Mania dronelor loveste din nou! Toata lumea vrea drone, sunt la moda, nu stiu cat de ieftine insa. Ceva imi spune ca la un moment dat toata aceasta nebunie se va rupe. Nu este pentru prima oara in istoria tehnici militare, cand o arma-minune, sau un concept- minune, apar, sunt imbratisate de toate natiunile, ca mai apoi, in urma unor conflicte reala, entuziasmul sa fie mai temperat.
OK sa revenim la stire. Eurosatory, targul military de la Paris, a venit cu foarte multe noutati, inclusiv in domeniul dronelor. De aceasta data nemtii sunt cei despre care vorbim. Asadar compania germana EMT s-a prezentat cu ultima versiune a Luna UAV,denumit LUNA NG.
Acest nou concept are la baza experienta acumulata in ultimii sase ani in teatrul de operatiuni din Afganistan, si a inceput sa fie pusa la punct in 2010.
Imbunatatirile aduse constau in: cresterea modularitatii fuzelajului, capacitatii crescute de a incarcare cu echipamente, si de asemenea pe burtica aparatului pot fi montate: antene pentru data-link directionale, turele EO/IR, inclusiv un radar. S-a lucrat si la structura, mai exact la coada aparatului, ajungandu-se la solutia cu doua derive, mai rezistenta in cazul aterizarilor si decolarilor frecvente.
LUNA NG
LUNA NG are o masa de 80 kg., dubla aproape fata de modelul precedent, o avengura de 5m, poate zbura undeva intre 10-16 ore, in functiede masa suplimentara montata la bord si are o viteza de croaziera de aproximativ 150km/h.
LUNA NG poate fi operata fara probleme folosind acelasi sistem ca si predecesoarea sa, doar aparatul de lansare trebuie inlocuit, datorita greutati mai mari, a acestui model.
EMT mai are o drona prezenta la expozitie, una mai mica si electrica, numita MARS. Acest mic UAV electric este destinat sa fie lansat rapid si se are in vedere folosirea sa de catre plutonul sau grupa de infanterie.
MARS UAV
Sursa: defense-update
e vorba de costuri atunci cand vorbim de succesul sistemelor UAV
natiunile mici nu asi permit aviatie si in cazul asta UAV le asigura informatii de pe campul de lupta la un pret mic ,informatii care mai apoi ajung la artilerie(cat de mica o armata si tot dispune de cateva piese de artilerie grea sau aruncatoare de rachete)fiind practic singura posibilitate de a da un raspuns in „forta” al acestor armate
pe de alta parte in razboaiele asimetrice e bine sa ai o camera de supraveghere deasupra zonei
untr-un conflict major dus de combatanti care dispun de contramasuri electronice UAV-ul va avea probleme in special aparatele gandite sa actioneze dincolo de linia frontului in adancimea teritoriului inamic
Corect ar fi fost sa fiu un pic mai clar! 🙂 Aveam in cap recentele teste americane cu X-47. Ma refeream strict la viitoarea generatie de aparate de lupta fara pilot.
mai este mult pana se vor pensiona piloti
atunci cand va aparea un UAV capabil sa opereze independendent de un operator,piloti se pot retrage…dar asta deocamdata e SF