Turcul plateste

Si plateste mult dar daca grecii cumpara avioane noi trebuie si turcii sa marce banul. Astfel incat, ministrul apararii de la Ankara, Yaşar Güler, a anuntat ca tara sa a semnat deja contractul pentru 40 de avioane F 16V Viper. Si atat. Se pare ca s-a renuntat la achizitionarea celor 79 de pachete de modernizare, initial solicitate, iar F 16 mai vechi vor fi modernizate local in cadrul programului ÖZGÜR.

Ceea ce spera turcii este o reducere de pret pentru cele 40 de F 16V ca si recuperarea celor 1,45 miliarde de dolari achitati pentru F 35A si de care deocamdata nu se stie nimic: nici avioane n-au primit, nici banii inapoi.

Oficialul turc spune ca negocierile sunt in curs. “The contracts came into force with the initial payment made. Technical talks with US government officials and manufacturing company officials regarding the procurement of the F-16 Block 70 aircraft are ongoing.”

Dar ce este programul ÖZGÜR? Ei bine acest program de modernizare dezvoltat de industria aerospatiala turca are in vedere, intr-o prima etapa, modernizarea a 35 F-16 Block 30, inclusiv prin cresterea resursei de zbor de la 8mii la 12 mii de ore.

Aparatele vor primii un adar AESA dezvoltat local de catre Aselsan. Avioanele vor avea integrate si munitii ghidate turcesti, atat sol-aer cat si aer-aer. Initial pogramul ÖZGÜR era destinat doar pentru F 16 Block 30, dar intre timp lucrurile au evoluat si intreaga flota de F 16 a Turciei va trece prin acest program. Ceea ce indica ca turcii au o industrie aeronautica sanatoasa sau ca sunt foarte optimisti.

 

Alte vesti si mai bune vin de la Berlin, aici unde Germania a fost in sfarsit de acord cu vanzarea catre Turcia a 40 de aparate Eurofighter in cea mai moderna configuratie. Germanii s-au lasat mult rugati, dar intr-un final lucrurile s-au linistit si turcii vor putea sa plateasca si cele 40 de Eurofightere europene.

Deocamdata europenii n-au anuntat un pret si cel mai probabil ca acest lucru va mai dura. Este de asteptata ca negocierile comerciale sa demaraze intr-un viitor nu foarte indepartat. Si ar mai fi de observat ce tara membra in consortiu va efectua asamblarea finala pentru turci. Regatul Unit va fi cea mai probabila alegere.

In linii mari, fortele aeriene turce nu stau chiar asa de rau, existand suficiente aparate F 16 in dotare doar ca lumea nu sta pe loc si cu ochii pe Grecia, Ankara simte nevoia unei modernizari a flotei sale, cu atat mai mult cu cat planurile initiale au fost date peste cap dupa ce americanii i-au scos, intr-un mod destul de brutal, din programul F 35A.

Iar turcii isi imaginau viitorul alaturi de cele 100 de F 35A pana cand s-au trezit socati in fata faptului ca nimeni nu mai dorea sa le vanda avioane de lupta moderne: nici americanii si nici europenii.

Daca Ankara a inteles sau nu mesajul ramane de vazut cert este ca oferta ruseasca cu Suhoi Su35S sau Su 57E (desi aici nu exista o oferta oficiala) nu prea i-a entuziasmat pe osmani si au preferat sa sta la usile americanilor si europenilor pana cand au primit ceva.

Inca nu se discuta despre F 35A dar F 16V Viper si Eurofighter Tranche 4 se pare ca au devenit disponibile, asta dupa ce turcii au fost fierti la foc mic sa priceapa ca alte solutii nu au la dispozitie.

PS Si ar mai fi de adus aminte ca Turcia a fost data afara din programul F 35A pe vremea administratiei Trump, asa ca ceva emotii s-ar putea sa aiba turcii si in privinta F 16V, cu atat mai mult cu cat industria de aparare americana are clienti suficienti.

GeorgeGMT

Un comentariu:

  1. America a gresit-o rău când a pariat pe înlocuirea lui Erdogan.
    Ăla e un Ceaușescu mult mai ambițios care are și mijloace la îndemână pt a trece la nivelul următor.
    I s-a trântit ușa în nas, o sa găsească alte mijloace.
    Nu dădea cineva 2 bani pe el că Turcia o să fie nr 1 la drone in materie de eficienta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *