Milrem Robotics a prezentat un vehicul de lupta fara echipaj, din categoria, cred eu, MLI-urilor.
Type-X RCV este dotata cu o turela Cockerill Protected Weapons Station Gen. II (CPWS II) cu tun de 25mm si are o masa totala de doar 12 tone. O sa va intrebati ce MLi poate fi un vehicul cu o masa atat de mica dar nu trebuie sa uitati ca Type-X nu are echipaj, deci nici spatii goale la interior, astfel incat are o alura compacta si intreaga masa (ca si spatiu ) are o utilitate directa.
Deocamdata prototip, vehiculul ar fi destinat trupelor mecanizate si, la fel ca in cazul noilor drone destinate aviatiei (Loyal Wingman) de tipul celei dezvoltate de Boeing (Airpower Teaming System) sau a Kratos XQ-58 Valkyrie a celor de la Kratos, are ca principal scop insotirea in lupta a trupelor regulate, dotate mai clasic.
De la amplificator de forta si pana la cercetare in zonele foarte periculoase, o astfel de drona terestra (dotata cu inteligenta artificiala si beneficiind astfel de o oarecare autonomie) se poate dovedi extrem de utila intr-un conflict terestru, pe cat de eficace se dovedesc suratele ei mai inaripate.
Milrem nu ne spune despre nivelul de protectie in standard (probabil ca nici nu este foarte important) dar ne asigura ca Type-X poate fi dotat si cu arme mai grele, inclusiv cu tunuri de calibru mai mare, posibil chiar si cu rachete AT.
GeorgeGMT
Chiar m-am mirat ca n-au aparut pana acum ca dronele aeriene.
Punctul slab al tuturor acestor drone este comunicarea cu echipa de comanda. Dronele clasice, aeriene, zburda bine pe acolo unde inamicul este in papuci. Daca inamicul are mijloace de bruiaj serioase, mijloacele acestea de lupta sunt inutile. Ba chiar s-ar putea gandi cineva chiar sa preia comanda acestora si sa le foloseasca impotriva proprietarului..
De mai multa vreme deturnarea e tot mai putin posibila. Pericolele sint altele.
Nu e chiar mult timp de când iranienii ne arătau o dronă americană intactă.
E drept, vehiculul acesta din forografie nu are mai multe mișcari de controlat decat unul de jucarie cu telecomandă, dar problemele mari de rezolvat sunt pe partea de achizitie a informatiilor din campul de luptă si transmiterea acestora la punctul de comandă. Or pe partea aceasta sunt suficiente metode de a ecrana si izola astfel mijlocul de luptă.
Probabil ca acesta este si motivul pentru care acest sector al dronelor de luptă nu s-a dezvoltat decat pentru zone unde nu sunt mijloace de detectare si de bruiaj.
Churchil 2.0
Fix la ala ma gandeam si eu 😀
Ammunition supply depends on the type of weapon but is typically up to 150 rounds of 25 mm ready-use ammunition in two magazines.
Şi totuşi… nu-i cam mare pentru o dronă fără echipaj, care cară doar 150 de lovituri?
Ha interesant concept dara o avea și un Ai casa nu fie bruiat…
Si AI poate fi ‘bruiat’.
Dacă e unu destul de pus la punct pana ii găsești milicu te face de comanda
Arata ca un tanc interbelic
Conceptu e din anii 20, primii au facut francezii. Dupa aia rusii, au folosit si impotriva finlandezilor
* Blindate , Rusia 🙂
https://mobile.twitter.com/AndreiBtvt