Ungaria se prabuseste, urmeaza Ucraina!

Vedem in ultimele luni cum vecinii Romaniei se prabusesc, sau nici mult nu mai au! Astfel Grecia este inca la un pas de moarte, asteptand luna martie pentru a primi un imprumut masiv din partea UE, imprumut pe care nu este inca sigura, si care daca nu vine, inseamna faliment si iesirea tarii din Zona Euro si UE. Italia abia isi trage sufletul cochetand si ea cu posibilitatea, extrema si distrugatoare, a iesirii din Euro. Mai apropae de noi, Ucraina nu mai are practic bani, nici in Trezorerie, nici la Banca Nationala, asadar ne putem astepta si aici la o criza majora economica si sociala, iar Ungaria

 

Guvernul de la Budapesta da primele semene de panica. Problemele Ungariei sunt uriase, iar actualul guvern isi mentine senin aceeasi directie! Din ce in ce mai izolata economic, financiar si politic, Ungaria se pregateste, vorba vine, sa intre in default in cateva luni. Problema majora a vecinilor nostri vestici este ca nu face parte din zona euro, si astfel din punctul de vedere al Germaniei, Frantei, etc, se poate duce dracu linistita.

Daca mai tinem cont si de problemele proprii ale zonei euro, de semnalele rele care vin de la Washington, privind democratia ungara, daca mai tinem cont si de relatiile extrem de proaste intre FMI-UE si actualul guvern maghiar, ne putem astepta ca Ungaria sa intre in incetare de plati externe si apoi interne in cateva luni.

Pe 11 ianuaria delegatia comuna FMI-Comisia Europeana se intoarce la Budapesta dupa ce in urma cu cateva saptamani a parasit de urgenta Ungaria, ca protest fata de legea care va subordona Banca Centrala a Ungariei catre Guvern, lucru unicat printre tarile UE si nu numai. Astfel Ungaria are de rostogolit in 2012 peste 5 miliarde de euro datorii si va incepe sa plateasca si cele 20 de miliarde de euro luate la inceputul crizei de la FMI. Pe 11 ianuarie maghiarii vor incerca sa obtina in jur de 15 miliarde de euro, de la Fond si Comisia Europeana.

DACA…le obtine, tara va mai respira o perioada, sansele sunt insa destul de mici, daca tinem cont de obstacolele peste care negocierile trebuie sa treaca, si chiar in ipoteza optimista a semnarii unui acord, sunt de vazut conditiile macroeconomice impuse de Fond, tinand cont si faptul ca Victor Orban a lovit foarte dur ( si absolut gratuit), in banci. Ori, se stie deja, FMI-ul este foarte atent la sistemul bancar national…

Problema cu returnarea  banilor catre FMI, din primul imprumut, in valoare de 20 de miliarde, este ca Banca Centrala de la Budapesta nu detine nici pe departe rezervele Romaniei in moneda forte si de aici necesitatea de a atrage euro de pe piata interna, creeand o si mai mare presiune pe un forint si asa prabusit si cu sangele curgandu-i din gura!

Pe 4 ianuarie, forintul maghiar a atins un nou record negativ, ajungand la o paritate de de 319 forinti/euro. Astfel moneda nationala a vecinilor nostri s-a prabusit pur si simplu cu peste 15% in trei luni!!!

Masurile disperate ale guvernului, cum ar fi cresterea TVA la 27%, cea mai mare cota din UE, nu dau rezultate. Puterea de cumparare s-a dus si ea, salariile, in termeni reali, scazand cu peste 30% in numai doi ani. Practic Orban a luat bani de oriunde i-a gasit, confiscand,  in buna maniera comunista, si fondurile de pensii private, dar cu toate aceastea la ultima incercare de a vinde obligatiuni de stat, au obtinut o dobanda de peste 10% pe an…adica un dezastru!

Ungaria nu se mai poate imprumuta si risca o incetare de plati catastrofala in cateva luni, fara ajutorul FMI-ului, pe care in continuare Victor Orban il arata cu degetul sustinand sus si tare ca nu face Fondul politica economica a Ungariei! Pacat , poate era mai bine sa o faca!

Deja semnele de panica au inceput sa se vada la Budapesta! In timp ce imbecilul de Orban declara cui il mai asculta, ca nu este nici o tragedie daca nu se ajunge la un acord cu Fondul pe 11 ianuarie, presa economica din Ungaria scrie ca : „Suntem foarte aproape de punctul de fierbere în Ungaria, cu o criză care poate deveni mai mult decât una macroeconomică. Ma tem ca aceasta criză va avea mai multe dimensiuni. Cât priveşte moneda, aceasta se tranzacţioneaza la un minim record din cauza riscurilor financiare. Însă criza poate deveni politică. UE este foarte îngrijorată de ultimele evoluţii politice din Ungaria şi răspunsul UE va fi, fără îndoială, dăunător pentru încrederea investitorilor”, spune Benoit Anne, economist la Societe Generale.

 

Astfel se pare ca Ungaria are un Guvern care este de facto cel mai mare dusman al propiei tari, si ar putea sa ingroape aceasta tara pentru urmatorii ani. In acest moment tara este izolata economic, considerata de agentiile de rating drept ”gunoi”, si izolata politic, din cauza abuzurilor constitutionale si financiare ale guvernului lui Victor Orban!

 

Ungaria renunta si la aviatie, dupa ce renuntat practic la tancuri.

Si ca bomboana de pe coliva sa fie cat mai savuroasa, surse croate dau ca sigura o oferta, facuta se pare de acelasi guvern Orban, pentru cumpararea de catre Croatia a 6 aparate Gripen C/D de la Ungaria!!! Adica nu chiar cumparare ci un fel de preluare de leasing!

sursa : Croatiantimes.com

Adevarul gol-golut este ca in ultimele saptamani Ungaria a inceput negocierile cu Suedia pentru prelungirea leasing-ului celor 14 Gripen C/D, pe care oricum nu prea le mai zboara pe motiv de parale. Scopul final in aceste negocieri, scop declarat public, este ca sumele platite anual de ungurii sa scada, datorita micsorarii bugetului pentru aparare. In principiu ungurii plateau anual in jur de 120 milioane de euro, din care 100 de milioane pentru avioane si 20 pentru pregatirea pilotilor.

Asadar ioc economie, forintul ca vai mama lui, bugetul sta sa-si dea obstescul sfarsit, acum a venit si randul armatei sa se duca dracului, nu ar mai fi fost mult pana acolo. Cu 14 tancuri operative si posibil cu doar 8 avioane, Ungaria este departe de o minima normalitate statala. In afara oricaror discutii flancul sudic al NATO slabeste…

 

O imagine mai clara a armatei ungare: Ungaria probably the worst army in the world

 

Surse si o imagine clara politica, sociala si legislativa: Capital.ro

 Cotidianul.ro

 Ziuaveche.ro 1

Ziuaveche.ro 2

 

 

 

 

64 de comentarii:

  1. Radem,glumim,ne injuram,dar sa zicem „Doamne-fereste!”.Ca nici noua nu cred ca ne va fi mai bine cu astia in colaps.Si oricum , nu-i vad pe unguri sa o duca mai rau decat romanii.

    Legat de avioane,daca reusesc sa ii prosteasca pe croati sa preia ei avioanele si „ratele”,eu zic ca ungurii fac o afacere buna…mai ales ca ai au avut ceva investitii suedeze in contul avioanelor,investitii care nu pleaca odata cu avioanele,in Croatia.

  2. Totuși nu e nimic de rîs. Poate urmăm noi. La noi e doar o aparență de stabilitate și anul ăsta e unul electoral în care se vor cheltui o grămadă de bani de la buget pentru campanii electorale. Se știe că politicienii în general și cei români în particular nu precupețesc nici un efort în prăduirea banului public.

  3. Economic vorbind, Ungaria nu sta chiar rau. Problema sunt politicile macroeconomice si fiscale gresite, datorate aproape exclusiv actualului guvern.

    As vrea si eu ca Romania sa aiba macar 5 fabrici auto (Opel, Suzuki, Mitsubishi, Audi, Mercedes), asa cum are Ungaria, desi raportat la o populatie dubla, ar fi trebuit sa avem 10.

    • Marius sunt foarte multe fabrici auto in Romania si investitiile cresc de la an la an.
      Bine nu vb. efectiv de producatorii de mai sus care nu mi se par cei mai mari pesti. In jurul acestor producatori de masini exista o adevarata industrie care produce piese. Firme ca Yazaki, Continental, Faist, Autoliv, Bosch, Johnson Controls, Key Safety Systems etc. au o prezenta consistenta in Romania si aceste firme nu au fabrici doar intr-o localitate, de exemplu Johnson are reprezentante in 4 judete, Key Safety in cel putin 2 sau 3, Autoliv la fel.
      Eu iti recomand sa stai linistit ca nu o duce prost Romania cand vine vorba de industria auto.

      • Romania sta prost in ceea ce priveste industria auto prin prisma faptului ca are putine facilitati de asamblare finala, care dau un plus valoare produsului. Si asta chiar in raport cu numarul mare de firme de automotive R&D si piese, de care pomenesti si tu. Doar 2 producatori auto integrati reprezinta un dezechilibru si un risc pentru economie.
        Chiar daca lucrez in telecom, am multi colegi de facultate sau de serviciu care acum lucreaza in R&D de automotive, asa ca stiu si eu cum stau lucrurile 🙂
        Nici cu cercetarea si designul nu stam chiar asa bine… si aici ar trebui investit mai mult.

  4. Sigur ca situatia din regiune ne afecteaza si pe noi. Rezultantele acestor probleme majore se vad deja in dobanzile cu care Romania se imprumuta, si care sunt in jur de 7%, desi problemele noastre nu sunt nici pe departe de aceeasi natura cu ale vecinilor nostri. Econimsc aceasta situatie se numeste: contagiune! Iar Ungaria ne poate afecta si mai mult, datorita relatilor economice importante intre cele doua tari.

  5. Sa stii ca se poate sa nu existe contagiune ci chiar beneficii. Multe firme din Ungaria isi muta afacerile in Transilvania. Sunt cateva sute de IMM-uri care au facut deja pasul. Pe de alta parte, daca vecinii tai ar fi (teoretic) toti junk, tu nu ai avea decat de castigat (daca stai mai bine decat ei). Inca o chestie: cu Ungaria (din cate stiu) avem deficit de balanta comerciala. O suprataxare in Ungaria determina cresterea pretului si scaderea competitivitatii produselor pe piata din Romania. Inca un beneficiu.

    • Teoretic lucrurile s-ar putea indrepta in directile indicate de tine. Si eu sper ca Romania sa traga anumite avantaje din aceasta situatie grea. Avem, acum, anumite avantaje competitive care ar putea genera o dezvoltare suplimentara fata de ceea ce speram pt 2012. In principiu sper sa castigam din aceasta conjunctura. Cu Ungaria avem intradevar un deficit comercial, nu mare dar este, generat in special de produsele agricole. Nu stiu daca si in 2011 am avut tot deficit. Cifrele oficiale vor aparea in martie-aprilie.

  6. Ungaria in 1990 si-a facut un plan cu bataie lunga si care a esuat lamentabil, planul asta avea cateva obiective principale:
    – refacerea regatului maghiar a lui Stefan ( in mare parte – dar principalele lor obiective au fost Transilvania si Voivodina)
    – dependenta economica totala a bazinului Danubiano- Carpatic ( Slovacia,Transilvania,Voievodina,Ucraina Transcarpatica,etc)…de Budapesta
    – destramarea teritoriala a Iugoslaviei si Romaniei
    – incercarea de izolare policitica si economica a Romaniei si Slovaciei
    – transformarea Forintului Unguresc intr-o valuta forte regionala -si-a ajuns hartie igienica 🙂

    Ce-a iesit se vede:bani aruncati aiurea in finanatarea diverselor partide ultranationaliste, esecul transfomarii Ungariei intr-un fel de Micro UE a zonei Danubiano-Carpatice ( visul lui Aurel Popoviciu – Statele Unite ale Austriei Mari a fost inspirat de Regatul Danubiano-Carpatic al lui Kossuth si de aici si inspiratia cotarlelor unguresti din anii 90)

    Totul a fost planificat ca Ungaria in 2010 cel tarziu sa aiba Ardealul in componenta , etc…
    Totusi e bine sa nu le cantam deja prohodu si sa fim cu ochii in paispe:)…de fapt toate lucrurile astea ies acum la suprafata fara nici o rusine…a vazut cineva stirea asta pe hotnews.ro?

    http://www.hotnews.ro/stiri-politic-11124886-ppmt-cnmt-lucreaza-plan-pentru-autodeterminarea-economica-transilvaniei.htm

    • Bla, bla-uri idioate! Transilvania are cam 8-9 milioane de locuitori, din care in jur 1.5 milioane maghiari…Antimaghiarismul in Ardeal este la cote foarte ridicate fata de Vechiul Regat, asa ca bietii imbecili nu cred ca fac altceva dacat sa incerce sa adune ceva voturi, din calupul UDMR, pt partiduletul lor, pana in noiembrie. Cam toata retorica pro autonomie este destinata maghiariilor de rand, adica este de uz intern. Ungaria va supravietui, dar mult mai slabita si mai cu coada intre picioare decat pana acum. Ei vor sta pe loc cativa ani, Romania, de bine de rau va merge inainte. Iar ca un corolar: industria auto din Ungaria nu prea se poate compara cu ce avem noi. Dacia si Ford au uzine integrate in Ro, produc aici cam 70% din masina, inclusiv poiectarea. In Ungaria se face mai mult un fel de lohn auto, ceva mai rasarit, adica forta de munca si cam atat. Daca nu ma credeti uitati-va pe procentele din PIB. Cat inseaman industria auto in PIB-ul Romaniei, si cat inseamna industria auto in PIB-ul Ungariei! Acolo se vad diferentele, si se mai vad si in balanta de plati externe, sectia auto….Acolo „biata” Romanie sta infinit mai bine decat Ungaria, cu toate alea 5 fabrici auto. Fabrici vorba vine!

  7. Frate, cand nu mai sunt bani ca sa-ti platesti datoriile, solutia nu este sa le rostogolesti mai depate luand alte imprumuturi. Solutia este restrangerea drastica a cheltuielilor, functionarea in regim de avarie a statului cu toate consecintele de rigoare. Exemplu: inghetarea anului scolar. Ca nu moare nimeni daca sta un an acasa. Taierea subventiilor la compania de transport pe cale ferata, pastrarea in functiune doar a rutelor principale si a celor pentru care se plateste (transport marfa). Reducerea salariilor bugetare cu 25% (suna cunoscut?). Reducerea pensiilor cu 25%. Cresterea impozitelor pe salariile mari. Cresterea impozitelor pe salariile peste medie. Cresterea taxelor de drum si tranzit. Dupa 3 ani de restriste poti rasufla – macar ai scapat de alte imprumuturi.

    Reply ↓

    • Bre ai gresit articolul! Ai mare dreptate, insa eu as prefera, pe langa scaderea cheltuielilor bugetare, si lasarea economiei private sa functioneze tocmai prin scaderea taxelor pe companii si pe salarii( pe munca). Crearea de locuri de munca in privat si scaderea numarului de bugetari, scaderea drastica a ajutoarelelor sociale in general, etc. Cresterea taxarii, in general este contraproductiva. Un venit mare, nu cred ca trebuie taxat procentual mai mult decat un venit mic, din simplul motiv ca ala de castiga mai mult, si munceste mai mult, risca mai mult, si poate isi vede familia din an-n paste. Eu sunt adeptul micsorari taxelor platite de angajator pe locul de munca, facilitati fiscale pt investiti, iar bruma de bani de la bugetul de stat sa mearga tot in investiti. Secretul unei economii sanatoase, sunt investitile si lasarea sectorului privat sa-si faca treaba, profit adica, si sa dea de lucru la oameni. Dar trebuie lasati in pace.

  8. da, l-am gresit. Orban sa stii ca nu face alceva decat sa incerce sa-si scoata tara de sub dominatia capitalului global. E o politica nationalista cu obiective mari. Iar daca iti propui astfel de obiective, atunci trebuie sa recurgi la masuri extreme. Stimularea economica nu e prea posibila tinand cont de obiectivele lui Orban, pentru ca: 1) principalii tai parteneri economici, care pot sa contribuie la stimularea economica, sunt afectati direct de obiectivele propuse 2) ai datorii de platit, datorii pe care n-are sens sa le rostogolesti. Singura solutie e strangerea curelei, implicit scaderea nivelului de trai, prin suprataxare si restrangerea cheltuielilor bugetare.
    PS muta te rog comentariile la locul potrivit

    • Incerc sa aflu cum sa le mut. Orban este un cameleon. Zice ca-i de dreapta si a luat mai mult masuri de stanga. marirea, in primul mandat, a salariilor bugetarilor, subordonarea bancii centrale, confiscarea banilor din fondurile de pensii private. Daca vrei sa scapi de marea finanta, sunt si alte cai…Eu personal nu prea sunt de acord cu masurile lui, dar eu nu sunt mare finantist…

  9. bre, unele chestii sunt total gresite, alege surse mai credibile – Ungaria nu renunta la aviatie – de fapt lucrurile stau exact invers – in ciuda crizei de care vorbesti, Ungaria tocmai a renegociat acordul de leasing Gripen pentru cele 14 avioane pana in 2026. Guvernul maghiar a si aprobat prelungirea. uite stirea MTI (agentia lor de stat). Interesant ca leasingul e in forinti si astfel nu e afectat de problemele Ungariei cu plata datoriei externe in euro si dolari (Ungaria are o criza de lichiditate pe valuta in serviciul platii datoriei externe, insa are surplus bugetar pe 2011).

    http://www.bbj.hu/politics/hungary-to-extend-gripen-lease-by-ten-years-says-defmin_62205

    MTI – Econews
    Friday, January 6, 2012, 5:20 PM CET
    The Hungarian government plans to extend the lease of its Gripen fighter aircraft by ten years, and the Swedish government is expected to decide on the issue in late January, Defence Minister Csaba Hende said on Friday.

    The extension is a national interest because the lease will expire in 2016 and there is no realistic alternative solution, Mr Hende said. Extending the lease until 2026 will save the Hungarian state gross HUF 63bn, he added.

    Expert consultations about the extension of the lease ended on December 20 last year and the Hungarian government approved the decision on Wednesday, Mr Hende said.

    The 14 Gripen fighter jets play a key role in maintaining the sovereignty of Hungary’s airspace, Mr Hende said.

    Under the 2003 contract, Hungary has already paid over half of the full price. Should the contract not be extended until 2026, the rest should be paid between 2012 and 2016.

    Under the planned extension, the sum to be paid during this five-year period would decrease to 17.4%, and the remaining 34.4% would be rescheduled for the subsequent ten years. The leasing fee would remain unchanged, he said.

    re. Croatia, ungurii nu le dau croatilor 6 avioane de la ei (nici nu aveau cum, ca nu sunt ale lor, ci ale Suediei).

    exista o posibilitate, daca Croatia ramane complet fara aviatie, sa le faca ungurii politia aeriana pe termen scurt cu 4-6 avioane Gripen un an-doi pana s-ar pune pe picioare, dar e prematur de vorbit despre asta pentru ca inca nu s-a negociat nimic in acest sens, e doar o posibilitate.

    • Bre din engleza pe care o inteleg eu, nu scrie, deocamdata, nicaieri ca au batut palma, ci ca isi propun. „Plans” cam asta inseamna. In alta ordine de ideii acelasi ministru a anuntat intr-o scrisoare adresata unui parlamentar ungur, decizia Ungariei de micsora costul leasing-ului. Cum?! Nu stiu. Iar avioanele unguresti pot trece la croati prin preluarea leasing-ului cam ca la fel ca la autovehicule. Daca oferta Ungariei este reala si serioasa, nu stiu, tocmai de aceea am pus sursa informatiei. Iar sursa respectiva a fost citata de destui. Ungaria sa faca politie aeriana?! Cu ce dracu sa faca ?! Pai daca 6 avioane sunt repartizate in Croatia, Ungaria cu ce mai ramane?! Cu doua avioane care pot decola oricand, si cam asta e…Daca si cateva avioane se pot numi aviatie militara…Stai sa vedem ce le ordona FMI pe 11 ianuarie!
      Stiu ca ungurii vor sa le pastreze, sa vedem daca si Orban este de acord.
      Iar Ungaria a renuntat de mult la aviatie si in general la armata. Nici macar Gripen-ul nu prea mai zboara, asa ca…Poltia aeriana este una, arma aviatie este altceva.

      • iti traduc eu – vezi paragraful 3 – guvernul maghiar a aprobat prelungirea miercuri.

        „Expert consultations about the extension of the lease ended on December 20 last year and the Hungarian government approved the decision on Wednesday, Mr Hende said.”

        „Consultarile la nivel de experti pentru prelungirea leasingului s-au incheiat pe 20 Decembrie anul trecut iar guvernul maghiar a aprobat decizia miercuri, a declarat dl Hende.”

        Mai ramane sa aprobe si guvernul suedez.

        In alta ordine de idei, guvernul maghiar a si dezmintit ca ar fi facut o oferta Croatiei.

        Insa e ceva – Croatia ar studia ideea sa ceara Ungariei sa le faca politie aeriana pentru o anumita perioada, prin stationarea unor avioane acolo. Nu e vorba insa sa preia ei leasingul – cum spuneam, ungurii deja le-au prelungit pe ale lor pana in 2026.

        • Pai vezi bre, ungurii au fost de acord sa continue, sa vedem daca si Suedia va fi de acord cu ce vor ungurii. Cred ca s-a facut o cerere de micsorare serviciului financiar…Daia zic, inca nu s-au inteles, iar de cererea Croatiei, nu stiu nimic! Stiu ca se gandeau sa-si resapeze MIG-21, pt inca o peroada.

        • pai s-a negociat la nivel de experti de ambele parti la nivel de ministerele apararii – nu e vorba de ce vor ungurii – suedezii au fost de acord, afacerea e facuta.

          ramane sa se aprobe prelungirea si in guvernul suedez, insa nu se pune problema sa nu treaca, in ciuda problemelor din Ungaria.

          intr-adevar, Ungaria e in pericol de default la datoria externa, insa daca as fi in locul suedezilor as paria lejer ca un guvern nationalist cum e al lui Orban va plati mai intai avioanele si dupa aceea creditele bancare.

          in plus, avioanele sunt platite, probabil la un curs stabilit, in forinti – iar Ungaria nu va ramane fara forinti, tara chiar are un surplus bugetar. Problema lor e cu platile in valuta – aviz amatorilor ca si Romania are de imprumutat vreo 15 mld de euro anul asta pentru refinantari.

        • Bre as face un pariu simbolic, ca Ro nu va avea probleme anul acesta cu finantarile, ba mai mult se va imprumuta ceva mai ieftin, per an, decat in 2011. Suedia nu prea are incotro, si nici SAAB nu prea are. Doar nu or fi nebuni sa lase locul liber, loc apucat cu greu, iar cele 14 avioane, militar vorbind nu prea conteaza…Sunt numai pt politie aeriana.

        • OK, you’re on – eu zic ca probleme cu finantarile vor avea toti din regiune, mai ales Romania si Ungaria dar chiar si unii gen Polonia care aparent merg foarte bine la ora actuala. nicio tara nu se va simti prea bine in 2012.

          si sa vezi ce dobanzi vom plati cu totii, va fi destul de naspa din pacate, pentru ca dobanzile astea mananca enorm de mult din bugete. noi imprumutam vreo 17-18 mld euro cu 7-8 la suta – practic 1.5 mld euro care se duc numai pe dobanzi – de 10 ori mai mult decat bugetul de achizitii al Mapn.

          e un an foarte greu asta care vine. si mai sunt si alegeri.

          in afara de macro-finante, trebuie sa vedem ce e si prin economia reala – la nivel micro – cum stau firmele dpdv financiar. consumul e prabusit, firmele sunt decapitalizate, singurele sectoare care respira sunt cel agricol si cel al industriei de export, insa daca UE o ia in jos, nici exporturile noastre catre piata comuna nu se vor simti prea bine, iar agricultura noastra neirigata depinde de Acts of God.

      • iar Gripen zboara bine mersi in Ungaria, insa e adevarat ca Migurile nu mai zboara.

        a fost o mica perioada anul trecut cand n-au avut bani de consumabile si nu mai zburau, dar au rezolvat.

        de altfel, ungurii au costuri foarte mici de utilizare pentru Gripen – avioanele fiind in leasing mentenanta e inclusa, ei tre’ sa bage doar motorina si sa schimbe filtrul de ulei…

      • pai bine, bre, politia aeriana nu conteaza dpdv militar? daca nu conteaza, de ce exista un angajament NATO in acest sens?

        de altfel, e tot ce vrea NATO de la tarile membre, sa isi faca politia aeriana.

  10. Se nasoleste faza pentru Europa de E, d.pd.v. militar, deoarece Franta are planuri mari de colaborare in tehnologia militara cu Rusia:

    http://karadeniz-press.ro/kara/franta-continua-inarmarea-rusiei-la-marea-neagra/

    • Evreul ungur ne-o trage elegant 🙂
      Franta sprijina Rusia pentru a contracara influenta Statelor Unite in Europa, si in particular in zona Marii Negre.

      Very nice.
      Adica degeaba se chinuie Chioru sa-i aduca pe americani in Marea Neagra.
      Franta ajuta Rusia sa ne-o dea peste bot. Nici nu-i de mirare ca astia 2 nu se saluta.
      Si Turcia face si aia ce poate sa-i saboteze pe americani sa nu intre in balta lor.

      Lasa, ca stam linistiti, avem 2 fregate cu un tun de 76mm, si ala ghidat optic.
      Un submarin care se descompune la cheu(l-au dus acu la sudat).
      Si 3 Puma Naval inarmate cu o mitraliera pe usa laterala.

      • 🙂 🙂 🙂 Oricum eu nu sunt de acord cu tine, si o sa te vada Alah ca razi de oameni! Mai ales de fregatele noastre, care au si ceva torpile….bai domnule! 🙂 Si nici nu te salut….. 🙂 🙂 🙂

      • Da’ pe usa aia laterala poti arunca si grenade sau da cu pietre! Sa vezi atunci Armagedon peste Mistral-uri!

        Eu m-as distra ca dupa ce se inarmeaza tare rusii, din cauza secetei sa scada nivelul Marii Negre cu cativa metri! Sa vezi atunci cum Sevastopol si Soci nu mai sunt porturi iar Marea Azov devine lac! Ni se inchide si noua Constanta dar vom avea mult mai mult pamant pe directia Deltei! Ca sa se laude domnul Presedinte ca si in al 2-lea mandat a mai crescut suprafata Romaniei!

        Asta ar fi razbunarea saracului!

  11. George GMT, hai sa-ti zic o chestie. din ce te-am citit eu pe tine pana acum esti 100 la suta in partidul lui Orban (daca era roman) – e de nationalist, iar scopul lui e sa scoata Ungaria din statutul actual de colonie, sa creasca capitalul national.

    noi citim multe chestii despre el si Ungaria prin prisma presei occidentale, care vede lucrurile din perspectiva vestica (iar Orban le produce pierderi si temeri) – traduse pe aici. intr-adevar, in materie de democratie, sunt probleme, insa in materie de economie pare ca merge intr-o directie corecta iar guvernul lui si-a asumat acest parcurs.

    situatia lor chiar era naspa rau Fidesz a preluat tara intr-o situatie foarte grea, cu datorii enorme si resurse putine.

    imagineaza-ti ca s-ar duce leul la 7 lei si ai avea credite de rambursat in euro. Orban a fortat bancile sa absoarba din diferenta de curs, preluand si guvernul o parte, pentru ca cetatenii si firmele sa poata respira.

    a dus TVA la 27 la suta, insa a redus impozitul pe venit cu vreo 20 la suta, introducand cota unica. de anul viitor, impozitul pe firme se va reduce la 10 la suta.

    in plus, taierile de cheltuieli au fost dureroase si la ei, insa sistemul lor de sanatate nu e apocaliptic, ca la noi, au necesitatile de baza asigurate, iar de autostrazi nu mai vorbesc. ne asteapta la granita cu ele gata de multi ani.

    cu pensiile „nationalizate” ti-am explicat, erau banii pe care cetatenii au fost fortati sa-i bage la acei asiguratori, ca si la noi pe pilonul 2.

    e o aiureala sa ai acest pilon 2, nu se justifica deloc – ori privatizezi complet sistemul, ori tii un sistem de stat obligatoriu si unul suplimentar, voluntar, de stat. nu are sens sa fortezi lumea sa contribuie la niste privati, mai ales cand nu ai excedent la fondul de pensii public si te mai si imprumuti. sunt insa de acord cu pilonul 3, contributiile deductibile dar voluntare pentru pensii private, asta are sens, da.

    • nu intru in polemica.. sa ne delectam cu ce se scrie prin presa straina aia rea si supusa

      http://www.money.ro/ungurii-emigreaza-in-romania_1211371.html

      vai vai vai….cum????nu Romania e subiect de prima pagina prin lume? nu mai pun si link cu Laryy Watts

    • Bre…eu sunt economist, eu nu as face ce face ala. Nationalismul e una „prin noi insine”, ce face ala este alta. Sunt de dreapta, recunosc asta! Dar in mod sigur avem viziuni diferite, ceea ce e normal. Eu nu pot sustine ca dreptatea este de partea mea. Pana la urma Orban este PM, asadar are acces la cu totul alt tip si calitate a informatiei. Pot accepta ca eu fac comentarii de pe margine cu informatii la mana a treia, totusi cand Orbana a confiscat banii din pilonul doi a incalcat dreptul la propietate, aceeia fiind banii privati, prin incalcarea dreptului la dispozitie.
      De fapt ce ma ingrijoreaza mai mult este incercarea de a-si subordona Banca Centrala. E anormal. iar rezolvarea situatiei Ungariei este foarte simpla frate!
      Chiar ii voi trimite un Mail , ca saracu nu vede solutia 🙂 ! Sa micsoreze salariile bugetarilor cu 50%! Ca tot el le-a marit cu 50%, bagand prima oara Ungaria in ceata, asta in alalalt
      mandat…
      Si prin marirea TVA a obligat pe toata lumea sa saraceasca, doar persoanelor juridice dandu-le ceva, prin micsorarea cotei unice….halal poporean bre. Adevarat om care tine cu poporul, da firmele cui sa vanda cu 27% TVA?! deci da in puterea de cumparare, cererea agregata, da micsoreaza taxele pe companii, in ideea ca aia vor micsora preturile?! Strategia asta eu nu am invatat-o in scoala 🙂 ! O fi mai noua…

      • bre, pilonul 2 e tot la fel de privat cat e si pilonul 1. e vorba tot de contributii obligatorii – doar ca erau administrate de firme private. unii nici nu au acest pilon – parca numai cei sub 45 de ani au voie in Romania. e o mare prostie care nu se justifica, nici la ei, nici la noi.

        pilonul 3 e cu banii privati cu adevarat. aia ar fi nationalizare cu adevarat, daca i-ar lua pe astia statul.

        • Pai daca mi-ar lua si pe aia din pilonul 2, si pe aia din pilonul 3, eu i-as lua cu pietre. Da pe pilonul doi ai dreptul sa-ti alegi administratorul, pe cand la Orban acest drept pur si simplu…nu mai e! 🙂 Scamatorie bre, daia adevarata. Iar pe de alta parte, pensia mea pe pilonul 2 este ferita de ochii lacomi ai guvernului, si nu hotareste Guvernul ce suma imi revine, ci suma cu care am contribuit. Adica chiar si pe pilonul 2 pensia (suma) este autonoma fata de guvern, fata de punctul de pensie, fata de politicieni si imbecili…Asa ca tot furt estem bre, vorba regretatului Jean Constantin, in Toate Panzerle Sus!
          Iar mie nu-mi place sa-mi faca guvernul planurile si sa-mi spuna unde sa-mi investesc malaiul. Si nici tie nu-ti place, sunt sigur…Pe banii mei trebuie sa fiu lasat sa fac ce vreau. Sunt o gramada de state in lume unde contributile sunt obligatorii( medicale, pensie), administrate privat, si niciuna dintre aceste tari nu s-a gandit vreodata sa nationalizeze aceste fonduri…
          Realitatea este ca nationalizare are un scop simplu: eu muncesc, fac bani, statul ii sparleste si ii imparte si celor care nu au, nu vor sa munceasca, etc, etc pe post de pomenii electorale…acesta este de facto scopul. OK trebuie sa fim solidari si cu aia care pana la 40 de ani nu au realizat nimic in viata…da nu prin confiscarea banilor celor care se descurca singuri. Asta e socialism frate, si mie socialismul imi provoaca greata.

  12. eu cred ca cel mai bine ar fi sa lasam naibii…autostrazi,drumuri,energie ..si sa dam drumu’ la politica ianrmarii…inapoi la vreo…200000soldati profesionisti,vreo 1500 tancuri,vreo 2 portavioane,min 80 eurotaifunuri ,ca ce fac cu f 16 impotriva mig 29 ,plus ca alea din urma se facv si in garaj(ca na ii ca pusu’ tablei pe conducte),mai fac si niste rachete de 40g si mach 25 si cu raza de vreo 300km(ca na’de pe la max 150 km mai prind semnal de la nava ce-l lanseaza,sau raman chioare si surde cu radarul cu camp ingust de vedere)si na’ americanii e prosti si nu stiu’,da rusu mai bea 2 litri de votka si intr-o sclipire face teoria stealth-ului,…da ce fac cu ea ca nu mai stiu?…aaaa uitam chioru’ si piticu’ e prosti si habar n-au de nimic ….noi stim…da,la politica si la criticat toti ne pricepem,la facut ceva …dificil ….sau cum e sa pastrezi o discutie cand unul te intreaba pe ce varianta ajungi mai repede de la bucuresti la bacau si tu ii raspunzi ca e mai scurt drumu’ de la galati.crede cineva ca razboaiele le castiga soldatii care au hk g 36 si munitie de 7,62mm ptr akm

    • Breh, autostrazi, drumuri, energie oricum se fac cum se fac…
      Nu de alta costa la noi de 3 ori cat in restul Iuropii…si dureaza de 3 ori mai mult…
      Si la cateva luni se umplu de gropi…

      O armata puternica isi mai permite cine mai are economie.
      La noi resursele sunt date, industria demolata, romanii culeg capsuni sau sterg la fund bosorogi prin ooooieee. Pensionari si bugetari fara numar.

      Nu zice nime ca trebuie ce scrii tu acolo – portavioane, balistice.
      Ca si sa avem banii cash nu ne-ar vinde cineva noua portavioane sau balistice.
      Delfinul sta la mal din motive politice (nu ni s-a permis sa-l mai operationalizam), nu duda cu n-am gasit 30 de milioane pt baterii din ’96 pana acum.

      Problema cu dotarea armatei e ca s-a invechit mai tot ce misca, pt ca nu s-a cumparat mai nimic in ultimii 20 de ani. Si nu avem bani sa le inlocuim, pt ca daca nu au cheltuit cateva sute de milioane anual pt inzestrare timp de 20 de ani, acum nu au de unde lua 10-15 miliarde cash sa cumpere armament.
      Si nu poti sa ai o armata decenta pe bucati, adica aviatie fara supersonice, flota fara rachete moderne, tancuri fara sprijin aerian si aparare aa, aparare AA eficienta fara rachete moderne radare si razboi electronic etc

      Adica nu vad din ce sa tai mai intai pt ca ce ramane sa mai aiba vreun rost, altul in afara sa platesti salariile la cateva zeci de mii de ‘functionari’.

      Programele majore de inzestrare sunt doar pe hartie si se tot amana.
      Parerea mea extrem de umila si foarte personala e ca, la cum merg lucrurile acum(la ce buget si ce achizitii se fac acum, nu la ce se planifica(dar nu se bugeteaza) si se viseaza pe bloguri), o sa ajungem sa avem o armata bananiera: cateva duzini de tancuri second(importate) si taburi, o aparare AA jenanta, cateva elicoptere si avioane de transport, cateva salupe de paza de coasta. Si infanterie cat cuprinde…bine hranita cu fasole…

      Asa ne-au prins toate razboaiele, si urmatoarele ne vor prinde la fel…e in gena noastra sa ne prinda ‘pregatiti’…la fel ca si zapada iarna…’

      • Bre o fi , nu zic nu, da pana la urma cam toate razboaiele le-am terminat destul de bine. Am luat-o si dupa ceafa cu responsabilitate, da am si dat-o, de i-a usturat curu’ pana la adanci batraneti pe multi. Asta este unul din motivele pt care nu suntem prea iubiti prin vecini. Si deocamdata asa derapanata cum este Armata Romana este peste toti vecinii…eligibili 🙂 Ce va fi in viitor?!
        Alegeti-ma pe mine si o sa meraga bine! Sa mor de nu ne va merge bine, problema este ca nu pot candida, am restrictionate anumite drepturi civile de un judecator rau-voitor. Auzi la el: „Cocaina tinere nu este chiar supliment alimentar, si oricum 5 kile…nu crezi ca te suplimetai cam mult?!” Bine acum sunt…conitionat dinala, da tot nu am dreptul sa candidez sau sa votez… Asa mi-a spus mie un prieten bun, candva, acu cateva zile prin Ferentari… 🙂 🙂
        Deci este bre speranta?! Este!

  13. Da, se prabuseste Ungaria (mare branza), dar urmeaza UCRAINA. Asta va fi o problema. Deja au alunecat spre Russia, sa vedeti ce se va intampla cand dau de criza reala. Russia va fi la granite iar armata romana, pregatita pentru conflicte cu Ungaria si Bulgaria, va fi o gluma pentru armata rosie. O gluma gen Georgia.

    Nu inteleg de ce nu avem o tactica adaptata si la un posibil atac al Rusiei, via Ucraina, intr-un context in care US nu pot interveni.

    Pentru ca asta e scenariul cel mai „apocaliptic” posibil pentru noi:
    – o Ungarie cazuta in extremism (deja e cu un picior in gropa extremismului)
    – miscari de independenta in secuime si interventii militare soldate cu morti (astea apar la comanda, just say it)
    – UE in expectativa – priveste cu „retinere” situatia din Romania sau chiar o „condamna”;
    – o Rusie cu pretexte la dispozitie („romanizarea fortata” din Moldova, Transnistria, scutul antiracheta)
    – colac peste pupaza, US incapabile pe moment sa intervina. Sau e prea mare miza ca sa se riste.
    – NATO = US; militar europenii sunt niste labe triste pana la depresie

    IAR 330 Puma nu le vom angaja contra rusilor, TR85M1 nici pe atat, naval suntem zero absolut. O sa stam in transee cu TAB-urile in spate si cu urechea pe statia de receptie unde unchiul Sam ne va spune ca e ocupat momentan, sa revenim mai tarziu, dar sa avem grija sa protejam Deveselu.

    In acest context te intrebi la ce ne-ar folosi 24 F16 sau Grippen. La nimic, va zic eu. Eventual ca sa-i survolam pe amaratii de unguri si sa atacam la sol niste TAB-uri sau, cazul cel mai brav, sa zburam aproape de sol (sa scapam de S300) pe partea cu rusii.

    • brava didi…bine spus…tancuri iok, aviatie kanci…numa” buni de aparat glia strabuna…doar cu fanteria si arteleria, ca la plevna, suntem buni de eroi…post-mortem! eventual incercam faza cu pieptul de arama…poate merge, cine stie???

      • cu bani mai putini, poti obtine mai mult. nu inteleg de ce modernizam fregatele. ce speram daca vom avea niste fregate dotate cu sisteme antinava si AA? stiti ce vor face fregatele noastre daca vom fi la pac-pac cu rusii? vor sta in port, protejate cu grija de sistemele AA de aparare apropiata. punct. ca nu se va risca nimeni sa le trimita pe mare la vanatoare de… apropo, ce ar putea vana fregatele noastre, ceva ce rusii nu pot aduce pe uscat?

        cu banii pe inutilele astea de fregate am putea cumpara elicoptere de atac (Mangusta) sau sa ne punem la punct apararea AT (maliutka sa treaca la muzeu, la categoria „sa radem de tehnica anilor 60′), sa investim in artilerie mobila, in UAV-uri cu capabilitate de lovire sau in UAV-uri kamikaze (exemplu Harp – israelian). anyway, in multe alte lucruri care pot fi mult mai utile.

        un razboi cu rusii, fara acoperie US [va asigur ca un razboi cu rusii DOAR asa se va da – cu americanii ocupati in golf sau altundeva] trebuie purtat pe trei coordonate:
        1. mobilitate. lovesti, te misti, lovesti, te misti, lovesti – te retragi. adica nu stai ca plopu sa te faca aia praf cu BM-30 Smerch, TOS-1 sau BM-27 Uragan, ca nici placutele de identificare nu le vor mai gasi
        2. aparare AT prin toate mijloacele: indepartata: elicoptere de atac (desi elicopterele AT sunt un pariu riscant daca actioneaza independent) si UAV; medie (proiectile de artilerie/rachete autoghidate pe faza terminala); apropiata (spike, eryx)
        3. supravietuire pe doua coordonate: 1) facilitati industriale/urbane = nu se opune forta pentru a evita pierderile de vieti omenesti/materiale; 2) forte militare independente ascunse in teritoriu (zonele deal/munte impadurite) care lovesc la distanta medie si mica cu mijloace AT si antipersonal

        • Nu ai deloc ideei proaste. Mangusta este si favoritul meu. Mai ieftin, mai mic, destul de adaptabil, exact ce ne-ar trebui noua. Flota nu poate si nici nu este gandita pt un razboi serios cu Rusia, ci este gandita mai mult pt a supraveghea, mai ales sumbarinele rusesti, Tip 22 fiind nave dedicate AS.
          Practic cu Rusia nu stiu ce am putea face, dar tipul de inarmare descris de tine este de bun simt. Mobilitate, versatilitate, capacitate de a lovi oriunde, oricand, unitati pregatite pt razboiul de hartuire. Corect!
          Malyutka va fi retrasa din dotare odata cu operationalizarea SAUR 3 dotat AT, pana atunci va mai fi prezenta in unitatile noastre. Practic doua treimi din vanatoarele de tancuri dedicate, sunt dotate cu aceasta racheta, restul avand Konkurs, ceva mai buna.

        • SAUR 3 e un IFV misto dar nu prea util la un raboi cu Rusia. Sa ne gandim cum ar actiona rusii in caz de razboi. Pai cam ca si in Georgia, doar ca pe scara mai mare.

          Uitati-va ce artilerie mobila teribila au rusii: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_equipment_of_the_Russian_Ground_Forces (Self-propelled artillery) si (Rocket Artillery). Te sperii nu altceva!

          Deci avem nevoie de vectori care pot distruge artileria autopropulsata de la distante de 30-40 km => avem nevoie de rachete cu autodirijare, pe faza terminala, cu raza 30-40 km si/sau UAV-uri purtatori de vectori. Solutii George GMT?

          Pe distante mai mici (8-10 km) avem Spike dar am putea achizitiona si Strix sau varianta israeliana Fireball – http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?141408-New-Israeli-120mm-(GPS-guided)-mortar-shell-in-final-stages-of-development si http://defense-update.com/products/f/Fireball.htm (dar sa nu uitam ca israelienii au dezvoltat Fireball la 15 ani dupa ce suedezii aveau deja Strix).

          Proiectilele de 120 mm ghidate sunt arma ideala anti-tanc/anti-artilerie-mobila daca ai unitati mobile de mortiere de 120 mm. Orice IFV cu mortier este letal de la 8 km pentru un MBT care costa de 100 de ori mai mult. Uitati aici: http://www.stengg.com/upload/620JKKP6Y94P4nl3aZf.pdf
          Cat costa un Spider cu SRAM comparativ cu un MBT?
          Stabilesti coordonatele tintei (simplu UAV sau infanteristi avansati sau populatie locala) si le lovesti in termeni reali.

          Deci parerea mea e ca armata noastra nu trebuie doar sa bage in sperieti adversari de buzunar (Ungaria, Bulgaria) ci si sa-i faca de doua ori sa se gandeasca pe adversarii redutabili (Rusia/Ucraina) inainte de sa se angajeze intr-un conflict impotriva noastra. Iar asta nu o faci cu 50 de LAROM si 180 MLI-84. Iar in caz de razboi armata trebuie sa genereze pierderi f mari si sa reziste minim 20 de zile. E posibil?

        • Se pare ca scenariul cu abandonul partial al SUA, care au treaba in alte parti, fata de Europa se pune incet pe picioare:

          http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/pentagonul-ar-putea-reduce-prezenta-militara-in-europa-68257.html

  14. Se pare ca si Polonia are probleme:

    http://www.napocanews.ro/2012/01/un-procuror-militar-polonez-care-sustinea-o-conferinta-de-presa-si-a-tras-un-glont-in-cap-video.html

    Caz socant in Polonia: procurorul militar Mikolaj Przybyl, care sustinea luni o conferinta de presa legata de interceptarea telefoanelor jurnalistilor care se ocupau de accidentul de avion in care a murit presedintele Lech Kaczynski, a rugat presa sa paraseasca cateva momente sala si si-a tras un glont in cap!

    Colonelul Mikolaj Przybyl a respins acuzatiile de punere sub supraveghere a telefoanelor jurnalistilor, apoi a cerut presei sa paraseasca sala “pentru ca aceasta sa fie aerisita”. Nimic nu prevestea ceea ce a urmat: militarul s-a indreptat spre unul din colturile incaperii, si-a armat pistolul si…

  15. SAUR 3 e un AFV misto dar nu prea util la un raboi cu Rusia. Sa ne gandim cum ar actiona rusii in caz de razboi. Pai cam ca si in Georgia, doar ca pe scara mai mare.

    Uitati-va ce artilerie mobila teribila au rusii: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_equipment_of_the_Russian_Ground_Forces (Self-propelled artillery) si (Rocket Artillery). Te sperii nu altceva!

    Deci avem nevoie de vectori care pot distruge artileria autopropulsata de la distante de 30-40 km => avem nevoie de rachete cu autodirijare, pe faza terminala, cu raza 30-40 km si/sau UAV-uri purtatori de vectori. Solutii George GMT?

    Pe distante mai mici (8-10 km) avem Spike dar am putea achizitiona si Strix sau varianta israeliana Fireball – http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?141408-New-Israeli-120mm-(GPS-guided)-mortar-shell-in-final-stages-of-development si http://defense-update.com/products/f/Fireball.htm (dar sa nu uitam ca israelienii au dezvoltat Fireball la 15 ani dupa ce suedezii aveau deja Strix).

    Proiectilele de 120 mm ghidate sunt arma ideala anti-tanc/anti-artilerie-mobila daca ai unitati mobile de mortiere de 120 mm. Orice IFV cu mortier este letal de la 8 km pentru un MBT care costa de 100 de ori mai mult. Uitati aici: http://www.stengg.com/upload/620JKKP6Y94P4nl3aZf.pdf
    Cat costa un Spider cu SRAM comparativ cu un MBT?
    Stabilesti coordonatele tintei (simplu UAV sau infanteristi avansati sau populatie locala) si le lovesti in termeni reali.

    Deci parerea mea e ca armata noastra nu trebuie doar sa bage in sperieti adversari de buzunar (Ungaria, Bulgaria) ci si sa-i faca de doua ori sa se gandeasca pe adversarii redutabili (Rusia/Ucraina) inainte de sa se angajeze intr-un conflict impotriva noastra. Iar asta nu o faci cu 50 de LAROM si 180 MLI-84. Iar in caz de razboi armata trebuie sa genereze pierderi f mari si sa reziste minim 20 de zile. E posibil?

    • Intr-un potential conflict cu Rusia?! Depinde! Daca scoatem din ecuatie NATO si ne rezumam doar la Rusia VS Romania…un razboi total ne-ar pune jos repede. Depinde insa foarte mult de Ucraina, in sensul ca noi neavand granita terestra cu Rusia, trupele lor au fix doua variante: un atac terestru masiv prin Ucraina, care ne-ar da peste cap extrem de repede, sau un asalt amfibiu prin Dobrogea, conform scenariului Dl. Vasilescu. Insa in realitate un atac amfibiu asupra litoralului este doar o gluma, Rusia nefiind in stare probabil nici macar sa-si debarce jumatate din corpul expeditionar. Dobrogea este un drum infundat pt un atac dinspre mare, si efectiv Rusia nu are capacitatea sa atace pe acolo, ci doar sa moara pe plaje.
      Asa cum este astazi Armata Romana dotata, un atac in Dobrogea, ar face-o sa rada. Sa ajungi la Bucuresti in cateva ore 🙂 🙂 🙂 !

    • romania contra rusia …razboi total ,nici nu se pune problema,daca rusia se pune pe razboi total ai o singura tara capabila sa-i faca fata si 4-6 sa incerce,nici coreea de sud nu ar rezista,dar un razboi pe scara mai redusa ptr ei e posibil pana la un anumit nivel si zona?…de ce?ptr ca de la un anumit nivel(tipuri de arme folosite)statele limitrofe isi activeaza protocoalele de aparare si zona (nato are o doctrina foarte …sa spun proactiva ,nu reactiva)…si deci punand astea in balanta eu cred ca se exclude ideea unui conflict direct si major cu romania.problema ptr noi ar fi scindarea nato…intre polul de putere anglo-american si cel franco-aleman.de aici rezulta problema inarmarii,mergi cu angloamericanii(parerea mea)pe arme in sine si cu ue pe vectori.de ce …cum ar fi sa luam mica de la francezi si exocet …cu offset,dar nu cod sursa(nu stiu sa ne implice ei pe noi in ceva important…si asa fac gura cu sysgen-ul,ce e un sistem de operare si francezii au interes cu rusii,la fel nemtii din moment ce 60-80 petrol,gaze vin din rusia).acum un avion fara cod sursa nu e o tragedie,dar sa ne imaginam romania in prag de conflict limitat cu rusia …fregatele noastre au aster,vl mica exocet,avioanele la fel…putin suna la paris…si navele rusesti si avioanele vor defila prin fata alor nostri,cu toate sistemele lor superperformante la bord,fara sa poata stabili nici o interdictie ptr ca primul exocet tras se duce fix in mare(la fel cu bruiajul de imitare ,daca nu se cunosc caracteristicile sistemului ce-l vei bruia nu se pot crea tinte false,la fel sistemele optice,optronice ce dubleaza radarul)…si atunci chiar o sa fie partula pacii…si tot puma naval cu mitraliera la bord o sa fie arma principala…..nu e posibil?istoria nu minte…falkland …francezii si englezii inca erau rivali,presiunea sua …si francezii au experienta in a se pune capra,sau sa se culce cu cine le convine….un salut

    • Adica in 150 de ani romanii s-au inmultit ca soarecii de la 1milion la 23 de milioane in 1990?
      Raportul acesta imi suna ca un amestec de realism german si refulari ale unei puteri industriale si militare care a fost incapabila sa-si implineasca destinul colonial pe care credea ca-l are de cand cu doctrina Weltpolitik lansata de Wilhelm al II-lea la sfarsitul secolului XIX. Nu cred ca Germania de azi mai are poftele Germaniei de atunci desi sentimentul de superioritate fata de alte natii se pastreaza.

  16. inainte sa ii plangem pe unguri, carora intra-adevar le merge mai rau decat le mergea pana acum cativa ani, sa ne uitam ca la ei salariul mediu e de 600 de euro, iar in Romania de 260 de euro.

    ei au o tara destul de bine pusa la punct, cu autostrazi, spitale moderne, WC-uri si canalizare, au si ceva industrie, o agricultura destul de bine pusa pe picioare, pe cand Romania – drumuri ioc, spitale ioc (nu s-a mai construit un spital de copii de la cutremurul din 1977, cand ne-au facut polonezii Budimexul, si in principal inca contam pe cele construite pe vremea monarhiei) – iar peste jumate din populatie are WC in sistem 2 pari, apa de la put. industria noastra e subtire si fragila, agricultura vai de capul ei.

    nu mai vorbesc de haitele de caini vagazonzi care dau un imbold sportiv in plus oricarei plimbari prin capitala sau orasele mai mari.

    in materie de aviatie, ca veni vorba, desi sunt o tara mult mai mica, ei au 14 avioane moderne, la care tocmai le-au prelungit leasingul (desi e criza), pe cand noi avem cateva Miguri de anii 1960, care de abia mai pot zbura fara sa se dezintegreze.

    asa ca pana sa concluzionam ca se duce dracu’ ungaria, sa ne uitam la barna din ochiul nostru, in ce hal a ajuns Romania din toate punctele de vedere. singurul motiv pentru care inca mai functioneaza ceva sunt banii trimisi de milioanele de romani care lucreaza in strainatate, dar ce tara e aia care se lauda ca si-a exportat cetatenii si traieste din asta?

    avem nevoie si noi de un fel de Orban, care sa puna lucrurile pe picioare, sa refaca natiunea romana, sa o ia de la zero, cat se mai poate. ideal ar fi sa nu aiba defectele si excesele lui in materie de democratie, insa trebuie sa recunoastem ca tipul are viziune – stie unde vrea sa ajunga – iar pe termen lung are dreptate. sigur ca pe termen lung suntem toti morti – si va trebui sa supravietuiasca pe termen scurt in criza de lichiditate valutara, dar trebuie sa stii incotro te duci, altfel mergi din criza in criza si te bate vantul in toate directiile.

    • ai dreptate cu salariile din ungaria dar in Romania segmentul necuantificat, si nu doar din cauza evaziunii ci si din cauza productiei pentru autoconsum, reduce din diferenta.

      da, ungurii au infrastructura de autostrazi, noi nu. dar nu cred ca e corect sa spui ca noi avem „drumuri ioc”. cu mici exceptii, drumurile sunt ok in tara, chiar foarte ok. iar wc-urile in curte sunt o consecinta a procentului mare de populatie rurala.

      ceea ce insa chiar nu inteleg, este afirmatia ca ungaria „au ceva industrie” spre deosebire de industria noastra care „e subtire si fragila”

      • re. rural vs. urban – in principiu apa curenta si canalizarea ar trebui sa aiba toata lumea. e o chestiune de sanatate publica, rural sau nu, daca nu o ai iti creste mult mortalitatea infantila (dupa ce ca stam prost la natalitate).

        re. industrie, scria cineva mai sus ca ungurii au 5 fabrici auto, la o populatie de vreo 8 milioane sau cati sunt ei. daca te uiti pe statistici, sunt clar mai industrializati ca noi si calitativ, si cantitativ. inclusiv agricultura lor e mai industrializata.

        spuneam ca industria de la noi e fragila pentru ca e total dependenta de exporturi de produse destul de putin finisate care variaza drastic in pret in raport cu cotatiile de commodities – au valoare adaugata mica – gen bare de otel, aluminiu, ciment, ingrasaminte, etc.

        lucrurile cu valoare adaugata mai mare, cu munca inglobata, mai sofisticate, sunt mai stabile – de ex. nu se schimba drastic pretul la Logan pentru ca a crescut sau a scazut pretul otelului – insa pretul barelor de otel variaza mult mai drastic.

        asa ca nu stam bine sub niciun aspect, nu imi vine in cap niciun domeniu in care sa zicem ca suntem OK, cu exceptia potentialului (dar ca sa bag metafore din fotbal exista si „talent mort speranta”), dar nu trebuie sa ne plangem de mila, ci sa ne dezvoltam inteligent si sa iesim din balta.

        exista posibilitati de actiune, gen atragere de investitii, un climat mai prietenos cu afacerile (nu bataia de joc actuala de pe la fiscuri) se pot face lucruri.

        tot ce ne trebuie e sa existe bunavointa – la noi lucrurile merg prost pentru ca nu se vrea ca ele sa mearga bine, e un fel de fiecare pentru el in care pierde toata lumea – gen o intersectie blocata total pentru ca toti incearca sa treaca primii in acelasi timp – ne trebuie un lider care sa ne deblocheze, sa ne dea o directie si sa il urmam. asta imi place la Orban, are ceva de genul asta. la noi e o aiureala totala, e degringolada. aia au un plan, bun, rau, pe care il urmeaza, noi nu avem nimic, mergem dupa ureche si suntem condusi de FMI, pe care nu-l intereseaza, dar absolut deloc, dezvoltarea.

        • Bre permite-mi sa te contrazic. In 2011 din total exporturi peste 85%, daca scadem produsele alimentare, neglijabile de altfel, sunt produse industriale finite. De la motoare electrice, la centrale telefonice, de la imbracaminte la servicii sofisticate de IT. Exportul, structura lui, este de la an la an mai solida si mai spre o tara respectabila.
          Noi importam materii prime, nu prea exportam. Galatiul, Slatina….alta mancare de peste. Ele sunt aici datorita unor avantaje competitive ale Romaniei.
          Ungaria, am scris si in articol, face lohn auto, nicidecum autovehicule de tip Dacia, sau Ford, adica un autotuirism integrat in economia romaneasca. Din cate stiu eu o singura fabrica produce si motoare, ailalti cam fac doar asamblare.
          Domenii OK, ar fi: industria auto, industria produselor industriale(masini, utilaje, motoare electrice, sisteme electromecanice), mobila, industria farmaceutica. Producem utilaje agricole super de top, la Craiova si undeva prin Ardeal, anvelope, Arctic, etc, etc. Mai am o gramada de domenii si de firme. Pana la urma exportul, care a explodat in 2011, s-a facut in principiu pe produse inaltmanufacturate!
          Bre iar Orban daca imi dai si mie o directie, sau doua decizii cooerente…Sa nu cadem in admiratie fata de modelul Putin, de mana forte. Stai sa vedem ce face vajnicul Orban maine. Acum doua zile stimabilul a declarat ca accepta negocieri NECONDITIONATE cu FMI, de unde acum o saptamana, urla ca nu discuta bugetul decat cu UE…Halal barbat de stat.

        • nu sunt un mare fan Orban, chiar ma sperie in unele domenii, ci al unora din ideile economice ale guvernului sau, de incurajare a firmelor locale. pe termen lung omul are dreptate.

          cat despre negocieri, el nu a spus in sensul ca se va supune neconditionat (adica sa accepte tot ce zic aia), ci ca negociaza fara pre-conditii – concret a spus ca nu pune conditii ca inceapa negocierile cu FMI, ceea ce e total altceva.

          nu-i vorba ca la situatia platilor datoriei externe, foarte dificila, nu va avea nici prea multe de negociat cu FMI anul asta, va trebui sa accepte cam tot ce zic aia.

          cat despre pensii – eu sunt de acord cu ideea conturilor individuale de pensii – adica sa ai o evidenta cat ai varsat si sa tragi din ei cand te pensionezi.

          daca e insa sa ai un sistem de pensii fara conturi individuale, cum avem acum, bazat destul de aproximativ pe contributivitate, nu are sens pilonul 2, banii varsati acolo sunt neglijabili, riscul e mai mare, comisioanele sunt mari si banii sunt deturnati din sistemul public care are deficit – fortand statul sa se mai si imprumute. in plus, pilonul 2 nu e recunoscut de UE.

          el trebuie desfiintat – fie prin unire cu pilonul 3 (ceea ce ar fi o chestie buna – si in general avem si exact aceeasi operatori) fie prin unire cu pilonul 1 (care ar fi o solutie de criza, aplicata de Ungaria).

          cat priveste industria romana care ar fi peste cea ungara, ma indoiesc insa e posibil sa gresesc, nu am o evaluare detaliata ci vorbesc din ce imi amintesc.

        • Cu FMI, daaaaaa bre altceva, alea, alea, chichite avocatesti bre nene! Acu o sptamana nici nu vroia sa auda de Fond, doar cu UE discutam, urla aurolacu’! Fata de idustriea celor doua tari nici eu nu pot fi sigur, din moment ce industria ungara nu a facut obiectul unei atentii deosebite din partea mea, chiar voi cauta ceva date, Tot ce stiu sigur este ca nu se pot compara fabricile noastre auto, dpnv al integralitati produsului, cu ce au ungurii.

  17. Inca o lovitura pentru Ungaria:
    http://www.ziuaveche.ro/business-2/economic/ue-sanctiuni-pentru-deficit-excesiv-impotriva-ungariei-70736.html

    UE, sancţiuni pentru deficit excesiv împotriva Ungariei

    Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană au deschis marţi calea unor sancţiuni inedite pentru deficit excesiv împotriva Ungariei.

    Este vorba despre aprobarea unei recomandări în acest sens a Comisiei, a declarat pentru AFP un diplomat european, transmite Moldpres. Decizia a fost adoptată în timpul unei reuniuni la Bruxelles, a precizat sursa citată. Aceste sancţiuni ar putea lua forma unei îngheţări a subvenţiilor europene, în special a fondurilor de coeziune ale Uniunii Europene.

    Comisia a considerat că Ungaria nu a depus suficiente eforturi pentru a-şi corecta deficitul public. Bruxelles-ul estimează că deficitul din 2011 a fost, tehnic, sub limita de 3% din Produsul Intern Brut naţional, maximul tolerat în UE, dar menţionează că această cifră a fost calculată pornind de la elemente excepţionale.

    Statele din UE au adoptat prin urmare aceeaşi concluzie. Decizia reprezintă o lovitură pentru premierul ungar Viktor Orban, într-un moment în care ţara sa, care are mari dificultăţi financiare, încearcă să obţină un împrumut de la UE şi FMI.

    • e si nu e – eu zic ca e o pozitionare de negociere, pun presiune pe guvern sa le accepte toate conditiile.

      l-au cam bagat intr-un colt pe Orban, nu prea are spatiu de manevra – presiunile de refinantare, fondurile europene,sanctiuni, amenzi, etc.

      ideea e ca europenii chiar aveau nevoie de un exemplu gen Ungaria, sa-i puna pe unii care ies din linie cu botul pe labe. si se folosesc toate instrumentele pentru a-i aduce pe ungurii rebeli sub controlul Bruxelles-ului.

      mai au si alte mijloace la dispozitie daca nu se conformeaza – daca se uita atent vor vedea ca Ungaria nu e in regula cu o gramada de chestii – mediul, competitia, etc. – vor lansa n investigatii si vor da cate sanctiuni e nevoie.

      eu as paria insa ca nu e nevoie de nicio sanctiune – Orban nu e prost si a inteles ca trebuie sa joace dupa cum i se spune, nu are niciun spatiu de manevra.

  18. Daca nu ploua in 2014, ne-am dus p……lii de suflet cu tot cu economie. Traiasca usl-uuuuul. O zi buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *