Americanii și-au dezvoltat destul de recent un sistem de rachete multirol foarte interesant și care poate oferi soluții pentru o varietate de probleme existențiale…
Știrea interesantă este că Washingtonul pare a fi gata să și exporte Typhoonul, Filipine fiind primul sau client potențial. Presa din Singapore dă ca sigură achiziția Typhoon de către țara asiatică, știindu-se deja că Filipine se află sub o imensă presiune din partea Chinei.
Typhon Mid-Range Capability (MRC) este o “chestie” care poate lansa mai multe tipuri de rachete către inamic, putând angaja direct atât ținte navale cât și aeriene. Rachetele pe care americanii le pot folosi în cadrul sistemului Typhoon sunt: Standard Missile-6 (SM-6) împotriva avioanelor, rachetelor balistice, navelor sau chiar împotriva unor ținte terestre, rachetă oferind o rază de acțiune de 320km, Standard Missile-2 (SM-2) și ea o rachetă multirol, destinată în principal combaterii țintelor aeriene, rachetelor anti-nava dar care poate fi folosită cu succes și ca rachetă-antinavă, raza SM-2 este de + 160km.
În viitor, Typhoonul va primi și rachete balistice cu rază scurtă Precision Strike Missile (PrSM) și, pentru cine are, racheta de croazieră Tomahawk face parte din arsenal. De remarcat că variantele recente al “toporistii” americane pot ataca și ținte navale.
Unul din principalele avantaje ale acestui sistem este dat de marea lui mobilitate, totul fiind montat pe o semiremorcă, sub forma unui container. Rachetele sunt în poziție orizontală în timpul marșului și ridicate la 90* înainte de lansare. Fiecare unitate de lansare dispune de patru rachete. Prima baterie a fost livrată de Lockheed Martin către US Army în 2023.
În acest moment sistemul are în dotare racheta SM-6 Block IA. Evident că lansatorul trebuie integrat într-un sistem centralizat de comandă pentru a putea primi date despre țintele luate la ochi: aeriene, navale sau pe uscat.
Este un sistem de rachete foarte util pentru orice forță militară datorită versatilitații rachetelor SM-6 și SM-2, pentru că poate folosi și PrSM, mobilitatea îl face foarte greu de reperat, iar raza foarte mare poate pune pe gânduri orice agresor.
Ok, poate că nu este de nasul nostru, n-o fi nici foarte ieftin (o rachetă SM-6 costă cam 10 milioane de dolari), dar măcar cu un ochi ne putem uita la Typhoon pentru că nu se știe niciodată, dar cred că este foarte clar că de stricat nu ne-ar strica deloc, cu atât mai mult cu cât am avea lansatorul de rachete Tomahawk în curte, ne-ar lipsi doar racheta, ceea ce ar fi ceva mai mult decât nimic.
GeorgeGMT
Nu as exclude ca pe viitor sa achizitionam asa ceva, de multe ori ni s-a ‘sugerat’ ce este bine sa cumparam si sa nu mai tragem mata de coada. In cazul in care punem mana de topoisticile americane, inseamna ca nivelul de incredere RO-USA este maxim. Inca nu suntem acolo si cred ca inca mai e multa cale de parcurs!
Adica primim acces la F-35 dar nu si la Typhon? 🙂
Ideea este ca din cauza de diverse tratate, Tomahawk nu mai avea versiune cu lansare de la sol, doar de pe nave. Pe ce vroiai sa-l pui in Romania? Pe Tetaluri?
In plus, mai ai si MTCR-ul: https://en.wikipedia.org/wiki/Missile_Technology_Control_Regime
Buna dimineata:
Eu cred ca lipseste aici clar cuvantul „lansator”
fiind ca nu e vorba de rachete. Rachetele folosite sunt
nu altele decat acelea obisnuite din arsenalul american dar deplasamentul lor rapid pe uscat si
posibilitatea de deplasare aeriana rapida prin avioane
de transport C17, C5 e cea importanta. Deplasarea
si pozitionarea lor ultra rapida pe teren fac mare economie la constructia unor baze AA pe locuri indepartate.
Fara un pic de rusine asi zice ca sistemul cam copiaza deplasarea Iron Dome si ea facuta partial in US dar in zilele astea adoptata de armata americana.
Vedeti si exemplele cu Stunner si chiar cu PULS.🙂
„Fara un pic de rusine asi zice ca sistemul cam copiaza deplasarea Iron Dome”
Vezi a nu. This tells you anything Ozzie?
https://en.wikipedia.org/wiki/BGM-109G_Gryphon
Ce sari ca un tap ? Amestecul de rachete pe acelasi
lansator PULS care nici macar nu i facut de ei , Balex…
Fiecare adopta, nu i rusine si nu i patent inregistrat.
Nu uita ca primii care au dezvoltat transportul rapid
de containere erau…..gunoierii 😃
N au descoperit America
https://en.wikipedia.org/wiki/Transporter_erector_launcher
Nu va mai certati .Dacii au inventat primul sistem AA.Dacul aruncat in aer de fratiorii lui ajungea la Zalmoxis si rezolva problema.De-aia au intrat romanii in Dacia ca sa puna mana pe tehnologia respectiva.
In zile noastre nu mai da nimeni buzna sa reinventeze roata sau apa calda, se copiaza idei la greu si se imbunatateasc. Nu este nici macar recomandat sa iti rupi coatele si buzunarele sa iesi din laboratoare cu cine stie ce chestii sf, ca se copiaza cu sau fara patente, fix pe model chinezesc. Doar nevoia impinge la inovare, asa cum este cazul Israelului sau SUA. In cazul americanilor, tocmai frica de chinezi si suprematia globala, ii impinge la inovare. Doar Europa doarme in sandale si moare lent fara dorinta de a inova ceva, orice! Alte griji pe batranul continent. Rutte zicea ieri ca de nu vrem sa marim bugetele apararii, avem doua posibilitati. Ori invatam limba rusa, ori ne mutam in Noua Zeelanda. Dar la cati suntem, se vor satura aia repede de noi, europenii…..si ne spun Go Home Mutherf…., si tot rusa ramane de baza! 🙂
Typhon, nu Typhoon. Desemnarea provine de la un caracter din mitologia elena antica si nu de la fenomenul atmosferic/meteorologic.
Deciiii, ce e ăsta? Un fel de HIMARS care poate face ce face și PATRIOT? Sau un PATRIOT mai puțin potent? Dacă da, de ce ar mai trebui și ăsta în curte, din moment ce le avem pe sus-numitele în dotare?
Nu. Nu i vorba de rachete sau de felul lor. E vorba de
lansatoare si deplasare, adica mai mult logistica decat lupta. Lupta in acord cu lansatoare Typhon
sau alte mixte este rezultat de aceasta deplasare rapida. Cel mai rapid, razbeste 😉