e lansata de fapt de vreo 7 ani de zile, iar in fotografie e de fapt a doua nava din clasa, Ta Chiang.
Armamentul cu radar/rachete antiaerene nu il are decit a doua nava din clasa si poate cele urmatoare.
https://pbs.twimg.com/media/E8_RgPvWEAk4Voe?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/E8_RamJX0AolHGb?format=jpg&name=medium
Am gasit mai multe detalii in privinta echiparii:
PCG-618 (prototip lansat in 2014)
https://i.redd.it/m2ru457yjzm41.jpg
– 1x navigation radar
– 1x CS/SPG-6N(S) surface search radar
– 1x CS/SPG-6N(T) fire control radar
– SSM – 8x subsonic HF-2 + 8x supersonic HF-3
– CIWS – 1xMk-15 Phalanx Block 1B
– ASW – 2x Mark 32 triple torpedo launcher + 1x variable depth sonar
– artilerie – 1x Oto Melara 76mm
– mitraliera – 2x Browning M2HB 12.7mm + 2x FN MAG 7,62mm
– EW&D – 12x counter-IR/RF chaff dispensers
PGG-619 (lansata in 2020):
https://i.redd.it/akot90cafjg71.jpg
– 1x navigation radar
– 1x Thales STIR 1.2 EO Mk2 fire control radar
– SSM – 8x subsonic HF-2 + 4x supersonic HF-3
– SAM – 16x TC-2N (4x canistre de 4x) + 1x navalised MPQ-90 3D radar
– CIWS – 1xMk-15 Phalanx Block 1B
– artilerie – 1x Oto Melara 76mm
– mitraliera – 4x Browning M2HB 12.7mm
– EW&D – 12x counter-IR/RF chaff dispenser
Viteza maxima 45kn, operare mare grad 7 max (6-9m).
deci au pierdut torpilele ASW+ 4 racheteSSM supersonice dar au adaugat SAM 4x4canistre+ radar MPQ90 si 2 .50cal 🙂
… sonarul probabil a disparut, au trecut pe radar Thales si au mai tras de table pana a ajuns la 685t de la 567t. Motorizarea nu stiu daca s-a schimbat. Viteza maxima posibil sa fi scazut zic unii.
PCG-618: 567 tone deplasament, 60,4m x 14m
PCG-619: 685 tone deplasament, 65m x 14,8m
Pe zona noastra, ar merge o combinatie de 8 HF III si 4NSM. Primul bloc de rachete AN dinspre prova inlocuit cu 8 celule Mk48 – 16ESSM iar Phalanxul inlocuit cu un RAM.