Un nou tip de muniție pentru navele fluviale din Forțele Navale Române

Se pare că Forțele Navale Române (FNR) vor introduce un nou tip de muniție pe navele purtătoare de artilerie din cadrul Divizionului 67, Flotila fluvială Mihail Kogălniceanu. Știrea a fost transmisă cu ocazia interviului luat domnului Marcel Neculae, Contraamiral de flotilă, comandantul Flotilei fluviale Mihail Kogălniceanu și publicat în emisiunea Scutul Dobrogei din 26 martie 2023 (de la minutul 17:00).

Astfel, noua muniție va îmbunătăți performanțele tehnico-tactice ale navelor purtătoare de artilerie și a fost testată în poligonul temporar din Sfântul Gheorghe dar domnul Contraamiral nu ne dă mai multe detalii.

Deci, despre ce muniție ar putea fi vorba? Un posibil răspuns găsiți în continuarea articolului publicat pe rnhs.info (link aici).

52 de comentarii:

  1. E o veste buna si sa speram ca va urma si proiectilul ghidat pt artileria reactiva si apoi rachete AA noi si un radar nou

    4
    • Pentru antiaeriana reactiva sunt folosite MANPADS Strela/CA-94(M). In rest, antiaerian sunt folosite tunurile de 30mm binate si instalatiile quadruple de 14,5mm (MR-4).
      @adikontact poate sa-ti spuna mai multe despre fiecare, a facut armata la flotila fluviala.
      In principiu, raportat la amenintarile care pot sa apara (drone, elicoptere, aviatie de atac la sol), navele astea nu au nevoie de radare de cercetare aeriana si nici n-ar prea avea unde sa le mai puna… Inlocuirea turelei cu tunuri AA binate de 30mm cu ceva in genul turelei Leonardo DRS produse pentru programul american IM-SHORAD ar putea fi insa o idee.

      7
      • Nu-s cam vechi Strela/CA-94(M)? si fara radar inseamna ca tunurile si mitralierele trag la vedere, cu un minim de optice? Un radar de marimea celui de la Ghepard cred ca ai putea sa-l instalezi fara probleme. Nici nu e asa de mare cheltuiala. Artileria e actionata manual presupun?
        Intreb, nu ma dau mare cunoscator. flota fluviala e una din partile foarte interesante din armata romana.
        @adikontact daca poti da mai multe amanunte ar fi fain

        5
        • Daca ar folosi radare isi deconspira pozitia imediat.

          Majoritatea aparatelor de zbor au aparate care le indica directia radiatiei , intensitatea semnalului , etc.

          Ar fi tinte sigure pe apa.

          4
        • Ba da, sunt vechi, dar asta avem, cu asta defilam. Probabil ca vor beneficia si ei de programul MANPADS de la fortele terestre. In principiu, cu o optica moderna (si au FLIR) poti detecta cam tot ce-ti zboara prin preajma fara a-ti deconspira pozitia folosind un radar.

          3
      • E racheta antiaeriana, reactiv înseamnă altceva (proiectil reactiv). Are o probabilitate de lovire sub 70% în condiții optime și 70% e destul de exagerat pt că nu am scris cât e cea reală. A fost o realizare reușită a industriei naționale, simpla ei existența determina aviația potențial inamică sa zboare mai sus. Existau și sa7 prin depozite, dar cu ceva timp in urma. Binatele de 30 mm foarte proaste, cu ceva succes prin țări arabe însă. 14,5 bune inițial, măcar făceau zgomot când trăgeau AA. Că armament pe tab/MLVM utile destulă vreme in „șarje” de-alea cu „uraaa”, lopățică la piept și baioneta montata la PM, făceau toți în Pactul de la Varsovia, „elanul forțelor de (in) masa” sau așa ceva, se numea. Multă vreme a fost eficient elanul asta, mai ales când erau unități aliate care intrau primii in lupta, evident, pierderile nu contau.

        2
        • @xv
          Ca sa isi faca colegii o idee.
          Cu o singura racheta pe o tinta fara contramasuri Strela 2 era la 30%. Deci intre 30-70 🙂

          Stinger auzisem ca a fost pe la 80% in afganistan contra sovieticilor dar astea sunt vorbe la o bere habar nu am daca e adevarat. Sunt sigur ca pe net sunt datele exacte.

          2
      • Buna seara , si multumesc ca m-ai pomenit Nicolae.
        Din capul locului spun ca am fost simplu soldat la fluviale in momentul cand unitatile de la Tulcea se desfiintau /reorganizau si pe instructie / invatare nu se mai punea accent , tot ce stiu este din intrebarile pe care le puneam angajatilor , din pura curiozitate.
        Personal si eu cred ca este vorba de munitia reactiva pt APRA care va fi ceva nou dar nu extraordinar , ramane de vazut.
        Pe vedetele dragoare (actualele vedete fluviale ) la care am fost , intial erau 2×14,5mm una in prova una in pupa dupa care vedetele au trecut in proces de modernizare , montandu-se 2×30 mm in prova si 4×14,5 mm in prova. Nimic altceva pt AA . eram destul de entuziasmat de modifcarile aduse dar mi s a taiat repede cand am vb cu un locotenent si mi a spus ca de fapt armamantul e efectiv doar la avioane care vin in picaj . Ce e in pupa se foloseste la distrugerea minelor prinse la dragaj.
        Blindatele mari (cele de tipul Opanez si Posada) intr-adevar au Strela/CA-94 pe langa 30 mm si 14.5 mm, la fel si monitoarele din clasa Kogalniceanu. rada AA , lipsa la toate navele fluviale.
        Si pentru @Dinu , da artileria e actionata manual

        offtopic pt @ Nicolae
        a doua nava pt garda de coasta norvegiana inceputa la Tulcea (NB911) si in definitivare in Norvegia este propusa la „vaporul anului”.
        https://www.vard.com/articles/kv-bjørnøya-is-nominated-for-ship-of-the-year-2023
        https://www.vard.com/articles/the-norwegian-coast-guards-newest-vessel-has-arrived-at-vard-langsten
        plcearea din tulcea https://image.skipsrevyen.no/217075.webp?imageId=217075&width=2116&height=1586&format=webp

        2
  2. Offtopic: ce casti balistice poarta oamenii astia (incepand de pe la minutul 22.28)?

    Pare modelul ‘ca la rusi’, adica vechitura comunista peste care s-a trecut textila ‘moderna’.

    2
  3. Este posibil, dacă este muniție reactivă, să fie vorba despre 122 mm (grad) cu bataie mărită -45 km

    2
    • Da, proiectil reactiv cu bătaie 42 km, au importat motoare și kit urî pt ghidare.

      5
      • Cine a castigat licitatia ? Vechile proiectile erau facute la Tohan…..

        2
        • N-am idee nici dacă a fost licitație. Nu cunosc detalii, mi s-a părut doar că cineva de la noi a gândit bine sa le modernizeze. Erau proiecte pe la ATM sau Tohan sau in ambele locuri. Tradițional, francezii, israelienii ne mai îmbunătățeau ideile cu tehnologie sau idei, poate au contribuit și acum sau poate doar au făcut vânzare.

          4
        • Raspunsul il gasesti in articol daca te obosesti sa dai un click pe link si sa te uiti la surse. Acolo ai un link catre datele licitatiei.
          Dar ca sa te scutesc de efort, contractul a fost castigat de Tohan, informatia e publica, o gasesti inclusiv in rapoartele lor financiare. La nivel de zvon motoarele ar fi frantuzesti.

          1
        • Sunt făcute în cooperare cu cei de la Roketsan!

          http://www.tohan.ro/122%20mm%20ROCKETS%20FAMILY.html

  4. Toate bune și frumoase până când navele astea devin țintele unor frog men, nu mai mulți de două-trei, din forțele speciale.

  5. ionica fonosch

    *30 mm ahead [cred ca monitoarele ar trebui dotate cu drone cand ai rachete care bat la 40 km ]
    https://www.czdefence.com/article/varied-ammunition-gives-the-lynx-kf41-a-battlefield-edge
    ** 100 mm ahead nu exista exista, avem 76 mm DART
    https://imemg.org/wp-content/uploads/2015/06/9A3-17213-DART-Projectile-%E2%80%93-IM-tests-Assessment.pdf
    ***generalitati munitii
    https://euro-sd.com/2022/04/articles/exclusive/26052/ammunition/
    **** Pe vremuri era cu modelul finlandez ,acum modelul polonez, eu as trece direct la modelul suedez :-))))
    https://www.saab.com/newsroom/press-releases/2017/saab-receives-order-for-maintenance-of-polish-navys-rbs15-mk3-missiles

    3
  6. am deschis clipul,big mistake….sunt masochist .

  7. ionica fonosch

    * Patria NEMO,AMOS , M120 Rak [Maximum firing range 10 km cam cat tunul at de 100 mm ] pe vedetele blindate in spate
    https://www.militaryimages.net/media/amos-naval-advanced-mortar-system.29794/
    ** racheta A – 94 M inlocuita cu CA-95
    https://www.rumaniamilitary.ro/racheta-a-94-m
    *** Jucarie interesanta model suedez,BAMSE, eventual facuta sub licenta 🙂
    https://en.missilery.info/missile/rbs23
    PS RBS-70 was used in real hostilities only in the military conflict between Iran and Iraq in 1980-88. In the Iranian armed forces, RBS-70 filled the niche between the Chinese version of the Soviet Arrow-2 man-portable air defence systems and the US Hawk medium range man-portable air defence systems. The appearance of RBS-70 on battlefields took place in January-February 1987. The high mobility of these anti-aircraft systems made it possible to organize ambushes on the most probable routes of Iraqi combat aircraft. It is believed that it was RBS-70 that shot down most of the 42 (according to some sources – 45) aircraft lost by Iraq.

    3
    • Primele monitoare erau dotate cu obuziere/mortiere. Daca vor mai face in viitor ceva similar, n-ar strica un mortier de 120 mm.
      Probabil ca vor primi un nou sistem antiaerian MANPADS cand si cei din fortele terestre vor primi unul…

      3
  8. Gândește-te. Pot veni cu autobuzul cursa de persoane și sra ascunși în stuf, fără SCUBA, doar cu munitia in rucsac

    • Vin cu RATA din Sevastopol pe unde? Prin Odesa nu pot, deci inconjoara tot litoralul Marii Negre prin Georgia, Turcia, Bulgaria si Romania! Jules Verne ti-a luat-o inainte cu Keraban Incapatinatul!

      4
      • Vin cu RATA din multe locuri. De exemplu, cu RATA de Tulcea luata din autogara Ritmului din București. Sau pe nenumărate alte rute. Trebuie doar sa fii creativ.

  9. Necazul e ca de vreo 30 de ani stim sa facem si noi proiectile cargo cal.30 mm cu ejectare de submunitii din carbura metalica sinterizata , care creeaza un nor de elemente de lovire in fata tintei .
    De fapt nu acesta e necazul , ci faptul ca nu intra in dotare .
    Mai pe la inceputurile site-ului se prezentasera munitiile AHEAD romanesti cal .76 mm , cu ejectie la distanta programat pein inductie la iesierea din teava , tot nimic .
    Racheta A-95M , cu capul de autodirijare bispectral, IR si contrast de imagine , excelenta contra dronelor care se profileaza pe fundalul luminos al cerului .

    7
  10. Despre licitatii pentru proiectile reactive , entuziasm pe site si informatii de popota .
    Nu inteleg de ce se pun intrebari despre respectivle proiectile reactive , pentru ca link-urile au fost postate la vremea respetiva pe site .
    Da ROMARM a castigat licitatia , din doua firme care au prezentat oferte .
    https://umbrela-strategica.ro/mapn-va-cumpara-munitie-pentru-lansatoarele-larom-in-valoare-de-pana-la-295-milioane-de-lei/
    Motorul -racheta nu se mai fabrica in Romania
    https://www.przetargi.info/przetarg/lovitur%C4%83-reactiv%C4%83-122-mm-cu-proiectil-exploziv-cu-b%C4%83taie-m%C4%83rit%C4%83?searchProfileId=&user=&token=&uuid=25e405b2-1d2f-4820-aa1e-e9d1d6eed0e0
    https://sicap.ai/licitatii/contract/100202069
    Eu sincer mi-am pierdut increderea .
    Licitatii pe 100 , licitatii pe 100-400 de proiectile , licitatii anulate .
    Si niciuna cu sistem de dirijare .
    Dar de fapt mi-am pierdut increderea si in RoMil .

    3
  11. Acum, daca or fi loviturile de 122mm cu raza marita si kituri de ghidaj, cum zice @xv, ar fi wow, desi noi scriem de vreo 10 ani despre asta, pe site.
    Bine si mai tarziu, daca e adevarat.
    Probabil, introducerea kiturilor de ghidaj (GPS) ar trebui sa le permita sa execute tragerea din deplasare, scazand, nu eliminand, riscul loviturilor de contrabaterie ale inamicului.

    Corect a zis cineva mai sus, le trebuie drone.

    Iar ca sa fie lucrurile si mai bune, la vedete ar trebui introduse inca doua lansatoare in compartimentele cu munitia de rezerva.
    Ca te duci, in varianta ideala, cu 2 lansatoare incarcate si munitie de rezerva, tragi munitia din lansatoare apoi te retragi intr-o zona „sigura” si reincarci MANUAL lansatoarele cu cele 80 lovituri apoi te redeplasezi in zona de atac, mi se pare ineficient si cu risc foarte ridicat de a pierde nava inainte de a trage a doua incarcatura.
    E o modificare care nu necesita harvardisti pentru implementare, si nici nu produce o mare gaura in buget, in schimb creste speranta de viata si forta de lovire a navei.
    Te duci, golesti cele 4 lansatoare si o intinzi spre zona de reaprovizionare cu munitie, sau tragi 2 lansatoare, schimbi repede pozitia, mai tragi 2 lansatoare apoi valea.

    As propune aceeasi modificare si la monitoare dar inca sper ca ele cara un numar mai mare de plinuri de munitie iar reincarcarea lansatoarelor s-ar face automat. Dar doar sper.
    Daca nu se intampla asa, big problem. Poate ar trebui modificate sa preia munitie cu raza mult mai mare (Himars, NSM, PrSM) sau schimbata destinatia navelor, de ex. pentru protectie antiaeriana (cu CAMM sau NASAMS/NASAMS-ER)

    Zic, nu dau cu parul, poate aude cineva.

    Bine, ar mai fi si o varianta ca tunurile cal. 100mm sa primeasca munitie cu focos de timp, ptr trageri indirecte, dar nu stiu cat de neceara ar fi o astfel de solutie, mai bine pui o turela Krab/K9 sau imbarci un M777, 🙂

    5

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *