Turcia a finalizat procedura de achizitie a sistemului S 400

Declaratia a fost facuta de ministrul turc de externe Nurettin Canikli, deocamdata insa Turcia nu a primit nici un sistem.

Pretul total platit de Ankara este de 2,5 miliarde de euro – cu prima transa platita deja in septembrie, iar initial turcii vorbeau despre fabricarea in tara, transfer de tehnologie, lucruri care este foarte greu de crezut ca se vor concretiza, asta daca s-a discutat vreodata despre asa ceva la modul serios.

Pentru 2,5 miliarde de euro turcii vor primii patru baterii S 400, nu stim inca cu ce tip de rachete in dotare, din care doua baterii ar trebui aduse direct din Rusia si doua produse in Turcia, dar este foarte greu de crezut ca industria locala va putea asimilia ceva important dintr-un sistem S 400. Radarul singur nu-l vor primi, rachetele la fel, asadar despre ce productie locala vorbim, doar Erdogan stie.

O baterie S 400 are in medie 4 vehicule lansatoare (foarte probabil ca numarul acestora sa creasca daca se doreste), fiecare vehicul cu cate patru rachete, tinem cont ca batalioanele desfasurate in jurul Moscovei au cate 8 masini lansatoare cu un total de 32 de rachete. Mai trebuie spus si ca rusii folosesc pe S 400 patru tipuri distincte de rachete, asadar avem de-a face cu un mix.

Baterie S 400 Triumf

Cu aceeasi ocazie Canikli a mai spus ca tara sa isi continua efortul de a dezvolta un sistem antiaerian si antiracheta propriu, impreuna cu consortiul franco-italian EUROSAM, producatorul sistemului SAMP/T.

In aceasta privinta o scrisoare de intentie a fost semnata intre cele doua parti, oficialul turc adaugand ca se are in vedere dezvoltarea unui sistem bazat pe SAMP/T, cel putin in aceasta faza a programului.

Acum mai ramane doar de vazut daca europenii vor mai fi de acord cu transferul de tehnologii sensibile catre Turcia.

GeorgeGMT

71 de comentarii:

  1. Pe subiect

    the Franco-Italian EUROSAM consortium and Turkish companies will look into a system based on the SAMP-T missile system produced by EUROSAM and determine the common needs of the three countries, the sources said.

    https://www.reuters.com/article/us-turkey-defence/turkey-france-and-italy-to-strengthen-cooperation-on-missile-defense-sources-idUSKBN1D829I

    Cred ca afacerea cu S-400 e doar o masura intermediara…

    • E posibil ca s400 (cu racheta 48n6 cu 250km raza) sa asigure apararea aa la f mare distanta.aster30(dupa „standardele”rusesti cel putin)se incadreaza la rachete cu raza medie de actiune

      • Racheta aia cu raza de 250 km nu este folosita impotriva avioanelor de lupta.

        • Poate nu ar fi lipsit de interes sa aflam de ce Suedia a ales Patriot in detrimentul Aster.

          • Se pare ca avantajele de a beneficia de lantul logistic american, in cazul unui potential conflict, a fost definitoriu in raport cu orice posibil avantaj tehnic pe care ”concurenta” l-ar fi putut oferi.
            Se pare ca este, pana la urma, o chestiune de credibilitate.

            • E mai mult de atat, Suedia=USA in mai multe chestiuni inclusiv legate de ASW, Gripen E/F este chiar si mai american ca si Gripen C/D. Apoi SAAB vinde multe chestii in USA si nu in ultimul rand principalele state care i-ar veni in ajutor ar fi cele din nordul Europei – dotate cu Patriot si USA.

  2. Luni parlamentu Romaniei va da acordul pentru Patriot system (surse :Daddy),Sanse ca primul system va ajunge inainte de 1 decembrie in Romania,ce credeti???

    • Deja e in Romania.cel adus anul trecut la exercitiile de la capul midia se pare ca a ramas la MK.cand fuse el presidente in vara pe acolo a aparut in niste cadre.

      • De unde dracu ai inteles tu ca Patriotul adus la MK a ramas in Ro, cand americanii au plecat inapoi in Germania dupa cateva zile cu tot cu Patriot?!
        Prima baterie romaneasca va sosi cel mai probabil prin vara anului viitor.

        • Nea’ George. Watch your language !! Sunt copii mici pe site.

          • Tot cu „nea George .. nea Cutarescu .. nea Icsulescu am ramas .. cutume ale unui trecut balcanic/comunist 🙂 app daca te enerveaza tipu si ai ceva sa ii spui (chiar daca e admin sau ce o fi nenea asta .. aici pe site.. fii cu tupeu si „dai peste bot” 🙂 ..

            • nénea m., gen. al luĭ voc. nene (sîrb. nena, bg. neni, nenčo, a.î.; rut. nénĭo, tată. V. neĭca, neneacă). Sud. Epitet respectos adresat în popor unuĭ frate maĭ mare. Epitet adresat unuĭ unchĭ nu prea bătrîn. Epitet glumeț adresat orĭ-cuĭ: ĭa stăĭ, nene, că nu merge așa ! V. bădia și moș.

              E semn de respect (si uneori glumet) fatà de o persoanà consideratà de o anumità vârstà si pentru care „domnul” ar fi protocolar pentru site. Mojicii îl înlocuiesc cu „băi”.

            • Tu nu intelegi subtilitatiile limbii romane, „nene”. „coane” etc sunt apelative folosite si intre prieteni, oameni care se considera egali unii in fata altora, este o forma de adresare usor glumeata…

        • La vizita neamtului din 17 iulie la mk apare in filmari si poze un frumos radar an/mpq 65. posibil sa il fi uitat aia cand au plecat dupa trageri.sau l-au adus special ptr vizita lui el presidente.

    • ca sa ce?! sa il defileze populist si sa speculeze eclectoral momentul chiar de 1 ?

  3. Turcia s-a împușcat în picior cu niște decizii aberante atunci când aveau o poziție privilegiată în NATO. Transfer de tehnologie nu vor primi, din contră li se va tăia macaroana și în ceea ce privește tehnologiile civile și investițiile europene în economie. Turcia are o industrie auto puternică însă exportă cel mai mult în UE, depinde de piața uniunii. Ei au un deficit al balanței comerciale (importă mult mai mult decât exportă). Economia Turciei va urma să scadă dacă Erdogan mai luptă cu morile de vânt.

  4. Au luat S-400 ca sa se mai antreneze baietii pe ele pentru misiuni SEAD.

  5. „Romania ar trebui sa faca parteriate strategige cu europa, nu cu americanii (astia nu au sentimente)”

    Pai deja am facut parteneriate strategice cu Europa: OMV a luat Petrom, francezii controleaza gazele, Italienii si nemtii controleaza energia electrica, sunt supermarketuri europene peste tot.

    Iar in privinta turcilor si S-400: bravo lor ca au cumparat, daca primesc si F-35 vor fi cei mai puternici din sudul si estul NATO.

  6. Tu vezi ce scrii? Cum sa facem parteneriate cu europenii cand ei ne-ar da imediat Rusiei in schmbul gazelor(prin ei ma refer la tarile vestice)?

    • Nu ne-ar da nimeni rusilor,nu mai scrie prostii :))
      Au toti p-aici investitii,banci, terenuri agricole, proprietati, sucursale, subsidiare, regiile lor de stat care gestioneaza apa,gaze,etc.
      E bine ca se discuta cu americanii pentru armament, astia sunt seriosi.

  7. Eu personal nu vad sistemul rusesc aa lucrand LA 100% capacitate in Caz de conflict implicand Russia sau stat aliat rusiei,citeste siria

    • https://www.trtworld.com/turkey/why-is-turkey-buying-the-russian-s-400-missile-defence-system–9143

      Turcia vrea sa-si dezvolte propriul sistem AA.”Cumpararea de S-400 este doar o etapa.

      „Another reason for the purchase is that the Turkish government made it clear that they have long wanted to develop an indigenous defence technology.
      Turkey does not want to be dependent on Western-originated weapons in the defence industry. Thus, it wants to create diversity in defence as well as in energy.”

      • Turcia a luat-o intr-o directie gresita. Vestul nu este dispus sa transfere tehnologie unui potential inamic, rusii la fel, iar capacitatea indigena de a dezvolta in mod independent tehnologie avansata este foarte limitata.
        Ambitiile Turciei s-ar putea sa nu aiba un fundament foarte solid, iar politica santajului nu este ceva de lunga durata.
        Iesita de sub umbrela NATO, Turcia s-ar putea sa aiba mari „surprize”. Cand tinzi sa devii un pol de putere autonoma, incetezi sa mai ai aliati.
        Semnalele par a fi destul de clare, Polonia si Romania sunt destinate a suplini, oarecum, defectiunea Turciei. Daca Turcia a reusit o defectiune, in mare masura din vina SUA, pe viitor, cred ca acestia vor deveni mult mai atenti la posibilele „derapaje” ale aliatilor lor.

      • @Musiu, io in locul turcilor as lua asa mai babeste, mai intai as incerca sa-mi dezvolt un „amarat” de motor de tanc, lucru pe care nu-s in stare sa-l faca singuri si noi trebuie sa-i credem ca-si vor dezvolta si fabrica un sistem AA cu raza lunga?! 🙂 ))))

        • Da, cine stie ce este cu adevarat in capul conducatorilor Turciei? In privinta motorului de tanc, daca au reusit romanii inainte de 1990 sa obtina un motor pentru TR-85, atunci nu vad de ce sa nu reuseasca si turcii.

  8. Și posibilitatea să producă în Turcia camioanele pe care sug amplasate rachetele dar și radarul!

    Asta e o mica parte din offset.
    Se mai pot produce în Turcia componente mecanice de racheta. Carcasele exterioare, aripi, sisteme electrice, servo motoare dar nu electronică și nici softul.

    • Radarul?! Adica cea mai complexa parte a sistemului?! Carcasa exterioara la astfel de rachete este opera de arta, chiar daca rusii le-ar da acceptul nu cred ca ar reusi, la fel si sistemele de ghidaj aerodinamice si altele…

      • Da George dar cu un control numeric in ziua de azi reusesti sa faci o copie destul de fidela in ceea ce priveste “carcasa” rachetei .Mult mai greu in privinta software-ului,sezorilor,etc.

  9. Sa ne intelegem. US nu va permite nici o defectare a Turciei. Deocamdata Erdogan este privit cu blandete iar micile sale orgolii sunt in marja de acceptare.

  10. Daca Turcia nu va primi F-35 atunci ar putea elimina radarul Malatya- Kürecik AN-TPY-2
    http://www.yenisafak.com/en/news/turkey-may-remove-us-radar-if-f-35s-not-delivered-on-schedule-2808663

    Turcia asigura mentenanta motoarelor de F-35
    http://en.protothema.gr/yes-british-f-35-engines-must-be-sent-to-turkey-for-overhaul/
    „the only engine overhaul facility for the stealth aircraft’s engines is located in Turkey.”

  11. Turcia cu declaratii sforaitoare a reusit sa si indeparteze aliatii economici si militari crezand ca sunt de neinlocuit fiind vecini cu Iranul si avand cheia de la marea neagra.
    Acum economia turca este tinuta in sah de EU si SUA
    Alternativa SUA pt marea neagra ramane Romania si bulgaria. Dar influenta in Ro nu se obtine doar cu un presedinte si cu DNA(din pacate). Sistemul putred si rosu trebuie schimbat. Deci sper sa vina ALEGERI ANTICIPATE ,sa apara un partid nou peste noapte (in genul en marche al lui macron)fara afinitati comuniste si sa scapam dracu de leprele astea
    Pana atunci ascult cantecul „bocetul lui ioan fara de mormant”
    In incheiere un salut pt psd HAI SIKTIR

  12. * acum o luna specialistii snspa sustineau ca s-400 in turcia e fake news ;-)))

  13. Sistemul HAWK este performant in tandem cu sistemul PATRIOT?!?!
    Multumesc pentru un raspuns din partea celor avizati !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *