Turcii dau din colt-n colt…

Primul F 35A turcesc in zborul inaugural

Si pana la urma tot la F 35A se uita cu o patima nedisimulata, doar ca americanii au niscai conditii care trebuiesc indeplinite. Acestea ar fi in mare doua: prima – turcii retrag S 400 din dotare si-l baga la depozit, a doua – turcii aleg ca loc de stocare baza aeriana Incirlik, mai exact partea de baza aflata sub control american.

In felul acesta rusii nu pot sustine ca turcii ar fi vandut sau instrainat sitemul S 400 fara consimtamantul Moscovei, iar americanii pot face poze cu… “maimuta”, plus multe alte lucruri.

Discutiile par avansate si Ankara ar fi dispusa la concesii destul de importante, dupa ce in 2019 S 400 a facut ca turcii sa fie dati afara din programul F 35A si li s-a inchis practic si accesul la orice tip de avion de lupta NATO. Evident ca rusii s-au oferit sa ajute si sa vanda otomanilor ba Suhoi Su 35S ba Suhoi Su 57, dar turcii nu s-au lasat, pana acum, pacaliti intelegand ca o astfel de alegere nu numai ca nu ar fi rentabila dpdv al valorii respectivelor aparate in lupta, dar ar indeparta defintiv Turcia de NATO.

Au incercat ei sa ceara Eurofighter, germanii au refuzat, americanii – intr-un final – le-au aprobat achizitia de F 16 Block 70 si modernizarea a +80 de F 16 mai vechi la standardul Block 70, dar suma ceruta – 23 de miliarde de dolari, a cam dat cu virgula la Ankara, in conditiile in care pentru un munte de bani turcii ar obtine doar tehnologia de azi si nu pe cea de maine – F 35A.

In Europa toata lumea marseaza pe F 35A, inclusiv grecii, iar daca cu Eurofighter nu le-a mers, in cazul Rafale si Gripen nici nu s-au mai obosit sa intrebe, raspunsul fiind destul de evident unul negativ.

Asa ca, stransi cu usa si nefiind prea dornici sa-si umple curtea cu Suhoi-uri, turcii trag acum nadejdea ca poate americanii ar fi de acord cu vanzarea F 35A daca S 400 isi va face somnul de veci, sub cheie americana, la baza aeriana Incirlik.

Deocamdata se discuta doar despre reprimirea Turciei in randul clientilor F 35A nu si in randul natiunilor partenere in programul JSF. Nu se stie daca Turcia ar mai primi statutul de tara-partener de Nivel 3 si daca va mai fi inclusa in programul de cooperare industriala, acolo unde era inainte de scandalul cu S 400.

Ramane de urmarit cu interes cum turcii, sub augusta conducere a domnului Erdogan, au aruncat cu miliarde de dolari spre Rusia ca mai apoi sa se intoarca spasiti spre NATO.

GeorgeGMT

4 comentarii:

  1. Subiectul F-35 , pentru Turcia, va fi tranșat de următoarea administratie prezidentiala a SUA, poate chiar anul viitor.

  2. Pai nu au surubarit avionul ala al lor , KAAN…ziceau ca e mai bun ca F35 . Ce le mai trebuie F35 ?

    2
  3. „prima – turcii retrag S 400 din dotare si-l baga la depozit” …dupa aia il scot prin usa din spate, infasurat in plastic negru si il urca pe un vapor, cu steag care nu e deloc american.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *