Ucraina se prabuseste, si dispare ca stat

Situatia economica si politica din Ucraina

In continuarea articolului Ungaria se prabuseste…urmeaza Ucraina!, incepem cu inceputul, pentru a vedea, fara echivoc, cam pe unde este situata economia vecinilor nostri de la est si nord. Ucraina, una dintre cele mai, potential, puternice agriculturi a Europei se zbate si ea, alaturi de alte state fost sovietice, in acelasi marasm economic, dominat de coruptie, crima organizata. Are si ea oligarhii ei, si este in esenta o economie primara, exportatoare de materii prime, sau produse slab manufacturate: otel si produse siderurgice in primul rand, carbune, cereale si alte produse agricole primare, coroborat cu o slaba activitate industriala, concentrata in principal pe industria militara sau conexa cu aceasta.

Practic o Rusie mai mica, exportatoare de produse slab industrializate, cu ados de inteligenta neglijabil, si produse militare si alea la pret de dumping!

Astfel intr-un clasament Forbes al celor mai slabe economii din lume, vecina Ucraina este MANDRA POSESOARE A LOCULUI …4! ADICA A PATRA CEA MAI SLABA ECONOMIE A LUMII, cu un PIB per capita de 3400 $. Pe locul 3 se afla Guineea, din Africa de Vest, iar pe locul 5 Jamaica… 🙂 Pe langa “nobila” vecinatate, cu niste tari recunoscute pentru industria lor performanta 🙂 🙂 , Ucraina se poate lauda cu realizari imposibile chiar si pentru Jamaica sau Guineea africana. Astfel mandra ex-republica avea la sfarsitul anului 2011 de ales: moartea prin inanitie( ca nu mai avea bani de loc), un acord cu FMI (vise taica vise, la aia nu le ajung banii sa ajute tarile UE, si Ucraina ar fi primit… 🙂 🙂 , sau o mai veche cunostinta a noastra si a lor…Maica Rusie, care astepta cu sacul pregatit si larg deschis, langa pomul unde Ucraina ajunsese!

Astepta sa ii amorterasca mainile, sa cada, si apoi, jap, jap, doua palme peste ceafa, si inapoi in Uniune ‘rati ai dracului cu independenta voastra! 🙂 Haios ?! Petru noi astia dupa margine poate, pentru Ucraina ma indoiesc  sincer ca i s-a parut ceva haios, atat in pomul in care era, cu atat mai putin in sacul de il puse Rusia pe cap! Si bineinteles ca dupa douazeci si ceva de ani, de asa-zisa independenta, i-au amortit mainile!

De ce spun ca independenta Ucrainei s-a…dus, de ce sustin ca din decembrie 2011 ne invecinam iarasi cu Rusia?!

Pai presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici a instaurat acelasi tip de sistem politic si social in tara sa, ca si mai smecherul sau omolog  Vladimir  “Ilici” Putin. Orice urma de democratie, libertati cetatenesti au disparut in Ucraina, iar pe 19 decembrie a avut loc summit-ul ultimei sanse: UE-Ucraina. Ultima sansa a tarii vecine de a se inscrie odata pentru totdeauna pe orbita unei democratii si stabilitati, mai apropiate de Occident.

La acest summit se va oficializa de facto revenirea Ucrainei pe orbita Moscovei prin nesemnarea Acordului de Asociere si Liber Schimb, intre cele doua entitati. Germania fiind campioana opozitiei semnarii acestui acord capital pentru viitorul Kiev-ului ca stat independent.

Principalul repros pe care UE il face lui Viktor Ianukovici este o prea mare similitudine, a modului de conducere a statului, intre Rusia si Ucraina. Astfel, la fel ca la Moscova, Ianukovici se bazeaza pe o economie dominate de oligarhi obedienti puterii si fortele de securitate  care au puteri aproape discretionare pentru impunerea regimului, si anihilarea opozitiei. De asemenea condamnarea Iuliei Timosenko la 7 ani de inchisoare, in urma unei glume de proces, aduce si mai multe umbre asupra unui regim deja rusificat ca mentalitate.

Cum acordul cu UE nu s-a semnat, Ucraina este de facto din nou la mana Moscovei avand visteria goala. La sfarsitul anului trecut Banca Centrala de la Kiev vindea deja aur pentru sustinerea grivnei aflata in cadere libera.

Iar cine isi inchipuie ca poti face afaceri oneste cu Rusia sa ia aminte la urmatoarele randuri!

In urma acordului semnat intre Moscova si Kiev, pentru mentinerea flotei ruse la Sevastopol, Ucrainei i s-au promis gaze naturale la un pret preferential, de 230$ mia de metri cubi, dar…in 2011 pretul  pe care il plateste Ucraina este sensibil mai mare 🙂 si bate spre 400$, pret pe care Kievul nu si-l permite decat poate pe termen scurt si cu rezultat o si mai mare saracire a tarii de valuta forte.

Ce face Rusia in continuare?! Santajeaza si ea pe cine poate. Astazi…Ucraina! Pentru a reduce pretul la gaze Rusia are doua mici, foarte mici, aproape insignifiante cereri: retragerea Ucrainei din Comunitatea Europeana a Energiei, adica o si mai mare dependenta energetica fata de Kremlin, si a doua, mai modesta 🙂 , daca se poate, daca nu se supara nimeni, daca mai vor gaze…sa i se cedeze controlul asupra companiei nationale ucrainene de gaz Naftogaz, printr-o fuziune cu Gazprom! Bre rusii chiar au cereri rezonabile, eu chiar nu inteleg ce avem noi romanii cu ei?!

Problema cu Naftogazul nu este distributia si bani obtinuti din asta, ci RETEAUA STRATEGICA DE DISTRIBUTIE DE GAZE CATRE EUROPA. Pentru ca cea mai mare parte a exportului rusesc de gaze trece prin conductele Naftogaz, iar daca ai Naftogaz, ai conductele, si cine are conductele stapaneste Ucraina, panimaiu?! Sunt sigur ca a-ti inteles 🙂 🙂 !

Si cum Ucraina este izolata economic si politic de Europa, cum nimeni din toata Uniunea Europeana nu o vrea, singura doritoare sincera, si chiar este sincera,  este Moscova! Acum putem a ne intrebam  pe buna dreptate: mai are sens ca Kievul sa mentina ambasade prin toata Europa?! Alea rusesti nu sunt suficiente?! Ba sunt foarte suficiente, da cica ambasadele ucrainene au niste privelisti, adica au prins niste locuri bune, imobiliar vorbind…de te dau pe spate, asa ca vor fi pastrate, basca ca mai salveaza si din aparentele de statalitate, ale Kievului.

Asadar putem spune, cu ceva amaraciune in glas: Rusia…bine te-ai intors! Nu ne-a fost dor de tine, dar se vede treaba ca nu ne e dat sa traim foarte mult timp separati. 🙂

Ucraina…Dumnezeu s-o ierte, ca n-a cunoscut nici durerea, nici fericirea, ca  a murit in fasa, adica pruncucidere, s-ar numi fapta ivanilor! Da cin’ sa-i judece?! 🙂

Asadar ce dracu se intampla in zona noastra?! Ungaria este la un pas de colaps, Ucraina a cam incetat, sau va inceta, in curand sa mai fie o tara, in sensul real al termenului, Turcia a arestat acum doua zile, pentru prima oara in istorie, un fost Sef al Statului Major General, si se afla intr-o situatie incordata in problema cipriota. Israelul vrea sa atace Iranul, care l-a randul lui tipa cat poate ca moare cu ei de gat. Grecia…ce sa mai vorbim, iar Rusia isi trimite navele de lupta in Siria si pe langa Cipru.

In aceste conditii noi si bulgarii am devenit campionii stabilitati politice si economice, si sper doar sa obtinem ceva avantaje din aceasta perioada tulbure…

De criza europeana nici nu mai vorbim, de posibilitatea ca Zona Euro sa se restranga.

Dar ce se intampla de fapt?! Pai odata cu declansarea Crizei, in 2008, a devenit clar pentru toata lumea, ca rolul, sau scopul, acestei enorme turbulente este schimbarea Ordinii Mondiale Economice si Politice. Sa nu ma intelegeti gresit, nu sunt adeptul Teoriei Conspiratiei, ci dimpotriva, stiu ca nu este o teorie, ci un fapt 🙂 , dar pentru mine este evident ca lucrurile se schimba, si toata lumea incearca sa dea din coate, cat mai tare, pentru a-si gasi un loc cat mai in fata in noua asezare pe tabla de sah a lumii.

Surse: www.ziare.com

Romania libera.ro 1

Romania Libera.ro 2

23 de comentarii:

  1. In limba romana nu se pune niciodata virgula inainte si dupa „si”

    • Spre exemplu: Si, daca am facut un lucru urat, sa ma iertati?

        • niciodata inainte…dupa da. 🙂

        • MGM, te implor, INVATA LIMBA ROMANA. Stiu ca iti pare mai grea decat altele, dar cu putin efort vei reusi.

          Citeste, te rog mai jos:

          b) în frază:

          ■ In situaţia raportului de coordonare între propoziţiile frazei.
          • propoziţiile juxtapuse se despart prin virgulă: A venit, /aplecat /şi nici n-am observat./
          • se pune virgulă între coordonate de orice fel: Vreau/ să citesc, /să ascult muzică, /să mă relaxez. – completive directe;
          • între coordonate adversative: S-a întors acasă, dar nu l-am auzit.
          • între coordonate disjunctive, când încep amândouă cu ba, când, fie, ori, sau:
          Ba vine, / ba pleacă.
          Când nu vede, / când nu aude.

          Fie vrea,/ fie nu vrea, /tot va da examen.
          Ori ştie, / ori habar n-are despre ce e vorba?
          Sau se duce la film, /sau stă acasă.

          • se pune virgulă totdeauna înainte de o coordonată conclusivă:
          învaţă superficial, / aşa că nu va lua examenul./

          • se pune virgulă înainte de conjuncţia şi atunci când este narativă:
          Şi-au mers, şi-au mers, şi-au mers, până au ajuns la o pădure de aramă.

          Atenţie!
          NU se despart niciodată prin virgulă:

          *coordonatele legate prin şi copulativ ori prin sau:

          George învaţă / şi scrie poezii.
          A chiulit /sau este într-adevăr bolnav?

        • bre tu nu intelegi ce citesti 🙂 stiu e greu pt unii de a discerne
          eu am spus ca se pune virgula dupa „si” niciodata inainte …
          te incapatanezi sa faci copy-paste si sa iti etalezi nepriceperea.unde mama naibii scrie ca nu se pune virgula dupa „si” ? exemplul dat arata ca nu se pune virgula inainte…ceea ce eu am zi deja.

          SI, deoarece continui sa te scalzi in nestiinta, ai nota 2 !

        • si, mai zice lumea, sunt exceptii cand virgula se pune inainte de conjunctia „si”. nu sunt filolog, nu stiu , nu ma pronunt.dar in acest caz eu imi trag o palma si tu mai ai un 2 🙂 deoarece acest blog are un alt specific. daca iti place ce scrie pe aici e foarte bine, daca nu, ataca ideile si nu stilul de a scrie

        • cred ca lectia de gramatica vine ..off post,off blog,off…tot,aici vrem sa ne dam cu ideea de ce stim de realitatea militara

    • „Cosmina si, cu voia dumneavoastra, Matei, au facut o intelegere: sa nu-si mai conteste reciproc notele.”

  2. Ucraina nu e vinovata cu nimic, la fel cum nici Romania nu a fost (este). Dupa 80 de ani de comunism, Ucraina a intampinat anii ’90 cu o industrie neperformanta, energofaga, axata pe produse industriale si militare, nu pe bunuri de larg consum. Normal era ca „fratii” europeni sa procedeze cu cei proaspat iesiti din gulagul sovietic la fel cum au procedat americanii cu vestul Europei dupa WW2: sa ne ajute cu un plan Marshal european, sa ne putem reconstrui tarile. Europenii au facut exact inversul – au profitat de noile piete de desfacere pe care le-au asaltat cu produse de larg consum si s-au bucurat decenii la rand de balanta comerciala excedentara pe care au avut-o in relatia cu Romania &Co. Respect mai mult Rusia pentru felul in care isi ajuta fostele republici cu preturi mici la gaze si alte facilitati comerciale, decat intreaga UE, ipocrita si pragmatica pana la nivelul in care lasa o tara sa moara de foame decat sa-si taie ei 1% din venituri. Pentru Romania singurul avantaj al „asocierii” la aceasta „uniune” este faptul ca ne obliga sa ne aliniem la niste norme de civilizatie/organizare a statului pe care nu le gasim in partea cealalta. E singurul avantaj. Daca n-ar fi asta n-ar exista nici un motiv sa nu intram intr-o uniune cu Rusia – pretul preferential al gazelor si petrolului ar compensa lipsa ISD-urilor europene.

    • Bre avantajele unei relatii preferentiale cu Rusia pot chiar mai mari. Sa nu uitam ce exporta Romania inainte pe piata rusa, si ce preturi mici aveam la importurile de materii prime. Problema cu Rusia este ca apasa prea tare cu bocancul, politic vorbind, nu ca vestici ar fi mai balnzi, da parca sunt o tara mai umani. Are si Rusia destule de oferit.
      Total de acord fata de modul in care am fi trebuit sa fim ajutati, si ce a iesit pana la urma. Vina este a noastra, in cea mai mare parte, si aici ma uit la Polonia, dar nici Vestul nu a dat prea multe parale pe noi. Piata de desfacere sa fie, si forta de munca ieftina!
      Sa vedem cat mai tine…Ucraina este un avertisment!

      • Ai vazut cazul Georgia. Bla-bla, Georgia va intra in NATO, bla-bla ajutor american, bla-bla instructori americani. La 3 zile dupa inceperea razboiului rusii au fost la 30 km de Tbilisi. Asta e occidentul. In ’90 desi exportam 20% din cat exportam acum omuletul de rand traia mai bine. Si, capitalisti sau nu, bunastarea omului de rand trebuie sa ne preocupe, indiferent care scut il gazduim. Vorba lui Tutea: „am vrut sa intru in politica ca sa fac bine cu carul” (citat aproximativ)

        Acum sa nu ma crezi un filo-rus, pas de tout, dar imi place sa gandesc out-of-the-box. „What if…”

        Eu zic ca ar trebui sa ne intrebam daca dintr-un acord cu Rusia, negociat pe sestache, nu am putea obtine mai mult decat din participarea la celebra alianta si membrii ai unei, cat-de-curand-viitoare, Uniuni Europene. Ce inamici am mai avea daca am fi aliati cu rusii? Pe nimeni. Din punctul Romaniei de vedere, decalajul tehnologic US vs Rusia n-ar conta, pentru noi important ar fi ca marele inamic de langa granita de nord si est sa ne fie prieten. Energentic ne-ar durea la pedala de pretul mondial al petrolului, de gaze, am avea o piata mare si noua de desfacere. Dar asta merita facut doar dupa ce civilizezi tara, modernizezi statul, reglementezi coruptia generalizata si reformezi justitia. Deocamdata se pare ca noi nu reusim sa facem astea nici fortati de UE.

  3. Ramane sa vedem ce se intampla in continuare, cat timp cei din V Ucrainei, mai nationalisti si orientati catre Europa, vor suporta aceasta situatie.
    Pentru noi, o permanentizare a acestei situatii ar fi cea mai proasta varianta posibila. De aceasta data, nu avem nici macar infimul avantaj al granitei pe Nistru. Ne intoarcem oarecum la situatia de dinaintea primului razboi mondial in ceea ce priveste granita de Est, cu o Rusie prezenta pe Prut.
    O varianta acceptabila, in cazul in care nu s-ar fi re-discutat tratatul de granita romano-ucrainean pentru Bugeac si N. Bucovinei, ar fi fost integrarea Ucrainei in UE si o autonomie extinsa cu avantaje pentru minoritati, dupa modelul Voivodinei a regiunilor Zakarpatia, Cernauti si Odessa.
    Despre varianta justa, de reparare a consecintelor Pactului Ribbentrop-Molotov, nu are rost sa discutam, deoarece nu pare posibila fara o schimbare dramatica de situatie in regiune.

  4. Virgiliu Culiceanu

    Niciodata cu Rusia!

    Cata vreme Rusia refuza sa ne inapoize tezaurul (daca ne gandim numai la cele 93 de tone de aur, si e de ajuns ca sa estimam ce importanta poate avea) si tine sub ocupatie militara romani si pamanturi romanesti – vezi regiunea transnistreana din republica Moldova, unde pe 1 ianuarie un militar rus din fortele „pacificatoare” a impuscat mortal un roman de 18 ani – , nu trebuie avut incredere in intelegeri cu Rusia, chiar daca ar fi avantajoase pentru Romania.
    In ceea ce priveste falimentul Ungariei si al Ucrainei, Romania va avea numai de castigat, ca pol de stabilitate si securitate. Dar, Romania trebuie sa fie pregatita si pentru o eventuala disolutie a Ucrainei, pentru a ne recupera pamanturile si oamenii.

    Tot raul spre bine, deci, sa fie intr-un ceas bun!

    • Te imbeti cu apa rece. Daca Ucraina se destrama nu inseamna ca se repeta scenariul din 1918. NU cred ca Ucraina se va destrama si chiar daca se va intampla nationalistii ucrainieni nu vor ceda aceste teritorii. In afara de asta UE si NATO din care facem parte ne vor trage de capastru pentru ca un nou conflict in zona este exact ceea ce isi doresc mai putin. Si chiar au mijloacele sa ne oblige sa ne conformam.

    • da, cam asta gandesc toti: nu cu Rusia.

      dar cand te uiti spre celalat punct cardinal si vezi ca ne indreptam spre 100% capital strain, ca Petrom si zacamintele sunt la austrieci, resursele de aur la canadieni, resursele de pe platoul continental – la alti canadieni, realizezi ca ne-au transformat intr-o colonie economica de mana a doua. si te asigur ca nu si-ar risca viata nici macar 10 germani in caz de nevoie. ajungi sa te intrebi daca e directia potrivita.

      poate ca ceea ce face Orban e laudabil, e o cale de mijloc.

    • Doamne ajuta!

  5. Era de asteptat ca rusia sa purceada la aceasta bataie de joc, asa cum o face in toate statele foste sovietice in care au intrerese economice. Prima oara au scazut 1 an pretul la gaz in schimbul utilizarii pt 25 de ani gratis a amplasamentelor de la Sevastopol, apoi au facut nemtii northstreamul si i-au trimis la seminte pe fraierii ucrainieni( din care 50% sunt tot rusi de-ai lor). Timosenco e bine mersi la puscarie, alegerile legislative in rusia au mers normalnai( nu uitati imaginile cu urnele care contineau voturi la deschiderea centrelor, multe voturi) la anu iese putin, culmea dementei tremens, harasol democratia. Piata rosie a intrat in renovare deci oha proteste, opozitia s-a evaporat.

    In ceea ce ne priveste pe noi romanii , armata 14 are liber la impuscat copii basarabeni inca de la 1 ianuarie. Rusine bosevicilor care ling unde scuipa porcul rus.

  6. Raul Constantinescu

    Ex.: Și vine, și pleacă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *