Uzina Tractorul din Braşov a murit, dar tractoarele încă se fabrică.

627x0

 

Fostul director a cumpărat licenţa şi exportă pentru piata egipteană

Construirea mall-ului Coresi de la Braşov pe locul fostelor hale ale uzinei Tractorul a determinat multe comentarii din partea cititorilor, care spuneau că Braşovul are nevoie de locuri de muncă, nu de magazine unde să cheltuiască banii. Puţini ştiu, însă, că tractorul Universal 650 încă se fabrică în România.

După lichidarea SC UTB SA, fostul director Titu Şerban a cumpărat licenţa de fabricaţie a tractorului U 650 de la Flavius Investiţii, compania care a cumpărat activele fostei societăţi. Şi nu doar licenţa, ci şi sculele, matriţele etc. Şi aşa a început aventura reluării fabricaţiei de tractoare. Mai întâi la Braşov, într-o hală din fosta fabrică de autocamioane.

Costurile ridicate, însă, l-au determinat pe Titu Şerban să plece de la Braşov, şi a mutat producţia la Băicoi (Prahova), unde a cumpărat o hală de la societatea TSH. În 2014, când TSH a dat faliment, omul de afaceri braşovean a cumpărat şi restul activelor societăţii, cu tot cu maşini-unelte (strunguri, freze, prese) pe care le foloseşte acum în fluxul de producţie. Acum, fabrica are 6.600 mp, cu 1.200 mp de birouri. Serviciile de contrabilitate şi protecţia muncii sunt externalizate.

Sunt 65 de angajaţi, care au obţinut anul trecut o cifră de afaceri de 1,5 milioane de euro, iar pentru anul acesta preconizează 5 milioane de euro. Muncitorii lucrează în două schimburi, dar pentru noile contracte deja se face selecţie de personal şi se va trece la lucrul în trei schimburi.

627x0 (1)

 

Au început cu piese de schimb

Afacerea s-a pus pe picioare nu cu producţia de tractoare, ci cu aceea de piese de schimb, cu atât mai mult cu cât exista o cerere foarte mare pe piaţa egipteană. În paralel, a început şi montajul tractoarelor de 65 de cai putere. „Practic, şi la această oră, avem comenzi şi nu putem face faţă. Lucrăm şi pentru piaţa internă, dar peste 95% din piese le exportăm în Egipt.

Din acest motiv am şi reorganizat producţia. Avem o secţie unde este linia de montaj pentru tractoare, o secţie pentru piese de schimb pentru tractoare (roţi dinţate, cutii de viteză) şi o secţie care face de toate, respectiv piese pentru elementele hidraulice“, ne spune Titu Şerban. Secretul afacerii care se dezvoltă de la un an la altul este aclea că nu lucrează cu credite, doar cu resurse proprii.

Singura probleme întâmpinată este fluxul de capital, care se blochează în visteria Finanţelor. „Circuitul hârtiilor pentru recuperarea TVA, pentru că noi facem foarte mult export, durează foarte mult. Banii ajung la noi după 5-6 luni de la momentul în care facem solicitarea recuperării banilor“, îşi dezvăluie oful Titu Şerban.

U 825, pentru piaţa europeană

Pentru a putea vinde tractoare atât în ţară, cât şi pe piaţa europeană, U 650 a fost modificat pentru a respecta normele de mediu şi de siguranţă (pericolul de răsturnare). „Noul tractor, U 825, are motor Perkins, alt tip de capotaj şi am proiectat o cabină nouă. Din păcate, nu am putut face cabina în România, nu mai avem fabrici. Le-am comandat din Italia. Am omologat noul produs în 2012, după ce a fost testat la RAR pentru probele de siguranţă. Aşa am început şi proucţia la U 825, dar tot pentru export“, ne-a declarat omul de afaceri. Dacă un tractor U 650 costă 15.000 de euro, noul model ajunge la 19.500 de euro, la care se adaugă TVA.

627x0 (2)

Revoluţia din Egipt a afectat afacerea

Un moment de cumpănă a fost izbucnirea revoluţiei din Egipt, din 2010. „Până la acest moment, ne-a mers foarte bine, dar următorii ani, până în 2014, a trebuit să ne axăm mai mult pe producţia de piese de schimb. Din fericire, în urmă cu câteva luni am semnat un precontract cu o firmă care este controlată de armata din Egipt. Vor câte 25 de tractoare lunar, pe o perioadă de zece ani. Cifrele pot creşte, în funcţie de capacitatea noastră. În acest moment avem aproape finalizate zece tractoare, pe care le vom livra în aprilie pentru a fi testate. În urmă cu două săptămâni a venit o echipă de tehnicieni pentru a vedea în ce stadiu ne aflăm şi pentru a verifica dacă produsele noaste respectă condiţiile impuse. Vor ca tot ce este în tractor să fie de producţie românească! Vor ca tractorul să fie exact la fel şi făcut cu piese la fel ca acum 30 de ani. De exemplu ne-au spun să schimbăm nişte şuruburi la masca de la motor pentru că aveau capul drept şi înainte erau cu cap bombat”, a precizat Titu Şerban.

Cea mai mare problemă: furnizorii de subansambluri

Dacă piaţa de desfacere nu mai constituie o problemă, în schimb este o adevărată aventură să găseşti subansamblurile şi piesele necesare, pentru că foarte multe societăţi au dispărut. „Nu mai avem turnătorii de fontă în ţară, de exemplu. La această oră colaborăm cu Roman SA, pe partea de forjă şi turnătoria de fontă, dar nu fac faţă solicitărilor noastre. Elba Timişoara nu mai face faruri, IAME SF. Gheorghe (Covasna) nu mai face componente pe partea de eleectronică. Până şi scaunul sau volanul nu se mai fabrică. Important, însă, este că reuşim să mai găsim oameni care vor să facă şi producţie şi cu care am reuşit să producem aceste tractoare“, îşi încheie povestea Titu Şerban.

Adevarul.ro

79 de comentarii:

  1. E o adevàratà aventurà, cinste lor !
    Îmi amintesc si acuma când am venit naiv în România post-ceausistà cu francii în buzunar si cu niste esantioane din produsele care doream sà le fabric în România pe care le trimisem prin transportor.
    Trebuiau vàmuite. Reprezentantul transportorului m-a acompaniat spunându-mi „sà o rezolvàm si pe asta !”
    – Cum adicà „sà o rezolvàm?” – Completezi formularul, plàtesti vama si gata!
    S-a uitat lung omul la mine… Si în adevàr a trebuit „rezolvat”.

  2. Aș vrea să prind vremea să văd că se demolează un mall și în locul lui se construiește o fabrică…

    2
    • gogu de la pascani

      Frate dar aveti niste fixuri cu mall-urile astea…voi credeti ca in SUA sau in Germania sau UK nu se darama fabrici sau aeroporturi sau gari si construiesc in locul lor mall-uri sau blocuri sau parcuri? In primul rand orasele cresc in dimensiuni si nu vrei sa-ti ramana in centrul orasului unul care arunca in aer zgura sau dioxid de sulf. Ce e rau in faptul ca se fac locuri de unde poti sa-ti cumperi lucruri? Daca n-ar exista bani la populatie nu s-ar cumpara, daca nu s-ar cumpara nu s-ar face mall-uri ca nu e nimeni tampit sa faca mall-uri unde sa fluiere vantul.
      Cine se irita de la mall-uri si vrea sa vada fabrici sa se duca in R. Moldova sa vada cum e, in mod special in Transnistria, aia ce-i drept nu si-au taiat fabricile, produc pe stoc si au statuia lui Lenin prin toate pietele si orice porcarie se gaseste la pret dublu sau triplu fata de Romania desi au salariile de 3-4 ori mai mici ca aici.
      In rest ce sa zic, si pe mine ma mira ca in Romania, tara cu o agricultura care ar trebui sa fie (si care de fapt chiar incepe sa devina) dezvoltata nu exista cel putin cateva firme de masini agricole (tractoare, combine, utilaje pt acestea), samd. Cu atata mai mult cu cat ind. auto romaneasca produce pe langa masini piese si repere pt. toata Europa si mai mult de-atat.
      Ref la ce zice Szekely ca „nu se mai poate in Romania” ma indoiesc, cata vreme aia de la Craiova pot face motoare care au 180CP la 1.5L (si nu 50buc pe luna ci vreo cateva sute de buc. pe zi) ma mir de ce „nu se pot” face in Ro si motoare de tractor, ca nu mai exista oameni, samd.

      • Ca de obicei , de cand te stiu eu aici pe forum , iti exprimi propriile convingeri . Sau jumatati de adevar . Nu realitatea .
        Spre exemplu , intr-adevar, aici in Vest , se demoleaza capacitatile industriale din zonele rezidentiale – zonele rezidentiale de acum , care inainte vreme au fost zonele industriale de la marginea oraselor , dar treptat au fost inconjurate de cartiere de locuinte .Se pastreaza insa pe locatia originala cosuri , hale , utilaje mari ,ca o marturie a capacitatii tehnologice a natiunii .
        Se demoleaza capacitati industriale, dar in acelasi timp se reconstruiesc , in afara oraselor, in poligoanele industriale . Adica relocare , care aici inseamna mutare , in Romania minciuna/distrugere/afacere imobiliara .
        RELOCARE . Marturia trecutului, dar si garantia viitorului .

        Cat despre agricultura romaneasca ” si care de fapt chiar incepe sa devina ” , o medie de 3472 kg/ha la grau ti se pare multumitoare ?

      • ” Ref la ce zice Szekely ca „nu se mai poate in Romania” ma indoiesc, cata vreme aia de la Craiova pot face motoare care au 180CP la 1.5L (si nu 50buc pe luna ci vreo cateva sute de buc. pe zi) ma mir de ce „nu se pot” face in Ro si motoare de tractor, ca nu mai exista oameni, samd. ”
        Nu cred ca esti prea familiarizat cu industria .
        Intre un grup motopropulsor de autoturism si unul de tractor sau autocamion exista o diferenta tehnologica de un ordin de marime . Ca dimensiuni . Si diferente de tehnologie si materiale utilizate exista chiar si intre motopropulsoarele de camion si cele de tractor .Materiale diferite , linii tehnologice ,centre de prelucrare diferite . In plus , din ceea ce mi s-a povestit direct , e drept nu in domeniul auto , ci in altul care foloseste aceleasi tehnologii , multe componente sunt importate . Concret, piese turnate de precizie din India , piese uzinate pe centre de prelucrare din Franta , Germania .
        Daca doresti sa te documentezi asupra utilajelor si tehnologiilor din industria constructoare de tractoare , poti comanda de la un anticariat on-line o carte de specialitate ( se gasesc usor, si nimeni nu mai cumpara carte tehnica ,multi anticari au cumparat biblioteci intregi de la intreprinderile desfiintate , sau chiar de la cetateni obisnuiti , constransi sa renunte la biblioteca – multi in urma mutarii din apartament de 3-4 camere la garsoniera )

      • Cred ca glumesti, ce sa vinzi in magazine daca oamenii nu au cu ce cumpara de acolo? iar aia cu parcuri in loc de fabrici sa o spui lu mutu… Deschide televizorul si vezi ce coada este la DNA. Poate te luminezi cum se transforma centre de productie , cercetare in terenuri private. Lasa-o jos ca macane, cred ca traiesti pe alta lume.

      • Dar oare si acolo mall-urile sunt pline cu gunoaie de import, sau la ei mall-urile promovează productia internă?
        Aaa, ei au si productie proprie, deci magazinele sunt ceva benefic, pe când noi am ajuns…

    • @ floryyn Bai ce vorba de aur ti-a iesit din gura 🙂 sa mor eu daca personal n-as pune calupuri de dinamita la stalpi! 🙂

      • ” sa mor eu daca personal n-as pune calupuri de dinamita la stalpi! 🙂 ”
        Wandoo , eu am impresia ca te-ai uitat cam mult la Tom si Jerry 🙂 🙂 🙂

      • De asta-mi cereai retete pentru IED-uri ? Ca sa darami mall-uri ? Initial am crezut ca ai ceva suparari cu soacra dar treaba e mai grava 🙂 ))))))

    • @floryyn
      Nemuritorul…

      Oricum superb scris.

    • @floryyn, nu e departe de ceea ce zici tu, un mall poate usor sa devina fabrica, evident una nu care sa fie utilizata in industria greau, unde e nevoie de macarale poduri de tonaj mare, dar usor se poate schimba.
      O mica dorinta din partea vostra si NATO vs. Rusia devine realitate.

  3. Articolul asta ar trebui citit de toti oamenii care inca asteapta si gred ca Guvernul Romaniei o sa faca si o sa dreaga. Daca nu ai spirit de initiativa, ambitie si dorinta de lupta nu realizezi nimic in viata asta.

  4. Ma bucura initiatva insa de ce nu a facut acest lucru si in m

  5. Momentul cand era director la UTB. Sper sa fie corect si nu unul din cei care au falimentat fabricile de stat unde erau directori pt a face lo propriilor afaceri

  6. Salut,
    nu va faceti iluzii si nu credeti tot ce se scrie. S-a mai lansat o data productia de tractoare la ROMAN Brasov in 2009 in campania electorala prezidentiala. Si atunci unii au crezut si si-au facut iluzii. Doar propaganda pentru prostime. Povestea atunci a fost ca s-au golit scrapyard-urile din toata Europa de tractoare U650 exportate pe vremuri in fosta RDG (masiv) dar si in UK, Irlanda si alte tari. S-au strans astfel circa 500 de tractoare care s-au adus in Romania unde s-au refabricat. Ce inseamna asta? S-au demontat si s-au recuperat multe piese greu sau imposibil de fabricat la noi in conditiile actuale (nu mai exista tehnologiile, utilajele, oamenii). De exemplu: carterele ambreiajului si transmisiei, arborii si coroana transmisiei finale, blocul motor, chiulasa, angrenajul conic, arborele cotit si cel cu came, bielele etc. Piesele s-au spalat s-au curatat s-au verificat sa nu fie prea uzate si s-au montat la loc. S-au inlocuit unele roti dintate si alte piese mai marunte care erau uzate. S-au mai inlocuit garniturile, simeringurile, unii rulmenti, surubaraia, tevaraia, piese din instalatia hidraulica si de injectie care nu stiu cum inca se mai fabrica in Romania sau care au putut fi cumparat din afara. S-au reglat motoarele, ambreiajul, franele, directia, hidraulica. Tinichigii au indreptat capotajele s-a grunduit, s-a vopsit, s-a dat cu lac, s-a inlocuit scaunul si volanul, tabloul de bord si intreaga instalatie elctrica (alternator, demaror, regulator de tensiune, diverse relee). S-au pus cauciucuri noi si trusa de scule (+ unele piese de schimb). S-au facut poze cu Niculae pe tractor, cu basescu pe tractor, conferinta de presa cu relansarea productiei si gata. Tractoarele s-au livrat la Constanta, urcat pe vapor si directia Egipt. Si gata s-a terminat povestea. De mentionat ca s-au livrat in Egipt si cateva sute de tractoare uzate, de asemenea culese de prin toata Europa. Daca avem suficienta rabare gasim pe net si acum anunturile. Si chiar si poze. Una din nave care avea vreo 100 de tractoare uzate la bord s-a si scufundat in fata Constantei la o furtuna parca. Egiptenii le-au scos din mare si le-au livrat la ei acasa. Se pare ca le plac mult tractoarele romanesti.
    Cred ca la fel se procedeaza si la Baicoi. Ce mai vreau sa subliniez e faptul ca in Romania nu se mai pot produce unele piese necesare fabricarii tractoarelor asa cum am zis si mai sus. Nu mai exista tehnologiile, utilajele si oamenii si mai ales nu mai exista resursa financiara necesara demararii unor astfel de activitati. Pot sa zic ca in Romania nu s vor mai fabrica niciodata tractoare. Ne doare, dar asta e adevarul. Cu 25 de bucati pe luna asta nu e productie, e manufactura, montaj, orice altceva. Cea mai mica linie de montaj de tractoare UTB in strainatate avea capacitatea de 50 de bucati pe luna. Cea mai mare, cea din Iran de 1000. O zi buna.

    • Baniii …. baniii sunt pentru altceva !!
      Citeam ca Tractorul a murit din cauza peteti interne. Ca sa suopravietuisca fots fabrica trebuia sa produca minim 30.000 pe an. 20.000 le exporta in Egipt, Siria si altii . Insa in tara nu putea vinde 10.000 .. si din cazua ca in Romania tyractoarle se vindeau cu banii jos. Toti banii. Fata credit de banca, fara leasing …

    • Pai asta zice si ala in articol :))))

  7. Toti cei din conducerea fostei fabrici isi facusera propria afacere capusand duios – dupa cum bine mai spune cineva, doua randuri mai sus – UTB-ul. In timp ce fabrica pierdea contracte si, implicit, locuri de munca ei castigau din ce in ce mai bine. Ei si patriHotii din politichia locala & nationala (cu Constantin Nita – cap de afis) sunt jigodiile moralo-penale care au distrus toate fabricile si uzinele din oras.

    P.S.

    Ca si detaliu „amuzant”, la una dintre intrarile asa-zisului mall (cea cu zona fast-food) „au parcat” un………tractor 🙁 Mde, e si asta o mostra de umor….

    P.S. 2

    Rogu-va, cand mai discutati subiectul Roman Brasov, aminti-va ca „onorabilul” actual proprietar (mare om, mare caracter) a investit 500.000. (cinci sute de mii) de euroi in………”fetitze” (adicatelea Nicoleta Crudu si ga$hca de starlete TV)….

    • craiova asambleaza siface ceva piese!
      Irum doar asambleaza ce vine dinbelarus
      iar celelalte doua sunt doar comercializate la noi
      se asambleazaniste tractoare chinezesti pe laRasnovsiceva tractoare pe senile pelaPiatra neamt!
      CeidelaBaicoi chiar fabrica vechile tractoare U650 restilizate

  8. ”Secretul afacerii care se dezvoltă de la un an la altul este aclea că nu lucrează cu credite, doar cu resurse proprii.”
    Asta e un citat din articol.. Imi explica si mie un economist care e secretul acestei fraze?Cum adica ,ditamai afacerea nu are nevoie de banci, de credite? Adica reiese ca era de rau daca lua credit?

    • da era de rau daca lua credit pt ca banca iti cere tie dobanda de 20% iar tu ai profit 10% deci daca iei un credit ajungi sa dai faliment si banca este cea care face profit ei lucreaza doar cu bani proveniti din vanzarea tarctoarelor si a pieselor si mai este o firma care face tractoare in romania tractoare mai performante la irum reghin

      • @ stan Deci ,intreprinzator cu afacere + banca = credit => FALIMENT!

        • E-GZACT!
          Cel putin in Romania bancile nu crediteaza afaerile ci le penalizeaza. Crediteaza consumul .. si la final creditoru va pati ce patea ala care imprumuta de la camatar(ul galitzian)

          • Bre, Nea Ghita, o fi vant, dar mai iesiti pe afara! Eu terminai de sapat via lui taica-meu (toata saptamana, pe vant cu nori si soare, iar nori si soare si tot asa, am taiat, legat, sapat), ca l-a prins virusu’ asta de raceala si numai pe antibiotice a stat! Lasati dracu’ socialismu’ si profitati de soare, da-l in moasa-sa de ecran!
            Sanatate si La multi Ani – Florinilor si Floriilor – in avans! Paste Fericit la catolici, numai bine!
            (am un pahar de tarie ortodoxa la bord…se intelege)
            🙂

            • Razvane

              dinatai eu nu am vie.
              Secundo sanatate tatalui tau dar daca are numa raceala apai este santos ca un Krupp de 155 nou noutz. Ceva raceala am si io plus reunmatisme plus 3 care o sa ma omoare (cat mai tarliu sper)

              Tertio nu am nimic cu distilatele sau fermentalele (consum si io .. desi .. desi ) insa ce cauta pe aici socialismu? Adica vrei sa zici ca numa socialistuii rpdocud tyractiare? Da John Deere ce o fi ? Inreprindere socialista bre?! Sau cprins cu ocaua mica vreio sa dai vina pe unpic de distilat ?! Io crez ca ai prea mult sange in sistemu alcoolic!
              Sanatate!! SI virturte sa puteti bea si ….. pana la infarct!! (iniue 2014 ptr mine)

              • „intreprinzator cu afacere + banca = credit => FALIMENT!

                E-GZACT!”

                Ba nu exact de loc, ioc, cu tronc si hodoronc!
                Inlocuiti in ecuatie „intreprinzator cu afacere”…cu „stat” si atunci o nimeriti amandoi…

                • @Razvan Mai Razvane , ce naiba! Aici e vorba de un intreprinzator care nu a luat credit si ii merge foarte bine , ba chiar s-a subliniat ca ii merge bine exact din a cest motiv ,ca nu a luat credit.
                  Mos teaca de Ghita a mai zis ceva interesant..credit cu placere se da pentru Consum! Care consum se consuma si daca nu ai de unde sa dai banii inapoi ,dai casa! Dar credit pentru dezvoltare afaceri se da cu mii de precautii si cu sute de obligatii, ca de , zice banca e vremuri grele trebuie sa fim precauti cum investim banii.Ca atare ii pun jdemii de conditii la afacerist ,ca pana la urma una avea el in cap si alta iese daca se ia dupa cum ii zice banca, ca de, banca vrea ,zice ea sa-si protejeze investitia! Numa ca omul ala afacerist pune si un gaj la creditul ala! Care este ordinul de marime intre gaj si credit?Suficient ca sa acopere creditul! Mai departe imaginativa si voi de ce atat de multe afaceri cu credite de la banca au dat faliment! C a sa nu ma duc mai departe cu imaginatia…
                  Nu era vorba despre stat si talentul functionarilor de a cheltui banu care nu e a lor si pentru care nu au nici o raspundere!Cel putin pana acum..! Ca acu e o placere sa deschizi un buletin de stiri! 🙂

    • este foarte buna intrebarea.
      Un mic pont, marile companii japoneze nu prea lucreaza pe credite bancare.
      Marea majoritate dintre aceste companii lucreaza cu banii proprii sau (o exceptie) credite guvernamentale.

      Insa intrebarea este foarte buna.
      De ce naiba banca nu colaboreaza la succesul unei afaceri?

    • Intr-un sistem bancar normal la cap, colaborarea cu banca pentru finantarea investitiilor si asigurarea cash-flowului ar fi un lucru absolut normal doar ca la noi nu exista banci de investitii.
      Tot ce functioneaza la noi (sau marea majoritate) sunt banci menite sa sprijine financiar achizitiile de bunuri de larg consum.
      Este doar un backup financiar pentru activitatea masiva de desfacere de marfuri occidentale pe teritoriul Romaniei.
      Lucreaza cu dobanzi si comisioane mari, cea mai mare parte a marfurilor sunt asigurate asa ca nu prea au riscuri.
      A doua mare activitate a bancilor consta in acordarea de imprumuturi catre Ministerul de FInante pentru ca guvernul este incapabil sa colecteze bani la buget pentru a asigura costurile de functionare a statului.
      In felul asta bancile nu mai au nevoie sa riste sa sustina activitatea intreprinzatorilor.

      Cred ca ar trebui sa trecem peste abureala asta cu ajutorul de stat, impusa de UE, si sa capitalizam puternic CEC si Eximbank pentru a sustine activitatea firmelor.

  9. Aceste tractoare au pret perfect pt agricultorii mici din Ro
    Afacerea o sa aiba un mare succes
    Mai trebuiesc macar 100 fabrici de acest tip si in 10 ani vedem o alta Romanie
    Felicitari !

  10. Mai facem tractoare in Tara? Bre, astia nu-s normali…
    Malluri si Banci pt toata lumea taica, ce tractoare…tractoarele cat mai de import sa fie…
    Iara ultimul paragraf, ala cu nu mai avem turnatorii de fonta in Tara, ca nu mai facem faruri, electronica, volane si scaune…e foarte misto…
    Pai ce sa faca aia angajati la banci si vanzatoarele de la malluri cu farurile voastre.

    Bine ca gasesc comenzi la export, ca taranii au cam disparut, satele se depopuleaza, terenul il cumpara strainii, pt o ceapa si doua rosii noi n-avem nevoie de tractoare

  11. Tractoare de 70 CP. Din pacate astfel de tractoare sunt bune doar pentru micii agricultori care au 5-6 ha, iar astia nu-si permit un astfel de tractor nou. Un Universal la mana „n”-spea poti sa-l cumperi si cu 10-15000 de lei. Sa faci agricultura performanta cu tractoare de 70 CP este imposibil. Singura solutie ar fi ca micii agricultori sa se asocieze si sa cumpere impreuna, dar asta n-o s-o vedem prea curand. Avem un spirit al proprietatii exacerbat pana la prostie, probabil din cauza anilor de comunism.
    Media productiei pe tara este mica tocmai din cauza micilor agricultori care se bucura la subventie si produc pentru subzistenta (sa dea de mancare la animale) nicidecum pentru a vinde mai departe. De exemplu capacitatea semintelor de grau este de pana la 8 tone/ha in conditii meteo optime si cu investitii mari in ingrasaminte si ierbicide. Capacitatea semintelor de porumb merge pana la 10-12 tone/ha. Rapita merge pana pe la 5 tone/ha.
    Asa ca initiativa, de altfel laudabila, a acestui fost director UTB, sau ce o fi el, imi suna mai degraba a capusarea fabricii in interes propriu decat in dorinta de a face ceva cu adevarat.
    Alt aspect este ca nu mai exista industrie pe orizontala pentru asa ceva. Nu exista un motor diesel conceput in tara si care sa fie si performant. Nu mai suntem capabili de asa ceva si, de fapt nici n-am fost cu adevarat capabili de asa ceva. Totul a fost luat pe licenta si am murit cu el. Iar inima unui tractor este motorul si, dupa, agregatele auxiliare. Sa iei motor din stanga, cabina din dreapta s.a.m.d. este asamblare, este un simulacru de productie de tractoare…
    Sunt impresioanat ca acest om vinde tractoarele alea in Egipt si mai stiu eu pe unde. Nu stiu cu ce i-a convins sa le cumpere pentru ca nici un agricultor serios n-ar cumpara asa ceva cand piata este plina de Case, John Deere, New Holland, Claas, Challenger etc, asta doar ca sa-i mentionez doar pe cativa dintre cei mai populari.
    Dar ma rog, sa ne bucuram de succesul omului pe spinarea noastra si sa traim cu iluzia ca inca ma producem tractoare. Care tractoare n-au nici o sansa reala pe o piata reala, concurentiala, pentru simplul fapt ca nu sunt performante cu adevarat.
    Iar „nisa” pe care si-au ales-o este taman aia a celor care nu-si permit asa ceva.

    • nicolae tractoare de genul prezentate in articol au sanse si in europa de vest , acolo proprietatea medie agricola e pe la 30 – 40 ha ( acolo cu greu gasesti latifundii de mii sau zeci de mii de hectare cum cumpara occidentalii la noi ) ,dau ca exemplu maschio gaspardo care fabrica tractoare din astea mici de 70- 80 hp pentru piata vest europeana si fuctioneaza foarte bine .

      • ai dreptate. asa este!

      • Din cate stiu eu maschio gaspardo se ocupa cu pluguri, masini de semanat, ierbicidat etc. Nu cu tractoare. Ca sa intri pe piata din vest ai nevoie de un tractor foarte bun pentru ca e concurenta foarte mare. Nu am nimic cu omu’ care face tractoare la Baicoi, doar spun ca daca facea ceva bun ar fi vindut si in Europa de Vest. Dar asta nu se intampla.
        Nu stiu care este media de ha/ferma in vest, stiu doar ca acolo subventiile sunt mai mari, probabil si facilitatile de insilozare si tot circuitul este mai bine pus la punct si probabil ca totul este sustenabil d.p.d.v. economic.
        La noi este mai greu sa te descurci cu 30 – 40 de ha, esti la limita.

    • nicolae -vorbesti de agricultura din carti!
      ptr informarea ta cu un tractor de 70CP muncesti 50 h de teren fara sa te doara capul si tot ptr informarea ta aflaca in occident fermele au in medie 30-40 h.
      Problema agriculturii romanesti nu este suprafata faramitata ci smecherealasi lipsa de seriozitate a romanilor pe care o intalnesti la fiecare pas!

      • Eu nu sustin ca nu poti munci 50 de ha de teren cu un tractor de 70 CP la modul absolut. Poti sa faci asta, dar cu ce costuri?
        Cat au fermele din vest nu ma intereseaza, ma intereseaza ce se intampla la noi. Daca chiar vrei sa vezi cat au fermele din vest dintr-o sursa confirmata, nu dupa ureche, poti gasi statistici aici: http://ec.europa.eu/agriculture/statistics/factsheets/index_en.htm
        Problema agriculturii romanesti este taman suprafata faramitata, ceea ce conduce la cresterea costurilor de productie.
        Eu nu vorbesc din „carti” si nici din auzite.
        La o ferma de 50 – 100 de ha este optim sa ai un tractor pe la 160 – 190 CP daca vrei sa faci lucrarile de pregatire a terenului asa cum trebuie. Mai ai nevoie si de un tractor mai mic de 90 – 100 CP cu care poti sa faci lucrarile de fertilizare si ierbicidare.
        Iar cand din cauza ferestrelor din ce in ce mai mici datorita unor primaveri si toamne din ce in ce mai capricioase la care se adauga faptul ca ai suprafata faramitata si alea 50 – 100 de ha le ai in 40 – 60 de parcele raspandite pe aria unui sat intreg nu este deloc usor.
        Majoritatea romanilor cu care am lucrat sunt fosti directori de CAP care si-au inceput afacerea prin devalizarea fostelor CAP-uri iar acum sunt mari afaceristi si latifundiari. Care lucreaza cu muncitori platiti la negru in conditii de tot kkt-ul. Care nu platesc arenda taranilor.
        Ii injurati pe straini ca au venit sa ne fure tara. Nu ei ne-au furat-o, am dat-o noi pe gratis. E o diferenta, nu crezi? Si spre deosebire de agricultorii romani astia lucreaza pamantul asa cum trebuie, totul este fiscalizat si muncitorii au carte de munca si conditii decente de lucru.
        Auzeam mai demult tot pe aici cum se fura cu restituirile de TVA. Tot romanasii nostri inventivi se ocupau cu din astea. E trist dar adevarat. Pot sa va spun ca la controalele de TVA te cauta baietii de la ANAF de nu mai stii de tine si iti taie din TVA pentru motive uneori halucinante.
        Si ar mai fi multe de spus…

        • @ nicolae
          – postarea de ieri
          ” Tractoare de 70 CP. Din pacate astfel de tractoare sunt bune doar pentru micii agricultori care au 5-6 ha, ”
          – postarea de astazi
          ” Eu nu sustin ca nu poti munci 50 de ha de teren cu un tractor de 70 CP la modul absolut ”
          Care este cea realista ?

          „…în vreme ce altminterea vorovesc altii, belsug de întelepciune înfatosând, precum ca aciasta nu iaste cu nevointa împregiurarea,aducând drept pilda pruna, carnoasa si botoasa, si alte grâne, de o samacu ea, carele trebuiesc a fi sapate, când înca nu dat-au în pârg…”
          Mark Twain – Un yankeu la curte regelui Arthur

          Sincer , cand va citec postarile , nu pot sa nu ma gandesc la lecturile copilariei .La reflectiile amar-ironice ale lui Mark Twain/Caragiale/Gheorghe Braescu
          Sincer, vad ca nu te pricepi la agricultura. Nu te pricepi, dar comentezi .

          Daca ai fi vazut cum este distribuit pamantul agricultorilor , al micilor agricultori, ai fi gandit altfel .
          Daca ai fi cunoscut caracteristicile tehnice ale utilajelor agricole, ai fi gandit altfel .

          Un agricultor cu 5-6 hectare are pamantul impartit in 3-4-5-6 parcele tip curea/parloaga .
          Ai vazut vreodata intorcand la capat de parloaga ingusta/curea , in celalalt capat cu vecini/dig /sant/panta , un tractor de 65 CP cu plug , sau mai rau , cu disc sau semanatoare ? Nu poate , pur si simplu . Sau poate , dar lasa pamantul nelucrat la capat de tarla , sau intra pe pamantul vecinilor .
          De-abia poate lucra tractorul de 45 CP , care este mai manevrabil . Iar un plug reversibil ajuta enorm .

          ¨¨La o ferma de 50 – 100 de ha este optim sa ai un tractor pe la 160 – 190 CP ”
          Stii cat costa unul ? Stii cat consuma ?Stii cat costa intretinerea ? Piesele de schimb ? Stii cat ai de asteptat pentru o electrovalva , in conditiile in care nimeni dintre distribuitori/fabricanti nu mai lucreaza pe stoc ?Stii cat costa o placa electronica ,care supervivizeaza unul dintre mecanisme si in cat timp iti ajunge ?
          Cine iti da un credit ca sa ti-l cumperi ?Ce garantie oferi bancii pentru credit ?Chiar crezi ca prin asociere ai rezolvat problema ? Din ce o sa returnezi creditul ?

          Pentru asta se cumpara in Egipt tractoare simple , ieftine, sigure , usor de reparat .
          Le cumpara dupa posibilitatile lor . Nu dupa palavrageala inutila a unora care au ruinat o tara .

          Din ce am vazut eu , cu ochii mei , aici pe unde am ajuns prin lumea aceasta mare , fermele particulare au suprafete de 20-60 de hectare . Agricultura combinata cu zootehnie .Tractoarele sunt in general de 60-70 CP . Pe aici nu am vazut tarlale mai mari de 10 -20 hectare , iar in zonele terasate si de un sfert de hectar , unde trebuie sa ai un tractor manevrabil .Este adevarat , am vazut mai mari de 100 CP, dar la exploatarile agricole mari , de peste o suta de hectare . Si nu aveau 2 unde se descurcau cu unul , nu aveau 3 unde se descurcau cu 2 .Nimeni nu arunca banii pe ceva neadecvat conditiile specifice de utilizare .
          Dar ma rog, am vazut , in Romania , e drept , indivizi entuziasmati , de telecabine ” in the middle of nowhere ” , de sali de sport in orase monoindustriale moarte , de asfaltari pe timp de ploaie ,de piscine in sate de batrani , de cladiri noi pentru ” incubatoare de afaceri ” , cand singurele afaceri care mai merg pentru investitorul roman sunt cele facute de la bugetul local .
          Si fiecare aruncand vina ” pe ceilalti ” .Nu ma mai mira nimic .Oricum, banii aruncati erau de la buget .

          • ai dreptate dle nicusor
            ptr informarea lui nicolae!
            toate comentariile scrise de mine aici au avut doar experientele mele la baza!
            m-am apucat de agricultura din ideea de a asigura o hrana cat de cat sanatoasa familiei si de a nu arunca banii pe o hrana de proasta calitate din comert!
            Mi-am cumparat pamant – 30 de h- ,tractor si toate utilajele ,mi-am angajat tractorist cu carte de munca ,salariu fix si 10% din realizari!
            e cel mai bine paltit tractorist pe o raza de 100 de KM dar pana nu ma fura nu se simte bine!Sunt la inceput de drum dar nu disper!Nu vreau sa castig bani din acesta microferma dar vreau sa mai castig un grad de libertate in plus fata de ce va urma!Aici sunt oameni care isi spun parerile dar asta nu inseamna ca detin adevarul absolut!
            Vad ca unii dintre ei si-au schimbat tonul pe care il aveau acum ceva ani!
            Problema acestei tarii sunt oamenii care isi disipa energiile aiurea in rafuieli distructive nu in cele constructive!Tara ne-au vandut-o conducatorii alesi de noi pentru asi umple buzunarele pe mai nimic!vezi afacerile-OMV,BCR,flota ,etc…..
            De peste 2000 de ani popurul acesta oduce in mare parte la fel!
            nu trebuie sa citim doar in istorie ci si in literatura clasica si sa vedem ca nu s-a schimbat mare lucru!
            unii sunt proamericani pe aici apar unii care sunt si prorusii dar ca unul care am lucrat si cu unii si cu altii (si americani si rusi) va pot spune ca nu-i intereseaza decat sa-si faca profitul aici si sa-l duca la ei!De noi nu le pasa absolut deloc !
            Ne-au cumparat conducatorii si le dicteaza ce sa faca si cum sa faca!
            asa ca e bine ca se schimba ideii aici dar ar fi bine sa se puna si ceva in practica din aceste ideii!

          • Sa le luam pe rand:
            „– postarea de ieri
            ” Tractoare de 70 CP. Din pacate astfel de tractoare sunt bune doar pentru micii agricultori care au 5-6 ha, ”
            – postarea de astazi
            ” Eu nu sustin ca nu poti munci 50 de ha de teren cu un tractor de 70 CP la modul absolut ”
            Care este cea realista ?”
            Ambele sunt realiste. Poti munci si 300 de ha cu tractoare de 70 CP insa nu vei face o munca de calitate care sa genereze profit. Asta am spus, ca poti sa o faci, dar nu o vei face asa cum trebuie.
            In functie de configuratia terenurilor pe care le lucrezi sunt 2 variante: ori ai un grad mare de comasare, cu parcele de 10 – 20 ha sau mai mult ori le ai faramitate, in parcele de 1 – 2 ha. In zona in care lucrez eu media este de aprox. 1 parcela – 1 ha, latimea parcelei, functie de configuratia tarlalei, fiind de minim 4 metri.
            Tot ce este sub 4 metri latime a parcelei nu se poate lucra in sensul in care nu este profitabil sa o faci. Le poti ara, le poti discui, le poti semana dar atunci cand vei fertiliza si erbicida vei afecta terenurile vecine. Combine cu masa de 4 metri sau chiar mai mica exista, deci le poti treiera. Daca nu poti erbicida poti sa-ti iei adio de la productie, nu-ti vei scoate banii investiti.
            In cazul in care ai parcele de la 10 ha/parcela in sus poti utiliza masini performante care iti permit lucrari eficiente d.p.d.v. costuri&calitate&viteza. Iar pentru asta ai nevoie de tractoare puternice si de utilaje pe masura (plug, disc, cultivator, scarificator, masina de semanat, fertilizat, ierbicidat etc)
            Si in varianta in care ai parcele mici, de 1 ha sa zicem, un tractor puternic iti va permite sa faci aceleasi lucrari mai repede, mai bine si mai eficient.
            In primavara de exemplu sunt lucrari de fertilizare si erbicidare la grau sau rapita si lucrari de discuit si semanat la porumb si floare. Tot din cauza conditiilor meteo multi nici nu au apucat sa faca araturi de toamna. Le fac tot acum in primavara. In ultimii doi ani vremea a facut ca toate aceste lucrari sa fie necesar a fi executate intr-o perioada foarte scurta de timp din cauza ploilor in exces. Au fost necesare scarificari adanci (intre 50 si 70 cm) pentru desfundarea solului. Incearca sa faci scarificare la adancimile astea cu un tractor de 70 CP. O sa-mi zici, da, se poate. Eu o sa te intreb, in cat timp? Cand tu trebuie sa faci atatea lucrari intr-o perioada atat de scurta.

            „Daca ai fi vazut cum este distribuit pamantul agricultorilor , al micilor agricultori, ai fi gandit altfel .” Da, am vazut cum este distribuit. De doi ani de zile fac comasari de terenuri. Toata lumea, inclusiv micii fermieri (da, chiar si cei care au 5-6 ha pe titlu) incearca sa comaseze tot ce au intr-un singur loc sau cat mai adunat posibil. Am vazut si terenuri impartite absolut aberant, fiind oameni care aveau latimea parcelei de 2,5 m.

            „Ai vazut vreodata intorcand la capat de parloaga ingusta/curea , in celalalt capat cu vecini/dig /sant/panta , un tractor de 65 CP cu plug , sau mai rau , cu disc sau semanatoare ? Nu poate , pur si simplu . Sau poate , dar lasa pamantul nelucrat la capat de tarla , sau intra pe pamantul vecinilor .
            De-abia poate lucra tractorul de 45 CP , care este mai manevrabil . Iar un plug reversibil ajuta enorm .”
            Intr-adevar, daca ai o parcela de 4 metri latime este foarte greu. Pe de alta parte, o sa fii surprins sa vezi un tractor de 200 CP sau mai mult intorcand in aproape acelasi spatiu cu un Universal. Sa-ti dau un exemplu foarte la indemana pentru mine: este un model de New Holland la care dupa ce ai bracat rotile la maxim, vireaza si osia fata cu totul. O sa fii surprins de raza in care intoarce acel tractor cu o putere aproape tripla fata de Universalul nostru.

            „¨¨La o ferma de 50 – 100 de ha este optim sa ai un tractor pe la 160 – 190 CP ”
            Stii cat costa unul ? Stii cat consuma ?Stii cat costa intretinerea ? Piesele de schimb ? Stii cat ai de asteptat pentru o electrovalva , in conditiile in care nimeni dintre distribuitori/fabricanti nu mai lucreaza pe stoc ?Stii cat costa o placa electronica ,care supervivizeaza unul dintre mecanisme si in cat timp iti ajunge ?”
            Un New Holland ca cel descris mai sus poate fi achizitionat second din Franta sau Danemarca la un pret de aprox. 20000 – 25000 euro, nu cu foarte multe ore de functionare si intretinut corect.
            Un John Deere de 180 CP costa de nou aproximativ 65.000 de euro. Un tractor Claas chiar mai putin.
            In conditii de teren greu in care trebuie sa faci scarificare sau aratura adanca un Universal va consuma foarte mult, pentru simplul motiv ca va merge permanent in fortaj. Am solicitat cuiva cu Universal sa ma ajute cu o aratura adanca pe un teren de-al meu. Terenul nu mai fusese lucrat de 20 de ani si incepuse sa arate mai mult a padure decat a teren arabil. Atunci am vazut cum arau cu rotile din fata in aer in momentul in prindeau zone cu radacini. Precizez ca am utilizat Universal pentru ca tipul de plug pe care il avea era cu bolturi de siguranta astfel incat daca prindea o teava (zona Petrom) sau resturi de stalpi electrici s.a.m.d. se rupea boltul nu plugul (trupita se dadea peste cap).
            Despre mentenanta stiu mai putin, ce stiu este ca avem tractoare Challenger care nu au necesitat niciun fel de reparatii in afara reviziilor obisnuite in 3 ani de utilizare in conditii destul de grele. Ceea ce n-as putea spune si despre New Holland, ceva mai sensibile.
            Mai stiu si ca in 3 ani de zile nu am asteptat decat o singura data 1 saptamana si ceva dupa o piesa. In general tot ce solicitam vine destul de repede.
            Electronica de care vorbesti nu s-a stricat la niciunul dintre tractoare in 4 ani de utilizare.
            Da, aceste tractoare consuma mai mult dar per ansamblu sunt mai eficiente.

            „Cine iti da un credit ca sa ti-l cumperi ?Ce garantie oferi bancii pentru credit ?Chiar crezi ca prin asociere ai rezolvat problema ? Din ce o sa returnezi creditul ?”
            In momentul in care ai profit primesti si credit. Garantia este in primul si in primul rand cash flow-ul societatii si abia dupa utilajul in sine. Serviciile financiare in domeniul asta s-au dezvoltat foarte mult. Se dau linii de credit si in contul banilor pe care urmeaza sa-i primesti de la APIA. Sunt si fondurile europene care iti pun la dispozitie 50% din finantare, nerambursabil pentru achizitia de utilaje.
            Sunt firme care ti le dau in leasing cu dobanda foarte mica sau chiar 0.
            Si da, imi mentin parerea, solutia chiar este asocierea si comasarea, care ambele se practica intens in vestul Europei.
            Asa cum ziceam sunt foarte multe de spus si de detaliat si mi-e teama ca n-am facut-o foarte coerent dar na, sunt Floriile, mai sarbatorim si noi din cand in cand.

            • as vrea sa stiu dupa parerea ta
              1.cat costa 1 h de pamant (cadastrat si intabulat )in zona ta
              2.de cati bani crezi ca are nevoie un om ptr a se apuca de o afacere in agricultura
              3.cum vezi tu ca poate supravietui o microferma de50 h 4 care ar fi culturilecare ar aduce un castig mai mare decat cerealele!

              • In primul rand tot ceea ce am afirmat mai sus este pararea mea proprie si personala bazata pe experientele mele in domeniu in ultimii 3 ani de zile. Nu am pretentia ca detin adevarul absolut si niciodata nu am afirmat asta.
                Acu, referitor la intrebarile tale:
                1) In 2013 am cumparat teren si cu 4000 de lei/ha la care se adaugau taxele de transmitere a proprietatii. Ajungeam in final pe la 5000 de lei/ha. Erau terenuri necesare pentru marirea gradului de comasare. Acum pretul este undeva pe la 8000 de lei/ha la care se adauga taxele. Parcele de pana in 2 – 2,5 ha. Recent a iesit la vanzare o parcela de aprox. 8 ha pe care proprietarul vrea 2500 de euro/ha la care se adauga taxele de intabulare. Cred ca-i va primi.
                Un prieten de-ai mei a primit o oferta de 3500 euro/ha pentru doua parcele, una de 15 si una de 20 de ha, dar in alt judet. Iar cineva din zona vrea sa vanda doua parcele, una de 10 si una de 22 de ha si cere 5000 euro/ha. Nu stiu daca-i va primi. O tranzactie mai veche, 2013, 40 de ha la un loc s-a vandut cu 3200 euro/ha. Ce am cumparat eu pentru mine am platit cam 6000 lei/ha, inclusiv taxe, parcele mici de 1 ha pe care incerc sa le aduc cat mai aproape una de alta.
                2. Depinde foarte mult de ceea ce vrei sa faci si daca vrei sa cumperi terenul sau sa-l arendezi pe o perioada lunga de timp. La un calcul foarte sumar se mai poate gasi teren pe care sa-l cumperi in medie cu 2000 eur/ha. Daca vrei sa cultivi cereale, parerea mea este ca ai nevoie de un minim de 50 de ha, cel putin la inceput. Foarte important, trebuie sa ai un grad de comasare cat mai bun. Pararea mea despre tractoare o stii, eu sustin ca ai nevoie de un tractor mai puternic si de unul mai putin puternic. Cred ca poti rezolva problema tractorului mai puternic cu aprox. 20 – 25000 de euro iar cel mai putin puternic cu aprox. 10 – 15000 de euro. Este foarte important sa aiba cat mai putine ore de functionare posibil si sa fi fost intretinute corect. La utilaje e ceva mai complicat. Foarte importante mi se par masina de semanat si cea de ierbicidat. Aici nu as face rabat la calitate. O semanatoare buna merge undeva de la 15000 de euro in sus.
                In rest cu plugul, grapa cu discuri, scarificator s.a.m.d. poti sa mergi pe chestii second fara probleme, evident fiind atent la ceea ce cumperi totusi.
                De combina nu mai zic nimic. Un Claas nou costa 100000 de euro…
                Apoi cheltuielile de productie sunt intre 1000 si 1500 lei/ha, functie de cat investesti in fertilizare si de cata nevoie de ierbicid ai. Astea sunt scumpe. Apoi, daca ai un sol acid trebuie sa pui calciu ca sa cresti PH-ul solului pentru a obtine un sol optim dar calciul chiar nu e scump.
                Nu stau sa adun dar nu e tocmai ieftin. Se pot insa accesa fonduri UE pentru achizitia de utilaje. Se poate accesa masura cu tanarul fermier de unde se pot lua iarasi bani.
                3. Dupa parerea mea, cea mai mare problema in cazul microfermelor de dimensiunile enuntate de tine este capacitatea de negociere la vanzare. Ideal este sa ai silozuri, pentru ca cel mai mic pret pe care-l obtii este imediat dupa recoltare iar cel mai bun este undeva in ianuarie – februarie. In conditii ideale mai multe microferme ar trebui sa se asocieze pentru realizarea in comun de capacitati de stocare adecvate suprafetei totale a tuturor membrilor. Si aici se pot lua fonduri, nu mai stiu exact ce masura este. Ca exemplu, o baza de insilozare cu o capacitate de stocare de 9000 de tone impartite in 4 celule a costat in jur de 2,5 milioane de euro. Sper sa nu gresesc ca nu mai tin asa bine minte. Capacitatea asta de stocare este calibrata pentru aprox. 3000 de ha. Asocierea ar crea si premise pentru o mai buna negociere a pretului pentru ca una este sa vinzi 225 de tone de grau (medie de 4,5 tone/ha) si alta este sa vinzi 1000 de tone de grau.
                De asemenea, combina, de departe cea mai scumpa, ar fi ideal sa fie achizitionata tot in comun reducand dependenta de marii fermieri care dupa ce termina la ei mai fac si prestari de servicii pentru cei mai mici. La noi in zona inchirierea unei combine costa de la 400 de lei/ha in sus iar cei cu combina sunt greu de gasit.
                4. Eu personal m-am indreptat spre plante medicinale. Dar sunt la inceput asa ca momentan nu am date foarte concrete. Nu am bani de altceva iar cele 10 ha pe care le am nu sunt suficiente ca sa cultiv cereale si sa mai fac si bani din asta. Ce pot sa-ti mai spun este ca rapita este o cultura destul de eficienta financiar dar este o planta relativ sensibila si capricioasa. Anul asta din cauza baltirii apei culturile de rapita arata foarte rau…
                Ar mai fi sfecla de zahar, nu prea se mai produce la noi, cel putin nu in cantitatile de pe vremea lui Ceausescu si tot la fel, soia.
                Imi pare rau, chiar nu prea stiu ce sfat sa-ti dau aici, dupa cum spuneam nu am nici pe departe pretentia ca detin adevarul absolut 🙂

                • In privinta silozurilor poti sa te descurci si cu cele orizontale, de tip sac (silobags din polimeri), am un prieten in Olt, nu departe de Dunare, de vreo 3-4 ani numai de astea foloseste..

                • Da .
                  Vad ca avem doua viziuni distincte de a vedea lucrurile.
                  Probabil am trait in doua lumi diferite .
                  Eu unul nu am fost agricultor de formatie . M-am hotarat sa ma apuc de agricultura in momentul in care mi-am dat seama ca industria va fi distrusa in Romania .

                  Asa ca ne-am asociat mai multe familii , si am comasat terenul .
                  Si am cumparat pe credit singurul tractor accesibil NOU , unul de 45 CP . Pentru care banca ne-a cerut 2 imobile ca garantie . 2 ( doua ) pentru un tractor , plug, remorca monoax .
                  Nu stiu cum vezi tu lucrurile asa roz in domeniul creditului pentru agricultura .Fonduri europene ? Un vis . Cel putin pentru noi .Cand am vazut realitatea mizerabila , ne-am lasat pagubasi .Proportia mica de accesare a fondurilor europene o vad ca un argument in favoarea opiniilor mele .

                  Privind retrospectiv , cred ca am fost norocosi atunci : chiar daca se asociaza astazi taranii cei huliti/simtul proprietatii exacerbat pana la prostie/creierul spalat in comunism , nu cred ca cineva le va facilita un credit . Sau nu va lupta ca sa le creeze o piata de desfacere , fie si nationala .Ar fi necesara o reconsiderare a prioritatilor nationale, de sus in jos .Altii o fac . La noi nu am vazut sa se schimbe ceva .

                  Am cumparat un tractor nou , pe care sa fim siguri . Nu am mers la licitatiile vremii . Se vindeau tractoare care functionasera multi ani . Si trebuie sa recunosc ca intretinerea in vechiul sistem CAP/IAS a fost un dezastru , datorita lipsurilor de tot felul , neinteresului , hotiilor . In SMA macar se mai facea cate ceva . Sincer , tractoarele vandute la licitatii aveau in general componente inlocuite cu altele uzate , sau erau descompletate de-a dreptul . Canibalizare , pentru mentinerea in functionare a altora . Sau smecherie/hotie .

                  Si am facut bine ca am cumparat un tip de tractor raspandit , cu piese de schimb usor de gasit . Pentru ca dupa putina vreme s-a spart pinionul de pe electromotor ( electromotor vest/tractorPHARE/fisura din tratamentul termic ) . Daca am fi asteptat pana a venit pinionul am fi pierdut campania agricola .Ruina sigura .

                  Ai spus cat ai asteptat tu dupa piese : noi , in alta imprejurare ,in alta tara , pentru o electrovalva proportionala cu electronica arsa , 2 saptamani . Iar costul , cat un tractor romanesc SH .
                  Circuitul ( placa ) de radiocomanda a unei macarale , 1200 de euro .
                  Si eu stiu ce vorbesc .
                  La preturile acestea , micul agricultor de care vorbim nu va mai putea returna imprumutul . Dar vorbim ipotetic : nu-l crediteaza nimeni .

                  Sincer, noi am muncit 50 de hectare cu un tractor U-445 . Patruzeci si cinci de cai putere . La arat era mai greu , plugul cu 2 trupite are randament redus si daca vrei sa pregatesti patul germinativ bine, trebuie sa lucrezi constiincios . Zi lumina . Iar cand nu se mai vede, aprinzi farurile .La arat . Restul lucrarilor trebuie sa le faci pe timp de zi .
                  Am obtinut randament , am reusit sa scoatem 7000 kg de grau la hectar . Intr-adevar , seminte de calitate cumparate la prima mana , ingrasaminte , tratamente .Am vandut graul prin sistemul de achizitii organizat de stat ..Am incasat subventia, ca orice agricultor din Europa , si cu ea am platit o parte din creditul pentru tractor si utilaje , credit luat din banca de stat . Nu era mult , dar a ajutat .Nu numai ca subventia ne-a mentinut pe linia de plutire ,dar chiar aveam de gand sa ne dezvoltam , facusem deja planuri de viitor .Caci vedeam viitorul .

                  Dar dupa 1996 a survenit marea schimbare . Putinul bine care se facuse in domeniul agriculturii a fost distrus .S-a vandut sistemul de achizitie/depozitare/desfacere , lasandu-ne la mana smecherilor . Ne plateau graul la un pret de mizerie . Mai mult , subventia s-a dat comerciantului , sub cuvant ca o vom regasi in pretul de achizitie .
                  Minciuna .
                  ” Credeti in Dumnezeu ? ” Au facut din numele Domnului afis electoral .
                  Ma rog, in urma aderarii la UE s-a schimbat fundamental problema subventiei .

                  Dar nu ne-am lasat . Am inceput sa cultivam legume/tutun .Am inceput sa crestem animale . Le vindeam la particulari , la abatoarele locale . S-a terminat si cu acestea . Carmangeriile au mai functionat o vreme, cu carcasa din import . Mai mult pe baza faimei anterioare . ” Ce carne de mici buna face cutare ” .
                  Dar nu ne-am lasat. Am inceput sa vindem animalele in targ . A aparut la momentul oportun pesta porcina . Eu personal nu am vazut nici un caz la noi in zona . Dar targurile au ramas inchise .
                  Dar au fost unii care nu s-au lasat .Au vandut la poarta targului . I-a imprastiat politia locala.
                  Eu deja imi pierdusem speranta .
                  Mi-am cautat de lucru in alta tara . Si in ziua de astazi tot din automatizari industriale imi castig painea.

                  Ma rog , ca nu am luptat pana la capat poate sa fie vina mea . Dar unul dupa altul cunoscutii se lasa de agricultura . Ultima veste – proasta – dateaza de joi . Stelian , despre care am mai pomenit aici , ca fiind cel mai bun sudor pe care l-am vazut , s-a reintors din Romania si isi cauta de lucru , din nou ca sudor . Plecase acasa de cativa ani , ca sa isi construiasca o ferma combinata , dupa modelul de aici . Imposibil . Si vad ca se continua asa .
                  http://agrointel.ro/26831/polonezii-inunda-piata-cu-lapte-ieftin-199-litrul-intr-o-retea-de-supermarketuri-cum-s-a-putut-ajunge-la-acest-pret-care-omoara-industria-romaneasca-a-laptelui/
                  http://www.cotidianul.ro/o-intreaga-industrie-sta-sa-cada-259279/

                  Ai mai mentionat despre motoarele Diesel neperformante fabricate in tara , ramase cramponate la licente . O opinie contrara realitatii . Spre exemplu , motorul D-110 al tractorului U-650 este realizat in conceptie proprie . Cam demult , e drept, dar nu s-a stat degeaba si ultimele realizari au fost modelele U424DT , U524DT , U684DT , U774DT etc. Cantecul de lebada al UTB .Cu nimic mai prejos decat mult-laudatele rivale .
                  Dar in tara in care masina nationala a devenit BMW , iar Dacia se vinde la export , realizez ca deja devin eu ciudat vorbind despre ce se poate realiza in tara .Si despre lucrul facut cu masura .

                  • Nici viziunile distincte nu sunt rele, fiecare poate invata cate ceva din orice discutie, totul e sa vrea. 🙂
                    Lucrurile au devenit ceva mai roz doar in ultimii ani. Aderarea la UE a facut ca foarte multi bani sa devina disponibili, afacerile au crescut si automat a crescut si interesul bancilor sau al firmelor de leasing. Din ce imi dau eu seama, ati inceput aceasta afacere in anii ’90 (daca am inteles eu corect). Multa lume a spus ca anii ’90 sunt printre cei mai negri pentru economia romaneasca. Eu mi-am desavarsit studiile in acei ani si tot ce pot sa va spun este ca parintii mei aveau deseori dificultati financiare. Si nu erau muncitori in fabrica ci oameni cu studii superioare facute pe vremea cand diplomele se acordau greu. Iar cand a venit vorba sa ma angajez dupa terminarea facultatii chiar la inceputul anilor 2000 a fost extrem de greu iar salariul era insignifiant. Ceea ce m-a motivat foarte mult.
                    Este intr-adevar foarte greu pentru, sa-i spunem taranul obisnuit, muncitor la CAP/SMA/IAS toata viata sa inteleaga „subtilitaturile” unei afaceri in termeni moderni. Si aici statul ar trebui sa se implice mult mai mult. In ultimii ani am vazut multi tineri revenind la sat dupa terminarea studiilor. Statul, cred ca se pot lua si fonduri UE pentru asta, ar trebui sa organizeze cursuri de pregatire a tinerilor sau a celor batrani dar dispusi sa invete. Cursuri practice, aplicate. Cum naiba sa ne asteptam ca un taran obisnuit, cu opt clase, sa fie capabil sa faca un plan de afaceri? Pentru ca asta trebuie sa-i prezinti bancii. Trebuie sa poti vorbi pe limba lor.
                    Din toti cei pe care ii cunosc eu pana acum, fermele mari au accesat cele mai multe linii de credit. In rest vorbim de cei tineri, multi accesand masura cu instalarea tanarului fermier.
                    Da, birocratia romaneasca a complicat inutil procedurile de accesare a fondurilor UE, si este greu sa razbati fara un consultant. Si aici statul ar trebui sa inlesneasca accesul la consultanta, organizand birouri proprii. Dar cu toate acestea, din cate stiu eu, cea mai mare absortie a fondurilor UE este in agricultura.
                    Pana nu reusim sa ridicam nivelul de pregatire al celor implicati in agricultura nu avem nicio sansa sa avem microferme ca cele din Vest.
                    Vis-a-vis de afirmatia mea (dura si poate prea generala, mea culpa) am incercat, e drept si ca sa-mi usurez munca, sa-i conving pe oameni sa se asocieze. Le-am explicat care ar fi beneficiile, le-am oferit consultanta pe gratis, am incercat sa implic cu fonduri chiar si firme mai mari. Nu am reusit. Cand le-am explicat ce ar putea sa faca prin asociere, care ar fi beneficiile, cum ar fi mai usor sa cumpere seminte, ingrasaminte etc ce utilaje ar putea cumpara stiti ce mi-au spus? Bine, bine, luam tractor la comun, dar cu terenul cui incepi lucrarile? Pai terenul meu e mai bine pozitionat decat al lui Gheorghe, da productie mai buna, de ce sa ma bag eu in asociatie? Cand incepi sa treieri, incepi cu mine, nu? Da’ cum sa schimb eu terenul, pai asta-i terenul de la bunicu’ s.a.m.d.
                    Din pacate experienta asociatiilor din anii ’90 si inceputul anilor 2000, cand fosti smecheri locali conduceau asociatii si nu dadeau contributia asociatilor spunandu-le ca nu s-a facut, ca a fost seceta etc pare sa fi lasat sechele dureroase, in special batranilor care au trecut si prin nationalizare.
                    Distributia si vanzarea productiei sunt in continuare o problema foarte mare pentru micii agricultori.
                    Cat despre tractoare… 🙂 Am observat ca multa lume prefera tractoarele americane: sunt mai robuste, mai simple (mai „mecanice” cumva 🙂 )
                    De curiozitate, ce-ati facut cu cele 50 de ha?
                    P.S. Cand masina pe care o utilizez in interes de serviciu s-a stricat de nu mai merita sa fie reparata am luat o Dacia Duster, de care, cel putin pana acum sunt foarte multumit.
                    Toate bune!

                    • @Nicolae
                      Ce s-a ales de cele 50 de hectare ?
                      ” Gone with the wind ” .
                      Asociatia a fost desfiintata , utilajele vandute , oamenii s-au imprastiat prin lume . Cei tineri . Dintre cei batrani , multi nu mai sunt .Pamantul , dupa chibzuinta sau nevoile fiecaruia , vandut sau dat in arenda unei societati agricole locale . Ultima varianta , de fapt , o solutie de perpetua amanare . De asigurare , cel putin , a banilor de impozit .

                      Am si eu o nedumerire :
                      Esti singurul agricultor pe care l-am auzit sa spuna ca este neaparata nevoie de un tractor de 160 -190 CP pentru o ferma de 50-100 ha , iar tractorul clasa 70 CP potrivit doar pentru gospodariile ( de subzistenta in fapt ) de 5-6 ha .

                  • Nicusoare-eu sunt inginet de IT -specializat in radiocomunicatii!
                    am lucrat in Germania am facut ceva bani .mi-am deschis o firma care a mers si merge OK.Am inceput sa cumpar pamant si mi-am luat utilajele noi cu banii jos dar ma intereseaza sa-mi procur hrana ptr familie!
                    Hai sa schimbam din experientle fiecaruia si poate se leaga ceva!
                    Nici eu nu cred ca poti sa faci bani din cereale dar ……… poate incercam si ne punem mintea la contributie siiiii…………..
                    M

                    • La obtinerea productiei de 7000 kg/ha la grau am folosit samanta din soiul Thesee ( import Franta daca-mi aduc bine aminte , la prima mana , samanta romaneasca de calitate devenise imposibil de procurat la noi in zona in acei ani ) . A fost scumpa, dar a meritat . Nu tot ce se vindea in tara sub numele de samanta era samanta in fapt .
                      Dar aceasta productie am realizat-o doar intr-un an . De ce ? Nu am irigat . Nu am avut posibilitati , sistemele de irigatii au fost distruse dupa 1990 din reavointa/ignoranta/lacomie .Regretabil, deoarece pe o portiune de cca 1 ha unde apa s-a acumulat la momentul oportun , am obtinut cu putin peste 10 000 kg ( calcul rapid, dupa capacitatea buncarului combinei ) .Rugaciunile pentru ploaie si alaiurile cu prapori nu sunt o solutie.
                      Ingrasamantul a fost cel tip complex ( NPK ) . A fost destul de greu de procurat si acesta , asa erau vremurile atunci .
                      Anecdotic poate , am luat la rasfoit atunci toate revistele Tehnium si Modelist-konstruktor posibile , in cautarea unui sistem de pompa de apa cu actionare eoliana . Am cautat date chiar si depre pompele Boiu , popularizate in Stiinta si Tehnica .
                      Ne-am gandit si la un sistem simplu de irigatie prin semiinundare ( tarlaua se taluzeaza pe margine , o usoara diferenta de nivel conduce apa in sensul dorit , nu necesita presiune mare) . Sistemul se foloseste pe scara larga aici in Spania in zonele cu parcele mici, asemanatoare cu cele de la noi . L-am vazut aplicat mai mult la grau si la lucerna , la porumb mai rar.

                • si eu am 20 de hectare si sunt deacord cu tine Nicolae!

                • ce plante medicinale cultivi?
                  Lamine e practic primul an de agricultura!
                  Nu stiu mare lucru despre ea dar vreau sa invat!
                  Eu am cumparat cu 3000,4000 ,6000 si acum im icer 8000 pe h.
                  as vrea sa-mi fac o microferma de pasari!
                  daca poti sa-mi impartasesti din experienta ta ti-as fi recunoscator!

    • egiptenii cunosteau U 650 depevremea lui ceausescu si au fost tractoare ok ptr ei!aulivrat multe piese de schimp pe acolo!

  12. https://youtu.be/Wq2FYr8SToc
    merge si in agricultura…nu se strica randurile.

  13. Din pacate ce face acolo este mult mai mult asamblare decat productie.
    Oricum felicitari pt. initiativa si succes poate va reusii sa mai „corupa” si din producatori locali pt. piese si alte acareturi.

    Ultimul paragraf este interesant.

    //
    Nimic nou nimic vechi doar un nou imperiu noi vrem (interviul este fabulos dand la o parte retorica):
    Novorossiya Will Never Be Part of Ukraine Again, Kremlin Advisor Says

    Staunton, April 4 – Leonid Reshetnikov, a retired SVR general, director of the Russian Institute for Strategic Studies (RISI), and an advisor to Vladimir Putin, says that there is no possibility that Novorossiya will be part of Ukraine ever again because “the people of the south-east do not want to be Ukrainians.”
    ..
    And thus he suggests that the immediate future is more war and the longer term future is the annexation of these areas and ultimately the rest of Ukraine and much of the former Soviet space into a new Russian state that will combine “the best features” of the pre-1917 Russian Empire and the USSR.

    Aici intervine partea de „fabulozitate” (cine a citi ce am scris nu o sa fie prea mirat ci doar o confirmare 🙂 )
    At the same time, Reshetnikov says that it is “too early” for Moscow to go for broke and attempt to seize all of Ukraine (scris). That is because Putin understands that “in Europe there are taking place certain processes which are hidden for outsiders,” processes which “give hope that we will be able to defend our interests by other methods and means.” (si asta scris, cum sa dai cu piciorul la atat munca invadand Ucraina)
    ..
    The next year is going to be difficult for Russia, he continues, but “in the course of the next five or six years, we will see” the restoration of “a Russian empire as a model of eastern Slavic civilization. The Bolsheviks destroyed it,” but they brought “a new civilization idea.” Now, Reshetnikov says, Russia is moving toward “a good symbiosis” of its two predecessors.

    But both the attractiveness of what Russia is offering and the ugliness of what the West is doing is leading to “an explosive growth of anti-American attitudes,” in Hungary, Greece, Italy, Austria, France and so on. “If Russia holds out now,” he says, “then processes will occur in Europe that will not be helpful to those now seeking world domination.” (scris).
    http://windowoneurasia2.blogspot.ro/2015/04/novorossiya-will-never-be-part-of.html
    Cine vrea sa intelega vrea cine nu, nu …

    ////
    Iarasi nimic nou:
    Hackeri ruşi: Moscova a finanţat partidul francez de extremă dreaptă Frontul Naţional
    (probabil si o mica problema cu folosirea corecta a timpului):

    Un grup de hackeri ruşi, care pretinde că a interceptat zeci de mii de mesaje ale Kremlinului, susţine că Moscova a finanţat partidul francez de extremă dreaptă Frontul Naţional cu peste două milioane de euro în schimbul susţinerii independenţei Crimeei.

    Nu trece mult timp, iar partidul francez primeşte două milioane de euro din partea unei societăţi cipriote finanţate din fonduri ruseşti.”
    http://www.timpul.md/articol/hackeri-rusi-moscova-a-finantat-partidul-francez-de-extrema-dreapta-frontul-national-72620.html

    Apropo presedintele ceh, na ca am uitat ce am vrut sa scriu ceva cu ulei in coada parca.

    //
    Iar ceva gingas: atentie la pozitionarea geografica:
    „O coalitie ad-hoc intre partide de Opozitie si aflate la putere a dus la votarea in Parlamentul Republicii Moldova, in prima lectura, a unui proiect care confera regiunii Taraclia un statut special de raion national-cultural, informeaza Unimedia. Aceasta ar insemna o forma sporita de autonomie, intr-o tara care are deja probleme din cauza altor regiuni cu statut special (Transnistria, Gagauzia).

    Proiectul legislativ are nevoie de un vot si in a doua lectura pentru a merge la promulgare. Voturile pentru statutul special al regiunii au fost date de PSDM (socialistii pro-rusi, de Opozitie), PD (democratii lui Lupu si Plahotniuc, parte a coalitiei de guvernare) si PCRM (comunistii lui Voronin, care sprijina netransparent guvernul, anti-UE). Impotriva proiectului au votat PLDM (Filat, la guvernare) si PL (Ghimpu, Opozitie).”
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19831158-noua-regiune-autonomie-sporita-republica-moldova-tensiuni-intre-partidele-din-coalitia-guvernamentala.htm

    ///
    Oricum se petrec lucrurii interesante Moscova integreaza (totusi nu il mai numesc Pact mutual de asistenta dar baze militare tot sunt), creste salarii….

    • Depinde ce întelegi prin „finantare”.
      În Franta, Frontul National întâmpinà refuzuri sistematice pentru împrumuturi bancare, spre deosebire de celelalte partide, chiar si mai putin solvabile.

      Partidul a obtinut un împrumut bancar, rambursabil. Cât despre sustinerea politicii rusesti, Marine Le Pen nu a fàcut eforturi deosebite fiindcà, în intern, politica lui Putin se aseamànà cu politica preconizatà de FN în Franta. Cu toate aceasta, un om care sustinea o apropiere si mai mare de Rusia, Ayméric Chauprade, deputat european FN, a fost dat afarà din partid.

    • Lasa ca rusnecii au omorat mult mai multi romani si aveau monumente peste tot.

      Macar americanii ne apara de cioloveci.

      • Da insa in ce conditii au fots puse stauile „eliberatorilor”? Crezi ca de buna voie si nesiliti de nimeni parintii si bunicii au zis „hai sa punem o statuie a lu Ivan?!”

        A da. la data aia pare cu cine erau laitai americanii?

  14. hm .. din amintiri si din citite

    Dintai tractirukl de 70 cp era prea mare ptr „fermierul” roman mediu. Adica sub 5 hectare si alea in vreo 2-3 parcele.
    Apoi a devenit „prea mic” ptr cei care au reusit sa faca ferme mari de sute, mii hectare. Care au preferat tractoare de 150 cp – unu in loc de 3-4 de 70cp.
    S-a incercat si cu trctoare mcici – HART ,Tractoare produse in Harghita. Mai „potrivite” pentru „fermierul” roman … insa nu si ptr Romania. Ca erau prea scumpe!!
    Cum am zis inRomania tractoarele se cumparau cu banii in mana..

    Banca Agricola a inceta sa mai fie „Agricola”. Nu primea garantii interenuri agricole sau imobile rurale dorea numa imobile urbane. De unde sa iabe apartament pe 1 Mai in Bucale unu caere locuia in CUca Macii si avea nevoie de un tractor? Nu avea, nu vaea tractoar, fabrica nu avea piata si ….
    Nici celalate banci nu creditau ptr asa ceva .. adicas tractor ptr arat campul – cel mult ptr forestioer, transpsort pe drum ..

    A da.. la un moment dat la inceputuri – prin 92 – au fost unele inlesniri – preturi subventionate si crddite .. insa era in 92. Anii aia in care tit „intreprinzatorul” se uita pe ce „sa puna mana” (fie legal cu bani fie ciordind) si sa vanza in afara sa vina cu blugi, bonibon, topitop, wizichei din petrol si tigari. Si asa unele tractoare (subventionate) au trecut spre Serbia .. intregi sau piese de schimb! Era cum zic epoca turistului cu valiza plina de cuie , rulmenti daca se putea si mercur care se „culturaliza” prin bazarele Istambulului …La inceputul nu mai stiu carui an scolar in Banatul romanesc cu greu gaseai un caiet … .. insa producatorii sarbi erau sucariti ca nu mai reuseau sa vanda in Belgrad!!! Da.. ati ghicit ..
    Si asa dezordinea generala, ideile locale de „comert capitalist” sipofta de castigtiate cuplate cu multa prostie alimentata de critici de arta care isi aplicau „talentele” la economia politica …

    Si cireasa de pe tort : banca Dacia Felix. A fots facuta si finatata de UTB si Roman Brasov . Care aveau bani destui in conturi. Inmod normal te-ia fi asteptata sa crediteze vanzarea in rrate sau leasing a tractoarelor si camioanelor romanesti, nu?
    Ei bine NU! Ca ma zis in „mod normal”.Dar la noi avem un capitalism de model galitzian care favorieaza crediti de conusm inutil (excrusii, dambalale, lux) avand ca ultim scop acapararea bunurilor imobile cf principiului Gigel are un leu! Cum i-l ieu?!

    Si fiindca era „democratie” adica „nu mai este comunism sa nu ne zica statu’ ce sa facem!!” (desi Statu’ era patronu’) in anii 95-2000 bancile , inca romanesti, inca de stat isi faceau de cap. Cam fara control. Si te aia cu creditele!!! Mai ales uc creditele fotzate. tin minte discutie la ghiseul BCR- unu care vanduse prin procura o casa in Craiova asteota sa ii fie creditat contul din Bucuresti. Trecusera 2 sapatamani si cica se astepta sa vina ordinu de banca!! Cum striga omu : ‘in 2 saptamani ajungea aiaic si cu caru cu boi!!!” .
    Cu asta era simplu.. ii incurca niste treburi si atata. Insa daca erai „intrepindere” (fie privata fie de stat) o beleai in mod radical. Adica trebuia sa platesti factiri, salarii ca altfel … Asa ca faceai un credit pe termen scurt. Da cu dobanda mare !!!! MARE!!!! credit neplanificat. Cam 12 pe an !!! Daca nu 15, 16….
    Bancile faceau profituri masive ….. clentii saraceau sau dadeau faliment! Ca era situatia cam de criza .. si o firma care spera sa poa supravietui chir si in conditiile unui profit mititle de 1-1,3% sau chiar tanada pe manda.. intrau in paguba dincazua creditelor fortate. Si se opare ca normanul de intarziere era de 10 zile mergand pana la 30. Adica X depunea factura ca s-a platit .. banca „uita” sa faca inscrierea in registre vreo 10 zie. Daca amabii lucrau cu aceiasi banca bine. Daca banca trimitra la lata banca … inca 10 zile!!! in timpu asta banii aia erau la dispozitai bancii. Adica ii dadea imprumut sau mia stiu eu ce ,, primea dobanda da ea nu plateadobanda clientului..

    MISTO , nu?!

    Da hai sa mai zic ceva. In 1996-98 erau bani .. erau. Da nu se stia ce sa faca cu ei. Asa ca Bancorex si- tras sediul ala misto de langa magazinul Victoria (ininate era un teren .. viran. Pana la 4 martie 1977 era Hotelul Victoria.. Ce chestie… cu o zi inainte , pe 3 , la ora cutremuruilui eram in barul hotelului… cestie de noroc ) Si au mai fots cateva contrictii din astea de sedii . asta inseaman ca erau bani .. dar uf nu filositi in cestii productive.

  15. Pentru bombardamente multumeste-i marelui erou national Antonescu, care a declarat razboi Americii ca sa se bage si el in seama, de i-a apucat pe aia de la departamentul de stat rasul.

    Placi comemorative nu sunt tot aia cu ditamai statuile.

    Nemtii au fost bombardati de americani de n-au mai stiut de ei, dar nu cred ca are cineva vreo problema cu vreo placa comemorativa, mai ales berlinezii din timpul podului aerian carora le-au carat americanii si englezii cu avionul si carbunele de incalzit.

    Anglo-saxonu te bate in razboi, apoi te ajuta sa te scoli de la pamant. Rusneacu it ia tot ce ai, si daca e prost dispus, ti-o mai si ….

    • Cica au ras mai ales de unguri … regat fara rege, amirla fara mare si flota si in alianta cu aua pe care doreau sa ii jupoaie …

      Insa acu cativa ani cand in Londra s-a inaugurat o statuie a lui Bomber Harris nemtii au facut manifestatii de protest

      Da ai drepate. Ca poa si la stauile „eloberatorilor” or fi gasit unii argumente. Ca deh asa sunt uni gata sa pupe tot : Arsch, ass, cul, jopa, tuhas buci sa fie!!!

      • Bomber Harris a fost maresal al aerului al Imperiului Britanic, nu american, si a fost dus cu capul, insetat de razbunare. Un caz singular, as spune.

        Japonezii au luat 2 nucleare in cap (dupa ce au fost rugati frumos sa capituleze, ca sa nu mai moara americani degeaba, si au refuzat), mai maraie la americani, dar se bazeaza pe ei pentru aparare.

        Anglo-saxonii cand au fost atacati i-au indoit pe respectivii, dar odata problema rezolvata, relatiile s-au resetat. Fie si numai pentru asta merita niste monumente intarile invinse, care in general erau condise de dictatori de doi bani.

        Repet, placa comemorativa e una, iar monumentul la care vin multimile recunoscatoare e alta.

  16. Doamne Ajută. Chiar dacă are o hală și produce 100 de tractoare pe an, e ceva, mai bine decât pustiul industrial spre care se îndreaptă Românica. Ce a avut Europa cu noi nu știu, de ne-a distrus industria în proporție de 80 % cu largul concurs al trădătorilor de neam și țară, ceea ce nu s-a întâmplat în nici o țară europeană fostă comunistă.

  17. @dany…nu-i mai injura.Eu vreau sa ma pun bine cu ei,poate fac ceva util….
    https://www.youtube.com/watch?v=2TcTtyjxq7U este un documentar de noua episoade .Baieti(double d & co):faceti un pustiu de bine si traduceti si voi documentarul asta in romana(mai sunt altele foarte interesante).Promit ca fac cinste cu o vodka…….

    • Pai nu prea poti bre… Problema este ca astia apartin de aripa romaneasca grupata in jurul lui V Vasilescu, Radulescu si alti lingai ai lui Putin… Slabe sperante sa cunoasca astia limba rusa la nivel satisfacator, majoritatea din ei sunt recrutati daca stiu sa deschida un calculator si sa posteze un mesaj… asa ca, mai bine te lasi pagubas…

      • @ dany .. Da maestre si ca regula de baza in arta postarii o sa observi o anomalie…nu se supara si nu dau replica la asa atacuri ! Io m-as fi atacat teribil sa ma faca cineva postac sau troll, ca tzupy, da lui tzupy n-am cum sa-i dau replica ca e jale cu el, se apuca si ma injura mai abitir asa ca mai bine lipsa !
        Pana la urma cauta sa vezi si partea buna la postaci si anume ca mentin ridicat spiritul de vigilenta, toata lumea e cu ochi-n patru ! 🙂

        • Cunosc anomalia de ceva timp… chiar au instructiuni pe tema asta….
          Problema este cu mult mai grava… Orice atac cibernetic indreptat impotriva alora din S Petersburg poate fi considerata act de razboi… iar piticu’ atomic de abia asteapta… ideea asta este sustinuta de unii prin RO…Cu alte cuvinte, trebuie sa nu-i deranjam din treaba… 🙂

    • ATTENTION: To have an English subtitles, click (cc) and uncheck russian caption.
      A language drop selection will pop up then choose any language you like, preferably Klingon. Enjoy

      Pentru documentar

      Chiar merge, in engleza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *