Potrivit presei turkmene, preşedintele Turkmenistanului, Gurbanguly Berdimuhamedov, a vizitat fortele maritime cu sediul în oraşul Turkmenbasi, pe coasta Mării Caspice. În timpul acestei vizite, sistemul de apărare naval al MBDA , SIMBAD-RC, cu rază scurtă de acţiune, a fost reperat pentru prima dată pe cel puţin două nave de patrulare: SG 111 Arkadag şi SG 113 Merdana.
Turkmenistanul a preluat livrarea a 10 nave de patrulare construite de şantierul DEARSAN din Turcia. Vasele fac parte din clasa Tuzla/NTPB (New Type Patrol Boat) al marinei turceşti. Vasele dislocă 400 de tone, au o lungime de 55,75 metri şi un echipaj de 35 de marinari.
Bărcile de patrolare turkmene sunt echipate cu câte două lansatoare SIMBAD – RC, unul în faţa punţii şi unul în spatele acesteia. Este neclar însă dacă toate vasele turkmene de acest tip (8 aflate în serviciul Pazei de Coastă / Serviciul de Frontieră şi două în cel am Marinei) au primit aceste sisteme.
Potrivit MBDA, SIMBAD – RC (Sistem Integrat de Mistral Bitube de Auto – Apărare – Controlat prin Telecomandă) este un sistem naval de apărare aeriană cu rază scurtă şi controlat de la distanţă, care oferă capabilităţi foarte eficiente împotriva unei game largi de ameninţări, de la avioane de luptă până la rachete anti-navă sau ameninţări de mici dimensiuni precum dispozitive aeriene fără pilot. SIMBAD – RC oferă o capacitate de auto – apărare a navelor şi ambarcaţiunilor de sprijin uşor de configurat, sau completează capacităţile de apărare aeriană ale altor tipuri de nave. Fiecare turelă dispune de două rachete gata de lansare. Turelele sunt operate de la distanţă astfel încât permite operatorului să rămână sub acoperire, asigurându-se astfel disponibilitate operaţională mai mare în cazul unei alerte de luptă.
Turela în sine a fost dezvoltată de producătorul germen Rheinmetall pentru MBDA, în timp ce senzorii de temperatură au fost furnizaţi de Safran (Sagem’s MATIS SP). O turelă SIMBAD – RC cântăreşte în jur de 500 de kg. Sistemul este capabil de lansări de rachete unice sau în salve. Racheta Mistral are o greutate de 18,7 kg cu o rază de tragere de până la 6,5 km.
Ultimele teste ale sistemului au fost anunţate de MBDA în martie 2016.
În 2015 a fost făcut public faptul că MBDA Italia va implementa proiectul “Tetris” pentru furnizarea unor sisteme de înarmare navală pentru Forţele Navale Turkmene. Proiectul ar implica:
– Rachete Otomat Mk 2 anti-navă (probabil, Block IV modificat numit de asemenea Teseo Mk2/A)
– Marte Mk 2 / N rachete anti-navă
– SIMBAD-RC
Otomat Mk 2 ar fi montate pe navele de patrulare turkmene NTPB, cu toate că nu există nici o confirmare despre acest lucru până în prezent.
Imaginile recente confirmă însă faptul că Turkmeninstanul ar utiliza sistemul SIMBAD-RC. Al doilea operator ar putea fi Marina Regală a Arabiei Saudite pentru revizia şi modernizarea a două nave auxiliare de aprovizionare de tipul Boraida: Boraida şi Yunbou, ambele după modelul francez Durance.
Sursa: navyrecognition.com
hihihi,pe nave de coasta?noi montam 12 cu 7 pe fregate.
toate programele de REinzestrare ale romaniei vor fi doar zvonuri ,subiecte conexe si prilej de platit polite politice atata timp cat nici un politician nu iese public si isi asuma un discurs clar de prezentare a vulnerabilitatilor tarii.atata timp cat parteneriatul cu sua a fost reconfirmat de presedentie mai mult de pamplezir ,atata timp cat noi nu avem o linie clara de politica externa nu vor fi motive pentru clasa politica sa finanteze aceste programe.
Sistemul SIMBAD-RC nu ar fi rau pentru modernizarea Tarantulelor
Turkmenii au profitat cumva de relatiile calde dintre Rossia si Turkey? Altfel cum au reusit sa aduca in Caspica navele construite in santierele turcesti?
Pana si astia par mai in vana decat noi atunci cand vine vorba de marina si achizitii militare! 🙁
salut fata de astea suntem varza bine ca poate se salveaza dragnea saracutul ce ne mai trebuie o romanie moderna si puternica penalii trebuie salvati asta trebuie sa fie planul de tara
cehii
http://www.upi.com/Defense-News/2017/02/03/Czech-Republic-orders-additional-Pandur-II-vehicles/5071486148753/?utm_source=sec&utm_campaign=sl&utm_medium=4
Oportunitate pentru a achizitionar artileriile alea de care nu se mai aude nimic
http://www.defensenews.com/articles/estonia-joins-finland-in-howitzer-procurement
cum au reusit sa duca navele din Turcia in M. Caspica?
bucatele pe calea ferata
Pe canalul Don Volga .
Donul se varsa in Marea Azov si de acolo in Marea Neagra .
Evident , Volga se varsa in Marea Caspica …
ms, nici nu stiam ca exista un asa canal
🙂 google map
Din marea Neagra se ajunge in marea Caspică, in marea Nordului și chiar in marea Alba.
daca treci prin Rusia se ajunge!
daca nu se duce mahomed la munte , vine muntele la mahomed 😀
http://www.comisarul.ro/articol/video-vin-americanii!-aproape-500-de-militari-cu-t_871359.html
Ma intreb cand incep sa se miste cei de la Mapn, sa faca Doamne Iarta-ma ceva, orice, mai ales ca acum avem cel mai mare buget la aparare din ultimii nici nu stiu, 20 de ani? Vreau sa vad stimabilii specialisti de pe acest site facand articole si comentant despre eventualele inzestrari si achizitii pt armata, ca si habarnist in domeniu, chiar ma intereseaza sa vad astfel de topicuri, si nu vorbindu-se despre nu stiu ce general rus sau nu stiu ce tank de acum 100 de ani.
i-auzi gsg nu se vorbeste de posibile dotari :))
Pai e simplu:
Sisteme AA: Patriot PAC3, Nasams, Hawk modernizare
Transportoare: Doamne-ajuta sa se faca comanda aia de Agilis
Fregate: Inarmare
Corvete: sa se dea comanda
Submarin: sa-l bage in renovare
o noua arma de asalt, rachete sol-aer ptr infanterie etc
ceva drone
o noua escadrila de F16
demisia lui Dragnea &Co.
Da stimabile dar ideea e că nu se mișcă nimic si mor! M-am bucurat când văzusem ca urma să luăm niste drone acum s-au dus si alea pe pustiu… Mor de-a dreptul.. După ce că se mișcă greu nici nu concretizează proiectele în care s-au angajat din timp. O să am par alb până o sa văd Patriot, 48 f16, fregate modernizate si noi corvete precum si transportoare si noua armă… Numai zic că ar mai trebui elicoptere de atac si tancuri Leo cum au polonezii.. Cât să mai aștepți? Pe delfinu’ o să-l lansăm la delfinariu că viitor în armata cică nu mai are…