Ungaria se prabuseste, urmeaza Ucraina!

Vedem in ultimele luni cum vecinii Romaniei se prabusesc, sau nici mult nu mai au! Astfel Grecia este inca la un pas de moarte, asteptand luna martie pentru a primi un imprumut masiv din partea UE, imprumut pe care nu este inca sigura, si care daca nu vine, inseamna faliment si iesirea tarii din Zona Euro si UE. Italia abia isi trage sufletul cochetand si ea cu posibilitatea, extrema si distrugatoare, a iesirii din Euro. Mai apropae de noi, Ucraina nu mai are practic bani, nici in Trezorerie, nici la Banca Nationala, asadar ne putem astepta si aici la o criza majora economica si sociala, iar Ungaria

 

Guvernul de la Budapesta da primele semene de panica. Problemele Ungariei sunt uriase, iar actualul guvern isi mentine senin aceeasi directie! Din ce in ce mai izolata economic, financiar si politic, Ungaria se pregateste, vorba vine, sa intre in default in cateva luni. Problema majora a vecinilor nostri vestici este ca nu face parte din zona euro, si astfel din punctul de vedere al Germaniei, Frantei, etc, se poate duce dracu linistita.

Daca mai tinem cont si de problemele proprii ale zonei euro, de semnalele rele care vin de la Washington, privind democratia ungara, daca mai tinem cont si de relatiile extrem de proaste intre FMI-UE si actualul guvern maghiar, ne putem astepta ca Ungaria sa intre in incetare de plati externe si apoi interne in cateva luni.

Pe 11 ianuaria delegatia comuna FMI-Comisia Europeana se intoarce la Budapesta dupa ce in urma cu cateva saptamani a parasit de urgenta Ungaria, ca protest fata de legea care va subordona Banca Centrala a Ungariei catre Guvern, lucru unicat printre tarile UE si nu numai. Astfel Ungaria are de rostogolit in 2012 peste 5 miliarde de euro datorii si va incepe sa plateasca si cele 20 de miliarde de euro luate la inceputul crizei de la FMI. Pe 11 ianuarie maghiarii vor incerca sa obtina in jur de 15 miliarde de euro, de la Fond si Comisia Europeana.

DACA…le obtine, tara va mai respira o perioada, sansele sunt insa destul de mici, daca tinem cont de obstacolele peste care negocierile trebuie sa treaca, si chiar in ipoteza optimista a semnarii unui acord, sunt de vazut conditiile macroeconomice impuse de Fond, tinand cont si faptul ca Victor Orban a lovit foarte dur ( si absolut gratuit), in banci. Ori, se stie deja, FMI-ul este foarte atent la sistemul bancar national…

Problema cu returnarea  banilor catre FMI, din primul imprumut, in valoare de 20 de miliarde, este ca Banca Centrala de la Budapesta nu detine nici pe departe rezervele Romaniei in moneda forte si de aici necesitatea de a atrage euro de pe piata interna, creeand o si mai mare presiune pe un forint si asa prabusit si cu sangele curgandu-i din gura!

Pe 4 ianuarie, forintul maghiar a atins un nou record negativ, ajungand la o paritate de de 319 forinti/euro. Astfel moneda nationala a vecinilor nostri s-a prabusit pur si simplu cu peste 15% in trei luni!!!

Masurile disperate ale guvernului, cum ar fi cresterea TVA la 27%, cea mai mare cota din UE, nu dau rezultate. Puterea de cumparare s-a dus si ea, salariile, in termeni reali, scazand cu peste 30% in numai doi ani. Practic Orban a luat bani de oriunde i-a gasit, confiscand,  in buna maniera comunista, si fondurile de pensii private, dar cu toate aceastea la ultima incercare de a vinde obligatiuni de stat, au obtinut o dobanda de peste 10% pe an…adica un dezastru!

Ungaria nu se mai poate imprumuta si risca o incetare de plati catastrofala in cateva luni, fara ajutorul FMI-ului, pe care in continuare Victor Orban il arata cu degetul sustinand sus si tare ca nu face Fondul politica economica a Ungariei! Pacat, poate era mai bine sa o faca!

Deja semnele de panica au inceput sa se vada la Budapesta! In timp ce imbecilul de Orban declara cui il mai asculta, ca nu este nici o tragedie daca nu se ajunge la un acord cu Fondul pe 11 ianuarie, presa economica din Ungaria scrie ca : “Suntem foarte aproape de punctul de fierbere în Ungaria, cu o criză care poate deveni mai mult decât una macroeconomică. Ma tem ca aceasta criză va avea mai multe dimensiuni. Cât priveşte moneda, aceasta se tranzacţioneaza la un minim record din cauza riscurilor financiare. Însă criza poate deveni politică. UE este foarte îngrijorată de ultimele evoluţii politice din Ungaria şi răspunsul UE va fi, fără îndoială, dăunător pentru încrederea investitorilor”, spune Benoit Anne, economist la Societe Generale.

 

Astfel se pare ca Ungaria are un Guvern care este de facto cel mai mare dusman al propiei tari, si ar putea sa ingroape aceasta tara pentru urmatorii ani. In acest moment tara este izolata economic, considerata de agentiile de rating drept ”gunoi”, si izolata politic, din cauza abuzurilor constitutionale si financiare ale guvernului lui Victor Orban!

 

Asadar ioc economie, forintul ca vai mama lui, bugetul sta sa-si dea obstescul sfarsit, acum a venit si randul armatei sa se duca dracului, nu ca ar mai fi fost mult pana acolo. Cu 14 tancuri operative si posibil cu doar 14 avioane, Ungaria este departe de o minima normalitate statala. In afara oricaror discutii flancul sudic al NATO slabeste…

 

O imagine mai clara a armatei ungare: Ungaria probably the worst army in the world

 

Surse si o imagine clara politica, sociala si legislativa: Capital.ro

 

 

 Articol republicat, cu ocazia unei mici retrospective RoMilitary, in cinstea :) zilei de 15 martie. Ca sa lamureasca tot poporul cu cine avem noi de a face!

6 comentarii:

  1. Ca sa ne lamurim si noi cu cine am avut si mai avem de-a face, via Germania, o analiza de altfel interesanta din arhivele naziste cu privire la Romania. Cred ca a mai fost publicata, dar e buna de re-amintire, pentru ca nu cred ca imaginea Romaniei in ochii germanilor s-a schimbat prea mult, cu unele mici exceptii date de conjunctura din 1940 desigur:
    http://www.cotidianul.ro/raport-german-din-4-noiembrie-1940-176139/

    Extrase:
    Înmulţirea de zece ori a acestei populaţii în secolele XIX şi XX s-a reuţit prin apariţia sistemului industrial european care a transformat stepele în terenuri agricole. Această mare şansă economică s-a transformat, ca la toţi primitivii, într-o creştere a populaţiei. De aici a rezultat un număr mai mare şi o clasă de mari proprietari lacomi care nu aveau nici o legătură cu pământul şi cu masele muncitoare; fără să existe un popor şi cu atât mai puţin o naţiune. Puţinul care are legătură cu voinţa poporului vine din Transilvania. În cercurile românilor emigraţi aici ca forţă de muncă, în urma contactului strâns cu cultura mărcilor de graniţă ale Imperiului a apărut dorinţa de a da o viaţă mai bună neamului propriu. Însă până în ziua de azi s-a rămas la stadiul de dorinţă.

  2. continuare:
    Recolta medie la hectar în România este doar puţin mai mare decât jumătate din media Reichului, în ciuda faptului că terenul este în general cu mult mai bun decât cel din Germania. De asemenea nu sunt folosite nici pe departe toate oportunităţile agricole ale României.

    Si despre investitiile dinspre Germania:
    Apoi trebuie ca forţa de lucru care acum leneveşte să fie ocupată intensiv pe model colonial cu agricultura şi trebuie alcătuite mair armate de muncitori care să refacă sistemul de drumuri extrem de înapoiat. Industriile care necesită forţă de muncă intensivă trebuie să fie transferate din Reich în România.

    Aceste sarcini pot fi îndeplinite fără să fie atinsă suveranitatea formală a României (caracteristicile cele mai importante ale suveranităţii oricum îi lipsesc acestui stat) şi fără ca să fie blocate posibilităţile de dezvoltare ale puterilor vrednice din rândul populaţiei româneşti. Modalitatea de acţiune trebuie să fie o impunere pe cale paşnică. Nu ar trebui să fie dificil de obţinut sprijinul guvernului român pentru înfiinţarea unor moşii model şi treptat numărul acestor mari moşii să fie crescut. De asemenea nu ar trebui să fie întâmpinate obstacole de netrecut pentru punerea sub regie germană a construcţiilor de drumuri şi canale. Nu este nevoie de mijloace violente pentru penetrarea industrială. Există destul capital în Reich care caută oportunităţi şi care printr-o organizaţie centrală de intermediere în mod planificat să fie orientat către România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *