Turele usoare – calibre medii

Dupa ce pana in anii ’90 transportoarele blindate romanesti au fost dotate aproape exclusiv cu mitraliere de pana la celebrul calibru 14,5mm sovietic, cu mici exceptii, iar apoi dotarea a fost si mai «subtire » in cazul batalionului de Piranha IIIC, cu turele teleoperate RWS-M Elbit cal.12,7mm… acum unii se plang ca si un tun KBA-25 sau M242 Bushmaster de calibrul 25 mm sunt prea putin pentru a face fata noilor oponenti de provenienta ruseasca.

Piranha IIIC (Armyrecognition.com)

In primul rand ar trebui sa ne clarificam rolul vehiculului si echiparii aferente de luat in calcul: daca este o varianta de baza – transportor de trupe, atunci probabil ca arme pana la cal. 25mm sunt multumitoare, daca insa vorbim de un vehicul de lupta a infanteriei, atunci probabil ca vorbim de calibre in zona 25mm-57mm sau chiar peste. Contraexemplul polonez, care si-au echipat majoritatea vehiculelor Rosomak cu tun cal.30mm Bushmaster este si el partial, deoarece au in inventar si o versiune transportor (APC) – versiunea M3, echipat doar cu mitraliera cal. 12,7mm/ aruncator cal.40mm.


« celebra » RWS-M Elbit

Sa incepem cu Piranha IIIC romanesti si optiunea saraca a turelelor Elbit RWS-M (cu gama de calibre: 5,56, 7,62, 12,7mm sau aruncator grenade cal. 40mm), probabil aleasa, dincolo de integrarea in industria locala (Elbit/Elmet International Bacau in cooperare cu ProOptica Bucuresti), din ratiuni de pret (15 mil.$ intregul lot) vs misiunea pentru care a fost cumparat primul lot: patrularea in Afganistan eventual transportul brigazii de infanterie. Un episod inedit a fost ca dupa cumpararea primului lot, Elbit a recomandat schimbarea turelelor cu un model care sa asigure o putere de foc multumitoare, posibil ORCWS cal. 25/30mm (masa 0,9-1t), sugestie careia MApN a raspuns ca nu au contract cu Elbit ci cu MOWAG.

Alegerea acestei turele a fost una controversata, in primul rand datorita problemelor de integrare in raport cu trapa soferului dar si calitatea afisajelor. Acesta ar fi doar un aspect. Pe de alta parte, industria autohtona alesese in repetate randuri integrarea pe prototipurile propriilor vehicule a familiei concurente de Samson/ Katlanit la Rafael, care avea cateva avantaje:
1.) exista si in versiune Mini-Samson cu lansator de 2 rachete Spike-LR (fiind instalata si pe un prototip de Zimbru):


Mini Samson cu 50cal BMG si Spike

2.) calibrul maxim al mitralierelor instalabile pe Mini-Samson este 14,5mm, fiind vorba de KPVT, un calibru superior lui 12,7mm ca si forta de penetrare. Acestea ar fi o optiune de inlocuire 1:1 a vechilor turele cal. 14,7mm de pe B-33 Zimbru sau alte taburi romanesti, ramanand un semn de intrebare asupra fiabilitatii mitralierelor.


Samson KPVT

3.) are si un derivat – Dual Samson – cu 2 arme de calibru mic instalate in tandem: AGL 40mm/ 50cal BMG & mitraliera cal. 7,62mm,


Samson Dual

Sau poate acomoda in loc de a doua arma un lansator de rachete Spike, turela beneficiind si de un alt avantaj – solutie patent al Rafael: reincarcarea munitiei se face sub protectia plafonului, fara a fi nevoie ca operatorul uman sa iasa din vehicul pentru a schimba cutia de munitie.


Samson Dual cu Spike

4.) si nu in ultimul rand are evolutii recente, cu un nou design si cu protectie imbunatatita pentru versiunea Mini.
Mini-Samson cu Spike, versiune moderna

Daca versiunile Mini-Samson cantaresc 140-160kg si ofera protectie balistica de baza, posibil pana la STANAG nivel 2, versiunea Junior, pentru cal. 5,56/7,62mm cantareste 60-75kg, fiind ideala ca si turela a comandantului, sau ca si turela secundara pentru orice vehicul blindat.
Pentru o varianta alternativa la Spike, cu o racheta antitanc serioasa de tip trage-si-uita, un exemplu de retinut este Kongsberg M151 Protector cu M2 Browning si Javelin (sau Hellfire). La modul ideal, ar fi putut avea si un aruncator cal. 40mm:


Kongsberg M151 Protector RWS cu lansator rachete

Daca discutam de aceeasi clasa de turele usoare, in cazul Agilis, Rheinmetall ar putea propune, alaturi de Fieldranger, E8 sau Lance/ RC (pentru MLI) si o serie de turele secundare din categoria RLS 609M -dual sau Qimek (cal. 12,7mm), Nanuk si Amarok.

Rheinmetall RLS 609M

Qimek… un fel de Alien

La toate acestea se adauga si participarea Rheinmetall cu senzori si alte componente la clasa de turele FLW a celor de la KMW.


Si Nanuk

Apoi, la categoria arme usoare exista si turelele romanesti Anubis/RCWS-Ro Pro-Optica (testat si pe SAUR2 si RTD Sherpa) precum si Grifon al UMB/ Digital Bit, evident cu mai putine sisteme de arme integrate, desi Digital Bit ar putea oferi cam tot portofoliul Elbit la nevoie, insa interesante ca si turele secundare.

Anubis pe SAUR2

Imagine deosebita cu Grifon, tocmai pentru radarul Thales Squire si senzorii zi/noapte

Protectia balistica (depinde de solutiile de compartimentare si blindaj) a unor astfel de turele nu este chiar punctul forte, insa trebuie avut in vedere ca turelele de acest gen au un profil redus, fiind greu de lovit, iar pe de alta parte, penetrarea sau pierderea capacitatilor unei astfel de turele nu afecteaza compartimentul echipajului, ci doar reduce capacitatea de a lupta a vehiculului. In acelasi timp, nu poti avea si masa scazuta a echipamentului dar si protectie ridicata a acestuia.
O turela serioasa pentru vehicul de lupta a infanteriei, cu arme cal.20-40mm, ca e vorba de familia OWS-R pe care o avem si noi, sau de familia Rafael Samson OWS /30mm (aici, versiunea instalata pe Piranha) si Elbit UT-30 (partial fabricata la Elmet Bacau), cantareste de la 1,3-1,5 tone in sus. Celebra turela Rheinmetall Lance care atinge o protectie STANAG 4569 nivel 4 datorita blindajului ceramic, cantareste intre 2,5-3,5 tone (in functie de protectie), similar o turela Otomelara Hitfist cal. 30mm (prezenta si pe Rosomak), care cantareste 2,8-3,2 tone in functie de echipare si nivel blindaj. De asemenea, un ORCWS-30 echipat cu Bushmaster II costa la peste 1 mil.$ bucata, cele din clasa sa enumerate mai sus putand avea preturi similare, pana in 2 mil.$.

Rafael OWS-25 – poate acomoda si tun cal. 30mm

Si mai greul Rafael cal. 30mm pe Piranha

Recent a aparut o clasa de turele teleoperate relativ usoare si plasate in totalitate deasupra plafonului (in jurul a maxim 500kg) dar cu tun calibrul 20-30mm, din categorie cu Fieldranger, FLW-500 (echipat cu celebrul tun cu recul redus cal. 30 mm ATK M230LF, derivat al celui de pe Apache, si rezerva 150 lovituri inlantuite/ : « chaingun») sau RIWP/Invictus.


FLW-500 cu Orbital ATK M-230LF alimentat dual

Revenind la Fieldranger, este o turela dezvoltata recent, derivata din Searanger-ul naval cal.20mm, prezentata la expozitii in ultimii doi ani si este déjà integrata pe… Piranha III+, avand ca si destinatie transportoarele blindate si vehiculele de recunoastere.

Fieldranger pe Piranha (alta poza aici)

Tunul automat Oerlikon KBA 25 mm x 137 este operat cu gaz si alimentat selectiv dual, putand atinge distante de pana la 7km , din care eficient la maxim3km, la o cadenta maxima de 700 lovituri/minut (600 sustinut, in timp ce un cal.30mm ATK M230LF are cadenta de doar 200) in mod automat si 200 lovituri/minut in mod foc cu foc. Cu o masa de doar 112kg si simplitate in folosire si fiabil, tunul este déjà integrat pe MLI-84M (MApN are in stoc 67 de tunuri cu tot cu turele OWS-25R), fiind prezent in lista de produse Arsenal Resita /Romarm, iar productia de munitie specifica se face partial si la noi in tara, la UPS Dragomiresti (APFSDS-T, FAPDS-T, TPDS-T).

Oerlikon Fieldranger 20 RWS (25 inca nu a fost expus)

Legat de munitie, trebuie remarcat ca proiectilul perforant APDS-T 25mm tras de KBA poate strapunge 25mm de blindaj de otel inclinat la 60° la o distanta de 1km, iar pentru F-35 s-a dezvolta o noua munitie APEX MRDP cal.25mm. Supravietuirea unui vehicul blindat la o astfel de lovitura incepe la nivel 5 STANAG4569, in timp ce la cal. 30mm APFSDS incepe la nivel 6. Sa nu uitam ca M2 Bradley este echipat cu un tun care foloseste aceeasi munitie pentru tunul M242 cal.25mm (cadenta 200 lovituri/min), acompaniat de o mitraliera cal. 7,62mm si un lansator cu 2 rachete antitanc TOW, acesta fiind un MLI. Folosind munitia penetranta cu uraniu saracit de tip M919 APFSDS-T (Armor-Piercing Fin Stabilized Discarding Sabot with Tracer), acesta a reusit sa distruga tancuri T-55 in timpul Desert Storm si chiar sa scoata din lupta de la distante mici tancuri T-72.

Si KBA-25 Oerlikon

Deci KBA25 este suficient pentru o configuratie transportor de trupe, avand cadenta mult mai ridicata decat clasele superioare, necesara sprijinului cu foc al infanteriei si suficienta putere pentru a distruge vehicule blindate usoare si medii dar si pentru a neutraliza puncta intarite si cladiri, lasand si o rezerva de masa pentru protectie suplimentara a transportorului, daca se vrea amfibiu, sau pentru alte sisteme. Ideal ar fi daca o astfel de turela ar integra si o mitraliera coaxiala cal. 7,62mm si eventual un lansator de rachete antitanc, sau daca ar fi complementata de o turela usoara de calibru mic.
O alta idee de completare a protectiei blindatului, furnizata tot de Rheinmetall in parteneriat cu IBD Deisenroth Engineering, ar fi sistemul activ ADS. Acesta este de tip cutie de contramasuri, radar de avertizare si senzori optronici, fiind in evaluare de Bundeswehr, si este capabil sa opreasca rachete ghidate (inclusiv in arc vertical) si neghidate, penetratori formati prin explozie (EFP) dar si proiectile antitanc HE(AT) si APFSDS.

“Cutia” ADS

Apropos tot de Rheinmetall… o turela sugestiva pentru vehicule 4×4, care ma face sa ma gandesc la STAR-80L si alte “magarii” – RLCM (Remote Control Lightweight Missile Mount) – utilizand um lansator din fibra de carbon de doar 19kg si avand o masa totala intre 100-140kg:

RLCM

Marius Zgureanu

Citeste si:
http://www.rumaniamilitary.ro/turele-multirol-riwp
http://www.rumaniamilitary.ro/genealogia-turelelor-telecomandate-romanesti
http://www.rumaniamilitary.ro/turela-odin-km-570
http://www.rumaniamilitary.ro/turele-si-arme-calibru-mediu-pentru-masini-de-lupta
http://www.rumaniamilitary.ro/reutilizarea-armamentului-existent-solutii-stop-gap
http://www.rumaniamilitary.ro/modernizari-ale-armamentului-existent-solutii-stop-gap-ii
http://www.rumaniamilitary.ro/noutati-in-gama-bmp-3
http://www.rumaniamilitary.ro/turela-odin-km-570
http://www.rumaniamilitary.ro/modernizari-ale-armamentului-existent-solutii-stop-gap-ii
http://www.rumaniamilitary.ro/eaps-id-cal-50mm
http://www.rumaniamilitary.ro/turele-si-arme-calibru-mediu-pentru-masini-de-lupta
http://www.rumaniamilitary.ro/reutilizarea-armamentului-existent-solutii-stop-gap

43 de comentarii:

  1. „Oerlikon Fieldranger 20 RWS (25 inca nu a fost expus)”

    Da. Si noi vrem 25-ul pentru AGILIS – varianta APC (3 + 8 soldati)

  2. de toate pentru toti?mai mici,mai mari,mai usoare,mai grele,mai ieftine,mai scumpe,etc….sper doar ca mapn-ul stie ce vrea si ce sa ceara de la producator.

  3. Foarte bun articolul. Multumesc.

  4. Bine punctat.

  5. Exact ca la piata . Acum depinde de destepti de la achiziti M.A.P.N. sa aleaga pentru noile blindate varianta cea mai buna .

  6. Articol excelent pt documentarea oricui o doreste !? Dar oare MApN -ul doreste ? Comisia din marlament doreste documentare si cei mai bun pt armata (in definitive pt apararea tarii) ? Trebuie si asimilare caci nu asteapta dusmanul sa-ti aduci dotarea ! Cu o dotarea precara in 3-4 zile Bucurestiul sau Clujul (sau amandoua) pot fi ocupate, si s-a terminat !
    Dotarea este in functie si de cine te aperi. Stilul actual de lupta nu mai este stationar ca in RM 1 si nici chiar in RM 2. Adica transportorul de trupe trebuie sa fie cam MLI caci adversarii potentiali au (si au avut) o doctrina ofensiva prin definitie: Sparge apararea si patrunde in forta si in adancime ! Cu ce te opui la asa ceva ? Cu 12,7, cu 14,5, cu 20 ? Nu cred ! Cu blindaj de 5-6 mm ? Ex : Bumerang sau Kurganet au tun de 30 (printer altele)

    • De acord ca trebuie sa ne dotam armata cu cele mai bune arme, dar hai sa nu cădem în extrema cealaltă. Adică cine ocupa Cluj și Bucureștiul în 3-4 zile?
      Ok, de acord ca te pot bombarda cu rachete de croazieră și bombardiere astfel încât sa-ți distrugă infrastructura, dar e altceva cu atacul terestru. Pe unde, cu ce forte, cât sunt dispuși sa piardă? E mai greu
      Intr-o confruntare terestra pana și „amaratele” de T 55 au rolul lor. Nu cred ca este interesul Rusiei sa invadeze terestru România.

      1
      • Eu cred ca daca ai sti ca in caz de ceva tu ar trebui sa stai in „amaratele de T55 in fata altor tancuri, nu ai mai privi situatia asa de detasat ( au rolul lor T55)..sa distraga atentia?

        • Suna melodramatic . Atunci toți am fi în amaratele de T 55. Crezi ca sta cineva acasă? Dar sa revenim la situația actuala și sa terminam ca ne ocupa rușii în 1, 2 ore sau zile. Iar o luam de la capăt cu desantul aerian sau debarcarea la MN? În istorie rușii nu prea au avut grija de soldații lor, dar cred ca nu ar fi așa sinucigași.
          Trebuie sa ne înarmam cu cap și sa stabilim prioritățile în ceea ce privește armamentul. Nu putem sa modernizam și forțele aeriene și navale și terestre în același timp.

          1
    • Cu rachete antitanc cu aia te opui…Tunurile ale de 25-30 sunt pentru suport infanterie in mare parte. Pentru chestii mai serioase foloseti Rachete antitanc .

  7. Pentru APC as merge pe o combinaţie de Samson Il, cu 25-30mm, şi Samson Dual cu 7,62/12.7 plus AGL 40.
    Adică la plutonul de APC să am şi şi.
    Un sistem apropiat de Samson Dual foloseşte USMC pe AAV dar cu acţionare manuală.
    În privinţa IFV-urilor, turela aia slovena, cu tun de 57mm îmi face cu ochiul.
    În orice caz, turela principală cu 40/57mm, coaxiala 7.62/12,7mm, 4 rachete AT. În funcţie de sasiu şi de amplasarea turelei principale, în spate ar merge o teleoperabila mică, 7,62mm.
    O altă soluţie ptr APC ar fi o teleoperabila mică, 12,7mm plus 2 rachete AT dar fixată pe un suport telescopic care să-ti permită s-o ridici pana la 2m deasupra plafonului cutiei blindate. Asta ţi-ar creşte speranţa de viaţa la întâlnirea cu blindatele inamice. Ai putea trage din poziţie îngropată sau din spatele unui obstacol.

  8. „Trag mii de cartuşe pe an, trag mii de rafale pe an, trag mai multe gloanţe decât vă puteţi imagina” a spus fiul lui Donald Trump.
    Acum întrebați un elev de școală militară din România câte cartușe a tras pe toată perioada școlii și cu ce armă?!
    Blindatele românești nu au armament care să țină pasul cu vremurile. Ne trezim iar în situația în care armele montate pe vehicule nu pot penetra blindajul inamic, așa cum a fost în 1941-1944.

  9. Este esentioal sa se mearga la export cu AGILIS in caz ca el se va naste, altfel compania nou creata o sa dispara cum a a aparut. Multiplicand gama de produse cu un 4×4 si poate si un 6×6, are mult mai multe sanse de reusita, decat sa ramana la familia AGILIS. Potential de export are, inca sunt destui interesati de un produs bun, insa mai ieftin decat ‘nemtoaicele’.

    Sper ca de marketing si de export sa se ocupe nemtii, caci daca ramane pe romani e jale…

    • Romania mai are nevoie de mii de camioane grele si usoare, si multe transportatoare 4*4 , cândva va trebuit de înlocuit toate vechurile , ARO, DAC, CHAIR SI Humvee.. pai atunci aceasta fabrica , aceasta companiei​ ar putea antrenata si ea in lucru pentru noile conentezi, cu subansamble ceva, cablaj.

  10. Fain si la obiect articolul.
    Desi sunt complet pe dinafara pe domeniul asta imi dau si eu un pic cu umila parere:
    – APC, turela Fieldranger cu tun de 25 mm si coaxiala de 7,62 + as mai adauga un bloc compact in lateralul ei daca poate sa sustina in genul Mini Samson dar nu cu rachete antitanc ci cu ceva gen 6-9 buc Star-80L sau Hydra cu kit-ul de ghidaj laser
    – IFV, turela Lance de pe Boxer sau Lynx, de vazut pana la cat se poate merge cu calibrul tunului gen 35/40 (the bigger the better), coaxiala de 12,7 sau cea standard de 7,62 + bloc 2 rachete Spike LR.

    Ce nu mi-as dori in niciun caz ar fi sa luam turele de la evrei si sa le punem pe Agilis dezvoltat cu nemtii, am face iarasi struto-camila ca la Piranha si am pierde si timp si bani.

  11. Marius, stii ce ai uitat, da? 🙂

  12. Pt. transportor cal. 25mm + 2 ATGM este suficient deci turela se poate face, in cea mai mare parte, in Romania (tunul il producem, munitia da, toata partea de optica, la fel si stabilizarea).

    Cam sa ar trebui: sa nu fie necesara strapungerea plafonului, Stanag II protectie, suficient de inalta incat sa poata trage la etajele superioare ale cladirilor, dupa obstacole sau dupa elicoptere (cat de cat) si sa aibe capacitatea de a folosi 2 rachete AT or MANPAD sau Star 80L (cred ca se poate ca rachetele sa le pui intr-un container detasabil cu „prize” (atat prindere cat si comanda) diferite pt. AT, Star80L sau MANPAD 🙂 ). O rezerva pt. a monta tun mai mare pt. varianta mai grea (daca se poate).

    Un cal. mai mic de 25mm nu se merita:
    „„The Stryker IAV is under-gunned to deal with an enemy concealed in buildings. Its hatches are vulnerable. ”
    „The Bradley’s turreted stabilized 25mm chain gun illustrated that fact again and again in Iraq, and the Marine Corps, using their LAVs and their 25mms, had the same experience.
    .50 cal machine gun or M19 grenade launcher, although both fine weapons, do not compare.””

    Sa fim realisti Romania nu isi va permite sa le foloseasca doar ca taxi. Cel putin pt. foc de sustinere a soldatilor este necear 25mm (cum fac si irakienii ridica un baraj de pamant dupa care aduc tehnicals sau APC-uri cu mitrailere grele care asigura foc de acoperire soldatilor).

    La sutele de turele necesare nu are rost sa mai cautam ceva de import cand se pot produce aici cu un minim efort, la o asa comanda devine rentabil. Pana la urma trebuie sa producem 90% din Agilis in tara 🙂 .

  13. Cine zice ca Romania poate sa tina in loc armata rusa chiar si cateva zile se minte singur.

    • Cam asta era planul, insa mai e mult pana departe! Faptul ca am ramas in urma ca tambii, asta nu inseamna ca trebuie sa ramanem acolo captivi si ca nu mai are sens sa recuperam terenul pierdut.

  14. pentru transportoare-TRANSPORTOARE!
    ar fi mai util să aibă eventual rachete antitanc, care și alea pot avea doar un anumit număr, care le-ar ajuta mai mult decât tunurile de 35, 40 etc

  15. Seara buna.
    Turele. De vazut la ce misiuni sint dedicate.
    Daca inamicul e taleban cu AK , merge si turela cu mitraliera de 14,5 mm.
    Fie ea si motorizata, robotizata. Chestia ca daca se defecteaza automatizarea , tot pifanul o manueste manual. Si la Piranha noastre a fost o problema ca servantul ( in cazul asta de defect automatizare) devine tinta ideala pentru oricare analfabet cu PSL.
    Daca in schimb inamicul are si mitraliere AA de 20 milimetri cum e in Libia sau Siria , e obligatoriu o turela mai dotata. Mitraliera 25 -40 mm, lansator rachete dar si mitraliera de 7,62.
    Deci dotarea e strins legata de ce misiuni , ce scenarii de lupta ar trebui sa infrunte transportorul. La noi transportoarele noi din dotare au primit ce avea ministerul prin depozite. Ca erau vreo 40 turele israeliene depozitate si nu se stia ce da facem cu ele. Noroc cu Piranha III. 🙂
    Personal sint pentru turele cu arme de 7,62 + 30 mm , dublu lansator rachete. Sisteme de observare zi-noapte si ce e mai important ,STABILIZATE. Costa ,cintaresc dar sintem prea saraci sa ne permiten diversificari de tehnica ca tarile mai instarite.

  16. Mai baieti mai terminati cu RUSIA ATACA NATO,o fii bolund Putin dar nici chiar asa!

  17. http://neves77.ro/afvs/#A.8 Poate cineva sa-mi explice ce-i cu firma asta?

    • Firma vad ca are 1 angajat, cifra de afaceri 0 atat in 2014 cat si in 2015, cheltuieli de 103 500 lei in 2014 si de 165 708 lei in 2015 – adica exact cat sa dai un 1500 de Euro net ca salariu si sa inchiriezi un birou, referinte de lucrari in fostul spatiu sovietic.

      In mai putine cuvinte este un srl cu personalitate juridica romaneasca care reprezinta/este detinut de o firma (sau grup de firme) din Ucraina sau o alta tara ex-sovietica si care spera sa prinda niste lucrari pe aici.

      P.S. Pe situl lor au si alte domenii de activitate nu doar cel militar!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *