Ultimele Bayraktar livrate Poloniei

La data de 16 mai a fost finalizata livrarea dronelor Bayraktar TB2 catre armata poloneza, al patrulea si ultimul sistem fiind receptionat la Baza 12 Aeriana de UAV-uri de la Mirosławiec in cadrul unei ceremonii la care a participat Paweł Bejda, secretar de stat la Ministerul Polonez al Apararii.

In cadrul acestui ultim sistem au fost livrate 3 statii de control la sol, 6 UAV-uri, senzori optoelectronici, arme si piese de schimb.

Celelalte 3 sisteme au fost livrate polonezilor in toamna lui 2022, primavara lui 2023 și toamna lui 2023. Fiind considerata o achizitie de urgenta si nu in cadrul programului multianual de modernizare a fortelor poloneze, initial se spera ca toate sistemele sa fie livrate pana la sfarsitul lui 2022…

Sa ne reamintim ca la 24 mai 2021 fortele armate poloneze au comandat 4 sisteme UAV Bayraktar TB2 cu un total de 24 de drone catre compania turca Baykar Makina. Contractul, incluzand echipamente, arme (rachetele anti-tanc turcesti UMTAS si micro-munitiile de precizie MAM-C si MAM-L), simulatoare, pachete de instruire și logistica a fost evaluat la 270 mil.$, ceea ce inseamna 67,5 milioane pentru un sistem. Printre senzorii livrati sunt sistemele optronice multispectru si radare Osprey AESA.

In cadrul programului producatorul a asigurat si instruirea instructorilor si operatorilor de la baza 12 Mirosławiec și de la Centrul de instruire pentru inginerie si aviație din Dęblin. Fabricantul turc mai are de finalizat transferul tehnologiei necesare intretinerii sistemelor (nivel D) : motoare, statii de control, senzori, sisteme de arme.

Noi am cumparat 3 sisteme cu un total de 18 UAv-uri pentru suma de 321 milioane $, primele livrari fiind planificate pana la sfarsitul acestui an iar operationalizarea celor 3 sisteme pana la sfarsitul lui 2025. Dronele Bayraktar vor fi operate de Batalionul 184 Senzori și Aparare Antiaeriană din Timisoara.

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

Final Delivery of Polish Bayraktar TB2 Drones Completed – The Aviationist

Poland receives the last batch of Turkish Bayraktar TB2 unmanned aerial vehicles 

 

Citeste si:

Bayraktar TB2 ajunge si in Polonia

UAV-ul turcesc Bayraktar si… echivalentul Signus 

 

47 de comentarii:

  1. La parada de 1 Decembrie prezentatorul afirma ca era deja o drona turceasca cu insemne romanesti stationata, fara insa a ne arata imagini. Sa inteleg ca aia era de prezentare din partea turcilor?

    Anyway, legat de drone….ce se mai aude de cele israeliene produse la noi? Nu era cazul sa fie livrata deja prima drona?

    8
  2. Cum mama naibii, tot timpul platim noi cu mult mai mult decat altii?
    Pe 2 amarate de elicoptere H215 platim 150 de mil, pe drone, platim dublu fata de polonezi…
    Probabil(cel mai probabil) merg ai nostri politruci pe ideea „sa mananca si gura lor ceva”…dar totusi, cam mult.

    14
    • Probabil le-au facut la polonezi o reducere de pret ca au luat 4 sisteme…

      2
      • Polonia le-a comandat în 2021, noi după începerea războiului care le-a ridicat, zic eu, prețul, mai ales după reușitele din primele luni.

        22
    • Știu ca cu ai noștri conducatori te astepti la orice, dar diferență de preț poate proveni din calitatea senzorilor (posibil ai noștri au optat pentru senzori americano-canadieni) și din tipul și cantitatea de armament.
      Chiar dacă pe frontul din Ucraina TB2 nu mai este vedeta, cred în continuare ca poate fi folositoare. E o capabilitate pe care nu îți permiți sa nu o ai.

      13
      • E o capabilitate pt cand te bati cu unii care nu au AA ruseasca sau israeliana.Care se intampla sa fie cele mai multe situatii.De exemplu,tre sa patrulam Mediterana in misiune UE.In loc sa trimiti o epava care costa cat nu face,trimitem 4 drone,care sa se inlocuiasca una pe alta pe sectorul alocat noua.A.i avem asigurata permanenta pe care o ofera o nava,senzorii sunt probabil mai buni pt genul asta de misiune(in orice caz nu-s inferiori ca rezultate).

        Tre sa trimitem FOS te miri unde.Avem propria noastra capacitate ISR,combinata cu posibilitatea sa ii sustii direct.

        Avem o problema cu diversionisti in interior.Aceasi poveste.

        TB-2 insa tre sa fie o etapa in procesul de echipare cu drone a armiei.

        Amu e o chichita.Daca ne apucam sa investim masiv,se va intampla ca vom risipi resurse pt ceva ce e depasit in 4 luni.Ritmul schimbarilor e atat de rapid in domeniul asta.
        Ce e necesara e o capacitate de a produce aceste clase de aparate in numar mare in momentul in care ni se pare ca se apropie o criza.Pana atunci investitia in achizitii propriu zise nu trebuie sa fie mare,doar cateva zeci de milioane anual,pt a tine pasul dpdv al integrarii noilor tehnologii si TTP-uri .Merita investit macar atat in capacitati de productie dispersate.Anumite lucruri nu se vor schimba repede.Fabricare prin imprimare 3D,va fi valabila si peste 30 de ani.Capacitati de a produce munitii,la fel.Senzori,idem.Ce se va schimba rapid vor fi automatizarea productiei,partea de ghidare,C2,comunicatii,nivelul de autonomie,softul.Adica lucruri ce nu necesita mari si constante investitii,cel putin nu comparabile cu cele de productie fizica a masinariilor.

        Unul din elementele cursei in era noastra e ca se inverseaza o tendinta in producerea armelor.Pana acum mai bun insemna mai scump.Acum insa mai nu mai e la fel de adevarat.Cand produci ceva cu 1000 de euro care merge 30km si intra pe o crapatura a ferestrei ai o capabilitate ce poate inlocui multe scumpaciuni de juma de milion si le poti utiliza fara sa ti se stranga inima cand dai cu un Rolls Royce dupa niste boschetari.

        37
      • In Ucraina TB2 este acum folosita pentru recunoastere la distanta mare datorita senzorilor puternici.

        Este un video de pe TB2 de anul trecut cand ucrainienii inca atacau Insula Serpilor in care se vede clar amprenta termica a 2 Su-27, imagini inregistrate de la peste 30km distanta.

        10
    • configuratii diferite, momente diferite, numar diferit.

      6
  3. Tot legat de drone, un contract gasit de @AlexandruP pe sfarsit de mai. Dar am trecut la PSR pe iunie, probleme la deschis sectiunea pe mai si nu stiu cati au apucat sa vada .

    „Licitatia pentru Sistem Mini UAS clasa I – aripa fixa (22 complete) pare sa fi fost castigata de Quantum-Systems GmbH
    Pe SEAP apare inca in desfasurare, dar in JOUE a aparut o notificare de acordare a contractului catre ei:

    https://ted.europa.eu/en/notice/-/detail/322171-2024

    RES-0000: At least one winner was chosen.
    Tender identifier: REF_OF: CAN1127329/CIF: 117/115/31310
    Identifier of lot or group of lots: LOT-0000
    Value of the result: 91 703 348,00 RON
    Identifier of the contract: 02/401/2024
    Date of the conclusion of the contract: 14/05/2024
    Winner: QUANTUM -SYSTEMS GmbH
    Germany, München, Kreisfreie Stadt (DE212), Gilching

    Cei de la Quantum-Systems par sa aiba doar astea doua drone cu aripa fixa, probabil una din ele a fost propusa:

    https://quantum-systems.com/vector/
    https://quantum-systems.com/trinity-tactical/

    6
    • Nici clasa mini uas nu suntem in stare sa o producem cu o firma romaneasca tot din import cu banul jos.

      Suntem in bani, strategie, industrie militara etc etc

      Oare ce mai zice Incicas ala ca erau in n faze avansate de dezvoltare si cercetare la drona romaneasca sau inca nu s-a activat Berceanu…

      7
      • Posibil sa se caute senzorii de la Trinity. Pt mai multe info, in link, scroll in jos.

        „Trinity Tactical is currently available with six different survey grade sensors. These include RGB, oblique, and multispectral cameras and a LiDAR scanner. The sensors can be exchanged easily in a matter of seconds via quick lock mechanism. No tools required. ”

        E o capabilitate care cred ca ne lipseste. Posibil de ea sa fie vorba.

      • Pai are ACTTM, Ultra-20, Ultra-60 și Ultra Vtol. Dar exista termen de comparație între acestea și ce produce Quantum Systems?
        Probabil ca și Ultra va intra în dotare armatei romane. Sper ca și Carfil sa producă drone ușoare , care cu muniția aferenta, dezvoltata tot de ei, pot fi foarte eficiente.
        Vad ca e o emulație cu privire la drone, ceea ce nu are ce sa strice.
        TB2 va fi eficienta în caz ca transnistrenii își fac de lucru și vor sa o dea pe Maia jos. Atunci s-ar putea sa auzim niște melodii în limba romana despre Bayraktar.

        2
      • La achizitia asta, prea putin conteaza drona in sine. E mai important ce are pe ea. Genul asta de senzori ,mai greu pe la noi..
        La Vector e senzolul acesta dar are si o componenta de AI, componenta AI e interesanta, in rest e destul de obisnita
        https://quantum-systems.com/blog/2023/01/25/raptor/

        Cealalta in schimb, e pt cu totul alceva. Face cartografie 3D, cate 700 de hectare la un zbor. Componenta de lidar inseamna ca face asta inclusiv in zone impadurite, si depinde de cat de puternic e senzorul poate sa depisteze sapaturi recente, gen campuri minate.
        https://www.jmu.edu/news/cisr/2023/06/272/07-272-james.shtml
        Si sunt multe posibilitati de folosire. Cei care au fost in Afganistan ar trebui sa stie mai multe, cred ca genul asta de drona a fost folosit intens, inclusiv in zone urbane.

  4. Cred că deja le-a trecut timpul. Noutățile acestea ultra tehnologizare au supremație pe timp foarte scurt. Cred că mai degrabă sunt utile într-un conflict hibrid sau unul de tip încălțat vs. desculț. Sau la modul sinucigaș de a verifica sterilitatea AA a unei anumite zone. Altfel e victimă sigură pentru AA organizată de front de luptă.

  5. Popa Liviu Dorel

    Să vă zic ceva ! Astea TB 2 sunt deja depășite ! Ucrainenii nu mai le folosesc decât ptr cercetare ,nu ptr lupta ! Acu otomanii au altele mult mai bune : Akinci și Kizilema ! Ghiciți voi unde sunt produse motoarele la astea 2 ultimele ? Ei bine ,da ! Chiar în Ucraina!!!

    2
  6. Russian jamming leaves some high-tech U.S. weapons ineffective in Ukraine

    Many U.S.-made satellite-guided munitions in Ukraine have failed to withstand Russian jamming technology, prompting Kyiv to stop using certain types of Western-provided armaments after effectiveness rates plummeted, according to senior Ukrainian military officials and confidential internal Ukrainian assessments obtained by The Washington Post.

    Russia’s jamming of the guidance systems of modern Western weapons, including Excalibur GPS-guided artillery shells and the High Mobility Artillery Rocket System, or HIMARS, which can fire some U.S.-made rockets with a range of up to 50 miles, has eroded Ukraine’s ability to defend its territory and has left officials in Kyiv urgently seeking help from the Pentagon to obtain upgrades from arms manufacturers.

    ……

    The success rate for the U.S.-designed Excalibur shells, for example, fell sharply over a period of months — to less than 10 percent hitting their targets — before Ukraine’s military abandoned them last year, according to the confidential Ukrainian assessments.

    …….

    A web of Russian electronic warfare systems and air defenses menace Ukrainian pilots, the documents said, adding that some Russian jammers also scramble the navigation system of planes. The Russian defense is so dense, the assessment found, that there are “no open windows for the Ukrainian pilots where they feel that they are not at gunpoint.”

    Despite some effort to thwart the jamming, potential fixes seem limited until the West delivers F-16 fighter jets, the assessment found. Such modern planes would allow Ukraine’s air force to push Russian pilots back, enabling the use of different kinds of weapons with greater range and ability to avoid some electronic warfare systems.

    …..

    HIMARS launchers were celebrated during the first year of Russia’s invasion for their success in striking ammunition depots and command points behind enemy lines.

    But by the second year, “everything ended: the Russians deployed electronic warfare, disabled satellite signals, and HIMARS became completely ineffective,” a second senior Ukrainian military official said. “This ineffectiveness led to the point where a very expensive shell was used” increasingly to strike lower-priority targets.

    ……..

    Kyiv still considers its HIMARS rockets effective, but Russian jamming can cause them to miss a target by 50 feet or more.

    “When it’s, for example, a pontoon bridge … but there’s a 10-meter deviation, it ends up in the water,” the first Ukrainian official said.

    Russian jamming signals are sent up from the ground and form a cone-shaped area. Any guided munition — or aircraft — passing through is at risk of interference.

    A battalion commander, speaking on the condition of anonymity because he was not authorized to do so publicly, described flying a reconnaissance drone in foggy conditions last year in Bakhmut to track a HIMARS strike on a Russian position. On his screen, the commander watched in dismay as each rocket missed.

    https://www.washingtonpost.com/world/2024/05/24/russia-jamming-us-weapons-ukraine/

    Many Ukrainian drones have been disabled by Russian jamming

    AS UKRAINE’S STOCKS of artillery shells have dwindled, its army’s reliance on drones has grown. These are able to deliver ammunition with great precision over long distances—provided they can maintain connections with GPS satellites (so they know where they are) and their operators (so they know what to do). Such communication signals can be jammed, however, and Russia’s electronic warfare, as signals scrambling is known, is fearsomely effective.

    Enter Eagle Eyes, a remarkable software package for drones. Developed by Ukraine’s special forces, it allows drones to navigate by machine sight alone, with no need for outside input. Using artificial-intelligence (AI) algorithms, the software compares live video of the terrain below with an on-board map stitched together from photographs and video previously collected by reconnaissance aircraft. This allows for drones to continue with their missions even after being jammed.

    https://www.economist.com/science-and-technology/2024/05/29/many-ukrainian-drones-have-been-disabled-by-russian-jamming

    3
    • Robi, nu stiu ce sa zic, uite ce „ineficient” a devenit HIMARS: https://m.defenseromania.ro/fortele-armate-ucrainene-ataca-sistemele-rusesti-de-aparare-antiaeriana-s-400-aflate-in-regiunea-belgorod-foto-video_628572.html
      Acum nu stiu ce sa zic, propaganda si soparle sunt sigur ca exusta de ambele parti. Posibil ca sistemele de EW rusesti chiar sa fie foarte bune, dar sa nu aiba destule pentru a acoperi toate zonele cu tinte potentiale. Sau poate ca e nevoie de un cumul de factori pentru eficienta maxima, si nu se intampla mereu acel cumul, naiba stie, dar periodic armele de precizie occidentale mai trasnesc cate ceva prin Crimeea sau zonele ocupate, si mai nou peste granita, asa ca as lua asta cu EW rusesc cu un dram de sare, desi ceva ceva sigur e ( de excalibur am gasit mai multe surse care zic ca nu straluceste).

      3
      • Cred ca voi n-ati citit prea atent. Mai bag odata copy paste:

        „according to senior Ukrainian military officials and confidential internal Ukrainian assessments obtained by The Washington Post.”

        3
        • @robi
          Da, frățică, am citit tot. E o luptă continuă, măsuri și contra-măsuri, ECM, ECCM, in funcție de cine se adaptează mai repede. De asta nu i-au pocnit ucrainenii cu Himars si Atacms în ultimul timp, si prin Crimeea, și prin spatele frontului.
          Despre „reușitele” bruiajului rusesc se vorbește de anul trecut, dar am tot văzut lovituri reușite ale Himars-ului ucrainean.
          Eu văd 2 posibilități aici, ori e o formă de razboi psihologic, exagerează efectele EW-ului rusesc, să le crească pipota ivanilor, ori au și ei, cum avem și noi, „senior military oficials” care nu pricep nimic din ce se intâmplă și se dau mari prin presă.
          Părerea mea, hâc…

          6
          • @sharky

            Crezi ca pot ucrainienii sa rezolve problema EW rusesc fara ajutor vestic ?

            • Cum sa faca ucrainienii ceva cand nu produc ei nimic din rachetele si proiectilele respective ,aia e treaba producatorului,iar visati ca fac unii ceva extraordinar fara asistenta

            • @robi
              Nu cred că pot face ceva la Himars, singuri, de capul lor. Cred că e o colaborare strânsă între producători și utilizatori, ca să nu spun mai multe.
              Acum, că tot ai întrebat tu mai demult dacă supraveghează rușii site-ul ăsta, mai voalat de atât nu stiu cum s-o spun, dar recomand s-o lăsăm mai moale cu analizele TTP-urile lor, și ce am face noi.
              Părerea mea, hâc…

              5
          • @sharky

            Sau hai sa te intreb asa. De ce ar avea nevoie ucrainienii ca sa rezolve problema asta?

            • Sa nu depinda de ceva ce,aparent,poate fi bruiat.

              In cazul micilor drone devine posibil.

              In cazul munitiilor nu am atâta știința. O varianta ar fi sa înlocuiască semnalul GPS cu un alt semnal,care sa poată fi amplificat pt a depăși bruiajul.

              Sau laser,cu limitarile sale.

              3
  7. daca capabilitatile rusnace EW sunt atat de eficiente impotriva HIMARS urilor, Excalibur sau a tot ce e ghidat prin GPS totusi de ce tot fac de 2 ani spume la gura ciolovecii si ameninta in stanga si in dreapta occidentul cu razboiul nuclear ?

    5
  8. @Robi

    Citisem zilele trecute ce au declarat sursele ucrainiene si mi se pare ca si ceva surse din cadrul armatei SUA (US defense officials ) au confirmat cele spuse de ucrainieni.

    Ce mi se pare ciudat e ca rusii, de cand mai multe state si-au dat acordul ca Ucraina sa loveasca in teritoriul rusesc cu arme occidentale, au inceput iarasi sa se isterizeze cu nuclearele lor.

    Si cea mai importanta chestiune e ca inca vedem obiective ciolovece lovite de HIMARS, lovituri precum radare performante de ale rusnacilor, porturi, cladiri administrative, obiective care mi-e greu sa gred ca nu sunt acoperite de EW.

    De aici deduc 3 posibile variante:

    1. Ce au declarat ucrainieni e un fals care face parte din razboiul informational, aburindu-i pe rusnaci
    2. Tipul asta de munitie ghidata prin GPS e intr-adevar sensibila la jammingul EW
    3. Ucrainieni lovesc cu astfel de munitie in obiective neprotejate sau mai putin protejate de EW

    6
    • 1. greu de crezut deoarce chiar au scazut cantitativ clipurile cu depozite rusesti facand boom
      2. Intrebarea este daca SUA&co vrea sa le dea solutii ucrainienilor ? Cam asta e domeniul in care nu prea au oferit mare branza.

      Pentru mine intrebarile sunt ce tip de abordare sau scule au nevoie ucrainienii sa depaseasca problemele astea si daca vestul e dispus sa le ofere solutii de EW.
      Prima parte ce tip de abordare sau scule ar fi interesant de stiut si pentru noi cam ce pasi ar trebui sa luam. A doua ne va arata cat de dispusi vor fi americanii sa mearga in a ii sustine.

      Ucrainienii au nevoie de ceva in plus de la vest in perioada asta ca prea au inceput rusii sa scoata capul pe front.

      3
      • Robi, omiti cateva detalii.Primul rusii s-au adaptat si au mutat depozitele si alte angarale mai in spate dincolo de limita maxima a GMLRS, au inceput sa disperseze si sa-si mascheze mai bine tintele.Al doilea, acel numar care a scazut coincide in mare cu perioada in care SUA a oprit ajutorul.Era normal sa foloseasca rachetele pe care le mai aveau, daca le mai aveau cu zgarcenie. Nu neg rolul bruiajului rusesc dar nu cred ca impactul a fost atat de mare pe cat se spune.

        1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *