Desi comunicatul celor de la HAVELSAN sunt triumfalist: „Am castigat!, modernizam fregatele, romanii sunt primul nostru client la export!”, lucrurile sunt – deocamdata – mai nuantate.
Astfel turcii n-au castigat inca nimic, sunt singurii care au depus o oferta, restul competitorilor au zis „Ura si la gara! Cu atatia bani poate va luati 2-3 galere…” Practic ceea ce discutam noi pe site, adica suma destul de foarte mica pusa la bataie, a indepartat firmele mari si nu-i de mirare, atat timp cat MApNul ofera – pentru cele doua nave – doar 208 milioane de dolari, cand acesti bani ar ajunge cu chiu cu vai doar pentru o nava. Iar aici mai trebuie sa avem in vedere un lucru foarte important dar trecut cu vederea de toata lumea: starea fizica a celor doua fregate. Se stie deja, „Regina” este cea mai jalnica dintre cele doua, dar si „Regele” are nevoie de reparatii serioase, astfel ca o parte din cei 208 milioane de dolari trebuie sa mearga la ciocanit si indreptata tabla, plus alte acareturi care nu mai sunt chiar asa cum ar trebui sa fie.
Revenind acum la modernizare (corect ar fi: dotare), recapitulam: turcii au fost singurii ofertanti, ce-au oferit doar Allah poate sa stie in atati de putini bani, dar, presupunem noi, otomanii au un interes vital sa exporte pentru prima oara, sa para furnizori seriosi de sisteme complexe de lupta. Cu toate astea, ei nu au ce sa ofere ca armament, trebuind sa cumparam rachete, sisteme de lansare, radare, etc de la alti furnizori, care furnizori n-au nici o treaba cu bugetul nostru cat pentru trei galere…
Asadar ce-or oferi turcii ramane un mare mister.
Acum, procedura este urmatoarea: oferta turcilor trebuie sa fie acceptata de MApN (si aici este o probleme pentru ca este o singura), dupa care cele doua parti se aseaza la masa negocierilor tehnice directe. Daca se inteleg semneaza contractul.
Doar ca turcii au acum handicapul derapajului dezastruos spre dictatura al tarii si este posibil ca si acest lucru sa conteze foarte mult.
In acest stadiu al afacerii este posibil sa se mearga mai departe, sau dimpotriva Romania sa anuleze intreaga procedura datorita faptului ca are doar o singura oferta si totul sa se reia, poate cu un alt buget, ceva mai putin ridicol.
Cam acesta ar fi realitatea faptelor in toata metamorfoza si sidergia lor sintetica-artistica.
GeorgeGMT
Motoc spunea acu cateva minute ca inca evalueaza ofertele ( la plural) . Nu stiu de ce am impresia ca nu o sa inceapa modernizare fregatelor nici anu asta .
Exact:
„- Despre fregate: Procedura de atribuire a lucrarilor de modernizare e destul de avansata. La 18 iulie s-a incheiat depunerea ofertelor, acum examinam ofertele celor 4 candidati, printre care si un consortiu turco-roman. Vom avea un rezultat spre finalul verii.”
Deci au depus toti 4 oferte. Atunci de unde au scos-o turcii ca sunt castigatori … e drept ca sarla de Motoc a mentionat din cei 4 doar consortiul turco-roman. Deci pare ca nu exista fum fara niscai foc …
Motoc ne cam minte! Toate informatiile spun ca doar turcii au depus oferta.
in prima etapa au fost 4 competitori care s-au calificat in etapa2.
In etapa2 singurii care s-au prezentat au fost turcii.Restul au zis PA.
Sunt curios sa stiu de ce au fost exclusi suedezii din etapa a II-a! 🙂
cred ca si ei sunt curiosi 🙂
Ei frati -fartati, in aceasta suma se incadra cu brio SAAB!
Sistemul propus de ei presupune cheltuieli foarte mici ,datorita aplicabilitatii sale si integrarii in cel vechi.
Si apropo: suma aceasta nu are treaba cu reparatiile nevelor, este buget separat, alta treaba, alta cosnita.
SA NU UITAM:
http://suntemromania.blogspot.ro/2015/12/923saab-romania-in-sfarsit-cu-noi.html
http://suntemromania.blogspot.ro/2015/12/924saab-romania-in-sfarsit-cu-noi.html
Reparatiile alea trebuie facute si deocamdata nu am auzit de alt buget. Iar banii pusi la bataie nu sunt suficienti, cu sau fara Saab. Ce ‘aplicabilitate”, ce „integrare in alea vechi”? Care „alea vechi”. Poate sa se integreze, spiralat, in gasca lu „Bivolaru” 🙂 .
bre…ai uitat conceptul SAAB de CIWS?
Bre… daca conceptul respectiv bate si raza medie, lunga, daca are si torpile, si radare si rachete AN, etc atunci ar fi bun…
Conceptul respectiv se refera doar la CIWS, nu la arme.
PE DRACU !CMS!!!
Nu stiu ce naiba am io cu CIWS…
Deci :CMS!
Pai ba…pastaie 🙂 , CMSu” nu-i CIWS, dar aveam noi bani si de ce CMS de top (de la SAAB), si de radare smechere (au macar decente), si de aparare AA (preferabil de pe la sfarsitul secolului XX nu de la mijocul sau – cum avem HAWK), de sonar (tractat), de racheta anti-nava (altele de cat Styx), basca de sudat niscai table la opera vie? De motoare nici nu mai zic…
Io crez (in micimea mea sufleteasca si intelectuala) ca n-aveam bani decat de-o vopsea mai noua, eventual sa ne ne faca Saabu” cate un „x” pe punti, acolo unde ar trebui candva sa instalam rachete, CIWSuri, radare, sonare, daca „om avea ceva bani mai seriosi. 104 milioane de dolari per nava, cand doar un CIWS Phalanx face cam 17 milioane e cam putin.
MAi frate, ce ma aiuresti cu tablele si motoare?
Din cate-mi aduc aminte SUNT IN BUGET SEPARAT!
Mama ei de licitatie, ca nu gasesc descrierea.
Ia uita-te tu ca tot te plictisesti si vezi acolo.
Apropo: Grippen si Su27 azi, maine si sambata la BIAS…
Nu vii sa le mangai?
Stiu bre de Su 27 si Gripen, da nu pot sa ajung. Am vazut astazi, de la departare, formatia de 4 Lancere care zburau spre mare.
Daca-s reparatii capitale ai dreptate, daca le incadreaza MApN-ul la reparatii curente mai sunt sperante de bani in plus.
🙂 Ce reparatii curente?! In 2008, cand s-a lansat ideea de modernizare fregate, etapa a II-a (prima etapa a fost probabil montarea tunului 🙂 ), suma pusa in joc era de 330 milioane de euro si atunci MApNul a anuntat ca prima nava intrata la modernizare va fi Regina Maria, tocmai datorita starii tehnice jalnice, aproape de tras pe mal in care se afla.
Asadar in 2008 in banii de modenizare erau si cei pentru reparatia navelor. Cum de atunci pana acum starea acestora nu prea s-a ameliorat…
Poi bagau totul in circuitele ramadecului si gata.
Cred ca mai bine nu stim cum se bugeteaza banii astia si cat de competenti sunt aia care pun semnaturile finale.
Pentru ca fie polonezii sunt fraieri si noi smekeri (comparand programele lor cu programele noastre) fie conducatorii nostrii sunt absolut incompetenti sau inconstienti.
Bugetarea a fost facuta de idioti sau de tradatori. Ori de o combinatie intre cele doua.
De mai bine de un an discutam aici, niste amatori, ca modernizari pentru nave de acest tip se duc la 200-250 milioane$ bucata. Nu trebuie sa fii mare expert, e suficient sa citesti despre operatiuni similare facute de altii.
In tot ministerul ala de experti, nu s-a gasit unul sa intre pe internet, sa vada ce programe similare de modernizari s-au desfasurat prin lume?
Erau prea ocupati sa se uite pe site-uri porno? Sau sa joace Solitaire?
Macar sa-i spuna cineva lui Motoc, ca sa nu se mai faca de cacat, ca, pentru ce le trebuie celor doua fregate, bugetul trebuie sa fie dublu (cel putin).
Este clar ca doar din buget nu putem sa ne descurcam , nu putem face achizitii , nu putem moderniza nu putem derula programe complete , pe termen lung si la nivelul anului 2016 . Nu putem achizitiona la nesfarsit tehnica doar la mana a doua .
Habar nu am de finante dar trebuie gasite si alte cai de finantare a armatei , nu stiu , imprumuturi directe guvernamentale , modernizari sau achizitii facute pe banii firmelor si apoi dat banii mai tarziu si in transe , parteneriate public private . Avem un buget mic , anemic ,mare parte din bani se duc pe salarii si pensii iar pentru achizitii si modernizare ramane mai nimic .
In ritmul asta nu facem nimic .
In primul rand pensiile trebuiau mutate in sistemul public de pensii, adica ala civil de stat. In al doilea rand, daca vrem armata trebuie sa dam cu banul, ca asa nu merge cu miloaga. Ne-am invatat sa fim o tara de mana a II-a si asta e rau!
Ne sapam singuri groapa!
exista linie de creditare la Min. Ec/Finantelor pentru achizitii, care adauga pana la un 0,3% din PIB parca. Si asta e doar pentru achizitii, deci MApN nu poate folosi banii astia pentru salarii/pensii sau alte nazdravanii.
Mai sunt si alte metode:
– creditare avantajoasa din partea furnizorului sau a bancii de stat/trezoreriei statului din care provine furnizorul. Daca ratele sunt semnificativ inferioare celor la care are acces statul roman pe pietele externe, atunci de ce nu?
– program de compensatie industriala (offset) sau acord inter-guverne ca in schimbul achizitiei sa incurajeze investitori sa deschida unitati in Romania.
– atragerea producatorului sa deschida linie de productie in Romania si parteneriate cu producatori locali, astfel ca o parte din bani se transforma in locuri de munca in tara: deja exista oferte de acest gen pentru TBT, 4×4, rachete sol-aer (SIRET) si elicoptere.
– mentenanta produselor sa se faca majoritar in Romania.
Chiar si la fregate, si apoi la corvete si submarine, daca mare parte din modificari se fac la noi in santier si o parte din dezvoltare/customizare precum si mentenanta raman local, tot recuperezi o parte insemnata din bani.
@Marius Zgureanu – da, dar suntem deja pe deficit, si aia din mUE ne pot arata oricand pisica, si asa au facut-o ieri in Transnistria… singura noastra proptea sunt SUA, si daca SUA le-a zis alora din ambasada, „cine vrea poa’ sa plece” chiar credeti ca mai facem ceva cu turcii? de-aia au aparut subit inca 3 oferte si de-aia au postat turcii ( o incercare de a ne forta mana) pe site-ul lor INAINTE sa se anunte ceva oficial…
Deficitul se poate reduce prin mai multe metode:
– campanii exceptionale de colectare a taxelor si restantelor/arieratelor, cu verificari la agentii comerciali – vezi si anii trecuti;
– accesarea fondurilor UE in locul folosirii exclusive a bugetului de stat pe anumite investitii. Eu mai ca as bloca orice finantare exclusiva de stat/primarie, daca pe nisele respective exista posibilitatea de a accesa fonduri UE;
– reforma agentiilor guvernamentale, capusate la greu si ineficiente si in multe cazuri supradimensionate cu personal incompetent dar si redundante pe anumite servicii;
– scaderea numarului de bugetari, daca tot s-au angajat la cresteri salariale: un plan pe 4 ani pentru noul guvern, de a reduce cu 200-300.000 numarul de bugetari. Aici poti include si mare parte dintre angajatii civili din MApN, dar si parlamentarii si ministerele, cu tot aparatul administrativ aferent.
– scaderea numarului de taxe si comasarea unora – asta ar trebui sa fie o preocupare permanenta a oricarui guvern, ajutand si la reducerea numarului de bugetari in administratii si organe de control.
Mai sunt si alte directii, dar nu cu efect rapid, pe termen scurt.
Din pacate e an electoral si pana la sfarsit de 2017, cand va fi iar jale din cauza gaurilor la buget votate in 2016, nu vad un astfel de plan pus pe picioare.
http://www.evz.ro/catastrofa-economica-asumata-de-dacian-ciolos-guvernul-de-tehnocrati-admite-ca-in-anul-2016-romania-va-avea-absorbtie-zero-a-fondurilor-europene-ancheta-capital.html
Si cica n-avem bani si este tara saraca…
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21189934-cristian-ghinea-daca-avem-vreun-ghinion-istoric-anul-viitor-revin-guvernare-ponta-ghita-prietenii-stiti-cine-facut-absorbtia-din-2017-3-6-mld-euro-vin-din-mandatul-acestui-guvern.htm
Nu mai bea vere cafea de unde bei acum ca e toxica 🙂 . Reducerea deficitului bugetar se face astfel (adica la noi): cresteri de taxe si impozite, cresterea aparatului bugetar, cresterea veniturilor bugetarilor, ne-accesarea fondurilor europene si of course, taierea investitilor.
eu nu am zis ca nu se poate reduce deficitul etc etc… ci… cat dureaza? cine se baga sa taie cu sabiea cand in toamna sunt alegeri si poate ne trezim cu mortzii din Teleorman ( era o metafora no pun intended, salut pe toti teleormanenii) aia mustaciosi la butoane? noua acu ne trebe banile… oare se mai arunca unii in creditari cand e pericol sa se formeze un tandem Trump-Dragnea pe axa Bucuresti Washington? ca pe ficus l-am bifat, mihalache e ambasador la londra…
@Marius Zgureanu – nu vi se pare curios ca tocmai blocajele cu absorbtia fondurilor au aparut cam in acelasi interval de timp cu ce se intampla in Turcia, cu declansarea crizei emigrantilor… pun pariu ca nu e numai incompetenta…
Cu alte cuvinte nea Rastere suntem la buricu” gol (sa nu zic la aia goala 🙂 ), lucru cu care nu pot sa nu fiu de acord (negatia dubla duce la afirmatie), asadar: vai steaua noastra, condusi de imbecili, noi insine niste imbecili ca-i lasam pe aia sa ne conduca, rusii rai, turcii bolsevici, bulgarii tradatori, etc.
Ai dreptate, in realitate mancam curent degeaba tot comentand ce si cum cand stim bine ca nu va fi nimic, iar daca va fi nu va conta.
@George GMT
🙂
lucrurile sunt un pic mai nuantate, am mai zis-o, e doar parerea mea nu vreau sa o impun nimanui.
pentru simplificare, va rog frumos sa dati filmul inapoi 25 de ani, nu de alta dar atunci lucrurile nu erau asa asezate si se vedea mai bine ce era sub vopsea. de atunci treburile au evoluat. acuma suntem intr-un echilibru metastabil, unii vor sa fie bine, altii au alte agende.
Cred ca o parte din gogorita asta cu absorbtiile zero vine de la 4 chestii:
– pana la sfarsitul lui 2015 s-a tras tare pe ce se poate inca face si deconta pe bugetul „cincinalului anterior”, acum intra pe rol cele din exercitiul bugetar de pana in 2020…
– daca au incercat o „reasezare” a activitatilor si practicilor pe accesarea de fonduri UE pentru noua perioada de accesare, dureaza pana sistemul intra din nou in paine;
– atragerea efectiva a deconturilor se face pe ceea ce ai pregatit si depus in urma cu 2-3 ani, ori atunci devine clar ca in perioada guvernarii respective s-au cam blocat toate proiectele sau au fost prost facute.
– pregatirea si depunerea de noi proiecte, in special unele majore, pe infrastructura sau alte domenii, poate lua aproape un an si mai bine, deci daca au schimbat prioritatile si nu mai continua anumite chestii incepute de precedentii, ia timp sa vezi rezultate.
Executia bugetara la e0 Iunie indica un decicit de 0,5 % di PIB
Deci eate loc(choar mul). Depinde unde vrei sa aloci ceilalti 2,5% ramasi.
@MariusZ,
Pentru a da unda verde acelei linii de credit de la MF, trebuie aprobare pe linie politica. Nu conteaza ce vrea MAPN-ul sau generalii, nic macar ministrul apararii. Daca de sus se zice pas la aparare, nu poti face nimic nici macar cu banii pe masa. Guvernul Ponta ne-a demonstrat asta. Aa dat bani la MAPN dar si ordin sa nu-i cheltuie. Pana la urma despre ce vorbim?
pai speram ca le mai bat obrazul americanii sa mai faca cate ceva… sit atunci s-o mai da drumul si la linia aia de credit!
am mari dubii ca vrerea generalilor se pupa cu ce dorim noi de la aceasta institutie.
Pai atunci ori turcii sunt mincinosi, deja au anuntat ca au castigat, ori Motoc ne pacaleste.
Eu ma gandesc ca turcii au primit o scrisoare de instiintare cum ca au fost alesi, altfel e bizar sa te arunci sa anunti tu inaintea organizatorului concursului de oferte.
Daca e sa privim retrospectiv, in cazul licitatiei poloneze pentru F-16, acestia au avut un castigator initial al ofertelor, dupa care a urmat o faza de negocieri cu primii clasati, pentru creditare si offset… si doar dupa aceea s-a stabilit castigatorul final.
Io ma gandesc ca turcii au dat spaga deja 🙂 …
gresesti
Glumeam… Da CSRul ce parere are?
Tehnici si tactici de negociere. Baiatul e diplomat de meserie, stie cu ce se mananca ‘vrajala’ asta si trasul de sireturi pentru avantaje! 🙂
Probabil se vad castigatori stiind ca celelalte firme s-au retras.
Modernizam, dar sa nu se intample nimic. Intrebare: care sunt codturile pentru a constru o fregata noua. Zilele trecute am vazut pe Dunare o nava militara realizata la Galati. Daca Angola cumpara nave noi … marina noastra calareata ce doreste?
Cand postezi de pe telefon, inserezi si greseli. Scuze! In anul 2000 se vorbea de fregate, in numar de doua, ce urmau a fi cumparate de la olandezi. Am cumparat doua nave, din care una cu probleme la structura si motor. Offf…
Costurile pentru nave noi… pai Australia tocmai a dat 4 miliarde pe 2 fregate…
Cam alea ar fi 🙂
Iar la corvete, de la 250 milioane/an daca sunt facute la Galati si vandute Romaniei la pret mic, altfel cam 300-400 milioane/bucata.
Asadar, cand statul roman ofera 190 milioane si vrea asta, aia si ailalta… ce sa primeasca la schimb? O Dacia 1310 cu led-uri…
Nu visa 4miliarde de dolari costa cele doua fregate si operarea lor 30ani
Da Ioane, fiindca asa se socotesc costurile nu cum faci tu.
asta numai este program de inzestrare serios intr-o lume normala ,este o gluma proasta combinata cu un film de categori B.
pe scurt,nu se apuca de treaba prea curand.
Pana la urma ajungi la alta intrebare: are sens sa cheltuie banii aia pana la urma ?
Adica avem bani de ceva ieftin si prost cu care nu cred ca vom fi cu mult mai capabili sa ne aparam.
Nu se poate sa zica stop joc, dublam suma si reluam tot ? Pe bugetul din 2017, cand ar trebui sa se aplice cei 2% din PIB ?
Gandind asa, ca taranul gospodar …
Pai tot ca taranul gospodar ma intreb si eu ce sens are sa facem o modernizare paleativa, cu sisteme mediocre si putine? Ori punem bani seriosi, ori mai bine cumparam rachete AN in baterii mobile si pentru F 16.
2% din PIB nu va fi nici la anul, pentru ca nu vor fi bani, dar si chestia cu „2%” este o mistocareala, pt ca Bucurestiul s-a angajat la intrarea in NATO sa aloce 2,38% din PIB pentru aparare.
Nu s-a intrebat nimeni de ce 2,38%?1 Pai simplu: 2% pentru armata si 0,38% pentru plata pensiilor militarilor, da guvernu” ne cred idioti.
In aceste conditii si cu o armata plina de ofiteri superiori dar cu deficit major de soldati, cine credeti voi ca ne ia in serios?1 Turcii…
Poate le dam niste ofiteri, ca la ei e criza din ce am inteles, si luam niste soldati? ^^
0,38 din pib pentru dotare si 2 din pib pentru plata pensiilor .misiuni in exterior si altele
De ce crede lumea ca Romania poate neutraliza Rusia jucand clasic (nave, tacuri, avioane, etc)?. Nu o sa avem bani pt. asa ceva, dar se poate face o armata capabila sa descurajeje (sa creeze suficiente pierderi) prin concentrarea pe Anti-Access/Area Denial (A2/AD) (in prima faza).
de ce crezi tu ca poti castiga o partida de sah folosind doar pionii??
oricum rusii pot juca si cu doua table de sah ..si tu decizii sa folosesti doar pioni
strategie nu smecherie
noi am inventat regula asta ca daca nu ai aia dar te crezi destul de destept…gasesti o solutie originala de nu o stie nici bunica
cum spuneau englezoii..ca facem dusterul ca sa nu ne reparam strazile
poate ar fi timpul sa reparam strazile
Pt ca pionii „jucati” inteligent se transforma in ce vrei (Daca ii vezi doar ca pioni, in orice situatie, ai pierdut jocul).
@niko
„noi am inventat regula asta ca daca nu ai aia dar te crezi destul de destept…gasesti o solutie originala de nu o stie nici bunica”.
In anumute cazuri este corecta. Nu prea poti face multe impotriva tancurilor daca nu ai AT dar nu iti trebuie neaparat un tanc (milioane de dolari) sa distrugi al tanc se poate cu si cu o racheta de 1000 USD.
Nu ii trebuie un avion (zeci de milioane) sa dobori un elicopter se poate si cu un MANPAD (zeci de mi) dar nu prea ai nici o sansa fara unul (ca uneori le mai lovesti si cu un AG7 -Black Hawk Down, asa mai cunoscut- sau un ATGM alea sunt excepti – desi unele se lauda cu aceasta posibilitate).
Ideea este ca anumite echipamente sunt absolut vitale (care trebuie sa incerci sa le produci ) iar altele ajuta (mai mult sau mai putin), iar cand nu ai mai nimic si bani foarte putini sa iei si aia si ailanta fara sa poti nici una in nr. semnificativ ni se pare mai degraba o dezarmare decat inarmare.
Ma refer Anti-Access/Area Denial (A2/AD) in sensul mai larg, astfel incat sa poti sa rezisti unui atac pana vin intaririle (intr-o prima faza conteaza cele vitale adica in principal cele „anti” + drone + artilerie).
Modernizarea navelor este buna, totusi sa fim realisti orice am pune pe ele singure nu prea au foarte mare valoare intru-un razboi (trebuie armada) ci „ante”.
@Hannibal
„pana vin intaririle” , da, cum le-au venit si polonezilor in wwii. noi nu intelegem ca pe aia ii doare in adica nu, pe aia de tre sa vina nu ii intereseaza de EST de nici o culoare???
da stiu extragem din context chestii si texte supraevaluate si „supraridicate” ptr a evidentia
ce ???
in cazul tau ceea ce sustii
tot tragem ideea cu tancul vs tanc si cu avionul vs manpad in ideea asimetrica razboiului asimetrica costului
introducem in ecuatie rusia cea care va veni fara sa judecam dinamica evenimentelor sa o situam in context ptr a judeca
adica ..am drujba in mana vs copac …cine castiga ????…drujba sau copacul
logica?????????????
indusa ideea ca vezi doamne tot nu dau astia bani hai pe situatia de avarie
nu exista situatie de avarie in cazul nostru
inamicul nu te ataca numai cu tancul
inamicul nu te ataca numai cu avionul sub 4000 metri
inamicul te va studia sa stii ce ai si te va ataca unde esti slab
manpadul si rachetele antitanc sunt duse si operate de ….oameni , oameni ..”la aer” fara protectie ,trebuiesc deplasate in zona …ptr ca umanul e limitat de natura si nu are nici anduranta unui tanc sau mli , sau tanc nici proportional nu duce cantitate de „distrugere”necesara
e ca si cum as spune ca eu cu echipa mea de sapatori..pot sa-i bat pe aia doi cu tractorul la arat ..ca eu am 20 de sapatori buni
nu ne da de gandit ca adversarul exceleazza la ceva tocmai gandit contra pozitiilor fixe si concentrarilor de de infanterie
da..o stim toti ..artilerie se numeste si o au cea mai dezvoltata ,probabil de pe glob
noi tot o dam cu …nato ne lasa ..ca ce facem singuri etc???
dupa aia sunt cei ce sustin ca daca nu facem si becurile in tara ..nu o tinem 2 luni de lupta
e ww2???
in ww2 avea cineva sa nu le spun vectori ..ci aviatie tactica cu arme si rachete sol sol si mediile din ziua de azi capabile sa „bata” la distantele din ziua de azi si cu aceeasi putere distructiva????
pai stinge ala becurile rapid in toate fabricile de becuri
iti ataca centrele fixe de comada si control ..te lasa fara control si ataca pozitiile fixe
si tu te coordonezi????
da ..toate pllatformele astea mari mobile ce costa bani ce au senzori mai ceva decat binoclul unui sergent sunt degeaba
da un tanc ce duce 17 proiectile ce le poate trage la o cadenta de 6-7 pe minut e degeba
nu conteaza ca se poate deplasa cu 45 pe aratura si trage in acelasi timp si arunca cu fumigene si aduna infanterie in spate si sta pe pozitii semiingropate si altele si altele
intotdeauna e mai bun infanteristul ce se deplaseaza limitat cu max 6-7 km la ora neprotejat cu o racheta sau 2 la indemana
razboiul asimetric cand nu ai aliati
„Ideea asimetrica” a aparut ca urmare a unor realitati. Cand nu poti sa invingi sau sa rezisti unui oponent folosind „metode clasice” trebuie sa „gandesti asimetric”.
„Asimetric” mai insemna, fara a fi limitat la acest mod de a gandi, ca trebuie sa cheltuiesti cat mai putini bani pt. a invinge adversarul. Cand un MANPAD costa zeci de mii de dolari si reuseste sa anihileze sau reduca eficienta unui elicopter de zeci de milioane, ai reusit cu o investitie de zeci de mii sa contracarezi zecile de milioane ale adversarului (de aceea Polonia care este un stat si produce iar Romania, care nu este, probabil l-ar importa sau mai bine zis nu prea le are in vedere. La fel si in cazul ATGM).
Un exemplu de „gandire asimetrica” mai apropiat de noi: folosirea ATGM contra tancurilor a fost teoretizata de US (NATO) contra URSS in momentul in care tancurile US (NATO) au fost depasite de nr. celor produse in URSS. Deci ATGM urma sa fie folosit in confruntarea NATO vs Pact nici vorba de un conflict asimetric (desigur pt. ca nu era alta optiune).
Strategia a fost folosita si de catre Siria contra Israel, echipele de vanatori de tacuri avand succes (tot de acolo poti invata ce inseamna sa nu ai MANPAD – de la israelieni). Asa ca folosirea astazi, in conflictul de acolo, a ATGM „vine din istorie”.
In Georgia pierderile tancurilor georgiene au fost cauzate de AT si ceva ATGM. Tanc vs tanc nu prea stiu sa se fi confirmat.
Dar ce am scris despre tancuri si elicoptere (nu avioane) erau doua exemple din care reiesau niste concluzii.
Avand in vedere lipsurile trebuie o prioritizare a cheltuirii banilor. De fapt oricine isi face o prioritizare a cheltuieli banilor pt. ca nimeni nu isi permite sa isi rezolve toate problemele, nu s-ar putea.
„Avaria” inseamna de fapt prioritizare, ca trebuie sa iti refaci capacitatile pornind de la echipamentele absolut necesare (de obicei capacitatile de detectie ((anti)drone, radare, senzori), comunicatii, cele „anti” si artileria. Dupa aceea „restul” evident prioritizat si acolo) si nu ca ar fi bine sa avem si aia si cealanta (cand nu ai AA sau drone si visezi sa importi camioane – nici macar sa le produci…).
Daca nu ai ATGM sau MANPAD inamicul te va ataca cu tancul sau avionul/elicopterul sub 4000 m.
In primul rand trebuie sa incerci sa anihilezi sau sa reduci eficienta acelor arme care au capacitatea de a ne produce mari probleme iar tancurile si elicopterele sunt cateva dintre acestea, daca nu ai cu ce sa le combati ai toate sansele sa pierzi razboiul.
Altele care ar putea fi combatute mai ieftin ar fi submarinele cu o retea de senzori si drone maritime vs nave care sa patruleze tot timpul.
Sau dronele vs tunulete si EW vs doar MANPAD sau alte rachete. Si exemple ar mai fi.
Senzori, bloane si drone. Totul pt. ele, modele si tehnologii varitate dar vasta majoritatea produse in tara (produse nu asamblate).
Radarele trebuie, dar cat mai mobile (pe motiv de bruiaj, pozitie cunoscuta, rachete-antiradiatie, etc) si iti mai trebuie si unele care care nu pot fi lovite de rachete antiradiatie lansate de aviatie si care pot detecta avioane/drone/rachete „invizibile” gen P18. De aceea tarile care le au le modernizeaza (evident nu este cazul Romaniei).
Mai trebuie si comunicatii..
Tancul in sine este foarte vulnerabil atat timp cat inamicul are AT(GM), artilerie/drone sau aviatie, fiind greu de camuflat sau protejat chiar si in orase. Ca sa il poti folosi la adevarata valoare trebuie:
– sa ii asiguri atat protectie AA cat si ceva AT sau „anti-obstacole” iti trebuie AA, EW si artilerie mobila care sa poata asigura „cortina de protectie” sau sa ii deschida drumul;
-nr. suficient pt. ca daca Rusia are, pe campul de lupta, de 3 ori mai multe ca tine nu prea mai are rost sa incerci o batalie in camp deschis pt. ca pierzi si atunci iarasi ajungi la o combinatie ATGM, artilerie/drone si obstacole;
-in orase este complicat sa il folosesti.
Adica iti trebuie „rezolvate” alte prioritati ca sa il poti folosi (de la AA la artilerie/drone).
Normal ca daca nu ai AT(GM) tancul devine o arma redutabila dar cand ai comboul artilerie/drone/ATGM/comunicatii nu prea mai este. Mai adaugi in mix si un oras/localitate si deja eficacitatea lui devine foarte redusa.
Asta nu inseamna ca tancul nu mai este util ci doar ca rolul sau s-a diminuat, astazi nu mai pierzi razboiul daca nu il ai dar deti comboul.
Productie.
Dezvoltand rationamentul: si cum Rusia are capacitatea de a lovii aproape oriunde pe glob ce rost are sa mai produci ceva caci fabricile pot fi distruse.
Numai ca mai exista ceva numit „anti” (AA) care te ajuta sa iti apari anumite obiective.
Productie in tara inseamna in primul rand bani, pt. ca raboaiele se fac cu bani si armament pt. care trebuie bani. Bani, care statul ii recupereaza prin taxe si impozite (pana la 40% din valoarea produsului), bani care se platesc mai putini deoarece costurile sunt mai mici la noi si bani care nu ii mai platesti pe ajutoare sociale. Bugetul castiga de 3-4 ori si astfel ai bani sa iti cumperi mai multe arme sau sa ii foloseasti pt. altceva.
https://youtu.be/wBmA1tTOLEQ
Und die neue 2A7+
https://www.youtube.com/watch?v=763RSnngdQw
Ucraina: 72nd brigade after the fire at Castle Amvrosievka (sau ce poate face Grad si ceva termobarice):
https://www.youtube.com/watch?v=YePXE9aVq1I
„Russian cannon and rocket artillery causes 85 percent of Ukrainian casualties”
iti raspund legat de productie
nu am mai scris de mult pe aici dar4 nu sunt din sustinatorii de a importa torul…strainii fac mai bine, etc , daca ai fi citit posturile mai vechi ai sti ca in general si unde se aplica sustin contrariul pe acelasi pricipiu ca si tine
m-am luat de ideea exprimata pe principiul ca daca nu facem si ultimul ac aici…si daca incepe razboiul azi si nu ai capacitati de productie esti „out”
o idee eprimata de multi care in general nu au legatura cu fenomenul
conflictele moderne se caracterizeaza in general prin rapiditate ,profunzime si distrugeri punctuale …sa le spunem
o dicteaza nu obiectivele puse de oponenti , dinamica ce o poate lua conflictul sau alti factori
o dicteaza in general capacitatile tehnice actuale ..care in anumite directii au evoluat exponential
a doua ..nu sustin ca solutiile asimetrice sunt inutile sau etc…nu m-am nascut eu strategul secolului sa combat realitati si sa am dreptate
sustin ca nu isi au locul in contextul nostru
suntem intr-o alianta ,suntem in ue ..altii bat calul cu trebuie sa ne pregatim sa fim autosuficienti..etc
pana la momentul contrar aceste aliante exista ,functioneaza …si hai sa ne legam la cap cand nu ne doare
e buna gandirea in afara aliantei ..dar numai in mica masura ptr a avea o „gandire alternativa”…nu sa o si aplici din moment ce faci parte dintr-un grup…transmiti neincredere
alta
pai atgm-uri parca s-a cumparat ..sau se vor cumpara…hai sa luam numai atgm-uri si nimic altceva
camioane ???? cu ce transporti infanteristii si atgm-urile
pozitiile statice ptr a fi eficiente presupun amenajari de geniu…altfel chestia cu raul si cu ramul si cu ascunsul in munti si in orase e ptr visatori
tu ca si armata ai de aparat obiective ..nu eschivez adversarul in teren si il oblig pe ala sa ma atace unde vreau eu
nu se pune problema in a infrunta de trei ori mai multe tancuri…in momentul actual nu au nici cum nici pe unde sa le aduca
fiindca tot era vorba de fregate si tot ai mentionat componenta de cercetare(aeriana radarele, submarina sonarele)…o fregata le are pe ambele..le are o statie de lansare de la sol????
nu sustin ca nu ar fi bine sa le avem …dar nici ideea unora ca fregatele sunt degeaba
ideal ar fi un mix ..ceva cu nsm de la sol ,nsm pe avioane …si fregatele inarmate
de banii astia sa speram ca pun un pachet initial de armament…adica lansatoarele ,etc ,consolele de comanda etc …fara sa cuprinda si stocurile de munitii ..care se vor cumpara ulterior cum se face cu avioanele
Avem o problema cu extremismul, ba facem totul singuri ba totul impreuna, iar consecintele nu ne pot fi favorabile (mai exista si o vorba gospodarul isi face vara sanie si iarna car).
Parca am mai avut o data mentalitatea ca aliantele incheiate sunt cele mai puternice, cand sa fie, cand sa fie, a da prin a doua jumtate a anilor 30 si in cateva luni ne-am trezit singuri si fara sa avem capacitati de productie armament foarte dezvoltate, mai ales critice gen AT si partial AA, fara o armata bine dotata, antrenata si fara parti din teritoriu. Chair si mai tarziu consecintele au fost catastrofale deoarece nemtii nu au putut sa ne ofere armamentul deficitar necesar zeci de mii de romanii au murit.
Poate a trebui sa invatam niste lucruri din istorie si sa nu mai depindem de altii pt. acele echipamente care sunt critice, poate. Eu asta am sustinut si sustin.
Chiar daca faci parte din Alinata asta nu iti garanteaza sprijinul imediat in caz de atac pt. ca nu se pot mobiliza „armate” si logistica in cateva ore, probabil nici chiar zile pt. majoritatea echipamentelor iar pt. un ajutor consistent vor mai trece alte zile poate chiar saptamani. In tot acest timp nimeni nu te poate ajuta, lupti si trebuie sa rezisti singur aproape ca si cum nu ai face parte din nici o alianta.
Daca nu este capabil sa rezisti si sa lupti cresc sansele ca sa iti fie fortata o solutie diplomatica din simplul motiv ca vor fi costuri mult mai mari pt. a elibera un teritoriu (oameni, echipamente, bani, electoral, etc) ceea ce te face mult mai prudent si poate inclina balanta in favorea negocierii (sa nu uitam Ucraina chiar daca este putin alceva).
AGTM
Sau importat (Polonia considerandu-se o tara a produs) un anumit tip de ATGM („greu” cu raza mare si scump), erau necesare dar altii , inca o data au produs noi am importat. Acum ne trebuie un ATGM de masa („usor” si cat mai ieftin) care, asa cum face si Polonia (Pirat), sa il producem (daca si pe asta il importam, putem pleca linistiti acasa…). Acest tip de lansator trebuie sa fie suficient de ieftin si usor de transportat/folosit incat sa fie utilizat si pt. soldati sau pozitii intarite (principalele tinte fiind APC/IFV).
Camion
Infanteristii si ATGM pot fi transportati, la o adica, cu vehicule civile, camioanele desi bune nu sunt neaparat necesare acum deoarece poti sa ai cel mai performant camion militar daca nu ai AA nu poti dobori ce zbora sau opri tancurile cu un caminon.
Prioritizare, prioritizare cand nu ai AA sau ATGM nu prea are rost sa cumperi comioane.
Ideea era ca vor sa importe comioane si de la cine, cand tu in tara ai producator. Daca nu iti aperi tara si economia pe timp de pace ce te face sa crezi ca poti sa o aperi pe timp de razboi si mai ales cu ce bani cand ii nu ajuti pe cei care ii produc?(economia trebuie sa poata sustine un raboi dar si, pe timp de pace, sa preintampine crearea unor vulnerabilitati care sa fie exploatate de adversar. Economia care „functioneaza” creaza si unitate si patriotism iar in lipsa lor devii vulnerabili. Acum se incerca sa se speculeze diferentele economice dintre diferitele zone, in Transilvania vor autonomie pt. ca ei ar tine restul tari primind inapoi prea putini bani, in Moldova pt. ca nu sunt investitii. Asa se pregateste o tara pt. orice posibilitate).
Pozitiile statice
Evident ca trebuie amenajari genistice in adancime sa ai unde sa te retragi chiar si in caz de bombardament (pozitiii de tragere, santuri si obstacole antitanc, mine AT, etc ) dar si aici conteaza cum si pt. ce le folosesti.
Dar pana la urma tot orasul este mai usor de aparat iar raul si ramul au si ele rolul lor nimic nu trebuie neglijat cand poate sa iti ofere un avantaj cu un pret foarte mic.
Fregate
Despre fregate am scris modernizarea era necesara dar cu 2-3 fregate nu poti sa lupti contra rusilor (trebuie armada) de aceea rolul lor este mai important ante-razboi.
Sonarul, poate fi pacalit (rusii avand inca din anii 80 un fel se torpila/drona care avea rolul de a pacalii sonarul generand tinte false), dronele (sub)maritime pot fi foarte utile mai ales in acest caz.
Cica „avem” si noi una, aici trebuie cumparate de armata si investite ceva fonduri in dezvoltarea ei astfel incat sa avem si din cele care sa nu aibe nevoie de GPS. Sunt necesare si utile atat in caz de raboi cat si in alte situatii (mult mai ieftine de folosit).
Ne trebuie si ca o complectare la modernizarea fregatelor
http://www.romanialibera.ro/stiinta-tehnologie/stiinta/armata-a-lansat-prima-drona-subacvatica-de-constructie-romaneasca-388796
Asta e ideea, drone subacvatice inarmate (chiar si minisubmarine daca se tot kk pe ei sa cumpere vreo 2 macar, din alea „clasice”, mari), apoi rachete de croaziera si anti-nava cu raza lunga capabile sa loveasca navele, porturile si aeroporturile (radare, centre de comanda etc) din vecini pe o raza de cel putin 1000 km (la un scenariu mai domolit asa sa aiba macar 500 km, 1500 ar fi ideal).
Si artilerie reactiva cu raza lunga si cu submunitii (am vazut ca vor sa ia ceva cu raza de 150 km, n-ar fi rau). Aici intra de la drone de cercetare la camioane (sau ce alte vehicole s-ar folosi), rachete, mijloace de reincarcare rapida. Ceva cat mai autonom, mai mobil, numeros si cu putere de foc cat mai mare. Nici nu ar costa exagerat si ar asigura o putere de foc extraordinara.
Toate astea insa ar trebui produse cap coada la noi aici (chiar daca in colaborare cu parteneri straini, cooperare, luat licente pentru una alta etc etc)
http://cepa.org/reports/black-sea-defended .
Luati de cititi : baietii astia doi parca au citit ce scriem noi pe aici ,,care-I treaba cu flota la MN , subfinatarea si subechiparea armatei romane si cam ce ar trebui sa facem . Cred ca sunt mai bine informati decat unele institutii romanesti .
Ne trenuie vreo 3-4bateri rachete antinava ultima generatie .
sigur??..doar atat
si ce ar intra in compunerea bateriei??
ca nu toate e ca alea ale noastre ,de sunt…si container si racheta si radar si operatori si etc
ce plictisitor e sa urmaresti discutii
Cred ca sefilor de la marina le vine mintea cea din urma si atribuie contractul celor de la Saab . Apoi cumparam tot de la Saab corvette stealth la 210 mil. Dolari cu offset 100 . Ei sant dispusi .noua ne lipseste ceva dintre picioare
Poate ca turcii vor moderniza:
– centrul de comanda cu un sistem de climatizare
– bucataria cu ceva frigidere BEKO si dar si cu cuptoare de gatit, plite electrice…
– Mai pot moderniza cabinele marinarilor dar si grupurile sanitare.
– O balustrada noua.
– ceva proiectoare noi – pentru timp de noapte
😀 😀 😀
Armament… :)) :)) :))
pune armament romanesc 😀
lasa ca si alea BEKO sunt facute la noi 🙂
Beko se fac la noi sau in… Rusia 🙂 . Pai nu ti-am zis ca acu” vro trei ani cumpar o masina de spalat Arctic, pentru mama, (ca sa fiu patriot, facuta la noi, etc). Cand mi-o aduca aia acasa „Made in Rusia”! 🙂 🙂 .
Poate asa ne alegem si cu modernizarea navelor, noi asteptam Harpoon si SeaRam si ne trezim cu Kashtan si P 800 (ceea ce n-are fi chiar atat de rau, pana la urma). 🙂 😉
Nu stiu daca ati vazut conferinta de presa a celor doi ministrii ( aparare si externe ) dar a fost o intrebare si anume ca Iohannis ar fi anuntat un asa zis „mega program ” de inarmare , achizitii etc … Intrebarea l-a pus in dificultate vizibil pe min. apararii si acesta a bolborosit ceva de modernizarea fregatelor , continuarea programului F16 , TBT si ceva achizitii de tehnica rulanta respectiv camioane pt armata Nu stiu la ce se referea ziarista respectiva dar daca asta este mega program eu sunt Claudia Schiffer .
Asta demonstraza inca odata lipsa de viziune . Ai nostrii sunt cu capul in nori si plutesc.
Se umflase in pene dupa sumitul de la Varsovia:
http://adevarul.ro/news/politica/klaus-iohannis-summitul-nato-varsovia-ajuns-nu-numai-forte-aliate-romania-ci-comandam-ceilalti-vin-impreuna-1_57813a885ab6550cb8b518a8/index.html
E chestie de interpretare, la polaci megaprogramul e de la 30 melearde coco in sus, la noi daca bagam un singur meleard deja se scrie in cartile de istorie.
niste nesimtiti politruci aroganti fara nici o valoare care se cred buricul pamantului. sa nu uitam de unde au aparut… astia sunt lasati sa fure cu conditia sa muta buha. asa a fost de la ilici incoace. de-aia crep de nervi…
nemtii isi baga coada in Basarabia (Transnistria) cica sa le fie recunoascute alora numerele de la masini si diplomele emise… da cu ce drept dicteaza ei? si mulele astea inclusiv ala de la Cotroceni tac ca mutzii si nu zic nimic!!!!!
au ajuns sa ne dicteze viitorul si sigurantza familiilor noastre totzi m*istii si m*istele! si noi in loc sa le spargem moaca stam si-i ascultam sideratzi pe unii ce vin si ne explica ce de-an pwlea suntem!
am vazut un reportaj pe digi 24 cum cica 2 „tineri” francezi au venit nus unde sa faca curat intr-un sat ( nu era mizerie, ceva balarii si un santz ce trebuia pus la punct langa drum)… PAC filmare cu „tinerii francezi” PAC filmare cu unu in crasma, PAC il intreaba pe ala din crasma de ce nu ajutati, ala drojderu PLM, PAC concluzia … a, si langa „tineri”, PRIMARU ( sau VICELE) oooof ooof ooof ce sa facem…. in loc ca pzda aia sa-l intrebe ma pla, unde sunt utilajele sa curatati santzul… nooo, ROMANII IN GENERAL SUNT PUTORI SI BETIVI, NOROC CU „TINERII FRANCEZI”
apoi sa nu dai in icter dermatologic?!?!?!?!?
acu si cretinii astia, MEGA PROGRAM DE INARMARE
vedeti cum se leaga? de unde vine pasivitatea oamenilor? toata ziua ni se spune ce de-an plea suntem, ce tara de cacat avem, de unde sa va asteptati ca oamenii sa puna mana pe un cacat de telefon si sa-l sune pe ala de e deputat sau senator pe circumscriptia electorala X si sa-l intrebe , Bai asta tu vezi ce e in jurul tarii? Ce ai facut TU pentru MINE ca sa fiu in siguranta? NIMIC? nu-i bai , maine stau o ora pe zi in fata la biroul tau cu un banner pe care o sa scriu asta~!!!!
raster..iar tu cu ideile tale..acu francezii si nemtii sunt de vina pt nepasarea clasei nostre politice?pana acu erau rusii si ungurii..park:))noi nu
@Ciprian partial… ca sa controlezi resursele si populatiile trebuie sa controlezi… politicul! zi ca nu-i asa! de ce s-a demonizat in asemenea hal Securitatea iar PCR-ul NU? imediat dupa 89? ( chiar au desfiintat-o). Nu ma refer la aia de la directia POLITICA, au desfiintat inclusiv contraspionajul! de unde crezi ca aveau aia hartile geologice ale Romaniei LA ZI de au stiut ce sa falimenteze si ce sa cumpere?
Da’ platoul continental cine la concesionat asa din incheietura LA STRAINI nu tariceanu? asta ce e, calugar? nu e om politic?
dar flota comerciala cine a futut-o? io? nu tot oamenii politici? plangea lumea pe aici dupa nu stiu ce presa ce putea face turele de tanc… sau combinatul acela de oteluri speciale… pana in 89 a rezistat, dupa, s-a dus BU asa singur? nu vorbimi de o sandrama… cine a semnat desfiintarea lui? nu oamenii politici?
Nu poti pune numai pe seama intamplarii si incompetentei dezastrul generalizat, repet, generalizat din Romania! Vorbim de chestii grele, intreprinderi ce faceau export nu vrajeli, si nu in CAER erau exporturile astea, alea nu puteau fi conduse de incompetenti chiar toate, dar dupa 89 pac s-au dus in cap… cum? cine i-a schimbat pe directorii aia, io? nu oamenii politici? de ce i-au schimbat? ca asa a fost ordinul si ei tradatorii au executat.
o sa avem noi armata serioasa cand o sa apara lista cu tradatorii si aia o sa faca puscarie /viatza!
PS: nu-s ideile mele, am citit si eu ce au scris altii, „un pic” mai in tema
PS: puteti face o paralela intre filmul cu… francezii si… Clotilde, oh Clotilde? parca era si unu’ ce facea biznis cu rusii prin partidu’ ala
cercuri, cercuri… si idei…
PPS: pentru ce merite deosebite a fost decorat ficusu’ nost’ de catre merkelina? da’ cu ordin tzapan, nu vrajeli… ia gineste aici: „Ordinul German de Merit, cea mai înaltă decorație civilă germană, pentru „servicii credincioase aduse Germaniei” ” stau io ca prostu’ si ma intreb: la ce cacat am ales un presedinte ce e decorat pentru SERVICII CREDINCIOASE aduse… Germaniei??? pai n-am putut si noi sa alegem un presedinte care sa fi adus SERVICII CREDINCIOASE….. ROMANIEI?>?>? pai n-am putut, ca alternativa era… PUIE MONTA!!!!!!!!!!!!!
pai Hasemenea coregrafii apar asa , din Haccidentul istoriei, mancatz-ash???
Coregrafiile astea apar dintr-un accident numit vot universal, sta-le-ar in gat alora de l-au inventat.
@RD pai, domnule, nu e chiar asa, pen’ca atunci cand ai de ales intre unu’ ce pare rasarit ( legenda: ” neamtz ( serios, dom’ne), ui ce fain arata Sibiul) si … puie monta, duduia blondeo, baba securista, slabiceanu si alacuurechimarisiochiunuverdesiallaltalbastru, nu poti sa zici ca ai avut de ales…
uneori daca amestecam bunul simt cu aparentele iasa ce nu trebe…
Salut, nu judeca un om dupa altii care s-au propasit prin acelasi partid. … intamplator stiu ce poate frantuzoaica si crede-ma ca daca ajunge sus multi o sa beleasca p.la la propriu, e mai romanca de fapt decat multi care se bat cu caramida in piept inclusiv pe aici … hai sa mai vedem si vorbim dupa aia.
si eu am o presimtire similara cu privire la Clothilde… sper sa s eaplice aia cu „de ce ti-e frica, nu scapi”:)
@ima80, dom’le, io nu judec, da’ dupa 25 de ani de m*ie mie mi-a ajuns… o judec dupa aia 2 milioane de iepuroi pe care i-a incasat firma aia ce se ocupa sa fie totu ok in ce priveste derularea contractului cu Bechtel ( pffffffff).
@raster, iti inteleg frustrarea, o am si eu cand vad cat se fura in tara asta fara limita … treaba cu Bechtel e atat de incurcata ca nu cred ca vom afla adevarul in viata asta, TOTI AU LUAT SPAGA si cand spun toti ma refer la toti indiferent de culoare.
Uite aici ce zice si femeia asta ref. la situatie:
http://www.capital.ro/clotilde-armand-contractul-bechtel-a-fost-efectiv-un-fel-tribut-platit-in-virtutea-unui-tratat-de-vasalitate.html
@ima80 sincer, cu doo milioane de coco in buzunar, si eu as zice dinastea… de ce nu a iesit atunci in fatza sa zica bai baieti, ce cacat, cu un kilometru de Bechtel, faci zece in Germania….
Eu zic sa nu subestimam camioanele, s-a vazut ca ele pot fi foarte periculoase, noua arma minune. Deja rusii probabil sunt terifiati de ideea ca noi o sa cumparam camioane, de AA nu ii doare pe ei la basca dar de camioane….
Sa nu cumva sa cumprati ceva de la Roman ca se supara tov. Putin, pai prietenia lui cu Italia nu valoreaza nimic, nu trebuie cumva rasplatiti si italienii pt. promovarea intereselor rusesti.
Sa facem cunostinta hipermarketul Romania, noi dam bunastre altora.
Propos de turci,,,,putin off:
http://adevarul.ro/international/europa/epurarile-erdogan-parfum-paranoiaasupra-sustinatorilor-gulen-s-ar-gasit-misterioase-bancnote-dolar-1_579a075f5ab6550cb846a2ad/index.html
‘Democratul’ Erdogan continua campania de teroare…….’Epurările lui Erdogan au parfum de paranoia: Asupra susţinătorilor lui Gulen s-ar fi găsit misterioase bancnote de un dolar’ 🙂
la cum se comunica pe partea de inzestrare astia chiar cred ca doua fregate peticite si 24 de falconi ambele fara date concrete de intrare in serviciu sunt suficiente pentru noi.nu stiu ,am senzatia ca tot aparatul de stat este intr-un blocaj autoimpus,parca asteapta ceva…alegerile din toamna ,un guvern si premier cu majoritate solida in parlament poate.oricum pozitia de lider in romania este vacanta de cand cu alegerea domnului profesor iar cuvantul lui are greutatea firului de praf.
La ce vorbiți voi pe aicea bag seama ca mai bine am mai lua niște F16 decât sa ne mai încurcăm cu reparația la fregatele astea
de ce crezi ca britanicii nu le-au modernizat?se preg sa le caseze,a fost un scandal monstru de coruptie pana la urma dosarul s-a clasat nume prea grele!si io ma intreb daca merita sa fie modernizate,sunt mari pt noi,taiwanezii care sunt amenintati permanent de chinezi se bazeaza pe nave mici pana in 100 tone viteze fff mari peste 100km dotate cu rachete antinava sau torpile au cateva fregate si in rest nave ultrarapide greu de lovit chiar cu cele mai noi rachete!
http://www.flux24.ro/proteste-anti-americane-la-baza-nato-de-la-incirlik/
http://www.flux24.ro/ancheta-in-turcia-privind-puciul-cia-si-fbi-implicate/
…deci facem navele alea cu turcii daca ne indepartam de hamericani ( sau ei de noi)
john connor..eu as fii pro100% cu ideea ta+armament antinava.antisubmarin..poate niste f-18 navale pt marina ro?
Ar fi o treaba… măcar sa știm ca stam bine la un domeniu decât prost la toate, prost, si cu banii dați alela ..
De ce navalizate si de ce la marina? Vrei sa le zburam de pe barje?
Cate mitraliere Cugir de 12.7 putem pune de jur imprejur cu banii astia ?
De parca ar conta …
Baterii mobile de coasta, manpads, rachete man portable anti tanc, sisteme air defence, isr, etc. Încă nu avem cele de mai sus care sunt de baza dar am ajuns deja la ideea de forțe expeditionare – fregate, etc. Inarmarea trebuie sa înceapă de jos în sus. Dacă ai soldați înarmați corespunzător e foarte greu sa fii învins. Trebuie sa copiem tari precum Elveția, Suedia, Taiwan pentru ca ne aflam în inferioritate numerica drastică ei suntem foarte vulnerabili. Noroc ca nu prea au rușii ce sa facă pe aici.
BO HO HO HOOOOO
cica shpaga pentru fregate: 7.000.000 lire sterline, beneficiaaaaar : al dumneavoastra ….
AAAADRIIIAAAAANNNNN NNNASTAAAASEEEEEEEEEEsiasltimembriaiguvernului.
http://www.comisarul.ro/articol/exclusiv/denuntul-atomic-din-burta-dna!-amanunte-i_815387.html
@raster ce te miri ? erau vremurile cand intrebarea de intampinare era :”Imi iese si mie de-o maslina ca sa ne bagam in seama?” Ce e val ca valu trece..
Si iaca , cine era pe val cu 10 ani in urma acum indeasa puscariile si inca multi urmeaza a fi p(r)popiti!
Interesant ar fi de vazut sablonul ..a fost ceasca cu industrializarea si nationalismul care a degenerat in rationalizare pentru a plati datoriile si a deveni independent , ceasca a fost matrasit si au venit esaloanele 2 la putere ,au infierat nationalismu si au distrus economia cu sprijin total din afara (rusi,americani,evrei,europeni) acum ,marii rechini sunt arestati si indepartati, e posibil ca in cazul in care nu izbucneste vreun razboi sa ne revenim incet incet … vezi atacurile din ce in ce mai frecvente impotriva bancilor(legea darii in plata si altele) a corporatiilor alimentare(legea 51%produse romanesti) legea vanzarii pamanturilor catre straini..cele 3 milioane de semnaturi pentru familie,(un pumn clar in gura politicilor corecte globaliste) si multe multe altele.
Eu zic ca lupta e la cutite ,numa ca ale romanilor sunt mai ascutite si mai lungi! Cred ca importanta e si o solidarizare vizibia a societatii cu toate proiectele care sustin si promoveaza Romania.
plus ca aceste arestari de lideri politici corupti lasa partidele care erau abonate la jaful national fara conducatori inainte de alegeri dezorganizandu-le strategia!
Io zic ca incepe sa fie bine! 🙂 io-s optimist de fel
S-ajute Dumnezeu.
De ce nu le modernizăm noi ? Ce înseamnă modernizarea ? Instalarea unor sisteme de armament, electronice și revizia motoarelor. Noi nu putem face asta ? Probabil că da dar cineva trebuie să ia comisioane.
Banuiesc ca suteti toti militari sau ‘fosti.
Deci stiti destul de bine situatia interna, banuiesc. E foarte rau sau numai rau?