De fapt e aceeasi MultiCam, insa din motive de drepturi de autor, US Army a denumit-o OCP – Operational Camouflage Pattern – (intre noi fie vorba, bine ca nu e OCP-ul din Robocop, desi „Omni” i s-ar cam nimeri), fiind de fapt arhicunoscutul „Scorpion W2” atunci cand se afla in teste. Este extrem de similara cu MultiCam de la Crye Precision, dar a fost dezvoltata de Army Natick Labs in Massachusetts.
Scorpion W2 foloseste o paleta de culori precum variante „mute” de verde, bej deschis si maro inchis. Vor exista de asemenea si alte variante „specializate” precum „woodland” mai inchis si „desert” mai deschis. Noile uniforme vor intra in paine in vara lui 2015, US Army avand in plan o tranzitie lina, asta insemnand eliminarea nepopularei „gri-verde multirol” ACU-Universal Combat Pattern (poreclita „cu drag” de catre militari si „ICU”- I See You). Bleah!
Nu stiu ce ziceti voi, dar eu deja mi-am exprimat de ceva vreme parerea pentru noua uniforma de camuflaj a Armatei Romane, OCP-ScorpionW2 este perfecta pentru noi.
Multam „Revista Tactica” pentru semnalarea stirii, restul articolului pe ArmyTimes.
*editat
Adaug galerie cu Leaf si DPM, ultimele doua uniforme de camuflaj ale Armatei Romane in varianta „woodland” englezesc:
…Precum si MTP – „MultiCam” englezesc:
Sursa ultimelor imagini: http://www2.ttcn.ne.jp/camouflage/english.htm
lansam si noi RFI la urgenta, pentru 2025, sa vina odata cu castile si vestele? 🙂
apropo de RFI….
http://www.janes.com/article/41216/update-lithuania-seeks-new-armoured-vehicles
foarte reușită combinația ( cred eu )
Eu as gandi asa o uniforma.
Sa nu arda , sa pastreze temperatura pe timp de iarna si vara sa fie racoroasa, sa fie rezistenta cand te tarasti pe pamant , sa aibe buzunare pentru diverse.
Actualele uniforme, fie ca sunt ACU fie ca sunt MultiCam sau Marpat, sunt din urmatoarele materiale: Rayon 65%, Para-amid 25% si 10% Nylon. Datorita para-amid-ului, se mai numesc FRACU (Flame Retardant). Vara, in locul jachetei pe care o vezi in poze, in teatrele de operatiuni cu climat tropical/desertic se foloseste asa-numita „combat shirt” care elimina mai usor transpiratia si care contine fibre de nomex, de asemenea FR. Mai mult, materialul pantalonilor si al bluzonului/camasii sunt tratate cu Perimeter, astfel ca sunt si „Insect repellent”. Mai departe: iarna/toamna, in conditii de umiditate mare/zapada, se poarta peste uniforma obisnuita, parka si pantaloni de goretex, generatia a III-a. Altminteri exista pantaloni de fleece (flanela) care sunt precum cei pe care ii iei cand mergi la schi dedesuptul suprapantalonilor, iar pe post de jacheta mai groasa, exista M65 Combat Field Jacket. De rezistenta cand te tarasti este, fiindca mai e si ripstop, iar buzunare sunt cate vrei tu, de exemplu la pantaloni sunt 8, inclusiv din acelea micute. Sper ca am reusit sa te lamuresc destul de bine.
gata au renuntat deja la imprimeurile digitale de camuflaj de pe uniformele de lupta?ma refer la cum aveau uniforma de combat US Army, cum au canadienii, danezii sau sud correni. romanii parca au un proiect cu imprimeuri digitale de camuflaj pt noua uniforma de combat…
Bai sf! Nu vrei sa spui de fapt de lupta? Mai ia si tu un dictionar.
http://www.dvidshub.net/news/137813/romanian-intelligence-contribution-kandahar-lauded-rc-south-intelligence-section-leadership#.U9zOPYCSwZA#ixzz39KIfBOe7
Mmm…nope , mai nou din cate vaz astia cu ”factoria ” za uniforme de la ei cam fac 2 greseli majore : Uniformizarea , si uniformizarea.
Prima uniformizare ca uniforma pt. 1 bucata individ e data de lipsa accidentelor care ar trebui sa apara, mai ales prin croiala, aste accidente aparand la diversi indivizi in diferite locuri, estompand forma corpului. Aceste accidente sunt date ori de culoare ori de forma, si se constituie in alternari de elemente, de ex inchis cu deschis si afumat ori linii si franturi cu rotunjiri si spatii mai mari .
Un exemplu elocvent e dat de uniformele de vanatoare, mai ales cele cu fotoprinturi, in care alternanta suprafetelor de calm cu cele fracturate sparg forma, uneori dand si impresia de spatialitate, prin umbre alternate cu spatii deschise.
Problema cu uniformele mai noi astea e ca sunt foarte monotone, lasand ochiul si mai ales creierul sa se obisnuiasaca mult mai repede cu forma sau cu recunoasterea paternului, nefiind furat de accidente sau spargeri. De exemplu, o grupa de ”separatisti” pestriti, vor genera o reactive de actiune mai lenta, tocmai pt. ca e mai multa informatie de prelucrat in distingerea formelor dintr-o grupa, si reactia de stabilire a prioritatilor e mai lenta decat in cazul uniformelor monotone, unde analiza formei se face mult mai usor, fiind toti cam la fel.
A 2-a, deci uniformizare e data de o idee de a fi toti la fel, ceea ce pe baza celor de mai sus, le scad simtitor mijloacele de camuflare ca si grup. In mod normal ar cam trebui dezvoltate fie uniforme diverse [cam de 3 tipuri diferite complet pt cam acelas domeniu – sa zicem vara : padure +poiana , deal +copaci , campie , iarna la fel , plus ideea de stanca +padure], fie alternarea de elemente diverse ex pantaloni de un fel, casti altfel, jacheta altfel …cam cum aveau nemtii in ww2 sau cum au separatistii, ca si grupa .
De asemenea ca si remarca de camuflaj, se cunoaste bine din ww2 sau mai nou din razboiul din Iugoslavia, faptul ca un camuflaj executat in teren, e mult mai adaptabil, chiar executat de neprofesionisti, decat unul realizat in fabrica, tocmai datorita diversitatii formelor ce pacalesc o idee mai mult ochiul si creierul .
Pana una alta, cred ca fostul camuflaj cu frunze, de pe vremea lu’ ceasca , precum si asta nou englezesc, ca si camuflajul mai vechi de padure a amerlocilor sau rusilor sunt mult mai eficiente zonei decat idea asta baltoasa …, parca usor totusi mai variat decat APU, dar usor inferior uniformelor fractalizate facute in serie mai mica [ de vanatoare ] care au joc de pete mai evident si alternanta de pete mai mari si mai mici
Interesanta teorie cristiane, desi cam uiti esentialul. Ideea e ca soldatii sa nu fie vazuti si camuflajul asta isi face treaba. Stii tu cateva chestii insa ce nu iti dai seama e ca exista mai multe metode de a te camufla. Unforma nu este uniformizata decat daca nu vezi tu bine pozele.
Cat despre camuflajul format din diferite modele pentru pantaloni camasa si casca pe care il sugerezi, iti amintest ca tocmai faptul ca sunt modele diferite este de multe ori un dezavantaj.
http://www.armyrecognition.com/weapons_defence_industry_military_technology_uk/polish_company_jelcz_unveils_new_6x6_truck_chassis_for_future_kryl_155mm_self-propelled_howitzer_310.html
ar fi mai urat ca Atromul 😉
macar ei mai mult ca sigur o sa le aiba, pe cand noi……am ramas cu 152mm din anii 50-60.
ATROM e PA.
Imi aduc aminte de o faza.
Actuala uniforma gri-verde a armatei SUA era depasita de toate celelalte modele in teste. Pe teren cu vegetatie era vizibile si la fel si in desert.
MultiCam era cu mult mai bun. Modelul asta care l-au scos acum o sa ajute destul de mult.