T-155 Firtina, varianta turceasca a coreeanului K-9 Thunder
Problemele politice sensibile cu aliatii europeni si cu Statele Unite din ultima vreme, nelinistea crescuta din lumea Orientului Mijlociu, inrautatirea relatiilor cu Israelul a facut ca Ankara sa se orienteze din ce in ce mi mult spre o cooperare militara si economica cu tari din Asia. Astfel premierul turc Recep Tayyip Erdogan va vizita/ a vizitat deja in ianuarie trei tari asiatice: Singapore, Japonia si Malaezia, miza celor trei vizite fiind insa diferita.
In Malaezia premierul turc incearca sa impulsioneze o posibila suplimentare a numarului de vehicule blindate turcesti (deja cele doua tari au un contract in valoare de 600 milioane de dolari, semnat in 2011 pentru livrarea de catre compania turca FNSS a TAB 8×8 “Pars”, livrarea care a inceput), in timp ce vizita in Japonia are in vedere dezvoltarea unei cooperari militare pe termen lung si mult mai profunde. Pe 7 ianuarie cele doua tari au cazut de acord ca Tokyo sa ajute Ankara in dezvoltare industriei nucleare civile, intentia Turciei fiind aceea de a capata acces la tehnologia atomica japoneza, iar niponii au fost de acord, cele doua tari semnand in acest sens un document oficial. Planul prevede ca Japonia si Turcia sa construiasca impreuna o centrala nucleara, proiect in valoare de 22 miliarde de dolari, pe pamant otoman, prin asimilarea unei parti cat mai mari din tehnologie in economia turca.
Pe planul industriei militare Erdogan a declarat ca Japonia va ajuta la dezvoltarea si constructia unui motor (+ trasmisie) de 1500cp pentru tancul turcesc Altay, partenerul japonez in acest caz fiind Mitsubishi Heavy Industries, producatorul Type 10, considerat unul dintre cele mai performante tancuri din lume.
Shinzo Abe si Tayyip Erdogan – 6 ianuarie 2014
Insa Erdogan nu s-a dus in Japonia “doar” pentru un motor de tanc si o centrala nucleara 🙂 , ci dimpotriva turcii au in vedere colaborari si cu alti „grei” ai industriei japoneze cum ar fi: Fuji Heavy Industries si Kawasaki Heavy Industries, iar aceste parteneriate au in vedere constructia/trasferul de tehnologie, pentru: motoare de elicoptere, drone, senszori IR si sisteme de baterii de acumulatorii pentru nave si submarine.
Iar relatiile Turciei cu tarile asiatice sunt deja la un nivel ridicat, astfel in 2001 Ankara a cumparat din Coreea obuziere autopropulsate T-155, valoarea contractului ridicandu-se la un milliard de dolari, iar sase ani mai tarziu Korea Aerospace Industries a castigat 500 milioane de dolari pentru livrarea catre aviatia turca a avioanelor de antrenament de baza – KT-1, desi deocamdata nu se mai aude nimic despre onorarea acestui contract, dar coreeni ar putea avea o paine de manacat in cadrul programului pentru un avion multirol supersonic turcesc – TFX, sau macar pentru dezvoltarea unui trainer avansat pentru TFX, program numit – TX.
Tot pe linia colaborarilor tot mai intense cu tari din Asia, lovitura-loviturilor a venit in septembrie (am scris mult despre asta) atunci cand Turcia a anuntat ca va deschide negocieri bilaterale cu chinezii de la China Precision Machinery Import-Export Corp. (CPMIEC) pentru dotarea tarii cu primul sistem antiaerian cu raza lunga (HQ-9), anunt care a facut ca SUA si Rusia sa faca efectiv clabuci la gura, scuzata sa-mi fie expresia, mai ales americanii au amenintat cu masuri dure in cazul in care Turcia va semna acest contract.
De asemenea cele doua tari colaboreaza deja in constructia de sateliti, deocamdata fabricarea acestora avand loc in Japonia, dar pe viitor Erdogan spera ca tara sa va putea sa-si construiasca singura sateliti si sa-i adminstreze unilateral.
Insa Turcia are ambitii foarte mari, asa ca pe langa cele enumerate mai sus Ankara vizeaza si constructia unui avion supersonic autohton, idea fiind acum analizata impreuna cu cei de la Saab, mai exista si un program de constructie a unor rachete balistice cu raza medie, stire care cuplata cu o eventuala dezvoltare a tehnologiei nucleare poate semana cu altceva, se construiesc elicoptere de atac si de trasport, nave militare, programul F-35, etc si una peste alta industria de aparare din Turcia este pe cai mari, fiind manata inainte spre o dezvoltare tot mai puternica de catre actuala conducere a tarii.
GeorgeGMT
paranoici turcii astia vor sa se bata cu tota lumea ,,,, vor sa alerge kurzii cu tancuri si havioane – RELAX ARCADASH – problem yok ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,PANIK YOK–
luati exemplu de la ROMANIA – TOTAL RELAXXX
Cred ca Erdogan incepe s-o ia pe aratura in ultimul hal: http://www.evz.ro/detalii/stiri/1078168.html
baieti destepti turcii astia…e bine sa ai mai multi aliati, si sa ai si capacitatea de a te apara sigur…turcii vor sa faca o autarkye militara…in timp ce pentru noi singura speranta este sa vina americanii in galop…pentru ca europa occidentala nu o sa isi riste bunastarea pentru niste amarati de est-europeni…asa ca ar trebui sa continuam sa dezvoltam si relatile cu china..poate si cu niste tari sud-americane si africane catre care sa exportam tab-uri, tancuri etc….dar nu prea ai cu cine
shtiu…:) 🙂 ,, mie mila de ce se face la noi cu armata…
Cum ar fi sunat titlul: Romania si China best friends!? 🙂
@ Cezar
Candva era un banc 🙂
Ceausescu la o plenara propune sa declare razboi Chinei. In sala stupoare; toata lumea amuteste, nimeni nu mai indraznea sa spuna nimic. Un tovaras mai din spatele salii, se ridica si indrazneste sa intrebe:
– pai tovarasu` secretar general, China ne va invada si ne va invinge!
Aia prezenti sala incep sa-l aprobe zgomotos iar Ceausescu, intrerupandu-i, le spune:
– tovarasi, pai nu va dati seama ca daca armata chineza va ajunge pana aici, va trebui sa treaca pe la rusi de doua ori ??!! 😀
@Jimmy
Vechi bancul p’aci. L-a mai scris cred ca GSG-ul sau Marius acu vreo cateva luni prin septembrie parca.
@ Arhengel
Mi l-am reamintit astazi; nu-l citisem pe site ci-l stiam de la amici din vremuri de ceva timp apuse 😉
Oricum, merci d-apreciere 😀
http://www.gandul.info/politica/traian-basescu-vom-face-o-oferta-politica-republicii-moldova-daca-nu-se-reuseste-asigurarea-suveranitatii-acestei-tari-11904845
Oare ce se coace acolo in culise!? Sper sa fie numai de bine si sa nu apara problemele…..nicaieri!
@Cezar
Sa speram ca El Prezidente a fost perfect lucid in cadrul intalnirii cu Nuland si nu va face ca Saddam dupa intalnirea cu ambasadoarea SUA in 1990…. Aia glasuia un mesaj standard diplomatic iar Saddam credea ca poate intrezari altceva printre randuri. 🙂
Corect…
Inca din anul 2008, analistul american George Friedman anticipa o cooperare stransa in toate domeniile, intre Turcia si Japonia, si un posibil conflict militar deschis intre SUA si aceste tari care undeva in jurul anilor 2050 o vor ataca prin surprindere din dorinta de a restrange hegemonia americana la nivel global.Cartea lui Friedman, Urmatorii 100 de ani, merita citita.
Turcii fac ceea ce este mai bine pentru ei.Pacat ca romanii nu le urmeaza exemplul.
@ Sorin
„Turcii fac ceea ce este mai bine pentru ei.Pacat ca romanii nu le urmeaza exemplul.”
Pai turci, asa cum or fi ei astazi, candva au fost un imperiu iar noi doar un stat vasal d-al lor 😉 Fiecare cu mentalitatea sa………. 🙁
Turcii se cred mari si tari. Vor prea multe: avione turcesti, tancuri turcesti, nave turcesti…S-ar putea sa se aleaga doar cu un stat islamic care va face praf totul…
Of, ai spus si tu o vorba. Turcii nu se cred mari si tari. Pur si simplu isi urmaresc interesul national. In legatura cu statul islmaic, nici macar pe timpul Imperiului Otoman nu a fost un stat islamic.
http://www.lavanguardia.com/lectores-corresponsales/20140115/54398067247/francia-responde-creciente-presencia-china-rumania.html asta e mai tare, scuze e in spaniola …
poate mai muna o colaboarre cu coreia , japonia, america de sud,, si orice alts tat nato.. iar in final dece nu si CHINA,, poate iese bine,,,,
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Metal_Fırtına
Un tehnotriller scris de doi turcaleti, foarte apreciat si citit la ei acolo, inclusiv de unii politicieni.
Subiectul, un razboi cu America, la care se raliaza in final Rusia, China si…Germania!
Se pare ca au uitat de ala cu Grecia, la care se raliaza, de partea grecilor, evident, Israel, Bulgaria (nu ca ar conta), Armenia si Rusia 🙂