Turcii au memoria buna…

Suhoi SU-35S Turcia

Suhoi SU-35S

Scandalul dintre turci si americani capata accente comice din seria “ia-l nene de pe mine ca-l omor!” si, in acest spirit, ministrul turc al apararii, Hulusi Akar, a avertizat Washingtonul (pe 6 decembrie 2019) ca, daca nu se razgandeste in privinta livrarilor de F-35A, atunci Ankara va cauta alternative.

Subtire aluzia, daca ne gandim ca singura oferta aflata pe masa turcilor este cea ruseasca (de fapt sunt doua), in care rusii le dau turcilor Suhoi Su-57, inclusiv (sustin anumite surse) posibilitatea ca Turcia sa devina parte in program si sa realizeze si ea anumite “bucati” din avion (contra unei sume “modice”, Moscova stie cate miliarde de dolari ii mai trebuie ? ).

A doua oferta ar fi achizitia de catre osmani a Suhoi Su-35S. Si aceasta oferta vine insotita tot de promisiuni de transfer tehnologic pentru anumite componente. Dar noi ne mai aducem aminte cum domnul Erdogan, prezident peste intreaga suflare turceasca, ne anunta triumfator cam acelasi pachet industrial si in cazul achizitiei de S-400, ca pana la urma Turcia sa nu primeasca decat sistemele contra miliardelor de dolari.

Despre niscai cooperare industriala nici macar nu poate fi vorba, rusii au refuzat (si de aceasta data chiar au avut dreptate) orice amicitie pe zona codurilor sursa sau a sistemului IFF. Daca turcii vor sa schimbe ceva anunta Moscova, vin inginerii rusi, rezolva problema. Si cam aici s-a incheiat cooperarea industriala intru coproducerea S-400.

Revenind la F-35, turcii si-au gasit un aliat nesperat in persoana secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, care ar fi declarat, conform ministrului turc de externe, Mevlut Cavusoglu, si aici il citam pe oficialul turc:

The U.S. criticized us. However, NATO did not say anything. On the contrary, NATO Secretary General (Jens Stoltenberg) repeatedly stated all countries have the right to buy the weapon and defense system they want.”

Adica turcii ar avea ceva drepturi, dar ce te faci – cu dreptu-n mana, daca avionul se afla in curtea americanilor?! Faci galagie, ameninti si te dai rau, negru-n ceru’ gurii. La final ramai insa cu ce-ai venit de-acasa, adica cu mana goala, intinsa catre Washington si cu mana “prietenoasa”, plina de “daruri”, intinsa de Moscova.

Ce are memoria cu actuala situatie? Pai are. In 1914, Imperiul Otoman avea de primit din Marea Britanie doua cuirasate noi, nave platite integral si gata de lupta. Necazul otomanilor a fost Winston Churchill, pe atunci Lord al Amiralitatii, care era convins ca turcii se vor alia cu germanii si pe cale de consecinta nu le-a mai dat navele si nici banii.

Atunci, ca si acum, inamicii Aliatilor au oferit doua nave la schimb Imperiului Otoman, iar finalul il cunoastem cu toti, Puterile Centrale, la brat cu Imperiul Otoman au pierdut Primul Razboi Mondial, Imperiul Otoman a disparut ca stat.

Prietenii de atunci ai osmanilor, cei care le-au dat doua nave, au fost germanii, astazi locul nemtilor a fost luat de Rusia. Turcia nu a mai comandat niciodata nave de lupta britanice…

P.S. Dar sa privim partea plina a paharului, daca americanii nu le dau avioane si Ankara va cumpara Suhoi 35S, atunci se vor putea lauda cu un avion foarte frumos, nu precum caramida aia zburatoare de F-35A, pentru ca trebuie sa le recunoastem rusilor talentul de a proiecta avioane foarte frumoase.

P.P.S. Si cum un necaz nu vine niciodata singur, turcii s-au trezit „inconjurati”: F-35A – ioc, motor&transmisie pentru Altay – ioc, motoare pentru cele 30 de elicoptere T-129 ATAK contractate cu Pakistanul – ioc, iar acum vine si Parisul si da de inteles ca afacerea cu SAPM/T pentru Turcia nu va merge mai departe de studiul de fezabilitate, pe motiv de interventie prin Siria si Libia. Dar turcii sunt prompti si, la fel ca si in cazul Altay-ului, F-35, sau T-129 ATAK, au anuntat ca daca Franta nu-si baga mintile in cap vor cauta in alta parte, vor gasi alti parteneri. Afirmatie macar haioasa daca ne uitam la „succesul” in a gasi un motor pentru Altay sau un motor pentru T-129 ATAK, ca vorba ‘ceea, d’astia de fac sisteme SAM cu raza lunga gasesti la fiece colt de bulivar. La fel ca si pe aia de vor sa-ti vanda motoare de tanc de 1500 cp…

GeorgeGMT

46 de comentarii:

  1. Su-57 nu este (încà) propus la vânzare nimànui la export. Numai rumori si speculatii, nici-o declaratie oficialà a unui cu adevàrat responsabil rus în privinta aceasta nu poate citatà.

    Turcii supàrà pe multi si riscà sà ràmânà fàrà șalvari. De exemplul articolul acesta în care se scrie despre concretizarea unui contract de vânzare între MBDA si Cipru (rachete Mistral si Exocet – semnificativ este cà Exocet-ul este pentru baterii de coastà – ) si manevrele navale franceze în preajma Ciprului si cu acesta.
    https://www.latribune.fr/entreprises-finance/industrie/aeronautique-defense/le-missilier-mbda-signe-deux-contrats-a-chypre-838860.html

    3
  2. Yilmaz, unde esti? Vino si pune lucrurile la punct. ?

    21
  3. Vdovicenco Udrea Dan Lucian

    Interesant articolul dar nu cred ca rusii vor su 57 turcilor dearece Erdogan ameninta cu o noua invazie in Siria aliatul cel mai important al Rusiei din Orientul mijlociu.

    1
  4. Erdogan nu intelege ca nu poti cumpara anumite chestii doar cu bani. Iti mtrebuie si aliante si prietenii ca sa ai acces la tehnologie nu doar dolari..

    Articolul asta sa fie citit si de toti care cred ca mai e scoatem noi tancuri si avioane pe banda daca vrem…

    9
    • Nu mai scoatem IAR-95 si TR-2000? Pai e frumos?

      1
      • pai n-ai fost atent ca am trecut si de IAR-111 Excelsior intre timp? 🙂

        Cat despre TR-2000, chiar daca am fi putut sa mai producem ceva, la momentul asta nu stiu daca renteaza productia unor design-uri cu originea in anii ’70-’80. Sa nu mai vorbim de cifrele necesare la noi…

        Sunt chiar curios cum se va termina povestea polonezilor cu K2 Black Panther! E de urmarit.

        3
        • Marius, ei au buget cat toate armatele din Europa Centrala si totusi nu scot ceva de top.Insa importurile de tehnica le vin manusa,acolo sunt power

          2
        • Recent, in timpul vizitei lui Macron, polonezii au spus ca inca vor sa participe la programul tancului european.. Ala dintre Franta si Germania (si cine o sa se mai bage…)

          Paris did score ponts on that front, though. During Macron’s visit, Poland got on board of the so-called “European Main Battle Tank” project, which had previously been pursued by Germany and France, but without Warsaw.

          Cred ca e inca declarativa treaba, nu stiu daca au semnat ceva…

        • Cum ar fi sa se alăture România, Poloniei, în achiziționarea K2?

          2
          • Noi de-a lungul timpului nu ne-am bagat la proiecte multinationale mult mai ieftine si mai simple pentru noi daramite la K2 care e si scump…

            Fiind mai bananieri pana la urma probabil ca o sa fie abrams sau leo 2 second hand… Eventual Leo 2 noi ca sa ne mai punem bine un pic cu vest-europenii… Sa nu comenteze ca luam doar de la americani.

          • La 9 milioane bucata… tancul la poarta fabricii, crezi ca ne permitem?

      • baga geniile astea de la minister niste pdf-uri cu iar 999 si tr 2020 si e suficient pentru inca 20 de ani.

        daca se supara scot si niste machete ca rusii

        2
    • Cand am putut, n-am mai vrut, acu’ si de sa fi vrut…

      • Uita-te ce proiecte misto aveau nemtii si polonezii,cu prototip,nu cu machete De rusi nu mai spun TR-125 si IAR-99 aveau potential mare. Insa motorizare lipsa

  5. in toata nebunia asta fiecare are dreptate in felul lui. americanii se simt tradati, rusii exploateaza nisa de rebeliune din cadrul NATO, turcii – si m-i se pare normal sa aiba mandria si demnitatea lor incearca sa isi gaseasca un loc in loja – destul de mica, a marilor puteri – fie si regionale, restul sunt doar secvente din piese de teatru mai mult sau mai putin , bine jucate. cert este ca santajul tehnologiei este din ce in ce mai evident iar cei care nu tin pasul si au resursa de a se integra in acest joc , fie pleaca umili capul – fara exemple ca ar trebui sa ne uitam in oglinda intai, fie cauta alternative – cu mai mult sau mai putin sorti de izbanda, fie incroptesc ceva – cazul indienilor sau iranienilor, fie se fac prieteni cu ai mari si au zarzavaturi – egipt, indonezia sau fie isi gasesc un aliat (tatuc) pe langa care stau. la turci e mai complicat. nimeni nu spune pe fata ca sprijina kurzii dar nimeni nu are curajul sa le intoarca spatele. si de aici senzatia ankarei ca la o adica marile puteri vor imparti tara. plus ca interesul lor in zona este evident, iar rivalitatea ci israelul pentru mare jucator in extremul orient este din ce in ce mai vizibila. si mai au si problema ciprului si a resurselor din platforna continentala a acestei mici insule. si din aceste perspective , reactiile ankarei par firesti.

    4
    • ההההההההההה – in traducere hahahahahaha

      cam asa ne amuzam noi aici, la perciunati 🙂

      in rest, sanatate tuturor romanilor si multa pace

      1
  6. Problema turcilor este ca prin pretentiile noi de putere regionala, devin cumva un ipotetic adversar atat pentru occident cat si pentru rusi, moticv pentru care nici o tabara nu o sa puna umarul sa ajute la dezvoltarea pe plan local a unor arme ce ar putea sa puna probleme ( nu la modul sa fie infranti de turci dar sa le provoace unele neplaceri )… cred ca cel mult pot sa spere la obtinerea unui motor de la rusi pentru tanc….si poate niste avioane Su-35S… desi aici turcii cred ca joaca la cacialma, nu cred ca vor sa se aventureze in acesta directie ( macar pentru F16 au ceva piese de schimb adunate in timp…)

    • Poate ca turcii vor primi motorul pentru tanc de la ucraineni. Săptămâna trecută Erdogan a fost în Ucraina și a discutat inclusiv o posibila colaborare pe linie de tehnica militara.

      • Ucrainenii nu au motoare pentru Altay. Doar dacă refac turcii tancul sau construiesc un motor nou împreună cu ucrainenii.

        Colaborearea lor acum e pe drone

  7. nu cred ca turcii au avut pretentia in contractul s400 sa construiasca radare,centre de comanda sau lansatoare.ca nu sunt de unica folosinta.presupun ca doreau sa construiasca ,total sau partial,munitia.adica rachetele (care chiar sunt de unica folosinta).lucru foarte inteligent si normal ptr orice tara care achizitioneaza asa ceva tinand cont de costul lor.lucru pe care americanii nu au dorit sa il ofere cuiva.si sa depinzi total de cineva,care poate modifica pretul dupa bunul plac,mi se pare o tampenie.acum doi ani,coreea de sud si-a suplimentat stocul de pac-3 mse cu 64 de bucati.a dat juma de miliard pe ele(7,5 mil$/buc).pe care,in caz de rezbel cu nordicii,le folosesc impotriva unei salve de KN-02 trase de aia.scump frate,scump,la turci cred ca iese mai ieftin.

    5
    • Raspunsul pentru asa ceva este IBCS sau TLVS, un sistem central integrat, care dispune de mai multe „straturi”, atat ca performante cat si ca pret al munitiilor. Cu un astfel de sistem maximizezi sansele de interceptie fara sa dai cu PAC-3 MSE dupa drone sau cu Stinger dupa balistice.
      Insa munitia ramane o problema, atat dpdv costuri cat si dpdv siguranta si independenta.
      Din pacate, nu stim ce-au cerut turcii exact sa fabrice, eu n-am citit nimic in sensul asta, nicaieri, dar poate mi-a scapat.
      Noi nu suntem in stare sa facem ceva similar PAC 3 MSE sau Aster 30, turcii s-ar putea sa fie insa. Ramane de vazut, poate apar mai multe informatii. George zice ca turcii n-au primit nimic in afacerea cu S-400.
      Americanii ar fi dispusi sa faca transfer tehnologic in relatii cu nemtii, in programul TLVS.
      Pentru balistice exista Iron Dome, unde racheta interceptoare este substantial mai ieftina decat o PAC 3 MSE dar nu cred ca vor pupa vreodata turcii asa ceva…
      Una peste alta, nici turcii nu stau grozav la capitolul AA, d-abia acum isi construiesc aceasta capabilitate, cu S-400, cine stie, poate si Pantsir etc samd Pe de alta parte fac Stinger sub licenta si cred ca au capacitatea de a-l moderniza.
      N-ar trebui sa le subestimam capabilitatile industriale, au avansat mult.

      2
      • dar,penca exista un dar,irone dome este eficace doar impotriva proiectilelor cu o raza de circa si ceva 70km.si in general proiectile neghidate care vin pe o traiectorie predictibila.asa ca daca vrei sa interceptezi o scud,iskander,atacms sau orice alta nazbatie ce vine de la o distanta mai mare de 100-150km cu el ai dat banii de pomana.irone dome este gandit special ptr genul de”razboi” pe care il poarta israelienii cu analfabetii de peste gard.desi sa dai 150 mil $ pe 6 lansatoare cu 120 de rachete a 40000$/buc ptr interceptarea,in general,a unor tevi de canalizare umplute cu ingrasamant si motorina mi se pare cam exagerat .revenind la turci,daca in timp vor obtine de la rusi licenta unor rachete din sistem(probabil 9m96e/e2 ca astea vor fi cele mai folosite) atunci si-au cam atins tinta.

        2
        • Iron dome. Autocorectu lu peste.

        • Concluzia mea e ca Iron Dome are un radar si un centru de comanda extrem de performante, care in mod cert, pot mai mult.
          Au facut cea mai ieftina racheta posibil, tocmai pentru ca tre’ sa dea jos niste tevi foarte ieftine dar care au impact psihologic mare asupra populatiei civile.
          Spre deosebire de noi, la ei cand suna alarma, suna pentru ca realmente vine ceva. E plin net-ul de astfel de interceptii, inclusiv in zona Tel Aviv-ului.
          Racheta de la Iron Dome are o raza de aprox. 70 km, de ce crezi ca sistemul n-ar fi in stare sa intercepteze si rachete mai complexe, oricum racheta e mai mult ghidata de sistem decat sa se bazeze pe senzorii proprii.

          1
          • Interceptorul tamir se duce maxim 40km(probabil in situatia mentionata de mine, adica tinta pe traiectorie predictibila fara multe manevre din partea interceptorului). La 3m si 160mm calibru(si la banii aia fara vreun motor f sofisticat) nu are cum sa se duca 70km in veci. Am observat ca israelienii la sist ATBM dau raza de actiune a TBM ului. Adica iron dome 70km,david s sling 300km samd. Cat despre capacitatea sistemului sa fim seriosi. Ce pretentii sa avem de la un sistem la care bateria de 6 lansatoare, un radar, un centru comanda si 120 de interceptori costa 180 mil$? Au vazut ca le arde buza americanilor de un shorad mobil si au sarit si ei la cascaval cu ce aveau. Aia au fost baieti subtiri si au comandat doua baterii dar fix ptr ce au fost concepute. Adica sa le apere bazele din irak si astan de desculti care dau cu katiuse si tevi de canalizare in ei.

            • Ai dreptate cu raza Tamir, 70 sunt cand merge spre tinta, anticipand. Ma rog, ceva de genul asta.
              Centrul de comanda e luat si de englezi pentru sistemul bazat pe CAMM, ma gandesc ca o fi ceva de capul lui. Iar radarul, cel putin in fisa tehnica, arata a fi foarte capabil.
              Eu ma gandesc ca daca ai un radar capabil integrat cu early warning si radare OTH cu un centru de comanda capabil si doua interceptoare: Tamir si, CAMM sa zicem, iti iese un SHORAD foarte bun, cu care poti sa faci multe si sa administrezi si tinte scumpe si tinte ieftine. Zic si eu, pe „hartie” asa ar parea.
              Eu sunt de parere ca Iron Dome are loc sa evolueze catre administrarea unor tinte mai sofisticate decat Gradurile hezbollah.
              Altfel corect cu americanii, aveau nevoie de capabilitatea aia, nu aveau nimic in curte. Dar sa vedem daca mai iau sau nu…

              1
              • Gandeste-te ca britul CAMM are 3,2m lungime, 166mm calibru si mach3 si are o raza de +25km.tamir pe tinte manevriere nu se duce mai mult de 20-25km.o combinatie de interceptori camm si tamir pe acelasi sistem este imposibila din cauza lansatoarelor. Lansare clasica la unghi<90° la iron dome, vls cu cold launch la camm. Nu ai cum sa le pui impreuna in acelasi lansator. Sa glumesc un pic, in caz de competitie ptr un sistem vshorad/shorad(si eventual mrad ca si acolo sunt cam descoperiti) ptr armata americana cel mai calificat ar fi…. s350 vityaz. Are racheta s100 cu 10-15km raza(vshorad), 9m36e cu raza 40-50km(shorad/mrad)si bonus 9m96e2 cu 120km raza. E super mobil, duce o caruta de rachete, doar ca nu poate lucra impreuna cu f35!!! .sa vezi ce sar acum baietii pe mine. Trollul rus de serviciu sunt weekendul asta.

                1
  8. Ce nu imi p;lace deloc este ca FLANCUL ESTIC AL NATO NU MAI ESTE!

    Sau este doar Romania!
    Cu o Bulgarie filorusa in Sud , cu o Ungarie … hm .. in Vest, cu Ocarina la Nord si AMrea Neagra la Est si cu dotarea care (nu prea) este ….

    Hm .. hm..
    Imi amintesc de unii care cica sunt speriati de „imprevibilitaea” rusilor !

    Pe mine ma ingrijoreaza gandirea eratica a celor de pe Potomac! Pe bune care ai fi zis ca .. Tircia ? Acum 10 ani ? Daca iti treea prin cap asa o idee te duceai iute la doctoru de nervi si cap si pisic…

    la dracu cu anglo-saxonii astia! Naiba sa ii ia! c”Academic” vorbesc cu greata despre „bizantinism” insa de ceva timp politica lor devine tot mai .. bizantina (ma refer la apelul la bulgari .. ca sa piarda Tracia, la Selgiuk ca sa piarda Anatolia si in fine la Osman!)

    5
  9. Hopaaaaaaaa
    Parca am auzit pe cineva spunind ca turcii le-au dat flit americancilor si F-35 din motive de S-400 #supermeganecplusultra …
    Pai ce-ai facut mai nene, mai???
    Parerea mea, hic…

    3
  10. Să înceapă pariurile!

    Albatros D.III sau Fokker Dr.I

    1
  11. Anadolu barcaz, pasarele ioc …
    La inima mare durere estem. Allah vedeam Erdogan plangeam …

    11
  12. Boala lunga …

    Turcia trebuie eliminata urgent din NATO, in caz de ceva cu Rusia, e clar de ce parte vor fi viperele turcesti. Nu ca ar avea americanii nevoie de ajutorul lor, dar macar sa nu fii injunghiat in spate.

    Si atentie mare si la unguri, bulgari si sarbi. NATO trebuie sa inceapa sa-si faca curatenie prin batatura..

  13. Clarvazatorul din raftul cu sticle

    Pentru ca prietenii din fanclub s-au saturat de ifosele micutul sultan de ocazie Erdo, este foarte posibil sa asistam in curand la aducerea acestuia pe pamant, sau mai jos. (PEGI18+)

    1
    • faza nasoala e ca se pare ca au mai incercat.de asta nu prea ii mai are la inima.dar le-a stricat feng-shuiul ala mic si rau de la kremlin.

      1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *