Unii se straduiesc si reusesc, altii sunt facuti gramada

In primul rand, vorbim de armata sarba care de curand si-a testat sistemul MLRS OGANJ dotat cu noi rachete calibrul 122 mm, dar de aceasta data data discutam despre rachete cu raza extinsa, pana in 40 km.

Ministrul apararii de la Belgrad, Aleksandar Vulin, a declarat cu ocazia testului:

Today, the Serbian Armed Forces have shown what a modular OGANJ system can do. It is a modernized version with an armoured cab. We fired 122 mm rockets today. The 40 km range is something that has not been attempted so far. We have shown that we can do this and that in this way we can improve our abilities and our strength.

Iar domnul Vulin are dreptate sa fie binedispus, chiar are motive, industria militara din tara sa se descurca foarte bine, exporta, produce pentru armata sarba.

Prin “altii” din titlu intelegem, bineinteles, MApNul nostru de la Bucuresti, minister care numai cu apararea nu se ocupa, pentru ca este imposibil sa te numesti “minister al apararii” si tie sa nu-ti pese ca importi pulberea din Serbia sau Cehia, sa nu-ti pese de absolut niciun program de dotare in care industria romaneasca sa fie implicata in vreun fel, sa nu-ti pese de absolut nimic si sa cumperi toate cele din import.

Racheta sol-sol calibrul 122 mm cu bataie extinsa pana in 45 km am putea avea si noi in dotare, racheta in sine este conceptual gata de productie, dar nu exista comenzi si asta in conditiile in care pentru raza de pana in 45 km folosim LAR-160 israeliene, rachete ok, dar importate la cutie, in timp ce uzinele noastre se duc dracului intr-un ritm accelerat.

Imi aduc aminte de un raspuns al generaului Nicolae Ciuca pe vremea cand era Seful SMG. La intrebarea unui ziarist cu privire la situatia de la fabrica de pulberi Fagaras-Victoria, domnul Ciuca a raspuns ca acest subiect nu are legatura cu MApN ci cu Ministerul Economiei.

Tehnic vorbind asa este, dar daca mi-ar putea explica si mie cineva cum o fabrica care produce pulberi pentru motoare-racheta sau pentru proiectilele folosite in caz de razboi de Armata Romana nu este importanta pentru MApN, as ramane dator, ca eu nu pricep cum de MApN-ul continua si astazi sa priveasca cu mare indiferenta industria de aparare romaneasca.

P.S. Dar, de fapt, nu toata industria, aici am exagerat, sunt companii (private) care fac afaceri cu MApN-ul, cum ar fi faimoasa CSR care pe ultima suta de metri a intrat si in programul Pirahna 5 ca furnizor pentru sistemul de comunicatii. Dar, de fapt, furnizor va fi o companie canadiana, CSR-ul se va ocupa doar de… ei stiu de ce.

Va mai aduceti aminte de CSR? Ei sunt cei care au “integrat” si sistemul intercom si de comunicatii pe faimoasele Panhard-uri, toate cele 17 bucati.  “Integrat” este un termen mare, in realitate au prins sistemele de comunicatii facute de altii (Rafael, Panasonic si Harris) cu pocnituri in caroserie, dar au botezat vehiculul astfel obtinut ATB TU, un produs original CSR, dar ei doar cu pocnitul…

Dar CSR-ul este firma mare, castigasera si contractul de modernizare a fregatelor (si constructie a celor patru corvete) intr-o asociere cu o companie turceasca, contract care nu s-a materializat pana la urma. Greu de presupus care ar fi putut sa fie contributia CSR la modernizarea unor fregate.

Iar astazi ii vedem si la Pirahna 5. Iar programul Pirahna 5 are probleme mari fiind din punctul meu de vedere ca si reziliat, General Dynamics ne asigurase ca la sfarsitul lunii februarie 2020 toate cele 36 de masini de lupta vor fi gata in dotarea Armatei, ori pana acum Armata a refuzat sa le primeasca, testele continuand.

Tot onor MApN-ul era cat pe ce sa semneze un contract cu o alta companie vestita: Teamnet, de aceasta data. Astfel, Teamnet-ul (Teamdream-ul mai bine spus) trebuia sa livreze MApN 286 de masini blindate 4×4 cu o motorizare cu totul inexistenta pe planeta noastra in acel moment.

Registrul Auto Roman a explicat MApN ca o astfel de motorizare nu exista, MApN-ul  a raspuns ferm, citam:

La nivel mondial, exista producatori de motoare care sa respecte norma europeana de poluare de minim Euro 5 si sa permita si utilizarea combustibilului unic F-34 (Renault, Cummins, Iveco, MAN etc).

Raspunsul RAR:

Nu avem informatii despre motoare omologate european din punct de vedere al poluarii chimice si care sa functioneze cu astfel de combustibili, dar teoretic este posibil.

Adica teoretic putem ajunge pe Marte, realitatea insa este mai putin optimista.

Sunt bani pentru astfel de contracte, dar pentru a cumpara racheta sol-sol calibrul 122 mm cu bataie extinsa nu. Sunt bani pentru firme care vand ceva ce nu exista, dar ca fabrica de pulberi Victoria-Fagaras sa fie operationalizata nu avem, importam insa din Serbia si Cehia pulberi.

Si chiar si atunci cand cumparam ceva cumparam prost: fregate Type 22 dezarmate, in loc de Type 23 gata de lupta, radare pentru elicopterele Puma Naval care nu pot dirija rachete anti-nava, nu avem rachete HIMARS dotate cu sub-munitie AT, F-16 romanesti nu pot folosi rachete anti-nava, iar cand organizam noi licitatiile, abia atunci da MApN masura prostiei si incompetentei totale: achizitia de rachete anti-nava cu baza la sol, n-a depus nimeni oferta, in cazul licitatiei pentru corvete, balbaieli, am aflat din presa oferta castigatoare, probleme mari la caietul de sarcini.

Destul de multe licitatii anulate si anulate au ramas: 4×4 blindate, drone, transportoare blindate amfibii si neamfibii etc, nu suntem in stare de 30 de ani sa cumparam (de fabricat la noi nu mai discutam) niste amarate de obuziere autopropulsate, nu suntem in stare sa achizitionam o licenta pentru o arma de asalt moderna, cumparam din import pistoale.

Ca si in „marele” succes cu izoleta, care n-a prea fost deloc mare succes, nici macar una singura neputand fi folosita din motive… tehnice. Dar fabricam masti la Dragomiresti…

Si, ca sa nu ne mintim singuri, basmul cu 2% este doar un basm, conform Ministerului de Finante executia bugetara a MApN a fost urmatoarea: în 2017 s-au plătit de la bugetul statului sume echivalente a 1,7% din PIB, în 2018 1,8% din PIB iar în 2019, 1,69% din PIB. Pentru acest an, legea bugetului prevede alocarea a 1,87% din PIB pentru armată, adică mai puțin decât cerințele NATO. Sursa: AICI.

Pe de alta parte si exportul de transportoare blindate a fost si este in continuare sabotat. Cu ceva ani in urma am fi putut exporta + 400 de SAUR 1 in Irak, contractul a fost sabotat de la noi si irakienii s-au dus in Ucraina.

Astazi avem acelasi scenariu, exista posibilitatea ca Egiptul sa cumpere transportorul blindat SAUR 2, dar ar fi nevoie ca MApN sa cumpere doar cateva bucati pentru a putea arata clientului ca au in inzestrare un TAB gata de lupta. Initial MApN a fost de acord acum aflam ca ministrul apararii nu ar dori tranzactia. Dar discutiile continua, asa ca inca mai speram…

 

De citit si: Despre CSR si Panhard

Sau despre Teamnet si masina 4×4 blindata cu motorizare inexistenta

GeorgeGMT

 

232 de comentarii:

  1. Nicolae Ciuca incepe sa dezamageasca din ce ince mai mult (POATE NU ESTE LASAT SA FACA CE VREA DPDV PROFESIONAL) precum tot guvernul pnl-sparanghel! Am spus de multe ori si sustin ca MAPN-ul duduie de incompetenta coruptie si dezinters in ceea ce priveste tehnica militara pe care o opereaza grija lor mare fiind salariile, sporurile si pensiile! Totul este in cardasie cu politicul mega corupt indiferent de stanga sau dreapta! Daca i-mi taiati comentariul asta este!Halal democratie! Apropo cine este in spatele la firma csr de zici ca-i scaiete in MAPN?!

    26
    • Nicolae Ciuca chiar dacă este formal ”civil”, tot general rămâne pentru toată viața lui. Iar general fiind ai 2 opțiuni, ori te impui ori îți dai demisia. Aparent omul a ales calea de mijloc – să stea umpreună cu toți la aceiași masă și să facă ce i se spune, iar drept recompensă să primească un caș frumos. Pentru că așa-i în tenis.

      16
    • nu e lasat? e ministru…..

      7
    • Wov…
      Cruda realitate!
      Bine ca va lasa sa descrieti realitatea, Spun ” bine” pt ca indivizii incompetenti in marea lor majoritate, vor sa fie adulati ,recompensat¡ si sunt rai / razbunatori.,

      7
    • omul americanilor, probabil sta la rand pentru un partid nou-nout… pacat…

      1
    • In spatele firmeiCSR este, așa cum este in spatele firmelor care au ruinat industria de apărare din România, un grup de interese cu multi generali pensionari tineri de la servicii ci de la armata, grup asezonat cu politicieni, ziariști ( așa ziși formatori de opinii, tot a ziua dandu-si cu parerea dar pe de altă parte importand la greu tehnice pt STS pe sume astronomice).

      7
    • Mogulul presei, Chireac, cel de la A3. Prin mama lui. S Sa am auzit.

  2. Nu pot sa cred ca o dam de gard si cu Piranha!!! Dupa Saur 1, 2 si Agilis parca nu-mi vine sa cred ca nici la cumparat de pe raft n-avem noroc. Inteleg ca acum e o problema cu furnizorul, care poate se gandea ca s-a intalnit hotul cu prostul. Si daca nici General Dynamics… atunci cu cine naiba???
    Stiam ca fabrica de pulberi de la Victoria Fagarasi s-a retehnologizat de curand. Am inteles eu aiurea sau e o informatie corecta?
    Si da, bravo sârbilor, daca la 20 de ani dupa ce le-a facut NATO praf toata industria de aparare, ei ne exporta nouă pulberile pentru cartuse… ce poti sa mai zici?! Mie imi place BUMBAR-ul de la ei, care e exact ce trebuie pentru lupta atitanc a infanteristului pina la 1000 m. Dar noi tragem cat mai putem de AG 9, care e demuult depășit.

    11
    • Fabrica de pulberi s-a retehnologizat. Dar ceea ce le trebuiau, era o linie de producție în mic, adaptată comenzilor mici ale MAPN. Dacă pornesc linia mare, rămân cu produs pe stoc, și cu pierderi. Asta stiu eu ca e problema.

      3
    • Daca General Dynamics are sau o parte din vina vom afla mai tarziu, deocamdata hala de „productie” din cadrul UMB, unde ar fi trebuit sa fie asamblate TAB-urile nu are inca curent electric…
      Fabrica de pulberi are si alte necazuri, ceva legat de mediu parca.
      In privinta Pirahna 5 ar fi de intrebat de ce s-au dus cu o platforma pe roti intr-o uzina specializata pe senile si fara personal suficient?

      4
    • PiranhaV este o afacere a mai multor grupuri de interese. Astfel: 1.ciuc a, omul celor de peste ocean încă de când era prin teatrele de operații si ordona ca tab_urile romanesti cu steagul in vânt sa patrule de in locul americanilor si italienilor. 2.politicieni de genul lui fodor care a plătit de 2 ori valoarea transportoruluk fata de pretul cu care cumpara Danemarca exact acelasi ba chiar mai bine echipat. 3.firma israeliană Elvira, cu susținători direct la Johannes, căci fostul președinte Elvira România este Dudu Ionescu. 4.firme de foști instalați si securisti care sunt reprezentanții fata de U M B si fata de subcontractori români ai firmei americano-elvetiene GDELS. 4.PRO OPTICA, firma generalului Ilina Decebal care se faca ca faca alături de ELBIT platforma teleoperabila care nu prea e ceea ce au declarat pe bani grămadă. 5.MApN, cei care au decis să nu faca off _set așa cum prevede legislația, ci să dea așa zis_ul off-set către firma israeliană ELBIT si sa accepte ca firme ale grupurilor de interese sa presteze niste activități nesemnificative dar pe bani multi iar UMB sa fie doar cu numele băgare intr_ un protocol sa le ducă gunoiul, sa le faca paza, sa le asigure poligonul. Asta nu e off-set, e jaf.

      9
    • PIRANIA 5 achiziționată de Armata Română nu e marfa de raft, căci tot a echiparea, ca sisteme (arme, ochire, BMS, comunicații, stabilizare, etc.) A fost repartizată firmeiELBIT si unor firme satelit ale grupurilor de instalați.
      SAUR 1 e mai buna ca ZIMBRU (bcr 80), dar armata română nu l-a vrut ca gura șefilor rămânea flamandă.
      SAUR2 este echivalent cu PIRANIA 3, dar realizarea si comanda in Romania nu oferea șpagă si alte avantaje, deși Mason a fost obligată să participe la omologare.
      SAUR 3 a fost sabotat imediat ce a fost cert ca industria română (ROMARM fiind coordonatorul general) potaie sa-l realizeze. A fost băgat în fata UTI care sa preia managementul, MAPN oferit un pret cu 2 milioane euro peste cel propus de ROMARM. Proiectul ROMARM este cel pe ca s-a propus mai tarziu proiectul cu Rheimetall.

      14
    • Pulberea o luam din Muntenegru, de la sârbi elemente de pirotehnie.

      1
  3. Oricum o întorc, mie imi dă cu minus. Nu reușesc să mai inteleg nimic. Adică sunt dovezi de incompetenta, dar nu s-a facut nimic, sunt niște prezumtii de altceva, cu iz de beci, dar nu se face nimic, toate duc către ideea aia că nu ne ataca nimeni, și că atare e rost să nu facem nimic, indiferent că pierdem industria de apărare. Eu cred că se impune altceva aici. O curățenie. Cu tot ce implică asta. Altfel, vom fi carne de tun.

    15
    • gogu_original

      Curatenia ar fi trebuit facuta in ’89 – ’90. Fie in stil polonez, fie in stilul celor din Chile. Dar noi eram prea preocupati sa muncim, nu sa gandim, daduse ‘harnicia’ peste noi.

      Acum cred ca este prea tarziu, cancerul s-a bagat peste tot.

      15
      • niciodata nu e tarziu sa te apuci de treaba si sa o faci cum trebuie.

        11
        • La ce e acolo, cred ca trebuie ajuns la tribunale militare si judecate toate achizitiile astea ratate alaturi de sabotarea industriei militare!

          35
          • Yeap, da cine sa faca asta?!…..

            6
            • Noi poporul votand pe cine trebuie! Sincer cred ca acum dupa ce am vazut ca face si pndl as incerca uszr! Daca nici ashtia nu vor face nimik atunci Romania si romanii i-si merita soarta, iar in maxim 500 de ani va si vom disparea!!!
              Este clar din ceea ce s-a scris in articol si in comentarii +ceea ce banuiam de mult ArmRo este cangrenata de mega coruptie si dezinteres la fel ca si mare majoritate a Romaniei unde primeaza numai interesul propriu si de grup si nu cel national!!!!
              Ciuca a bagat pe gat si a impus ca ArmRo sa ia MLI greu pe roti culmea neamfibiu, macar daca chiar daca este omul celor de la GDELS lua si Striker si Ascod-AJAX cate 100 bucati din fiecare si le-ar fi facut unde trebuia in Romania pe fiecare. Ciudat este dc grasunelul de la Craiova nu vrea dotarea ArmRo cu macar un batalion de SAUR-2 ca sa se prinda contractul cu Egyptul. Ok uite sa faca SAUR-2 cu GDELS dar in Romania daca actualul min al apararii este omul amerlocilor.
              Cum dreaq ArmRo nu are nevoie de o mare cantitate de pulberi mare pt gloante si proiectile pe care acum Nitramonia Fagaras o poate produce, ci ar vrea decat una mica? Ok mai dam la export din ea! Asta chiar e tampenie incompetenta reaintentie sabotaj si prostie!

              3
    • @Florin A

      Noi avem un partid organizat pe criterii etnice, care promovează legi împotriva constituției și a României…. și încă unul care il ajută…..

      @sharky chiar dadea legile si articole din Cosntitutie incalcate la un comentariu….

      Iudemere-ul ia voturi in unele zone din RO peste nr de votanți naturali, sa zic așa….

      Ei, și ce dacă?!

      Ai auzit de vreun Parchet care să facă ceva ?!
      Autosesizari, anchete in rem, draci, ceva, interpelări…..

      Și noi vrem corectitudine și anularea licitatiilor cu cântec, implicarea industriei locale….

      Trăiască importul pe șpagă, licitațiile trucate, actele adiționale la contracte interminabile ca perioadă de execuție fără penalitati, studiile de fezabilitate care expiră constant și trebuie refăcute, achizițiile cu încredințare directă pe motiv de urgență, achizițiile sub suma de obligativitate de organizare de licitații…..

      Cum credeți că au ajuns bogați intr-o țară care nu mai produce aproape nimic ?!

      Zic și io…..

      6
  4. Crunta dezamagire! Ciuca, se pare, nu mai e deloc dulau, s-a transformat in catelus…Catelus politic. Multe am putea inca face in tara daca i-ar pasa cuiva. Suntem doar buni de exploatat fiind incapacitati la orice!
    Ma uit la sarbi -au tenacitate, au vointa, au viziune, nu se lasa calcati pe cap.
    Ma uit la unguri -asemenea sarbilor, isi vad doar interesul national si isi recladesc armata. Sa stiti ca produc anumite echipamente de top, au cateva companii bune. Asa mica cum e armata maghiara, echipamentul soldatului e peste ce avem noi la trupa, iar armele sunt de top. Despre blindate, tunuri autopropulsate si restul…sunt noi, asa ca n-avem ce comenta, facem doar haz de necaz.
    Ma uit la bulgari -dau semne de revenire, se pare ca le vine mintea la cap, sunt seriosi la achizitii.
    Ma uit la ucraineni -inoveaza, modernizeaza, cumpara, planifica achizitii si le duc la capat.
    Ma uit la Romania -minciuna, indiferenta, promisiuni fara fond, lauda desarta, aceleasi vechituri „care fac fata noilor provocari”, achizitii schiopatande si multe altele. Pare ca nu suntem buni sa ne conducem singuri…Interese peste interese, o tara in bataia vantului fara nicio tinta! Daca si cu izoletele acelea mult trambitate am dat chix, ce pretentie sa am la proiectile inteligente si alte marafeturi de top! Da, suntem condusi de prosti facuti gramada! Prosti cand vine vorba de interesele tarii, smecheri cand vine vorba de interesul personal sau a-l „stapanilor”!

    34
    • TheLittleOne

      Poți detalia problema izoletelor?

      • Nu dar as fi incantat sa fiu contrazis.

        • George,
          Izoleta aia nu e produsa de Romarm in colaborare cu Stimpex?

          1
        • Sry, dar…Stimpex? Astia-s bajetii lui Vintu, Liviu Luca si Vladescu, nu?

          2
        • Comunicatul celor MAPN DPA:
          http://www.dpa.ro/ce-facem/relatii-publice/comunicate/1129-comunicat-9-din-2020-04-11

          Comunicat 9 din 2020-04-11

          Recepționarea lotului 3 de sisteme de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici

          O comisie de recepție formată din specialiști ai Departamentului pentru armamente și ai Direcției Medicale a MApN, a recepționat vineri, 10 aprilie, la sediul operatorului economic S.C. STIMPEX S.A, al treilea lot de 35 de izolete de concepție și producție românească.

          Producția acestora va continua și în cursul săptămânii viitoare pentru livrarea lotului nr. 4, reprezentând restul de 20 de izolete din totalul de 100 comandate de către MApN. Sistemele de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC recepționate vor fi distribuite, prin Direcția medicală, sistemului medical național.

          ***

          Sistemul de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC asigură izolarea temporară și transportul în siguranță al personalului suspect sau confirmat a fi contaminat cu agenți biologici, inclusiv SARS-CoV-2, și este dotat cu un sistem de filtro-ventilație cu presiune negativă. Produsul, dezvoltat de cercetătorii militari împreună cu medicii militari, îndeplinește standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infestate.

          Proiectul de cercetare-dezvoltare a fost derulat de Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie din cadrul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare (ACTTM), structură aflată în subordinea Departamentului pentru armamente, și Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare, aflat în subordinea Direcției Medicale a MApN.
          Tweet
          Publicat în Comunicate

          Asadar, intrebare de 7 puncte:
          de unde chestia cu probleme la izoleta Stimpex?

          3
  5. Doamne ma fereste!!….da de unde schimbarea asta de atitudine domnu’ George, cumva răsare soarele din alta parte, s-o fi schimbat cu adevărat axa de înclinare a pământului atât de mult ori ne-a apucat atât de tare invidia văzând cat de prosti si cat de multi bani dam pe armament scump in cantități farmaceutice cand am putea de banii ăia sa facem laroame, sa luam licențe ca lumea pt o armă de asalt, un tab , un obuzier autopropulsat, rachete antitanc……pulberi care-ar putea di făcute-n tara etc adica chestii care-ar conta cu adevărat și pe timp de pace și pe timp de război.

    Nu zic Himars, Patriot , P5 sunt top dar sunt prea putine pt a conta cu adevărat, astea trebuiau să fie cireasa de pe tort da blatu, frișcă și ciocolata …..

    7
  6. Nu a observat nimeni problema mare pe care o avem de multi ani la departamentul de inzestrare a armatei? Ciuca este primul vinovat, dar este tinut pe brate pt ca livreaza ceea ce doreste lumea politica, aparanta de profesionalism cu cheltuieli minime.
    Ce se intampla este halucinant. Parca vad ca peste cativa ani Ciuca va avea o baza numita dupa el, o fregata, o chermeza, etc.

    Si inca ceva. Nu poti da vina pe politicieni, pt ca armata putea sa faca multe cu bugetul existent. Problema cu pulberile deja incepe sa miroasa a tradare, nu doar incompetenta

    24
  7. Maior… de la brigada 15 Mec. Eu îi spun că Ciucă pare a fi un tip deștept, el îmi răspunde că e un bou. Asta era cu patru ani în urmă. Atunci m-am uitat cruciș la el.

    18
  8. Uite de articolul acestă mă temeam eu George. Degeaba cumpărăm noi în stânga și în dreapta dacă nu avem nimic acasă 🙁

    7
  9. se bate pasul pe loc dar in cadență militară,asta se face încă de la aderare .
    ce facem noi din 2014 incoace insa se numeste sinucidere ritualica.
    evenimentele din estul ucrainei si crimeea ne-au prins desculți la inzestrare si aproape irelevanti in jocul de interese zonal….așa suntem și acum.vedem chiar zilele astea ce scenarii se fac in basarabia dar noi suntem furnizori de securitate?noroc cu americanii pe aici cu toate ca am momente când mă gândesc că poate un bocanc rusesc pe gât si un akm intre coaste e cea ce meritam.
    nu ne facem bine,o tinem din criza in pandemie si din pandemie in jocuri electorale iar țara asta urlă dupa investitii si reformă la ce nevoi și bube avem pe cap.dintr-o data au disparut coruptia,risipa banului public,investitorii fac rând sa ne intre în țara ….noua grădina a edenului.
    dar nu mă mai mir,când dinozauri birocrati ca mapn si/sau alte minstere se aseaza la masa să facă ceva doar nasteri de astea premature pot ieși .calitatea oamenilor e slabă si tinde spre zero,coruptia e in floare,politicul nu vrea sa iasa din spețele in care nu are ce căuta….famiglia si nepotismul conduc românia si acest lucru e asumat din varful piramidei.cand l-ati auzit pe johanis-orban vorbind despre coruptie si reforma statului in afara de campania electorala sau cand le convine?!
    rămânem la ce știm mai bine,pasul pe loc și pieptull umflat pentru decoratii.

    14
  10. Aprooos, de meleardele ale om avea ai noi sansa sa primim ceva himarsi și patrioti macar sa se laude Ma Ciuca Ma si ai lui de 1 decembrie sau raman in contul ,,taxei de protectie” cu care ameninta Trump? …….mai ziceai ca P5 ,,e ca si reziliat” , glumesti?!.. cum dracu sa reziliem noi un contract cu americanii?.

    Ciuca-i idiot, Iohannis idiot, Orban idiot , PNL idiot, PSD idiot, corupt, avar , etc….toti numai niște idioți și corupti, atunci ce-i dracu de facut, ne luam toți câmpii?!

    7
  11. Bugetul MAPN pe 2020 avea alocat initial 23,7 mld RON adica 2.1% din PIB nu 1.87%.
    Dar covid-ul a dat planurile peste cap, cu siguranta vom avea o rectificare…

    3
  12. au ales o turela netestata si nefolosita de nimeni pentru ca vroia dragnea sa fie in pat cu israelienii

    ciuca intr-adevar este o dezamagire. da drumu la achizitii cat inca mai ai pixu in mana. fa ce trebuie pentru armata

    5
  13. Da bine, israelieni-s de vina…afla ca toate programele militare necesare aderării la NATO cu ei le-am făcut!!! ….si mai afla ca daca colaborarea cu ei ar fi continuat cu siguranta acum aveam ATROM, TAVOROM, licența Spike etc…dacă nu erau ăștia și acu’ umblau soldateii nostri cu ceaunele alea de tabla-n cap de pe vremea lui nea Nicu !!

    12
    • Corect!!

      4
      • Sunt de acord cu tine nea @Strumpf-olinni la faza cu LAROM si upgradarea lui cu ACCULAR, EXTRA, DELILAH, PREDATOR HAWK si LORA. dar sti eu vreau asa mai multe….cate 60 de instalatii din fiecare. Si as mai vrea pt ArmRo si alte chestii militare de la prietenii israelieni nu stau sa le mai enumar!!! Ok sa se pastreze si HIMARS-ul…pt ca si Isaelul a facut upgrade la M-270 TCS.

        2
        • Cu banii pe care i am dat pe himars, aproape 1,5 miliarde, mai faceam doua batalioane de larom, luam rachete extra si predator hawk ptr toate si poate ne lipeam si de niste licente(macar motoarele si ampenajele si tot era ceva). Mai jos a raspuns @alex la un comentariu ca un lansator himars costa 10 milioane$ !!!!! Realizezi ce hotie?? Un camion blindat cu o inst hidraulica pe el costa cat un abrams ??

          2
          • Ie si protectia, comunicatiile cu electronica si programelu informatic 🙂

            2
            • Ai si tu dreptate. Alea, cu trainingul, piese de schimb(cred ca un surub costa 100$si o saiba 50) si laptopuri costa 575 meleoane. Munitia(1056 rachete) costa 230 milioane iar camionareala(118 cu 54 trailere si 75 humvee) costa 670 milioane. Iese UN lansator gol 12 milioane$. Norvegienii au dat pe un k9 thunder(SPH senilat )vreo 7 milioane. Himars=cea mai mare teapa din ultimii 30 de ani.

    • de parca israelul e un singur individ… turela asta a fost o afacere foarte paguboasa

      3
    • Ce povestești nu e chiar asa.
      1.TAVOR e o armă pt 100 m cu cadența mare dar si cu împrăștiate mare. E bună pt lupta urbană. Armata română nu are ce faca cu ea.
      2ATROM nu are performanțele de la Howwitzer, pe care Rheimetall l-a oferit sa fie realizat in cooperare cu Arsenal Reșița la pret jumătate. Dar cine conducea AVAS a cerut șpagă si afacerea a căzut (era perioada când industria de apărare era luată de AVAS).
      3.SPIKE oferit de evrei nu este conform denumirii, este euroSPIKE, o făcătură pt de-ale Europa de Est.

      Toate aceste afaceri sunt ale generalilor români, ca ILINA Decebal si altii care au avut ce suge da la evrei. Așa cum si afacerea cu tutela de la PIRANIA este tot s lui ILINA prin PRO OPTICA

      4
  14. Armata este complice la ceeace se intampla.

    Ciuca devine si el un element neimportant in malaxorul de rahat politic de la noi.

    Cand ziceam ca pute treaba cu Piranha, am fost facut bolsevic.

    7
  15. „iar programul Pirahna 5 are probleme mari fiind din punctul meu de vedere ca si reziliat”!!!!!??
    Poti elabora putin acest punct de vedere? Care sunt considerentele pentru verdictul acesta? Ceva info neoficiale, un feeling pe sira spinarii MAPN-ului?
    Te rog, nu ne lasa cu sughitu-n gat!

    3
  16. Ma tem ca pauza la achizitii va dura cam 2 ani! Timp suficient pentru reactualizarea PDF-urilor, fara graba, fara stres.

  17. George , chiar vroiam sa intreb eu ce se mai aude dw piranha , ca a trecut mai mult de 1 luna si nu se auzea nimic nou de ele…. inseamna ca nici in elvetieni/americani nu te mai poti baza sa fie punctuali

  18. Eu nu pricep cum, dar cum orice firma serioasa produce de zbarnaie dincolo si aici… nu are curent hala de productie.
    Zici ca orice idee buna vine in Ro sa moara.

    18
  19. George iti pui si tu niste intrebari!! De ce sa facem noi o racheta de 122 cu raza de 45km(eventual dotata si cu modul accular ptr o precizie comparabila) cand putem cumpara m30 uri ptr noile himars la peste 1/2milion $ salva? Oricum presupun ca tot batalionul larom o sa ajunga mai devreme sau mai tarziu la remat. Cand o sa expire resursa rachetelor de 160 (au aproape 20 de ani) si nu vor mai avea nici din alea comuniste de 122 ce sa mai faca cu lansatoarele si restul acareturilor? Din toate achizitiile recente, himars ul a fost cea mai ciudata. Cu banii aia mai dotam doua batalioane si cumparam si licenta ptr rachete de la israelieni.

    8
  20. Salut. Tovarasi, lasand la o parte comentariile mele mai mult sau mai putin ironice pe care le-am scris aici, situatia noastra la aparare e nasoala rau de tot. Nu poti tu mare MAPN sa te doara in basca decenii la rand de armata romana,cu greu reusesc sa inteleg motivele pentru care pe astia care se chiama generali,amirali nui doare situatia armatei noastre, aici nu e vorba de cine e partenerul nostru stategic cand la noi gasesti prostie peste tot,cand la toate achizitiile pe care armate le face sunt probleme.Acum eu nu vreau sa fac pe inteligentu dar din punct de vedere administrativ tot ce inseamna corp de conducere al armatei trebuie tot trimis acasa, gasim noi un locotenent ceva mai inteligent care sa fie sef, la ce dezastre au facut gheneralii mai are rost sai platim mama lor de javre ordinare.

    9
    • @robu
      Pentru că armata atât în Europa cât și în țările fostului bloc socialist, nu mai este un organism idependent. În vest a devenit instrument pentru politicieni, iar în est e cățelușul care linge mâna la primul apel în schimbul unei pensii frumușele.

      Nimeni nu înțelege sau nu vrea să înțeleagă că armata luptă tot timpul, iar când se ajunge la conflict deschis înseamnă că armata celui care se apără și-a făcut prost treaba.

      Armata nu are vreme de pace, pentru ea există trageri la țintă pe poligon și trageri la țintă pe câmpul de luptă. Singura diferență – în cazul doi obuzele zboară în ambele direcții.

      Dar atât timp cât armata a fost băgată sub călcâi inclusiv în Turcia, de ce aș avea așteptări de la Armata Română care nu a ieșit de acolo din ’44 încoace..

      5
  21. MAPN ca toate instituțiile de stat, sunt în totalitate aservite politicului. Din acest motiv, conducătorii lor, promovării doar datorita relațiilor lor personale cu politicienii, dau răspunsuri tipice de politicieni. Foarte multe persoane cu funcții de comanda ajung la finalul carierei lor militare, politicieni sau activează în funcții de conducere la firme private, controlate de persoane care au relații personale strânse cu politicieni și care au câștigat bani frumoși de pe urma afacerilor derulate cu instituțiile de stat.
    Politicienii noștrii nu sunt ca cei polonezi, interesați în primul rand, sa promoveze interesul național, sa întărească capacitatea de lupta a armatei tarii lor ci se folosesc de funcțiile politice pt a se imbogati ei și cei apropiați lor.
    Normal ar fi ca noi sa profitam din plin de apartenenta la NATO și UE, pt a ne dezvolta, inclusiv în parteneriat cu alte tari membre ale acestor organizații, sau cu firme din aceste tari, industria de apărare care sa ne asigure în mare parte tot ce avem nevoie. Politicianul roman este interesat doar sa încaseze comisioane iar cei cu funcții de conducere, sa se facă plăcuți de politicieni pt a-și păstra funcția sau a accede la o funcție de conducere mai importanta.

    8
    • mapn si serviciile sunt mult mai rau. scuza asta cu totul e secret e un mare paravan la coruptia, incompetenta si nepotismul cronic de care sufera

      12
    • Avem o politica de cacao, avem politicieni corupti, incompetenti, nesimtiti, care nu mai au decat loialitati ticaloase, reduse la interesul lor de clan mafiot. Totul este un blat, toate institutiile sunt violate politic, nu mai exista onoare, demnitate, interes national.
      Cine a incercat sa se opuna, nu mai are chef de nimic, a obosit, a fost invins de sistemul asta care ne domina ca un blestem. Iar ceilalti, care vor functii, stiu ca nu le pot obtine doar daca nu deranjeaza, daca sunt slugi obediente. Iar cu astia nu va fi niciodata performanta, vom fi mereu la coada.

      6
  22. Bună ziua doamnelor, domnișoarelor și domnilor!
    Nu vreau să fiu neapărat critic, dar cine îmi poate da un exemplu măcar de program de înzestrare al vreunei arme din România ultimelor trei decenii eficient, necesar, coerent și dus cu bine la sfârșit?
    Mulțumesc anticipat!

    1
    • Au mai fost: MiG 21 Lancer, Puma Socat, dotarea cu radare, achizitia de rachete AT Spike etc…

      6
      • Mda …..toate au legatura cu Israel , da eu miau și miau și tot miau……noua ne-a mirosit pe la nas Tavor si alte d’alea , de Gripen nici nu mai spun, nu-i NATO bre…daca nu-i nu-i ce sa-i faci!

        Slugi proaste și pe deasupra și latratoare!

        7
        • Tavor – cand a ajuns pe la noi nu era copt. Mai apoi a fost vandut multora, dar in cantitati minuscule, nu e un real succes, nici macar in armata lor.

          Celelalte colaborari cu Israel au fost toate in perioada de preaderare la NATO, cand aia seriosi nu se prea uitau la noi.

          2
          • @priam,

            Tocmai d’aia nu tre sa-i uiti pe aia care la nevoie te-au ajutat iar restul se dădeau în lături și nu dădeau doi bani pe tine.

            Ok, Tavor n-o fi vreun HK dar oricum e avion fata de ce fabricam noi de prin anii ’60 incoa, mai mult, mai toate programele de înzestrare cu israelienii au implicat în mare parte si industria națională de armament, ce programe de înzestrare actuale implică în mod real și economia românească in afara de dat cu bidineaua pe o tabla ?

            6
            • bullpup-urile sunt chifle.

              3
              • robi,
                Nu o arunca așa, că greșești.
                Cu ceva timp in urmă s-au desecretizat vro 4 volume ce conțineau datele procesului de selecție al armei de infanterie pentru australieni.
                AUG-ul a bătut atunci Colt M4, pe niște teste draconice.

                2
                • nu am nevoie sa citesc pe net cand e vorba de bullpup-uri
                  e greu sa le incarci, iti arunca gaz in ochi, au centrul de greutate ciudat si iei tot reculul in urmar, sa tragi culcat e dificil din cauza incarcatorului etc.
                  nu mai zic daca ai vreo problema nasoala iti explodeaza direct in fata. poti sa traiesti daca iti explodeaza munitia in m4 in bulpup….
                  hai sa nu divagam, daca mai apare vreun articol cu vreun bulpup o sa zic mai multe
                  pana la urma mai importanta e starea armatei romane

                  4
                  • robi,
                    Sunt sigur că aia au fost niste prosti, nu ți-au cerut ție opinia.
                    Iartă-ma că te-am contrazis.
                    ☠️☠️☠️

                    1
                    • nu e vorba ca m-ai contrazis. imi cer scz daca a sunat aiurea. sunt obosit si nu sunt vreun mare expert la comunicare in scris.

                      singura chestie e ca am vazut cum e steyr e plastic aproape toata arma inclusiv mecanismul tragaciului(e ceva ce n-am mai vazut la alta arma)
                      pe langa ce am zis mai sus de bullpup-uri steyr are si o luneta oribila cu un cerc.

                      2
                    • Nu va mai certati. Problema e cu distanta de angajare. Bullpupul iti ofera precizie pe distanta mica. Pana la 150 metri. Cu acoperirea cu foc si precizia de rigoare. Problema e ca distanta de angajare mai nou e peste 150 metri. Acolo te ajuta mai mult o arma lunga, HK au scos cateva superbe. Steyr e inutil acolo, Famas, al carui fan sunt, e cam strutocamila totusi. Fiecare isi are rolul, daca vrei o arma de asalt de….camp, nu iei bullpup. Daca vedem si distanta de angajare, intelegem si de ce un HK detroneaza de departe un AK. Precizia, si efectul la tinta.

                      1
                    • da au testat colt m4 din anii 80 90…..oau…
                      bravo company sau daniel defense sunt la ani lumina peste orice versiune de steyr

                      e ultimul reply pe care il dau ca n-are rost discutia

                      1
                    • @Val
                      Nici tu nu ai inteles nimic.
                      O dai pe aia cu arma lunga…la aceeasi lungime a armei, un bullpup are teava mai lunga.
                      Asta ca sa nu mai zic ca nu stii ca poate inlocui tevile in 2 secunde, cu unele de aceeasi lungime sau unele mai lungi, lucru pe care alta arma sau alte bullpup-uri nu il fac.
                      OF-OF!

                      1
                  • Da, știm deja că prostia e consecventa, de aia australienii continua pe același format, noua armă fiind comparata cu ultimele modele de M4 și selectată în detrimentul lor…
                    https://www.army-technology.com/projects/f90-assault-rifle/

                    • cu toate astea toata lumea fuge de bullpup-uri dupa ce le-au avut in dotare. australienii ti se pare o mostra suficienta ?

                      noua zeelandezii inlocuiesc steyr cu un ar15. francezii famas cu hk416
                      englezii au cumparat niste ar 10 pentru trupele din teatre

                      motivul pentru care autralienii trag de ele e industrial si economic nu calitativ.
                      ti-am spus niste chestii pe care le-ai ignorat complet. bullpup-ul in sine ca design are dezavantaje prea mari sa compenseze teava aia mai lunga
                      nu tot ce e pe net se mananca

                      1
                    • Australienii stiu ce vor, uita-te la ce achizitii fac, au bani si nu merg pe „industrial si economic nu calitativ.”
                      UK o foloseste in continuare bine mersi, Australia la fel, francezii au avut-o, dar si-au pierdut capacitatea de a mai face arme de infanterie si s-au reorientat, China si-a dezvoltat propriile variante, Israel idem. Sunt o gramada de FOS ce le folosesc, si nu ma refer la aplicatiile politienesti.
                      Da vine Robert si ne spune ca sunt chifle, ca „ai vreo problema nasoala iti explodeaza direct in fata.”, ca-s de plastic (vezi ca si Glock-ul ii la fel), ca ergonomie bla-bla. Macar de ziceai si tu ca la aceeasi lungime a armei, teava e mai lunga.
                      Mai mult, „nu tot ce e pe net se mananca” – adica un proces de selectie obiectiv, facut de o natiune civilizata si bogata e bagatelizat de un expert local.
                      OOOOOKEY.
                      PS Ai facut armata? Ca imi pari specialist in CS.

                      1
                    • olanda a avut de ales intre steyr si c7 a ales c7. australia vrea steyr pentru ca il produc.
                      nu inteleg de ce o iei asa personal. lucrezi la steyr sau ce? fanboy?
                      nu e o arma asa de speciala si nici asa de fantastica.
                      uk foloseste sa80 de numai poate de binele ei de aia la fos toti au c7,c8 si au luat ar10 de la lewis(parca) pentru teatre…au ramas cu ele pentru ca le produc si pentru ca i-ar costa bani multi sa le schimbe nu pentru ca sunt super bune ca nu sunt
                      toti au dezvoltat bullpup-uri in anii 60-70 si au ramas cu ele. se credea mare design dar a fost o mare teapa de aia au scapat de ele dar ce stiu eu…..ma intorc la cs.

                      p.s. glock-ul e unul dintre cele mai bune pistoale si n-are nici o legatura cu discutia. ti-am spus in mod specific de mecanismul tragaciului nu de restul armei in loc sa fie metalic ca la toate armele are un plastic si are o luneta oribila cu o gogoasa. nu inteleg ce nu intelegi si de ce esti asa de nervos.

                      2
                    • Fanboy, lucrez la Steyer ( as vrea io) ?

                      Nu am nimic cu tine, nu te cunosc, nici măcar nu sunt mare adept al sistemului.

                      Am o problema insa cu afirmația ta. Niste state cu apa caldă, majoritatea, au selectat tipul ăla de armă în urma unor procese riguroase. Eu le dau credit, mai ales australienilor, care au continuat pe două generații consecutive.

                      De aia te-am întrebat dacă ai făcut armata, poate ai vreo 20 de ani de LE și ai folosit Famas-ul sau ai trecut prin SAS și ai folosit rapandula britilor ( era unu ce se lauda cu asta, mare fake și ăla), sau ești contractor privat și vorbești din experiența.

                      Că dacă vorbești din citit de pe net, mai ales aia cu explozia langa ?, prefer sursele oficiale.

                      Iar legat de Glock, știu despre ce e vorba, trag in fiecare luna 50 de boabe, de când s-a deschis primul poligon privat în București. Recunosc cu umilință că în martie 20-20 nu m-am dus, din rațiuni de Covid.
                      Și, că să folosim o concluzivă…
                      Deci, ce te recomandă?

                    • dust 2, inferno, office. astea ma recomanda.
                      nu ma cunosti dar sunt cs si faker

                • Am fost printre cei care a testat tavor. O arma f complexa, mi-a placut optica. Si nu sunt fan bullpup
                  Sasr australian nu mai foloseste aug din anii 90

                  1
                  • Da, folosește (printre altele) și F90, de la Thales.

                    1
                    • A fost scandal cand au schimbat armele. Fiecare are preferintele lui, eu prefer hk 416 si m4

                      2
                    • @marius da ala e. multumesc ca l-ai gasit

                      @priam „Acum au înlăturat o serie de deficiențe, sine P. pe toate părțile, posibilitatea de a pune mai multe tipuri de optica ( de tot legi de vizorul ăla chiar de la prima serie, dar în anii aia era un mare pas în față), și altele..”

                      ai dreptate atunci pentru ca partea asta nu o stiu. nu cunosc upgrade-urile australiene.

                      1
                  • nu iti place steyr ???? cs, call of duty, battlefield 2

                    toti trebuie sa iubim bullpup-uri ca le folosesc australienii

                    • Singurul merit steyr e ca au introdus aparate optice si incarcatoare din polimer transparent. Dupa aia au scos englezii l85 si canadienii elcan
                      In calibrul 9 mm e o arma si mai proasta, e si la noi in 3 unitati

                    • E opinia ta, Vlade.
                      Sunt 4 volume, in care Australia justifica alegerea Steyr in locul M4.
                      Au renuntat la la AUG pentru F90, cand puteau sa treaca pe noile M4.
                      FOS-ul lor foloseste M4 din motive de stanag, in teatre.
                      @robi- stai jos…

                      1
                    • robi,

                      Stiu ca o zic degeaba pentru tine, asta e:

                      „An estimated $6 million was spent on a series of engineering and user trials between
                      May 1984 and April 1985, the former undertaken at the Williamstown range.
                      14 STICKING TO OUR GUNS: A TROUBLED PAST PRODUCES A SUPERB WEAPON
                      The adverse conditions tests, which exposed both weapons to extreme heat and
                      cold, dust, sand, water and even NATO-standard mud, saw the Steyr the winner.
                      When the rifles were dropped onto concrete, the Steyr sustained some scratches,
                      while parts broke free from the M16.
                      When fired from a fixed mount, again it proved to be more reliable and far more
                      accurate than the M16. The Steyr’s integrated telescopic sight was a big step up from
                      the M16’s iron sight. Advocates of the American weapon thought it an unfair contest,
                      considering, as one put it, ‘A trained monkey could hit the target with the Steyr.’
                      Years on, when Senior Engineering Manager Darren Christopher looked up the
                      test results, he found that the AUG and M16 were ‘equal in 21 of the 56 different
                      requirement categories. The M16-A2 was better than the AUG in five; the AUG
                      bettered the M16 in 29. The AUG failed in two and the M16 failed in 15. There was one
                      requirement category in which both failed.’”

                      https://s3-ap-southeast-2.amazonaws.com/ad-aspi/2019-10/Sticking%20to%20our%20guns.pdf?eTUaNAbpW9rBrzW0G2580lVpR8WHL37b

                    • spui ca n-ai nimic cu mine dar nu te jenezi sa imi pui cuvinte in gura. in primul rand nu cred ca m-am laudat eu vreodata pe internet nici p’aici nici prin alte parti cu ceva profesional.

                      in al doilea rand ti-am oferit parerea mea bazata pe experienta mea.

                      in al treilea rand ti-am spus niste lucruri concrete despre bullpup-uri care le-ai ignorat. steyr ca si alte bullpup-uri sufera lista aia de mai sus pe care nu mai ma obosesc sa o zic. da e o arma misto de tras in poligon dar stai culcat si incearca sa tragi si dupa sa schimbi incarcatorul si o sa vezi ceva…sau poate ca nu si tu esti vreun mester pe steyr…treaba ta eu nu ti-am zis nimic tie personal ci doar despre parerea mea despre bullpup-uri tu in schimb ma ataci la persoana cu niste lucruri pe care le-a facut nu’s cine…cand am zis eu ca am fost in sas ? sau mai stiu eu ce? am fost mereu rezervat in ceea ce ma priveste.

                      cat despre ultimul tau comentariu inca odata iti spun ca vad ca n-ai inteles.
                      sunt sute de ar15. m4 colt folosit de us army e doar o versiune. sunt multe de o calitate superioara lui steyr si m4 facut de colt precum daniel defense sau bravo company.
                      nu poti sa judeci platfomar ar15 doar pe baza a ce au testat australienii pentru ca nu aveau cum sa testeze astea post 2010 in 1980 si nu’s cat cand au ales ei steyr.

                    • imi pare rau ca nu gasesc o poza pe google si chiar am cautat acum cu optica lu steyr cum arata gogoasa aia penibila sa iti arat cat de oribila e optica de pe steyr care apropo pe modelele vechi era fixa. nu putea fi schimbata.
                      degeaba era bullpup cu teava mai lunga ca nu puteai sa iei nimic in tinta cu ea la distanta.
                      inca odata ca poate n-am fost clar si aici e vina mea.
                      in opinia mea, care nu e a vreunui mare specialist si nici n-am zis vreodata ca sunt, steyr e oribila.

                    • robi,
                      Eu mă opresc aici, dar se pare că nu înțelegi că au fost două procese de selecție, unul în anii ’80, hârțoagele australienilor de atunci au fost declasificate și făcute publice, și altul acu’ vreo doi ani, când au decis să meargă pe F90 http://www.lithgowarms.com/f90/
                      Despre ultimul vom vorbi peste alți 25 de ani.
                      Acum au înlăturat o serie de deficiențe, sine P. pe toate părțile, posibilitatea de a pune mai multe tipuri de optica ( de tot legi de vizorul ăla chiar de la prima serie, dar în anii aia era un mare pas în față), și altele..

                    • Marius,
                      Poza aia ce ai pus-o tu e varianta in 9 MM Parabellum, uită-te la încărcător și adaptatorul lui.
                      E o SMG, nu o armă de asalt in 5.56.

                    • Luneta aia clasica de la AUG are, daca imi amintesc bine, un cerculet cu o cruce in mijloc, in centrul reticulului lunetei, atat. Am tinut una in mana, acum destul de multi ani deci s-ar putea sa nu-mi amintesc foarte exact desi nu cred ca ma insel.

                      Ca sa mai zgandar iara un pic apele, raman la parerea ca armele cu sist cu piston lung, precum AK-ul, inca sunt cele mai valabile ca arme militare, „de front” sa le zic asa. Desigur (si mai ales) o arma derivata din AKM dar modernizata si adusa la zi, lucrur foarte posibil si in tara, mai ales daca s-ar renunta la combinatia de comunism blocat in timp si de delasare si coruptie actuala. Plus permitarea (si sprijinirea, de fapt, formarea de asociatii public-private etc) dezvoltarii unor initiative private in domeniu, ceva pe bune si la liber insa, nu pe pile si combinatii.

                      In plus in viitorul apropiat se va trece cel mai probabil la calibre mai „grele” din cauza raspandirii mijloacelor de protectie individuale (veste antiglont cu placi etc) si a necesitatii de a angaja lupte si la distante mai lungi.

                      O M-4 cu teava mai scurta si in 5,56 devine aproape pistol cu apa dupa 300m, mai ales impotriva unora echipati corespunzator (nu spun cine da ma gandesc la rusi).

                      Asta nu inseamna ca tin partea lui AUG (care are o teava mai lunga, (varianta standard), deci e mai eficient si la distante mai mari, depinde si de optica. Aici iara am vazut discutii interesante despre ce tip de catre e mai buna si la ce distante, se pare ca aia deschisa de la AK e totusi mai eficienta la distante mai scurte si la foc automat.

                      Aia mai bogati pun oricum tot felu de ap optica pe arme.

                      Oricum calibrul 5,56 devine tot mai depasit (chiar si 5,45×39 pare superior in unele privinte), nu doar americanii dar am inteles ca si nemtii se tot gandesc cum si cu ce sa-l schimbe, si si ei o tot dau din colt in colt cu ce arma sa schimbe G-36.

                      1
                    • @radu2 are doar un cerculet fara nici o cruce. a pus marius poza cu luneta respectiva.

                      aia care zici tu e o cruce cu cerc in jumate dar crucea nu intra calumea in cerc. linia de cruce mergea pana f aproape apoi era cvasi invizibila in interiorul cercului.
                      aia e la versiunile mai tarzii ale lui steyr. mi se pare ca se numeste a3m dar s-ar putea sa nu imi aminesc bine asta. e o carpeala.

                      hai ca am gasit-o. in mod ironic daca scri steyr scope donut o gaseste
                      originalul
                      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/71/Scope_StG_77.JPG/220px-Scope_StG_77.JPG

                      versiunea de care zice radu de la astea cvasi moderne
                      https://i.imgur.com/S9JA1sW.jpg

          • Este opinia mea, normal
            Bazata pe experienta
            Ok, sunt subiectiv, nu-mi plac bullpupurile din multe motive
            Decat pustile cu luneta bullpup

            3
    • transport aerian

      1
  23. Nu e asa ca nu va-ti astepta de la domnul Ciuca la o asa manarie indreptata impotriva producatorilor autohtoni?

    Daca va uitati la licitatiile pentru camioane IVECO vs ROMAN si apoi IVECO vs RM cu participarea Roman Brasov ca asociat in proiect, va dai seama ca omul are cel putin alta gandire, sa nu spun mai mult!

    Militar de cariera, experienta de razboi…..dar nu vizionar si nu patriot!

    Pacat….

    6
  24. Mareata poveste cu asocierea cu Beretta e trecuta la bullshit sau mega bullshit?

    2
    • MApNul a refuzat oferta, desi aici nu-i pot gasi prea mare vina, nici nu exista o cerere pt o noua arma de asalt, doar tatonari.

      • nu exista cerere pentru o arma calibru nato ???? tragic…

        4
      • Inseamna ca MApN e un cretin! Cum naiba sa preferi o arma de muzeu, depasita, si sa nu iti doresti sa fabici la tine in tara o arma noua, moderna si competibila ??? Are o vina enorma, care nu poate fi justificata.

        • Eu cred că armata vrea o armă noua, dar nu pe cea italiană.
          Ziceau unii de HK-ul 416, și ținând cont cât au dat francezii sau norvegienii pe ele, nici nu ar fi un efort chiar atât de mare.

          2
          • MApNul sa cumpere ce arma o vrea, din ce se discuta pe langa contractul posibil cu Beretta, efortul financiar ar fi spre 20-25 milioane de euro pe an, pt mai multi ani, adica maruntis.
            Nu-i vorba ca nu sunt bani, e vorba ca se vrea…

          • Mie nu-mi place beretta asta noua, prefer alea clasice

  25. Toate acestea deoarece avem o legislație mult prea stufoasă, b in MApN exista o birocrație cum nu exista in nici un sistem al statului. Este vaca de muls a politicienilor, motiv principal pentru care nu îndrăznește nimeni sa facă o reformă serioasa, la sânge, sa scoată toți obezii din sistem, care au grave deficiente de mișcare.
    In fine, MApN este vaca de muls cu toții o știm!
    Mi am dat seama ce tip de om este Ciucă din momentul in care și a dat demisia din armata și a trecut în rezerva!
    Este inadmisibil de ne concept, tu sef al armatei sa îți dai demisia din armata chiar de ziua armatei!
    A adus o jignire tuturor militarilor.

    4
  26. Un articol cu de toate, mai putin cu substanta …. Asa cum ne-a obisnuit George GMT, arunca cu noroi peste tot, fara sa spuna nimic real. In folosul cui, George? Ce veri, sa cumpere MApN fabrica de pulberi si sa o porneasca? Sau sa investeasca in ea? Ilegal, desigur. Pupi in fund sindicatele din Romarm, niste bosorogi interesati doar de salariul lor, fara sa-i intereseze retehnologizarea sau cresterea calitatii produselor. Stii cate comenzi ale MApN au fost refuzate de Romarm? Te intereseaza? Nu cred. Tu da cu rahat in MApN si lauda Romarm, care e cu adevarat de cacat. Esti jalnic, George GMT …. Mi-e mila de tine ….

    3
    • Tocmai, ca in achizitiile MApN cu caiete de sarcini, altele decat cele cu incredintare directa la U.S. Army, nu e substanta… din aia cenusie mai ales.

      Nu e vorba sa cumpere MApN fabrica, dar ar trebui sa fie interesat sa aibe o sursa de munitii care sa nu depinda de importul din tari care nici macar nu sunt in NATO. E un interes strategic pentru capacitatile de lovire ale MApN. Faptul ca au luat Himars este doar o solutie partiala, avand stoc relativ redus si scump de munitii, pe cand munitiile ieftine cal. 122mm si 160mm sunt total ignorate.
      La Fabrica de pulberi e in primul rand vina decidentului politic, care a optat pentru o solutie de retehnologizare neadecvata volumelor uzuale de productie, doar pentru ca era la jumatate de pret.

      Chestia aia cu pupatul, sper sa ti-o inghiti de unde ai scos-o!

      Asteptam detalii legate de comenzile MApN refuzate de Romarm.

      9
    • Unde anume am laudat ROMARM?! Cand o armata nu este interesata de propria sa aprovizionare cu munitie tie ti se pare ca este o situatie normala? ROMARM-ul n-are prea multa treaba cu Pirahna 5 sau alte programe de achzitie esuate: baterii de coaste, drone, corvete etc…

      7
  27. Și dacă ar fi vorba doar despre armată … Dar cred că este vorba despre economia României în perspectivă. Pai dacă autoritățile noastre de orice fel sau culoare politică ar fi cumpărat autobuze și tramvaie pt București fabricate in Romania ar fi avut efect in PIB vis a vis de deficitul economic. Să nu mai zic de căile ferate și trenurile noastre distruse pt care avem toată infrastructura de producție în Romania … Elicoptere de atac? Nave de luptă? Blindate și camioane ? Armă de asalt, super șoimul, rachete cu licență…. Vise taică, nu avem dreptul. Cu siguranță e vorba de trădare, interese terțe și politicieni corupți … Dar avem vreo lege a trădării naționale?

    8
    • Ca venii vorba , mai se produc la noi in tara liniile de cale ferata? parca era ceva pe vremuri la Resita.

      2
      • nope.. trebuiau sa se faca la calarasi.. au taiat laminorul niste mafioti italieni..

        2
      • S-a dus dracului laminorul si era nou- nout pentru sina de cale ferata grea. O bijuterie adevarat, acum importam din Franta, de la Corus…

        6
        • Multumesc de raspuns. Niste Criminali cum dracu sa tai un laminor nou, unic in tara?

          4
        • Pămîntul a fost prăfuit de fostul ministru de interne de la Călărași ( îl aflați ca era mare scula in FSN) care l-a dat unei firme de familie a unor italieni Acilleria Beltrami. Afacerea a fost acum 25 de ani. Taracila a devenit si marcel proprietar de terenuri agricole, înaintea lui BASE.

          6
  28. astia la armata ca la BOR : au cururi fine, piele catfelata „nu pot” ei cu produse interne… musai ultima fita de import!

    3
  29. apropo de HIMARS. m-am apucat de facut niste” calculele”.cu alea 54 de lansatoare am cumparat 81 pods a 6 gmlrs M31A1 , 81 pods a 6 M30A1(cu bile de tungsten).si 54 ATACMS M57.adica mai pe romaneste 3 salve gmlrs respectiv o salva ATACMS. anul trecut in martie,a fost comandat lotul 14 de rachete(nu pods uri) gmlrs ptr us army si parteneri externi(probabil si ale noastre).adica 9500 rachete de lupta si 300 de antrenament,la pretul de 1,13 miliarde$.rezulta cam 120000$/gmlrs.noi luand doar 10% din ele sa zicem ca dam cu 25% mai mult,deci 150000$/buc.,toate 972 ar costa maxim 150 mil$.despre atacms ultima tranzactie am gasit-o din 2011. 130 bucati au costat 145mil$.deci 1,1 mil$/buc.punem si aici 1,5 mil$ ca suntem in 2020 si reiese ca alea 54 comandate ar costa 80 mil$+150mil$= 230 mil$ TOATA MUNITIA.pe ce naibii au dat astia diferenta de peste UN MILIARD $ ??? pe 54 de lansatoare,24 AFATDS(astea costa 4 mil$ toate),30 humvee,54 masini de aprovizionare+54 trailere,10 macarale de 5 tone si alte maruntisuri(laptopuri,baterii si alte balarii)?bai frate 150 camioane si 4×4 cu niste fiare pe ele 5 mil$/buc?? ca nu o costa trainingul militarilor 1/2 miliard$! hotie pe fata!

    3
    • Ai o problema cu aritmetica. Au cumparat 922 de rachete GMLRS si 54 ATACMS. GMLRS te costa te cam $145 de bulioane. ATACMS te costa cam $70 de bulioane. Un lansator HIMARS costa cam $10 bulioane * 54 = $540 bulioane. Intre timp s-au mai marit cantitatile. 48 AFATDS, 45 HUMVEE si 54 vehicule de aprovizionare te costa $24.42 bulioane. Deci „ochometric”, fara a stii preturile stipulate in CLINs (contract line items) ajungi la $780 de bulioane.

      https://www.federalregister.gov/documents/2019/07/26/2019-15844/arms-sales-notification

      https://www.federalregister.gov/documents/2017/10/24/2017-22984/arms-sales-notification

      4
      • Nu stiu cum dracu da (81+81)x6=972 dupa aritmetica mea! Si zici ca un lansator face 10 meleoane? Dar ce dracu e ala m1a2 abrams?? E un amarat de camion blindat cu o inst hidraulica pe el. Am zis bine, hotie pe fata. Ok, inghit porcaria asta dar diferenta de juma de miliard ptr ce este? Instruirea personalului? De banii astia cred ca mananca aia doar icre necre si se spala pe dinti cu Moet.

        1
        • Mi-a scapat mana pe tastatura. Vrei sa vezi unde se duc restul citeste link-urile.

        • Acum am gasit un articol pe european defence review din 23.09.2019 despre primul sistem k9 thunder primit de norvegieni de la hanwha. Aia au comandat 24 de bucati ptr 1,8 miliarde NOK(175 mil$). Adica vreo 7.5 mil $/SPH. Noi, conform contractului publicat de americani am dat 650 mil$pe 54 lansatoare goale Himars. Adica 12 mil$/un camion blindat 6×6!!! Pe bune??

          1
          • Un lansaror costa $10 bulioane. Ieftin și but nu exista in lumea asta. Nu te mai baza pe calcule tâmpite unde iei valoarea totala a contractului și o împărți la numărul de chifle cumpărate. De parcă obuzierele norvegiene ar veni îmbrăcate acum. Hai baga niste calcule cat te costa un stoc adecvat de obuze simple. Alea sunt la $2000 bucata. Alea de precizie te descurci singur.

            1
            • Tocmai aia e ca la contractull norvegienilor nu am bagat si cele 12 senilate de realimentare care sunt incluse in el. Pe bune, cat de bun e camionul ala blindat de costa dublu decat un SPH senilat de ultima generatie cu ditamai tunul care costa o caruta de bani, sisteme electronice de ochire si tir si alte alea? E hotie pe fata. Nu am spus nimic de pretul munitiei si excalibur e scump in draci. Dar si acolo daca cumperi obuze proaste de 155 de aia 900000 (adica peste 400 proiectile) cat costa un pod de m31 pui jos un orasel.

              1
              • Toti vorbesc de un contract de $215 bulionane. De unde ai ajuns tu la concluzia ca obuzierele respective ii costa $175 de bulioane? Pana si astia pe care ii citezi iti specifica 180 de bulioane de hemoroizi si nu zbarati.

                https://www.edrmagazine.eu/norwegian-defence-materiel-agency-receives-new-artillery-system

                Tot incerci sa-ti bei propria oranjada ca sa ne arati ce ieftin si bune sunt alte lucruri. Din pacate aritmetica nu te ajuta. Rah!

                1
                • Eu am convertit suma respectiva la cursul mai 2020 (1,8miliarde NOK=176mil.$) uitand ca au semnat contractul in dec. 2017 cand banii aia faceau 216 mil$. Dracu a stiut ca moneda lor are fluctuatii de 25%in 3 ani. Oricum nu conteaza ca sunt 24 k9+12k10 la 176 mil sau 216 mil $ tot e putin fata de 10 mil(cat zici tu) sau 12 mil(cat mi a iesit mie) ptr un basit de camion blindat oshkosh. Poate nu realizezi ca aia dau pe doua k9+un k10 cu 50-60%mai mult decat dam noi pe un camion blindat!!! Imi pare rau, dar eu o consider hotie la drumul mare. Desi daca stai sa cugeti, prost nu e ala care cere, tampit cu diploma e ala care da atata pe asa ceva.

                  2
                  • Da si? Care-i problema? Compari mere cu pere ca se incerci sa ne arati ce ieftine si bune sunt unele lucruri. De parca un obuz este acelasi lucru precum un ATACMS.

                    • Da-l naibii de atacms, excalibur si alte prostii. Eu doar zic ca nu e normal sa ceri pe un camion mai mult decat cer altii pe un SPH senilat, o chestie infinit mai complexa si mai greu de realizat. Ce dracu e asa greu de inteles??daca un parlit de camion oshkosh costa 10-12mil$ sunt curios cat o sa coste un ERCA(daca il realizeaza vreodata)? 25-30mil$??

                • Corectie. 24 k9+6 k10 arv. Probabi bateria o sa fie compusa din 4 k9+1 k10= 36mil$.ai dracu, tot ies mai bine ca noi. PS. Si nu sunt deloc adeptul SPH urilor senilate. Dar cand vad diferentele astea incep sa ma gandesc ca de miliardul ala juma luam vreo 120 de k9+30 k10 si o gramada de munitie(vreo 15000 rounds) , inclusiv 1000 de excalibur(sa fie). Dar noi dam 573 mil pe spare parts, training, laptop, battery si alte balarii.

  30. Ce ziceti daca oprim un pic corul bocitoarelor si avem un pic de rabdare?
    Repede sa aruncam cu noroi in Ciuca, pana mai ieri era doar motiv de lauda. Nu cred ca poate nimeni sa-i nege meritele in privinta achizitiei de Patriot si Himars, chiar a avut cojones pe vremea lui Zdragnea sa iasa si sa anunte public ca asta ne dorim in cazul Patriot.
    Revenind la faimosul Larom pe care toata lumea il da de exemplu de ce mega scula aveam si cum puteam s-o dezvoltam, ei surpriza, arhitectura sistemului de comanda si control implementat de evrei la noi e una inchisa, destul de greoaie si nu poate fi upgradata fara contributia lor (sunt multe info scapate pe net pe tema asta, tre’ sa stii unde sa cauti). Fara asta ai doar niste GRAD-uri similare cu cele din WW2. Himars e cu totul altceva, poate primi date inclusiv de la un ipotetic viitor F35 al FAR si e dezvoltat in permanenta. Ce s-ar putea face intr-adevar ar fi dezvoltarea rachetei de 122 cu raza extinsa si integrarea in sistemul de comanda si control al Himars dar asta costa mult. Rachetele de 160 importate la cheie devin inutile odata ce ai Himars si sa zicem te-ar duce mintea sa dezvolti o versiune ghidata a 122-ului si cu raza extinsa.
    Despre Piranha numai de bine, ideea de a integra echipamente critice indigene nu e rea deloc chiar si cand vorbim de partenerul strategic, sistemul de avertizare la iluminare laser e made in RO si e chiar foarte bun, sistemul de comunicatii si cheile de criptare trebuie sa fie musai made in RO, ca nu ne pricepem inca sa facem ceva matur in al doilea caz e alta poveste.
    Am vazut si alte programe de succes enumerate mai sus si facute cu evreii si sincer chiar nu mi-as dori din nou sa repetam experienta:
    – Mig-21 Lancer: antena radar castrata si lipsa racheta BVR
    – Puma SOCAT: lipsa blindaj cabina / scaune piloti si degivrare in pale, platforma foarte zgomotoasa
    – MLI-84M1: lipsa blindaj, turela mult prea inalta, platforma depasita moral complet, dezastru pentru grupa imbarcata daca ia o lovitura de RPG

    Ref. industria de aparare a Romaniei imi pare rau dar e de rasu plansu ce arma de asalt a scos Cugirul, ce BTR-uri resapate vrea sa produca Moreni-ul si lista poate continua. Dupa Revolutie ne-am batut joc de ce aveam si nu am dezvoltat nimic, acum averm 2 posibilitati: ori marcam serios banul jos si luam la cheie de pe raft ori facem greenfield-uri si cumparam licente cu bani si mai multi (a se vedea Polonia). La cat de rupti in cur suntem si avand in vedere ca nu mai e timp pt vise umede e clar ca optiunea 1 e singura valida. Ne-am facut-o cu mana noastra, ne-o meritam!

    20
    • MiG 21 Lancer, antena „castrata” pe motive mecanice de con, n-aveau loc sa puna una mare. Derby n-am cumparat-o noi, ea este foarte compatibila si astazi cu radarul ELTA 2032. Puma Socat n-are degrivare in pale ca n-a avut niciodata, fara nici o legatura cu pachetul de modernizare, la fel si protectia pt piloti.
      MLI 84 este la origine o BMP 1 sovietica, ceva mai mare, asta am avut, pe asta au pus turela. Turela care este inalta dintr-un motiv intemeiat, stai la adapost, scoti doar turela.

      BTR resapat, SAUR 2 n-are prea mult legatura cu seria de BTR-uri sovietice iar pe de alta parte acum discutam despre un posibil export in Egipt, sau nici exportul nu-i bun?

      La Pirahna 5, despre ce chei de criptare discutam? Sistemul de comunicatii vine de la o firma canadiana, CSR-ul este doar subcontractor, ce face exact nu stim insa, greu de crezut ca avea o asa mare lucrare care sa implice criptarea comunicatiilor.

      Racheta 122mm cu raza extinsa este folosibila in locul cele de 122mm cu raza de 20km, nu-i nevoie de mare desfasurare de forte.

      8
      • au auzit si ei de chei de criptare si o tot trag cu asta ,si producatorul daca stie frecventele de lucru si algoritmii de salt nu poate intercepta in clar o statie care lucreaza in salt de frecventa ,pt ca nu are capacitate sa faca asta in teren ,intercepteaza tu o statie radio care emite in salt de frecventa cu un nivel de salt de frecvente cu un algoritm pe care il stii pt care factorul uman selecteaza din 50000 de frecvente si are si capacitatea se selecteze si numarul de salturi de genu :salt pe toate frecventele, salt pe 4/16/256 frecvente, salt ortogonal pe 256 frecvente iar daca cel care emite si cel care receptioneaza nu introduc aceleasi date emitatoru vorbeste singur ca receptorul sigur nu are ce intelege

        4
      • Nea George, ce stii, dar concret, despre turela de la MLI-84? E înaltă, dar degeaba! 😉
        Părerea mea, hîc…

    • „Ce ziceti daca oprim un pic corul bocitoarelor si avem un pic de rabdare?”
      Alti cati ani? Facem doar pe blog-ul asta acusi 10 ani de cand scriem niste chestii Io recunosc, am inceput mult prea optimist 🙂
      Primul articol?
      https://www.rumaniamilitary.ro/relatia-romaniei-cu-sua-runda-obama

      9
      • Iunie 2011. Ce vremuri…In curind aniversam 10 ani!!!!!!!!!!!. trebe o petrecere…musai.

        4
      • Alea au fost și primele comentarii, 2013? 🙂

        Ati facut treaba buna, uneori prea buna , mi se pare. Dar la naiba, tehnica armatei române este cu 10 ani mai veche.

          • Au trecut 10 ani!!??Deja?Cum trece timpul…Deja blogul e sufletul meu….A fost inca de la „pornire”! Nu stiu cate articole am dar nu conteaza, merg inainte. Singurul meu regret e faptul ca nu pot face articole despre tehnica militara produsa la noi in trecut din lipsa de date. In rest….sa fie petrecere!?Un congres, o adunare, ceva acolo cand s-o putea dupa nenorocirea asta de pandemie!

            2
            • Aproape 9..dar lumea se simte imbatranita…

              3
              • Ce-ar fi de sarbatorit? Daca ne uitam inapoi, ce planuri am avut initial, ce sperante am avut, faptul ca blogul a avut si are succes este doar o palida consolare.
                Eu as fi preferat ca noi sa avem 100 de cititori pe zi, dar armata sa aiba dotare, sa avem industrie proprie de armament, sa avem infrastructura si clasa politica responsabila, sa nu mai fim asa de corupti…

                Are dreptate Razvan, am imbatranit cu 9 ani…

                6
    • In primu rand doar israelienii ne dadeau atunci tehnologie, nemtii si francezii timid pt ca nu erau vani decat de carpeli.
      Englezii si americanii nici nu voiau s-auda pt ca ne considerau un fel de sovietici
      Cand a fost posibil financiar dupa 2004 nu au mai vrut politicienii nostri
      Programele din anii 90 nu sunt perfecte, dar ganditi-va toti ca atunci s-a facut ceva
      Eram abia iesiti din comunism

      1
  31. Aniversare da …
    Clar o sampanie.. in coca … de tort nu de nava …. M-am uitat prin vecini… sarbi, ucrainieni… o groaza de programe, prototipuri.. ciocanesc mereu cate ceva.. sarbii de admirat, ukrainienii daca ar avea ajutor tehnologic si bani ar fi departe, programele lor de rachete au potential, motoare de elicopter, turbine de nave…
    Noi o frecam cu autonomia, penalii , iar penalii, baronii si … TRADATORII…
    In rest zero… salarii si pensii sa fie la MAPN…

    2
  32. George, camarazi de suferinta…. stim cu totii, dar nu vrem să acceptăm. Atâta timp cât tampitii ăștia din politică noastra stiu că suntem în NATO și Rusia nu se va atinge teritorial de Romania, nici nu vor face ceva pentru armată asta. Vom trimite trupe în Afganistan și unde va fi nevoie și atât, cu tehnica cumpărată la bucata. La oameni mărunți, idealuri mărunte. Romania nu înseamnă numai Romania din granițele actuale , dar cine să-i învețe istorie și patriotism. Sunt atât de prosti că nu își dau seama cat sunt de penibili si neînsemnati la adunările internationale.
    Să nu asteptam de la americani cine stie ce. Ei nu așteaptă de la noi să fim contrapondere la rusi , ci să îi lăsăm să își facă treaba contra securitatea data de apartenență la Nato. Și câteodată ne mai pun la plata cu vreun Himars sau Patriot. Acum credeti ca nu pot ei dormiti că se vor operationaliza sau nu vreodată astea? Nu, ei se apăra singuri nu stau după noi.
    Nu mă intelegeti gresit, ne-o facem cu mâna noastra, parteneriatul cu SUA ar fi foarte benefic dacă am fi conduși de oameni cu cap. Nu mai are rost să dăm exemple gen Coreea de sud…
    Nasol este că acești politicieni ar avea cu cine, adică noi românii, contrar a ceea ce spunem chiar noi despre noi, suntem disciplinați, muncitori și facem treaba buna. Dar, să fim conduși de oameni deștepți. Cineva mentiona într-un comentariu de Ionel Bratianu… moartea lui a fost neșansa noastra interbelica.
    Ok, hai ca v-am plictisit, deja. Vedeți cum votați în toamna.
    PS: LCK a câștigat la CEDO, nici nu mă pot bucura. Demonstrează cât suntem de jos

    6
    • 🙂 Tu presupui ca „ei” ar fi patrioti daca n-ar fi prosti, adica ne-ar dota daca nu am fi in NATO si daca Rusia ar reprezenta o amenintare, dar s-ar putea sa fii un pic cam prea optimist daca ne uitam la distrugerea economica si sociala a Romaniei.

      Eu presupun ca intreaga clasa politica romaneasca este infiltrata la nivel inalt si mediu de servicii straine de informatii si ca ce vedem acum este rezultatul tradarii Romaniei de catre proprii ei conducatori alesi.

      Ca un singur exemplu il gasesc pe tariceanu, care a fost de doua ori la guvernare si a practicat mereu aleceasi metode de distrugere economica: cresteri aberante de salarii si pensii, lipsa oricaror investitii in infrastructura, deficit bugetar urias (5,2% din PIB in 2008 si 4,2% in 2019) desi economia era pe crestere economica.

      Tot tradare mi se pare si atunci cand scazi taxele, cresti veniturile si totul merge spre consum din import, arunci in aer balanta de plati externe, depreciezi moneda si faci totul crescand gradul de indatorare a Tarii. Basca ca creezi o imensa hemoragie de bani din Romania catre tarile de unde importi, le platesti alora salariile si pensiile, le faci lor crestere economica sanatoasa.

      10
      • Pentru mine în cazul de fata patriotismul e doar un viciu
        Si a fost din 89 încoace
        Am văzut cum patrioti, dar cu metehne vechi, fără viziune, flexibilitate si atitudine de lider au dus de râpă multe
        Avem nevoie de oameni competenți, deschiși la minte si cu viziune
        Politicul are partea sa de vina.. Dar nu e responsabil in totalitate

      • Asa este ! Naravul din fire ( naravul tradarii de Tara) nu are lecuire (sau poate are). Mai devreme sau mai tarziu se va face aceasta deratizare ( identificarea si eliminarea sobolanilor tradatori) generala …

        1
  33. Vechea expresie „nu pati sa faci din rahat bici” se potriveste acum capabilitatii conducerii Romaniei. Ati vandud resursele tarii, ati lasat industria grea si militara sa lancezeasca si astea sunt resultatele. Conducerea celor asa zisi destepti sau ocupat numai de tragerea spuzei pe turta lor. Numai un act ceresc unde a mature mare de tot sai mature pe faptasi ar ajuta soarta tarii. Cei care au copii si nepoti sa se gandeasca la viitoru lor daca nu a tarii. In cazul destramarii NATO, ursul din est va fi si mai agresiv contra Romaniei iar irreventionismul Ungar din vest nu va mai fi oprit de numic.

    1
  34. Interesant este faptul ca Serbia desi are un PIB sub 55 de miliarde iar bugetul armatei il au undeva in jur de 800 de milioane pe an doar, totusi ei reusesc sa se miste cu ceva talent si apoi desigur au mai si primit cateva ,, cadouri ” tehnice de pe la rusi

    https://www.defenseromania.ro/vucic-armata-serbiei-la-cel-mai-inalt-nivel-belgradul-aduce-elogii-rusiei-i-ii-mul-ume-te-pentru-ajutorul-in-modernizarea-for-elor_599416.html https://www.defenseromania.ro/pericolul-unei-curse-regionale-a-inarmarilor-serbia-isi-dezvolta-industria-de-aparare_595432.html

    https://www.google.com/search?q=PIB+Serbia&rlz=1C1PRFC_enRO762RO762&oq=PIB+Serbia&aqs=chrome..69i57.18360j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

    1
  35. inca trăim în siajul tranziției ,acolo si atunci au împarțit țara pe domenii de responsabilitate.
    oligarhia cu epoleti din armata-servicii-interne conduce cu adevarat economia strict legata de energie-resurse-armament.

    2
  36. La Fagaras cred ca lipseste un aviz de mediu …

    • De acum 6 ani lipsea avizul de mediu… l-au primit in 2015:
      http://www.bzb.ro/stire/fabrica-de-pulberi-a-primit-avizul-de-mediu-pentru-noua-statie-de-epurare-a91575

      In 2014 au aprobat in final o investitie, dupa o strategie facuta prin 2013…
      https://www.rumaniamilitary.ro/statul-redeschide-portile-fabricii-de-pulberi-de-la-fagaras
      La sfarsit de 2016 inca erau cu utilajele noi nemontate, in curtea fabricii:
      https://www.rumaniamilitary.ro/fabrica-de-pulberi-fagaras-tot-pulbere

      Autorizatie integrata de mediu 2018:
      http://www.fabricapulberi.ro/anunturi.html
      http://apmbv.anpm.ro/drafturi-autorizatii-integrate
      http://www.anpm.ro/documents/15795/34548437/Proiect+AIM+FABRICA+DE+PULBERI-feb.2018.doc/0d14a22a-5073-43d6-b727-807d3ccc84db

      Activitate IED Capacitate maximă proiectată a instalației UM
      4.6. Producerea de explozivi 200To/an
      • pentru instalatiile de fabricare hexogen si reconcentrare acizi
      – pentru instalatia de fabricare nitroglicerina
      • pentru instalatia de fabricare pulberi cu dubla baza
      • pentru instalatia de fabricare TNT

      Materie prima Acid sulfuric 7664-93-9 800 mc Acid sulfuric 98% Instalatie reconcentrare acizi rezervoare H314
      Materie prima/semifabricat Acid azotic 7697-37-2 120 mc Acid azotic 98% Instalatia hexogen Rezervoare H314, H272, H290
      Material auxiliar Carbonat de sodiu 497-19-8 ? to Carbonat de sodiu anhidru tehnic Magazie materii prime saci H319
      Materie prima Hexametilentetramina 100-97-0 20 to Urotropina Magazie materii prime saci H228, H317
      Materie prima Stearina 557-05-1 – – Stearina (acid stearic) Magazie materii prime saci –
      Materie prima Cerezina – – – Cerezina Magazie materii prime saci –

      Material auxiliar Hidroxid de sodiu 1310-73-2 – – Hidroxid de sodiu Magazie materii prime saci H314, H290
      Material auxiliar Clorura de sodiu 7647-14-5 – – Clorura de sodiu Magazie materii prime saci –
      Materie prima Hidrocarburi C5-rich – 2 to Hidrocarburi C5-rich (Eter de petrol) Instalatia hexogen butoaie H224, H304, H315, H336, H411
      Materie prima Oppanol 9003-27-4 – – Oppanol Instalatia hexogen saci –
      Materie prima Dioctilsebacat 122-62-3 – – Dioctilsebacat Instalatia hexogen saci –
      Materie prima Teflon 9002-84-0 – – Teflon Instalatia hexogen saci –
      Materie prima Trinitrotoluen 118-96-7 – – Trinitrotoluen (TNT) Instalatia hexogen saci H201, H301, H311, H331, H373, H411
      Materie prima Pentrita 78-11-5 0,09 to Pentrita (PEN) Instalatia hexogen Lazi de lemn H201

      Pe amplasamentul S.Fabrica de Pulberi SA Fagaras se afla urmatoarele instalatii:
      – Instalatia de fabricare nitroglicerina
      – Instalatia de fabricare a pulberilor cu dubla si tripla baza
      – Instalatia de fabricare TNT
      – Instalatia de fabricare hexogen
      – Instalatia de reconcentrare acizi
      In prezent sunt functionale doar instalatia de fabricare hexogen si reconcentrare acid azotic uzat.

      4
      • Lista produse:
        http://www.fabricapulberi.ro/produse.html
        Explozivi

        TNT (MIL-DTL-248D)
        RDX (MIL-DTL-398D)
        PETN (pharmaceutical grade)
        Exploziv plastic PHF-89
        Boosters

        Propulsoare solide
        For 122mm multiple launch rocket system Grad PRTF 100
        For reactive antitank grenades (RPGs) PRTF 220, 221 and 300
        For anti-hail rockets (hailstones prevention) PRTF 196

        Produse Diverse
        Acid Sulfuric concentrat si Acid Azotic concentrat
        Detoroc (for cracking rock boulders)
        Mixtures with PETN for the pharmaceutical industry

        4
      • Deci la productia de 200 de tone/an, sa simplificam zicand ca produc 100 tone doar pulbere de motoare, iar o racheta 122mm cantareste pe la 70 de kg, din care, tot simplificat sa zicem ca 40 kg e pulberea si alte 20kg capul de lupta.
        Ar rezulta ca necesar o comanda de 2500 rachete… si asta e maximul.
        Cam cat ar fi minimul? un sfert? O cincime (500 rachete/an)?
        O salva are vreo 40 de tuburi, deci o cincime e vreo 12 salve?

        5
        • Iar o racheta de 122mm costa in jur de 1000 dolari sa zcem euro….. despre ce discutam aici.

          Sa nu uitam ca in 2014, in plin razboi in Ucraina (cand bubuiau lucrurile langa granita noastra), se incerca vanzarea echipamentelor care sa produca motoarele pt. rachete. Nu le-a cumpart nimeni si atunci au lasat o parte din ele „depozitate” sub un „sopron”/magazie (daca mai sunt pe undeva pozele), Probabil ca au crezut ca aerul liber este sanatos.

          In 2013 se vota in CSAT eliminarea industriei de aparare si concetrarea „pe biti” . Cine i-a impus atunci lui Basescu documentul negocit la Moscova (de cine iar este important) ?. La cateva sapatamani face poc Ucraina.

          1
  37. N-ar fi chiar asa mult daca cu adevărat chiar s-ar dori reînceperea productiei.

    Suntem in ,,metastaza” , deci ori ori……in genere la metastaza nu prea-ti revii dar Domnul face si minuni!

    1
  38. S-au decis cei de la Iveco unde sa produca: ”începând cu cel de-al 301-lea camion, acestea se vor produce în România” ?

    • pai inclusiv primele 300 sunt produse aici !!dupa ce le aduc la reprezentata sunt alimentate cu motorina,pun prelatele,covorasele de cauciuc in cabina si agata bradutul la oglinda.eu zic ca e suficient.

      3
      • ??? da-o la boala Strumpf, omul chiar a intrebat serios, asta-i chiar o chestiune importanta, intelesesem ca vor avea un partener in Ro pt asamblare, chiar n-am idee ce asamblare poti face-n Ro la ora actuală fără un greenfield, asocierile gen GDLS s-au văzut ce rezultate dau dar poate privatul poate mai mult…. dar dacă faci o asamblare ,,minimală ” cum a zis Strumpf se poate face și cu firma mea, covorase si braduti pot pune și eu?

        1
  39. Toata aceasta colaborare si oportunitate de afacere s-a facut la sugestia americanilor. Astfel ca sa intelgem cine sprijina si cine saboteaza industria nationala de aparare deci securitatea Romaniei.
    Deci indirect sunt “saboati” si americanii?.

    Cand nu ai industrie de aparare nu ai aparare, restul sunt numai povesti. Faptul ca Romania se chinuie sa nu deschida fabrica de pulberi si explozibil fara de care nu se poate fabrica munitie fara de care nu poti avea armata spune totul. (ca o firma nu o lasa sa foloseasca statia de epurare… este “amuzant”) La fel in cazul sabotarii Saur2.

    In Ucraina 40% din ministerul apararii a cazut la testul cu poligraful fiind banuiti ca sunt agenti rusi, la noi cate copi(i) a produs Militaru…

    5
  40. Macar sa completeze stocurile de carburant că e foarte ieftine azi. 🙂

  41. Deci l-am gasit pe generalul Ciuca vinovat pt ca in 2004 toate achizitiile au fost stopate. Logica,frate. Si e plictisitor sa tot explic faptul ca poti cere si luna de pe cer, ministerul economiei aka din guvern se ocupa. DpA dupa aia daca au voie

    1
  42. Referitor la sarbi, cum se face ca ei cu supertehnologie au pierdut inclusiv Kosovo iar noi cu armata de la muncile campului suntem in NATO si UE si avem acum nivel de trai peste al lor?

    • Poate că nu a contact armata la aderarea in UE ( nu în sensul enunțat mai sus), iar la aderarea in NATO că ne-am aflat alaturi de ei prin Parteneriatul preaderare, și ne-am mai și rezolvat disputele cu vecinii?
      In vreme ce sârbii o puneau de genocide…

      1
      • Printe altele da
        Paradoxu e ca noi am renuntat la comunism, ei care erau de facto capitalisti au ramas intre vagoane
        Ii ajuta rusii si chinezii
        Politica lor de achizitii este foarte coerenta
        Tinand cont ca si Croatia se doteaza

        1
        • O fi politica lor de achiziții coerentă, nu zic nu, au lucruri faine, îmi amintesc acum doar de tancul ăla indigen, poate cel mai bun dintre estici cu excepția tancurilor rusești… dar pe realpolitik o duc prost, tabăra aleasă nu i-a susținut eficient și au pierdut teritorii. Cred că preferau invers.

          1
  43. Ai nostri au fost printre putinii care au facut cu ei exercitii la nivel de forte speciale si aviatie

    1
    • Ei cu 29 și noi cu 21…

      1
      • Atunci aveau vreo 3-4 mari si late cu avionica surubarita din anii 80. Plus ore de zbir infime la piloti. Au primit recent de la nielorusi si rusi

        • 2019

          https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1291653651029921&id=142190905976207

          Exerciţiul bilateral româno-sârb „AIR SOLUTION 2019” este în desfășurare, în perioada 30.09 – 04.10.2019, la Baza 71 Aeriană ”General Emanoil Ionescu”.

          La exercițiul participă aproximativ 100 de militari români și aproximativ 60 de militari sârbi, piloți și personal tehnico-ingineresc, cu aeronave MiG-21 LanceR, elicoptere IAR-330 PUMA SOCAT, aparţinând Bazei 71 Aeriene şi aeronave MiG-29 Fulcrum, elicoptere Mi-17 şi Mi-8 aparţinând Bazei 204 AFB Batajnica din Serbia.

          „Air Solution 2019” este destinat antrenării personalului din Forţele Aeriene Române şi Sârbe, în executarea misiunilor aeriene specifice spaţiului aerian din zona graniţei comune dintre cele două state.

          #roaf #airsolution2019 #baza71aeriana

          1
          • A fost si inainte, nu e primul

            • Da, știu.
              Ideea era că la exercițiul din 2019 sârbii au folosit, se pare 29 din cele primite de la ruși în 2017 (6 exemplare ), și nu ce le rămăseseră prin inventar, cu resursa la limita. In aprilie 2018 au mai primit 4 de la Belarus, și urmau alte 4 prin 2019.
              Își clădesc o mica forță aeriană…

              1
  44. Una din cele mai importante operatiuni din razboiul ucrainian, operatiune care este studiata si “predata” la NATO, a fost “Lungul Mars”. Este cea mai lunga si poate cea mai de succes misiune in spatele liniilor inamice din instoria operatiunilor militare, reusind sa prabuseasca intreagul front si ofesiva rus+pro.

    Toate acestea nu ar fi fost posibile fara un APC usor deci cu o manevrabilitate/mobilitate/capacitate de deplasare foarte mare si foarte fiabil, BTR80. Nici o alta masina nu ar fi fost capabila sa poate sustina o astfel de misiune. Totul era miscare si atac supriza, din directii de unde s-ar fi asteptat cel mai putin. Orice oprire mai mult decat pt. realimentare insemna moarte caci se lupta contra unor forte mult superioare. S-au deplasat atat de mult si incotinu incat nu au avut timp sa schimbe cauciucurile mai uzate ceea ce a dus la explozia lor, o part din APC-uri au venit pe “janta” (de fapt nici nu le puteau schimba pe toate). Tot ce era necesar pt. sustinerea frontului a fost distrus ceea ce a dus la colaps iar in final au venit acasa cu mai mult APC-uri decat plecasera 🙂 .

    De aceea avem nevoie de Saur 2, nu numai pt. a incheia afacerea cu egiptenii ajutand astfel economia ci si pt. a inlocui/suplimenta BTR-urile mai batrane. Nu poti sa ai numai APC-uri grele iar sa nu ai deloc amfibii, deja discutam de sabotarea capacitatii de aparare in cazul Romaniei (o „fortareata a raurilor”).

    Pt. logistica vor fi necesare iarasi, rusii deja se antreneaza pt. atacarea convoaielor de aprovizionare/logistica cu drone mici ori Saur 2 poate rezista la un asemenea atac si costurile de expluatare sunt mici. Ceva mai greu ar duce costurile la sume astronomice si l-ar face dependet de drumuri in “sezonul umed”.

    2
    • Evident ca s-ar putea face lucrurile in tara daca n-ar exista sabotaj, politicieni dobitoci si militari fixisti pe care nu-i poti scoate din ale lor.

      SAUR evident ca ar fi util, poate si configurat pentru 4 x 4, ca o APC specializat pe amfibiu, pentru linia a doua, politie militara, cercetare, evident ca nu se va putea numai cu Piranha care pare destinat infanteriei mecanizate, grele.

      SAUR ar putea fi imbunatatit daca s-ar dori…ramane da un blindat usor dar poate fi util infanteriei marine, politiei militare, unitatilor de paza sau infanterie usoara, cercetarii, rezervistilor etc.

      Sunt multe lucruri care s-ar putea face bine mersi aici si poate xportate daca s-ar dori, de pilda un AK modernizat si unde vrei ceva special importi, un nou mortier de 120 mm si munitii moderne (aici pare sa fie viitorul la nivel de artilerie de suport la nivel batalion) si in general mortiere si artilerie, drone, blindate usoare, musai o fabrica de motoare eventual cu un partener strain, radio cu salt de frecventa, chestii oarecum de baza, nu foarte sofisticate sau mai bine spus, care nu mai sunt sofisticate la ora asta..

      lovitura termobarica la AG-uri in dotare uzuala (+ lovitura termobarica de 122 mm, , artilerie locala si buna la purtator pentru infanterist, in rest pentru AT se importa eventual

      1
      • Pentru SAUR 2 mergea si platforma de artilerie/aruncator, dar si pentru sisteme AA VHORAD + SHORAD… doar era testat pentru a duce turela de Crotale. Si MEDEVAC, CBRN, poate si PCB.

        Toate rolurile astea secundare, ar merita o platforma mai ieftina si amfibie.

        1
  45. @ Priam si Robi
    Mie mi s-a parut discutia voastra usor contradictorie constructiva, pe argumente
    Fiecare prefera altceva, unii blondele, altii brunetele

    2
  46. http://www.umcugir.ro/products.html

    Din catalog lipsesc toate armele pentru infanterie model AKM. Știți cumva dacă ne pregătesc surprize?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *