Dacă titlul tinde să vă inducă în eroare vă asigur că orice asemănare cu persoane reale (a se citi IAR 99 “Şoim”) este pur întâmplătoare.
De fapt, este vorba de prima rachetă anti-navă produsă de industria naţională turcă, reprezentată în acest caz de Rocketsan, testată pe 3 noiembrie 2019 în Marea Neagră. Lansarea a fost executată de corveta de clasă Ada, TCG Kinaliada (F-514), clasă de nave echipate iniţial cu rachete anti-navă americane de tip Harpoon.
Despre caracteristicile tehnice ale rachetei, clipul cu lansarea şi momentul în care Atmaca loveşte ţinta desemnată puteți citi mai multe pe Romanian Navy Historic Ships (rnhs.info).
În contextul articolului de azi despre LRASM mi s-a părut foarte interesant să putem compara noua rachetă anti-navă americană, o rachetă pe care eu o consider la #altnivel cu noua rachetă turcească, Atmaca (”Șoim”), o rachetă anti-navă clasică. Asta nu înseamnă că racheta turcească nu este bună. Sunt încă multe state cu pretenții care se bazează pe rachete anti-navă clasice: USA, Franța, UK, Germania, Suedia, Italia și multe altele.
Nicolae
Turcaletii fac ei ce fac si cu toate restrictiile pe care le au se descurca sa faca ceva bun pt armata lor. Ar trebui si in Romania cand s-o putea cat mai curand, se se produca rachete AN, AT, AA aer-aer, sol/nava-aer, ROT de 610 mm, RA de 122 mm,160 mm, 227 mm, IMI-ERYX DE 306 mm, STAR-80 L, PR de 57, 70 mm.
I-au ajutat cumva rushii pe turcaletzi sa faca racheta asta?
Din cunostintele mele, rusii nu au nicio contributie la racheta turceasca. Motorul este frantuzesc, link-ul cel mai probabil occidental.
@nicolae: „industria” noastra e plina de idioti. Ce mama drq sa faci un hibrid de motor racheta cu un turboplopulsor? Ceva senzori? Sunt pe toate cacaturile astea de telefoane… Piso o trimis un „cube” care nici macar nu s-a stabilizat in spatiu… CORUPTIA nu e numai la nivel de stat si „injustitie”…
probabil ca isi doreau sa faca ceva….
nu stiu daca noi vrem…!!
Interesant sa discutam despre două rachete, una „clasica”- Soimul turcesc si una mai moderna -LRASM. Ma intreb ce ar trebui sa faca o țară ca Romania: sa investească in cercetarea -dezvoltarea unei rachete AN clasice, pe care sa o producem in cantitate mare sau sa cumpere, de-a gata, rachete moderne in cantități mai mici.
O sa spuneti ca Romania ar trebui întâi să aibă rachete AN oricare ar fi ele :), dar sa trecem peste.
Turcia e o tare mai mare ca populatie, teritori, economie, ambitii. Pentru ei ar fi mai potrivit decat pentru noi sa-si proiecteze singuri diverse arme. Mai mult de atat au si industrie mai dezvoltata.
Pentru noi unele chestii nu ar merita sa ni le facem singuri. Pusti de asalt si alt armament usor, da. Ar merita, ar trebui si am fi in stare. Rachete sofisticate care la final sa fie in numar de 150-200 cu costuri mult prea mari, nu.
Trebuie sa incepem de jos, sa modernizam si revitalizam uzinele, sa avem oameni cu know-how si oameni noi veniti care sa-i inlocuiasca pe altii vechi. Sa avem de unde lua materiale si diverse alte piese (subcontractori/outsourcing). Si ceea ce producem sa fie bun si necesar noua dar sa trebuiasca sa aiba ceva succes si la export.
Ca tot luam Patriot, s-ar putea incepe acum proiectarea unei rachete low-cost care sa fie compatibila cu lansatoarele alea. Ar dura prea mult, ar costa prea mult, iar la final rezultatele ar fi modeste, mai mult ca sigur. In schimb sa trecem la calibrul NATO si sa scoatem noi arme de asalt mai moderne, asta ar fi mult mai realist, deocamdata. (dar si aici trebuie pus biciul pe toti lenesii si incompetentii de la uzine care stau si freaca menta in loc sa faca treaba; nu mai zic ca si la export nu stam bine deloc fata de ceilalti din zona)
PS: O idee interesanta ar fi fost sa achizitionam si noi o uzina intreaga cum au facut ungurii cu compania aia din austria care produce munitie. Ar costa ceva bani dar s-ar putea sa merite.
cat ar costa sa cumparam noi licenta HK 416 si sa producem local ? cate avem nevoie ? 100k 200k de bucati
Nu cred ca dau licenta
Francezii au luat (si FN Scar 7,62) dar cred ca vin din Doichland
In opinia mea, la rachete AN nu este cazul. Cu o rezerva generoasa poti acoperi eventualele probleme de aprovizionare de ordin politic.
Daca vrem sa facem rachete, vulnerabilitatea mare este pe zona rachetelor pentru Grad, Larom si Himars. Nu zice nimeni sa facem ATACMS-ul dar la celelalte sa nu uitam ca Himars-ul ramane fara munitie dupa o salva.
In plus rachetele de 122 sunt produse in tara. Aici se poate merge mai departe pe adaugarea unor kit-uri de ghidaj, intrarea in serviciu a celor de 122 cu raza extinsa s.a.m.d.
bah nicolae, tehnologiile „plutesc in aer”. Problema este ca tampitzii de la conducerea statului, a armatei, din cercetare sunt TAMPITZI! Partea buna e ca daca te dai tara cucerita, REZISTENTA face legea. Cu prastia, cu toate alea… Ca asta a fost solutia sa rezistam ca neam.
bah? 🙂
@nicolae: „bah?” – eee, multe sensibilitati pe lumea asta! Si la Scoala de Fete patronata de Biserica Catolica se vorbeshte „mai porcos” da’ nu se inflameaza nimeni. Ei, uite asta nu-mi place la Coana Europa, elevul care face ora praf si-si baga vocal madularul in gura unui alt coleg si in scoala (o fi avand si scoala diverse orificii demne de madularul aluia) ajunge sa reclame profesorul care i s-a adresat cu „mai drace”. Ghici ce? Profesorul este dat in judecata pentru „purtare abuziva” (s-a intamplat unui profesor din blocul vecin). Chemi politia pentru muzica data la maxim de niste derbedei si in loc sa fie intrebati „de sanatate” aia, ajungi sa fii acuzat de aia. Ghici ce? Politia isi concentreaza toate eforturile si te scoate vinovat „pentru tulburarea linistii publice” – ca te-ai dus umil si le-ai spus „va rog sa dati muzica mai incet” la care parazatii societatii (28-35 de ani fara serviciu) ti-au *utut mortii mamei si ti-au dat-o la *upt (s-a intamplat unui batranel din blocul nostru).
P.S. Daca te-ai, scuze, v-ati simtit ofensat, va prezint scuze! :))
P.P.S. Si totusi, daca ai facut armata, din propria mea experienta cazona, sensibilitatea ta mi se pare de-a dreptul deplasata.
P.P.P.S. Ti-o fi cashunat „familiaritatea” tonului… No, ce sa-i faci, trece-o la capitolul „mare e gradina…”
Motor franțuzesc, datalink of the shelf, radar nu se știe… Pare mai de graba un „lego turcesc”.
Nu, nu privesc cu superioritate pentru ca noi nu putem suda table de P5.
Dar la atâta dependenta de furnizori străini mai bine cumperi produsul deja integrat.
Si da si nu. Pentru cercetarea lor a fost o gura de aer proaspat extrem de binevenita. In timp poate vor dezvolta propriul motor, propriul link s.a.m.d.
O mica anecdota despre IAR 99 Soim. Initial s-a dorit ca acest avion sa se numeasca Albatros, de altfel pe vremea aia nu prea se obisnuia ca avioanele sa ia nume de pasari. Nici 93 inca nu se numea „Vultur”. Dar Albatros nu se potrivea de nici o culoare, pe de o parte cindva L39 a devenit Albatros si pe de alta parte Albatrosul e o pasare marina. S-au facut multe propuneri, la misto, in sfintul spirit romanesc; s-a cautat o pasare olteneasca, dar afara de taie puiu si fa ciorba nu s-a gasit ceva cit de cit potrivit. Unii au propus sa se numeasca cioara, deja se stia pe atunci ca cioara e o pasare f inteligenta si … s-ar fi potrivit si din alte motive… nu le spun. Personal mi se pare ca nici soim nu e adecvat, in definitiv vorbim de un avion de scoala si nu poti spune ca Soimul e o pasare prea cumsecade, se stie ca ocupa cuiburile altor pasari. Unde mai pui ca e cu diacritice si de fapt inseamna Hawk, care de fapt e englezesc si s-ar putea spune ca ar fi fosr copiat!?
Oare ce nume s-ar potrivi mai bine? Acvila, Lastunul, Codobaltul, Corbul!? Se zice ca Corbul e f inteligent 🙂
Din titlu am crezut ca testeaza astia un soim (pasare) la vanatoare de pestisori, ca se practica prin coltul ala de lume. ?
Am scris si la celalalt comentariu (fara sa citesc articolul asta, nu am stiut) ca turcii au si racheta SOM, oarecum similara cu LARSM.
https://en.wikipedia.org/wiki/SOM_(missile)
Ei (turcii) zic ca e deja operationala..
Asta parca e scoasa de taiwanezi.Le dau clasa si ucrainenii cu ultima lor creatie
Vlad, nu pot sa nu ma intreb, daca lucrurile merg atat de bine cu ultima creatie ucrainiana, Neptun, de ce au cerut rachete anti-nava de la americani?
Sursa: https://defence-blog.com/news/pentagon-to-supply-ukraine-with-anti-ship-missiles.html
Stim cu totii ca Ucraina a mostenit multe de la fosta industrie sovietica. Cu toate acestea nu sunt in stare sa finalizeze un proiect ca Neptun, un derivat al KH-35.
Vad ca e foarte la moda sa facem misto de turci… poate n-ar strica sa ne mai uitam nitel si prin ograda proprie inainte sa facem asta…
RK-360MC Neptun cred ca e departe de a avea finalizata dezvoltarea desi e doar un derivat al KH-35, si oricum nu va fi imediat un produs matur. (se pare ca au probleme cu radarul ambarcat) Asa ca eu vad achizitia de la americani ca un stop-gap (sade si presiunea asupra programului de dezvoltare) dar si ca o centura de sigurana daca racheta ucraineana nu se ridica la nivelul asteptarilor la finalul dezvoltarii.
Si, in al 3-lea rand, e bine sa ai mai multe surse de achizitii ale armamentului, sa diversifici putin.
Marius, vroiam doar sa zic ca munca si reusita turcilor n-ar trebui subestimate.
Industria din Ucraina promitea mult, au primit realmente mura-n gura de la rusi, cu toate acestea, tot nu sunt in stare sa scoata ceva decent.
Turcii, nici pe departe cu aceeasi experienta, au incropit ceea ce pare a fi o racheta AN decenta. Zicea cineva de lego. Integrarea pieselor de lego nu e lucru usor, doar pare.
Cand esti mic, si eu tind sa fiu de acord cu diversificarea acolo unde este fezabil dpdv economic si logistic. Ca in cazul rachetelor AN, de exemplu.
Ucrainenii au testat Neptun,turcii au testa Soimu asta
Unde e diferenta?
Deocamdata e vb despre rachete testate, sa vedem si cand intra in dotare
Ucrainenii au luat si taburi Saxon (mai curand camioane blindate) desi produc unele mult mai performante.
Noi nu suntem in categoria de megalomanie a Turciei, am avut vise umede de-alea in comunism,ne-a trecut
Categoric au progresat mult in industria de aparare,dar sunt la grupa mica fata de tarile cu traditie
Aici nu era vorba despre noi ci despre turci. Megalomanie a fost incercarea lui Ceausescu de a construi o racheta de croaziera cand noi nu mai faceam nici macar garnituri decente dpdv calitate.
Contractul de productie in serie al rachetei a fost semnat in noiembrie 2018 iar Atmaca a intrat in serviciu o data cu acceptarea TCG Kinaliada in serviciul activ al flotei turcesti. Atmaca este in serviciu, Neptun mai testeaza. TCG Kinaliada este prima nava echipata cu rachetele Atmaca. In serviciu activ.
Nu spune nimeni ca i-au ajuns pe cei mari din urma la industria de aparare dar mie nu mi se pare ca e megalomanie ce-au facut ei cu Atmaca. Si noi ne producem munitia de 122 pentru MLRS-uri si nu mi se pare megalomanie. Din contra. Nu e poate cel mai bun exemplu, complexitatea nefiind similara, dar cred ca intelegi ce vreau sa spun.
Megalomanie consider ca este constructia navei de asalt amfibiu, desi eu cred ca le va fi foarte folositoare. Insa probabil ca se puteau descurca si fara… Megalomanie este sa te apuci sa faci avioane de generatia V cand tu nu reusesti sa faci un motor decent pentru Altay.
P.S. Conform unor surse turcesti (deci luate cu un graunte de sare) cica 85% din Atmaca ar proveni din industria turca. Tot ce am eu confirmat ca fiind importat este ca motorul este frantuzesc. Si data link-ul l-au luat de pe piata libera, amu’ ramane de vazut de unde si cum l-au securizat la bruiaj.
Nicolae,nu m-am referit punctual la Soimul lor ca e megalomanie, ci la tot programul de inarmare al turcilor care nu e coerent 100%
Mai lipseste sa-si faca arma atomica
Pe naval puteau sa investeasca mai destept, submarine de ex, sau nave de desant rapide,chiar daca sunt din aluminiu (aici ii dau dreptate lui Bula)
Tancul ala parca e facut de indieni, F 35 nu e sigur ca mai primesc,dronele lor pica prin Libia, dar hei,au portavion si rachete de croaziera cu performante incerte
Fix la fel ca portavionul Crimeea cu diferenta ca rachetele de croaziera rusesti sunt combat proven,nu butaforii
Pai au dat drumu’ la U-214, vor construi 6 unitati cred.
Nu i-am urmarit suficient ca sa-mi dau cu parerea per ansamblu. Cateva lucruri mi-au sarit in ochi: lipsa motor tanc, lipsa motor avion.
Pe naval, cu exceptia navei de asalt amfibiu – tichia de margaritar, mi se pare ca se misca destul de bine. Mai bine decat grecii oricum. Ada, de exemplu, mi se pare o clasa reusita, nu m-ar fi deranjat daca luam si noi.
Combat proven. Asta-i una din marotele vanturate de ai nostri ca sa dea bine la populatia platitoare si sa justifice anumite achizitii fara licitatie, pe care oricum nu stiu sa le organizeze.
Nici LRASM nu este combat proven. Inseamna ca-i mai proasta decat Exocet sau Harpoon?
Combat proven e pe undeva marketing,da. Dar macar stii ca tehnica face fata
E un intreg subiect,diferenta dintre inovatie si certitudine
Avantajul combat proven il vad ca pe o foarte buna unealta de perfectionare a armei respective, in conditii reale, nu de laborator. Caci nimic nu se compara cu the real shit, oricate simulari ai face.
Pen’ca daca stam sa ne uitam, shit happens all the time: https://www.popularmechanics.com/military/aviation/news/a27094/su-22-dodge-aim-9x-sidewinder/
Pentru avion (TAI-TFX) se pare ca vor folosi GE-110, ramane de vazut daca vor reusi sa faca avionul caruia sa ii puna motoarele astea, avion care oricum este depasit din faza de proiect
Pana la urma, cred ca o sa reuseasca sa dezvolte un motor V12 (mai bun ma prost) de 1200-1500 CP pentru Altay, au deja doua companii care au reusit sa produca motoare diesel mari, BMC si TUMOSAN
Ce proiecte mai vor sa dezvolte ei local, distrugatoare, HSAM, submarine, motoare pt avioane de gen a 5-a..o sa le ia 100 de ani sa ajunga la nivelul ala.
Momentan occidentalii cred ca vor o turcie suficient de puternica pentru a tine Iranul la respect si la o adica sa le puna probleme rusilor, insa nu suficient de puternica pt a reprezenta o amenintare reala la adresa Israelului, Greciei sau pentru Balcani.