În a doua săptămână a lunii septembrie, IMI a prezentat la expoziţia ADEX, în Azerbaijan, Predator Hawk, o nouă rachetă de artilerie (cum le place lor să spună), aptă să fie lansată de pe lansatorul multifuncţional Lynx. Cu câteva săptămâni înainte, racheta îşi făcuse debutul pe piaţă la o expoziţie similară la Astana, în Kazahstan.
Conform puţinelor date găsite pe net, noua membră a familiei IMI are un calibru de 370mm, o rază de acţiune de 250 km, o încărcătura de luptă de 200 kg (cu fragmentaţie, spun ei) şi o precizie de 10m.
O sursă indică o lungime de 5,4m a rachetei dar, dacă ne uităm la poza de mai jos, unica găsită, unde apare alături de Extra şi Accular, lungimea ei ar putea fi, mai degrabă, de 4,5m.
Predator Hawk, Extra şi Accular
Ochiometric, dacă ne raportăm la Extra, masa noii rachete ar trebui să fie undeva la 700kg.
Ghidaj inertial, completat cu GPS sau GLONAS (că tot au vrut s-o vândă kazahilor), motor cu combustibil solid.
Ampenajele sunt asemănătoare celor de la Extra.
Ca preţ, sursele spun că e mai ieftină decât Delilah, acoperind aceeaşi rază de lovire la o viteză incomparabil mai mare. Cum pentru Delilah găsim pe net un pret de 1 milion $, am putea să ne gândim la un pret de 700-750.000 $ pentru Predator Hawk (e doar o estimare).
Îmi este greu să cred că au scos Predator Hawk pentru a da in cap rachetei Delilah, mai ales că par să fie destinate unor misiuni diferite.
Mai degrabă, ar putea să se adreseze unei zone ocupate în prezent de concurenţii de la IAI, cu LORA, şi Lockheed Martin, cu ATACMS.
Dacă ar fi s-o comparăm cu LORA (1,6 tone, cca 1,5 milioane $, 440kg încărcătură de luptă), am putea s-o vedm ca pe o semiLORA (masă, preţ, încărcătură de luptă) cu o rază de acţiune comparabila ( 250 km faţă de 280-300km).
Dimensiunile şi masa o fac aptă să fie instalată pe platforme mai uşoare decât cele necesare pentru LORA iar preţul o face mai accesibilă. Exceptând ţintele de tip buncăr, nu prea sunt ţinte punctuale pe care să nu le poţi distruge cu o încărcătură de 200 kg.
Dacă ne gândim la submuniţii, e drept că pe LORA încarci dublu dar trebuie să ne gândim daca nu ai o probabilitate mai mare de succes lansând doi vectori în loc de unul (de aceiaşi bani şi pentru aceeaşi încărcătură).
Comparaţia cu ATACMS pare să fie şi mai favorabilă noii rachete, fără a acoperi complet toate destinaţiile numeroaselor variante ale rachetei americane (din nou ţintele tip buncăr).
Detalii despre ATACMS aici:
http://missilethreat.com/missiles/mgm-140-164-168-atacms/
Oricum, vom mai auzi despre ea.
P.S. Dacă e s-o comparăm cu ce se află prin zona noastră, putem observa ca surclasează, ca rază de lovire, orice variantă a rachetei Tochka, nemaivorbind de diversele variante de Smerch.
Eroul Bulă
Baiete! Adu 10 la masa asta! 🙂
Eu am un fix cu dezvoltarea unor variante antinava.
Completat sistemul de ghidaj cu un cap dual radar AESA + CCD/IIR cum are Stunner si scoti din ea o frumusete de racheta antinava.
Daca sistemul dual intra pe Stunner care are un calibru de 180-200 mm, pe Predator Hawk (la 370mm) intra fara probleme, poate chiar un radar mai performant.
La 250km raza de actiune depaseste de departe orice tip de racheta de la bordul vedetelor purtatoare de rachete rusesti.
Baiete..cum ai zis ca te cheama..Bula!? De ce fumezi in timpu programului?
Mai adu 5 aici te rog, si sa fie cu guler AESA, in halbe de 370 mm!
Nu mai e domne personalu de pe vremuri, acu toti e visatori si strategi!
Bula lasa naibii bomfaieru ala si mai bine dute de fa niste copci in balta sa mai respire stiuca! 🙂 Si ada gheata incoa la frapiera! 🙂
Nu cred ca merita dezvoltarea acesteia intr-o varianta anti-nava, pentru ca nu e stealth, deci va fi detectata devreme de un sistem gen Kashtan si probabil interceptata. Deasemenea, costul este destul de mare, cred ca ar fi preferabil sa cumparam Kongsberg NSM (mai scumpa dar stealth) pentru acest tip de capabilitate.
Eu am propria idee despre o capabilitate anti-nava cu raza mai scurta, dar relativ ieftina si cu sanse mari de a depasi sistemele CIWS. Mi-ar place sa se intample dotarea cu corvete stealth, care pe langa NSM (pentru 185+ km) sa fie echipate cu o noua clasa de rachete anti-nava ghidate cu raza mai scurta, dar mult mai mare decat tunul de 76 mm. Astfel de rachete bazate pe LAR-160 (accular) dar cu ghidaj SACLOS nu GPS, necesita un laser de iluminare puternic in varful catargului, bataia maxima ar fi de 40 km. O alta varianta ar fi echiparea cu Brimstone2 + booster, cu o bataie peste orizont, poate max 80 km. Ambele variante implica lansarea de salve care ar trebui sa supraincarce sistemul CIWS inamic si cel putin 50% din rachete sa-si atinga tinta.
Tzupy, tu uiti un lucru si anume ca o racheta, chiar si stealth, nu vine din neant ci trebuie lansata de pe o nava care este vizibila din satelit si pe radarele cu raza lunga ale vecinilor nostri, dand timp suficient navei-tinta sa-si ia masuri de protectie, mai ales ca NSM / Harpoon / Exocet /RBS-15 sunt subsonice.
In special pentru o nava de tip vedeta corveta purtatoare de rachete, e mai dificil sa se apere de o salva de 2-4 rachete care zboara pe deasupra zonei de actiune a rachetelor AA de la bord si apoi iti cad in cap cu 4-5 Mach.
Solutia si mai buna ar fi lansarea unui cocktail de rachete, gen 2-4 Predator Hawk / Extra plus 2-4 NSM / Harpoon, in functie de capacitatea antiaeriana a navei tinta.
Nu mai vorbesc ca, prin reducerea incarcaturii de lupta de la 200 la un 140-150kg, disponibilizezi spatiu si masa utila pentru a instala un bloc de bruiaj care sa le incurce radarul de ghidaj al rachetei interceptoare.
Cu „solutia mai buna” sunt de acord, dar nu cu „blocul de bruiaj”, nu cred ca merita. Eu am alta conceptie, de saturare a apararii antiracheta, asa ca as putea fi de acord cu o varianta navala a acestei Predator Hawk daca ar avea si o versiune cu efectori. La 200kg incarcatura se pot instala 15 – 16 efectori, unii care sa simuleze tinte si altii care sa loveasca senzorii navei inamice. Dupa ce nu mai poate dirija (chiar daca temporar) rachete antiracheta si tunurile AK-630 , devine o tinta usoara pentru armele mai conventionale.
Off-topic: ia uite ce zice Herr Klaus:
„Cer Ministerului Apărării să întocmească un program multianual de înzestrare bazat pe nevoile reale ale armatei.” Or fi vorbit Marius & George cu el? 🙂
🙂
„Orice leu al cetăţeanului e necesar să fie investit unde trebuie, şi nu să fie irosit, aşa cum s-a mai întâmplat în trecut.”
„Demersul poate deschide calea cooperării între firmele de profil din România şi cele ale aliaţilor, o prioritate pentru industria naţională de apărare.
Putem vorbi de locuri de muncă şi de posibilitatea apariţiei unor unităţi de producţie pe teritoriu naţional.”
Problema cu dotarea este ca 2% din PIB pe an nu ajunge pentru astuparea gaurilor. Parerea mea este ca o parte din inzestrarea cu tehinca moderna poate fi facuta din bugetul suplimentat, dar o alta parte, poate cea mai urgenta, trebuie facuta altfel. Si anume prin contractarea unor credite de la banci straine, specifice pe programe de inzestrare, pe durata lunga si fara rambursari pe cativa ani (pentru a nu incarca bugetul). UE si FMI sa fie sfatuite sa o lase mai moale cu deficitul, ca suntem tara de granita si trebuie sa ne dotam mai bine decat cei din linia a doua.
place 🙂 Romania ar avea nevoie macar de IMI Extra cu raza de 150 km…insa asta ar fi mai mult decat ideala pentru noi
Bre , daca se trezesc „adormitii din padurea parlamentului” poate o „punem” de o colaborare cum scrie la manual cu „poporul ales”.
Ca ei au cu ce, noi avem nevoie, si mai sunt si neam de negustori!
Bre Ieroule, daca tot compari cu ce e prin zona ai uitat de sistemul WS-1 al turcilor luat de la chineji ca tot vorbi loomea de racheti antiaeriene pt turci d-alea din china.
„Intre 10 m si 250 km…”
https://vk.com/wall-2466663?offset=1460&own=1&z=photo-2466663_339128227%2Falbum-2466663_00%2Frev
Racheta asta ar sta foarte bine pe NAVA MARASESTI.
Poate fi folosita in lupta NAVA-SOL dar poate fi folosita si in lupta NAVA-NAVA.
Precizia de 10 Metri nu-i da nici unei nave sanse prea mari de supravietuire…
Mai ales ca este cu fragmentatie…
Cred ca la salba de 4-6 rachete… Crucisatorul Moskva ajunge din nou pe fundul marii alaturi de „bunicu lui” din WW2
Nu e pentru Marasesti, ca nu e antinava ci sol-sol… deci mai degraba pentru Kogalniceanu si compania de Dunare. Vezi si comentariile de mai sus.
http://www.rumaniamilitary.ro/flota-romaneasca-de-dunare-astazi-monitoarele-din-clasa-kogalniceanu
Pentru Marasesti, ar fi mai potrivite Harpoon sau NSM, daca or mai vrea candva sa-l modernizeze:
http://www.rumaniamilitary.ro/sf-ul-de-inceputul-saptamanii-aegis-frigate-marasesti-class
http://www.rumaniamilitary.ro/variante-pentru-modernizarea-fregatelor-t22