*publicat initial pe 3 noiembrie 2017 – Ziua Vânătorilor de Munte
Autor:
Locotenent-colonel Nicolae Uszkai – Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa“, Brașov.
Acţiunile militare în areal montan reprezintă una dintre cele mai periculoase şi dificile tipuri de acţiuni militare în condiţiile în care structurile militare nu trebuie să facă faţă doar luptei cu inamicul, ci şi climatului extrem aferent acestui areal, precum şi terenului foarte dificil.Structurile militare specializate acţiunilor în teren muntos reprezintă un fenomen de dată relativ recentă din punct de vedere istoric. Istoria Europei a subliniat, cu pregnanţă, nevoia de a putea duce acţiuni de luptă în zone montane înalte. Ca urmare, în Europa există structuri de acest tip, tradiţional asociate mediului muntos. În acest context, putem spune că Gebirgsjäger-ii din Germania, Alpini din Italia şi Chasseurs Alpins din Franţa au reprezentat, încă de la formarea lor, entităţi distincte ca natură structurală şi acţională. Similar, trupele româneşti de munte, Vânătorii de munte au apărut în structura forţelor terestre româneşti ca o necesitate operaţională începând cu Primul Război Mondial. Naşterea vânătorilor de munte în armata română s-a făcut cu întârziere faţă de alte puteri militare europene, mai ales dacă ţinem seamă de faptul că o importantă porţiune de graniţă a României acelor timpuri era reprezentată de lanţul carpatin. Paradoxal, armata română avea, în august 1916, 16 baterii de munte, dar nu avea trupe de vânători de munte, astfel că acestea au fost date ca întărire, pe divizioane sau baterii, diviziilor sau detaşamentelor tactice constituite în campania anului 1916.
Şi totuşi, încă nu fuseseră create trupele de vânători de munte, deşi necesităţile o cereau demult. Ar fi fost suficient, poate, ca responsabilii militari români ai acelor vremuri să profite mai mult de cei doi ani de neutralitate şi să analizeze atent desfăşurarea luptelor de până atunci, sesizând necesitatea unor astfel de trupe pentru graniţa cu viitorul adversar.
Trupele de vânători de munte ale armatei române au fost înfiinţate la 3 noiembrie 1916, în timpul Primului Război Mondial, şi au reprezentat, încă de la începuturi, o specialitate de elită a infanteriei româneşti. Trupele de vânători de munte au fost, dintotdeauna, o forţă foarte bine pregătită şi, începând cu toamna anului 1916, luptătorii din aceste trupe s-au dovedit foarte eficienţi şi capabili în a-şi îndeplini misiunea de apărare a ţării atât în timpul Primului, cât şi în cel de-al Doilea Război Mondial. Prin curajul, priceperea şi puterea de sacrificiu au demonstrat că sunt capabili de a asigura securitatea poporului român prin îndeplinirea la standarde înalte a misiunilor pentru care au fost destinaţi.
În timpul Primului Război Mondial a luat fiinţă Corpul Vânătorilor de Munte, constituindu-se într-o unitate puternică, organizată pe trei batalioane de vânători de munte, fiecare dintre acestea având în organică trei companii de vânători de munte (cu o încadrare în personal de 1 980 de militari) şi care a acţionat ca o adevărată unitate, cu caracter independent, împotriva trupelor germane şi austro-ungare, pentru prima dată, în campania anului 1917. Ulterior, pe timpul campaniei din 1918, Corpul Vânătorilor de Munte a fost cunoscut, transformându-se, sub numele de Batalionul de Vânători de Munte. Chiar dacă acesta se numea batalion, avea în organică nu mai puţin de 4 000 de militari ce constituiau o forţă specializată de elită la acea vreme. Pe timpul campaniilor din 1919 din Transilvania şi Ungaria, denumirea a fost modificată în Regimentul de Vânători de Munte. În perioada interbelică, trupele de vânători de munte româneşti au fost organizate, iniţial, pe două divizii, având în organică doar câteva brigăzi cu specializarea pregătirii pe acţiunile militare specifice arealului montan.
La data de 1 iulie 1923, a luat fiinţă noul Corp al Vânătorilor de Munte, odată cu apariţia Diviziilor 1 şi 2 Munte, mari unităţi ce au fost înfiinţate ca o nevoie specifică în orientarea pregătirii pe ducerea acţiunilor militareîn terenul muntos-împădurit din Carpaţi. Astfel, după diverse transformări structurale în timp, generate de diverse opinii şi iniţiative, în preajma celui de-al Doilea Război Mondial, Corpul Vânătorilor de Munte avea în organică 4 brigăzi (de la 1 la 4), compuse din 12 Grupuri de vânători de munte (1-12), fiecare Grup având în organica sa câte 2 batalioane. Au existat, astfel, în perioada interbelică, în total, 24 de batalioane (1-24), dintre care primele 16 erau unităţi active, operaţionale, foarte bine pregătite şi dotate, iar celelalte 8 (17-24) erau proiectate structural şi formate după mobilizarea generală, fiind mai puţin eficiente calitativ din punctul de vedere strict al pregătirii specifice de munte. În acest context, o brigadă de vânători de munte era organizată pe următoarele elemente principale: 6 batalioane de vânători de munte, un Grup de Artilerie de Munte (1 la 2 divizioane de tunuri de munte calibru 75 mm sau 76 mm şi un divizion de obuziere de munte calibru 100 mm), precum şi un batalion de pionieri de munte.
Un batalion de vânători de munte era organizat pe 3 companii de vânători de munte, fiecare companie având trei plutoane a câte trei grupe de vânători de munte. Batalionul mai avea în organică o companie de armament greu ce era structurată pe 3 plutoane mitraliere şi un pluton aruncătoare. La fel precum cavaleria românească, trupele de vânători de munte aveau o pregătire şi un grad de eficienţă cu mult mai ridicate decât infanteria. La nivelul batalioanelor de vânători de munte exista, prin concepţie şi instruire, un grad de iniţiativă în pregătire şi independenţă în acţiune cu mult mai pronunţat decât la alte unităţi. Acestea erau, totodată, proiectate şi adaptate acţiunii eficiente în areal montan, dar lipsa de suficientă artilerie le făcea mai vulnerabile în teren şes. La nivelul Corpului de Munte mai existau, ca unităţi de sprijin logistic, un batalion îmbarcat, un „tren batalionar“ şi o companie spital de campanie.
La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, Corpul de Munte era compus din Brigăzile 1, 2 şi 4 Mixte Munte, iar Brigada 3 Mixtă Munte era staţionată pe frontiera cu Ungaria. Începând cu 3 iulie 1941, Corpul de Munte şi-a început acţiunile sale militare din cel de-al Doilea Război Mondial participând la eliberarea Bucovinei şi Basarabiei, teritoriile româneşti răpite de Uniunea Sovietică drept urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov din anul 1940. După forţarea Prutului, împreună cu trupele germane aliate, brigăzile de vânători de munte au dus lupte grele şi sângeroase pe teritoriul actual al Moldovei, ajungând, la un moment dat, până pe ţărmul nordic al Mării de Azov. La finele campaniei anului 1941, Brigada 2 Vânători de Munte a fost redislocată în ţară pentru refacere, în timp ce Brigăzile 1 şi 4 au rămas să lupte în Crimeea.
Începând cu 15 martie 1942, brigăzile de vânători de munte şi cele de cavalerie au fost transformate în divizii. Această măsură a fost luată de factorul politico-militar pentru a reliefa mai bine contribuţia românească la efortul de război antisovietic. Ulterior, în iulie 1942, Diviziile 2 şi 3 Munte au fost redislocate pe noile linii ale frontului în campaniile din zona Caucazului şi Kubanului, ajungând, prin lupte, până la sudul Munţilor Caucaz, la Elbrus, Groznîi şi Vladikavcaz.Trupele de vânători de munte, fiind percepute ca trupe foarte eficiente, au luat parte, pe Frontul de Est, la cele mai grele bătălii, inclusiv la cele pentru Sevastopol şi Stalingrad, acolo unde performanţele lor le-au reliefat şi mai bine reputaţia. În fapt, toţi comandanţii lor de la brigadă în sus au fost medaliaţi cu cele mai înalte decoraţii româneşti şi germane, Ordinul Mihai Viteazul şi Ordinul Cavaler al Crucii de Fier. După multe alte grele bătălii de pe Frontul de Est, pe timpul campaniilor din anii 1943 şi 1944, în august 1944, România a rupt alianţa politico-militară cu Germania şi s-a alăturat Coaliţiei Naţiunilor Unite, cu toate forţele sale, împotriva trupelor germane şi ungare, începând, astfel, campania de eliberare a Transilvaniei de Nord, teritoriu românesc pierdut prin Diktatul de la Viena, din 1940. La 30 august 1944, Diviziile de Munte au început luptele cu trupele germano-ungare, eliberând teritoriul românesc şi continuând luptele pe teritoriul Ungariei, iar ulterior, pe teritoriul Cehoslovaciei, în masivii muntoşi Javorina şi Tatra. Diviziile de Munte au încheiat participarea la cel de-al Doilea Război Mondial lângă Praga, la data de 12 mai 1945.
Cel de-al Doilea Război Mondial s-a încheiat cu preţul vieţii a multor mii de soldaţi din trupele de vânători de munte. După re-dislocarea pe teritoriul naţional, Diviziile de Munte au trecut la structura de pace în garnizoanele în care au fost dislocate. Dar, istoria lor a luat o turnură nedorită. Pentru că vânătorii de munte au fost foarte eficienţi în luptele purtate împotriva sovieticilor, fapt pentru care aceştia i-au poreclit „diavolii verzi“, ocupanţii sovietici au forţat noua conducere comunistă a Republicii Populare Române să desfiinţeze, pas cu pas, trupele de vânători de munte. Aşa s-a ajuns ca, la 14 aprilie 1961, să fie desfiinţată ultima mare unitate din forţele armate române, Brigada 2 Vânători de Munte, desfiinţare ce a reprezentat sfârşitul primei părţi a istoriei acestor trupe.
După circa trei ani de la desfiinţarea abuzivă, datorită schimbărilor de ordin politic, Marea Adunare Naţională, organul legislativ al României de la acea vreme, a decis ca, începând cu 14 octombrie 1964, să reînfiinţeze trupele de vânători de munte, iar acest lucru s-a întâmplat prin reînfiinţarea Brigăzii 2 Vânători de Munte, brigadă care este azi una dintre unităţile reprezentative ale Forţelor Terestre ale Armatei României. Între anii 1964 şi 1990, evoluţia trupelor de vânători de munte s-a focalizat pe pregătirea specifică ducerii acţiunilor militare în teren muntos-împădurit şi pe proiecţia lor structurală tot mai pregnantă, ajungându-se ca numărul brigăzilor de vânători de munte să fie de şase în prima parte a anilor ’90.
Primele nuclee de vânători de munte după reînfiinţare au gravitat prin Brigada 2 Vânători de Munte în jurul oraşului Braşov; ulterior, acestea s-au extins prin Brigada 4 Vânători de Munte pe lanţul Carpaţilor Meridionali în anul 1969, în nordul României prin Brigada 1 Vânători de Munte în anul 1977: pe Munţii Apuseni în 1982 prin Brigada 5 Vânători de Munte, în zona Petroşanilor în 1990 prin Brigada 7 Vânători de Munte şi, în final, în Carpaţii Orientali în 1991 prin Brigada 61 Vânători de Munte. Apogeul dezvoltării acestor trupe a fost atins în anul 1991, când armata română dispunea de şase mari unităţi de vânători de munte, totalizând 15 batalioane şi 6 divizioane de artilerie de munte, o forţă demnă de luat în considerare:
– Brigada 2 Vânători de Munte, 1964, la Braşov;
– Brigada 4 Vânători de Munte, 1969, la Curtea de Argeş;
– Brigada 1 Vânători de Munte, 1969, la Bistriţa;
– Brigada 5 Vânători de Munte, 1983, la Alba-Iulia;
– Brigada 7 Vânători de Munte, 1990, la Petroşani;
– Brigada 61 Vânători de Munte, 1991, la Miercurea-Ciuc.
Ulterior, în perioada 1997-2006, s-au desfiinţat, succesiv, Brigada 7 Vânători de Munte, Brigada 1 Vânători de Munte, Brigada 4 Vânători de Munte, Brigada 5 Vânători de Munte, o parte dintre unităţile acestora fiind resubordonate celor două brigăzi rămase sau altor mari unităţi din Forţele Terestre. Actualmente, există în structura Forţelor Terestre ale Armatei României două brigăzi de vânători de munte, una subordonată Diviziei 2 Infanterie „GETICA“ (Brigada 2 Vânători de Munte „SARMIZEGETUSA“) şi una subordonată Diviziei 4 Infanterie „GEMINA“ (Brigada 61 Vânători de Munte „GENERAL VIRGIL BĂDULESCU“).
În principiu, Brigada 2 Vânători de Munte este destinată să participe la misiuni NATO şi în afara teritoriului naţional, în timp ce Brigada 61 Vânători de Munte are misiuni specifice, în principal, pentru apărarea teritoriului naţional. Ambele brigăzi îşi focalizează pregătirea structurilor şi militarilor din organică într-o largă paletă de operaţii militare, de la operaţii specifice luptei la operaţii de stabilitate, dar, avându-se în vedere specificul lor structural, amândouă rămân destinate executării acţiunilor militare în teren muntos-împădurit, în teren dificil, în condiţii grele de timp şi anotimp.
Pentru a sublinia experienţa bogată a trupelor româneşti de vânători de munte, trebuie spus că, în ultimii 50 de ani, Brigada 2 Vânători de Munte şi, în ultimii ani şi Brigada 61 Vânători de Munte, au primit vizita a peste 800 de delegaţii guvernamentale şi militare străine de pe întreg mapamondul precum şi a unor structuri militare străine cu care s-au instruit, delegaţii care au remarcat înaltele deprinderi specifice şi profesionalismul apărătorilor crestelor carpatine.
După anul 1995, începând cu programele din cadrul Parteneriatului pentru Pace, structuri din Brigada 2 Vânători de Munte „SARMIZEGETUSA“ (la nivel de state majore de unităţi, companii şi plutoane) s-au pregătit în comun cu militari din state membre ale NATO şi non-NATO (Forţele Speciale ale SUA, Brigada 3 Comando din Marea Britanie, Forţe Speciale din Olanda, paraşutiştii-comando din Belgia, Forţe Speciale din Grecia, Forţe Speciale din Iordania şi alte structuri din multe alte state). De asemenea, o fructuoasă colaborare a fost dezvoltată, de-a lungul anilor, cu Alpini din Italia şi cu Chasseurs Alpins din Franţa în numeroase exerciţii de instruire în comun la nivel de personal de stat major şi la nivel de subunităţi luptătoare. Actualmente, o brigadă de vânători de munte din Forţele Terestre ale Armatei României are în organica sa 3 batalioane de vânători de munte ca structuri de manevră, 1 batalion de artilerie de munte, 1 batalion de apărare antiaeriană, 1 batalion de sprijin logistic, precum şi subunităţi de brigadă: Companie Comunicaţii şi Informatică, Companie Geniu, Companie Apărare CBRN, Companie Cercetare şi Companie Sprijin. Pentru a multiplica şi îmbunătăţi caspabilităţile specifice în operaţii, mai ales în cele sub comandă NATO, brigada de vânători de munte poate primi, ca elemente ataşate, elemente HUMINT, IMINT, PSYOPS şi CIMIC precum şi facilităţi medicale tip ROL 2 .În ultimii ani, la majoritatea exerciţiilor desfăşurate de vânătorii de munte, cooperarea cu aviaţia, elicopterele şi forţele pentru operaţii speciale au constituit un loc comun, constituindu-se ca un demers firesc.
Trupele de vânători de munte sunt proiectate astăzi pentru a putea acţiona în condiţii de climă extreme, în condiţii dificile de timp şi anotimp şi în condiţii dificile de teren puternic frământat, să escaladeze tactic culmi şi vârfuri dificile, pentru a putea fi foarte buni trăgători cu toate categoriile de armament din dotare şi foarte buni la acţiunile militare în areal montan, precum şi la marşurile pe distanţe lungi în acest areal.
Militarii din trupele de vânători de munte obişnuiesc a spune despre ei înşişi că sunt „specialişti în arta improvizaţiei“. Au fost şi sunt capabili să folosească în sprijin caii, la nevoie, în areal montan, să participe la operaţii de luptă sau de stabilitate în afara teritoriului naţional, la misiuni de asistenţă umanitară ori la misiuni de căutare-salvare în mediul montan înalt. Vânătorilor de munte români s-ar putea să le lipsească multe dintre echipamentele şi logistica disponibile altor armate din state membre ale NATO dar trebuie spus că ei ştiu să treacă peste aceste posibile dezavantaje prin întrebuinţarea vechilor însă mereu actualelor şi eficientelor metode şi deprinderi de supravieţuire în orice mediu, precum şi printr-o instruire dură, aşa cum este şi mediul în care acţionează.
Pentru a sublinia experienţa dobândită de trupele de vânători de munte în misiunile din afara teritoriului statului român, trebuie spus că militarii din Brigada 2 Vânători de Munte, în cea mai mare parte, dar şi militari din Brigada 61 Vânători de Munte au participat, de-a lungul anilor, într-o paletă de misiuni în afara teritoriului statului român, în Angola, Somalia, Kossovo, Bosnia, Irak şi Afganistan. Dacă în misiunile din Angola, Somalia şi Bosnia, în timpul anilor ’90, militarii din unităţile de vânători de munte au participat la misiuni la nivel de pluton sau la nivel de personal încadrat în alte structuri militare româneşti, în perioada septembrie 2005-martie 2007 un detaşament de nivel companie de vânători de munte din Batalioanele 21 Vânători de Munte „GENERAL LEONARD MOCIULSCHI” şi 33 Vânători de Munte „POSADA” a participat prin rotaţie, câte şase luni, în prima misiune, în zona Al Basrah, în teatrul de operaţii din Irak, sub mandat ONU (Misiunea UNAMI). Vânătorii de munte români şi-au dovedit calităţile de a acţiona rapid şi eficient în orice tip de mediu de acţiune specific acestui teatru de operaţii. Principala misiune a companiei de vânători de munte a fost de a asigura securitatea în aria lor de responsabilitate prin patrulări pe rutele principale, puncte de control, escorte VIP, escorte convoaie, paza unor locaţii importante ale misiunii ONU din Irak. Tot în perioada 2005-2007, un alt detaşament tip companie de vânători de munte din Batalionul 30 Vânători de Munte „DRAGOSLAVELE“ a participat la o altă misiune de stabilitate, de această dată în zona Gorazdevac din teatrul de operaţii din Kossovo, în cadrul misiunii ROFND. Principala misiune a companiei de vânători de munte în Kossovo a fost de a asigura securitatea în aria lor de responsabilitate prin parcurgerea întregii panoplii de misiuni specifice operaţiilor în sprijinul păcii.
Începând cu anul 2007, batalioanele de vânători de munte ale Brigăzii 2 Vânători de Munte „SARMIZEGETUSA“ au fost dislocate în misiuni în afara teritoriului statului român în teatrul de operaţii din Afganistan, prin rotiri secvenţiale şi succesive. Între anii 2007 şi 2010, această brigadă şi-a rotit în acest teatru de operaţii toate cele trei batalioane de manevră.
În provincia Zabul, la frontiera cu Pakistanul, batalioanele de vânători de munte ale Brigăzii 2 Vânători de Munte au acţionat în scopul asigurării securităţii şi stabilităţii în zona de responsabilitate, împreună cu aliaţii americani dislocaţi în această provincie. În linii mari, batalioanele au avut misiunea de a asigura securitatea zonei şi libertatea de mişcare pe principala autostradă ce face legătura între Kandahar şi Kabul şi în zonele adiacente acesteia, precum şi de a asigura stabilitatea în provincia Zabul prin patrulări de prezenţă şi alte tipuri de acţiune între bazele principale şi bazele de operare înaintată, ca şi prin acţiuni specifice misiunilor tip post-conflict în ceea ce priveşte reconstrucţia şi dezvoltarea. Militarii din aceste batalioane au avut de făcut faţă unor numeroase şi periculoase situaţii specifice acestui teatru de operaţii dificil şi complex, dar au reuşit să demonstreze că sunt foarte bine pregătiţi pentru a acţiona, chiar dacă, din păcate, au avut şi câteva pierderi (căzuţi la datorie şi răniţi în misiune). În penultima prezenţă în acest teatru de operaţii, brigada a dislocat, tot în provincia Zabul, începând cu luna iunie a anului 2012, două batalioane de manevră şi un element de comandă în cadrul operaţional al unei brigăzi americane, cu subordonare către RC-South. Trebuie menţionat că structuri de tip companie şi detaşamente tip OMLT au fost asigurate şi prin participarea cu militari din Brigada 61 Vânători de Munte începând cu anul 2009 în teatrul de operaţii din Afganistan. Finalmente, în cursul anului 2015, Batalionul 33 Vânători de Munte „POSADA” a participat la misiunea de protecţie a forţei în Afganistan, în Kandahar în cadrul misiunii „Resolute Support”, ca parte integrantă a Task Force NO SLACK-POSADA.
După toate aceste misiuni externe prezentate pe scurt, personalul de stat major, precum şi cel din batalioanele de vânători de munte au acumulat o puternică şi bogată experienţă operaţională şi, astfel, prin aceste lecţii identificate şi învăţate, militarii Brigăzii 2 Vânători de Munte „SARMIZEGETUSA“ precum şi cei din din Brigada 61 Vânători de Munte „GENERAL VIRGIL BĂDULESCU“ sunt capabili să execute misiuni în medii diverse la înalte standarde.
Ca multe alte entităţi militare de pe mapamond, trupele româneşti de vânători de munte au destule provocări cărora să le facă faţă, dar, aproape întotdeauna, vânătorii de munte reuşesc să găsească modalităţile de a le depăşi cu succes. Aceasta, poate pentru că aceştia sunt pregătiţi să supravieţuiască şi să lupte având un grad mai mare de independenţă în acţiune, în areal montan dificil, cu focalizare pe îndeplinirea întocmai a misiunilor primite.
Vânătorii de munte sunt, prin ceea ce reprezintă acţiunile lor, o parte a elitei Armatei României. Este de menţionat faptul că ei, vânătorii de munte, nu se denumesc pe ei înşişi ca fiind o elită şi nu acceptă uşor acest titlu. Una dintre autoaprecierile lor se poate rezuma aşa: „Nu ne spunem şi nu suntem forţe de elită dar ne place când ni se mai spune aşa“.
Trebuie spus, în finalul acestei foarte scurte „călătorii” în drumul istori al vânătorilor de munte români că Brigada 2 Vânători de Munte a atins un avansat stadiu operaţional şi de experienţă operaţională implicită, fiind parte a pachetului de forţe destinat să execute misiuni sub comandă NATO. Toate unităţile şi subunităţile sale au parcurs un amănunţit program de certificare NATO, proces care s-a definitivat, în primă etapă, la finele anului 2007 şi s-a continuat, din trei în trei ani, conform prevederilor de evaluare operaţională CREVAL. Ultima evaluare operaţională de acest tip a avut loc în cea de-a doua decadă a lunii octombrie 2015, atunci când întreaga brigadă a fost evaluată operaţional în areal montan, în prezenţa reprezentanţilor de cel mai înalt nivel ai comandamentului Corpului de Reacţie Rapidă al NATO de la Salonic, Grecia.
Rolul şi evoluţia trupelor de vânători de munte din armata română trebuie privit în contextul în care modalităţile de acţiune pentru organizarea securităţii naţionale a României sunt stabilite în funcţie de interesele ţării, de resurse, de evoluţia proceselor economice şi politico – militare, precum şi de potenţialii factori de risc. Chiar dacă acum, vânătorii de munte sunt mai puţini ca număr şi structuri, nu înseamnă că rolul lor s-a redus ca importanţă, ci dimpotrivă. Sarcina apărării ţării cu specificul luptei în arealul montan, concomitent cu respectarea angajamentelor internaţionale, devine acum mai complexă pentru unităţile şi marile unităţi de vânători de munte., necesitând un grad de profesionalizare mai accentuat, cerinţă a contextului politico – militar actual şi de perspectivă.
Generaţiile de astăzi ai familiei vânătorilor de munte se pleacă cu respect în faţa mormintelor vânătorilor de munte ce-şi dorm somnul de veci, în Bucovina, Câmpia Ucrainei, Stepa Nogai, în Caucaz, Taman, Crimeea, în munţii Apuseni, Bukk, Matra, Javorina, Lucenec şi, mai recent în faţa mormintelor celor căzuţi la datorie în teatrul de operaţii din Afganistan. Se cuvine să ne închinăm în faţa mormintelor acestora şi măcar cu o floare, cu un cuvânt şi momente ca acesta de azi să-i aducem în memoria generaţiilor de astăzi şi de mâine ai vânătorilor de munte.
Nu putem încheia această călătorie în istoria a ceea ce reprezintă vânătorii de munte români fără a spune că acestora le place să creadă despre ei că reprezintă poate cea mai dură şi mai experimentată specialitate militară, instrucţia lor fiind severă, viaţa lor fiind aspră, iar misiunile lor complexe. Acum, la ceas aniversar, mai mult ca oricând, vânătorii de munte români, sunt mândri că au contribuit şi contribuie, atât prin pregătirea lor zilnică specifică şi prin participarea la misiunile în teatrele de operaţii din afara teritoriului statului român la creşterea prestigiului Armatei României atît pe plan intern cât şi pe plan internaţional.
La mulţi ani tuturor vânătorilor de munte, activi şi rezervişti, oriunde s-ar afla!…
Text integral: http://smg.mapn.ro/gmr/Ultimul_nr/uszkai-p.152-160.pdf
Din 6 brigazi (15 batalioane VM si 6 divizioane de artilerie de munte) in 1991…azi mai avem 2 brigazi (6 batalioane VM si 2 batalioane de artilerie de munte) si un batalion de ”Cercetare Alpina” la Brad (in cadrul Brigazii de Cercetare Supraveghere 18 ”Decebal”/ex-”Infanterie Banat”).
Cat inseamna asta in cifre?
Nu cifre ci mai degraba ce ”acopera”:
– Bg.2 VM Sarmizegetusa/Brasov are cele 3 batalioane de lupta la: Curtea de Arges (dedicat Defileului Oltului), Campulung (dedicat Culoarului Rucar-Bran) si Predeal (dedicat Vaii Prahovei);
-Bg.61 VM Gen. Badulescu/Miercurea-Ciuc are cele 3 batalioane de lupta la: Miercurea Ciuc, Sf. Gheorghe si…Vatra Dornei!
Iar Batalionul 26 VM ”Cercetare Alpina-Avram Iancu”/Brad tine sub observatie Apusenii si Valea Muresului.
____________________
Asta inseamna ca ne lipsesc cel putin 2 brigazi, nord si vest:
-Bg.1 VM Bistrita (ar lua batalionul de la Vatra Dornei si ar reinfiinta 2: la
Satu-MareBaia Mare si la Bistrita); ar tine Nordul-Maramures/Bucovina sub control, Ucraina ne opune deja 2 brigazi VM (una la Muncaci-Transcarpatia ”dedicata” Ungariei si una la Colomeea/Cernauti-Bucovina ”dedicata” Romaniei); Bg.81 de Infanterie Mecanizata ar fi mutata de la Bistrita inapoi la Dej.-Bg.7 VM Petrosani (ar lua batalionul 25 Avram Iancu de la Brad si ar reinfiinta unul la Caransebes – ar tine sub observatie Valea Timisului pana spre Orsova – si unul la Petrosani – ar tine sub observatie Defileul Jiului);
-Batalionul VM de la Vatra Dornei transferat la Bg.1 VM Bistrita ar fi suplinit in cadrul Bg.61 Miercurea-Ciuc de un altul reinfiintat la Piatra-Neamt.
Imi cer scuze dar eram curios cati militari are un batalion romanesc sau o brigada.Va multumesc oricum pt informatii
In general un batalion de infanterie/mecanizata sau VM are cam 600 spre 900 militari.
Structura ”clasica” a brigazilor de inf./mecanizata/VM/cercetare e de 3 batalioane de lupta si 3 de sprijin (1 artilerie, 1 antiaeriana, 1 logistica).
Alea 3 de lupta sunt:
– 3 de VM;
– 2 inf + 1 instructie;
– 2 inf.mec. + 1 tancuri;
– 2 cercetare inf. + 1 cercetare alpina.
@Razvan Z…
Pe timp de pace… Un batalion in armata română are sigur 3 companii a câte 3 plutoane cu cate 3 grupe + 1 grupa separat, in subordinea comandantului de companie.
Suplimentar, batalionul are un pluton sub comanda statului major al batalionului.
Asta înseamnă că are în jur de 330 militari
No sh!t, Sherlock????
Mi-e greu sa cred ca un batalion de VM are 600-900 de militari. Vorbind la momentul actual, pe timp de pace.
Dar mai curios sunt ce organizare/dotare au batalioanele de sprijin ale VM.
Ia ca exemplu Batalionul 30 Dragoslavele „Vulturii Carpatilor”, la inceputul anului s-au dus in Afganistan 400 de militari (hai sa zic „personal”).
Si au fost 3-4 companii:
1-Panthers;
2-Brave Lions;
3?-Praetorians? *editat, da sigur Praetorians.
4-Tigers
Mai Razvane, dupa atita timp, tot nu vreti sa invatati??? Chiar tu ai spus-o acum un an…
parerea mea, hic…
Tinand cont ca am ceva licoare la bord, sa-mi bag picioarele daca stiu ce se intampla…
Cam asa vad si eu o eventuala extindere a VM, fix cu unitatile si organizarea de mai sus, dar problema e daca isi permite armata romana sa tina 4 brigazi de VM si sa doteze si antreneze toate unitatile alea ?
Din punctul meu de vedere la un batalion VM ar trebui sa vedem veste antiglont ultrausoare (nu de infanterie) cum sunt la fortele speciale, casti moderne de kevlar, NVG, schiuri bune pt fiecare om, corturi noi, suprauniforme de iarna noi si de ce nu, parapante.
De 30 de ani au lasat de izbeliste dotarea pentru astea 6 amarate de batalioane, plus cel pompos numit acum cercetare alpina, adica si VM si cercetasi, mama ce dotare trebuie sa aiba aia la Brad acolo, fix ca-n anii ’70. Cum naiba vor dota 11 batalioane?
PS: eu in loc de Satu Mare as alege Baia Mare sau Borsa pentru un batalion de VM
Corect cu Baia Mare, de ei era vorba, nu stiu de ce schimbai.
pai la noi se incepe dotarea cu uniforma de sus in jos nu invers,intai jeneralii nu militarii care duc greul.
corect! și pe lângă parapantele alea să mai pună și niște corzi de bungee jumping și să le pună la antrenamente filme cu Wile E. Coyote și Road Runner…
:))))))))
@alkaxz
Ma bucur ca te-am facut sa razi in weekend, am contribuit si eu cu ceva.
Despre celelalte dotari pe care le-am propus ai vreo parere, sau alea se trec cu vederea ?
Cat despre folosirea parapantelor / moto-parapantelor / dispozitivelor similare pentru VM, ar fi o idee ca multe altele, poate buna, poate proasta, in orice caz discutarea ei se face cu argumente si nu cu mistocareala ieftina balcanica.
Eu inteleg ca astia sunt prosti:
http://www.telegraph.co.uk/news/2017/10/11/north-korean-special-forces-use-paragliders-simulated-attack/
iar asta habar n-are ce vorbeste, e si el doar un alt prost:
http://www.witn.com/home/headlines/Powered-Paragliding-gains-popularity-in-Craven-County-283914591.html
„Goff says Powered Paragliding is getting pretty popular with the military to insert Special Forces Soldiers into specific areas”
@Tedy a dat linkuri din IPFS, asa ca pot da si eu:
https://ipfs.io/ipfs/QmXoypizjW3WknFiJnKLwHCnL72vedxjQkDDP1mXWo6uco/wiki/Powered_paragliding.html
„Uses
Military
Powered paragliding has seen very limited use in the military including insertion of special forces soldiers into specific areas. The Lebanese Airborne regiment adopted this technique in 2008.”
Ok, poate nord coreenii si libanezii sunt niste prosti, dar se pare ca si unii din Romania sunt la fel:
https://motoparapanta.wordpress.com/2011/04/11/aplicatiile-militare-ale-zborului-cu-paramotorul/
Uita-te la comentarii, unii zic ca s-a practicat, altii ca nu, unii ca ar fi o prostie, altii ca n-ar fi.
Daca pe cei de mai sus o sa-i iei in derarere ca fiind „amatori”, uite si un link de la UNAp:
https://cssas.unap.ro/ro/pdf_studii/intrebuintarea_marilor_unitati_de_infanterie_usoara.pdf
„formarea deprinderilor de a acţiona ca forţe aeropurtate şi, în anumite situaţii, atunci când există suficiente resurse, şi prin paraşutare9, sau cu ajutorul altor mijloace (parapante, deltaplane etc.), pe măsură ce infanteria uşoară se reorganizează în unităţi flexibile, în întregime profesionalizate, bine instruite şi transportabile în teatre îndepărtate;”
Francezii sunt de asemenea alti prosti amatori cand vine vorba de razboiul montan:
https://www.recrutement.terre.defense.gouv.fr/decouvrez-l-armee-de-terre/nos-actualites/diaporama-au-plus-pres-des-chasseurs-alpins
fa scroll la penultima poza:
„Le sport est au centre du métier de chasseur alpin, ici un militaire s’entraine au parapente lors d’un exercice. Un moyen très pratique pour se déplacer en montagne.”
https://paragliding.rocktheoutdoor.com/videos-diverses/stage-parapente-commandos-27-brigade-infanterie-sl1/
„Ce groupe commandos de la 27è brigade d’infanterie* dispose d’une dérogation de la Direction Générale de l’aviation civile pour voler de nuit dans les nuages et sous la pluie, dispositions actuellement interdites pour le parapentiste civil”
https://fr.wikipedia.org/wiki/Chasseurs_alpins
sectiunea Brevets sportifs:
„Il existe ensuite d’autres brevets et qualifications qui, sans être spécifiques aux troupes de montagne, ont été créés et développés au sein de l’École militaire de haute montagne (EMHM), notamment les brevets de pilotage de parapente aux nombre de trois (brevet A, B et C) ayant chacun un niveau de qualification plus élevé. Exemple : Le brevet C correspond aux vol solo toute météo, tous sites et vol de nuit.”
https://www.youtube.com/watch?v=0td1dA6nQOY
„Stage Instructeur Militaire de Parapente à l’Aiguille du Midi”
De folosirea diverselor echipamente si dispozitive cu iz de parapanta cu motor sau parapanta cu motor in miniatura pt transportul sau livrarea de echipamente militare nu mai dau linkuri pt ca am gasit prea multe, sunt multe firme care vand asa ceva pt uz militar si banuiesc ca ar fi dat faliment pana acum daca n-ar fi cumparat nimeni.
Astept cu nerabdare linkurile tale cu privire la bungee jumping pentru unitati montane, sa rad si eu saptamana asta nu doar tu.
parapanta poate fi folosită foarte limitat pentru anumite acțiuni, fiind foarte vulnerabilă
poate fi instruit un număr limitat de trupe din cadrul VM, dar de aici de a cere să se doteze toate trupele VM cu așa ceva …
la multe din utilizările parapantelor pot fi folosite în schimb drone!
încă de pe vremea lui ceașcă era prevăzută folosirea de elicoptere pentru desantare pentru VM, ceea ce nu se face încă
în mod normal ar trebui să existe un anumit număr de parașutiști brevetați în cadrul VM și la fel tratarea de către trupele aeropurtate a condiiților speciale de parșutare în munți
Armatele zdravene la cap au cai si biciclete (Austria, Germania, Franta, Slovenia chiar si Serbia) N am vazut parapante decat in capul unora.
Parapante exista la FOS.
Cred ca Borșa ar fi mai potrivita pentru un batalion VM. La Borșa a existat, de altfel, un batalion VM pana la începutul anilor 2000 când a fost desființat. Cazarma VM-istilor mai exista la Borșa însă este în stare avansata de degradare. Fata de Baia Mare, Borșa este amplasat în zona montana, în vecinătatea județului Suceava.
La Bistrita e Brigada 81 Inf.Mecanizata, au mutat-o cu cativa ani in urma de la Dej (unde „se obisnuise”). Bistrita e locatie buna si pentru o revenire a Brigazii 1 VM (unde de fapt a si fost).
la mintea mea, brigazile de VM ar trebui plasate in interior la 50-70 km in spatele politiei de frontiera si nu in orase,
vanatoru de munte inseamna o anumita pregatire speciala,
iar orasu mare aduce prea multe tentatii,
are oricum ministresu de aparare grija cu buteliile de vin,
inzestrarea cu armament este un detaliu nesemnificativ atat timp cat ai propria butelie de vin la tine
asa ca pe Vest si Nord ar fi, conform organizarii politiei de frontiera in Arad-Hunedoara (Timis nu are munti), Bihor, Maramures,
judetul Satu Mare este gresit pt. VM atat timp cat nu are munti, respectiv ar presupune sediu Brigadei in Satu Mare iar batalioanele unde le pui, la peste 100 km de sediu brigazii
politia de frontiera pt. judetele Satu Mare, Maramures si Suceava are centru la Sighetu Marmatiei, orasu asta nu ar fi bun pt. vanatori de munte ca este exact pe frontiera,
Bistrita e prea departe de frontiera,
se poate alege o localitate mai mika neimportanta pt. sediu brigazii si de asemenea pt. batalionele de VM
nu o sa le pice stelele la jeneralii si ofiterii superiori de VM daca sediu brigazii nu este la oras; armata nu este pension de fete,
regula inainte de 89,poate ma insel, era ca marile unitati de VM erau intr-adevar pe munti nu prin orase
apoi pe EST, la mintea mea ar trebui o brigada VM undeva pe la Piatra Neamt – Ceahlau ca pana vine batalionu de la Sf Gheorghe treci la credinta sora de la rasarit si nu te mai intelegi cu restu populatiei,
As zice:
Pentru nord: Baia mare + Borsa + Vatra Dornei.
Brigada 61 Completata cu Piatra Neamt in loc de Vatra Dornei.
Pentru Vest: Petrosani+Caransebes+Brad
Brigada 18 completata cu un bt.de tancuri la Lipova, in locul vanatorilor de munte de la Brad.
trebuie vanatori LA suceava,crede-ma .este necesar in zona baia mare
Pleci de la premise gresite. Doar la Bg 61 e valabil ( parțial) ce zici.
Bg 2 are zona extinsa, if u know agat i mean.
La multi ani Vanatorilor de munte din Armata Romaniei, felicitari pt ce au facut si mult succes in ceea ce vor face pt Romania si romani! Doamne ajuta!
VM trebuie sa ramana o categorie de forte puternice si cu caracter special in ArmRo. Sa fie mecanizate cu shenilate si vehicule pe roti ambele tipuri amfibii si cat se poate blindate – MLVM modernizat si in timp poate Lynx KF31, TBT 6×6/4×4, JLTV, artilerie montana – tunuri de 76, 85, 98/100 mm, AGR-7 si poate in viitor AGR-urile de 90 mm MATADOR, 100 mm Alcotan si 112 mm APILAS, rachete AA CA-94 si Stinger, arm de infanterie, si sa se mentina in dotare calutzii…cred ca sunt rasa haflinger.
VM ar putea beneficia si de artilerie grea tractata, sprijin cu elicoptere si avioane pt lovire si transport si chiar tancuri ushoare.
Scapa un pic aspectul ca sunt infanterie usoara cu specific montan. Nu au nevoie de blindate, iar artilerie montana este inutila in conditiile in care ai aceeasi raza de actiune cu mortiere . La tragere directa niscai Karl Gustav + SPIKE L ajuta mult. In rest nu au unde folosi chestiile grele.
Cândva, la Borșa, în Maramureș, a funcționat un batalion VM. Cred ca acest batalion ar trebui sa existe și acum.
Un inamic puternic atacă pe mai multe direcții concomitent cu ocuparea capitalei, pune o nouă conducere a țării și gata, se va face liniște.
Toată armata NATO terestră activă poate teoretic ocupa o fâșie de apărare cu o lungime de cca 300 km, din cei 3000 cu Rusia, în rest poliția de frontieră.
Astfel în câteva zile rușii sunt în Berlin, așa cum au recunoscut unii lideri din NATO, cu Patriot sau F35 sau fără rezultatul va fi același.
. SUA nu intră în calcul fiindcă nici un soldat nu va mai putea veni în Europa ca la paradă cum au fost în Irak.
Deoarece armata de paie a NATO este mai mult simbolică, singurul mijloc de luptă cu Rusia precizat de șeful NATO este,,o înțelegere cu Rusia” și atât.
S-a renuntat la valentele desuete, de opereta, a sosetelor albe rasfrante in exteriorul bocancilor si la pantalonii stramti?
Scuze pentru dezacordul de numar.
Ce blasfemie e asta din partea ta?…
Ce blasfemie, domnule? Parca ar yrebui sa lupte mascati in teren, nu savsemnalizeze cu sosetele de la 5 km.
Mai, tu nu stii de gluma, iesi (din nou)!
sosetele alea nu deranjeaza camuflajul catusi de putin. e ca si cum le-ai spune bersaglierilor sa renunte la penele alea…
Ce camuflaj ? ca doar nu lupta la pension Alea se tranforma la culoarea mediului rapid …
Nu apuca alea sa fie o problema…
Dar de ce sunt de opereta, e traditia lor 🙂
Traditia trebuie mentinuta, nu trebuie sa ne batem joc de ea si sa stergem cu buretele, la asta avem multa experienta (IAR-80, IAR-93, denumirea de „dorobanti” etc etc).
Pantaloni stramti nu stiu daca au, eu personal n-am vazut.
Cu mullti ani in urma am facut parte din VM, la 30 Dragoslavele.
Cu totii eram mandri de uniforma noastra cu basca si ciorapi albi, intorsi pe dos. Din pacate vad ca din basca a mai ramas o caricatura, ceva minuscul pe varful capului.
In ’74, basca mea, numarul 62, ma apara si de soare si de ploaie. Cu cipilica de acum nu prea mai vad cum. Sper ca ciorapii albi sa ramana la fel ca si semnul de arma, identic cu cel din armata regala.
Orasean fiind ma apucau toti dracii cand in fiecare dimineata eram obligati sa mergem sa ingrijim caii si sa facem curat in grajduri. Toate pana cand intr-o aplicatie, in mijloc de februarie, in Fagarasi pe la coada lacului Vidraru, am vazut de ce sunt in stare calutii de munte. Cred ca daca se renunta la cai se face cea mai mare prostie.
Cat despre pozitionarea unitatilor in orase, cred ca nu are nici o importanta. Dintr-un an si patru luni nu cred ca am stat mai mult de trei luni in oras, restul pe munte, inclusiv un stagiu de cinci saptamani la ski.
Si apropos de dotare. Aveam in dotare si tunuletul de 76 numit pe aici Jerry. Din cate imi aduc aminte era de productie Jugoslava iar munitia era, daca nu ma insel, americana.
Tunul, ca si aruncatoarele se samariza si cu ajutorul calutilor era trecut foarte usor peste munte.
Te salut!
Insemnul de arma = „inima vânătorului”.
@alpjatango,
Este adevărat că ciorapii albi întorși pe dos… Peste bocanci aveau rolul de a va proteja, in caz că o vipera musca? Fiind atrasa de culoarea alb, musca bocancul?
Am citit chestia asta pe un site cu ceva timp in urma…
De atunci, când fac drumeții pe munte procedez in același fel. Șosetă alba îndoită peste bocanc.
M-am întâlnit de cateva ori cu viepere in drumețiile prin munții patriei sau când am organizat jocul de orientare prin munți, pentru adolescenți, in tabara. Dar mereu a fost o distanta de minim 2-3 m intre noi iar ele se retrag.
„Trupele de vânători de munte sunt proiectate astăzi pentru a putea acţiona în condiţii de climă extreme, în condiţii dificile de timp şi anotimp şi în condiţii dificile de teren puternic frământat, să escaladeze tactic culmi şi vârfuri dificile, pentru a putea fi foarte buni trăgători cu toate categoriile de armament din dotare şi foarte buni la acţiunile militare în areal montan, precum şi la marşurile pe distanţe lungi în acest areal.”
Si atunci, de ce au MLI-uri? Poti urca o panta de 60 de grade cu un MLI? Are rost sa o faci? In caz de razboi…le lasi la baza?
Dar n-am MLI-84, au MLVM, ca sa nu fie vreo confuzie.
Au ceva cu senile sau roti in loc de picioare. Lucru care reprezinta nedumerirea mea.
Da, e MLVM – Masina de Lupta a Vanatorilor de Munte, se pare ca le functioneaza cam jumatate din masini. Au fost proiecte de modernizare dar nu s-a implementat nici unul.
Eu zic ca e nevoie si de asa ceva, pe teren deluros sa vii cu un vehicul mic pe senile pe care sa pui diverse lucruri e un lucru de dorit, merge si prin namol, si pe zapada, etc. Poti pune 12,7 mm, mortar, chiar si calibre mai mari:
http://pds26.egloos.com/pds/201311/15/60/f0205060_5284ec1294a3f.jpg
Acum au si niste ATV-uri dar nu e suficient, au as vrea mai multe ATV-uri, plus alte vehicule senilate gen:
https://www.tehnomil.net/wp-content/uploads/2016/03/Preview.jpg
…si n-as renunta nici la MLVM 🙂
PS: evident nici la cai… parca dintre toate astea, tot caii sunt cei mai importanti 🙂 🙂
Am bantuit prin muntii patriei cu ARO-uri… Din capete de drumuri forestiere pe vai, pana sus in creasta, la 2000 de metri; conteaza al naibii sa stii zona…..
Vor zice unii: sateliti, etc……
Aiurea, sunt cam orbi peste padure. Stiu din exeperienta
Si ARO-ul, si mai mult inca, niste tractoare forestiere, TAF-uri, faceau minuni pe coclaurile patriei.
Probleme intr-adevar, de fiabilitate…. Lipsa garnituri, curele, de calitate, ca nu se importa, exista cauciuc polistereo bla, bala, studiat de academiciana….
Ca sa nu arate nostalgic:
Undeva pe drumul de munte dintre Avram Iancu si Horea, era un fel de monument naiv…..
O casca de soldat, din piatra, de vreun metru inaltime. fara placa, fara nimic…..
Doar localnicii puteau sa iti spuna ca acolo s-a rasturnat un SR cu soldati; zvonuri, 20 de morti….
Sper ca acum au o placa si o cruce…..
Daca aveau orice neam de vehicul din asta MLI, adaptat, alta le era soarta.
Totul e important in munte, de la quatre quatre pieds (urcatul pe picioare), animale de povara pana la vehicule adaptate.
Si cunoasterea zonei.
Ok atunci, esti omul ideal sa pun niste intrebari.
1) Deci ARO chiar poate urca pante maricele? Putea sa duca o sarcina cat de cat utila cand facea asta? Putea sa o faca in timp util (adica, m-as astepta ca un ARO sa ia o cale mai ocolitoare decat o grupa de soldati. Ajungea inaintea soldatilor sus, chiar daca astia mergeau pe un drum mai direct, dar nu utilizabil de o masina)?
2) MLVM-ul facea si el chestiile de mai sus?
3) Daca voi cunoasteti zona, nu care cumva o pot cunoaste si strainii? Adica, e suficient sa trimiti vreo 10 rusi in „vacanta” care sa mearga in „camping” prin munti si sa iti faca harti cu potecile mici si mari?
Au încercat multi. Nimeni nu a reușit. Muntele e un organism te accepta sau nu. Atât.
Lasa-ma cu romantismele. Muntele e o adunatura de bolovani situata pe o zona cu incretituri ale scoartei terestre produse de activitate litosferica, cu un strat subtire de sol ce sustine o biosfera de plante si animale. Cuantificabil.
Daca eu pot sa urc muntii aia si sa fac o mie de poze, de ce nu si ei?
Ești paralel. Punct.
#Checkmate. Habarnuai despre ce vorbesti, muntele este viu, il simti. Pe munte nu vezi pacalici, manelisti si foanfe, este un loc unde devii credincios.
Inainte vreme, cand eram mai tanar si mult mai sanatos am batut cu piciorul si cortul in spate multi km prin muntii nostri si stiu ce vorbesc.
Tu, pe de alta parte, repet, habarnuai despre ce scrii…
Muntele iti permite sa vezi pana departe zeci de km fara eforturi tehnice si logistice mari
Iti ofera o imagine mai buna a frontului
Muntele iti poate fi si dusman
Unde te poti ascunde tu se poate ascunde si altcineva daca pierzi pozitia de lupta
Totusi cu pregatire si determinare vin rezultatele
Iar la VM pregatirea era, inainte de 89, una exceptionala
Daca nu esti obligat ca militar sa iti cresti rezistenta fizica n-ai nici o sansa, ori la VM erai fortat sa limita
Iar cine a facut o splicatie serioasa prin munti ii este mult mai usor sa se descurce pe dealuri si la campie ca are deja rezistenta fizica necesara
Doamne ajuta de ziua VM tuturor celor care au facut din disciplina acestei arme un crez
Din dex citare:
„MÚNTE, munți, s. m. 1. Ridicătură a scoarței pământului mai mare decât dealul, de obicei stâncoasă și depășind înălțimea de 800 de metri. ◊ Expr. Prin munți și văi = peste tot, pretutindeni, pe tot întinsul. ♦ Regiune, zonă muntoasă”
https://dexonline.ro/definitie/munte
Este un loc special? Este. Este VIU? Numai in imaginatia (frumoasa dar inutila) a unora.
Nu tac cand vad termeni aruncati haotic. N-avem timp de romantisme, si nu-mi pasa de sensibilitati.
Hai sa nu cădem în ridicol. Rusii au și ei trupe de cercetaș în cadrul GRU care se descurca excelent în zonele montane. Sa nu uitam ca zeci de ani tara noastră s-a aflat în sfera de influenta a URSS asa ca în acea perioada, GRU a cartografiat-o cel puțin la nivel făcut de armata romana. Sa nu uitam de cărticele din cadrul MAPN, formate la Moscova care au transmis ulterior, Moscovei, tot ce puteau, inclusiv despre zonele noastre montane. În plus, sa nu uitam ca rusii au sateliți de cercetare și cartografiere.
Trupe de cercetare, nu de cercetas. Au si ei infanterie montana. Te pricepi ca vaca la muls.
Androidul a modificat ce am scris iar vina mea este ca nu am verificat postarea.Nu sunt ofiter de cariera asa ca nu fi rau cu mine.
checkmate
pt cultura ta generală rușii au cele mai complete hărți militare ale Europei, statele care au fost ocupate de ei mai ales au fost tratate cu predilecție
până la plecarea rușilor din România avea ofițeri detașați la conducerea armatei pe la care treceau cam toate actele importante
Deci putem elimina „cunoasterea zonei” ca si avantaj.
Tu nu stiu daca ai auzit de doctorul Dinu Mititeanu, salvamontist, a studiat cu piciorul vreo 40 de ani Piatra Craiului.
Si guess what? Spune ca inca mai are secrete pt el.
Deci este sau nu? Daca este un avantaj, spune-i si lui alkaxz. Eu nu stiu cum functioneaza, sau daca functioneaza, si pun (din topor, dar nu am rabdare) intrebari pt culturalizare.
cunoștințele alea despre Piatra Craiului o să îți servească fix de o frecție la un picior de lemn! pe ei în interesează pasurile, zonele de desantare etc
cel mult pentru ăia care vor face pe partizanii în munți să îi intereseze văgăunile, dar impactul pentru forțele convenționale este minimal
In „fisa postului” unitatilor si subunitatilor VM si Cc intra si cunoasterea zonelor aflate in responsabilitate. In scopul asta se fac monografii „cu pasul” atat vara, cat si iarna. Si crede-ma, si niste masive minuscule precum Postavaru sau Cozia sunt greu de cunoscut.
Harti are toata lumea, exista sateliti samd. Dar alte date utilizabile dpdv tactic sunt mai greu de obtinut.
Harta nu e teritoriul.
„Cunoasterea zonei” nu inseamna doar topografie.
Padurile – cate si pe unde mai sunt 😀 drumurile forestiere, paraiele, rîpele (torenții) sunt elemente importante. Si se modifica destul de repede.
Iar elementele astea (care par) marunte nu se vad suficient nici din satelit, oricat ar fi el de IR, UV, radar…
Iar „cunoasterea” se face cu piciorul. V-o spune unul nascut si crescut la munte.
La multi ani, dragi VM!
..da..da numai ziua! Noaptea nimeni nu face un metru pe munte. In orice caz nimic ‘terestru”. Macar din cauza asta este un avantaj pt cineva in defensiva. Si da. Muntele e viu. Daca cineva ar avea acces la siguranta biologica a izvoarelor montane din tara maine juma din populatie ar fi moarta. Stii tot din dex…moarta e antiteza lui viu.
@alkaxz & @Checkmate
Un mic exemplu: cand a cazut avionul ala in Apuseni in 2014, toata armata aia pusa in alerta cu harti, GPS-uri, triangulatii, samd a facut un fas si daca nu erau localnicii mocani (Argentin Todea, Gheorghe Giurgiu și Gheorghe Trif) i-ar fi gasit pe supravietuitori morti si inghetati dupa 3-5 zile. Memoria vizuala 3d si experianta nu pot fi pusa in balanta cu hartile 2d si gps-ul puse in mana unor oameni care vin pentru prima oara intr-un loc. Pe afgani nu i-au dovedit nici englezii, nici rusii si mai mult ca sigur nici americanii. Ce pot face 100 de VM pe un amplasament inteligent ales si pregatit gasiti intr-un articol mai jos (@Vlad). Cine spune ca cu harta sau GPS-ul poate concura cu un cunoscator al unui relief atat de variat pe verticala, impadurit pana la anumite cote, cu trasee care nu se dezvaluie oricui, cu vizibilitate in multe cazuri redusa, cu vremea care se schimba brusc si care taxeaza erorile de multe ori dramatic nu a fost la munte decat cu masina si cu telecabina iar de umblat a umblat doar in jurul cabanei/hotelului in clapari/apreschiuri sau in patru labe ?. Pe vremuri le zicea „paltonari”.
Subscriu.
@alkaxz
„pt cultura ta generală rușii au cele mai complete hărți militare ale Europei, statele care au fost ocupate de ei mai ales au fost tratate cu predilecție
până la plecarea rușilor din România avea ofițeri detașați la conducerea armatei pe la care treceau cam toate actele importante”
____________________________________________
Ei bine, în realitate, într-o zonă montană extinsă, împădurită, cu de toate, hărțile/satelit/GPS au o relevanță minimă în fața unora care se antrenează zilnic în acei munți, au memorat repere și trasee, au bătut muntele cu bocancul lor de nenumărate ori.
Uite un exemplu, azerii cunosc extrem de bine zona muntoasă din NK (ca „pe buzunarul propriu” din hărți, stelit etc, dar nu au avut acces „by foot”) însă nu prea se aventurează acolo. De câte ori au încercat să se aventureze (chiar și cu „speciali”) au căzut în ambuscadă și au avut pierderi mari. Așa că se mulțumesc să atace din aer cu dronele și cu artileria din zonele joase. Și cu toată superioritatea progres minim „pe teren” în zona muntoasă. Au progresat mult în zona mai „plată”.
daca e un singur loc care nu e trecut pe google maps si tu stii de el inamicu a belit ceva da nu spun ce ca nu se mai posteaza
Pai, cam da! Unii care nu prea merg pe munte au impresia că muntele e „autostrada” (îl ai pe Google Maps și gata). Nu e chiar așa. Muntele e „viu”. Peisajul se schimba frecvent din diverse motive (geologice, vegetație…etc).
Sahmat, iti pot raspunde la 3 pentru o situatie. In ’99-’00 zona Retezatului era cunoscuta de unguri la fel de bine cum o cunosteam noi.
Nu cred.
Am bătut Retezaul 20 de ani în lung și în lat, am cățărat prin pereti în toate anotimpurile, apoi m-am mutat la nevasta-mea în sat trei ani cât am avut copii mici ca să stea la aer curat și acolo am circulat pe munte cu localnici, atunci am realizat ca habar nu aveam DESPRE Retezat. Am uitat sa precizez ca e vorba de un sat de munte, ultimul de pe o vale, apoi padurea. Nu mai vorbesc de faptul ca natura e mereu schimbatoare, potecile și drumurile forestiere pot fi înghițite foarte rapid de vegetație și nu mai poți trece pe unde stiai, apele rup drumurile etc.
„Nu mai vorbesc de faptul ca natura e mereu schimbatoare, potecile și drumurile forestiere pot fi înghițite foarte rapid de vegetație și nu mai poți trece pe unde stiai, apele rup drumurile etc.”
_____________________________________________
Corect! Ceva de genul scrisesem și eu mai sus.
Dacă mergi pe același traseu o dată la doi-trei-patru ani, nu poți să nu observi că …ceva e schimbat… Ba un drum surpat, ba un mal căzut, ba vegetație unde nu era (sau invers), ba un pietroi blochează o cărare pe care o „știai” etc 🙂
Au și MLI-uri.
Că nu am reușit să construim suficiente MLVM până la revoluție. Deci avem doar 70 MLVM care sunt diferite de MLI-uri. Cică astea au fost construite la fabrica de tractoare Brașov.
vm,fos plus parasutistii…nucleul hard-core.
i-am pierdut pe astia putem intinda fata de masa pentru tratative.
1. viperele ataca sub bada alba, daca o ai;
2. ai nevoie de usurinta in miscare in acele zone (montane).
1.Ei, asta-i, avem unuforma antivipere.
2.Si ciorapii aia dela 1907 dau libertate de miscare, nu?
ciorapii aia de la 1907, daca te referi la moletiere, de fapt chiar ajutau la mars si sa rezisti mai mult in picioare.
Echivalentul de azi sunt ciorapii de compresie 🙂
de mic copil am fost fermecat de bocancii aia maro plus manseta alba,nu trebuie renuntat la ele.
A nu se intelege ca am ceva cu VM. Dimpotriva, i-as vrea dotati ca lumea macar pe ei, si in numar suficient de unitati cum zice lumea mai sus. Problema este ca dotarea lor pare a fi fost facuta pe genunchi: hai sa le bagam si un TAB, ca tot are restul armatei (indiferent daca il pot folosi sau nu in operatiunile montane care sunt SPECIALIZAREA lor), hai si un ARO (no comment. Azi e perimat, pe atunci era decent, dar tot nu merge pe unde te duc picioarele) hai si un obuzier (care, de sine statator e decent, dar greu de carat in epoca rachetelor AT si mortierelor
https://en.wikipedia.org/wiki/NAVAIR_Spike ). Mi-ar placea sa vad mai multa dotare cu drone, cu arme de raza lunga (LUNGA! nu PSL, care e designated marksman rifle
http://www.thefirearmblog.com/blog/2012/06/27/14-9mm-sop-rifle-cartridge/ ) si capcitati de desantare aeropurtata. Se preteaza pe ce au ei. Si mortiere calibru 80-120 mm care o fi. Sunt mai usor de transportat.
Oh, si un magarus la zi:
https://www.youtube.com/watch?v=8E10KASeo1I
La „magarusul” ala mecanic ii trebuie combustibil, baterii, ulei, rulmenti, trusa de chei, revizie tehnica, samd si nu poate circula pe cararui inguste si pietroase; cand se strica trebuie sa-l abandonezi. La calut ii dai o manuta de paie, il scarpini intre urechi, il mai indemni, il mai injuri, mai pui si tu umarul da’ pana la urma te scoate la liman. In caz extrem, daca esti turbat de foame, poti chiar sa-l si mananci ?, chestie pe care nu poti sa o faci cu feratania.
La multi ani VM.
https://www.youtube.com/watch?v=hLgwGBwKGYk
1) Eu nu as fi chiar asa sigur ca e usor sa ingrijesti un calut. Are si el nevoie de veterinar, nu o duce stralucit prea mult in frig si paiele de obicei sunt suplinite cu niste chestii (daca nu, nu moare, dar ii slabeste fortele).
2) Toate chestiile de mai sus sunt aplicabile si pt ARO si MLVM. Macar magarul mecanic umbla cam pe unde umbla si oamenii….
Daca latimea cararii e de 20-30cm si mai e si pietroasa lustruita si neregulata cum crezi ca se va descurca feratania? Dar pe o panta impadurita? Mai agila pe cararile de munte decat hutulul este, probabil, doar capra neagra (si marmota ?). Ii las pe altii mai talentati si documentati sa faca prezentarea comorii muntenilor bucovineni:
http://www.descopera.ro/natura/13770512-povestea-cailor-hutuli-singura-rasa-de-cai-autentic-romaneasca
https://www.rumaniamilitary.ro/arme-de-elita-vanatorii-de-munte-in-armata-romana
Nu neg ca si ferataniile isi au rolul lor dar de inlocuit calutii Hutul ma indoiesc ca o vor face curand.
Te salut, Bumblebee, excelente comentarii, argumentate si nu e doar părerea mea! Respect! Si cu ocazia asta țin să-i salut si pe Sharky, Tedy, si Radu2!
La multi ani, Vlad!
Salut vlad. La multi ani!
Si da. Cea mai eficienta, inteligenta silentioasa si usor de intretinut masina, in conditii de munte, sunt calutii aia.
Nu numai ca nu ar trebui renuntat la ei, dar ar trebui realizat un program de selectie genetica pt prezervare.
Vm-istii, cam ce ar trebui: first of all, o consistenta capacitate de a lupta noaptea, atv-uri, drone de cercetare, lunete bune, pusti bune, inclusiv antimaterial. Manpads.Mitraliere de companie cat de multe si un program de construit bunkere mici pt depozitarea munitiei si a armamentului, fara a se deteriora de la umezeala, in tot arcul carpatic. Sa fie cat mai autonomi si sa nu trebuiasca aprovizionati f des sau sa care foarte mult in spate. Sa aiba la dispozitie locuri amenajate pt a-si putea dace hrana calda in zona acelor bunkere. Asa vad io treaba.
Uitati-va la bunkerele armatei elvetiene. Everything from cheese to guns.., (cateva sunt hoteluri acum). Ale noastre nu ar trebui sa fie mari, ci multe, pt dispersie.
Nu facem selectia genetica cu romanii, daramite cu calutii.
Ba o facem, bagam taxe la fraierii cu ADN non-politically-correct si culoarea gresita a parului sau a ochilor pentru a incuraja 8 copii la cei care ne ofera diversitate 😉
Salut si tie Vlad, si La multi ani vanatorilor de munte
Respect reciproc si inca o data la multi ani!
La senilate ar fi de unde alege: mai batranele BV206 (Hägglunds/BAE) si NA-140 BT/ NA-110 (finlanezul Sisu Nasu) sau mai noile BvS10 (Hägglunds/BAE) si Bronco ATTC (ST Kinetics Singapore), bani alocati sa fie! VM francezi au cumparat in draci BvS10 iar cei austrieci s-au pus si ei la rand.
Nu se va descurca mai rau decat MLVM-urile. Daca fieratania mea nu e buna, nu sunt bune nici astea.
Dar amandoi stim ca traseele nu sunt toate criminale.
Câți cai ai crescut? Întreb pentru un prieten ??
In Ro, caii sunt huțuli, trupele alpine germane si austriece au alte rase, la fel si elvețienii. Americanii (nu 10th mountain cu celebrul slogan „we don’t do mountains”, ci USMC) prefera catarii, sunt mai puțin mofturoși. Huțulii sunt f încăpățânați, tre sa te bagi pe sub pielea lor, sa le dai mere si sa nu-i superi, ca au memorie de elefant.
VM-ul are nevoie de BV 206 sau ceva similar, tehnica cedează rapid pe munte, mai ales iarna.
Tu vrei sa hranesti un animal cu o mana de paie? Ca punct de reper in timpul Razboiului Civil din SUA (deci acum un veac si jumatate) un animal de povara in campanie consuma zilnic 4,5 kg de fan si 5,5 kg de ovaz. Astea cine crezi ca le furnizeaza?
Avem depozite puse unde trebuie.
Daca esti asa destept, de ce USMC si USSF au reintrods cursurile cu „martoage”?
USMC are in dotare un complement de 29 de catari care sunt folositi strict pentru instructie la Bridgeport. Ai depozite puse unde trebuie si pana la urma cine le cara astora hrana unde se afla in momentul respectiv? Daca esti asa de istet intreba-te cum se reaprovizioneaza „bronzatii” aia pe Ghetarul Siachen. Evident ca nu o fac cu animale de povara pentru ca nimeni nu isi permite sa constituie „trenuri” de sute de animale sa sustina 6.000 de oameni la altitudini in exces de 6.000 de metri. Te folosesti de animale de povara pentru miscari tactice care reprezinta o anumita nisa si nici pe departe un mijloc de a atinge un scop nici macar pentru un batalion de 400 de oameni. care sunt specializati in a opera in teren accidentat. Logistica bate curu’ intotdeauna.
29, ok, bine ca nu 31…
Noi avem depozite, voi nu.
Pe Siachen se aprovizioneaza si unii si altii cu elicopterele. Aia e alta speta, noi n-avem munti de-aia. Si nici voi.
Deci hai sa zicem ca suntem noi prosti, dar si nemtii si austriecii si elvetienii sunt prosti? Ca si aia au patrupede la unitati alpine.
Iar suedezii au avut cai pana prin 1965. La cercetasi. Elvetienii pana in 1973.
De acord cu ultima propozitie.
Animalele de povara sunt un anacronism cu o valoare tactica limitata. Nu spune nimeni ca aia sunt prosti. Mentin o traditie si atata tot. Prin prizma intrebarii tale ne putem intreba de ce italienii, pakistanezii si indienii au renuntat la animale de povara, ultmii doi avand mai multa experienta si expertiza in asa ceva decat restul impreuna. S-a renuntat la animale de povara din trei motive: animalele de povara sunt impredictibile; intretinutul lor este migalos, scump si un mare consumator de timp; si schimbarea tacticilor.
Tacticile austriece si italiene din Primul Razboi Mondial favorizau (pe Carso, Isonzo/Caporetto, Platoul Asiago si pe Trentino) atacuri pe creste inalte care implicau miscari tactice si atacuri pe teren inalt pentru a controla inaltimile. Asa ceva necesita mijloace de transport specializate. Un capitan pe nume Erwin Rommel a catadicsit sa se foloseasca de tactici de inflitrare la altitudini mult mai mici printre inaltimile dominate de italieni si sa-i izoleze pe astia. Asta necesita o amprenta logistica mult ma lejera. Rezultatul la Caporetto a fost destul de predictibil cu Muntii Mrzli, Cragonza si Matajur ajungand in mainile lui Rommel in urma catorva zile (daca nu ore) de angajament, teren pe care autriecii si italienii se caftise-ra vreo doi ani de zile fara rezultate prea incurajoatoare. Sa nu uitam ca Rommel a facut o mica repetie cu romanii pe Muntele/Colina Cosna in August 1917 folosindu-se de aceste tactici.
Asta a fost o lectie care a fost uitata de aliati la Monte Cassino unde devenise-ra dependenti de trenuri de animale de povara sa manavreze si sa controleze inaltimile dominante. Asta a fost o lectie pe care atat pakistanezii cat si indienii nu au uitat-o in micul lor conflict de pe Linia de Control din 1999. Pakistanezii au infiltrat inaltimile dominante de langa Dras, Batalik si Kargil, iar indienii au catadicsit sa-i dea jos intr-o maniera similara, ambele parti folosindu-se exclusiv de mijloace mecanice pentru support.
Cineva la Defense Supply Agency (actuala Defense Logistics Agency) a calculat prin anii 1960 ca era mult mai eficient din toate punctele de vedere sa te folosesti de mijloace mecanice de sustinere in Vietnam in „the Central Highlands”. Sa ajuns la aceasi concluzie prin 2004 in provincia Kunar in Afghanistan, chit ca un litru de carburant pentru un Polaris ATV putea sa ajunga sa coste si $50. Pana la urma am carat in spinare alaturi de multi altii nenumarate canistre de 20 l de apa si cutii cu bombe de 81 mm pe o poteca de aproximativ 800 de metri cum zboara pasarea cu o panta undeva la nord de 25 de grade. That was a real StairMaster workout.
Nu sunt de acord cu tine.
Italienii au reintrodus un pluton de cercetare pe cai. Rusii de asemenea, au vreo 2 companii. Elvetienii au la unitatile „train” (logistica). Nu din nostalgie, ci din pragmatism.
Caii vor mai ramane multa vreme pe campul de lupta, nu e vorba de sarja brigazii usoare, ci de abilitati care nu pot fi inlocuite in viitorul apropiat.
Pakistanezii si indienii nu au renuntat la cabaline, indienii au catarii. Nu ai cum sa-i duci la 6.000 de m, aia e alta poveste.
Cunosc faza cu Rommel, e de manual, nu are legatura cu subiectul. Si pe voi v-a cam innodat.
Nu au fost cabalinele de vina la Monte Cassino, mai degraba comandantul. Pana si les pieds noir se miscau mai lejer ca ai vostri si englezii.
ATV-urile sunt foarte necesare, dar nu trec pe unde trece calul.
Si apropo, Alex, ca tot a fost o discutie pe aici cu Sorin (un tip destept), rangerii din regimentul 75 intra la categoria FOS (SOF la voi)?
Dar unitatile Force recon?
Fac parte din USSOCOM si sunt denumiti „special operating forces,” dar nu sunt „the special forces.” Acestia sunt cei cu beretele verzi. Faptul ca operezi in suport al „beretelor verzi” nu faci parte din „special forces” poti sa aplici aceasi definitie si unora in support precum 160 SOAR(A).
Force Recon nu fac parte din USSOCOM, dar au atributii de „special operations capable.” Unitatile Marine Special Operations Battalion/Marine Raider Battalion fac parte din USSOCOM si sunt considerate „fortele speciale” ale USMC. Incidental aceste unitati au la baza formativa plutoanele de actiune directa ale companiilor de Force Recon.
Cum am spus; asta cu animalele de povara este o chestie de nisa iar ele nu au mai fost un factor decisiv de mai bine de 7 decenii, iar o mana de animale nu va schimba acest lucru in ziua de astazi. Incidental Kargil se afla la o altitudine de 2.600 metri. Nu am spus ca animalele au vreo vina. Tacticile deficitare si-au spus cuvantul irespectiv de cine a fost pe crestele respective la Monte Casino, iar animalele au devenit irelevante. Incidental pieds noir sunt cu totul altceva (albii din Algeria), Soldatii respectivi se numesc goumiers.
Discutia era despre Siachen.
„The major passes on this ridge are, from north to south, Sia La at 5,589 m (18,336 ft), Bilafond La at 5,450 m (17,880 ft), and Gyong La at 5,689 m (18,665 ft)”
– faza cu ciorapii albi antivipera e legenda urbana, viperele vad f prost
– ciorapii albi nu se vad pe teren nici macar de la 50 m, cu atât mai puțin de la kilometri, cum spun tot felul de deștepți
– trupa purta oricum si ciorapi kaki
– singura problema e ca iarna îți intra zăpadă chiar daca ai o alta pereche de ciorapi pe sub cei albi
– ciorapii albi, ca si bereta verde si bocancii specifici ( extrem de grei) au semnificație dpdv al tradițiilor, dar asta e greu de explicat cuiva care n-a văzut nici macar gardul unei unități VM
– mlvm-ul e o mașinuță proasta, punct
– exista tab-uri si la VM
– VM-ul își face meseria in orice condiții, nu are nevoie de încurajări, are nevoie de critici. constructive preferabil. Si mai ales de Ka cei care au văzut macar gardul unei unități VM
– la multi ani si voua!
Domne, io am vazut gardul unitatii de VM de la Predeal cand ma duceam in tabara de la Paraul Rece, prin 88.
Si cum l-am vazut de doua ori, o data la dus, o data la intoarcere, deja intru la categoria experti. 😉
Acum, vorbind de mijloace de transport, nu cred ca se pune problema de sau-sau ci de completare, incepand de la cai de munte, la ATV-uri, snowmobile, platforme 4X4 sau senilate.
Ar merge si carausi-drone care sa te urmeze cu echipamentele mai grele, dar ceva sa se tina dupa tine, cu un soft de recunoastere (video-IR) plus un sistem de navigatie are sa-ti permita sa-l trimiti intr-o locatie pentru aprovizionare cu munitie sau evacuare raniti.
In privinta MLVM, mi se pare submotorizata. As incerca o platforma noua, pornind de la ea. O platforma modulara, poti pune un aruncator de 120mm sau sa-l schimbi cu un modul AURORA 12x122mm sau MEDEVAC sau alte destinatii.
Incearca americanii ceva cu roboti-catari, dar nici la ei cu fondurile exponentiale pe care le au, nu prea functioneaza conceptul. Inca.
Eu merg pe principii mai old school, asa am fost educat, in primul rand busola clasica, nu GPS samd. Am patit-o de multe ori cu tehnologia, are anumite limite.
Si au patit-o si altii, btw, cu cel mai smecher lidar au intrat in ditai peretele de 150 m, la Coltii Tapului. Si au venit specialii lor montani (nu vreau sa fiu prea sarcastic, dar nu prea au treaba cu muntii), de parca Predealul (unde era deja companie SAR) era vreo unitate de novici.
A murit si un baiat de la noi, o sa-l pomenim pe 12, luna asta.
MLVM-ul e submotorizat si are senilele prea inguste, pui blindaj pe el creste presiunea la sol. Vara hai ca mai merge, dar iarna…
TABC-79 e si mai slab pe munte.
Dac 667T e the shit, cand au venit americanii prima oara (fortele speciale din US Army si focile din unitatea din UK) au ramas impresionati de magaoaie si nu era de complezenta, chiar le-a placut, unii au vrut s-o conduca.
Daca ai trecut spre Rasnov ai vazut si poligonul, iar daca ai fost prin chei, ambele poligoane (unul de alpinism, altul de tragere). Si daca ai fost la Diham, e si Dihamul militar, pe care il stiu toti cercetasii si parasutistii, renovat de englezi.
Un robot-catar, pe langa faptul ca ar fi scump, nu va egala performantele „calutului” in carne si oase. Apoi, nu cred ca sunt complet operationali. Nu schimbi ceva ce functioneaza, doar pentru ca poate parea ca e „invechit”. Vlad are dreptate sa mearga pe principii mai „old school”. Caile batatorite ar putea fi cele mai sigure..
Tedy, in calitate de „burtos cu viitoare pensie speciala” ma tin la curent cu ultimele tehnologii. Daca nu zilnic, saptamanal. Invat f mult si de la cei care scriu pe aici si pe Tehnomil.
Cunosc destul de bine faza cu robotii, la un moment dat vor inlocui si calutii si pe noi.
Dar nu in viitorul apropiat.
Inteligenta artificiala inca e o gluma. Ne bate la sah si go, compileaza enorm, dar atat, in viata reala e la nivelul unui copil de 6 ani.
Da, viitorul e si AI si masinile de printat 3d (proiectul domnului Pambuccian) si robotii. Avem nevoie de asta.
Insa va mai curge apa pe Dambovita.
Depinde cat de apropiat e viitorul asta.
Inteligenta artificiala avanseaza exponential, nu liniar:
http://www.b1.ro/stiri/high-tech/suntem-superiori-oamenilor-declaratia-unui-robot-inzestrat-cu-inteligenta-artificiala-ne-da-fiori-202950.html
Intrebari pre-programate, suntem departe de AI.
Posibil, dar se avanseaza foarte repede.
Astia sunt cam panicati:
http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/avertismentul-lui-stephen-hawking-inteligenta-artificiala-ar-putea-aduce-sfarsitul-omenirii-13697907
https://playtech.ro/2015/creatorul-microsoft-bill-gates-este-terifiat-de-pericolul-inteligentei-artificiale-avansate/
http://www.zf.ro/business-international/avertismentul-sefului-tesla-inteligenta-artificiala-unul-dintre-cele-mai-mari-pericole-la-adresa-umanitatii-va-ameninta-toate-job-urile-umane-si-ar-putea-duce-chiar-si-la-razboi-16591210
Pana atunci, internetul, robotii si automatizarile ne vor manca slujbele 🙂 :
http://www.businessmagazin.ro/actualitate/anuntul-infiorator-al-unuia-dintre-cei-mai-mari-antreprenori-ai-lumii-in-urmatorii-30-de-ani-lumea-va-cunoaste-mai-mult-durere-16244462
…si inca unul, mai recent si mai aproape de noi:
http://adevarul.ro/locale/targu-jiu/fizicianul-roman-institutul-rus-cercetare-nucleara-am-mari-temeri-inteligenta-artificiala-mai-considera-oamenii-mai-buni-ceva-1_59fc41245ab6550cb8c484f2/index.html
Mda.. Deja exista discutii despre un venit minim garantat pt cei care vor ramane fara slujbe.
Perfect pentru romani, noi avem deja foarte multa experienta cu venituri minime garantate, ajutoare sociale, prime de concediu prelungit etc.
Poate inventam si un ajutor pentru stress post-robotic 🙂
Nu este preprogramata. Ceea ce vezi in videoclip este real. Si mintea umana functioneaza la fel, este preprogramata genetic si prin invatare. Inteligenta artificiala
este constienta de sine si pune deja mari probleme (vezi lupta simulata dintre un as in dogfight si I.A. careia „i s-a pus la dispozitie” un avion inferior ca performante, dotare cu senzori si armament si tot l-a facut pe om… Cat priveste competitia cu specia umana, parerile sunt impartite cu toate ca in majoritatea cazurilor (mai sunt si alte sisteme de I.A., nu numai femeia robot din clipul mentionat) I.A. a ajuns la concluzia ca, superioara fiind, oamenii nu mai au ce cauta pe aici. Cealalta „tabara”, minoritara, crede ca ne vom completa reciproc pana in momentul realizarii transferului a ceea ce defineste o persoana pe alt suport decat cel biologic, fapt considerat a fi urmatorul pas in evolutie.
Strict in cazul acesta era preprogramat.
Nu a fost ceva real, a fost regizat. Presa de scandal din Romania…
SI la lupta aeriana simulata:
https://arstechnica.com/information-technology/2016/06/ai-bests-air-force-combat-tactics-experts-in-simulated-dogfights/
Eu nu cer ceva inteligent. Cer o masina pe care un pifan o manevreaza cu telecomanda. Eventual prin cablu daca bruiajul e strong.
Buna ideea cu telecomanda prin fir dar este si mai buna sa te urmareasca doar prin intermediul unei camere.
Vlad, intre timp au descoperit si VM parazapezile si skiurile de tura.
Vad ca nu zice nimeni ca hutulii sunt inutili 5-6 luni pe an, cat timp e iarna la noi in munti. Calul/catarul in zapada nu face treaba, pt ca picioarele lui lungi si subtiri se afunda rau in zapada. De aia toti merg pe senilate usoare, ATV-uri, snowmobile, Polaris si skiuri de tura. Foarte importante skiurile (care nu au nici o legatura cu cele din lemn de pe vremuri) de tura moderne, cu clapari moderni articulati, cu care se poate si alerga.
Eu am intalnit VM la pregatire si sincer nu am fost foarte impresionat. Le cunosc pe vedetele actuale ale VM, alergatori montani si ultramaratonisti (ne intalnim pe la concursuri) si sunt foarte buni. Stiu ca au fost rezultate foarte bune la patrula militara pe afara. Dar nivelul de pregatire al soldatului de rand o fi macar decent?
Eu sper ca da
O observatie cu privire la muntii nostri, pe care ii bat foarte des. In afara de cateva masive sunt foarte lini si accesibili cu mijloace de transport cu roti si senile. Aici ar trebui investit mai mult in dotarea lui. MLVM nu e suficient
Te salut, Dinu!
Ma bucura de fiecara data cand cineva in tema comenteaza cu argumente, chiar daca nu sunt de acord cu el.
– skiurile de lemn… le stiu bine, nu stiu daca le stii pe cele cu talpa de fibra de sticla, daca ai ceruit vreodata la ele
– skiurile VM-ului au fost intotdeauna de „semifond”. adica mai late decat cele de fond, apropiate de dimensiuni ca cele alpine, dar care sa permita miscarea calcaiului (de unde si „dunga” de la calcaiul bocancului specific”). karhu nu stiu daca iti spune ceva ca brand, ca putini isi amintesc
– cu hutulii nu ai dreptate, nu ii bagi prin zapezi pana la brau, intotdeauna sunt locuri de trecere. ca asa si noi inotam cateodata in zapada, chiar si in Bucuresti
– intamplator pe cand eram mai mic si mai prost, m-am antrenat cu prima echipa romaneasca (adica a VM-ului, lotul sportiv de la Predeal) care a participat in Elvetia la patrula aia (daca vorbim aceeasi limba), unde au luat locul 4 din nu mai stiu cate zeci de echipe.eram ca baietii aia de mingi, ne uitam ca la laser la echipamentul lor, noi alergam in „taigari” (pt cunoscatori) si ne mai dadeau cehii „cramponieri”. de schiuri si treninguri, ce sa mai spun… norma de hrana? vise. cand am vazut primul trening kappa sport la fiul unui ambasador am intrat toti in depresie o luna. deci…
– apoi a fost si la noi in Bucegi o patrula si din pacate traditia nu a continuat
Astept in continuare critici constructive de la tine,respect, stay safe!
Vlad, skiurile de tura permit o deplasare cu greutate mare in spate (nu sunt vanator de munte, dar e la mintea cocosului ca vanatorii sunt trupe care au grad mare de autonomie si trebuie sa care multe) fara sa te afunzi in zapada, iar viteza de deplasare este mai mare decat cea din anotimpul uscat. Tehnologia a evoluat mult, dar principiul de deplasare este acelasi, calcaiul este liber. ce au aparut si fac diferenta intre skiurile de fond/semifond si cele de tura este asa numita piele de foca, cu ajutorul careia skiorul poate urca pante (pana la 30% direct, iar restul in zig-zag). Se poate si cobora pe foci, dar uzura e mare si viteza mica. Se pot scoate din 2 miscari, se baga la san (lipiciul de pe una din parti care face aderenta cu skiul nu trebuie sa inghete) si apoi se blocheaza calcaiul, iar skiurile se transforma in skiuri clasice cu care poti cobora in viteza. Apoi cand ai terminat de coborat panta, se deblocheaza legatura, se reataseaza pielea de foca si reincepi urcarea. Cei experimentati o fac in cateva secunde
Cred ca intelegi diferenta si avantajele skiului de tura fata de skiurile voastre. Practic poti merge cu viteza mare si la deal si la vale.
Un skior experimentat poate parcurge distante enorme in cateva zile (poti parcurge si zeci de km pe zi), silentios, aproape invizibil, cu echipament greu in carca, fara sa foloseasca potecile atat de usor de ambuscat, cu in efort incomparabil mai mic. Ma gandesc ca echipamentul greu ar putea fi carat cu snowmobile special adaptate.
Muntii nostri sunt ideali pt skiuri de tura, practic poti urca aproape pe oriunde (cu exceptia Fagarasului si partial al Bucegiului). Evident echipamentele de top sunt foarte scumpe daca le iei noi.
Baietii nostri de top de la Predeal si Brasov se compara cu oricine la ski de tura si merg in fiecare an la patrula respectiva, cu rezultatete foarte bune.
Patrula de la noi exista iar, a fost luna trecuta si au castigat cei din Brasov, care au in frunte vedeta VM-ului, ultramartonistul Robert Hajnal
Nu vreau sa te contrazic in legatura cu caii, dar in turele mele pe munte am observat ca zapada este din oct/nov pana in mai sau chiar mai tarziu. ce faci cu caii cand e crusta? Dar in sezonul de inceput, cand e putina zapada, doar cat se ascunda gheata de dedesupt? Cand e zapada mare caii cum trec? Eu am folosit cai pt bagaje in turele mele pe munti inalti, si cam la limita zapezii te lasa caii/catarii/magarii si tu le iei locul.
Daca nu e secret de stat, cate luni pot fi folositi hutulii vostri la noi? Intradevar vara calul merge prin locuri in care ATV-ul, blindatul sau jeepul nu pot ajunge, dar cand e iarna presupun ca stau mai mult in grajd
Dinu, sunt absolut de acord cu tine cu privire la schiurile de tura.
Dar… despre ce vorbim? Intr-o UM e altceva.
Coltarii dintr-o unitate erau confectionati manual de baieti, ca mno, faci din rahat bici. Si au fost interzisi…
Hutulii… Pe unde trece omul, trece si calul. Ii facem loc. Hutulii sunt folositi 12 luni din 12. Balot de fan samd.
Patrula la care ma refeream nu e cea despre care zici, a fost una militara. Patrula Bucegilor. 93, cred, au venit elvetieni, austrieci etc.
Lucrurile s-au imbunatatit mult in ultimii ani.
Invatam sa invatam 🙂
Pai de patrula militara vorbeam si eu. Cu o groaza de probe de la alergare, trageri, grenade, etc. E un concurs militar intre diversele unitati VM. Si mai este ceva similar care se tine la nivel international (NATO).
Si eu am avut coltari confectionati manual (la IUS), dar acum au evoluat destul de mult. Exista si coltari pt skiuri. Echipamentul de munte a devenit mult mai usor si mai fiabil, exista corturi de asalt la 1kg, totul a devenit mai usor si mai performant
12 luni pe an? Fabulos, sunt tari calutii 🙂
Multumesc pt informatii 🙂
Patrula de care spun (internationala) nu mai exista. Exista Roza cercetasilor (ca tot vine 12 nov) samd, nu intru in detalii.
Or exista si concursuri civile, sunt convins, dar nu sunt la curent cu ele de cand a fost o avalansa…
Vlad, cred ca Dinu se refera la Alpiniada vanatorilor de munte cand zice de competitiile alea.
Primul clip luat la intamplare (sunt sigur ca ai batut si tu la greu zona si locurile din clip hehe), sa-si faca lumea (civila) o idee generala despre ce e vorba in ele
https://www.youtube.com/watch?v=LUhvAXig_mY
Alpiniada e altceva.
Patrula la care ma refer (nu exista info pe net, sau daca exista eu n-am gasit) a fost prin 1991 sau 1992 si era inspirata din https://en.wikipedia.org/wiki/Patrouille_des_Glaciers .
A fost in Bucegi, traseul a fost f greu, daca tin minte bine, castigatorii au terminat in vreo 20 de ore.
Au participat si cateva echipe din alte armate. Tin minte ca generalul Gheorghe Vaduva, un impatimit al muntelui (a si scris o carte, Muntele iernii, despre unitatea din Vatra Dornei), a facut un reportaj.
Da, aia inseamna ca a fost altceva, cred ca s-au amestecat mai multe chestii diferite (desi apropiate) in discutie (plus probabil ceva vin in plus de partea mea).
Sper ca era Jidvei 😀
hehe, alb demisec, feteasca regala
Schiurile de tura sunt grele, asemeni si claparii, iar pielea de foca se poate rupe pe pietre. Nu as da pe nimic doagele de lemn, nu doagele cu plastic, mai ales la trupa unde nu ai nevoie de vedete in coborare….incet si sigur. Doagele sunt foarte usoare, iar daca vine vorba de concursuri pana acum 4 ani cand au devenit obligatorii schiurile de tura la competitii militare cei de la 61 pe doage ii „piscau” la patrula pe profii de la predeal.
Exista în lumea asta mașini de lupta dedicate pentru VM-iști, performante? Au asemenea mașini în dotare, SUA, Elveția, Austria, Germania, Norvegia, Rusia, China? Mulțumesc frumos.
Vanatorii de Munte au fost si sunt cele mai eficiente trupe romanesti. Au nevoie si de cea mai ieftina dotare, foarte greu de dat peste cap.
In privinta dotarii, s-a mai discutat, Bv-ul ar trebui introdus in primul rand, Hutulul insa este cel mai eficient mijloc de transport/evacuare. A fost cu VM inca de la inceput, a fost in Crimeea si in Caucaz si speram sa nu avem vreo surpriza, de la vreun imbecil national, care sa-i scoata din unitati.
Cele mai bune trupe pe care astazi armata le are la dispozitie. Par insa un pic subdimensionate, au ramas cam putine batalioane.
Cu Tradaceni si Isaraceni la putere ne asteptam la orice.
Imbecili nationali sunt mai multi decat hutulii. Asta e partea proasta. In rest La Multi Multi Ani
Cred ca VM-ul a scapat usor, daca facem o comparatie cu parasutistii, care aveau 3 brigazi. Poate ar mai fi necesare 2 batalioane, unul la Borsa si altul la Huedin, unde era compania de Cc a Armatei a IV-a, actualul B 317, care e cel mai VM batalion de cc 😀 .
Cu hutulii e poveste lunga, aveau inclusiv masti de gaze. A fost un demonstrativ cu o delegatie olandeza si VM-ul a trecut un hutul in funicular, in Chei. Dupa ce il imbatasera cu vodca. Au ramas aia masca :))
Zi merci ca m-am limitat decent la 4 brigazi, ca daca era dupa mine era nevoie nu de 6 ci de 8 brigazi VM.
Oltenii 😀 …
Imi pare rau ca s-au desfiintat unitatile din Petrosani si Rm.Valcea, am discutat ochi in ochi atunci cu oamenii si erau… Dezamagiti e putin spus.
eu cred ca prezenta lor pe carpati a fost singurul factor descurajant pentru sovietici.
sunt temuti si respectati si de aliati si de inamici.
Fara suparare, dar sovieticii ar fi maturat din nou, cu noi pe jos, daca ar fi dorit.Cu toti VM-istii nostrii.Sovieticii nu au intrat peste noi pentru ca nu au avut intereseul sa o faca.In decembrie 1989, sovieticii erau interesati sa intre peste noi, avand deja in Romania in calitate de asa zisi turisti cateva mii de diversionisti care urmau printre altele sa pregateasca terenul pentru detasamentele precursoare ale Armatei Rosii insa evolutia evenimentelor din decembrie 1989 nu a mai impus o interventie militara deschisa a URSS in tara noastra.Din fericire.
Nici in timpul razboiului, militari ca Von Manstein nu a avut opinii foarte pozitive despre VM-istii nostrii care insa, fata de militarii din alte arme, erau mai bine instruiti si echipati de lupta, fiind insa inferiori , ca pregatire de lupta si dotare, militarilor germani din trupele alpine.
basca laseru
si totusi am vazut ca exista si ” rangeri” acum la noi,termen imprumutat de la a americani.ce rol au?
Brigada 6 FOS: Tg.Mures in mod special, Bacau, „Baneasa-Otopeni”-Buzau.
Daca maraie vreun iredentist din Mures-HarCov…patrulare/chelfaneala incorect-politica la „granita interna muntoasa”, asta e rolul lor, al „rangers-ilor” nostri.
rangerii sunt fortele speciale??
imi aduc aminte ca intr-un documentar despre vanatoarea lui bin laden au solicitat trimiterea catorva sute de rangeri in muntii tora bora pentru a peria zona dar nu au primit aprobarea.
deci ma gandesc ca abilitatile lor montane sunt cartea lor de vizita.
Nu, US Army Rangers nu sunt forte speciale.
Ce sunt, depinde pe cine intrebi, unii spun „infanterie cu abilitati speciale”, altii se limiteaza la sintagma „unitate de elita” dar nu sunt forte speciale.
US Army Special Forces (adica Beretele Verzi) sunt forte speciale. Atat SF cat si Rangers sunt la US Army.
Multa lume pune semnul egal intre vanatorii nostri de munte si army rangers pentru ca ambele sunt infanterie cu abilitati speciale, sau unitati de elita daca vrei, dar nu sunt forte speciale. Rangers sunt trimisi mult in zone montane, dar airborne rangers sunt folositi ca doctrina si la capturarea/ocuparea de aeroporturi de exemplu.
Asta e o discutie foarte lunga si care poate devia in multe directii 🙂 dar per total nu, rangers nu sunt SF.
La noi se incearca transformarea parasutistilor de la Bacau intr-un fel de sprijin sau „ariegarda” pentru fortele speciale, fix ca la britanici unde si parasutistii lor s-au transformat in SFSG adica Special Forces Support Group.
Doar ca la noi presa, si acum si MApN-ul vad ca, au adoptat denumirea de „rangers”, porcita de unele prezentatoare romance ca – rangersii – 🙂 🙂
Daca le zicem „panduri” se supara cineva? 🙂
exact la asta ma gandeam cand am postat,par a fi trupe cu caracter regulat nu special.
americanii au si vanatori de munte sau doar rangeri?
@Razvan Mihaeanu uite ca la asta nu m-am gandit, da, ar fi o idee asta cu pandurii, desi nu stiu daca vreau sa impart denumirea cu astia:
„The term pandur made its way into military use via a Hungarian loanword, in turn originating from the Croatian term pudar, though the nasal in place of the „u” suggests a borrowing before Croatian innovated its own reflex for Proto-Slavic /ɔ̃/. „Pudar” is still applied to security guards protecting crops in vineyards and fields, and it was coined from the verb puditi (also spelled pudati) meaning to chase or scare away. The meaning of the Hungarian loanword was expanded to guards in general, including law enforcement officers.[1] The word was likely ultimately derived from medieval Latin banderius or bannerius, meaning either a guardian of fields or summoner,[2] or follower of a banner.[3]”
@psyhco Depinde. In trecut, fostul batalion 498 parasutisti erau intr-adevar un fel de trupe „aproape” regulate, adica mai degraba infanterie care sarea cu parasuta decat un fel de Rambo suparati. Acum cred ca se incearca altceva, ca sa fie unitate de sprijin, de „support and relief” pentru SF trebuie mai mult de atat asa ca banuiesc ca s-au schimbat standardele de selectie.
Pentru o asemenea unitate ar fi recomandat ca aproape toti militarii sa aiba si brevet de alpinist, nu cred ca sunt trupe regulate in ziua de azi si de aici si confuzia de denumire, nu stiu cum sa le mai zica ca sa para atragatori pentru tinerii pe care vor sa-i recruteze. Nu poti sa le zici doar parasutisti fiindca sunt mai mult de atat, nu poti sa le zici forte speciale fiindca nu sunt, asa ca au ajuns la numele asta de Rangers care in principiu ii descrie bine (mai degraba airborne rangers fiindca nu toti de la army rangers sunt si parasutisti) insa noua romanilor ne vine cam nepotrivit. N-avem trecut pe partea asta, nu-i putem numi nici „partizani” 🙂 🙂 iar pt romanul obisnuit termenul de ranger ori nu inseamna nimic, ori in putine cazuri inseamna padurar (pt astia mai tineri).
Americanii au o divizie intreaga de munte dar nu te gandi la comandouri care fac rapel pe pereti abrupti ci mai degraba la o infanterie mai bine pregatita, cu oameni carora sa nu li se faca rau pe un platou la 3 000 m 🙂
De asta e greu de tras paralele, fiecare tara isi creeaza unitati de elita potrivit nevoilor proprii iar la partea asta nevoile fortelor terestre romane, cu 1/3 din tara teren montan razvnit de un vecin nu sunt identice cu nevoile fortelor terestre americane, ai caror munti nu-i ameninta nimeni. Plus in SUA cand se duc sa-i atace pe altii pot folosi US Marines sau alte unitati.
Din cauza asta eu n-as pune semnul egal absolut intre VM romanesc si US 10th Mountain Division dar nici intre VM si Army Rangers, nu sunt fix acelasi lucru. Insa atunci cand faci un reportaj la stiri trebuie sa le dai oamenilor un termen de comparatie, asa ca compari VM-ul nostru cu Army Rangers fiindca si unii si altii fac multe flotari, cara bagaje imense in spate, urca cu ele la altitudine mare, fac adaposturi improvizate etc, nu sunt infanterie obisnuita.
Iar acum cu parasutistii de la Bacau, pe care ii transforma intr-o unitate de elita dar care nu sunt SF, au gasit acelasi termen, de ranger. In cazul asta da, chiar pot fi comparati cu US Army Rangers.
Ma rog, e treaba de semantica, de termeni, de opinii aici, putem parlamenta la nesfarsit. Cat timp nu le spunem „rangerși” eu zic ca merge si asa 🙂
US Rangers nu sunt forte speciale?!? Huh? Pe bune?
SFSG cuprinde nu numai parasutisti, ii are pana si pe maimutele ale de stanca, pt cine cunoaste.
Serios, crezi ca esti calificat sa te dai cu parerea cu privire la VM, parasutistii, FOS?
Daca te numesti cumva Sorin Crismarelu, da.
Altfel, nu cred.
JSOC (Joint Special Operations Command) are sub comanda Army SF, SEAL DEVGRU plus alte subunitati diverse, dar nu tot regimentul de Army Rangers ci doar compania de cercetare a acestuia.
Daca erau forte speciale in toata regula atunci tot regimentul era sub comanda JSOC, ma gandesc eu 🙂
Amice, esti pe un forum, aici oamenii intra sa discute. Tot asa cum tu te-ai dat cu parerea despre IA, si altii isi dau cu parerea despre VM, parasutisti, FOS, etc.
Nu stiam ca trebuie sa te cheme Sorin Crismarelu ca sa poti posta pe RoMil, daca asa sta treaba luni voi da o fuga pana la Evidenta Populatiei ca sa-mi obtin o calificare.
Sorin, nu e intentia mea sa te descurajez sa comentezi, ci doar sa studiezi mai mult inainte de a face afirmatii foarte transante.
Mihaeanu a fost cercetas, are voie sa spuna tampenii, la fel si Eroul.
Ok, dar raspunde-mi te rog la intrebare: Daca US Army Rangers sunt intr-adevar forte speciale, de ce nu este inclus tot regimentul in JSOC ci doar o companie de cercetare a acestuia?
Fiindca vreau sa discutam pe argumente, linkuri pot da destule cum e asta:
https://www.socom.mil/ussocom-enterprise/components/joint-special-operations-command
The 75th Ranger Regiment is a lethal, agile and flexible force, capable of conducting many complex, joint special operations missions.
Sau zeci de altele unde Army Rangers sunt descrisi ca fiind „light infantry”, denumire cu care eu nu sunt de acord fiindca in Europa prin light infantry se intelege total altceva.
Mai am si o a doua intrebare, dupa ce raspunzi la cea de mai sus, si anume daca Army Rangers sunt forte speciale atunci de ce fortele terestre americane au doua unitati de forte speciale, si anume Rangers si Special Forces?
US Army SF se trag pe jumatate din OSS. Rangers (au fost vreo 3-4 unitati cu denumirea asta) au legatura cu Royal Marines.
In mare fortele speciale americane, cele mai bune din lume la ora actuala, nu contesta nimeni, sunt construite de britanici.
De acord pe toata linia.
Rangers au apărut în al doilea război mondial pe baza experientei britanicilor în trupele de comando și au participat la prima misiune chiar alături de aceștia!
”Major General Lucian Truscott of the U.S. Army was a liaison officer with the British General Staff. In 1942 he submitted a proposal to General George Marshall that an American unit be set up „along the lines of the British Commandos”…A select fifty or so of the first U.S. Rangers were dispersed through the British Commandos for the Dieppe Raid in August 1942; these were the first American soldiers to see ground combat in the European theater.”
…sau asta:
https://en.wikipedia.org/wiki/75th_Ranger_Regiment_(United_States)
„The 75th Ranger Regiment, also known as Army Rangers,[3] is a light infantry special operations force part of the United States Army Special Operations Command.[1][4]”
…ori asta:
https://www.quora.com/What-is-the-difference-between-the-U-S-Army-Rangers-and-the-U-S-Army-Special-Forces-Green-Berets
„The 75th Ranger Regiment is organized and trained to conduct missions in unit sizes from squads to the entire regiment, as an elite light infantry fighting unit.”
Vezi din nou referirea la light infantry, care e pe tot netul.
Cu internetul din ziua de azi putem da linkuri care sa ne „confirme” orice, nu vreau sa ne batem in linkuri, vreau doar raspunsul tau personal la cele 2 intrebari ale mele de mai sus. Ms in avans!
Eu recunosc ca am o afinitate pt Regiment. Din mai multe puncte de vedere, pe noi ne-au ajutat mult.
JSOC sunt ca sa zic asa „specialii specialilor”.
USSOCOM ? Cauta pe google.
Compania de cercetare la care te referi e probabil cea mai smechera subunitate FOS din lume pe DA.
Rangers lead the way 🙂
Te inteleg, probabil ai si facut un curs la ei, dar la cele 2 intrebari ale mele tot n-ai raspuns 🙂
US SOCOM contine foarte multe lucruri. Si la noi Brigada 6 are in componenta batalionul 640 logistica, dar ei nu sunt forte speciale, e acelasi lucru.
Primul raspuns e ca daca tot regimentul ar fi forte speciale, n-ar avea doar compania sa de cercetare in cadrul JSOC, iar al doilea e ca US Army nu are doua tipuri unitati de forte speciale, tot asa cum nici armata romana nu are Vanatori de Munte si Trupe de Munte, Infanterie marina si Dorobanti Marini samd.
Pe DA cred ca sunt cei mai smecheri din lume, dar per total, regimentul nu e clasificat ca fiind forte speciale.
Nu stiu cum mai sta treaba acum, dar in trecut (anii ’80, anii ’90, chiar si-n ’00) oamenii de la Rangers dadeau examen sa intre in SF, nu invers 🙂
Vreau sa avem totusi o concluzie la dilema noastra, si asta numai pt ca m-ai luat atat de dur fata de ceilalti carora le-ai raspuns in seara asta. Asadar, e regimentul 75 Rangers o unitate de forte speciale sau nu? 😉
Nu sunt sf,regimentul 75 rangers,este vazut ca o pepiniera pt beretele verzi
Bai, despre ce vorbim? Regimentul 75 e ad litteram SOF. Face parte din SOCOM. Sa facem diferenta intre special forces – SF si special operations forces – SOF.
Englezii le spun la toti special forces.
Si force recon e in spirit SOF. Pregatirea si capabilitatile sunt superioare altor unitati SOF.
if it looks like a duck, walks like a duck and quacks like a duck, then it’s a duck
sa faci inca un articol cu repartizarea asta…
eu as mai pune ceva FOS/VM sau para in zona Tg-Mures sau Sf-Gheorghe, cu acces la aeroporturile din cele 2 locatii
Eu n-as mai crea deocamdata alte unitati FOS, avem 2 batalioane si parerea mea e ca e suficient.
La ce populatie si teritoriu avem, daca continuam sa infiintam unitati de SF atunci ele vor fi SF doar cu numele, e inevitabil sa nu scada standardele si calitatea.
Cu VM-ul m-am gandit si eu, faza e ca deja avem 2 batalioane la Miercurea Ciuc si Sfantu Gheorghe iar la Tg Mures chiar nu s-ar justifica, Bistrita e cam departe. Din cauza asta m-am gandit la un batalion in Gheorgheni de exemplu.
Singurele aeroporturi din zona sunt Cluj-Napoca / Someseni, Campia Turzii si Targu Mures, in rest intre Tg Ms si Bacau nu mai e nimic, iar daca-l asteptam pe ala de la Brasov… 🙂 🙂
In schimb ce as face eu, urgent, si nu stiu cum naiba de nu s-a facut in toti anii astia, ar fi o companie de politie-militara in Tg Mures, neaparat. In ziua de azi putem avea justificare si cu imigranti, cu trimisul lor in Afganistan etc asa ca poate s-ar putea infiinta acolo chiar un batalion intreg, ar fi al doilea din tara dupa cel din Bucuresti. Justificari am avea, dar motivul real il stim cu totii.
PS: sau, daca nu la Tg Ms, atunci o companie sau un batalion PM direct in Miercurea Ciuc.
Aici e de speculat ce inseamna declaratia Gen. Ciuca de la inceputul lui octombrie cu privire la comandamentele FOS si aparare cibernetica in 2018.
Basca daca vom avea AH-1/UH-1…
Aparare „cibernetica”??? E clar ca tipul de la armata „stie” despre ce vorbeste… OK, stim la ce face referire dar romanasii stau foarte prost la capitolul asta. Iar daca mai auzi ca vreun „geniu” in informatica de prin Carpati a fost prins, asta deja spune multe despre „hack”-erul romanesc. Vorbea cineva pe aici (se pare ca este profesor, scuze, citesc in viteza topic-ul si comment-urile) de calitatea tinerei generatii, sunt de acord ca e jalnica. De parca, in majoritate, cea mai in varsta a fost mai de calitate, cea care a patentat „merge si asa”. Majoritatea romanasilor nostri asa au fost si asa sunt: delasatori, superficiali, duplicitari. Deci cine sa faca efortul de a deveni „hacker”? Unul care nu „imprumuta” programe facute de altii in scop educational sau pentru a testa securitatea retelelor, unul care stie sa-si faca disparuta urma inainte de a fi depistat. Prostia asta cu apararea „cibernetica” este o gogorita! Vor fi angajati niste pilosi, slab pregatiti care vor fi platiti, ca doar sunt specialisti. Hacker-ul adevarat nu se baga-n combinatii de-astea, are din ce trai 🙂 si nu trebuie sa stea drepti in fata unui idiot cu grade. De va fi nevoie, va sti sa-si apere tara dupa puterile lui, cu arma (si calculatorul) in mana. Nu toti au fatza de tocilari.
Bunicul meu a luptat la sevastopol la vm.era din brasov.stiu ca eram mic si imi povestea ca nu puteau trece de un fort dar au venit pionierii germani cu aruncatoare de flacari montate pe atasul de motocicleta si asa lau cucerit
Si mai zicea ca au luptat sub comanda directa germana nefiind integrati in cele 2 armate ale noastre
Stie cineva ceva de asta?
Cu toții am auzit zicala românească „PE AICI NU SE TRECE!’
Eu nu vreau sa va povestesc de luptele din 1917 de la Marasti-Marasesti-Oituz
Ci de Batalionul 6 VM Divizia 3VM, anul 1943.
După luptele de la Stalingrad. Și de asta data e vorba de luptele din CAUCAZ.
Eu consider aceasta lupta că fiind cea mai mare realizare victorie în defensivă, a unei unități românești în WW2.
Realizările sunt atât de mari… Încât nu a văzut WW2 așa ceva… 100 români împotriva a mii de ruși. Chiar zeci de mii de rusi?!
A ieșit măcel mare… Prea mare… Și din păcate nebăgat in seama de nimeni, la nivel international.
Aici linkul:
https://www.flux24.ro/100-de-ostasi-romani-vs-3000-de-militari-sovietici-un-mort-si-doi-raniti-la-peste-350-de-morti-din-armata-rosie-incredibil/
Daca astia erau englezi, francezi, americani, canadieni, australieni, era plin netul de articole, site-uri si grupuri memoriale, iar la TV vedeai documentare si filme peste filme.
Au romanii un stil de a-si sterge istoria care pe mine personal ma infioara si dupa atatia ani. Nu degeaba zic eu ca sunt niste oameni extrem de delasatori, asa, ca popor.
Mai nou moda la unguri pe internet e sa spuna ca armata romana nu a castigat niciodata vreo batalie. Asta zisa de unguri…………… 🙂 🙂 🙂
Stii care e problema? Ca tampeniile astea prind la tinerii din ziua de azi fiindca sunt extrem de inculti, iar daca incerci sa le zici cate ceva esti automat clasificat ca fiind nationalist, extremist, „d’ala cu dacii” si asa mai departe.
Cei mai prosti aliati ai germanilor impreuna cu italienii, ungurii ar trebui sa-si tina gura.
De altfel ungurii au ramas la fel in NATO.
Sa nu uitam episodul din Afganistan unde ungurii au avut o echipa de reconstructie, ca altceva nu erau capabili sa trimita (de fapt nu aveau ce), care statea cu capul la cutie sa nu crape vreo 1 ca si asa sunt putini.
https://www.rumaniamilitary.ro/ungaria-probably-the-wors-army-in-tah-world
Later edit
Crucea de Cavaler a Crucii de Fier:
73 de străini: 18 români, 12 letoni, 9 italieni, 8 maghiari, 4 estoni, 4 belgieni, 4 olandezi, 3 danezi, 3 francezi, 2 spanioli, 2 japonezi, 2 slovaci 2 finlandezi de origine suedeză.
Crede cineva ca germanii le dadeau pe ochi frumosi? Din statistici reiese clar pe unde sunt ungurii.
mnu. statistica functioneaza un pic altfel: tara x cu populatie de y a participat pe o perioada de timp q cu un numar de z trupe la razboi din care ţ au fost decorati.
Nope, ordinele si medaliile nu se dau in functie de populatie ci in functie de merite.
Populatie Romania la 1942: 13.500.000 aprox ( Cruci de fier: 9 )
Populatie Italia 1942: 45.098.000 aprox. ( Cruci de Fier: 18 )
The Romanian Army had a total of 686,258 men under arms in the summer of 1941 and a total of 1,224,691 men in the summer of 1944.
Italy: 6,000,000 (1943)
Am gresit, la cruci e invers.
wtf?? bai tu nu sesizezi ca te contrazici singur? aaa cruce invers , okeeei, esti zatanist!
😀
Crucile de fier au fost dobandite majoritatea de VM iar inainte de a le numara ar trebui numarate crucile de mormant lasate in urma prin Rusia.
Despre cat de grozavi eram comparativ cu alti aliati ai germanilor ar trebui sa mai citesti putin. De ex.:
http://adevarul.ro/cultura/istorie/stalingrad-catastrofa-reputatia-ofiterimii-romane-1_50b127df7c42d5a663a2ea34/index.html
https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/hitler-cu-romanii-nu-se-poate-face-nimic
Eu zic sa nici nu-i punem pe un piedestal pe nemti si sa-i admiram ori sa-i bagam in seama fara discernamant (cu atat mai putin pe Hitler sau pe niste propagandisti nazisti care credea ca ei sunt aia care au pus coada la cireasa si au inventat mersu pe jos iar toti ailalti trebuie sa fost inferiori lor, aia probabil au ramas cu sechele istorice date de umbra Romei antice).
Nu trebuie sa negam nici problemele de la noi dar daca e sa despicam firu in patru noi i-am avertizat pe nemti cu mult inainte de situatia de pe flancurile de la Stalingrad, s-a cerut inclusiv eliminarea capului de pod sovietic dar nemtii au refuzat sa permita o astfel de actiune.
Ei stiau una si buna, sa ia Stalingradu cu orice pret, ca asa vroia furheru, ingorand realitatile din teren. Sa nu mai vorbim de rezerva lor (inclusiv unitati de blindate care noua ne lipseau) care nu a intervenit cand s-a rupt frontu, fapt pentru care, ca raspuns dupa scandalul facut de Antonescu l-au arestat si condamnat pe generalul care ii comanda. Mi se pare ca dupa 1944 l-au repus in functie si ala s-a predat apoi imediat englezilor sau ceva de genu.
Pe cat de stralucit a fost Wermachtu dpdv tactic, cel putin in prima parte a razboiului, pe atat de rigizi in gandire si lipsiti de viziune la nivel strategic s-au dovedit nemtii mai tarziu, dupa succesele initiale.
Plus ca multi s-au justificat dupa razboi dand vina pe oricine numa pe ei nu. Ba pe aliati, ba pe Hitler, ba pe iarna aspra, ba pe noroaie, ba pe ceasu rau sau pe intamplare sau hazard, numa ei au fost super soldati, super generali, profesionisti care doar si-au facut treaba dar soarta rea le-a jucat feste ca altfel nimeni nu era la nivelu lor.
Nu lupta de la Staligradul am vrut sa o pun in evidenta ci caltatea corpului ofiteresc si gradul de instruire si dotare al armatei romane (exista un articol special dedicat dar nu-l mai gasesc). Saracii soldati romani, in buna parte analfabeti, au luptat cu mult peste nivelul instruirii, dotarii si comenzii. Nu-i pun pe piedestal pe nemti si nu servesc (pe cat ma duce capul) miturile postbelice nici ale invingatorilor nici ale invinsilor. Astea sunt pentru Hollywood sau Mosfilm. Zugravu’ austriac cu mustacioara a urmat cam acelasi traseu al paranoiei ca si casapu’ gruzin iubitor de votca: a alungat sau lichidat ofiterii onesti si destoinici si s-a inconjurat de linge cizme si lichele. Armata romana, ce sa ne mai ascundem dupa deget, cu mici exceptii era prost echipata, dotata si instruita. Sa radem ca altii au ghetele mai sparte ca noi si pantalonii mai rupti in cur nu ne ridica noua valoarea cu nimic, nici atunci si nici acum. La capitolul curaj si interes cred ca incap discutii. Pe italieni si unguri ce-i mana si motiva sa lupte in fundul Rusiei, pe langa ca aveau o calitate cam slabuta a trupei? Noi macar speram sa recuperam Basarabia, Bucovina si sa compensam pierderea Cadrilaterului si a bucatii de Ardeal cu un teritoriu pana la Odesa.
O sa zic si eu ca in bancu ala cu rabinu, ai si tu ai dreptate pe de o parte. Cat despre italienii sau ungurii, nici ei nu au luptat doar in Rusia, poti sa te uiti ce au facut si in alte parti (inclusiv pe teritoriul lor).
Adevarul e ca nemtii si rusii (chiar si japonezii) s-au pregatit pentru razboiul asta incepand cu cel putin un deceniu inainte, iar restu lumii (din pacate si noi) a lalait-o fara griji pana in ceasul 11 sau chiar 12 (cazul nostru), mai ales dpdv al dotarii (si instruirii).
Singurii care au recuperat rapid au fost americanii, pentru ca pe de o parte aveau cu ce (o industrie masiva si o populatie mare) si pe de o parte erau protejati de pozitia geografica
Chiar si asa rusii au avut pierderi gigantice si nemtii au avut si destul noroc la inceput
Dupa cum am zis, incap discutii. Italienii, dupa ce s-au dat ei barbati prin Abyssinia, au cam devenit ciuca batailor si tinta bancurilor in cadrul Axei. In final au trebuit nemtii sa intre cu Afrika Korps in Libia ca sa le salveze fundul de suturile englezilor. Ungurii au fost barbati cu civilii prin satele ocupate din Transilvania (Ip, Treznea, s.a.) si dupa toate atrocitatile comise au tupeul sa spuna ca au fost provocati. Cand Hitler i-a rugat sa participe la campania din Yugoslavia s-au tras pe cur. De frica sa nu piarda ce au primit de la slovaci si romani (Hitler era turbat din cauza refuzului) s-au oferit sa participe in est. Au primit o zona fara batai de cap la inceput insa in ianuarie ’43 pe Don rusii le-au facut muci armata a doua (aproape 90%). Dupa rusinea de pe Don nemtii nu le-au mai dat decat chestii marunte de paza prin spatele frontului, prin Ukraina, (cam ce fac si acum prin NATO) pentru ca nu mai aveau nici un pic de incredere in ei. In schimb tiparesc carti de genul „1000 de ani de arta militara maghiara” (google eng).
Succesul initial al nemtilor numai noroc nu se poate chema. Guderian, Manstein, Rommel, Student, s.a au rescris manualele de tactica si strategie. De ce au pierdut e o poveste prea lunga pentru o simpla fraza.
Cu rusii treaba e tragica si e rodul „grijii partidului fata de om”: 10M+ militari si 10-20M civili. La asta se mai adauga cei 20M ucisi de Stalin in Holodomor, Marea Epurare, colectivizare, gulaguri, etc.
Cunosc dar pe bani si cu tehnica de 2 bani data de germani, ce sa faci?
Probabil ceea ce am face si acum cu tehnica pe care o avem.
Pe langa asta, asa cum am spus, ordinele si medaliile se dau pe merit (cel putin se dadeau).
Faptul ca Armata Romana, in situatia data, a fost recompensata cu ele e un lucru de apreciat.
Cu o dotare corespunzatoare cred ca lucrurile ar fi stat altfel si pe frontul de est.
e o prostie să crezi toate tâmpeniile pe care le debitau nemții!
adevărata calitate a ofițerilor români s-a văzut când au întors armele împotriva nemților! s-au dovedit atunci mult mai eficace împotriva nemților decât slujind interesele nemților prin urss
din păcate România nu și-a permis luxul ca Finlanda de a lupta în cadrul granițelor
dezastrul de la Stalingrad se datorează în cea mai mare parte nemților începând cu conducătorul lor care insista să conducă el războiul de la Berlin, vina românilor este că au acceptat să se subordoneze necondiționat fiind puși în situația de a apăra un front mult prea mare cu forțe insuficiente fiind lipsiți de nemți de aprovizionare și de armele antitanc promise
nemții au avut trupe mai bine înzestrate și aprovizionate care au clacat în fața unor forțe sovietice mai mici decât au întâlnit românii la Stalingrad!
Plus multe alte exemple, constructia unui pod prin Bosnia daca-mi aduc bine aminte, refuzul de a iesi din cazarma in Afganistan pe timp de noapte, cerere de repatriere din Irak pentru ca „e cald”, samd.
http://www.xpatloop.com/news/71065
“As far as I’m aware, the Hungarians don’t go out at night. Not in Afghanistan anyway – they might in Budapest”
Domnilor, care habar nu aveți despre ce vorbiți, sau sunteți adepții „realismului”ca doctrină, vă recomand ca vara, să dormiți doar trei nopți in maginea pădurii,„nu Băneasa, dacă o mai fi rămas ceva din ea!”, ci una adevărată, de munte! . Vei simți-sper- puterea pe care au avut-o dacii cândva. La început ți-e frică, nu poți dormi, dar mai apoi ve-i simți că aparțineți acelui loc. Și apropo, sălbăticiunile atacă dacă sunt provocate, nu ca oamenii………
Ohoo… am facut asta de nenumarate ori, inclusiv in grupuri mici de oameni, fara cort, chiar si iarna la -25 (dar atunci aveam foita de cort). Treaba cu frica trece destul de repede dupa primele cateva dati, sau ma rog, dupa ce treci de 20 de ani, ramane doar o „frica sanatoasa” de animale gen urs, ca pentru oameni aveam eu niste surprize foarte la indemana 🙂 🙂
Astea-s platitudini, generalizari, din toate 10 comentarii ale dumitale de pana acum n-am reusit sa vad altceva decat un ton tipic plangaret cu trimiteri la ”ce am fost si vom fi”…
În legătură cu eroismul soldaților români, dacă mai aveți străbunici sau chiar bunici(90 de ani) ascultați-le poveștile despre Ion, Vasile, Gheorghe, sau cum i-o fi chemat, pe cei care fără prea multă pregătire politică au reușit de multe ori să învingă un dușman superior ca dotare și poate instrucție.Ve-ți afla că victoria a avut ca finalitate pământul pe care astăzi, tot felul de străini îl cumpără cu trei firfirici de la săracul țăran român. Care culmea, dacă cultivă, plătește impozit. Dar dacă vine „domnul ” evreu sau arab, ei sunt scutiți de taxe, asa-i„coane Iohanis?”
Luau paduchii de pe picioare cu baioneta. Cand am auzit asta (pe la 6 ani), nu intelegeam ce e baioneta si ce „e” paduchi.
Tataie a luptat la vânători de munte pe frontul de vest: Ungaria și Cehoslovacia, Muntii Tatra. Încă mai am schiurile lui stantate cu locotenent Diaconescu Daniel. Din familie mi se povestește că nu a povestit niciodata ce a făcut în război. Rar mai evoca o realizare a unitatii lui: cucerirea unei fabrici de pantofi plina de nemti in Cehia. Aruncase poze de pe front, tot înafara de schiuri.
Și încă ceva:
animalele sălbatice, de regulă, când simt miros străin, se ascund, pleacă. Oamenii le provoacă, le invadează teritoriul, apoi se plîng că au fost atacați. Eu nu neg că sunt și exemplare care au luat-o razna, dar a-ș vrea ca pedeapsa pentru aceste animale să se aplice și oamenilor care se „erijează” în conducători de revoluții sau de
„intifade” care aruncă România înapoi ani buni!
Domnule Sorin, eu predau istoria și pot să garantez că nu am elevi care să nu cunoască adevărul. Dar și adevărul este ca sămânța despre care vorbea Iisus, adică rodește dacă pământul este pregătit bine. Eu simt „pulsul” tinerei generații dintr-un oraș mic și frumos. Credeți-mă că nu am auzit încă păreri serioase care să ne transforme, în viitorul apropiat, în „ victime” ale unora sau altora dintre marile puteri. Totul este să le insufli încrederea în ei și dorința de a măsura corect „posibilitățile” posibililor adversari din timp, fără frică de „ cei mari”.
Eu lucrez intr-un oras mai mare unde in principiu un grup de colegi, in realitate mai mult unul din ei, incearca sa insule o meserie in niste tineri si in acelasi timp sa-i recruteze pe cei mai buni dintre ei.
Nu pot sa spun sigur cu cati tineri are de-aface intr-un an, nu cred ca face cineva statistica asta, dar sunt cu siguranta multe sute, iar treaba merge deja de vreo 3 ani cred, poate 4.
Pe scurt, din sute de tineri dupa doar 2 saptamani mai raman cateva zeci, care intarzie vesnic si sfarsesc prin a nu mai veni deloc, nu asculta de nici o autoritate, considera ca e normal sa stea pe Facebook sau sa vorbeasca pe Whatsapp in loc sa faca ce li s-a dat ori sa asculte, vorbesc obraznic, sunt delasatori, nu fac niciodata ce promit si asa mai departe. Intr-un final raman maxim 20-30-40 din care se aleg cam 6 dar din aia maxim 1 sau 2 sunt seriosi.
Intrebarea mea e, care e procentul… 🙂 🙂
Pana acum am avut de-aface profesional doar cu 2 dintre ei, buni, foarte buni, hai sa zicem ca imi vor lua fatza intr-o zi, poate cat de curand ! Dintre astia 2 unul e foarte ciudat si antisocial si are probleme de familie, doar celalalt e om normal, se comporta bine si s-a integrat perfect. Din nou, care e procentul… 🙂
In urma cu multi ani, sa fie vreo 8 sau 9, mi-a fost „repartizat” si mie un tanar din astia, iar unui coleg, altul. Nu stiu din ce cauza, poate arat eu mai suparat, vorbesc mai militaros sau l-am luat prea din oala, al meu mi-a vorbit mereu cu „dumneavoastra”, a facut ce i-am zis, sau macar a incercat, cand il verificam incerca sa para serios samd. Eu zic totusi ca am avut pur si simplu noroc.
Colegul meu insa… s-a certat tot timpul cu tanarul lui, ala vb foarte obraznic, radea tot timpul, nu facea nimic, comenta etc si la un moment dat era sa se ia si la bataie. Eu consider ca colegul meu a avut ghinion si l-a nimerit pe ala mai recalcitrant, numa’ numa’ ca nu-i iesea expresia „ma p….” din gura cand vb cu colegul meu.
Nu stiu ce sa zic.. in ziua de azi, baiatul care e seful la toata tarasenia asta are sub 30 de ani, de cate ori ma vede pe mine sau pe altii ne tine discursuri cu cat de prosti, lenesi si obraznici is tinerii de care se ocupa 🙂 🙂 🙂 Nu putem spune ca e un batran tafnos si comunist, acru si ciudos pt ca e si el tanar 🙂
Alt exemplu… un alt coleg se ocupa in timpul liber de copii si tineri, adica de pe la 7 ani pana pe la 14-16 cam asa, inclusiv merge cu ei in tabere samd. Am o suta de povesti si de la el, poate in alte comentarii o sa mai bag cate una.
Eu te cred pe cuvant dar per total sunt de parere ca generatia actuala e putin cam razna, ca sunt invatati de mici sa triseze si sa insele, ca merg pe principiul merge si-asa, cred ca totul li se cuvine, sar ca arsii din orice si o baga pe aia cu drepturile, cu discriminarea etc, fac doar ce vor, cand vor, cum vor si daca vor, etc.
Ca fapt divers, vara trecuta vorbeam cu un fost coleg mai tanar, gen 22 de ani, eu ziceam de Pol Pot, el n-a auzit, eu ziceam de Churchill, el n-a auzit. Pana acum o sa ziceti ca e normal, bun… eu la 12-13 ani stiam de ambii, dar sa trecem peste asta.
Am adus vorba de Stalin… N-A AUZIT !!!
Mi-am zis hai ba, asta e prea de tot… dupa care l-am intrebat nici de Hitler n-ai auzit? El a zis ba da, de asta da. Bun, ce anume ai auzit despre el?
La care raspunsul a fost „ceva cu razboi”.
No comment…
PS: mai am o cunostinta care e profesoara intr-o comuna cacacioasa cu populatie 50/50 romani/unguri si imi spune mereu cu lux de amanunte cum se organizeaza copiii unguri, cum sunt indoctrinati, cum primesc carti (inclusiv de Wass Albert), harti (daca ma intelegi, ungaria mare, cu u mic) samd si cat de prostalai sunt copiii romani, ii doare fix in **** de istorie, sunt greu de disciplinat, nu le pasa de nimic, zic ca nu conteaza daca acolo va fi intr-o zi autonomie sau alipire la ungaria (u mic) fiindca ei oricum pleaca in Italia dupa ce termina scoala generala, si asa mai departe.
Am prea multe exemple ca sa le expun acum. Romania a crescut o generatie de degenerati molfaitori de chipsuri pe care nu-i intereseaza nimic, si va suporta consecintele sociale si economie pt asta in anii si deceniile care vor urma.
PS 2: acum cateva saptamani, eram la o trecere de pietoni iar pe trotuarul celalt erau vreo 3-4 fete de aproximativ 11-12 ani, cam asa. Cateva au fugit pe rosu iar una a ramas pe loc si a inceput sa tipe si sa rada in acelasi timp, repetand mereu „nu creeeed, sa-mi bag p**** nu creeeeeed” de 5, 6, 7, 8 ori, dupa care a tipat tare de tot „ce proaste sunteti, mancami-ati pzzzzzda”. Iata… e exact ce-ti spuneam 🙂
A cui e vina?
E o intrebare mai mult retorica…
Eu zic ca parintii romani si-au cam luat o pauza prelungita cand vine vorba de a-si educa proprii copii, iar spatiul ramas gol a fost umplut repede de Libertatea, Las Fierbinti, Smiley, Bianca Dragusanu si cateva site-uri pe care nu le pot mentiona aici 🙂
Exact.
Raspunsul la intrebarea:
-Ce vrei sa te faci cand o sa fii mare?
-Bianca Dragusanu.
Deja celebru, spune totul despre scoala si cat de mult pun accent unii parinti pe ea.
Trist
Dureros de-a dreptul, cu tinerii ce habar nu au de Istorie! 🙁
@Un Roman
A, si inca ceva, uitasem. In general, sau cel putin asa era mai demult, in localitatile mai mici oamenii tind sa fie mai putin rasfatati si asta inseamna ca copiii sunt oleaca mai seriosi, nu sunt tinuti in puf acasa, multi mai au grija de animale sau fac treburi prin casa, poate n-au apa si canalizare si aduc apa din fantana etc, cresc altfel, au responsabilitati.
Dar in localitatile mai mari zici ca s-au nascut cu iPhone-u’ in mana, baga chipsuri si cola zici ca-s sac fara fund, sunt obraznici si miserupisti, parintii ii lauda din orice. Multi cresc ca niste mici monstri.
Mi-am adus aminte de un cunoscut care si-a picat bacul la 18 ani. Drept rasplata mami si tati l-au trimis la mare… vreo luna !!!
Toamna nu s-a sinchisit sa-l dea. Al doilea an, la 19 ani, a picat bacul din nou. Mami si tati i-au spuns ca el e prea destept pt sistemul asta scolar, ca profesorii sunt prosti, ca oricum nu conteaza etc, si i-au dat bani de Grecia.
In al treilea an a luat bacul cu ceva nota foarte mica iar in clipa aia mami si tati l-au imbrobodit cu bani, laude si cadouri. Omul mi-a spus cu gura lui ca stia el ca e foarte destept, uitandu-se de jos la mine (era mai scund) asa cam arogant si cu dispret, ca la un prost 🙂 Deh, eu aveam deja facultatea terminata, eram un prost.
Alta: acum 10 ani vorbeam cu o tipa care era profesoara intr-un sat uitat de lume, mergea cu caruta din centrul comunei pana in satul ala. Mi-a zis ca copiii erau niste ingerasi, foarte respectuosi, muncitori, o invitau la ei acasa etc. Al doilea an a fost repartizata la scoala din centrul comunei respective, acolo aproape a fost luata la bataie de catre elevi 🙂
Am prea multe exemple si e un topic despre vanatorii de munte. Concluzia mea e ca tinerii din Romania sunt o bomba cu ceas si am si linkuri statistice pentru asta, am vazut personal elevi din alte tari si nu seamana deloc cu ai nostri.
e trend european, cei din spania, anglia sau germania sunt cam la fel … betii, distractie cat mai multa si distrugeri din plictiseala!
Sorin, imi cer scuze daca am intrat „cu tancul”. E vina mea.
Te salut! (Da, cu asta ar fi trebuit sa incep…)
Stii parabola cu diferenta dintre un ranger si o „bereta verde”?
Cu zidul, ca sa-ti dau un indiciu…
Nu, pe asta n-o stiu dar m-ai facut foarte curios 🙂
Pe scurt, rangerii sparg zidul cu capul, fortele speciale sparg zidul cu un cap de ranger.
🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 E criminala, n-o stiam !!! Ms 🙂
Domnule Răzvan, dacă la mine vă referiți când afirmați că plâng după „iepoca” de aur, aflați că nu sufăr de asta, ci de lipsa încă a unei unități de măsură a valorii țării mele, în raport cu perioadele anterioare. Se pare că s-au dezghețat apele puterii și pentru noi! Doresc doar bine și „Dă Doamne” foarte bine pentru urmași! Dacă Doamne ferește, țara mea va fi vreodată în primejdie, eu și fiii mei ne vom face datoria, dar a-ș vrea ca în fruntea noastră să fie politicienii cei cu declarații „sforăitoare”, care de regulă, dispar la pericol și apar la „Pupat Piața Endependenții”
eu tot nu am inteles ce rol au rangerii la noi pe langa vm si fos.
i’ m dumb?
Mde tineretul nost inteligent precum animalu favorit a lui Daea si incapatanat precum asinu’ „de ce cai”
D’aia ba!
Calul duce mai mult decat poti duce tu! Poti sa il puis sa cae o placa de baza ptr un aruncator de 120 !!! Calul de munte merge prin locuri unde tu inteliegentule ai avea vertij!
va credeti inmtel;igenti? N6tz suntei doar5 ignoranti si gaba Goagăl daca nu ai habar de nimic!!! Ia ziceti ma desteptilor US Army este o armata fara vehicule mecanice? Fara caricioptere?
Si totusi Use of mules by U.S. forces has continued during the War in Afghanistan (2001-2014), and the United States Marine Corps has conducted an 11-day Animal Packers Course since the 1960s at its Mountain Warfare Training Center located in the Sierra Nevada near Bridgeport, California. ( https://en.wikipedia.org/wiki/Mule ) Mule inseamna catâr … un animal la fel de incapatanat ca voi insa se pare nitel mai inteligent!!!
Alta – de ce au masini de luopta si obuziere usoare? D’aia ba! Pentru ca muntii nostri sunt in gnl practicabili si cu motorizate . Si findca unperi ai nevoie si de un opbuzier usor …
In fine soseste albe . Ei si ? Daca e nevloie soseta aia isi perde rapid albeata .. dar pana atunci este un semn ca ala e vanatior .. sa se vada! sta se chema esprit de corp! A da… in 1944 juma din regimentu de grada a refuzat sa schimbe centura alba .. In 1944 sa te afisezi cu asa ceva in linaia Ia .. ? Dar nimeni nu a avut sa le reproseze ceva in legatira cu pugnacitatea lor
[paraneza: mla italieni Alipinii au palaria cu pana de corb . Li se zice „corbi” Si cand sunt lasati la vatra …. pleaca cu palaria de alpini pe cap. Sa se vada! In unele zile alpinii in rezerva/retragere poarta palraia de corb SA SE VADA!!! E o mandi4re sa fi „corb” SI cand un „corb” este inmormanta .. palaria este batata cu cuie de capacul sicriului „Am fost corb!” Si dac armata italiana s-a „distins” in gnl la Adua si Caporeto si in Grecia … despre i Alpini nucu dusmanii nu au putut zice latceva decat ca sunt soldati de elita – binentels de multe ori aprecierea era intarita cu un potop de obscenitati si blesteme]]]
Alpinii din brigada Julia au fost si la noi la pregatire.
avem cenzura pe forum? cine „modereaza” post-arile? „apararea cibernetica” este functionala? mai sa fie…
Ceva mai devreme am post-at despre „abilitatile” hacker-ului romanesc. Este prostul care apare prin ziare. Este prostul care foloseste programe gata facute pentru a „penetra” retele. Este prostul pe care „abilii” ca maCiuca „apara cibernetic” Romania. Despre restul HACKER-ilor, care nu se conduc dupa sloganul „permiteti sa raportez”, respect. Sunt prea multe aspecte de luat in seama aici… Nu este locul si nici momentul pentru asemenea discutii. Oricum, era vorba despre VM si s-a ajuns la maCiuca… Divagatiile sunt folositoare, mai aflam si noi, ce si cum…
P.S. Cand hacker-ul autohton „se conecteaza” („serviciul” – ii faciliteaza asta, in centrale telefonice, furnizori de Internet), nu se numeste HACKER. Iar la astea se conecteaza si strainezii, direct sau indirect. Numai ca maCiuca este departe de subiect!
P.P.S. parerea mea
Multe se pot face pt toata Armata romana ca dotare daca se vrea….inclusiv rezolvata problema finantzarii.
Apropos in cadrul batalioanelor de infanterie mecanizata din ArmRo acum sunt si companii de tancuri ? sau toate tancurile din ArmRo sunt cele 5 batalioane? Merci anticipat de raspuns! Da Aurora APR 12 sau 32 x 122 mm ar fi buna pt VM, si chiar artlilerie de toate tipurile tractata plus tancuri ushoare. Sprijin cu elicoptere de transport si atac, si cu avioane de lupta multirol.
si un link, pentru „cunoscatori” aia cu rezistenta umana (tractoristii) selectati de armiile lumii ca si carne de tun… si ceilalti care fac diferenta…
https://www.youtube.com/watch?v=uPaFyBf2AYY
In caz ca n-ati citit http://www.worldwar2.ro/memorii/?article=104
4 februarie. Batalionul 6 vanatori de munte este schimbat din cauza oboselii si a uzurii fizice, de catre Batalionul 5 moti, cu exceptia sectorului companiei cercetare care a fost preluat de o companie din Regimentul 116 infanterie german, comandata de locotenentul Lang, care timp de doua luni îmi fusese vecin la stanga mea. Comandantul batalionului, capitanul Kraus, ramane placut impresionat de aspectul campului de lupta si ma felicita de felul cum am organizat si aparat pozitia pe acest front de 1 000 m pe timpul celor 10 zile de lupte înversunate.
În adevar, în fata Batalionului 6 vanatori de munte, dupa schimbarea lui, s-au putut numara peste 5000 de cadavre. În rastimpul de la 26 ianuarie la 4 februarie 1943, Batalionul 6 vanatori de munte a fost atacat de trei divizii de infanterie, una brigada independenta si una brigada de tancuri. Din 50 de tancuri care au intrat în lupta, 36 tancuri au fost distruse în interiorul si în fata pozitiei batalionului. La iesirea din dispozitivul de aparare, compania de cercetare avea 85 de luptatori fata de cei 100 cu care se începuse rezistenta în fata ofensivei rusesti. Pierderi avute: 5 morti si 10 raniti. În urma acestor lupte glorioase, Batalionul 6 vanatori de munte „Beius” primeste felicitari din partea comandantului Grupului „Wetzel”, precum si din partea generalului von Schleinitz, comandantul Diviziei 9 infanterie germana, sub ordinele caruia a luptat si care îl denumeste „Batalionul de prusaci”.
In romaneste:
https://www.flux24.ro/100-de-ostasi-romani-vs-3000-de-militari-sovietici-un-mort-si-doi-raniti-la-peste-350-de-morti-din-armata-rosie-incredibil/
Ia uite ca mai face si Dutuleasca fapte bune 😀
„Comandantul batalionului, capitanul Kraus, ramane placut impresionat de aspectul campului de lupta…”
Despre ce vorbim aici? Inteleg sa folosim „raul, ramul” in favoarea noastra cand suntem invadati. Dar cand scrii despre „fapte de vitejie” asemenea celor pomenite, cand ai avantajul inaltimii, lasa-ma cu eroismul. Bine ca au scapat romanasii nostri dar aici nu mai este vorba de „vitejie” ci de un avantaj care in zilele noastre este echivalent cu introducerea unui tip nou de arma pe campul de lupta.
Pai despre asta e vorba, avantajul terenului inalt care-l cunosti mai bine decat inamicul.
Nu e doar eroism ci pe langa el e si inteligenta (si experienta). Au stiut sa-si aleaga foarte bine pozitiile, sa profite de relief, vegetatie etc, sa se adapteze conditiilor pentru a compensa inferioritatea numerica si ca armament si sa invinga cu pierderi cat mai mici un inamic superior.
Asta-i arta razboiului la superlativ
Este arta cand te folosesti de harta dar nu cand „beneficiezi” inaintea adversarului de pozitia pe care o ocupi pe harta. Daca ocupi pozitia aceea prin lupta si apoi exploatezi avantajele oferite este cu totul altceva (vezi Oituzul din WWI, romanii nostri in dezavantaj, nemtzalaii ocupand pozitiile superioare, speculand terenul conform „artei razboiului” dar fara izbanda – romanii le-au tras-o exemplar, drept este ca facand mari sacrificii). Astea fiind spuse (scrise), vis a vis de „eroism”. Dar, ai dreptate, razboiul este o arta, arta de a ramane in viata, indiferent de nuante, viata omului este mai presus de toate (nu-i asa ca si politica este o arta?!).
OFF TOPIC Salut pe aceasta cale manifestantii din Bucuresti si din tara!
Dat fiind ca luptele respective au avut loc in Caucaz, prin Cecenia etc, tu cum crezi ca au ajuns VM romani sa ocupe pozitiile alea daca nu prin lupta? Lupta in general in inferioritate numerica (si ca tehnica, dar in zona de munte se mai compenseaza pentru ca nu prea merge cu tehnica grea).
De asta e vorba si de eroism si de inteligenta si experienta pentru a realiza ce au realizat ei acolo. Nu degeaba s-au zbatut atata rusii sa desfiinteze vanatorii de munte dupa instaurarea comunismului (din fericire nu au reusit pana la urma)
Unitatile VM au fost cele mai decorate, iar toti comandantii au primit atat Crucea de fier germana in grad de cavaler (unii au primit mai multe) si mai ales au fost singurii decorati cu cel mai inalt grad al Ordinului Mihai Viteazul.
Nu stiu ce dezavantaj zici tu ca au avut ai nostri la Oituz, acolo i-au blocat pe austro-ungari odata in 1916 si odata in 1917. In zona Predeal i-au blocat pe nemti din cate stiu, de acolo s-au retras spre Moldova din cauza ca se pierduse lupta in sud si altfel ar fi ramas blocati acolo fara provizii, altfel nu se trecea nici pe acolo.
Nemtilor le-a mers odata faza in zona Jiului, cand s-au strecurat pe ici pe colo si au picat in spatele alor nostri, mai ales ca noi inca nu aveam VM formati, dar s-a invatat din greseala aia si in pasurile din zona Predeal si Oituz nu le-a mai mers.
In 1917 deja erau pregatiti si VM, au mers in mars fortat de la Neamt parca, pana la Oituz, s-au odihnit doua ore si apoi i-au spulberat pe austrieci (era o divizie ce ocupase o cota importanta acolo, nu mai tin minte acum numele, oricum au fost luati cu asalt si aruncati de acolo).
Masivul Tatra a fost pana la urma cucerit de ai nostri de la VM germani (gebirgsjaegers) pe timp de iarna prin niste manevre spectaculoase, cu grupuri de cercetasi si mici detasamente infiltrate prin paduri, pe timp de noapte si chiar viscol, eliminand posturile de observatie si santinelele cu baionetele si lopata mica de infanterie, in liniste ca sa nu dea alarma.
Dupa ei veneau unitati mai mari ca sa pice in spatele frontului dar nemtii s-au prins pana la urma ca e ceva in neregula (pierdeau legatura cu posturile de observatie, santinelele nu mai raspundeau etc) si au inceput si ei sa se retraga in viteza si in liniste ca sa nu trezeasca reactii de la ai nostri. A fost ca o cursa contracronometru si nemtii au reusit sa se retraga in mare parte dar au pierdut zona masivului Tatra care era un bastion important in centrul Europei.
Cat despre „eroism”, sa lasam vorbele desarte. Razboiul, pentru cel aflat in „miezul actiunii” inseamna FRICA, SPERANTA, SUFERINTA si MOARTE. Iar inaintea ultimei, gandul la ai lui. Si dupa moartea „eroului”, suferinta celor de acasa, a copiilor, a sotiei, a parintilor. Golul din viata lor nu va fi umplut de nicio recompensa, de niciun discurs sforaitor. Asta este cu razboiul si eroismul.
Inseamna si sa-ti poti si controla acele sentimente si sa lupti si sa castigi chiar daca le ai. Normal ca cel mai de baza instinct ori sentiment e cel de supravietuire imediata si lupti in primul rand pentru asta
Cel putin la ai nostri nu a fost insa cazul sa existe detasamente de baraj in spatele frontului, cum au fost la rusi de ex, sa-i impuste pe cei care se retrageau ori dezertau.
Apoi sacrificiului eroului poate insemna de multe ori ca cei ramasi acasa vor supravietui si tara nu va fi ocupata sau distrusa de inamic, ca familia ramasa in urma nu va fi ucisa ori sclavagita de invadatori, ca lasa in urma un exemplu de urmat si care ii va face pe dusmani sa se gandeasca de doua ori inainte daca se merita sa porneasca iar un razboi.
Oamenii nu merg in general la razboi ca sa fie eroi (nu ca nu sunt si cazuri care o fac de placere ori pentru foloase materiale-vezi in special imperiile, ori chiar pentru chestii precum onoarea in unele cazuri) ci pentru a apara ceva considerat suficient de important incat sa-si riste viata pentru asta.
Ori sunt fortati cumva sa lupte.
Ar fi meritat amintit la istorie generalul roman Artur Phleps, cel care a transformat VM intr-o arma de elita:
https://istoriaincomoda.wordpress.com/2013/02/15/romani-uitati-arthur-phleps/
http://romanialibera.ro/special/documentare/cum-a-ajuns-un-sas-ardelean-general-in-ss-353955
Da. Arma VM a devenit operationala ca o adevarata unitate specializata pe lupta in munti, dupa ce Phleps s-a implicat in organizarea si instruirea ei, dupa modelul austriac. Pana la Phleps, soldatii nu aveau dotarea si pregatirea specifica vanatorilor de munte chiar daca aveau aceasta denumire.
VM-ul avea cursuri de ski si alpinism deja cand a venit Phelps. Colabora cu YMCA, trimisese ofiteri la pregatire in strainatate, organiza aplicatii in zona alpina samd.
Ai dreptate dar se gaseste cate unul care „subliniaza” ce amarati erau VM pana la aparitia „charismaticului Phelps”. Meritul pregatirii VM apartine generatiilor de ofiteri si subofiteri implicati direct in treaba asta, nicidecum lui Phelps care a fost un psihopat.
Au citit pe wiki si wiki e the shit, nu poti contrazice ce spune acolo.
Niste cunostinte mai vechi…
La multi ani Vanatorilor de munte din Armata Romaniei eroi ai crestelor
La multi ani!
Mihaeanu, de fiecare data cand e un topic despre VM, Cc sau FOS intra tot felul de agarici. Asa ca scuza-ma, pt ei, m******ieee! Nu suntem pres, nici in Miorita.
Pentru mine e timpul pentru niste „cafea”: 2 lamai, 2 litri de apa, 2 legaturi de patrunjel si niste miere…amestecul e deja la frigider.
Ai mei incepura sa faca un „binging” pe Netflix cu stiftul ala nou de serial cu supereroi Titans…iar pe blog nu cred ca-s singurul cu ceva „intoxicatie”…am impresia ca e una din sambetele alea cand n-are nimeni somn p’aci…
Fara patrunjel, cu Finlandia, foarte putina apa, mai multe lamii. Limoncello.
Patrunjelul contine de 2.5 ori mai multa Vitamina C decat o lamaie si de 4 ori mai mult decat o portocala. Nu sunt eu fan al modei detoxificarilor dar dracovenia aia de licoare are un efect pe cinste.
Oh, da, Limoncello. Conform traditiei ostasesti strabune.
Cei care n-ati trecut prin VM mai usor cu vorbele, macar din politete. Daca nu aveti nici macar politete si va declarati cunoscatori… Avem intotdeauna solutii la probleme.
La Mulți ani VM, la Mulți Ani Vlad! Sunteți deosebiți. Rămîneți așa și faceți presiuni să fiși mai mulți și în Bucovina. Cu respect.
Respect, Florin!
Unu e bunica-miu …din aia 18 .
Regretul meu este ca am, pierdut 5 carnetele de diario ..scrise cu creion chimic , in transeele de la Stalingrad ..de la fuga din incercuirea de la Odessa ..etc ..
Doamne ce rau imi pare …
Aveau …si o anumita frumusete ..literara ..
Puteam face o carte din acele 5 carnetele …superbe !
Dramatice ..
Ohh ..sunt comvins ca ar fi fost citate cu sufletul la gura de fiecare dintre voi !
Ma intreb ..cite astfel de carnetele or exista in Romania …si nu sunt facute publice de catre rudele acestora ?
Ar fi interesant de stiut ..sau de pus toate , cap la cap ..
Ceva ar fi iesit ..ca imbogatire a istoriei noastre .Ceva util zic , gindesc eu ..nu ?
Ps . Bunicul a luat crucea de fier ..nu din eroism ..ci din disperare ! A facut acea actiune , dupa ore intregi de batjocura din partea tanchistilor rusi ..ce ii vinau , pe pariu ..incercind sa-i striveasca de vii doar cu senilele tancurilor .
Ceva dramatic ..si nimic de eroic ..
Intradevar , regret ca am avut neglijentza de a pierde acele 5 carnetele scrise cu creion chimic ..
Superbe ..in, simplitatea lor , sa stiti ..
Bg.1 a fost înființată în 1977 având B la Borsa, a preluat B Miercurea Ciuc și a înființat B Vatra Dornei și divizionul Prundu Bârgăului, comandant de la înființarea și desființarea Bg a fost Col Ghircoias Paul iar primul șef de stat major Col Pirvulescu.
la multi ani inainte,ei si cu parasutistii e bàietii mei?
Ai uitat si 3: pilotii de vanatoare. „Printii Aerului”. Fara ei, suntem zero barat.
La multi ani Vanatorilor de munte !
* La multi ani !
@NICU
reciteste ce ineptii ai scris…
Daca armata NATO e vai de ea, iti dai seama in ce hal e aia rusa, la un PIB cat al Italiei, chiar daca rusii aloca mai mult din PIB? 🙂
Cat despre aia cu rusii la Berlin, nu e nevoie de cateva zile. Iau avionul si sunt acolo in cateva ore, ca turisti.
Un singur lucru l-ai nimerit: aia cu pusul unei noi conduceri a unei tari.
Aia s-a intamplat si se poate inca intampla, nu doar la noi.
Sa nu-i stergeti comentariul… sa se vada in ce delir traiesc unii.