Turcia si F 16 via Eurofighter

F 35 cu steagul Tuciei pe fuzelaj in calitate de tara-partenera…

Problema celor trei corpuri…

Lucrurile par simple, dar in realitate sunt mult mai complexe si mai putin susceptibile sa se termine cu bine pentru turci, dar sa ne reamintim cum a inceput totul.

Mai intai si mai intai, Turcia a reusit ca din senin sa rupa relatiile foarte bune pe care le avea cu Israelul. Cand spunem din senin, apai chiar asa s-a intamplat si pe nepusa masa israelienii s-au trezit cu o nava sub pavilion turcesc ca forteaza intrarea in Fasia Gaza (Marmara Mavi pe 31 mai 2010). Israelienii au tot incercat cu vorba buna, dar domnul Erdogan n-a tinut cont.

Intr-un final nava a fost abordata si stopata de marina isareliana, a izbucnit scandalul, au murit noua activisti pro-palestinieni, relatiile foarte bune de atunci, inclusiv pe zona militara, dintre cele doua tari au ajuns astazi la cutite. Ce a obtinut Ankara din acest lucru? Blocarea la accesul catre tehnologia israeliana plus racirea relatiilor cu restul Occidentului.

Mai apoi din tara-partenera industriala in programul F 35A, cu 100 de aparate aflate pe lista de cumparaturi, cu o participare industriala semnificativa in program, turcii au facut stanga spre Moscova, au cumparat S 400 si Donald Trump i-a azvarlit pe usa afara din programul F 35A: le-a taiat si participarea industriala si nici avioane nu le mai vinde. Biden a confirmat si uite-asa turcii au ramas si fara avioane de generatia a V-a, si fara industrie de inalta tehnologie si s-au pricopsit pe cap cu S 400.

Dar ar trebui sa ne aducem aminte ca francezii aveau doua oferte pentru sisteme anti-aeriene cu raza lunga: prima era vanzarea SAMP/T – Mamba si cu ceva transfer de tehnologie catre industria turca, cea de-a doua varianta era ca Franta sa sustina dezvoltarea unui sistem cu raza lunga turcesc. Turcii veneau cu bani, europenii cu tehnologia si vedeau ei ce urma sa iasa, probabil un SAMP/T turcizat, cu destule componente fabricate local.

Americanii la randul lor ofertau cu Patriot la modul cel mai simplu: turcii vin cu bani si se intorc cu Patriotul, dar domnul Erdogan o tinea una si buna: participarea industriala trebuie sa fie masiva si transferul de tehnologie substantial.

Chinezii au venit cu o oferta de nerefuzat – HQ 9, clona lor dupa S 300. Beijingul parea darnic si promitea un transfer de tehnologie zdravan dar daca te uitai cu atentie oferta avea in vedere o tehnologie chinezeasca copiata dupa una ruseasca din anii “80 si atunci Turcia s-a dus spre Moscova dar s-a ales fix cu praful dupa toba.

Rusii le-au luat bani, le-au dat S 400 si fix cam atat, nimic despre fabricarea in Turcia a sistemelor, radarelor, rachetelor, nici macar camioanele nu sunt turcesti. Ba ca lucrurile sa fie “rusesti” pana la capat, cu nu foarte mult timp in urma turcii inca asteptau rachetele cu raza lunga, componente ale S 400 si nu stim daca intre timp le-au primit sau inca mai spera.

S-au ales turcii cu S 400, dar in schimb si-au cam rupt legaturile cu Vestul, au ajuns paria in NATO, si-au taiat orice craca de sub picioare cu privirea unei eventuale aderari la UE si una peste alta, cu o economie slaba si o inflatie monstruoasa, intr-un sfarsit, americanii au fost de acord sa le vanda 40 de F 16 Block 70/72 si 79 de kit-uri de modernizare pentru F 16 mai vechi la standardul “Viper”, pentru “doar” 23 de miliarde de dolari.

 

Insa si aici turcii s-au rugat de americani o buna bucata de timp pana cand au obtinut acordul, iar acum, la foarte putin timp dupa au primit ce au cerut, s-au razgandit.

Epopeea modernizarii fortelor aeriene turce incepe odata ce grecii – foarte bine vazuti si de americani si de europeni, mai ales de francezi – au demarat modernizarea fortelor lor aeriene si au demarat exceptional de bine.

Mai intai au semnat cu Lockheed Martin modernizarea a 84 de F 16 la standardul Block 70 (20 de aparate au fost deja livrate, restul pana in 2027), apoi au semnat pentru 20 de F 35A (cu o optiune pentru inca 20) si ca sa fie treaba oabla au cumparat si de la francezi 24 de Rafale (12xF3-R si 12 F 4).

Turcii se uita si nu le iese socoteala pentru ca Grecia va dispune de o forta aeriana foarte moderna si bine inchegata in timp ce Ankara ramane cu vechile F 16 de caruta.

Intre timp americanii si-au dat acordul dar acum turcii murmura din buze si nu le convine afacerea asa ca ar pofti la cel putin 40 de aparate Eurofighter Tranche 4.

Si aici povestea se schimba in functie de povestitor (sursa). Unii sustin (asa cum scriam si noi cu ceva timp in urma) ca Turcia ar dori sa cumpere in continuare cele 40 de F 16 Block 70/72 dar sa mai reduca din numarul de kituri de modernizare, alte surse insa indica exact invers si anume ca turcii nu ar mai fi interesati de F 16 noi ci poftesc la Eurofighter T4, dar sa modernizeze totusi 79 de F 16 la standardul Block 70/72.

Afacerea Eurofighter T4 este si ea un pic ciudata. Cand in 2022 Ankara a adus pentru prima data vorba de o posibila achizitie a 40 de avioane europene, britanicii au fost de acord, dar restul celor trei membrii ai consortiului au privit propunerea Turciei ca fiind una neserioasa si au presupus ca de fapt turcii incercau doar sa puna presiune pe americani sa le vanda F 16 Viper si ca de fapt Erdogan nu avea intentia sa cumpere nimic din Europa.

Asa ca europenii s-au simtit luati un pic la vale de turci. Intre timp insa presa turca sustine ca de fapt Eurofighter T4 ar fi superior F 16V si ca ar trebui marsat pe achizitia de avioane europene si ca dupa F 35A, Eurofighter ar fi a doua cea mai buna varianta de luat in calcul.

Ceremonia prezentarii oficiale a primului F 35A turcesc

In aceste conditii turcii au facut o intoarecere de 180* si anul trecut chiar au dorit sa cumpere 40 de aparate Tranche 4 dar de aceasta data s-au lovit de refuzul solid al Germaniei (si nici Italia nu este foarte entuziasta, Roma avand unele neintelegeri cu turcii prin Marea Egee), iar Madridul sustine pozitia Germaniei.

Si a venit summitul NATO de la Washington, iar presedintele turc a facut tot ce i-a stat in putinta ca prin intalniri personale sa-l convinga pe cancelarul german si premierul spaniol sa-i vanda 40 de ET T4 care ar urma sa fie asamblate in Germania si Italia. Nici vorba de ceva transfer de tehnologie sau alte asemenea, doar, doar vor avea pe ce contract sa semneze.

In acelasi timp turcii ar trebui sa renegocieze cu americanii in sensul in care si-ar dori sa abandoneze achizitia celor 40 de aparate noi, dar sa pastreze modernizarea celor 79 de F 16 mai vechi, doar ca acum nu va mai fi vorba de achizitia de kit-uri si modernizarea lor in Turcia ci de trimiterea avioanelor in Statele Unite si modernizarea lor de catre Lockheed Martin. Ori intr-o astfel de situatie industria aeronautica turca nu numai ca va pierde o caruta de bani dar isi va lua adio si de la orice eventual transfer de tehnologie, oricat de mic ar fi fost el sa fie.

Intr-un final Turcia a fost bine prinsa cu gatul in lat, nu mai stie dupa ce sa se uite si ce sa faca. Si-a dorit F 35A, era membra in program dar a fost data brutal afara, si-a dorit macar F 16V, apoi s-a uitat la Eurofighter ca sa primeasca F 16V, iar acum cand chiar ar dori sa cumpere Eurofighter T4 si are aprobare pentru F 16V, nu stie inca cu ce se va alege atat timp cat Germania nu si-a ridicat obiectiunile in privinta exportului de ET T4, iar aparatul are destule comenzi acum incat sa nu mai fie in pericol sa-si inchida liniile de productie.

In acest context, mai intelege cineva ce se intampla la Ankara? Mai au turcii oameni care gandesc cu luciditate? Inainte erau, astazi nu prea mai par a fi…

PS O intrebare ramane totusi in aer: merita sa cumperi S 400 si sa pierzi accesul la F 35A? 100 de aparate de generatia a V-a a pierdut Turcia, plus parteneriatul industrial care ar fi adus mari beneficii, atat financiare cat si tehnologice, lasand la o parte flota enorma de F 16 pe care tot cu Lockheed trebuie s-o modernizeze. Din partener care ar fi produs subansamble si pentru alte natiuni, Turcia a ajuns sa stea cu mana intinsa catre europeni si americani si sa primeasca ceea ce acestia se indura sa-i ofere, cand se indura sa-i ofere ceva.

La momentul excluderii Ankarei din program, sase F 35A turcesti erau gata fabricate si urmau sa fie predate Turciei.

GeorgeGMT

87 de comentarii:

  1. Modernizarea si repararea unor piese ale radarului de Northrop-Gruman ,an/apg 68 v9 e standard viper?

    2
  2. Ma tot gandeam, cum ar fi fost ca intai Turcia sa primeasca niste 35-uri si apoi sa fie lovitura esuata, S400 etc. Cum faceau acolo, ii lasau cu cateva mai aproape de prototip, fara mentenanta etc?

    2
  3. Dintr o alta parte, stiind ca Turcia de azi e instabila, americanii continua sa foloseasca magaziile lor de bombe atomice si parcarea B52 la baza Incirlik fara nici un semn aparent de teama. Foarte bizar. Erdogan nu e stabil, musulman extremist si mai mult, isi autodistruge economia pentru interese proprii megalomane.

    17
    • Coscogeamitea

      Cred ca au inlocuit bombele alea de mult cu „gonflabile”. Au avut oricum in trecut episodul in care au trebuit sa le dezactiveze de frica turcilor dar fara sa le scoata din magazie, sa nu iasa scandal.

      Interesant de vazut ce mai ramane din baza aia dupa ce plesneste buba in Iran.

      5
    • Are epilepsie idiotul.Poate ca a venit vremea sa-l reintalnasca pe ”fratele ”Ismail.

      6
    • Îl doare undeva pe Erdogan de palestinieni. A urmărit doar voturile majorității needucate și islamiste din Anatolia și consolidarea puterii personale.

      9
    • Turcia e instabilă că nu mai răspunde la comenzi cum răspundea. Dar SUA, care susține lovituri de stat în țări aliate este stabilă? Pe mulți îi lovește amnezia când trebuie să-și amintească de unde a început totul. Asta e valabilă și în cazul Iranului, pentru că nu Iranul este cel care din senin și pe nepusă masă s-au supărat pe SUA. SUA și UK au finanțat o lovitură de stat în urma căreia au adus la putere un șah ce nu era altceva decât slugă lor obedienta care le-a permis să jefuiască petrolul iranian fara nici o consecință și care cheltuia tot bugetul țării pe armament american în timp ce în Iran , mulți oameni mureau de foame la propriu. Nu aveau scoli, nu aveau spitale. Așa s-a ajuns aici. Dar din motive „neînțelese”, jurnaliștii plătiți de grupurile de interese din vest și populația obtuză, nu-și mai amintește asta. La fel cum nu-și amintește nici faptul că SUA a sprijinit pe Sadam să ajungă la putere în Irak doar că sa atace Iranul și tot SUA ia furnizat lui Sadam arme chimice pe care le-a folosit împotriva Iranului că mai apoi, când a refuzat să continue războiul cu Iran și a încheiat pacea, să folosească împotriva lui faptul că a utilizat arme chimice in război pentru a „justifica” sancțiunile și embargoul impus Irakului după 1990. Așa cum vad eu lucrurile, SUA te pun sa faci tot felul de nenorociri și când nu mai au nevoie de tine, vor să intri singur în coșul de gunoi dacă se poate.
      In războiul din Siria, Turcia a fost singura țară care a îndrăznit să doboare un avion rusesc, dacă își mai aduce cineva aminte. Rusia a impus sancțiuni împotriva Turciei, fapt ce le-a slăbit economia foarte mult iar SUA au folosit nemulțumirea populației pentru a sprijini o lovitură de stat împotriva președintelui și a guvernului turc de atunci.
      SUA sunt aia care cu sprijinul Franței, cu bani francezi, și-au câștigat independența față de imperiul Britanic, pentru că apoi, in loc sa returneze banii Franței, care făcuse datorii pentru asta, au folosit acei bani pentru a sprijini „revoluția Franceză”. Dacă nu știați, căutați pe Google sau Wikipedia. Asta înseamnă alianța cu SUA. Nu există un stat mai trădător decât ei. La fel i-au furat și pe englezi in programul dezvoltării primului avion supersonic. Lui Hitler i-au împrumutat bani și i-au proiectat submarinele din al doilea război că apoi sa intre in război împotriva Germaniei. Practic SUA și-a trădat și înșelat toți aliații de-a lungul timpului. Să nu mai vorbim de țările din America de Sud pe care le-a muls și le mulge in continuare de toate resursele. SUA nu are nevoie de aliați. SUA are nevoie de slugi și dacă liderul unei țări face greșeala de a nu recunoaște asta, îl așteaptă o lovitură de stat.
      Realitatea e că până la tentativa de lovitura de stat încercată împotriva lui Erdogan și campania, SUA nu au avut nici un „aliat” mai fidel și mai dedicat decât Turcia. Iar acum Turcia e omul rău că nu a ieșit lovitura de stat și au început să aibă mari probleme de încredere în relația cu „partenerul strategic”.
      Din păcate, propagandă, la care SUA se pricepe cel mai bine, reușește să spele pe creier pe cei mai mulți dintre noi. Pentru că ei dețin presa și cum „o minciună repetată la infinit devine adevăr” lor le merge foarte bine treaba.

      10
    • Crezi tu că mai sunt bombele la incirlik.eu zic că sunt undeva mai la vest

      3
  4. „In acest context, mai intelege cineva ce se intampla la Ankara? Mai au turcii oameni care gandesc cu luciditate? Inainte erau, astazi nu prea mai par a fi…”

    Cred ca e o problema la toti dictatorii moderni. Ajung la un punct in care cel putin de dinafara, pare ca o iau razna.
    Putin, Erdogan, chiar si Orban si-au inceput cariera ca niste oameni capabili, indiferent de ce au ajuns acum , nu e chiar usor sa acaparezi puterea intr-un stat. Si astia au reusit deja asta.
    Apoi cred ca intervine sindromul Ceausescu. Are loc un eveniment care le alimenteaza paranoia. In cazul lui Erdogan, e tentativa de lovitura de stat, la Putin e revolutia din Ucraina, eventual si protestele masive din Rusia. La Orban nu e foarte clar, dar pare sa fie sistarea fondurilor europene si presiunea pusa atunci pe economia maghiara.
    Evenimente care le ameninta puterea, le alimenteaza si mai mult paranoia, prin riscurile ale „meseriei” de dictator, deja ajunsa din start la un nivel ridicat .
    Apoi urmeaza o dependenta si mai mare de cei din cercul intern,marea majoritate a lor fiind niste lingai fara prea mare capacitate intelectuala.
    Si destul de curand, ideile lor devin ideile tale, incep sa apara pasi ciudati si greseli grosolane.
    Invazia Ucrainei, tentativa asta nereusita de santaj din partea turcilor chiar si inhamarea Ungariei la caruta Rusiei.
    Sunt miscari care nu au sens decat daca le privesti din punctul de vederea al unor oameni atat de sufocati de lingai, incat au pierdut contactul cu realitatea.

    30
    • Si nu e voie sa uitam niciodata genocidul armenilor care ne priveste ca din oglinda in timpul
      contemporan si care arata clar care
      sunt intentiile acestui tiran.

      https://ro.wikipedia.org/wiki/Genocidul_armean

      18
      • Tu vorbesti de genocid? Voi care ati omorat zeci de mii de copii in cateva luni. Rusii in doi ani de razboi au omorat in jur de 600 de copii. Sunteti tatici in arta omorului de copii.

        7
        • Vezi ca că aia cu rușii nu prea bate ,in Mariupol încă nu poate nimeni sa numere victimele .

          6
        • Cati copii au omorat rusii in Siria in
          ajutorul lui Asad ?
          Cine a numarat copii din Gaza ? Statistica
          ruseasca? UNRWA care saliariatii
          lor sunt si salariati Hamas ? Statisticienii
          Hamas? Doctorul, seful spitalului Shifa care e terorist Hamas si care in camerele
          spitalului erau magazinate RPG, grenade
          AK47 ? Copii care la 7 ani invatau sa traga
          cu AK47 si cartile lor invata ca jihadul e
          conditie de trai normala?

          6
        • Vezi ca nu-ti bate bine tastatura pe 0.Nu le ia pe toate.

          6
        • orice victima nevinovata ucisa in orice parte a lumii e o nenorocire, cu atat mai mult daca pintre victime sunt si copii, indiferent ca e o victima sau cateva mii.

          Insa de unde ‘zeci de mii de copii’ in Gaza ? zeci de mii, practic toata populatia sub 18 ani ?!

          Asadar palestinienii nu prea mai au copii nu ?

          unii nu au simtul ridicolului si din cate se vede nici al penibilului.

          Se minte cu nerusinare.

          Populatia in regiunea Gaza, conform datelor oficiale ale ultimului recensamant era in jur de 600 de mii de oameni.

          Asadar de unde ‘zeci de mii de copii’

          Minti cu nerusinare, ca un rus si minti cu am mintit gruparile extremiste si teroriste arabe referitor la ‘genocidul’ din Gaza

          Repet, daca evreii doreau sa masacreze pana la ultimul locuitor din Gaza faceau asta pana acum.
          Daca doreau evreii sa transforme toata zona aia din Gaza in nisip atunci acum acolo nu mai statea piatra pe piatra.

          =====================================================

          Incredibil cum vin trolii astia si populeaza tot online cu minciuni ordinare.

          Omit sa mentioneze cum aceste grupari nu au decat o singura ocupatie in zona aia: adica cum sa manufactureze rachete improvizate si sa le trimita peste gard, nu prea conteaza pe unde aterizeaza rachetele astea atat timp cat ajung deasupra oraselor israeliene.

          Iarasi omiti sa spui ca palestinienii aia teroristi au facut anul trecut o incursiune prin Israel omorand si rapind niste civili pe acolo.

          8
        • Oooo, s-a reactivat @unu pe aici?
          Înseamnă că e groasă treaba…😁
          Părerea mea, hâc…

          8
        • Barosane, nu mai intra rublele pe Facebook?Esti acum si mare aparator de hamasisti din Gaza?

          2
        • Doamne dai sa dau ochii cu tine in real life

          3
    • Orice prelungire a puterii peste doua mandate este daunatoare democratiei ! Deasemenea varsta ar trebui limitata la max 70 de ani(hai 72), cu garantii de sanatate

      Este adevarat ca exista si posibilitatea ca unii mai smecheri sa stea pe functia de prim-ministru. Avem exemplu.

      19
  5. Au amenintat ca invadeaza Israelul si au declarat o zi de doliu national pentru moartea sefului Hamas. Cum crede Erdogan ca il vor pasui occidentalii pentru cardasiile cu rusii si imixtiunea in Siria, Libia, Nagorno Karabah, Irak s.a.m.d. ?

    Este interesant ca in conceptia turcilor palestinienii lupta pentru libertate, dar kurzii sunt teroristi. Cat despre Erdogan, cea mai periculoasa combinatie cu rusii, nu o reprezinta nimic din tote cele enumerate de voi inafara de centrala aia nucleara a lor de o construiesc cu ajutor rusesc. Cred cu tarie ca pe termen lung, turcii cauta sa isi creeze capacitatile de productie a propriei arme nucleare. Din acest motiv isi ‘leaga’ prietenia cu vestul cu un lant gros. Mai stiu eu unii la vest de noi de au aceeasi politica ‘nucleara’ ca turcii. In cardasie tot cu Ivan si pe acelasi palier anti eccidental!

    24
    • Cu ce?!? Ii dau evreii de ii sar capacele! Sa nu uitam, asasinatul liderului politic Hamas. Asta inseamna serviciu de informatii adevarat! Sunt penetrati iranienii pana in cur… Nici Erdoğan nu va scapa, daca mai continua mult asa

      7
      • Buni evreii pe spionaj si militar, dar mai dau si ei rateuri. 7 Octombrie este exemplul elogvent, iar zilel trecute inversul lui.

        6
        • Nu era rateu fc 7/9 a fost anticipat. A fost
          un exces de siguranta in forta deteranta
          a armatei.
          Aveau totul in Gaza: mancare, lucru, agricultura, multi petrodolari de la Qatar
          si alte state arabe si le lipsea inflorirea care n a venit fc toate sumele erau indreptate spre tunele, metro Gaza si
          armament pan la dinti.

          8
          • Hai bre Dov ca nu ne-am nascut ieri,Bibi stia foarte bine ce urmeaza sa faca Hamas dar a inchis ochii la 7 octombrie ca sa isi consolideze puterea personala in stat!Pacat de civilii nevinovati….

            9
            • Daca i asa sau altfel o sa vedem cand
              comisia relevanta au sa dea rezultate.
              Cu banuieli si barfe nu ajungem nicaieri.
              Morile dreptatii macina incet. Noi avem
              aceste „mori”.

              7
          • Ori a fost făcătură și Bibi va ajunge la răcoare, ori au subestimat adversarul și asta e tot urma de slăbiciune. Indiferent ce și cum, Israelul face o treabă minunata pe partea se servicii, armata și industrie militara!

            Este un exemplu de așa DA!

            Legat de faptul că Buni știa, intrăm.pe partea de teorie a conspirației, similară cu Bush Jr pe subiectul 9/11.

            8
      • https://www.defensenews.com/land/2018/05/02/turkey-seeks-to-expand-range-of-locally-built-missile/

        In 2011, the Turkish government announced plans to develop a missile with a maximum range of 2,500 kilometers, not revealing whether it would be ballistic or cruise. Although little information about the program has been released, a Turkish Cabinet minister claimed in January 2013 that Turkey possessed capabilities to produce a missile with a range of 800 kilometers. That claim has never been confirmed.

        Asta era prin 2018. Mai mult de 500 Km nu le trebuie sa acopere de pe tarm nu doar Grecia si sudul Romaniei ci si majoritatea suprafetei Israelui. Submarine si drone tot dezvolta, asa ca nu de vectori cred ca ar duce lipsa.

        Cea mai mare problema a Turciei nu e sa faca bombele sau sa le trimita pachet la prieteni, ci sa stea la primire. O singura explozie la Istambul macar prin contaminarea orasului si e destul sa curete istoria de ambitii otomane pentru totdeauna.

        Felul primitiv in care si-au dezvoltat tara nu le permite sa sara calul cu puterile nucleare. Chiar daca au industrii dezvoltate in teritoriu, demografia si toate nodurile importante ale societatii lor sunt stranse gramada in jurul palatului dictatorului.

        3
  6. Conducătorii sunt oglinda societății. Erdogan era privit ca omul ce urma sa integreze Turcia in UE pana in 2013. Dar Erdogan și-a dat seama ca electoratul pro vestic este in minoritate iar conservatorii au o baza mult mai puternică. Daca nu era el cel care va vorbi pentru ei urma sa o faca altul. Posibil chiar un extremist religios. In mintea lui Erdogan si ai apropiații lui totul este bine încă sunt la butoane si profit de putere. Societatea turca ca si cea Rusa nu va putea fi condusă democratic vreodată. S-ar dezintegra in câțiva anii. Oricât de stupid ni se pare noua din afară deciziile lui Erdogan pe atât de necesare lui fără ele el ar fii fost de mult înlocuit. Fie un de un pro vestic pur. Fie de un extremist religios. Cert este ca el nu mai era sultan. Si pentru el asta este cel mai important aspect. Păcat o tara cu atât de mult potențial..

    10
    • Nu-i chiar asa. Erdogan nu doar ca a folosit oportunitatea votului proletar, dar a si cultivat extinderea si indoctrinarea clasei lui de sustinatori.
      Asta e si strategia PSD-ului, care saboteaza orice tentativa de primenire a sistemului de educatie de la noi si de separare a statului de biserica.

      20
      • @Coscogeamitea
        La noi statul nu e legat de biserică si nici n-a fost din 1945 incoace.

        3
        • Coscogeamitea

          Imagineaza-ti alegerile, scoala sau armata fara biserica si ajungi sa intelegi la ce ma refer.

          * Ce impact crezi ca are renuntarea la ora de religie (aka „indoctrinare religioasa”) asupra unui copil dintr-o comunitate in care toata lumea se cunoaste cu toata lumea ?

          ** pana si strategia de reconciliere cu Moldova de est tot cu crucea-n dinti au construit-o. Al naibii asemanarea cu ofensiva panslavismului, cu baza ideologica a regimurilor autoritare din Ungaria si Turcia pana-n Iran si India si chiar cu baza electorala a republicanilor din SUA, care tot o forma de tiranie promit prin discursul lui Trump.

          4
          • Zise ala cu sa se interzica tot.
            E uimitor cum aia cu crucea coincid in buna parte cu aia cu mai multa libertate.Aproape ca ai zice ca Decalogul interzice desfraul,furtul,crima si ravnitul la bunurile altora.

            Aproape ca ai spune ca ideile astea sunt in antiteza cu cele de la baza statului contimporan .

            Biensur,nu ai inteles nimic din cine ce,cum si de ce face ce face in Moldova.Dar tre sa bagi un rahat.

            7
            • Este interesanta insistenta cu care posteaza tot felul de trasnai mai ales in privinta unor subiecte din care intelege doar jumatate din problema sau uneori chiar nimic. Ba chiar o face cu aroganta atotstiutorului.

              9
            • Religia e o arma, functioneaza foarte bine cand o servesti dusmanilor, altfel, la fel ca in exemplele mele unde tu vezi „libertate”, sustine doar tirania.

              De la K.Atatürk pana la Erdogan Turcia a fost un stat laic. N-a rezistat pentru ca administratia n-a mai vrut sa reziste in forma aia.
              Franta e cea mai veche tara laica din Europa si se descurca parca putin mai bine decat tarile pravoslavnice cam de peste tot de prin alte parti.

              Si eu tot povestea asta am invatat-o candva la scoala, ca morala, gura-lumii si biserica nu functioneaza decat impreuna. Parol ? Sociologia nu se termina cu Gusti si nici cu profii care nu ies din tara decat in concedii la all-inclusive. Oamenii colaboreaza intre ei in mod spontan indiferent de orientarea religioasa, spun din experienta proprie nu din auzite. Sunt sigur ca ai trecut si tu prin asa ceva…

              Chiar daca nu sunt mare fan, cu chestia asta Eminescu n-a dat-o deloc in gard. Religia e doar un pretext pentru promovarea intolerantei in politica, n-are nici pe dracu cu spiritualitatea si cu valorile sociale. Le permite alora mai retarzi sa faca orice atrocitati fara sa ramana cu mustrari de constiinta. Pe termen scurt poate castiga o lupta, pe termen lung insa pierde razboiul.

              * … daca nu vine cumva jesus sa ii salveze pe ultmii evanghelisti de pe insula lor de credinta 😉

              4
          • Fundamentul societății române (și europene, în general) e creștinismul. O separare totală nu numai că nu e posibilă, nu e nici de dorit. Cele mai mari atrocități ale istoriei au fost făcute de atei in numele unor teorii atee (ex: Lenin, Stalin, Pol Pot, familia Kim etc.)
            Dar nici școala, nici armata nu sunt și nicii n-au fost subordonate armatei.

            7
          • omul crede sau stie ,cum stiutul e greu si nu e pt toti, ramane credinta,iar eliminarea ei ar face multe tari neguvernabile asa ca nu te mai da de ceasu mortii sa ne iexplici ce rea e credinta ,ca e in contradictie cu ce conducatorii luminati ai lumii stiu de cand scriau pe tablite de lut

            2
        • popi peste tot, si in gaura curului

          poe cu primaru si alaturi popa.

          procesiuni cu jdemii de popi in strae haurite
          ma intreb cum de nu se iau la harta care sa fie primu. or fi in ordine alfabetica

  7. capatul satului

    la mintea mea, situatia este destul de complexa,
    povestea cu Patriot si S 400 este destul de complicata pt. turci,
    https://warontherocks.com/2019/07/the-tale-of-turkey-and-the-patriots/

    si incepe cu raboaiele din Golf ale lui saddam,
    apoi, cu armele de distrugere in masa irakiene, dar negasite de nimeni, care au reusit sa produca daesh, isis si restu,
    plus sprijinul american pt. kurzi irakieni/sirieni,

    amenintarile potentiale au constituit temeiul solicitarilor turcesti de a primi sisteme impotriva rachetelor balistice,

    Nato a plimbat pe la turci mai mute Patrioate si SAMP/T, plus ceva AWACS,

    turcii au jucat la cacealma, au supraestimat valoarea banilor lor si a influentei turce in zona Golfului si in Mediterana – nu stim exact daca nu au fost indusi spre acest coridor, chiar de catre Nato,
    istoria este mai complexa decat pare la prima vedere,
    multe amanunte nesemnificative pot in final sa produca un anumit rezultat,

    turcii au jucat pt interesul lor national de a produce la ei in tara,
    pe hartie S 400 are o raza mai mare de actiune decat Patriot, fiind proiectat pt. mai multe categorii de amenintari,

    pana la urma si polonezi au negociat ceva cand au cumparat tehnica militara, radar nou pt patriot, integrare stunner etc.
    noi cu factoru inuman, cu mari conducatori de carton, singurii din Evropa cu F 16 de 40 de ani dar mai bune decat erau cand erau proaspat iesite de pe linia de montaj,
    cele mai scumpe F 35 si cu cel mai lung orizont de timp,
    la nivel tari bananiere,

    pt cine nu stie, companii turce produc parti componente de motoare de F16, si au produs mare parte din F 16 pe care le au iei si inclusiv 46 de F 16 egiptene + inca 30,
    Tusas Engine Industries (TEI) a asamblat motoarele GE pt avioanele F 16 turce,
    iar turcii vor licenta pt. GE F 110 care ar trebui sa motorizeze TF/X Kaan
    nu mai spun ca noi avem un motor mai slab decat GE F110

    turcii s-au orientat recent spre motoare ucrainiene de avion,
    Bayraktar Kizilelma are motoare ucrainiene,

    noi cu factoru inuman de stabilitate si incapacitate de lupta,
    cu fregate la juma de centenar, in timp ce ucrainieni au deja doua corvete noi clasa ada,
    coafura rezista la conducatori nostri

    12
  8. Au varianta „stralucita” sa cumpere suhoaie cu tehnologie de secolul trecut sau sa se inhame, pe model indian”, la fantezii zburatoare de genul su 57 sau su 75 care inghit bani si zboara cu motoare vechi, non-stealth. Sultanul a ramas cu sechele dupa episodul din 2016 si credea povestile sovietice cu miraculoasele rachete s400, 500, viitor 600 ce rup avioanele ocidentului decadent. In Ucraina, unde nu s-au mai intalnit cu descultii din orient sau Africa, muscalii si-au expus conservele pe care nu le mai vrea nimeni in ograda.

    16
  9. Un articol f subiectiv.
    Da, Erdogan are multe bune-n cap, da, romanii au o oricum o antipatie pt turci, si, ohoho, pt unguri, ca sa nu mai vorbim de ura indreptatita pt rusi.
    Turcii insa nu stau asa de rau, sa nu uitam ca de curind au mijlocit schimbarea detinutilor intre rusi si nemti-americani. Sa nu uitam ca turcii inca mai detin cheile intrarii in Marea Neagra, sa nu uitam ca sunt, totusi, in NATO. Micile imbrinceli cu grecii sunt doar jocuri de glezne. Si sa nu uitam ca turcii au „legiunea straina” in toata Europa, care-l sustine pe Erdogan. Sa nu uitam ca Turcia avea in 1960, 27 mio locuitori, acum sunt 84, sa nu uitam ca turcii se lasa platiti regeste sa frineze refugiatii sa patrunda in Europa.

    Ca se bilbiie ceva cu inarmarea e adevarat. Dar nu sunt singurii, si nemtii se bilbiie de nu mai stiu nici ei ce vor. Nici americanii nu prea stiu ce vor cu F 35-ul lor. Deocamdata F35 promite f mult, dar inca nu s-a impus in niciun conflict serios. Practic inca nu i se cunosc slabiciunile, nici cit de stealth e.

    20
    • Turcia are potential mare dar situatia actuala este deplorabila cu o inflatie care bate spre 70% si o dobanda de referinta a bancii centrale de 50%!!!. Lira s-a dus iar turcii fac eforturi supraomenesti sa supravietuiaesca, totul multumita lui Erdogan.
      Nu stiu cu ce ajuta facilitarea schimbului de prizonieri intre NATO si Rusia pe turcul de rand.
      Asta dupa ce marele presedinte nu numai ca nu a permis bancii centrale sa lupte cu inflatia ba chiar a inventat el personal o noua metoda: scaderea dobanzii de referinta.
      Si s-a si luat la cearta cu toata lumea care chiar conteaza…

      Turcii nu se balbaie pe zona de inarmare, ba dimpotriva, stiu exact ce vor: F 35A. Eurofighter etc problema lor este ca nu au acces la ele. Germania s-o balbaii ea, dar le cam are in curte sau le poate cumpara oricand de la Aliatii.

      Romania a cumparat drione TB 2 dinTurcia dar senzorii si motorul au trebuit sa fie contractati separat de Bucuresti, pt ca Turcia nu mai are acces la astfel de importuri. Singurul membru NATO sub embargou de armament. Asta este o chestiune serioasa.

      33
  10. Cine nu citeste istoria….ajunge sa nu mai stie ce sa faca cu Turcia…

    Asta e problema Vestului Europei – Vest fragmentat si manat de interese meschine si obscure.

    Sansa europenilor a venit si s-a dus o data cu Mai 1453. Daca acel moment nu a fost creuzetul fauritor al unei Europe Unite – suntem azi unde suntem.

    Nu e doar treaba americanilor sa descurce zona asta de lume: europenii ar trebui sa stea in genunchi sa se autoflageleze si sa-si ceara scuze unii celorlalti: britii catre francezi, nemti si spanioli, astialalti catre briti, fostele puteri duale Austria si Ungaria catre toate tarile din Europa Centrala de Est si Balcani.

    A doua sansa ratata de Europa a fost vorba aia ” pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti”: Cand ba unii ba ceilalti – pe vremea imperiiilor si regatelor au sustinut muribundul imperiu otoman de la a face implozie.

    Demografic turcii nu stateau bine (dupa 1960 au aceasta explozie demografica de au ajuns azi la aproape 90 milioane de oameni), financiar erau falimentari – trebuia doar sa fie lasat sa izbucneasca si sa se duca la bun sfarsit razboi civil in interiorul imperiului otoman si ajutate statele ce ar fi rasarit pe cadavrul acelui cosmar al Europei.

    In final, mentalitatile se schimba greu – in secole mai ales daca vorbim de influenta religiei – iar acel drum trece inevitabil prin ridicarea nivelui de educatie al poporului.

    Lucru incercat de Ataturk si pana la obtinerea unei mase suficiente de oameni care sa gandeasca liber, progresist, a pus Armata garant ( care datorita disciplinei avea o singura menire sa mentina integritatea noului stat LAIC si a pacii in interiorul Tarii).

    Dar democratia se invata greu (100 de ani sunt putini la scara istoriei si a schimbarii mentalitatilor), prin incercari si erori, esti dezamagit, cazi si te ridici din nou…Eh, incepand cu 1960, curentul imperialist, otomanist a inceput sa prinda iarasi contur in elita celor care aveau capacitati financiare si au trecut la lozinca: „patriei cat mai multi copii, partidul te vrea prost” si s-a incurajat natalitatea ridicata care logic va prinde in zonele sarace si mai slab educate – exact in Estul tarii – care sa devina in timp fieful si baza de votanti pe care sa se mentina la putere.

    Eh si subrezind Educatia, lasand prostii nascuti dupa 1960 sa se infiltreze in toate aspectele statului inclusiv in ARMATA (orice asemanare cu Gradina Maicii Domnului este pur intamplatoare si in nici un caz voit denigratoare pentru cei mai destepti si minunati oameni din spatiul Carpato-Danubiano-pontic – descendenti de marca ai Dacilor verzi si energiilor lui Zamolxe)

    Atunci cand Erdogan prin marionetele implantate si promovate in institutiile de forta a vrut sa conduca mai mult de 2 mandate…pac,pac si-a inscenat un puci si de atunci totul e istorie.

    Narativul e simplu si straveziu pentru oamenii care mai citesc, alearga sa puna paine pe masa familiei si nu inghit pe nemestecate povesti cu pesti indrugate de un lider religios cand te dai cu capul de pamant si ridici fundul in aer.

    Asa ca, nu sunt fanul „putorilor” de greci – deh – remember fanarioti si Tudor Vladimirescu (nu divizia de tradatori) – dar daca e de ales intre greci si turci as merge pe greci caci turcii sunt asiatici la origine si nu au pretuire pe viata individului si sacralitatea vietii in general – vezi genocidul Armean iar inainte de genocidul Armean ce au facut turcii in balcani si mai ales Bulgaria de s-a ajuns la 1877 🙂

    ISTORIE, ISTORIE, ISTORIE…Cititi si faceti dizertatii pe baza ei…Lasati-l, pe Roller si Cioroianu.

    35
    • Comentariu precis si exact🫅

      3
    • Fără supărare, dar poate încerci și ceva geografia în plus fata de istorie.
      Constantinopol ar fi căzut oricum im fata imperiului otoman în următoarele luni/ani, chiar și dacă flota papala/italiana ajungea la timp.
      Liniile de comunicatie și aprovizionare ale orașului erau doar pe apa și doar cu o flota suficient de puternic sa o depășească pe cea otomana.
      Orașul avea sub 5000 de oameni garnizoana, insuficient sa tina Orașul chiar și dacă proviziile veneau.
      Nu exista o forță terestra capabila sa despresureze orasul. Nu în ultimul rand artileria otomana era din ce în ce mai puternica, zidurile și porțile nu puteau fi referate la nesfârșit.
      Orașul a căzut de când și-a pierdut imperiul.

      Turcii nu trebuie subestimați. Au numărul de partea lor și au fost și sunt capabili sa inoveze. Nu fac ei F 16 sau F 35, dar fac multe altele pe care putini sunt capabili sa le facă. Articolul e o idee prea optimist, as zice

      12
      • Cred ca se refera la capacitatea statelor europene de a se uni in fata pericolului comun din cauza intereselor particulare. Nu se referea la salvarea orasului, care, trebuie spus a cazut cu noroc in mainile turcilor. In plus ultimii imparati greci desi erau cu sabia deasupra capului continuau sa aiba o politica dubioasa fata de statele crestine.In particular Mircea cel Batran a cam fost sapat de fratele crestin de la Constantinopol in timpul evenimentelor post Ankara 1402.

        10
      • In ce priveste incheierea ta iti garantez ca daca li se taie total acesul la tehnologia vestica progresele lor cu inovat cu tot vor deveni insignifiante.

        15
      • Citim și noi cu atenție nu doar swipe right, swipe left? Unde scrie ca nu cădea orașul sau de unde ti-a venit ideea asta care nu apare nicăieri în text? Sărim sa vorbim ca să nu tăcem.

        Când a căzut Constantinopolul? Nu te sfii…

        4
    • Sansa Europenilor s-a dus odata cu caderea Imperiului Latin in 1261. As fi preferat ca Imperiul Niceean sa piarda si sa ramana Imperiul Latin si Europa de Sud-Est sa fie Catolica. Acela a fost un punct de cotitura.

      3
      • Ok, e clar ca sunt opinii diferite. Am încercat sa spun ca fără a fi unita Europa nu va putea sa facă fata pericolelor care o pândesc la est, sud est și sud.
        Asta înseamnă Reconciliere, Democrație și Laicitate fără urma de religiozitate în politica. Nu e vorba de care ramura creștină e „fruncea” ci creștinismul în ansamblul lui sa fie unit după mulți ani și sa ocupe doar de spiritualitatea populației Europei sa nu se mai amestece în politica și lucruri laice.
        Utopie…atunci când tot ce contează sunt banii, în cantități cât mai mari și cât mai mulți care aduc putere exponențiala cu nr de mărime al cantității de bani.
        Dispariția Imperiului bizantin a fost un soc al vremurilor acelea care nu poate fi egalat de nici o alta veste dinainte…chiar ca vorbim de imperiul latin sau înfrângerea de la Mezinkert.
        Sunt momente cruciale dar nu hotărâtoare…iar pt asta stau mărturie izvoarele istorice și comunicările papale și ale curților vestului…dar nu a fost îndeajuns.

        Iar dacă tot vorbim de momente cruciale al treilea moment hotărâtor a fost extinderea UE cu valul României.

        Atunci era timpul de pauza, Reconciliere, pus fundamentele unei uniuni mai profunde e europenilor și niște baze reformate ale UE cu semințe de feseralizarw.

        Dar încă o data, totul a fost dat peste cap din cauza de interese meschine, educație pervertita de curente finanțate de bani proveniți din tari dictatoriale sau nedemocratice și extinderea UE cu tari musulmane în ultimul val plus apelul lui Mulți ” veniți toți la sânul hrănitor al Europei” va însemna în termen scurt la scara istoriei dar noi nu-l vom mai prinde- disoluția construcției Europene exact pe același tipar al căderii Imperiului Roman.

        Geografia și Economia sunt exacte…continentul european este sărac în resurse, divizat, permeabilizat și vulnerabilizat exact cum a ajuns Imperiului roman în ultimele 2 secole pana la împărțire și pe urma dispariția Imperiului roman de apus.

        Schimbări climatice avem, Asia suprapopulata avem, Africa suprapopulata avem, demografic Europa imbatraneste, ramane in urma tehnologic, educatia si bazele civismului sunt in schimbare/puse sub semn de intrebare- singurul lucru care mai păstrează Europa neimplicata Major în conflicte este NATO și frica de armele nucleare.

        Dacă NATO se fărâmă și Franța e făcută cumva sa întoarcă spatele Europei sau utopic armele nucleare vor deveni desuete prin avansuri rehnologice care sa dea probabilitatea de distrugere 100% a vectorilor nucleari înainte de a-si atinge țintă și exploda…atunci Europa is up for taking, ripe for grab.
        Repet: NU apucam noi vremurile alea dar la scara istoriei ele sunt colea.

        9
        • Consolidarea post-aderarea Ro a fost dată peste cap de marea criza financiară din 2008.

          2
        • chiar imi place asta cu continentul european sarac in resurse,1 continentul European nu este printre cele mai mari continente fizic deci nu ai de unde cantitate , 2 continetul european prin legislatia lui interzice exploatarea resurselor pe care le are ,cum am mai zis cuiva noi am ales sa avem munti si paduri, ape si aer curat ,nu aur argint si alte metale pretioase, alealalte au altii ieftin pt noi in privinta tehnologiiilor inalte dezvoltate de alte continente ,hai sa fim un pic sceptici ca tot ce se importa de pe alte continente cam contine majoritar tehnologie dezvoltata aici in Europa asa ca numai boci ,ca nu pot unii sa indoaie fizica cum viseaza ei inca baza majora de cercetare e in vest nu in asia acolo inca incearca sa faca ce faceau altii acu 20-30 de ani daca nu acu 40 -50

          4
        • asia musulmana suprapopulata, jap korea si china sunt in scadere

          europa e europa, problema e ca ridica mingea la fileu propagandei rusesti
          cu woke, fanrezii verzi de trilioane de euro si imigratie

  11. F 35 poate fi o mare capcana. Se stie ca toata flota e monitorizata. Se stie ca varianta de export nu are aceleasi facilitati ca cele pt USA. Nu se stie insa in ce masura vinzatorul ar avea posibilitatea sa intervina in cazul in care nu-i place utilizarea avionului!? Ce s-ar intmpla daca cineva ar folosi avionul intr-un conflict contrar intereselor vinzatorului?

    6
  12. Problema lui Erdogan nu e F35, T4 sau F16, fie și V. El e un dictator adevărat și singurul din NATO. Așa că are nevoie de sprijinul unui alt dictator de calibru, tot un tip cu țara așezată pe două continente.
    Cat despre locul lui în Europa (Rumelia), acesta a fost întotdeauna contestat de greci, armeni, bulgari… Iar acești contestatori sute de ani nu au fost decât niște biete triburi, dar azi ridică pretenții. Mai ales Grecia. Aproape toate insulele din EGee sunt teritorii grecești și doar marea miopie a britanicilor ia ținut pe turci în Constantinopole în ultima sută de ani.

    8
  13. soldatul Sveik

    de unde are Erdogan atatea zeci de miliarde ?!

    1
  14. Daniel Sihastru

    Eurofighter Typhoon este net superior pentru oricare varianta F16. Primul este avion de vînătoare si dobândire a supremației in aer. In timp ce al doilea este un multirol cu caracteristici medii. Turcia a cedat posibile profituri tehnologice și industriale în schimbul creerii unei imagini mai de fata în lumea musulmană. Prea devreme, părerea mea.
    Și mai stranie este istoria avionului de generația a cincea de proveniență turceasca. Așa numitul Khaan. Arata foarte amuzanta situația.

    7
  15. Ce n-am inteles eu la turci este de ce n-au inlocuit F-4 tot cu bimotoare.

    ma rog, Kaan este bimotor dar a aparut mai serios in schema dupa ce-a fost clar ca nu pupa F-35.

    4
  16. Eu as aduce in discutie ceva legat de limitele Turciei. Acum 2-3 ani cand Bairaktar era mare vedeta unii pe aici ridicau osanale Turciei si ziceau ca, gata, or sa se ridice la aceasi nivel cu tari precum Rusia si SUA, in ceea ce priveste industria aviatiei.
    Uite-i 3 ani mai tarziu cum se caciulesc la americani si europeni sa le vanda ceva.
    O copaie de drona cu motar comercial si un ghimball cumparat de la altii nu e egal cu un avion de generatia 4+, dupa cum se vede.
    Atentie, daca se zbat asa insemna ca pe urmatorii 10 ani nu au nici o speranta sa faca ceva indigen.

    4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *