Ucraina si-ar dori Iron Dome

Iron Dome in lupta dreapta cu hezbollahii…

De ce? Intrebare poate parea hilara, in realitate este una de bun simt…

Iron Dome nu este un sistem anti-aerian, asa cum este prezentat si pe la noi prin presa, ci mai mult un C-RAM sofisticat si dedicat in cea mai mare parte rachetelor tactice, adica rachetelor sol-sol de tip MLRS (LAR 160, HIMARS etc).

Asadar, de ce ar dori ucrainenii sa cumpere Iron Dome? Cum de ce, s-ar putea intreba unii cetateni indignati chiar de o astfel de intrebare? Pai rusii au sisteme sol-sol nenumarate, de diferite calibre, au artilerie cu gramada (obuziere, obuziere auto-propulsate, Iskander etc), asadar cum adica ce sa faca Ucraina cu Iron Dome?

Ei bine, lucrurile sunt ceva mai nuantate in viata reala si aici – in realitate – eficienta Iron Dome poate fi discutata. Israelul a dezvoltat Iron Dome impotriva Hezbollah/Hamas, iar organizatia palestiniana are in “dotare” preponderent rachete sol-sol fabricate de ea insasi prin garaje, beciuri si alte “unitati de productie” mai mult artizanale decat industriale.

Mai foloseste Hezbollahul, din cand in cand, si rachete sol-sol de tip GRAD sau altele, de acelasi soi, aduse prin contrabanda din Iran sau Siria. Dar acestea din urma nu sunt predominante ca numar, in plus aviatia israeliana detine o totala suprematie asupra teritoriului de unde rachetele sunt lansate si distruge imediat lansatoarele.

Datorita acestui lucru, al aviatiei israeliene, cei din Hezbollah nu-si permit luxul de a lansa salva dupa salva, lansarile sunt in general singulare (o racheta per lansare) dar pentru efect sunt lansate mai multe in acelasi timp.

Revenind la Ucraina, ne putem intreba la ce spera sa realizeze cu Iron Dome impotriva artileriei reactive rusesti, ce spera ucrainenii ca vor rezolva impotriva lansarii concomitente a zeci de rachete, din directii diferite, asupra mai multor tinte, in conditiile in care Ucraina nu poate spera sa distruga lansatoarele cu aviatia, singura ei sansa ar fi focul la contra-baterie, cu propria artilerie.

Dar propria artilerie va fi extrem de expusa aviatiei rusesti, armelor ghidate lansate de aviatie, rachetelor de croaziera sau Iskander, pentru ca nu cred ca Iron Dome poate intercepta o racheta balistica cu raza scurta care “vine pe tinta” cu peste Mach 5, asadar impotrika Isk-ei n-au aparare oricum, iar impotriva obuzierelor de 152mm, iarasi nu cred sa faca mare branza, Iron Dome nu este probabil optimizat pentru proiectile de artilerie macar si pentru ca Hezbollahul, in toata saracia sa, nu prea detine obuziere, sau daca le-ar detine nu ar putea s-o faca prea mult timp pe motiv de aviatie.

Pe de alta parte, cate sisteme Iron Dome sa cumpere Ucraina? Cata munitie sa aiba la dispozitie? Pentru ca nu este deloc dificil dpdv al rusilor (care stau foarte bine la artilerie de toate tipurile) sa atraga in lupta Iron Dome cu cateva salve de rachete sol-sol foarte ieftine (GRAD, de exemplu) si mai apoi sa faca ce vor cu restul sistemelor lor de artilerie.

Poate Iron Dome sa faca fata si obuzierelor rusesti?! Poate ca da, poate ca inca, nu stim de fapt, cert este ca Iron Dome nu este un sistem C-RAM cu experienta in lupta, asa cum este el prezentat, pentru ca bataia de cartier dintre israelieni si Hezbollah nu poate fi incadrata la “experienta de lupta” avand mai mult alura unei actiuni politienesti.

Cu totul altfel va sta treaba in fata unei armate regulate, mai ales in fata unei forte militare pentru care artileria este Dumnezeul la care se inchina in fiecare dimineata din 1941 incoace.

Teoretic, o baterie de Iron Dome are o raza de actiune de 150km2. Practic nimeni nu stie care ar fi eficienta sistemului in fata unui tir sustinut cu rachete tactice si artilerie, nimeni nu stie daca Iron Dome este capabil sa se apere in cazul in care este vizat in mod direct de rachetele inamicului si discutam aici mai ales de rachete de croaziera, bombe de aviatie ghidate sau altele mai rele, cum ar fi Kinzhalul sau Iskander.

Sau poate ca Ucraina nici nu se gandeste la Iron Dome dar cineva isi da cu parerea ca ar trebui sa se gandeasca, acum ar fi momentul cel mai fericit, tot asa cum si pe la noi isi anunta unii participarea la dotarea armatei cu blindate 4×4 desi ei – in viata lor – n-au fabricat nici macar carucioare de butelie sau remorci de tractor. Dar, isi inchipuie unii, nu poate sa fie chiar asa de complicat: sasiu, motor, ceva table sudate si uite 4×4 blindata de 9 tone. Evident produs local prin asamblare si cu piese de pe internet…

Dar trebuie sa recunoastem ca Iron Dome este un sistem foarte jmecher mai ales pe partea de radar si sistem de comanda. Jmecher rau de tot…

Pe de alta parte, in Israel, Iron Dome face parte dintr-un sistem foarte sofisticat de aparare anti-aeriana si anti-racheta stratificat, ceea ce ii creste eficienta. Folosit singur nu mai avem aceeasi Marie.

GeorgeGMT

71 de comentarii:

  1. Dupa ce au ocuoat oficial crimeea nu au existat incidente majore la acees granita, probabil nici la asta nu vor fi decat dacs rusii doresc mai mult,si cred ca pot sa obtina

    5
  2. E greu de crezut ca sistemul de securitate naționala al Ucrainei nu este penetrat și infiltrat de elemente rusești , astfel ca daca Ucraina va fi aprovizionata cu echipament militar sofisticat , riscul ca specificațiile tehnice și parametrii de funcționare sa fie aflate de Rusia este foarte mare …

    22
    • De vreo cativa ani au ajuns la rusi capete de dirijare intacte(sunt pe internet pozele cu ciuhabii cu ele in brate) si chiar o stunner lansata aiuristic contra unei Tochka si careia nu i a mers autodistrugerea. Asa ca, deja sunt cunoscute toate capabilitatile lor.

      7
  3. Israelul refuză livrarea Iron Dome catre Ucraina. Relațiile cu rușii sunt mai importante decât cooperarea cu USA.
    https://www.aa.com.tr/en/politics/israel-rejects-ukraine-s-request-to-buy-iron-dome-defense-system/2503084

    In a column written for Israeli daily Yedioth Ahronoth, Eyal said Israel’s refusal to supply Ukraine with the technology is to avoid upsetting Russia.

    However, the deal between the two allies “does not allow for the sale of the technology to third parties without mutual consent,” he added.

    Israelul nu permite USA sa livreze Iron Dome catre Ucraina .
    Ma chinui pe site-ul RM sa explic o evidență: achizițiile militare sunt diferite de cele civile.
    Poți să ai toti banii din lume și sa nu ai acces la armament, dacă un guvern are alte interese , pur si simplu nu ti vinde nimic, indiferent de pierderile comerciale.
    De aia e bine să ai propria industrie militară, chiar dacă nu produci 100% o piesă de armament, mai ai o șansă, piese de schimb mai găsești, mai o copie fără licența, cum am făcut in ww2 cu tunurile Vickers.
    Dar dacă visezi numai la profitabilitate in domeniul militar ajungi inevitabil sa te milogesti sa cumperi armament.
    Prostul e o persoană care își închipuie că dacă repetă o acțiune va obține rezultate diferite.
    Noi repetăm cu o determinare incredibilă toate greșelile din perioada interbelică si speram ca rezultatele vor fi diferite.

    23
    • „Noi repetăm cu o determinare incredibilă toate greșelile…..”
      O greseala o poti repeta odata dar cand repeti „cu determinare”, mai ales in dezavantajul tau, are cu totul alt nume !

      3
    • ”Relațiile cu rușii sunt mai importante decât cooperarea cu USA” – asta e cea mai mare bazaconie posibilă! Israelul este extrem de apropiat de USA!

      19
      • E obositor sa demonstrez evidența! Israelul are interese divergente de ale USA. USA are nevoie sa trimita Iron Dome in Ucraina si Israelul se opune , ce mai trebuie demonstrat! Israelul a atacat USS Liberty in 1967, omorând americani, asa de apropiat e Israelul de USA!

        2
      • Israelul e creatia URSS. USA si UK îi susțineau pe arabi, poți consulta Scânteia anilor 1947 1948 daca nu ma crezi.

        5
        • Aici o dai in barci. Crearea Israelului modern este o poveste incurcata cu o serie de succese norocoase ale miscarii lui Ben Gurion combinate cu sprijinul SUA si in special a emigratiei evreiesti bogate din State. Oficial SUA si nu URSS au recunoscut primele proclamarea statului Israel. La vremea respectiva influenta sovietica in regiune abia facea muguri.
          Si ce sisteme are SUA ca se le livreze Ucrainei cu acordul Israelului, cele doua luate pentru teste? Teoria ca evreii nu dau Iron Dome Ucrainei ca sa nu-i supere pe rusi scartaie rau,, cu ce-ar putea sa-i mai supere deja si ce-ar putea face rusii in zona contra Israelului si n-au facut deja. Iranienii sunt oricum acolo cu acordul lor, livreaza arme grupurilor palestiniene si Hezbollahului oricum.. crezi daca Israelul refuza vanzarea Iron Dome Ucrainei opresc rusii transporturile respective?

          14
          • https://www.politico.com/news/2021/09/14/us-army-iron-dome-weapons-ukraine-511787
            09/14/2021

            Since taking office, the Biden administration has kept up Washington’s shipments of weapons and training to the Ukrainian military, including $275 million worth of equipment and support packages since March.

            But some in Congress are looking to do more and have included an amendment attached to the 2022 defense bill that would pressure the Biden administration to sell or transfer new air and missile defense systems to Ukraine, including potentially sending an Iron Dome battery currently being operated by the U.S. Army.

            As it stands, the U.S. doesn’t have much in the way of excess air and missile defense batteries ready to be transferred. But the Army has been trying to figure out how to operate two Iron Dome systems Congress ordered it to purchase in 2019 as a stopgap for delayed efforts by the service to get its own new air and missile defense systems up and running.

            The service purchased two batteries that are currently being readied to be put into operation next year. But the Army has struggled to integrate the missile defense: Iron Dome wasn’t designed to operate within the Army’s new command and control system, a problem that limits their usefulness if deployed overseas.

            Yet the government in Kyiv has suggested in recent months that they’re looking for more. Following the May announcement that Ukraine would begin increasing its annual defense budgets, Ukrainian Defense Minister Andriy Taran said he would like to spend some of it on new air defense systems, pointing to Iron Dome as a possibility.
            _____________________________________________________________________________________________________________

            https://www.timesofisrael.com/israel-torpedoed-sale-of-iron-dome-to-ukraine-fearing-russian-reaction-report/
            15 February 2022,

            Israel halted an attempt by the US to transfer several batteries of the Iron Dome defense system to Ukraine over worries it would damage its relations with Russia, the Ynet news site reported on Tuesday.
            However, due to Iron Dome being a joint Israeli-American project, a sale to a third party cannot take place without the approval of both developer countries.

            According to the report, Israeli officials made it clear to the US administration in informal talks that it wouldn’t agree to the transfer of Iron Dome batteries to Kyiv, fearing it would hurt its relations with Russia, especially in light of Moscow’s influence over Syria.
            The Ukrainians, in turn, have in recent months made direct requests to the Israeli government and asked for officials to approve the sale.
            Convinced by Israel’s arguments, the US dropped the transfer of both Iron Dome and Patriot missiles.
            ______________________________________________________________________________________________________________

            Dupa cum se vede , americanii au incercat sa trimita cele doua baterii Iron Dome in Ucraina si au fost convinsi de israelieni sa renunte .
            Cum israelienii sunt un popor care si asuma deciziile, in Time of Israel se scrie clar
            „fearing it would hurt its relations with Russia, especially in light of Moscow’s influence over Syria.”
            Mai clar de atat nu se poate.

            2
            • O da, pune bunghiul pe situatia din teren si vezi ce mai este de „hurt relations” din perspectiva actiunilor ambelor parti si dupa aceea sa luam nemestecate tot felul de afirmatii din presa. Chestia cu teama Israelului ca strica relatiile cu Moscova este o parere nu o afirmatie oficiala. A ca unele trasnai spuse de analisti(care intre. noi fie vorba o dau mai mult pe langa si la noi si la ei) coincid cu trasnaile noastre este problema fiecaruia dintre noi. Problema este si o repet ca afirmatiile astea cu frica Israelului de stricarea relatiilor cu Rusia nu se pupa cu realitatea din teren. Eu sunt convins ca motivele pentru care evreii refuza vanzarea sistemului catre Ucraina sunt cu totul altele.

              5
          • In legatura cu barcile: Israelul nu s-a nascut doar din sustinerea URSS, au luptat evreii pentru independenta, dar fara recunoasterea internationala nu stiu ce succes aveau.

            Jewish Virtual Library

            https://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/images/mf2017.pdf#page=45
            Soviet delegate Andrei Gromyko told the Security Council on May 29, 1948:
            This is not the first time that the Arab states, which organized the invasion of Palestine, have ignored a decision of
            the Security Council or of the General Assembly. The USSR delegation deems it essential that the council should state its opinion more
            clearly and more firmly with regard to this attitude of the Arab states toward decisions of the Security Council.12
            On July 15, the Security Council threatened to cite the Arab governments for aggression under the UN Charter.

            https://www.jewishvirtuallibrary.org/international-recognition-of-israel
            On May 14, 1948, the day the British Mandate over Palestine expired, the Jewish People’s Council officially approved a proclamation declaring the establishment and independence of the State of Israel.

            The United States was the first country to recognize Israel when President Harry Truman granted de-facto recognition eleven minutes after the proclamation of independence. Three days later, the USSR granted Israel de-jure recognition. Nearly a year after its creation, on May 11, 1949, Israel was admitted as the 59th member of the United Nations.

            United States May 14
            Russia (USSR) May 17
            Nicaragua May 18
            Czech Republic / Slovakia May 18
            Serbia May 18
            Poland May 18

          • In legatura cu sprijinul dat arabilor:

            https://www.jewishvirtuallibrary.org/french-intel-on-british-support-for-arabs-influences-jews-decision-to-declare-independence

            French intelligence informed David Ben-Gurion as early as July 1947 that British military and intelligence officers in Cairo and Bagdad were secretly trying to incite a war against the Jews in Palestine to discourage their government from evacuating Palestine

            In Egypt, for example, the British encouraged the Muslim Brotherhood to demonstrate and demand that the king save the Al-Aqsa Mosque and Palestine’s Muslims.

            Meir Zamir notes that the Arab leaders grew more confident after the Etzion Bloc was captured on May 13 by the Arab Legion, the Transjordanian army commanded and trained by a British army officer (John Bagot Glubb). During the fighting “many of the residents of Kibbutz Kfar Etzion were massacred and hundreds more from neighboring settlements were taken captive and paraded in trucks through the streets of Amman to the cheers of the crowd.” Zamir adds that the “conquest of the Etzion Bloc also had an immediate military purpose: ensuring the functioning of the supply lines from the British Army depots at the Suez Canal to the Arab Legion.”
            Ben-Gurion also learned from French intelligence that the British were helping the Arab states as they planned to invade Palestine once British troops left.

          • SCANTEIA http://www.bibliotecadeva.eu/periodice/scanteia.html mai 1948

            SOLDATI BRITANICI LUPTA IN RANDURILE TRUPELOR ARABE DIN PALESTINA

            AGRESORII ARABI NIMICESC COLONIILE EVREIESTI

            IMPERIALISMUL AMERICAN FACE JOC DUBLU IN PALESTINA

            MAREA BRITANIE IA PARTE LA RAZBOIUL IMPOTRIVA STATULUI ISRAEL

            OFITERI BRITANICI CAPTURATI IN PALESTINA IN RANDURILE TRUPELOR ARABE

            ANGLIA CONTINUA SA FURNIZEZE ARME AGRESORILOR ARABI

            OFITERII AMERICANI AU CERUT MEMBRILOR SS INTERNATI IN LAGARUL DE LA HAMENBURG SA SE INSCRIE DUPA ELIBERAREA LOR ,CA VOLUNTARI
            IN ARMATA PALESTINIANA

            SI UN ARTICOL DIN PRAVDA CITAT IN SCANTEIA
            „IN CIUDA SIMPATIEI SALE PENTRU MISCAREA DE ELIBERARE NATIONALA A POPOARELOR ARABE,OPINIA PUBLICA SOVIETICA NU POATE SA NU CONDAMNE AGRESIUNEA STATELOR ARABE , INDREPTATA IMPOTRIVA STATULUI ISRAEL”
            (tare opinia publica sovietica!)

            https://en.wikipedia.org/wiki/James_Forrestal
            James Forrestal secretary of defense

            ..no group in this country should be permitted to influence our policy to the point it could endanger our national security.
            Forrestal’s statement soon earned him the active enmity of some congressmen and supporters of Israel.
            Si s-a sinucis intr-un spital al Marinei, suferea de depresie si a fost internat la etajul 16 in loc de parter, normal ca s-a aruncat pe fereastra!

            2
            • „OFITERII AMERICANI AU CERUT MEMBRILOR SS INTERNATI IN LAGARUL DE LA HAMENBURG SA SE INSCRIE DUPA ELIBERAREA LOR ,CA VOLUNTARI
              IN ARMATA PALESTINIANA”

              Si vrei sa luam de bun ce se publica in Scanteia?

              2
        • Americanii au votat in favoarea rezolutiei ONU care impartea Palestina (6 state arabe plus Turcia, Iran, Pakistan si Afganistan au votat impotriva).
          Deci nu i-a sustinut pe arabi.

          Americanii au recunoscut imediat Israelul cand si-a declarat independenta. Arabii nu au recunoscut noul stat.

          Si tot americanii au votat pentru ca Israelul sa devina stat membru ONU (iarasi, lumea arabo-musulmana s-a opus).

          Deci unde e sustinerea pentru arabi?

          6
          • In 1948 URSS si statele satelit din europa de est au fost primele care au recunoscut si inarmat israelul(polonia, cehoslovacia). URSS spera ca va obtine un cap de pod in orientul mijlociu, la vremea aceea majoritatea statelor arabe fiind pro-britanice(nu neaparat si pro-americane, dar pro-britanice), majoritatea sionistilor din Israel erau si putin socialisti, sau macar inclinati catre stanga politica. Situatia a inceput sa se intoarca prin ’52-’53, sovieticii nu mai voiau sa piarda evrei, si sperau doar sa creeze anumite zone „autonome evreiesti” in cadrul URSS. Dupa refuzul URSS de a mai lasa evrei sa faca Aliyah(emigrare catre israel), israelul s-a „reorientat” rapid si a inceput sa se inteleaga din ce in ce mai bine cu US.

            Sau cum ar fi zis Rares Bogdan de la PNL, cu privire la puhoiu’ de psd-isti intrati in partidin 20 20, printre care si Chirica, Sau mai pe scurt, „Era alt context politic”.

            4
            • Da, stiu ca i-au sustinut si sovieticii, dar cum se transforma ce zici tu despre URSS in „americanii ii sustineau pe arabi”?
              Israelul e creatia evreilor, nu a URSS, chiar daca a fost „mosit” de SUA si URSS dupa WW2.

              2
        • Statul Israel este creația englezilor.

    • „Dar dacă visezi numai la profitabilitate in domeniul militar ajungi inevitabil sa te milogesti sa cumperi armament.”

      Este un echilibru foarte fin intre asigurarea securitatii aprovizionarii si resursele bugetare disponibile pentru dotarea armatei. Sunt echipamente militare pe care nu vei reusi sa le produci niciodata la un nivel de calitate acceptabil in schimb vei cheltui mult mai multe miliarde decat unul care se ocupa cu asta de 100 de ani.

      Sunt si alte metode de a-ti securiza „curul” fara sa fie nevoie sa investesti miliarde in ceva ce va iesi… mediocru, cel mult. Cu riscul de a ma lua Nicusor la ochi, cred ca exemplul a ceea ce a facut Ceausescu este unul elocvent, care demonstreaza ca nu asta e neaparat calea de urmat.

      Te invit, din nou, sa-mi faci un studiu de caz pe acest subiect pentru ca, realmente, sunt satul de generalitati. Hai ca poti! 🙂

      5
      • „Este un echilibru foarte fin intre asigurarea securitatii aprovizionarii si resursele bugetare disponibile pentru dotarea armatei. Sunt echipamente militare pe care nu vei reusi sa le produci niciodata la un nivel de calitate acceptabil in schimb vei cheltui mult mai multe miliarde decat unul care se ocupa cu asta de 100 de ani.”

        Tot vad chestia asta scrisa pe aici in diverse forme cand vine vorba de producerea in tara; ca sa fie clar, eu fiind unul din sustinatorii producerii in tara, n-am vazut pe mai nimeni in toate mintile sa sustina sa facem aici Patriot, F-35, F-16 sau mai stiu eu ce; in general referirile sunt la chestiile de baza de genul arma de asalt, munitii AT si AA (cu raza scurta, manpad pt inceput), camioane, blindate usoare (e.g. SAUR, camion blindat etc.), artilerie (o licenta de 105, una de 155 ca nu avem nevoie numai de autopropulsate), drone, hai elicoptere ca avem IAR Brasov. Am putea incepe cu pulberi

        Cumpararea la cheie de Black Hawk de catre MAI mi se pare contraproductiva cand avem in tara fabrici unde macar am face asamblare si ceva subansamble.

        Evident, apare un ministru habarnist si spune ca sa facem un avion aici si se duce dracu toata discutia

        8
        • Si eu sunt unul din sustinatorii producerii in tara, dar cand vine vorba de ce vrem sa producem lucrurile devin extrem de nuantate.
          Sunt destui care vor sa facem avioane, tancuri etc samd Insa niciunul dintre sustinatorii productiei in tara nu a venit cu altceva decat generalitati de genul general sa facem sa dregem. Este evident ca majoritatea habar n-au despre subiect dar se viseaza mari constructori de armament.

          Pe scurt:
          arma de asalt – 100% de acord, luata licenta ca vad ca noi nu suntem in stare
          munitii AT si AA (cu raza scurta, manpad pt inceput) – partial de acord. Nu vei niciodata in stare sa faci o Mica sau o Sea Ceptor. Sanse insa bune pentru dezvoltarea unui MANPAD si a unei rachete AT simple.
          camioane – nu (mai) ai producator national, ultima data cand am mai citit ceva daduse faliment. Nu produci motoare si cutii de viteza, sufletul camionului, nu vei fi in stare sa le vinzi in civil pentru ca daca nu faci motorul si cutia nu vei fi niciodata competitiv in fata marilor producatori de asa ceva. Nu stiu daca mai exista o industrie orizontala care sa-ti sustina productia unui camion.
          blindate usoare – am argumentat constant ca programul 4×4 era cel mai potrivit pentru integrarea in tara. Vom lua JLTV la cheie. Daca mai aud de SAUR o iau pe aratura. Ala este un deadend. Vrei sa faci 6×6 sau 8×8? Vezi programul P5…
          artilerie – 100% de acord doar ca – mai ai unde? Resita mai exista?
          drone – 100% de acord – de la cele mai mici la cele mai mari, aeriene, pe roti, pe sub apa, you name it
          caricioptere? asta-i ca aia cu SAUR… Dar ar trebui poate sa urmarim obiective mai mici maximizand atuurile pe care le avem deja. Airbus a participat la licitatia MAI. Ia de te uita ce a ofertat.

          9
          • Cateva precizari:
            Da, muntii AT si AA mai simple asa, insa trebuie inceput de undeva, nu zic sa facem acum Mistral.
            Nu ai cum parerea mea fara mijloace motorizate ; zic camion pentru ca sa putem face si ceva Lazar la nevoie, battle taxi (sunt mare fan); Piranha V nu e fezabil in numar mare, l-as exclude din discutie si oricum pare MLI pe roti; de acord ca e nasol cu cutia de viteze si motorul insa asa cum sunt ceva initiative in a aduce un nume mare in IT in Romania (microsfot, google etc.) asa s-ar putea discuta si aici.

            E capitala motorizarea si decat nimic e bun si SAUR; incetati sa considerati ce programele JLTV si Piranha asigura necesarul, nu-l asigura, vor fi pierderi mari in orice conflict de la mediu in sus; nu mai luati de bune planificarile cu sute de vehicule, 50% din alea dispar in prima saptamana de conflict serios si nu o sa-ti aduca nimeni chestiile astea cu vaportul. Si atunci va trebui sa suplimentezi cu ceva facut aici sau reparate macar; si avem o singura alternativa, un battle taxi blindat de linia a doua bazat pe ce stim noi sa facem si pe care poti pune diverse e.g. mistral, mortiere. a doua alternativa, tinute in conservare si canibalizate si transportoarele vechi, nu se da nimic la fier vechi; de aia ziceam si cu TR-urile, upgradate eventual…plecati de la premiza ca 50% din ce avem dispare intr-o saptamana, in scenariu optimist, asa trebuie inceputa orice analiza a unui eventual conflict la care vom lua parte (sper sa nu). Asta e o premiza serioasa, aplicata de cei care au fost constant in conflicte (Israel) ori cei care-si asigura singuri apararea (Suedia, Finlanda). Noi suntem frontiera inca si vom mai fi, o sa avem desigur ajutor, dar nu va fi suficient, nu stii cand vine, daca vine…Desigur ca nu ne trebuie masuri asa extreme ca in tarile enumerate dar ceva de genul ala ar trebui sa avem in vedere.

            Ce avem in plan acu la blindate nu e pur si simplu suficient, sa nu mai zic de tampenia cu lipsa lansatoarelor AT pe Piranha. Suficienta asta ne-a adus aici si nu se poate face.

            Arsenal Resita e in conservare, probabil aceeasi situatie ca si fabrica de pulberi; ar putea fi cumparat combinatul de langa si inceput cu licente productia de tunuri / obuziere / mortiere pentru a inlocui materialul vechi; unde putem le face auto propulsate e.g. mortiere pe sasiurile vechi de OAP md. 89.

            11
            • E vindute la fer vechi.
              Margem pe jos, si atacam in valuri, inarmati cu flinte

              1
            • De cand e capitala motorizarea? Ce dracu, merge la curse? Si daca 50% dispar in prima săptămână înseamnă că în a 2-a n-are cine sa ti le mai conduca nici daca le aduci tipla. Sau un transportor se conduce cu B-ul ?

              2
          • Eu as zice mai intai sa avem si noi niste fabrici de pulbere, vrem manpad-uri si drone dar noi ne cumparam munitia de la sârbi

            2
      • Fatarnice, vezi paiul din ochiul aproapelui tău și nu vezi bârna din ochiul tau. Scoate întâi bârna din ochiul tau si si apoi vezi paiul din ochiul aproapelui tău!

        N am raspuns la comentariul tau, am vrut sa o las mai moale cu polemica , dacă nu înțelegi ca sunt un susținător al democrației, nu a democrației originale sau populare , nu e vina mea.

        ARQUUS
        Pe lângă faptul că nu ai făcut o minimă documentare inainte testul cu francezii, ai aflat de la mine le problemele cu germanii, este exemplul perfect.
        Degeaba faci un contract de achiziție/investitie cu Arquus, in conditiile unui guvern german ostil nu ai siguranta furnizarii cutiei de viteze, ca francezii nu fac asa ceva. Asa cum guvernul german a oprit livrarea de cutii de viteze către Arquus, risti sa cumperi o carcasă nefolositoare, ca n ai cum sa folosesti un vehicul fara cutie de viteze. Semnezi un contract si pe urmă guvernul german iti da Verboten si n ai facut nimic , dai banii degeaba la francezi. Eu ma asteptam sa spui ce garanții au oferit francezii, pentru livrari sau de pret, ca daca te pomenești cu un pret prohibitiv pentru cutia germana de viteze pierzi banii.
        Tu nici măcar nu stiai despre ce e vorba, mi ai zis ca Volvo poate asigura cutii de viteze, nu stiu de unde ai tras concluzia asta. Si in cazul asta o variantă ar fi sa ne facem in țară cutia de viteze, daca am avea neapărat nevoie de Arquus. Nu e cazul , avem opțiunea americana, ca sa citez pe Băsescu, ” mai bine sug p..a la un licurici mare decât la mai mulți licurici mici”.
        Exemplul cu Ceaușescu e total nepotrivit, ala dorea sa facem totul in tara din lipsă de valută . Acum e alta situatie, avem acces mult mai usor la echipament militar, dar dacă dai de un guvern ostil care iti interzice accesul la armament si nu găsești alternativă singura opțiune ramane producerea in tara chiar cu costuri mai mari si calitate mai slabă .
        Asta e varianta scurtă a răspunsului, nu intenționez sa postez un articol intreg pe un comentariu, rămâne opțiunea mailului.
        Sunt pensionar, dar nu am atata timp sa ti explic chestiunea.

        11
    • Ha ha mai importante ! Amândouă sunt că o familie ! frați pt Israel și tu ai da in mata și taicatu daca ar porni ceartă între ei !? Nici US nici Rusia sa nu se supere pe Israel ! Punct la urma urmei și în familie așa cum e va venii asuprirea lui Israel . Deci nu poate avea încredere în nimeni decât în ei și Dumnezeu . Dacă până acum tot ce au făcut pt US și Rusia a fost bine așa sa rămână în continuare fără implicarea militară . In locul lui Israel as pregăti fuga cat de mult a populației și tot felul de adăpostire pt vremea din urmă și asta în mare taină ! Și mereu in rugăciune ! Israel trebuie aparat și protejat atâta de Rusia cât și de US blestemat sa fie tara care trădează poporul lui Dumnezeu ! .

    • Plus ca , desi azi nu prea se zice, evreii au „ceva” si cu ucrainienii. Ceva om genul a zeci de mii de morti si destule pogromuri ….

      Si aporpos de tunurile Vickers. Licenta era cumparata „pe bune” din anii 30 . Copiat fara licenta si rusine a fost aruncatorul de 120 mm (sovietic). De calitatea copiei s=ua plnas sovietcii ….

      3
      • Licența era parcă pentru 100 de tunuri. S au facut încă 100 de tunuri fară licența.

        2
      • Da, au ceva cu Ucraina. Consideră că de la Odessa in sus este totul al lor. Chiar si ceva Basarabie…
        Tot sud-estul si estul Ucrainei a fost la un moment dat dominat de evrei. Chiar si marea mafie de la Odessa (așa-zis ucraineană) este o construcție evreiască.
        The Boss of all bosses Semion Yudkovich Mogilevich este un mic evreu ucrainian. Chiar este mic…1,65.

        1
  4. parca si noi vroiam sa ciocanim ceva iron din asta pe la romaero. mai iese ceva sau ca toate ,,vrutele,, noastre raman asa….doar teorie?

    • un pdf semnat si cu aia, ca sa facem sa fie bine. Atat

      2
      • Este sau nu este „smecher” sistemul?
        Pe o parte denigrat,iar la final „smecher”.
        Ca orice sistem din lume,se pot intampla si scenarii mai nefericite(să nu îndeplinească cerințele din acel moment,sa nu faca față,chestii oarecum de înțeles la un moment dat)
        Consider un sistem eficient,gandit bine in situatia de acolo,asta e cel mai important.
        De ce nu ar fi potrivit pentru Ucraina ? Pai nu a fost gândit pentru ei in primul rand..ci pentru nevoile Israelului..
        Sincer,cred ca ucrainienii au altele de cumpărat si alte probleme,nu le arde de Iron Dome pentru ca orice armă sau sistem ar avea,fara susținerea si ajutorul NATO (UE) ar fi degeaba in fața lui Ivan..
        De ar fi putut Putin,trăgea o rachetă si pa

  5. Problema e simpla, israelienii au refuzat sa livreze ucrainienilor Iron Dome. Rusii sunt prezenti activ in Siria si le-ar putea complica semnificativ viata evreilor. Asta e lumea in care traim.
    Nu este nimeni dispus sa-si puna pielea-n bat pentru Ucraina. Si rusi stiu asta.

    8
  6. Daca Iron Dome poate sa doboare proiectile si rachete atunci poate da jos fara efort si elicoptere, avioane, drone. Sau logica nu e logica?

    1
    • Nu prea! Depinde si de capacitatile manevriere ale rachetei. In general sistemele anti aeriene clasice au rachete care pot evolua la +30G.posibil ca Tamirul(tinand cont de tintele lui si pret sa nu fie o racheta prea manevrabila. La fel ca racheta Pantsirului rusesc pe care unii l au achizitionat ca fiind SPAAG ul suprem dar saraca evolueaza cam la 8-10G maxim(ca rusul cand a facut o a facut o ptr LACM uri si anti radiatie proaste care manevreaza circa si ceva de loc).

      3
  7. Acu o lună Israelul a interzis țărilor baltice să transmită arment cumpărat de la ei Ucrainei. Cred că mai degrabă ucrainenii primesc F-16 de la americani decât Irone Dome de la Israel :)))

    Și nu trebuie să uităm și de nivelul de pregătire a armatei ucrainene când vine vorba de operare a sistemelor sofisticate. Au avut nevoie de peste 6 luni ca să învețe cum să opereze TB2.

    Pe lângă faptul că Israelul nu le va vinde, astfel de sisteme nu se implementează când războiul poate începe dacă nu azi – mâine.

    2
  8. Pana sa ii cucereasca rusii pe ucraineni, cred ca ii vor sugruma dpdv economic. Nu vad sa mai aiba mult pana sa capoteze! Cu ce banii sa mai cumpere armele alea?

    3
    • Planul de re-cucerire a Ucrainei si nu numai cred că se va întinde pe 10-15 ani.
      Pentru Rusia este acceptabilă perioada de timp mai ales că nu schimbă conducerea din 4 in 4 ani.
      In locul lui Putin va veni Soigu sau altul la fel , care va urma planul cu sfințenie.

      4
    • Ucraina nu capoteaza economic SUA su UE vor sponsoriza afacerea

      3
      • Daca nu erau scartzani europenii ..

        Cum sa zic .. mdamd Angela a intrebat „Volodea nu-i asa ca le dau alaea 15 miliarde credut promise?” si volodea a stat si a gandit nitel. Apoi a ocuota Crimeea si Donbasu .

        Si chioar mai rau… Sanddalaul cu North Strea vine si din cestia ca tranzutk gzkeor asigira Ucrainei 2 mld anual

        2
  9. Hai sa zicem ca le dau evreii Iron Dome. isi permite Ucraina miile de rachete necesare?
    Nu mai discutam alte aspecte, de genul prezentate in articol acoperire aeriana, etc

    3
    • The Javelins were delivered to Ukraine on Oct. 23. The United States has committed more than $450 million in security assistance to Ukraine in 2021, and this is part of our ongoing commitment to supporting Ukraine’s ability to defend its sovereignty and territorial integrity,” Pentagon spokesman Marine Corps Lieutenant Colonel Anton T. Semelroth said in the e-mail.

  10. „Iron Dome este un sistem foarte jmecher pe partea de radar si sistem de comanda”. Atat de „jmecher” ca acum ceva timp a tras vreo 14 Tamir spre o destinatie necunoscuta, pacalit fiind de un tir de „catele” de 14,5 mm ???????. Dovada stau filmarile facute de niste evrei indignati pe ce se duc banii lor. Oricum e de rasul curcilor sa dai cu rachete de 100k$ dupa niste „chestii” facute din tevi de canalizare pline cu azotati de 1000 $ bucata.

    3
    • Da exact, la cat costa Iron Dome nu s-au gandit ucrainienii??? Din punctul meu de vedere Iron Dome e ceva facut pentru Israel, pentru o situatie particulara, o situatie specifica de lupta, cu un anumit tip de inamic inarmat intr-un anumit fel. E facut sa protejeze mari aglomerari urbane si obiective strategice, nu transee. Iar cand ziceam de cost, ma refeream si la pretul munitiei care, la ce consum are sistemul la salvele Hesbollah, nici vreau sa ma gandesc ce gaura in buget ar fi pentru oricine! Si chiar daca vaneaza si proiectilul de obuzier si pe ala de aruncator … oare merita paritatea 10000/500 coco intr-un razboi la scara larga? ( Am dat 10000 de-aiurea 10000 …ca ma indoiesc ca-s asa de ieftine rachete Iron Dome)

      2
  11. Stimate domnule George 🙂 , cu permisiunea dvs, cateva comentarii:

    1. Nu cred ca israelienii isi vor schimba brusc optica si vor supara Rusia prea tare pentru ca situatia din Siria & Liban este complicata si-i afecteaza direct. Mai cred, fara dovezi insa, ca Rusia si Israel au interese comune cand vine vorba de a mai taia din influenta iraniana din zona. Asa ca rusii vor „inchide ochii” ori de cate ori israelienii mai „toaca” cate un convoi iranian.

    2. In general, Israel nu foloseste aviatia ca sa combata lansarile de rachete pentru ca alea sunt lansate din zone civile. Pentru asta folosesc forte speciale la sol. Aviatia e folosita atunci cand riscul de a afecta civili este redus. Or avea israelienii ouale tari, dar nici ei nu-si permit sa aiba daune colaterale civile prea mari.

    3. Rolul Iron Dome este sa protejeze orasele afectate de tirurile Hamas, Hezbollah si cine naiba mai da cu ele pe acolo pentru ca nici eu nu-si permit pierderi printre civili. E plin netul de filmulete cu oameni care stau la carciuma, suna alarma, pleaca Tamiru’, fiecare face un film dragut si mai apoi se aseaza la loc sa-si termine cina.

    4. Am scris articol despre Iron Dome pentru cei care vor mai multe informatii: https://www.rumaniamilitary.ro/sisteme-shorad-astazi-iron-dome

    5. Iron Dome poate intercepta rachete de croaziera si chiar foc de artilerie indirect cu mortiere/obuziere (sa ma ierte cei care se pricep daca am zbarcit vreo denumire):

    5.1. C-Dome testat pe Sa’ar 6 – sunt simulate atacuri cu rachete de croaziera si proiectile reactive dar ne arata doar interceptia celor reactive (as indrazni eu sa afirm): https://www.youtube.com/watch?v=PhqGY0DEk4g

    5.2. Iron Dome intercepteaza foc cu mortiere: https://www.timesofisrael.com/after-failures-in-2014-war-iron-dome-shows-it-can-now-down-mortar-fire-too/

    6. Iron Dome intercepteaza Grad care vine cu 2484 km/h. Din cate stiu, poate intercepta si tinte care vin cu viteze in jurul a 3600 km/h (ATACMS) dar aici sursele sunt rare si neclare. In principiu, pentru Iskander te duci in zona PAC-3 MSE si Barak.

    7. Radarul si sistemul de comanda si control compenseaza caracteristicile tehnice mai slabe prin comparatie cu alte rachete (desi, de exemplu, numarul de G-uri suportat de racheta nu este public). Pe de alta parte, Tamir este una dintre cele mai ieftine rachete de acest fel din lume. Si chiar si asa, apararea oraselor ii costa scump, scump rau de tot.

    12
    • Iron Dome face si cartofi prajiti, stim asta, intrebarea pe care eu mi-o pun este ce poate face ID in fata unui tir sustinut, nu in fata lansarilor de prin parcari.
      Sa nu ne facem sperante mari de la un sistem C-RAM dedicat ca poate fi un sistem AA performant. C-RAM fiind chiar asta ar trebui sa faca: rachete sol-sol, proiectile de obuzier, bombe de aruncator.

      5
      • Sigur intrebarea este daca 18 Himars lanseaza fiecare 6 proiectile in 45 secunde cate intercepteaza Iron Dome?

        3
      • N-am spus ca face cartofi prajiti. Am spus doar ca face mai mult decat ai spus tu si am argumentat si dovedit asta.
        ID este croit pe cerintele specifice israeliene. In fata unui tir sustinut singura aparare ramane mascarea si dispersia. Pentru ca orice sistem AA poate fi saturat. Absolut orice sistem AA.
        Atat! 🙂

        8
        • Bre, pe mine ma enerveaza faptul ca Iron Dome asta este prezentat in functie de ce are nevoie prezumtivul client: la noi era prezentat ca sistem AA – n-are nici o treaba, in Ucraina – daca l-ar avea – artileria rusa face deja drumul degeaba.
          In realitate este un sistem C RAM si tot deocamdata armatele lumii nu au in dotare C RAM-uri pt ca efectiv nu le vad utilitatea, cu exceptia notabila a Israel vs amicii…

          Si vorba ta, cam atat 🙂 …

          4
    • Recent, Rusii au schimbat tonul vis-a-vis de actiunile Israel in Siria. Iar Israel declara urmatoarele:

      „Israel supports the territorial security and sovereignty of Ukraine – partners in concern over steps in the east of the country”

      Astea fiind zise, sunt convins ca Israel nu va risca propriul Iron Dome. E chiar foarte ciudat ca Ukraina cere asa ceva, considerand particularitatile prezentate. Dar Ukraina dupa mine este troianul Rusiei iar Rusia se ingramadeste tare cu bagaje in Siria…

      1
    • Singurul argument pe care-l vad ca nu-l dau ucrainenilor tine de financiar. Ar trebui sa le dea vreo 25-50 ( am dat si eu din burta) si rachetele fara numar ca sa faca fata unui atac la saturatie fara sa-si piarda onoarea obrazului. Cine l-ar mai cumpara daca ar intercepta 20% ? Asta nu înseamnă că nu e pitit pe undeva pentru teste….
      Ca nu le vand ucrainenilor de teama sa nu-i supere pe rusi …..e de toata comedia! Mai degraba rusii le dau traseul evreilor ca sa nu-i supere.

      1
  12. Eu cred ca si in cazul im care Iron Dome ar putea ( ipotetic ) sa dea jos aproape tot ce zboara, si tot ipotetic si ca Israel ar vrea sa il vanda problema majora este costituita de timpul necesar implementarii ( banuiesc ca dureaza ceva sa faci o acoperire eficienta la obiectivelor critice… pana platesti pana le aduc, probabil nu le au gata fabricate / nu ma pricep la aceste detalii ) dar cred ca Ucraina nu prea mai are timp de asa ceva, armata aia care stationeaza langa granita Ucrainiana nu o sa astepte asa luni de zile, dimpotriva… Discutile diplomatice de care aminetsc si acum rusii, sunt referitoare tot la retragerea NATO, Ucraina sa nu intre in NATO, si probabil RETRAGEREA trupelor ucrainieie in afara teritoriului administrativ ale celor doua regiuni ( momentan separatistii controleaza mai putin de jumatate din acel teritoriu). Nu cred ca o sa astepte mult sa elibereze acest teren cu trupele aduce deja in zona. Dupa asta probabil ca urmeaza iar oferta de „negociere” pentru schimbarea guvernului Ucrainian printr-o metoda diplomatica ( capitulare ) sau cu forta. Ramane inca o necunoscuta capacitatea de rezistenta a armatei Ucrainiene ajutata informational de NATO si pregatita in ultimii ani de instructori din vest. Timpul o sa ne arate curand cum sta treaba ( din pacate ), razboliul asta nu o sa aduca bine nimanui si nici nu poate sa mai fie evitat.

    2
  13. Nu poți cumpăra Iron Dome și atât. Decât dacă, are vreunul interes să facă un ban.
    Singur, sistemul este vulnerabil si nu-si merită investiția.

    2
    • Sunt banii americanilor si e o ocazie perfectă de a testa real Iron Dome. Poate ca israelienii nu sunt interesați sa se vadă cât de bun e Iron Dome.

      1
  14. Mai ieftin ar fi ca Ucraina să-și amintească cum se face nucleara.

    7
  15. Nicio problema! Nu vor primi Irone Dome. Sunt bunii prieteni cu turcii, iar chinezii le sun datori … In perioada următoare o sa vedem cererea și oferta.

    2
  16. „Mai foloseste Hezbollahul, din cand in cand, si rachete sol-sol de tip GRAD sau altele, de acelasi soi, aduse prin contrabanda din Iran sau Siria. Dar acestea din urma nu sunt predominante ca numar”

    De cateva saptamani Iran cara la greu, cu avioane cargo material militar in Siria pentru grupurile lor de acolo (deci „pe fata si oficial”). Iar recent, Siria a avertizat Israelul ca are acum cu ce sa riposteze. Asa ca puteti taia acel nu din fraza cu predominanta. Plus, Rusia aduce si ea (masiv) tot ce-i trebuie acolo… Vor avea cu ce sa suprasatureze Iron Dome-ul.

    3
    • Sirienii/rusii si Iranienii probabil ca sunt extrem de curiosi despre cum e sa vezi soarele in mijlocul noptii. Eu unu sunt ferm convins ca rusii sunt constienti ce ar insemna atacul asupra Israel si ei de partea atacatorilor.

      8
  17. Iron Dome este un fel de Pantsir S1 – poate un pic mai bun datorita radarului si computerului de misiune sigur este un sistem bun pentru ceea ce a fost conceput si probabil ar incurca si zborul elicopterelor de atac si de transport din zona, asta ar incurca desfasurarea de forte rusesti, specialii si para ar trebui sa tina cont in planificare si de eventuala intalnire cu Iron Dome.
    Israelul are de pirdut daca rusii pun mana pe tehnologie, tot timpul s-a facut reverse engineering la sculele occidentale capturate de URSS sau Rusia si acest sistem nu va face exceptie.
    Pana la urma este vorba si de siguranta Israel-ului si mai stim si cum a fost in episodul din Georgia unde Spyder nu s-a folosit sau nu s-a putut folosi ca in brosuri, de ce oare o sa aflam abia peste inca niste ani.

    1
  18. Intrebare despre iron Dome – l-ai vrea sa il ai disponibil atunci cand zboara tot felul de drone de observatie sau de lupta in jurul tau?
    Raspunsul este da! Ei na acum stiti si cam ce vor ukrainienii sa faca cu el.
    Nu o fi taman bun contra supersonicelor dar impotriva dronelor care se misca lent si nu sunt capabile de G-uri si accelarari bruste o sa obtina rezultate foarte bune.
    Eu ma intreb daca racheta Tamir in sine nu merita integrata si pe elicoptere de atac sau gunship-uri pentru lupta impotriva altor zburatoare lente.

    1
    • @Mecanicu toata problema e ca aici nu ucrainenii sunt in avantaj tehnologic ci rusii . Ori rusii stiu deja cam la ce vor ucrainenii sa-l foloseasca si il vor anihila cu ceva ce astia nu au …pt. ca au o pivnita mult mai bogata in sortimente de armament .
      Cred ca un sistem de genul acesta poate fi adaptat si folosit de forte armate destul de egale , unde adversarul nu prea are sisteme de contraatacare , sa zicem ceva de genul Grecia si Turcia sau daca armata ta e mai bine dotatat decat a adversarului …ceva de genul polonezi versus unguri , unde ” polonezii ” isi pot acoperi flancul in cazul unor atacuri cu drone sau rachete lansate de unguri dupa ce rusii se instaleaza in Ucraina

      1
  19. Probabil cea mai buna tactica a ucrainenilor va fi sa-i lase pe aia sa avanseze , sa se imprestie prin Ucraina si apoi sa-i toace marunt cu arme portabile si IED-uri in timp suficient de indelungat sa ajunga aia la crize de nervi …ceva de gen Avganistan dar putin mai tehnologizat ca armament .

    Poate un prim atac cu tehnnica pe care o mai au prin ograda , zburatoare , taratoare la decimare de trupe si ”casare ”de material pirotehnic , sa le cauzeze multe victime ca asta le poate da un soc la putleristi sa-i enerveze si un imbold la ucraineni si apoi atacuri cu arme portabile de hartuire si ceva drone la ambuscada …

    Cu sistemele de gen Iron Dome ma gandesc ca ar fi trebuit ucrainenii de muuult sa-si consolideze o aparare aeriana stratificata bine pusa la punct pe langa alte sisteme de arme , aviatie , artilerie care sa poata face fata teoretic la tot ce ar fi aruncat rusii peste gard .

    Banuiesc ca stirea asta e mai degraba un soi de publicitate menita in a le da sperante ucrainenilor cum ca ”mai marii ” lor se preocupa si de apararea antiracheta …sau or fi niste clocitori de pdf-uri si pe la ei prin tara …

    2
  20. Ucraina si-ar dori bombardeaua. Pare periculos pentru bufon .
    In mai 89 Ceausescu a facut anuntu ca Romania poate sa faca bomba atomica ,probabil pt.ca ii placea sa se laude ,da niste vorbe aruncate la nervi se pare ca l-au costat.
    https://youtu.be/mt5O7ysBLyY

    1
  21. Rușii au început războiul. Au atacat simultan Kiev, Odessa, Mariupol și alte orașe și centre importante. Nu știu voi insa eu sunt foarte îngrijorat la unde poate duce acest război. Tare îmi este teamă că există posibilitatea să nu rămână un război limitat și noi, că de fiecare dată, să nu vin pregătiți. Sunt satul să l aud pe ficus și incompetentul de la apărare că suntem pregătiți, că draci că raci.

    Chiar îmi doresc că ucrainenii să lupte și să provoace daune votcarilor. Trebuiesc ajutați,iar Rusia nu trebuie lăsată să câștige

    3
  22. La revedere, Ucraina!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *