Viceamiral SUA: Nu există nicio întârziere la scutul de la Deveselu. Are toate sursele de finanţare

ABM_Aegis_Ashore_Complex_Concept_USMDA_lg

Viceamiralul James D. Syring, directorul Agenţiei pentru Apărarea Antirachetă a SUA, a declarat, miercuri, într-o întrevedere cu secretarul de stat Bogdan Aurescu, că nu există nicio întârziere în operaţionalizarea scutului de la Deveselu, acesta beneficiind de toate sursele de finanţare necesare.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut, miercuri, la sediul MAE, o întrevedere cu Directorul Agenţiei pentru Apărarea Antirachetă a SUA, viceamiralul James D. Syring, la reuniune participând şi secretarul de stat pentru politica de apărare din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Valeriu Nicuţ, informează Ministerul de Externe.

În cadrul discuţiilor au fost analizate evoluţiile sistemului american de apărare antirachetă în România, în aplicarea prevederilor Acordului dintre România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România din 2011.

Potrivit sursei citate, Bogdan Aurescu şi Valeriu Nicuţ au evaluat, împreună cu directorul Agenţiei pentru Apărarea Antirachetă, progresele înregistrate în negocierea şi încheierea Aranjamentelor de Implementare a Acordului bilateral privind amplasarea pe teritoriul României a sistemului de apărare antirachetă al SUA. Astfel, din 14 Aranjamente de Implementare, 11 au fost semnate în perioada 2012-2013, iar alte două sunt pregătite pentru a fi semnate în perioada imediat următoare. În prezent, a mai rămas de finalizat un singur Aranjament de Implementare.

Viceamiralul Syring a reafirmat angajamentul ferm al SUA pentru operaţionalizarea Facilităţii Antirachetă din cadrul Bazei Militare Deveselu, la orizontul anului 2015, „contribuţie esenţială” la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice. Totodată, el a prezentat desfăşurarea cu succes, la 21 mai 2014, a primului test care implică elemente ale sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore. Realizat de către Agenţia pentru Apărare Antirachetă şi Forţele Navale ale SUA, testul – efectuat cu un interceptor de tip SM3 Block I B, care va fi instalat şi la Baza Deveselu – a confirmat funcţionalitatea sistemului Aegis Ashore, precum şi derularea în parametri optimi a Abordării Adaptive în Etape privind Apărarea împotriva Rachetelor Balistice în Europa (European Phased Adaptive Approach / EPAA), precizează MAE.

Totodată, James D. Syring a subliniat faptul că nu există nici o întârziere în atingerea acestui obiectiv, care beneficiază de sursele de finanţare necesare.

În cadrul discuţiilor, Bogdan Aurescu a reafirmat interesul părţii române ca firmele româneşti să fie implicate în amenajarea Bazei Deveselu.

Cei trei oficiali au stabilit să continue dialogul strâns pe tema dezvoltării sistemului de apărare antirachetă al SUA în România şi să analizeze periodic implementarea acestuia.

Sursa: Mediafax de Cătălina Mihai

17 comentarii:

  1. Pai nu-ti dai seama ca demonteaza ai nostii sistemul si il monteaza pe Marasesti? :))))

    • Hmm, mai in gluma, mai in serios, asta ar justifica crearea unui coridor intre noi si Polonia 🙂

      • 🙂
        A aparut partea a 2-a a lui „Bordelands…”de George Friedman, a facut ceva valva mai deunazi in media romaneasca prima parte: http://www.stratfor.com/weekly/20101108_geopolitical_journey_part_2_borderlands

        Ii da inainte cu „Intermarium” – deh, flebetea lui fata de Polonia – dar oare va intelege ca ce vrea el (sau Polonia?) nu se poate face decat daca fizic noi si lesii am avea granita comuna?…”pune-ti pofta-n cui”

        • „Whatever will come next will not be the Cold War. What I do not expect this to be is a region of perpetual peace. It has never been that before. It will not be that in the future. I want to understand the pattern of conflict that will occur in the future. But for that we need to begin in the past, not with the Cold War, but with World War I.”

        • Oricum, zona noastra este in plina reconfigurare… care se va termina cu ceva… peste ani, posibil 10.
          http://ampress.ro/stiri/noul-presedinte-al-ucrainei-a-raspuns-in-limba-romana-la-un-apel-telefonic-al-lui-iurie-leanca/

          conducerea a ceea ce ramane din Ucraina, pare sa se orienteze si catre noi, cel putin lingvistic daca nu ulterior si in alte domenii 🙂
          „Noul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, a răspuns în limba română la mesajul de felicitare pe care i l-a transmis telefonic premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, pentru alegerea sa în funcția de șef de stat, informează agenția Unimedia, citată de Agerpres.

          “La cina cu doamna Merkel (în cadrul vizitei de la sfârșitul lunii mai la Berlin, când a fost primit de cancelarul german Angela Merkel, împreună cu premierul ucrainean Arseni Iațeniuk și cu cel georgian Irakli Garibașvili, n.red), glumeam și spuneam că un criteriu de bază pentru a alege un președinte în Ucraina este să cunoască limba română. Mă bucur foarte mult că și Poroșenko, și Iațeniuk cunosc limba noastră. L-am felicitat pe Petro Poroșenko pentru victoria în alegeri și acesta mi-a răspuns în limba română: Noroc și voie bună!“, a relatat Iurie Leancă pentru postul public de televiziune din Republica Moldova.”

        • „I want to understand the pattern of conflict that will occur in the future. But for that we need to begin in the past, not with the Cold War, but with World War I”

          Da da, primul razboi mondial, imperii, etc… tipic.

        • Pe scurt, visul umed imposibil: http://www.viata-libera.ro/politica-administratie/5008-galatiul-ar-putea-avea-iesire-la-marea-baltica

          Nistru/Prut-San-Vistula…sau cum pot americanii sa-si bage coada si coarnele si copitele… 🙂

        • Foarte pertinent articolul … ar trebui repostat sa il citeasca toata lumea

          If the Russians are reclaiming Ukraine, then Moldova is an important piece of territory, not only to protect Ukraine but also to create options toward Romania and southwestern Europe. Sometimes small pieces of land that are not on anyone’s mind represent the test case.

          While the United States can welcome a powerful Turkey, the same can’t be said for a powerful Russia, particularly not one allied with Germany. The single greatest American fear should not be China or al Qaeda. It is the amalgamation of the European Peninsula’s technology with Russia’s natural resources.

          It is the Intermarium – Poland, Slovakia, Hungary, Romania and perhaps Bulgaria – that represents this generation’s alliance. It blocks the Russians, splits them from the Germans and gently limits Turkey’s encroachment in southeastern Europe.

          I need a reality check, and for this reality check I will start in Romania.

        • de ce domu’ super destept Friedman nu mentioneaza ca ne-am luat cutite de la toti aliatii inainte sa le-o dam in bot?

          fraza asta ca Romania „tradeaza” aliatii e cam retardata, la fel ca aia care o tot imping

        • @Razvan Mihaeanu

          Borderlands e o serie veche de articole.

          Oricum, recitind am observat ca musiu expertu zice ca in 1939 Romania era aliata Germaniei. Ce se pricepe. 🙂

          Cat despre Intermarium, e ciorba reincalzita pe care au sorbit-o Romania si Polonia in interbelic. Politica asta de a te pune „pana” intre doua mari puteri vecine ca sa faci jocurile unora de la mare distanta, cu speranta ca te vor proteja forever, e foarte gresita. Parerea mea.

        • @ Razvan Mihaeanu ….

          foarte interesant …. doar 72 de km de canale in doua tronsoane ……

          perfect realizabil de efortul comun al tarilor interesate daca ar fi pace si interese comerciale solide …..

          poate dupa WW3 …..

      • Ghita Bizonu'

        De unde se vede ca amerlocanii e cam zapaciti de cap …

        Musiu Gicu ala amlalgamenaza dupa cum viseaza roz-chilotiu Polonia, Romania cu Slovacia , Ungaria si poate Bulgaria.
        Omitand micu amanunt ca Bulgaria este filorusa pana la uitarea de sine , ca Slovacia este mai degraba prorusa si Ungaria este cel putin incerta. Adica mai de curand arunca priviri galese catre Kremlin si isi arata copanu doar doar i s-o scula jupanului…
        Mai raman Polonia si Romania care au motivele lor sa fie cel putin reticente fata de Rusia.I nsa as observa ca de vreo 25 de ani Polonia este destul de grijulie sa se demarce de Romania si sa fie mai iubitoare de Ungaria in amintirea nu stiu carui Zapolya si a credintei papistase.
        Asa ca …

    • @ M.C. ….

      Invazia Cehoslovaciei le produce dulci amintiri 😉

      Dependenta de gazul rusesc este de

      Cehia 91% ……. Slovacia 82%

      Ma astept la atitudini asemanatoare in privinta Ungariei ( dulcegarii din 1956 ) si Bulgaria ( astia au legaturi foarte strinse cu rusii ….ba inca au pornit de unii singuri sa continue Suoth Stream …..:)))))))))) … )

  2. se stie capacitatile DEF a scutului ?
    raza de actiune , altitudine, % de interceptare etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *